CD: The Cult - Born Into This

The Cult begint met dit nieuwe album aan zijn derde leven. In de jaren tachtig was de Britse band mateloos populair dankzij hits als 'She Sells Sanctuary', 'Love Removal Machine' en 'Edie (Ciao Baby)'. In 1994 ging de band voor het eerst uit elkaar. In 2001 probeerde de harde kern (en ruziemakers) van de groep, Ian Astbury en Billy Duffy, het opnieuw met het album Beyond Good and Evil. Echter zonder veel succes. Astbury verving daarna de legendarische Jim Morrison in een heropgerichte vorm van The Doors, Riders on the Storm genaamd. En nu is er het achtste album Born Into This.

Van gothrock via heavy bluesrock naar hardrock en heavy metal. Een merkwaardige carrière hebben deze mannen achter de rug. Je weet nooit wat je kunt verwachten. Op Beyond Good and Evil klonk de band bij vlagen als een loodzware metalband, bij het pas verschenen Born Into This grijpt The Cult weer meer terug naar het bluesrock-geluid van hun succesvolle Electric-album, van twintig jaar terug. De losse gitaarstijl (bijv. bij 'Diamonds')van Billy Duffy staat hier in het belang van de song en niet meer zo zeer van zijn eigen ego. De single 'Dirty Little Rockstar' laat ook goed horen dat ze zeker niet meer terug zijn gegaan naar de epische hardrock van Sonic Temple en Ceremony. Het is een partyrocker van de bovenste plank met een dansbaar ritme en niets verhullende teksten: Bite your lip baby/shake your hips baby/You taste the whip babe/Come on. Met een knipoog uiteraard.

Naast Duffy en Astbury doen de ervaren drummer Joey Tempesta (Testament, White Zombie) en de inmiddels tot volwaardig bandlid benoemde bassist Chris Wyse mee. Zij ondersteunen de twee egotrippers met hun drumstokslagen en basgeronk maar weten tegelijk hun plaats in de band. Het bandgeluid lijkt wat meer uitgekleed dan bij eerdere albums. Het is recht-toe-recht-aan-rock met catchy riffs, snerpende solo's en weer formidabele -uit duizenden herkenbare- zang. De enige uitzondering hierop is de ballad 'Holy Mountain', door de wat suffe klanken. Wat ik écht mis echter, is een meezinger van het formaat 'Wild Hearted Son' of 'Fire Woman'. Al staan er in de vorm van 'Illuminated' en 'Tiger in the Sun' wel een paar hardrock-toppers op. Maar klagen doe ik niet, eindelijk weer eens een waardig Cult-album.

[Nota bene: Born Into This is ook verkrijgbaar als 2cd 'savage' edition met 5 extra tracks]


Label: Roadrunner Releasedatum: 2 oktober 2007
Waardering: