DVD: Roadrunner Roadrage 2007

Ooit was Roadrunner een kwaliteitslabel voor hippe Amerikaanse metal die niet in een hokje te stoppen viel. Want wat een te gekke bands hadden ze in de jaren negentig onder contract: Machine Head, Type O Negative, Fear Factory, Sepultura, Life of Agony, Dog Eat Dog, Biohazard etc. Roadrunner is anno 2007 het grootste label voor de harde sector geworden en richt zich niet meer alleen op nieuw talent. Oudgedienden Cradle of Filth, Opeth, Dream Theather, The Cult, Megadeth en Procupine Tree hebben ook onderdak gevonden bij Roadrunner. Roadrunner Roadrage 2007 is daardoor een allegaartje geworden van oude en nieuwe helden, met typische en a-typische videoclips...


Je kunt de metalvideo verdelen in een paar catergorieën. De meest voorkomende is die van de metalband die hun kunstje doet tegen een toepasselijke (of juist niet) achtergrond. Op een yuppenfeestje (Trivium - 'Anthem (We Are The Fire)'), downtown (Machine Head - 'Aesthetics of Hate'), in een slooppand (Hatebreed - 'Defeatist') of op straat in een suburb (Still Remains - 'Stay Captive'). Een boodschap is er niet of nauwelijks al ziet het er wel professioneel uit.

Dan heb je de kitischerig en groots opgezette video's zoals er veel worden gemaakt in de gothic-, black- en deathmetal. Een simpel verhaaltje zorgt er dan voor dat je toch blijft kijken. 'Zombie Slam' van Pain is er zo eentje.

De meest interessante soort is die zowel artistiek als thematisch aansluit bij de muziek. Opvallend hierbij is dat op deze DVD een hoop clips staan die verwijzen naar de huidige staat van Verenigde Staten. Zowel in sociaal als maatschappelijk opzicht. Hollywood krijgt er op een intelligente manier van langs in Stone Sours hit 'Through Glass' terwijl in 'Sillyworld' (ook van Stone Sour) zo'n beetje elke boef van wereldformaat voorbij komt, van Nixon, George W. Bush, Pinochet en Dick Cheney tot Fidel Castro, Osama bin Laden, Saddam Hoessein, Mao en Kim Jong Il. Boodschap: wat hebben jullie ooit voor 'ons' gedaan?

Een andere video in dit 'genre' belicht een ander probleem, namelijk dat van de huidige staat van opgroeiende kinderen. Het gaat om het niet al te vrolijke 'Fear of a Blank Planet' van Porcupine Tree. De invloed van videospellen, internet, televisie (er komen sowieso veel televisies voorbij op deze dvd, de meeste worden vakkundig vernietigd) popmuziek en medicijnen zou leiden tot meer geweld. Het ontbreken van de ouders van de geweldadige kinderen in de clip moet aangeven waar het echte probleem ligt.
Deze video mogen ze van mij primetime ieder uur op MTV en TMF voorbij laten komen. Overigens is de video tijdelijk van de Porcupine Tree MySpace verwijderd na het Virginia Tech-incident. Zonde, want juist dan is zo'n clip belangrijk.


Videostill van 'Fear of a Blank Planet'


Puur artistiek verdienen nog twee video's credits. De eerste is die van Shadows Fall ('Redemption') vanwege de rotoscopetechnieken die erin zitten en die voor eerst succesvol werden toegepast in 'Take On Me' van A-ha. De andere is van Black Label Society ('Concrete Jungle') door combinatie van moderne computeranimatie en de oudewetse tekenkunst.

Roadrage 2007 is weer erg divers. Het blijft dan ook ideaal om te vertonen op je eigen metalfeestje. Nickelback moet je dan wel even skippen.


Label: Roadrunner Releasedatum: 01 oktober 2007
Waardering: