DVD: Ex Drummer (+ soundtrack)

Vandaag wordt Herman Brusselmans 50 en bespreek ik in het kader hiervan deze DVD. Dit als voorbode op een Herman Brusselmans-special ergens volgende week.

Toen Ex Drummer begin dit jaar uitkwam waren de reacties vernietigend. Althans in België, het land van regisseur Koen Mortier. In Nederland kunnen we blijkbaar meer verdragen en bleken we nieuwsgierig te zijn geworden naar die controverse. Of we verder zijn in het afbreken van onze politiek correcte opvattingen over gehandicapten, racisten en vrouwenrechten (je mág er best grappen over maken!) of niet, Ex Drummer bewijst dat veel Belgen het blijkbaar nog moeilijk mee hebben met dit soort dingen. Toch is België ook het land van Herman Brusselmans, de man die de controverse uitgevonden lijkt te hebben en van het soort is die we momenteel in Nederland missen. Je zou zeggen dat onze zuiderburen een dikkere huid zouden moeten hebben dankzij publieke figuren als hem.

Door sommige media werd deze film 'de Vlaamse Trainspotting' genoemd. Maar Ex Drummer (naar het boek van de onverfilmbare Herman Brusselmans) is experimenteler en gaat qua agressie en grauwe sfeer een stapje verder. Koen Mortier (de RVS-reclame met de vliegende mannen is van zijn hand) heeft de naargeestige wereld uit de boeken van Brusselmans een beeld gegeven. In die wereld zijn drie gehandicapten losers op zoek naar een drummer om hun rockband te completeren. Via via komen zij terecht bij de beroemde schrijver Dries die erom bekend staat dat hij kan drummen. Samen gaan zij proberen de rockrally van Leffinge te winnen. Voor de schrijver is het echter louter een experiment. Tijdelijk ontsnappen aan zijn veilige thuis en afdalen naar de onderkant van de samenleving, wetende dat hij altijd weer terug kan keren.

Het verhaal is dun, de film is pretentieloos en een boodschap is ver te zoeken. Zo moet je ook naar de film kijken. Verstand op nul en genieten van de optelsom der afwijkingen. Wie heeft immers ooit bepaald dat een film (of een boek) ergens over moet gaan?

De dvd
De dvd is er in verschillende versies. De meest interessante is de special edition die meteen ook de soundtrack bevat.

De 'making of Ex Drummer' biedt uiteraard een blik achter de schermen van het opnameproces maar laat ook zien hoe afhankelijk je bent van geldverstrekkers. Want een experimentele film opnemen is een lange weg met veel hobbels. Het gebrek aan geloof was voor Koen Mortier de grootste hobbel. De culturele elite van de filmcommissie zag niets in een Brusselmans-verfilming omdat dit als onmogelijk werd geacht. 'Wat aanvaardbaar is in een literaire vorm, vervalt snel tot een platte en brutale aaneenschakeling van onnozelheid'. Zij hebben natuurlijk ongelijk gekregen. Vrolijker word je trouwens van het castingproces dat in scène moét zijn gezet. Een reeks totaal ongeschikte Brusselmans-fans (waarvan je altijd dacht of ze echt zouden bestaan) passeren namelijk de revue. Pure plaatsvervangende schaamte!
Andere extra's: De trailers, de video van 'De Grotste Lul van 't Stad', melige beelden van achter de schermen en weggelaten scènes van de rockrally.

De soundtrack
De muziek in Ex Drummer heeft een belangrijk aandeel in het creëren van de bedrukte sfeer. Soms zijn het niet meer dan hypnotische soundscapes die de beelden begeleiden. Daarnaast is er veel pure rockmuziek, waarvan de Devo-cover 'Mongoloid' van Millionaire en Flip Kowliers 'De Grotste Lul van 't Stad' prominent te horen zijn. Het was een uitstekende keuze om de heavy rockbands van de rockrally een vettige punk-attitude te geven.
De soundtrack is aardig in balans. Zo is er An Pierlé & White Velvet met het rustgevende liefdeslied 'Need You Now' maar ook het ultra heavy Amerikaanse 'Isis' met hun avantgardistische metal. Tel daarbij op het absurde in het Vlaams gezongen 'Een Boeket met Pisseblommen' van Arno en je krijgt een idee van de diversiteit. Ideaal om te luisteren net ná het zien van de film. Dagelijks luisteren is echter niet aan te raden.

Label: A-Film Releasedatum: 16 augustus 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: