Theatermaker en rolstoelsporter Marc de Hond (42) overleden

Theatermaker en rolstoelsporter Marc de Hond is woensdag op 42-jarige leeftijd overleden. Hij stierf aan de gevolgen van kanker. Hij wordt donderdag in besloten kring begraven.

De zoon van opiniepeiler Maurice de Hond maakte naam op veel verschillende vlakken. Hij richtte onder andere de internetbedrijven Hatchoo! en veiling.com op en werd daarna actief als radiodj bij 3FM en Caz!. Ook presenteerde hij een aantal televisieprogramma's.

In 2002 liep hij een dwarslaesie op bij een spoedoperatie waarbij een tumor in zijn ruggenmerg werd verwijderd. De zenuwen in zijn merg raakten bekneld, waardoor hij in een rolstoel belandde. Hij werd rolstoelsporter en besloot theatervoorstellingen te maken over zijn verhaal. 'De voorstelling gaat er juist over hoe het grootste drama in mijn leven ook heel veel moois opleverde', zei hij in 2014 tegen AT5.

De Hond speelde sinds 2007 rolstoelbasketbal. Van 2007 tot 2016 kwam hij in actie voor BV Lely (nu Apollo Amsterdam), dat uitkwam in de landelijke Eredivisie. In februari 2010 werd hij ambassadeur van Fonds Gehandicaptensport. Sinds het voorjaar van 2010 trainde hij mee met de nationale selectie. Op 26 mei 2010 werd hij voor het eerst geselecteerd door bondscoach Gertjan van der Linden en debuteerde hij in het Nederlands team in een interland tegen Duitsland.

In september 2011 maakte Marc deel uit van het Nederlands team dat deelnam aan het Europees Kampioenschap in Nazareth. Ze behaalden een achtste plaats en misten daarmee kwalificatie voor de Paralympics. Na drie jaar fulltime sporten nam De Hond eind 2012 afscheid van het Nederlands rolstoelbasketbalteam om meer tijd te kunnen besteden aan zijn maatschappelijke carrière.

Blaaskanker
Anderhalf jaar geleden maakte De Hond bekend dat hij de tournee van zijn theatershow moest uitstellen, nadat er een kwaadaardige tumor in zijn blaas was geconstateerd. Hij zette al zijn werk opzij om zich volledig te richten op zijn behandeling.

Afgelopen december zei hij in een interview bij Ladies Night dat het 'alle kanten op kan gaan'. De laatste maanden toerde hij langs theaters waarbij hij zich door prominente interviewers liet interviewen, om zo zijn jonge kinderen iets na te laten.