Dagje Uit: Space Expo

Wat is Space Expo?

Space Expo is een ruimtevaarttentoonstelling waar je als bezoeker interactief kennismaakt met alle facetten van de ruimtevaart. Je krijgt informatie over het ontstaan van het heelal en je ziet satellieten hangen. Ook kun je een kijkje nemen in de Europese module van het International Space Station (ISS) en zelf een zonnepaneel plaatsen met een European Robotic Arm simulator.

Het ontstaan van het heelal
De eerste gang van de tentoonstelling. Je ziet er foto's van het heelal


Space Expo is vroeger gebouwd om bezoekers van ESTEC te ontvangen. Het was toen de eerste ruimtevaarttentoonstelling van Europa. ESTEC is het testcentrum van de ESA, het Europese ruimtevaart instituut. Er worden onder andere satellieten getest.

Wat kun je doen bij Space Expo?

Op Space Expo kun je jezelf op verschillende manieren vermaken. Er zijn verschillende rondleidingen mogelijk: met begeleider, zonder begeleider, zonder begeleider maar met audiocommentaar en een speurtocht voor de kinderen. Tijdens de rondleidingen kom je meer te weten over onder andere het heelal, Mars en andere planeten, satellieten, de maanlanding en het ISS. Alle informatie wordt verteld en is te lezen op de borden die bij de betreffende onderdelen staan.

One small step for a man, one giant leap for mankind
1:1 Schaalmodel van de maanlanding


De rondleidingen zijn erg informatief maar kunnen, zeker voor de jongeren onder ons, wat flauw overkomen. Space Expo heeft daarom de hele tentoonstelling volgestopt met interactieve dingen zodat je ook actief bezig bent. Door deze speeltjes (want dat zijn het eigenlijk) heb je een leuke afwisseling tussen luisteren en doen. Zo kan je bijvoorbeeld met knikkers de banen van planeten simuleren en je kan zelf een satelliet lanceren.

Knikkeren om planeetbanen te simuleren
De tafel waarin je met knikkers planeetbanen kan simuleren. Doordat de tafel gaten heeft en ongelijk is in hoogte worden de knikkers steeds afgebogen


Is Space Expo leuk?

De combinatie van informatie en activiteiten maakt Space Expo een absolute must voor iedereen die geďnteresseerd is in de ruimtevaart, of je nu 8 of 88 jaar bent. De informatie is duidelijk en alles wordt in begrijpelijke taal uitgelegd. De activiteiten zorgen ervoor dat je spelenderwijs een beter beeld krijgt van wat zich allemaal afspeelt in de ruimte.

Binnen in de Europese ISS module De WC in het ISS
Het ISS van binnen gezien. Het schaalmodel dat er staat is in ware grootte en je kan er ook naar binnen. De pop die er hangt geeft een idee van de grootte van de sluizen waar de astronauten doorheen moeten


In totaal is de tentoonstelling onderverdeeld in zo'n 15 tot 20 onderdelen. Je kunt ongeveer zo'n drie uur rondlopen op de tentoonstelling en dan heb je alles ongeveer wel gezien. Daarna is er nog de mogelijkheid om in de videozaal plaats te nemen waar je nog eens een uur naar allerlei informatie filmpjes kan kijken. Deze worden de hele dag door vertoond.

Beroemde bezoekers hebben hun handtekening gezet
Beroemde bezoekers hebben hun handtekening op deze tafel gezet


Tot slot kun je nog met het treintje (zie intro) onder begeleiding naar het terrein van ESTEC rijden. Deze ritten kosten € 3,- per persoon en rijden alleen in het weekend en in de vakanties. Ook geldt vol = vol.

Algemene informatie

Space Expo is geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. In de schoolvakanties ook op maandag geopend. Voor meer informatie en de toegangsprijzen kun je een kijkje nemen op Space Expo site. Je vindt daar ook informatie over projecten die Space Expo organiseert zoals het Nederlands Kampioenschap Waterraketten Lanceren.

Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!