Musical Hamilton eerder naar Disney+

Aangezien de theaters wereldwijd gesloten zijn en de verwachting is dat ze nog wel even hun deuren dicht moeten houden wordt er steeds meer theater online vertoond. Zo ook binnenkort op Disney+.

De hitmusical Hamilton vertelt het verhaal van Alexander Hamilton, een van de Founding Fathers en de oprichter van onder andere de Bank of America. Ook was hij de eerste minister van Financiën van de Verenigde Staten. De teksten zijn geschreven door Lin-Manuel Miranda, die ook de liedjes schreef voor de Disney-film Moana. De musical werd genomineerd voor 16 Tony Awards, de theaterprijs van Amerika, en wist er 11 mee te mee naar huis te nemen.

Disney moest diep in de buidel tasten voor de rechten van het stuk. Er werd 75 miljoen dollar betaald voor de wereldwijde streamingsrechten, een strijd die vermoedelijk tussen meerdere filmstudios ging. Netflix zou tot op het laatst ook in de race geweest zijn, maar moest het afleggen tegen de House of Mouse. De releasedatum was oorspronkelijk gepland op 15 oktober 2021. Er kwam wereldwijd een roep van fans aan Disney om de opname eerder te laten verschijnen en daar is nu klaarblijkelijk gehoor aan gegeven. 

Lin-Manuel Miranda zelf laat in een verklaring weten: "Ik ben zo onwijs trots op de manier hoe Tommy Kail (de regisseur, red.) Hamilton naar jullie schermen heeft weten te brengen. Hij heeft er voor gezorgd dat iedereen het beste plekje in het theater heeft. Ik ben ook dankbaar dat Disney en Disney+ bereid zijn geweest om de lancering naar voren te schuiven in deze bizarre tijden. Als laatste nog wil ik de fans bedanken die erom hebben gevraagd. Ik kan niet wachten totdat jullie kunnen gaan kijken!"

Hamilton is vanaf 3 juli beschikbaar op Disney+.

Musical Hamilton eerder naar Disney+
Musical Hamilton eerder naar Disney+