CD: Levellers - Letters from the Underground

Bij politiek geëngageerde bands zoals de Levellers krijg ik de indruk dat ze alleen presteren onder invloed van een 'slecht' regime. Het leek wel of de folk-rockband uit Brighton nadat Labour-man Tony Blair (na jaren van conservatieve regeringen) in 1997 aan de macht kwam in Groot-Brittannië weinig potten meer kon breken. Maar toen bleek dat Labour langzaamaan Thatcheriaanse trekjes begon te krijgen, herwonnen de Levellers weer de kracht om te vechten voor meer gerechtigheid in deze wereld. Tegenwoordig gemarginaliseerd tot een undergroundband komen nu ze met hun negende album Letters from the Underground.

Verwacht niks nieuws van deze band. Ze doen al jaren hun eigen 'ding': punkachtige folkrock met hier en daar wat elementen uit de wereldmuziek. Ook op Letters from the Underground (redelijk sarcastische titel gezien hun succesvolle periode midden jaren negentig) horen we dit geluid. Aan het herkenbare stemgeluid van Mark Chadwick is in ieder geval weinig veranderd. Dus gaat het puur om de liedjes en de teksten.

Met het geladen 'Behold A Pale Rider' probeert de band de terroristische aanslag in Londen van 2005 te verklaren als een reactie op het beleid van westerlingen in het Midden-Oosten. Je oogst wat je zaait met andere woorden. 'Burn America Burn' is niet het anti-Amerika song die je er misschien van zou verwachten. Het is een lied over de gebeurtenissen op Virginia Tech waarbij een gestoorde student met automatische wapens zijn halve school afmaakte. Geen vrolijke songs dus, zoals 'This Garden' of 'What a Beautiful Day' waarmee de band vroeger zorgde voor afwisseling in hun repertoire. Het lijkt dus wat duisterde geworden maar je kunt er wel nog steeds op dansen (of pogoën). Zoals het persoonlijke 'Before the End', dat in de verte doet denken aan Deacon Blue's 'Your Town' en waar je nog even een didgeridoo (aboriginals blaasinstrument) kunt horen.



De vioolpartijen zijn vanzelfsprekend de basis voor iedere song. Maar zorgen er ook voor dat regelmatig denkt: "dit heb ik toch eerder gehoord?". De echte meerwaarde van het instrument openbaart zich pas bij 'Fight or Flight', het laatste nummer van het album, waar het enkele fraaie solo's heeft. Letters from the Underground is verder oerdegelijk, zonder uitschieters en verrassingen. Maar de boodschap aan de wereld is er tenminste weer. Al is het in de marge.


Label: OFT Releasedatum: 11 augustus 2008 Waardering: