Afgelopen dinsdag, midden in de nacht, stonden inwoners van Puerto Cisnes, Chili, oog in oog met een zeeolifant die was afgedwaald in hun woonwijk. Om het gedesoriënteerde dier te helpen, moesten ze geduldig en vooral oplettend zijn.
Het totaal verwarde dier had zich langs vele huizen begeven voordat het werd gered door ongeveer vijftig mensen. Bij het ontdekken van dit ongewone tafereel verlieten de bewoners hun huis om voldoende water op het zoogdier te sprenkelen om het vochtig te houden. Helaas waren er geen middelen voorhanden om het zeedier direct terug naar zee te leiden.
Om hem te helpen moesten de Chileense politie en marine te hulp schieten. Zodra ze aankwamen, leidden de inwoners van Puerto Cisnes het dier naar zijn natuurlijke omgeving door het de juiste richting op te krijgen met behulp van een enorm zeildoek. Zie onderstaande YouTube-video.
Darter Dirk van Duijvenbode heeft zondag voor een stunt gezorgd door de finale van de World Grand Prix te bereiken. De debutant was bij de laatste vier met 4-1 in sets te sterk voor Simon Whitlock.
Van Duijvenbode kende een prima start en trok mede dankzij een finish-89 de eerste set met 3-0 naar zich toe. Na de pauze raakte hij echter van slag door het trage spel en tijdrekken van Whitlock, die de stand in evenwicht bracht. Titan liet zich verder niet gek maken en gaf in het vervolg nog maar één leg weg.
Van Duijvenbode zorgde zaterdag al voor een stunt door in de kwartfinales af te rekenen met tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson (3-1). Eerder in het toernooi verraste hij ook Dimitri Van den Bergh (3-1) en Mensur Suljovic (2-1).
In de finale neemt Van Duijvenbode het maandag op tegen Gerwyn Price of Dave Chisnall. Zij spelen later op de avond de andere halve finale.
Update 23.10 uur
Gerwyn Price heeft zich in navolging van Dirk van Duijvenbode geplaatst voor de eindstrijd op de World Grand Prix. Price moest diep gaan om Dave Chisnall van zich af te schudden. Voor de derde keer dit toernooi kwam Chisnall op twee sets achterstand. Tweemaal eerder wist Chizzy het duel toch nog om te draaien, nu lukte dat bijna opnieuw. De beslissende leg ging als nog naar Price.
Chisnall knokte zich terug tot 3-3 na een 3-1 achterstand. Chizzy kwam ook meteen op een break voorsprong in de beslissende set, maar Price pareerde de achterstand meteen. Er kwam een beslissende leg, waarin Chisnall met 115, 180 en 138 fantastisch opende. De meervoudig major-finalist miste echter vier wedstrijdpijlen, waarna Price via een 56 check-out alsnog de partij naar zich toetrok.
We kunnen er niet omheen, in Nederland is een splitsing ontstaan tussen voor- en tegenstanders van de extra coronamaatregelen. De een zet morrend, maar braaf, een mondkapje op en de ander vindt alle coronamaatregelen grote onzin en valt zelfs ziekenhuismedewerkers lastig om 'hun gelijk te bewijzen'.
Ook in de winkels scheelt het naleefgedrag van de extra coronamaatregelen enorm, bij de banketbakker loop je ongehinderd naar binnen om een taartje te kopen maar bij de telefoonwinkel ernaast moet je wachten voor de deur totdat een medewerker je binnenlaat en je direct vraagt je handen te desinfecteren en een mondkapje op te doen.
De overheid heeft diverse tijdelijke financiele maatregelen genomen om inkomstenderving door COVID-19 tegen te gaan, toch kan niet iedereen hier gebruik van maken om uiteenlopende oorzaken wat het naleefgedrag coronamaatregelen kan belemmeren.
Op Twitter kwam ik een draadje tegen van Xander Koolman (gezondheidseconoom) waarmee hij voor een gedeelte de weerstand tegen extra coronamaatregelen bij sommigen probeert uit te leggen.
Timea Babos en Kristina Mladenovic hebben op Roland Garros de titel in het damesdubbelspel gepakt. Voor het Hongaars-Franse duo, als tweede geplaatst, betekende het een prolongatie van de titel.
Babos en Mladenovic speelden tegen de Chileense Alexa Guarachi en de Amerikaanse Desirae Krawczyk, die beiden verrassend hun eerste Grand Slam-finale speelden. Daarin konden ze op zich aardig mee met het topduo, maar twee sets waren genoeg voor Babos en Mladenovic: 6-4, 7-5.
Voor de twee winnaressen was het hun vierde Grand Slam-titel. Ze wonnen de Australian Open in 2018 en eerder dit jaar, terwijl ze Roland Garros nu voor het tweede jaar op rij wonnen.
De Grand Prix van Frankrijk in de Moto2 is gewonnen door Sam Lowes. De Brit was de beste op een vochtige baan van Le Mans, hoewel hij daar wel wat mazzel voor nodig had.
Joe Roberts had vanaf poleposition moeten vertrekken, maar met de wisselende weeromstandigheden koos het team verkeerd wat banden betreft, werd er hevig getreuzeld en aangemodderd en zo moest Roberts vanaf de allerlaatste plek vertrekken. Sam Lowes en Remy Gardner stonden wel op de voorste rij en het was Gardner die de leiding nam, voor Xavi Vierge en Jorge Martin.
Martin schoof in de vierde ronde onderuit met een highsider, terwijl de verrassend sterke Jake Dixon achter Lowes aansloot op plek twee. De volgende uitvaller was al snel een feit: Vierge werd met een forse highsider hard tegen het asfalt geknikkerd. Lowes maakte niet veel later een foutje en zo kon Dixon de leiding zelfs in handen pakken.
Halverwege de race reed Dixon nog altijd op kop, Lowes probeerde de aansluiting te houden en ruim achter hem streden Marco Bezzecchi, Augusto Fernandez en Gardner om plek drie. Dixon was hard op weg naar zijn eerste zege...tot hij ruim vier ronden voor het einde de grindbak in gleed, waar Lowes uiteraard van kon profiteren.
Lowes pakte voor het eerst in vier jaar éindelijk weer eens een zege, Gardner ging in de allerlaatste bocht nog langs Bezzecchi naar de tweede plek, met Fernandez, Thomas Lüthi en toch Roberts daar weer achter. Bo Bendsneyder deed ook mee en bolde als twintigste over de streep.
Even na 19:00 uur is een 14-jarige jongen neergestoken op de Eerste Jan Steenstraat in Amsterdam. Hij is aanspreekbaar vervoerd naar het ziekenhuis. Twee daders zijn te voet ontkomen.
Den Bosch is na de zevende speeldag de nieuwe koploper in de Hoofdklasse Hockey Dames. De ploeg van Raoul Ehren was in Eindhoven met 7-0 te sterk voor Oranje-Rood en profiteerde van het puntenverlies van concurrent Amsterdam in de topper tegen SCHC (2-2). Ook hdm liet voor het eerst dit seizoen punten liggen. Het verloor in eigen huis van Pinoké (0-1). Victoria bleef ook na de zevende speeldag zonder punten. Hurley was met 7-1 te sterk.
Amsterdam - SCHC (2-2)
Na zes overwinningen op rij liet Amsterdam de eerste punten van het seizoen liggen. Thuis tegen SCHC werd het 2-2. Daarmee bleven de Amsterdammers wel in het eigen Wagener voor de zeventiende maal op rij zonder nederlaag. Negen minuten voor tijd stelde Eva de Goede uit een strafcorner het gelijkspel veilig. Voor SCHC was dit de derde wedstrijd op rij waarin niet werd gewonnen.
Oranje-Rood - Den Bosch (0-7)
Oranje-Rood leed de grootste thuisnederlaag sinds de fusie in 2016. Den Bosch sloeg met name toe in het derde kwart met vier doelpunten, waarvan drie in vier minuten. Bij de stand van 0-5 was het verzet van Oranje-Rood gebroken. Keepster Josine Koning van Den Bosch hield voor de zevende keer op rij in de competitie de nul. Den Bosch is al 31 keer op rij ongeslagen, momenteel de langst lopende reeks zonder nederlaag in de Hoofdklasse Dames. Hierdoor gaat de ploeg aan kop in de Hoofdklasse Dames op twee punten gevolgd door Amsterdam.
HDM - Pinoké (0-1)
hdm is na zeven speeldagen de honderdprocentscore kwijtgeraakt. In eigen huis verloor de nummer drie van de Hoofdklasse met 0-1 van Pinoké. Het enige doelpunt kwam in de slotfase van het duel op naam van Kelly Hoyng-Jonker.
HGC - Kampong (2-2)
Kampong leek eindelijk op weg naar de eerste zege van het seizoen. Echter een 0-2 voorsprong was niet voldoende om die zo gewilde drie punten mee naar huis te nemen. HGC toonde veerkracht en sloeg in de slotfase toe. Wie anders dan Dirkie Chamberlain was weer belangrijk voor de ploeg uit Wassenaar. De Zuid-Afrikaanse hield haar hoofd koel toen ze een minuut voor tijd mocht aanleggen vanaf de strafbalstip: 2-2.
Laren - Bloemendaal (0-1)
Het duel leek lange tijd in een doelpuntloos gelijkspel te eindigen. Een benutte strafbal van Demi Hilterman bezorgde Bloemendaal de drie punten. Het betekende dat Laren in haar laatste zes thuisduels nog zonder overwinning is en de zesde nederlaag in zeven duels incasseerde. Bloemendaal boekte de tweede zege op rij en staat op een zevende plaats. Laren is tiende.
Victoria - Hurley (1-7)
Ook na zeven speeldagen blijft Victoria op nul punten staan. In eigen huis ging de hekkensluiter van de Hoofdklasse Dames hard onderuit tegen Hurley. Het werd 1-7. Joëlle Ketting scoorde twee keer voor de ploeg uit het Amsterdamse Bos, dat pas haar tweede zege van het seizoen boekte.
De discussie over wat wel of niet als racistisch moet worden beschouwd, raakt in Duitsland nu ook de opstelling bij de eeuwenlang in gebruik zijnde kerststal. De verbanning van de Moor Melchior uit de kerststal van de Munster van Ulm veroorzaakt een grote discussie in Duitsland.
De Drie Wijzen Caspar, Melchior en Balthasar maken deel uit van het kerstverhaal net zoals de herders, de engelen, de os en de ezel dat doen. Maar kan dat nog vandaag de dag? Sinds de protestantse parochie uit Ulm de drie wijze mannen uit voorzorg wil weren uit hun kerststal vanwege racistische trekken, is er een discussie gestart over hoe de wijze mannen uit het Oosten vandaag de dag wel kunnen worden geportretteerd.
De zwarte koning, gebeeldhouwd door de kunstenaar Martin Scheible uit Ulm in de jaren 1920, ziet eruit als een stereotype uit de tijd van het Duitse kolonialisme met zijn uitpuilende lippen en veren hoofdtooi. Deze figuur van Melchior is problematisch vanuit het perspectief van vandaag. De parochie heeft moeite mee om er goed mee om te gaan. Voor kerstmis 2020 wordt de kerststal daarom opgezet zonder de drie wijze mannen. 'De houten figuur van Melchior met zijn dikke lippen en misvormde gestalte is duidelijk te zien als racistisch vanuit het perspectief van vandaag', zegt Ernst-Wilhelm Gohl, de decaan van de evangelische kathedraalgemeenschap.
De woordvoerder van het bisdom Regensburg, Clemens Neck, kan deze beslissing niet begrijpen. 'Het is duidelijk dat de afbeelding van koning Melchior als een zwarte persoon niets gemeen heeft met racistisch denken. Met beschuldigingen van racisme berooft men deze lang bestaande traditie van haar onschuld en forceert men om deze traditie aan te passen.'
De "Passauer Neue Presse" publiceerde vrijdag een hele speciale pagina met ingezonden brieven van verontwaardigde lezers: 'Onzin in totale perfectie' en 'belachelijke knieval voor een veronderstelde publieke opinie'. Het Initiative Schwarze Menschen in Deutschland vond de beslissing daarentegen juist. 'Het laat zien dat er nu een meer rigoureuze manier is om met racisme om te gaan', zegt woordvoerder Tahir Della. 'Ik zie een rol voor politieke leiders die hier hun verantwoordelijkheid moeten nemen, en beslissingen nemen waar niet gelijk een draagvlak voor is bij de meerderheid van de kiezers.'
Jürgen Bärsch, vice-decaan van de theologische faculteit van de Katholieke Universiteit van Eichstätt-Ingolstadt, spreekt van een 'zeer lastige situatie'. 'Het klopt dat Melchior een ouder figuur is is die gezien moet worden in de context van die tijd. Maar in deze discussie moet je in gedachten houden dat we tegenwoordig een andere gevoeligheid hebben - vooral vanwege het huidige debat over racisme in de VS.'
De kunsthistoricus Stephan Hoppe van de Ludwig Maximilians Universiteit in München is fundamenteel kritisch over ingrepen in de kunst. 'Je kunt het verhaal toevoegen en erop reageren. Maar je kunt het verhaal niet verdraaien zoals je zou willen.'
SC Cambuur heeft zondag een ruime overwinning geboekt op FC Dordrecht. De ploeg van coach Henk de Jong won in eigen huis met 5-0.
Het openingsdoelpunt viel uit een strafschop. Robert Mühren had daar wel twee pogingen voor nodig. Issa Kallon ging na een overtreding van Özgür Aktas neer in het strafschopgebied. Mühren schoot vervolgens vanaf elf meter over. Even later maakte Julius Bliek hands, Mühren faalde dit keer niet vanaf de penaltystip.
Via een kopbal maakte Mühren vervolgens 2-0. Tien minuten voor rust zorgde Michael Breij met een hard schot voor 3-0. De maker van de assist Kallon moest zich met een blessure aan de hamstrings laten vervangen door Giovanni Korte.
Na rust duurde het lang voordat er opnieuw gescoord werd. Met twintig minuten te gaan was het Korte die het vierde doelpunt voor Cambuur scoorde. Diezelfde Korte bepaalde in de blessuretijd de eindstand op 5-0.
Door de winst komt Cambuur op twee punten van koploper NAC Breda, al hebben de Bredanaars één wedstrijd minder gespeeld. NAC is vrijdag de tegenstander van de ploeg uit Leeuwarden.
Op de zevende speeldag in de Tulp Hoofdklasse Heren hebben de hockeyers van Kampong de topper tegen HGC met 5-4 gewonnen. Koploper Bloemendaal boekte de zevende overwinning op rij en Pinoké was te sterk in de Bosderby tegen Amsterdam (1-3). Hurley sloeg een gat met Tilburg en Almere, nadat de laatstgenoemde ploeg met 4-2 werd verslagen. Tilburg ging op bezoek bij Rotterdam met 3-0 onderuit.
Kampong - HGC (5-4)
De topper leek een makkelijke prooi voor Kampong te worden. Mede dankzij twee treffers van Jip Janssen leidde de Utrechtse ploeg bij rust met 3-0. Na de pauze maakte Terrance Pieters er 4-0 van. Daarna knokte HGC zich knap terug naar 4-3, waarna Derck de Vilder het duel definitief in het slot gooide. Een doelpunt in de slotminuut van HGC uit een strafcorner had alleen statistische waarde. Jip Janssen zette met zijn goals een mooie reeks voort: hij heeft in zijn laatste tien Hoofdklasseduels telkens gescoord, twintig doelpunten in totaal.
Amsterdam - Pinoké (1-3)
Voor het eerst sinds 23 maart 2014 won Pinoké weer eens in het Wagener Stadion van Amsterdam. Dennis Warmerdam zette de Steekneuzen al snel op voorsprong en die stand bleef zeer lang op het scorebord staan. Pas in het slot van het duel liep Pinoké uit naar 0-3. Tanguy Cosyns deed in de slotseconden nog iets terug voor de Amsterdammers, die de tweede nederlaag op rij leden en in de laatste zes duels slechts één keer wisten te winnen.
Almere - Hurley (2-4)
Met de tweede zege van het seizoen sloeg Hurley een flink gat met de concurrentie in de strijd om degradatie. De Bosuilen trokken het duel na rust naar zich toe en trakteerde Almere op de zevende nederlaag van het seizoen. De Almeerse formatie is hierdoor puntloos hekkensluiter. En omdat Tilburg geen punten pakte in Rotterdam koestert Hurley een voorsprong van vijf en zes punten op respectievelijk Tilburg en Almere.
Klein Zwitserland - Den Bosch (1-1)
Met acht punten uit zeven wedstrijden doet Den Bosch het een stuk minder dan afgelopen seizoen. Vorig jaar nam de ploeg de drie punten mee uit Den Haag, maar dit keer moesten de Bosschenaren genoegen nemen met een puntendeling. Austin Smith zette Den Bosch na rust nog wel op voorsprong. Tim Drummond maakte tien minuten voor tijd, eveneens uit een strafcorner, de gelijkmaker. Klein Zwitserland is bezig met een goede serie. De Steenbokken zijn ongeslagen in de laatste vier wedstrijden.
Oranje-Rood - Bloemendaal (2-5)
Bloemendaal blijft ook na zeven speeldagen zonder puntenverlies. De Mussen zijn in hun laatste 24 duels in de Hoofdklasse zonder nederlaag. Oranje-Rood is terug te vinden op de negende plaats van de ranglijst. De ploeg van Robert van der Horst presteert uiterst grillig in thuiswedstrijden. In hun laatste dertien duels op eigen terrein slaagden de Eindhovenaren er niet in twee keer achter elkaar te winnen. Met al de vierde nederlaag in dit prille seizoen staat Oranje-Rood slechts op een negende plaats.
Rotterdam - HC Tilburg (3-0)
Net als Bloemendaal en Kampong blijft Rotterdam na zeven speeldagen zonder nederlaag. Tilburg werd dankzij treffers van Thijs van Dam (2) en Joaquin Menini met 3-0 verslagen. Dat was eigenlijk geen verrassing, want in de voorgaande zeven thuisduels tegen Tilburg stapten de Rotterdammers zes keer als winnaar van het veld. Door de nederlaag blijft Tilburg op de elfde plaats staan met slechts een punt.
Mathieu van der Poel kreeg na afloop van Gent - Wevelgem het commentaar dat hij alleen naar Wout van Aert had gekeken. De kopman van Jumbo-Visma deed zijn beklag na afloop voor de camera van Sporza: "De geschiedenis herhaalt zich, we zitten in de tweede golf. Er was er maar één die de hele tijd naar mij keek. Die wilde blijkbaar liever dat ik zou verliezen dan dat hij zelf de koers zou winnen." Van der Poel vindt de reactie van de Belg raar.
"Ik vind dat een beetje een rare reactie", aldus Van der Poel, zo lezen we op Wielerflits.nl. "Voor mij is Wout een van de beste renners van de kopgroep. En als hij gaat, moet ik reageren natuurlijk. Als ik dat niet doe, zijn ze weg. Ik vind het laag om te zeggen dat ik rij om hem te doen verliezen, terwijl ik altijd koers om te winnen."
"We waren wel aan elkaar gewaagd op de klimmetjes. Nadien gaf Wout mij een betere indruk, bij mij was het beste er namelijk wel af. Maar als hij alleen wegrijdt, moet iemand hem halen. Anders is hij vertrokken en dan win ik ook niet… Dan rij ik nog wel om te winnen. Ik heb er altijd in geloofd, maar de laatste keer dat een groepje van drie of vier wegreed, zat ik echt op het tandvlees", zo legt de Nederlander uit.
Ondanks dat Van der Poel de reactie van Van Aert raar vindt, kan hij wel begrip opbrengen voor de reactie. "Ik neem hem dat niet kwalijk. Ik snap het ook wel, want ik ben hem ook gaan halen. Maar ik wil die wedstrijd ook winnen. Ik weet dat hij een van de besten ter wereld is. Als ik hem niet haal, ga ik die wedstrijd niet winnen. Dat is koers. We zijn wel aan elkaar gewaagd. Ik ben ook niet kwaad, maar ik wil ook mijn kant vertellen. We hebben allebei gereden om deze koers te winnen."
Het Nederlands elftal heeft zondagavond met 0-0 gelijkgespeeld tegen Bosnië en Herzegovina. Voor Oranje was dit de derde opeenvolgende wedstrijd waarin men niet wist te scoren.
De ploeg van bondscoach Frank de Boer was in het sfeerloze stadion van Zenica nauwelijks in staat om gevaarlijk te worden voor het doel van Bosnië. Pas in de tweede helft na het inbrengen van Steven Berghuis was Oranje in staat om druk te zetten. Luuk de Jong en Frenkie de Jong waren dicht bij een doelpunt. In de slotminuten kreeg Ryan Babel een goede mogelijkheid maar de Ajacied schoot hard naast.
Door het gelijkspel staat Oranje na drie Nations League-duels in Groep 1 op vier punten. Komende woensdag is Italië in Bergamo de tegenstander.
Rafael Nadal heeft zijn twintigste Grand Slam-titel te pakken. De Spaanse nummer twee van de wereld was voor de dertiende keer de beste op het gravel van Roland Garros en evenaarde zo het aantal Grand Slam-zeges van Roger Federer.
In de finale in Parijs nam Nadal het op tegen wereldranglijstaanvoerder Novak Djokovic, maar de Serviër werd vooral in de eerste twee sets alle kanten van de Franse hoofdstad op gestuurd. Nagenoeg alles wat Nadal raakte veranderde in goud en meer dan twee schamele games waren er niet voor Djokovic.
In set drie brak Nadal hem op 2-2, maar eindelijk kwam er leven in Djokovic: hij brak gelijk terug en hield vervolgens stand tot 5-5. Op dat moment sloeg Nadal echter nog eens toe en met een lovegame maakte de gravellegende zijn status als koning van Roland Garros opnieuw volledig waar.
"We leggen je uit hoe die anders is dan de eerste golf in maart en april. En we leggen jullie vragen voor aan Diederik Gommers en Mark Rutte", zo schrijft NOS op 3. Ben je nieuwsgierig en heb je een kwartiertje over:
Ceylin del Carmen Alvarado heeft de eerste wedstrijd van de Superprestige gewonnen. De veldrijdster was in het Drentse Gieten een klasse apart en kwam solo over de finish. Bij de mannen won de Belg Toon Aerts.
Ondanks de zware inspanning van zaterdag op het WK mountainbiken voor beloften waar Alvarado derde werd ging de 22-jarige wereldkampioene snel van start. Door technische foutjes wisten Lucinda Brand, Yara Kastelijn, Denise Betsema en Annemarie Worst weer aan te sluiten.
In de derde ronde ging Alvarado op een zware strook opnieuw in de aanval. Waar haar concurrenten moesten lopen kon de Rotterdamse op de fiets blijven en een gaatje slaan. Binnen een ronde hadden eerste achtervolgsters Worst en Betsema twintig seconden achterstand.
Na ruim veertig minuten wedstrijd kam Alvarado winnend over de finish. De overige podiumplaatsen waren voor Annemarie Worst en Lucinda Brand.
Bij de mannen nam Eli Iserbyt direct het initiatief. De Belg kreeg gezelschap van zijn landgenoten Toon Aerts en Quinten Hermans, laatstgenoemde kwam zichzelf als snel tegen en moest lossen. Door een val waarbij zijn stuur scheef kwam te staan moest ook Iserbyt lossen.
Iserbyt en Laurens Sweeck deden een poging om het gat naar Aerts dicht te rijden maar slaagden daar, ondanks enkele stuurfouten van Aerts, niet in. De strijd voor de tweede plaats werd gewonnen door Iserbyt.
Uitslag vrouwen
1. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
2. Annemarie Worst (NED)
3. Lucinda Brand (NED)
4. Yara Kastelijn (NED)
5. Denise Betsema (NED)
6. Aniek Van Alphen (NED)
7. Laura Verdonschot (BEL)
8. Manon Bakker (NED)
9. Shirin Van Anrooij (NED)
10. Sanne Cant (BEL)
Uitslag mannen
1. Toon Aerts (BEL)
2. Eli Iserbyt (BEL)
3. Laurens Sweeck (BEL)
4. Corné Van Kessel (NED)
5. Lars van der Haar (NED)
6. Ryan Kamp (NED)
7. Daan Soete (BEL)
8. Michaël Vanthourenhout (BEL)
9. Vincent Baestaens (BEL)
10. Thijs Aerts (BEL)
Wout van Aert is niet te spreken over de tactiek die Mathieu van der Poel vandaag hanteerde tijdens Gent - Wevelgem. "Er was er maar één die de hele tijd naar mij keek. Die wilde blijkbaar liever dat ik zou verliezen dan dat hij zelf de koers zou winnen. Dan heb ik het over Van der Poel", zo deed Van Aert na afloop zijn beklag bij Sporza.
"Ik denk dat hij vergeten is dat ik al veel gewonnen heb en dat ik dan begin te gokken. Nu hebben we allebei niets", aldus de Belg die achtste werd, één plek voor Van der Poel. "Ik heb gereden om de koers te winnen, maar ik kreeg geen vrijheid", zo vult Van Aert aan.
De kopman van Jumbo-Visma mikte op een sprint met de kopgroep. "Ik denk dat ik in de sprint mijn kans had, maar wist ook dat aanvallen gingen blijven komen. Maar ik kan niet op alles blijven reageren, en toen zat altijd dezelfde op mijn wiel."
"Het was een harde koers en zoals verwacht gingen we met een kleine groep de finale in. Ik had goede benen en ik was bij de beteren van de koers, maar op het laatst is het altijd een beetje gokken. Helaas is het geen prijs, jammer genoeg", aldus Van Aert, zo lezen we op Wielerfliets.nl.
"Ik ben wel teleurgesteld, want het zat erin. Ik had goede benen, dus dit is een gemiste kans. Ik heb al een heel mooi jaar gehad, en ik moet ook durven gokken om iets te maken van de sprint. Maar dat pakte vandaag verkeerd uit", zo besloot Van Aert zijn verhaal.
Het is bijna onvermijdelijk dat er strengere coronamaatregelen zullen volgen nu het aantal besmettingen toch blijft doorstijgen. Dat zegt viroloog van het Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team (OMT) Menno de Jong tegen AT5. 'We gaan langzaamaan naar de situatie zoals in maart en april en dat willen we natuurlijk niet.'
De Jong doet de uitspraken tijdens een nieuwe Corona Q&A bij AT5. Gisteren steeg het aantal besmettingen in Nederland met zo'n 6500. In Amsterdam kwamen er 630 nieuwe coronagevallen bij. 'Het ziet er niet goed uit. Vorig weekend zaten we nog op zo'n vierduizend gevallen per dag, dat zijn er nu zesduizend. Het aantal opnames is ongeveer 1200. In de zomer waren het er tussen de 100 en 200, toen maakten we ons ook al zorgen. Een derde van de opnames op de IC is nu coronagerelateerd.'
Ten koste van reguliere zorg
Ook het Amsterdam UMC, waar De Jong werkt, is inmiddels aan het opschalen. 'De stad is één van de epicentra van Nederland. Het aantal opnames neemt toe. Concreet worden er nu stappen gezet om de capaciteit van opnames te vergroten. Dat gaat ten koste van de reguliere zorg. Ook worden er medewerkers ziek en moeten in quarantaine thuis, dat geeft extra druk op de zorg. Wij merken het aan alle kanten.'
In Amsterdam zijn nu gemiddeld dertig mensen per 10.000 inwoners besmet. Per stadsdeel zijn er bijna geen verschillen meer, waar eerder Nieuw-West en Zuidoost nog hogere aantallen dan andere stadsdelen lieten zien. 'Het virus is in Amsterdam volledig verspreid. Het is een hotzone voor Covid-19. De stad staat ook op alle lijsten bovenaan. Het gaat dus niet goed.'
Zelf in de hand
Vorige week dinsdag kondigde het kabinet nog maatregelen aan. Dat gebeurde op basis van een advies van het OMT, waar De Jong ook onderdeel van is. 'Ik had gehoopt dat alleen al de maatregelen die nu genomen zijn niet nodig waren geweest. We hebben het grotendeels zelf in de hand met de basismaatregelen. Afstand houden, ziek thuis blijven, handen wassen en drukte vermijden.'
Hij vervolgt: 'Ik zie dat dat te weinig gebeurt en dus zijn aanvullende maatregelen nodig geweest. We zouden hiervan begin volgende week uiterlijk effect moeten zien. Dat moet dan wel heel snel gebeuren. Ik ben niet optimistisch. Ik verwacht niet dat we een knik gaan zien opeens.'
Strengere regels
Aankomende dinsdag wordt een nieuwe persconferentie verwacht. Nieuwe en strengere maatregelen lijken onvermijdelijk. 'Dat betekent dat de genomen maatregelen niet werken plus dat de Nederlandse bevolking, met uitzonderingen daar gelaten, de verantwoordelijkheid niet genoeg neemt voor alle basismaatregelen. Het is dan ook bijna onvermijdelijk dat er van hogerhand strengere maatregelen genomen zullen worden om groepsgrootte en mobiliteit te verminderen. Dan glij je af naar maatregelen van voor juni. Er moet dus meer gebeuren dan we nu aan het doen zijn.'
Viroloog en OMT-lid Menno de Jong: 'We glijden af naar maatregelen van voor juni' (Bron: YouTube/AT5)
Jorge Prado heeft de MXGP van Spanje gewonnen. De KTM-coureur won in eigen land beide races.
Prado nam na de start van de eerste race direct de leiding, gevolgd door Mitch Evans, Romain Febvre en Tim Gajser. Evans moest al snel zijn meerdere erkennen in Febvre en Gajser en viel terug naar de vierde plaats. Even later kwam de Australiër hard ten val en moest opgeven met een blessure aan de pols.
Prado was duidelijk de sterkste en kwam na bijna 35 minuten wedstrijd winnend op de finish. Op de tweede plaats eindigde de Fransman Febvre. Gajser werd als derde afgevlagd.
Coldenhoff was inmiddels van de negende plaats opgerukt naar de vijfde plaats. Landgenoot Brian Bogers reed een sterke race en finishte als achtste. De derde Nederlander Calvin Vlaanderen kende met een veertiende plaats een tegenvallende race.
In race twee was het opnieuw Prado die van start tot finish aan de leiding ging. Achter de Spanjaard was het Tim Gajser op plaats twee. Met zijn twee podiumplaatsen deed de Sloveen goede zaken voor het kampioenschap. Concurrent Antonio Cairoli kwam dit weekend niet verder dan een zesde en zevende plaats. Kawasaki-coureur Febvre finishte als derde.
De vierde plaats was voor Coldenhoff. Bogers en Vlaanderen finishte net als in de eerste race op een respectievelijk achtste en veertiende plaats.
Het MXGP-circus verplaatst zich nu naar België voor het drieluik op het zandcircuit van Lommel.
Max Verstappen heeft een uitstekend weekend achter de rug. Na een kwalificatie waar de Nederlander al voorzichtig tevreden over was, reed hij een goede race die hem op de tweede plaats bracht. "Het was een goede race", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.
"Nadat Valtteri uitviel, probeerde ik Lewis te volgen, maar Mercedes was net wat te snel. We hebben geprobeerd onze eigen race te rijden en de snelheid was goed. In de laaste ronde dacht ik: laten we het proberen en dan zien we wat er gebeurt. We hebben net de snelste ronde weten te pakken en daarmee ook een extra punt, waar ik blij mee ben", zo vertelde de nummer drie in de WK tussenstand na de race.
Verstappen liet zijn licht ook nog even schijnen over de safety car situatie. "De baan is erg koud. Zelfs als je de pitstraat uitrijdt, zijn de banden al erg koud. Ik snapte dus niet waarom de safety car zo lang buiten bleef, de auto van Lando was immers al uit de weg gehaald. Ik snap dat ze het veld bij elkaar wilden brengen, maar dat is vrij gevaarlijk als de banden zo koud zijn."
"Het is ook zo dat we maar met drie of vier man die achter de safety car waren aangesloten. De rest heeft vol gas een rondje kunnen rijden, dus die hadden hun banden op temperatuur. Dat is wat oneerlijk en daar zullen we dus nog naar kijken. Maar het belangrijkste is dat we als tweede zijn gefinisht, de plek waar we vandaag hoorden", zo vulde de Red Bull-coureur aan.
Over de twee weken strijkt het Formule 1-circus voor het eerst neer op de baan in het Portugese Portimão. Verstappen heeft wel zin in het Zuid-Europese raceweekend. "Ik kijk ernaar uit, het is een leuk circuit. Ik hoop wel dat het iets warmer is, haha!"
Jolien D'hoore heeft Gent-Wevelgem bij de vrouwen gewonnen. De Belgische bleef op de meet Lotte Kopecky net voor.
Na wat kortstondige beschietingen ontstond er 28 kilometer voor de streep en net na dee Kemmelberg een kopgroep van elf vrouwen met daarin Amy Pieters, Ellen van Dijk en Demi Vollering. Ze pakten een maximale voorsprong van 40 tellen.
Tien kilometer voor de finish was de voorsprong echter gehalveerd en het werd langzaam minder. Vier kilometer voor de meet probeerde van Dijk nog tevergeefs weg te springen, Longo Borghini deed even daarna een poging. De koplopers wisten net vooruit te blijven en in de eindsprint was het de Belgische D'hoore die voor eigen publiek Kopecky voor wist te blijven.
Kirsten Wild deed niet mee. De winnares van vorig jaar testte vrijdag positief op corona.
In het Poolse Poznan is de finaledag van het Europees kampioenschap roeien begonnen. Gedurende de zondag komen maar liefst elf Nederlandse boten in actie in de diverse A-finales, met de Holland Acht om drie uur 's middags als laatste. De finales zijn hier live te zien.
De dag begon gelijk bijzonder goed voor Nederland: Martine Veldhuis roeide naar een overtuigende gouden medaille in de lichte skiff, door de Zwitserse Sofia Meakin en de Italiaanse Paola Piazzolla van zich af te houden.
Update 12.10 uur
Nicolas van Sprang en Guillaume Krommenhoek gingen in de twee-zonder een kilometer lang aan de leiding, maar daarna kwamen de Roemenen Marius-Vasile Cozmiuc en Ciprian Tudosa langszij. Zij gingen overtuigend door naar goud, voor de Kroatische grootheden Martin en Valent Sinkovic. Van Sprang en Krommenhoek werden in de slotfase nog naar plek vier verwezen door de Italianen Matteo Lodo en Guiseppe Vicino.
Update 12.25 uur
De jonge Roemeense dames Nicoleta-Ancuta Bodnar en Simona Geanina Radis waren vanaf het begin véél beter dan de rest in de dubbel-twee en pakten het goud. Roos de Jong en Lisa Scheenaard roeiden naar een overtuigende zilveren medaille, voor Helene Lefebvre en Elodie Ravera-Scaramozzino uit Frankrijk.
Update 12.40 uur
In de dubbel-twee bij de mannen hadden Melvin Twellaar en Stef Broenink een goede kans op goud en dat maakten ze helemaal waar: het duo won met overtuiging, voor de Zwitsers Barnabe Delarze/Roman Röösli en de Ieren Daire Lynch/Ronan Byrne. De zege van Twellaar en Broenink bezorgt het duo overigens ook een olympisch startbewijs.
Update 12.55 uur
In de vier-zonder kwamen Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester sterk uit de startblokken en het kwartet kwam ook geen moment in gevaar: goud voor Nederland, ruim voor Italië en Ierland.
Update 13.10 uur
In de vier-zonder bij de mannen namen Jan van der Bij, Boudewijn Roell, Sander de Graaf en Nelson Ritsema gelijk de leiding. Die stonden ze ook geen moment meer af en met Italië en Polen erachter was het volgende Nederlandse goud een feit.
Update 13.30 uur
In de lichte dubbel-twee waren het Marieke Keijser en Ilse Paulis die in de eerste helft van de finale de leiding in handen namen. De twee hielden vol en pakten het goud, voor de Italiaanse dames Valentina Rodini en Federica Cesarini, die Ionela-Livia Cozmiuc en Gianina-Elena Beleaga uit Roemenië achter zich hielden.
Update 14.00 uur
De dubbel-vier bij de vrouwen leverde alweer het volgende Nederlandse succes op. Laila Youssifou, Inge Janssen, Olivia van Rooijen en Nicole Beukers roeiden van kop af aan naar de winst, voor Duitsland en Polen.
Update 16.30 uur
Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers vertegenwoordigden Nederland in de dubbel-vier bij de mannen en dat ging bijzonder goed: ze namen al vroeg de leiding en wonnen met een behoorlijk forse bootlengte voorsprong op Italië, met Litouwen op de derde plek.
In de vrouwenacht begon Nederland sterk, maar nog voor de helft van de race kwam Roemenië langszij, op weg naar goud. Nederland duelleerde met de Duitsers om het zilver en die strijd werd met enkele tienden nipt gewonnen door de Duitse dames.
Update 17.17 uur
De dag werd afgesloten door de achten bij de mannen, waar Duitsland grotendeels domineerde. De ploeg nam al vrij snel een voorsprong op Roemenië en Nederland, die duelleerden om het zilver. Dat ging naar Roemenië, Nederland pakte het brons.
In het pararoeien was er eveneens succes: Corné de Koning en Annika van der Meer pakten het goud in de gemengde dubbeltwee in de PR2-klasse.
Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.
Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.
En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van de Eifel op zijn naam geschreven. De kampioenschapsleider pakte hiermee zijn 91e overwinning in de Formule 1 en evenaarde het record van Michael Schumacher. Max Verstappen eindigde op plek twee, voor Daniel Ricciardo die hiermee Renault eindelijk weer een podium schonk. De gisteren in allerijl opgeroepen Nico Hülkenberg eindigde op plek acht.
Valtteri Bottas startte vanaf poleposition op de Nürburgring, maar het was Hamilton die beter weg was en probeerde Bottas in te halen in de eerste bocht. De Fin werd door zijn Mercedes-teamgenoot helemaal naar buiten gedwongen, maar hield stand en behield de leiding voor Hamilton en Verstappen. Diens teamgenoot Alex Albon viel terug na de start en verremde zich daarna bij de derde bocht zodat er een vlakke kant op de band ontstond. De Thai was na zeven ronden dan ook de eerste die binnen werd gehaald voor nieuw rubber.
Achter de top drie hield Charles Leclerc de boel op tot Ricciardo een gaatje vond om de Ferrari te passeren en meteen flink afstand te nemen. Dit was ook het moment voor Leclerc om te stoppen. Vooraan moest Bottas noodgedwonen eerder dan gepland naar binnen. De Fin verremde zich bij de eerste bocht en liep een vlakke plaats op het rubber op. Hamilton nam meteen de leiding over, snel gevolgd door Verstappen.
Daarmee was de pech voor Bottas nog niet over, want door motorische problemen moest hij opgeven. Dat gold ook voor George Russell die aangetikt werd door Kimi Räikkönen, door de lucht vloog en met schade de pits niet meer haalde. Dit laatste leverde een virtuele safety car op, waarbij de toppers meteen de pits indoken voor nieuw rubber. Esteban Ocon reed in de punten, maar door versnellingsbakproblemen gaf de Fransman op, even later gevolgd door Albon die een lekkage in de radiator van de Red Bull had.
Vooraan reed Hamilton langzaam weg bij Verstappen die op zijn beurt een enorme voorsprong op de rest van het veld had. Dat werd aangevoerd door de nog niet gestopte Lando Norris, maar de Brit kampte met ERS-problemen in zijn McLaren, waardoor hij uiteindelijk zelfs op moest geven. Om de bolide te bergen werd de safety car naar buiten gestuurd. Op dat moment reden naast Hamilton en Verstappen alleen Ricciardo en Sergio Perez nog in de ronde van de leider.
Na een ronde stops voor nieuwe banden en nadat het veld geheel achter de safety car aangesloten was bracht Hamilton de boel weer op gang. De Brit was gevlogen terwijl Verstappen nog enige moeite had om op koude banden Ricciardo achter zich te houden. Dit lukte, waarna de tweede plek veilig was. Na 60 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd, waardoor de Brit het record van overwinningen van Schumacher evenaarde. Verstappen eindigde met de snelste ronde als tweede, voor Ricciardo die Renault zo een podium bezorgde. Perez pakte plek vier, voor Carlos Sainz, Pierre Gasly, Leclerc, de als laatste gestarte Hülkenberg, Romain Grosjean en Antonio Giovinazzi.
Uitslag
1 |
L. Hamilton |
Mercedes |
1:43:47.420 |
2 |
M. Verstappen |
Red Bull |
+4.470 |
3 |
D. Ricciardo |
Renault |
+14.613 |
4 |
S. Pérez |
Racing Point |
+16.070 |
5 |
C. Sainz Jr. |
McLaren |
+21.905 |
6 |
P. Gasly |
AlphaTauri |
+22.766 |
7 |
C. Leclerc |
Ferrari |
+30.814 |
8 |
N. Hulkenberg |
Racing Point |
+32.596 |
9 |
R. Grosjean |
Haas |
+39.081 |
10 |
A. Giovinazzi |
Alfa Romeo |
+40.035 |
11 |
S. Vettel |
Ferrari |
+40.810 |
12 |
K. Räikkönen |
Alfa Romeo |
+41.476 |
13 |
K. Magnussen |
Haas |
+49.585 |
14 |
N. Latifi |
Williams |
+54.449 |
15 |
D. Kvyat |
AlphaTauri |
+55.588 |
DNF |
L. Norris |
McLaren |
+18 ronden |
DNF |
A. Albon |
Red Bull |
+37 ronden |
DNF |
E. Ocon |
Renault |
+38 ronden |
DNF |
V. Bottas |
Mercedes |
+42 ronden |
DNF |
G. Russell |
Williams |
+48 ronden |
Coureursstand
1 |
Lewis Hamilton |
Mercedes |
230 |
2 |
Valtteri Bottas |
Mercedes |
161 |
3 |
Max Verstappen |
Red Bull |
147 |
4 |
Daniel Ricciardo |
Renault |
78 |
5 |
Sergio Perez |
Racing Point |
68 |
6 |
Lando Norris |
McLaren |
65 |
7 |
Alex Albon |
Red Bull |
64 |
8 |
Charles Leclerc |
Ferrari |
63 |
9 |
Lance Stroll |
Racing Point |
57 |
10 |
Pierre Gasly |
AlphaTauri |
53 |
11 |
Carlos Sainz Jr. |
McLaren |
51 |
12 |
Esteban Ocon |
Renault |
36 |
13 |
Sebastian Vettel |
Ferrari |
17 |
14 |
Daniil Kvyat |
AlphaTauri |
14 |
15 |
Nico Hülkenberg |
Racing Point |
10 |
16 |
Antonio Giovinazzi |
Alfa Romeo |
3 |
17 |
Kimi Räikkönen |
Alfa Romeo |
2 |
18 |
Romain Grosjean |
Haas |
2 |
19 |
Kevin Magnussen |
Haas |
1 |
20 |
Nicholas Latifi |
Williams |
0 |
21 |
George Russell |
Williams |
0 |
Constructeursstand
1 |
Mercedes |
390 |
2 |
Red Bull |
211 |
3 |
Racing Point |
120 |
4 |
McLaren |
116 |
5 |
Renault |
114 |
6 |
Ferrari |
80 |
7 |
AlphaTauri |
67 |
8 |
Alfa Romeo |
5 |
9 |
Haas |
3 |
10 |
Williams |
0 |
De tweede bergetappe in de Giro d'Italia is gewonnen door de Portugees Ruben Guerreiro. De renner van EF Pro Cycling maakte deel uit van een vroege vlucht en was in een sprint bergop te sterk voor Jonathan Castroviejo. Van de klassementsrenners deed Wilco Kelderman samen met Jakob Fuglsang de beste zaken in het klassement. Het tweetal wist secondes te pakken op de andere favorieten voor de eindzege. João Almeida blijft leider in het algemeen klassement.
Jonathan Castroviejo (INEOS Grenadiers), Ruben Guerreiro (EF Pro Cycling), Eduardo Sepulveda (Team Movistar), Ben O’Connor (NTT Pro Cycling), Larry Warbasse (AG2R La Mondiale), Giovanni Visconti (Vini Zabu-KTM), Kilian Frankiny (Groupama-FDJ) en Mikkel Bjerg (UAE Team Emirates) maakten deel uit van de lange ontsnapping, die ontstond na een snel openingsuur. De kopgroep zou een mooie voorsprong bij elkaar fietsen en de renners daarin zouden ook uitmaken wie de dagzege zou gaan pakken op de slotklim naar Roccaraso.
Castroviejo was samen met Guerreiro de sterkste van de kopgroep. In de lastige twee slotkilometers was laatstgenoemde duidelijk te snel voor Castroviejo en pakte zijn eerste zege in deze Giro en de tweede voor de ploeg. In de eerste bergetappe naar de Etna wist EF Pro Cycling met Jonathan Klever Caicedo te winnen.
In het peloton gebeurde er weinig in de tweede bergetappe. Trek-Segafredo onderhield het tempo in het peloton, maar in de lastige laatste twee kilometer moest Vicenzo Nibali passen bij een versnelling van Wilco Kelderman. Jakob Fuglsang kwam in de dezelfde tijd als de Nederlander binnen, net zoals Jay Hindley. Nibali moest veertien seconden toegeven op Kelderman. Kruijswijk kende geen goede etappe en moest zelfs twintig seconden toegeven op de eerste klassementsmannen.
In het algemeen klassement staat João Almeida nog steeds aan de leiding. De Portugees zag wel Kelderman tot op een halve minuut naderen.
Mads Pedersen heeft Gent-Wevelgem gewonnen. De Deense oud-wereldkampioen was de snelste van een groepje van vier die een kilometer voor het einde weg reed uit een groep met onder meer Van der Poel en Van Aert.
Een kopgroep van zeven man, bestaande uit Mark Cavendish (Bahrain), Alexis Gougeard (AG2R), Alexander Konysjev (Mitchelton-Scott), Leonardo Basso (Ineos), Julien Morice (B&B), Kenny Molly (Bingoal) en Gilles De Wilde (Sport Vlaanderen), zorgde voor de vlucht van de dag. Hun maximale voorsprong was bijna zeven minuten, maar daarna liep het terug. Er volgde een fase waar de harde wind zorgde voor een handvol valpartijen veroorzaakt. de kopgroep werd inmiddels ingerekend.
Er ontstond wederom een kopgroep ditmaal onder meer met Teunissen. Van der Poel en Van Aert gingen op 48 kilometer van de meet in de achtervolging en kregen wat andere renners mee. Zij sloten even later vooraan aan en er ontstond zo een kopgroep van 13 man. Vervolgens probeerde Bettiol 12 kilometer voor de finish weg te rijden, maar Van Aert, Van der Poel, Trentin, Küng, Pedersen, Lampaert, Sénéchal en Küng konden volgen. Het bleef onrustig en verschillende renners probeerden weg te rijden onder wie wederom Bettiol en Van Aert.
Bettiol, Trentin, Sénéchal en Pedersen sloegen een gaatje. Van Aert en Van der Poel wilden elkaar niet helpen om ze terug te pakken waardoor de vier gingen uitmaken wie er met de winst vandoor ging. Het was Pedersen die de anderen er vlotjes op legde en als eerste over de meet kwam.
Casper Pedersen heeft Parijs-Tours gewonnen. De Deen van Sunweb was in de finale van de koers medevluchter Cosnefroy de baas.
Er was een kopgroep van zes man met daarin de Nederlander Elmar Reinders. Ze kregen een voorsprong van drie minuten maar het liep daarna terug. Ondertussen kwam Kraegh Andersen, vooraf als een van de favorieten bestempeld, ten val en gaf niet veel later op. 34 kilometer voor de streep werd de kopgroep bijgehaald door een achtervolgende groep. Cosnefroy reed vervolgens weg en kreeg Molard en Pedersen mee. Die eerste moest een paar kilometer later lossen. Het peloton reed op een kleine 40 seconden.
Zes kilometer voor de finish hadden de twee nog 14 tellen op een groepje met Nieuwenhuis en Barguil. Dat liep echter langzaam weer op, waardoor de strijd om de winst tussen Cosnefroy en Pedersen ging. Het was Pedersen die van kop af Cosnefroy de baas was.
De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6378 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 174.653 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.
Van de gemelde patiënten zijn er 54 in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er 13.301 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 17 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6584 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.
Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.
Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.
De Grand Prix van Frankrijk in de MotoGP is een ietwat bizarre race geworden. De weersomstandigheden zorgden voor de nodige chaos en vervolgens was het 26 ronden lang een kwestie van overeind blijven, knokken en hopen dat de boel heel bleef.
De race stond op het punt van beginnen, maar plots kwam er regen naar beneden en dus ging iedereen de grid af om voor regenbanden te kiezen. Met de nodige vertraging konden we dan naar de grid, met WK-leider Fabio Quartararo en de Ducati's van Jack Miller en Danilo Petrucci op de eerste rij.
Miller startte sterk en pakte de leiding, voor Andrea Dovizioso, Petrucci en Quartararo, terwijl Valentino Rossi in de eerste bocht het asfalt van dichtbij ging inspecteren. Voorin duelleerden de Ducati's van Petrucci, Dovizioso en Miller om de leiding, Pol Espargaro knokte met Quartararo om de vierde plek, terwijl Alex Rins al tien plekken won en op plek zes reed.
Rins schoof door naar de vierde plek, terwijl Quartararo het erg zwaar had en na een handvol ronden al tiende lag - Alex Marquez en Miguel Oliveira passeerden hem op fraaie wijze. Bradley Smith reed ook niet onaardig mee in de top-8, maar na een kleine tien ronden ging hij tegen de grond.
Halverwege de race sloot Rins dan aan bij de drie Ducati's op kop, twee seconden voor Espargaro en de prima rijdende Marquez. Franco Morbidelli won dit jaar zijn eerste race, maar in Le Mans reed hij grotendeels in het achterveld en met tien ronden te gaan eindigde zijn kans op punten in het grind.
Voorin openden Dovizioso en Petrucci de onderlinge strijd om de winst, op plek zes schoof Cal Crutchlow tegen het asfalt. Rins remde zich vanaf plek vier in de strijd om de winst, waar de vier kemphanen - Miller zat er ook bij - wonder boven wonder overeind bleven. Al het gebakkelei zorgde er wel voor dat Espargaro en Marquez aan konden sluiten, ook Oliveira was nog niet gezien.
Voor Miller was het gevecht acht ronden voor het einde klaar: zijn Ducati gaf de geest. Nog geen ronde later ging de volgende, dit keer schoof Rins onderuit en zo reed Marquez ineens op de derde plek. Voorin reed Petrucci richting de slotronden weg van een achtervolgend groepje met Marquez, Dovisiozo, Espargaro en Oliveira.
In de laatste ronde moest Dovizioso zich gewonnen geven tegen zowel Marquez als Espargaro, die achter Petrucci om plek twee vochten. De zege van de Italiaan kwam niet meer in gevaar, Marquez pakte zijn allereerste MotoGP-podium en Espargaro scoorde een fraaie derde plek, voor Dovizioso, Johann Zarco en Oliveira. Quartararo eindigde als negende en beperkte de schade zo nog enigszins.
Hoe open het seizoen zonder wereldkampioen Marc Marquez is blijkt uit twee simpele cijfers: Petrucci is al de zevende winnaar van dit seizoen, Alex Marquez is zelfs al de vijftiende coureur die dit jaar een podium scoort.
Obsidians RPG Outer Worlds verschijnt eind deze maand eindelijk op Steam, nadat de pc-versie gedurende een jaar lang exclusief via de Epic Game Store te krijgen was.
Outer Worlds verscheen in oktober vorig jaar en werd een commercieel succes. Vorige maand verscheen er nog een nieuwe uitbreiding voor het spel genaamd Peril on Gorgon, de eerste DLC waarin je nieuwe gebieden mag verkennen, nieuwe wapens en gear worden geïntroduceerd en de level cap wordt verhoogd naar 33, inclusief nieuwe skills en perks.
Zoals wel vaker dekt Lewis Hamilton zich in aanloop naar de race op zondag in. De Mercedes-coureur hemelde voor de microfoon van Ziggo Sport Red Bull Racing en Max Verstappen op en sprak de verwachting uit dat ze hem en Mercedes kunnen verslaan vanmiddag.
"Max heeft het goed gedaan in de kwalificatie, zoals hij dat eigenlijk altijd doet. Maar ik heb even met Max gesproken en ze hebben dit weekend ook een aantal upgrades meegebracht", zo lezen we op Motorsport.com. "Daardoor zal het ook moeilijk worden om hen zondag te verslaan. In de race zijn ze (bij Red Bull, red.) altijd al wat sterker dan in kwalificatie. Misschien zijn ze deze zondag zelfs sneller dan dat wij zijn", zo vult Hamilton aan.
De regerend wereldkampioen vertelde bij Ziggo Sport ook dat hij zelf eigenlijk liever op andere banden had willen starten. Hij zal de race beginnen op de softs terwijl hij de voorkeur gaf aan mediums. "Ik had best verder kunnen komen op die banden. Ik wilde de race daar graag op starten, ook omdat ik graag iets anders doe dan de concurrentie. Maar het team koos ervoor om ons allebei op dezelfde compound te zetten."
Verstappen zelf is wat terughoudender over de race van vanmiddag. "Ik wil in ieder geval naar het podium, maar laten we kijken wat er nog meer mogelijk is."
Als het aan Armand Girbes, baas van de Intensive Care in het VU Medisch Centrum in Amsterdam lig, mag doventolk Irma bij wijze van spreken vervangen worden door een ander soort tolk. Eentje met een niet-westerse achtergrond.
Girbes merkt op dat in de Randstadse IC's voornamelijk COVID-patiënten liggen met een niet-westerse achtergrond. Op IC’s in ziekenhuizen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn allochtone COVID-patiënten oververtegenwoordigd.
Lees ook: Imam: 'Coronabesmetting wordt soms verzwegen'
"Als je kijkt naar de verschillen en overeenkomsten met de eerste golf, dan valt op dat wij nu voornamelijk patiënten hebben met een niet-westerse achtergrond, waarbij het ook zo is dat zij de Nederlandse taal niet helemaal machtig zijn", vertelt hij in zijn podcast (zie tweet hieronder).
"We hebben nu natuurlijk persconferenties waarbij er een doventolk is. Dat is buitengewoon goed. Maar hoe is het gesteld met de voorlichting aan de mensen die in Nederland wonen maar die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn?" Volgens Girbes moet daar nog eens goed naar gekeken worden door premier Rutte.
De informatie die nu verspreid wordt moet duidelijker en eenvoudiger en bij voorkeur door mensen uit de wijken en het liefst in hun eigen taal. Volgens Girbes komt het allemaal terug op de sociaalculturele verschillen met Nederlanders, waarbij gezinnen met een niet-westerse achtergrond vaker in contact komen met ouderen, omdat hele gezinnen vaak in kleine woningen huizen.
"Dat zijn allemaal sociaal-culturele factoren waar ik natuurlijk minder verstand van heb. Maar je hoeft ook weer geen Einstein te zijn om te bedenken dat dit misschien toch wel belangrijke factoren zijn, gezien het feit dat wij zo’n belangrijke representativiteit zien van deze bevolkingsgroep op de intensive cares", zo meldt Girbes.
De hoogleraar wil niet in 'een hokje geduwd' worden. Hij is zich bewust van het feit dat hij met dit soort feiten snel als racist bestempeld kan worden, maar hij zegt het fenomeen puur ‘als dokter en als wetenschapper’ te bekijken.
Op het Plein in Den Haag werd op zaterdag 10 oktober opnieuw een onaangekondigde demonstratie tegen de spoedwet van het kabinet gehouden. In totaal werden 5 personen aangehouden voor het overtreden van de WOM (Wet Openbare Manifestaties). De demonstratie en aanhoudingen zijn verder zonder ongeregeldheden verlopen.
Rond 19.00 uur kwam een groep van ongeveer 100 man naar het Plein om te demonstreren tegen de spoedwet. Op last van de burgemeester werd de demonstratie ontbonden. De demonstranten werden meerdere keren gevorderd om weg te gaan. Daar gaven zij op dat moment gehoor aan. Later op de avond, rond 21.00 uur startte er echter opnieuw een demonstratie. De demonstranten werden opnieuw gesommeerd en gevorderd weg te gaan.
Ook werd hen medegedeeld dat wanneer zij daar geen gehoor aan zouden geven, zij zouden worden aangehouden. Daarop zijn vijf personen aangehouden, waaronder Willem Engel van actiegroep Viruswaarheid, voor het niet voldoen aan bevel of vordering en aan de WOM. Twee personen zijn inmiddels met een bekeuring heengezonden. Drie anderen zitten nog vast en worden vandaag gehoord.
De Franse Grand Prix in de Moto3 heeft weer mooie gevechten opgeleverd. Op het koude circuit van Le Mans werden flink wat schuivers gemaakt, maar men streed wel tot de laatste bochten om de winst.
Met Jaume Masia, Albert Arenas en John McPhee op de eerste rij gingen de lichten uit, waarbij Arenas de leiding overnam van Mausia. Tony Arbolino volgde, voor Raul Fernandez, Gabriel Rodrigo en Celestino Vietti.
Na een handvol ronden reed Binder, in het middenveld gestart, alweer op de derde plek, het standaardverhaal voor de wat onstabiele Australiër. WK-leider Ai Ogura reed dan weer helemaal buiten de punten, hij kende een bijzonder moeilijk weekeinde.
Een forse crash van Alonso Lopez en Romano Fenati schakelde in één klap het team van Max Biaggi uit, Tatsuki Suzuki gleed ook vanuit de kopgroep onderuit. Halverwege waren er nog zo'n twaalf man over in de kopgroep, die wel steeds iets kleiner werd.
Met een handvol ronden te gaan werd de boel flink opgeschud: Arenas kreeg een long lap penalty, Kaito Toba ging onderuit en Jeremy Alcoba en titelkandidaat McPhee stuiterden ook het grind in, net als Niccolo Antonelli niet veel later.
Masia, Arbolino, Arenas, Vietti, Ayumu Sasaki, Andrea Migno, Rodrigo en Fernandez gingen als duidelijke kopgroep de slotronden in. Vietti nam daarin de leiding en die stond hij niet meer af: de Italiaan won, voor Arbolino en Arenas, met Ogura nog op een negende plek en dus beperkte schade in het WK, waar hij zes punten achter Arenas staat.
Rolstoeltennissters Diede de Groot en Aniek van Koot hebben voor het derde jaar op rij het dubbelspel op Roland Garros gewonnen. In een spannende strijd versloegen ze eeuwige concurrenten Yui Kamiji en Jordanne Whiley.
Na een spannende eerste set won het Nederlandse duo de tiebreak, maar hun Japans-Britse opponenten sleepten er een supertiebreak uit door set twee te winnen. In die tiebreak liep het opnieuw uit op een spannende ontknoping, met Nederlands succes: 7-6 (2), 3-6 [10-8].
Het is al de negende Grand Slam-titel in het dubbelspel voor De Groot, waarvan ze er zes met Van Koot won. Voor Van Koot is het zelfs al de zestiende Grand Slam-dubbeltitel, de helft daarvan won ze met Jiske Griffioen.
De 21-jarige quadspeler Sam Schröder, onlangs op de US Open goed voor zijn eerste Grand Slam-zege, kende ook weer succes: samen met de Amerikaan David Wagner pakte hij de dubbeltitel.
Het is vandaag internationale Coming Out Day en daarom wordt er ook op politiebureaus in Midden-Nederland de regenboogvlag gehesen. En het hoofdbureau in Utrecht aan de Kroonstraat wordt zondagavond verlicht met de kleuren van de regenboogvlag. Dat zal zijn aan de kant van de Catharijnesingel.
Een woordvoorder van de politie: "We vinden als politie belangrijk om aan deze dag mee te doen. Omdat we graag willen laten zien dat we een politie voor iedereen zijn. Dus uiteraard ook voor iedereen uit de LHBTI-gemeenschap."
Roze in Blauw
Aangifte doen van discriminatie, bedreiging, mishandeling of andere strafbare zaken gerelateerd aan seksuele oriëntatie of genderidentiteit kan op ieder bureau. Wanneer het gewenst is, bieden de collega’s van Roze in Blauw ondersteuning. Roze in Blauw het medewerkersnetwerk van de politie voor LHBTI’ers. Zij zijn tevens aanspreekpunt voor de LHBTI-gemeenschap in de samenleving en waar nodig ook intern.
Op de Herman Costerstraat in Den Haag is in de nacht van zaterdag op zondag een 39-jarige vrouw gewond geraakt bij een steekincident. De politie heeft nog geen verdachte aan kunnen houden en is op zoek naar getuigen.
Omstreeks 00.00 uur kwam de melding binnen dat er op straat een vrouw gewond zou liggen. Zij zou door mogelijk een bekende zijn gestoken na een ruzie. De verdachte is er vervolgens vandoor gegaan. Het slachtoffer werd kort daarna door een passerende agent aangetroffen. De hulpdiensten hebben zich verder over het slachtoffer ontfermd en de vrouw is vervoerd naar het ziekenhuis. De politie is vervolgens een onderzoek gestart.
De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.
Tennisser Dominic Stricker heeft het juniorentoernooi op Roland Garros op indrukwekkende wijze afgesloten. De 18-jarige Zwitser pakte op het Parijse gravel zowel de titel in het enkelspel als in het dubbelspel.
In de enkelspelfinale nam Stricker het op tegen zijn land- en leeftijdsgenoot Leandro Riedi, die de Nederlander Guy den Ouden uit de finale hield. Het werd een vrij eenzijdige partij en in goed een uur tijd had Stricker de titel met 6-2, 6-4 binnen.
In het dubbelspel speelde Stricker samen met de Italiaan Flavio Cobolli tegen de Brazilianen Bruno Oliveira en Natan Rodrigues. Die wedstrijd leverde een vergelijkbaar beeld en, sterker nog, exact dezelfde score op in het voordeel van Stricker en Cobolli: 6-2, 6-4.
Bij de dames kreeg de 17-jarige Française Elsa Jacquemot een wildcard voor het hoofdtoernooi, waar ze er in de eerste ronde uit vloog. Ze stapte daarna het juniorentoernooi in en domineerde op weg naar de finale, waar ze Alina Charaeva trof. De Russische maakte het haar een stuk pittiger, maar na een dubbele fout van Charaeva won Jacquemot met 4-6, 6-4, 6-2.
Tot slot ging de dubbeltitel bij de juniordames naar Italië. Eleonora Alvisi en Lisa Pigato bleken in de eindstrijd met 7-6 (3), 6-4 te sterk voor het Russische duo Maria Bondarenko/Diana Shnaider.
De financiële positie van gemeenten in Zuid-Holland gaat achteruit. Vooral de oplopende kosten voor de jeugdzorg en de huishoudelijke hulp (Wmo) zijn daarvan de oorzaak. Dat blijkt uit voorlopige conclusies van bureau Berenschot dat in opdracht van de provincie onderzoek doet.
De meeste gemeenten hebben de afgelopen jaren hun begroting nog op orde kunnen krijgen door bezuinigingen, het verhogen van belastingen en het aanspreken van hun reserves. Ook hadden ze het geluk dat het economisch meezat, maar door Corona zijn de toekomstvoorspellingen minder rooskleurig.
Uit een eerste indruk van Berenschot blijkt dat bij een op de vier de gemeenten in Zuid-Holland de reservepositie nu al zorgelijk is. Reserves zijn middelen die gemeenten in kas hebben en die gebruikt kunnen worden voor extra investeringen, of -zoals nu- om financiële tegenvallers op te vangen. Berenschot verwacht dat bij ongewijzigd beleid de financiële situatie de komende jaren nog verder verslechtert.
Financieel zwaarder
Het onderzoek van Berenschot richt zich op de vragen welke ruimte de lokale overheden nog hebben om zelfstandig plannen te maken en hoeveel geld zij hieraan uit kunnen geven. Gemeenten hebben het de afgelopen jaren financieel zwaarder gekregen door veel veranderingen. Zo zijn onder andere jeugdzorg en huishoudelijk werk van het rijk naar gemeenten overgeheveld en komt het rijk steeds met nieuwe spelregels, zonder dat hier genoeg geld tegenover staat.
De verwachting is dat het onderzoek begin volgend jaar klaar is. Gedeputeerde Staten verwachten dat de resultaten kunnen helpen in het debat over de positie van gemeenten, zowel financieel als bestuurlijk.
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een illegaal feest in Volendam beëindigd. De namen van alle aanwezigen werden genoteerd: tegen hen en tegen de organisator wordt proces-verbaal opgemaakt.
Rond 01:30 uur bleek in een bedrijfspand aan de Julianaweg een illegaal feest aan de gang te zijn. De politie trof in de ruimte van het bedrijfspand 33 mensen aan, die zich hadden vermaakt op een illegaal feest. Van alle 32 feestgangers en de organisator van het feest noteerde de politie de namen. Hierna werden alle feestgangers weggestuurd.
In het pand werd een ruimte aangetroffen vol lege drankflessen, geluidsapparatuur en overige zaken. Dit is door de politie fotografisch vastgelegd. Tegen alle feestgangers en de organisator wordt proces-verbaal opgemaakt en zij zullen hierover binnenkort bericht ontvangen.
Door de politie werd de burgemeester, het Openbaar Ministerie en de veiligheidsregio in kennis gesteld.
Dirk van Duijvenbode staat in de halve finales van de World Grand Prix. De Nederlander stuntte in de kwartfinales door Gary Anderson met 3-1 uit te schakelen. Voor Michael van Gerwen en Jeffrey de Zwaan bleek de kwartfinales het eindstation.
De 28-jarige Van Duijvenbode begon uitstekend aan zijn partij tegen Anderson en trok de eerste set dankzij een fraaie 96-finish zich toe. Nadat hij ook het tweede bedrijf won, leek hij bij een 2-0-voorsprong in de derde set op weg naar de overwinning. De Schot gaf zich niet gewonnen en pakte alsnog de derde set. In de vierde set maakte de Nederlander, die voor het eerste meedoet aan de World Grand Prix, het karwei alsnog af.
In de halve eindstrijd neemt Van Duijvenbode, die eerder in het toernooi ook Dimitri Van den Bergh (3-1) en Mensur Suljovic (2-1) verraste, het op tegen Simon Whitlock, die Van Gerwen uitschakelde.
Van Gerwen kende een matige start tegen Whitlock. Hij werd al snel gebroken door een 107-finish en de Australiër kwam vervolgens op 1-0 in sets. De drievoudig wereldkampioen, die een gemiddelde van 96,84 per drie pijlen liet noteren, kwam er in het tweede bedrijf helemaal niet aan te pas en won zelfs geen enkele leg. In de derde set pakte hij nog wel een leg, maar moest hij zich uiteindelijk gewonnen geven.
In juli was Van Gerwen, die slechts twee van zijn twaalf dubbels raakte, ook al kansloos tegen Whitlock op de World Matchplay. De Zwaan slaagde er niet in om te stunten tegen de als derde geplaatste Gerwyn Price. The Black Cobra pakte wel de derde set, maar moest in het vierde bedrijf alsnog buigen. Price stuit bij de laatste vier op Dave Chisnall, die Joe Cullen met 3-2 klopte.
Zondagavond zijn de halve finales en de finale wordt maandagavond gespeeld.
Kwartfinales World Grand Prix
Dirk van Duijvenbode 3-1 Gary Anderson (3-2, 3-1, 2-3, 3-1)
Dave Chisnall 3-2 Joe Cullen (2-3, 2-3, 3-0, 3-1, 3-2)
Simon Whitlock 3-0 Michael van Gerwen (3-1, 3-0, 3-1)
Gerwyn Price 3-1 Jeffrey de Zwaan (3-0, 3-2, 1-3, 3-1)
Halve finales - vanaf 20u
Simon Whitlock v Dirk van Duijvenbode
Dave Chisnall v Gerwyn Price
De achtste etappe van de Giro, het was jammer dat het op een zaterdag was, dat had prima op een werkdag gekund. Enfin, vandaag de negende etappe: meer dan tweehonderd kilometer en we gaan de bergen in.
In de eerste zeventig kilometer valt het nog mee, daarna gaan we klimmen, dalen, nog langer klimmen en nog veel langer dalen. In het tweede deel van de etappe gaat het alsmaar verder omhoog: klimmen, wat minder lang dalen, nog hoger klimmen en zo door tot de finish.
We verwijzen voor een betere beschrijving maar gewoon door naar de voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier, hier te vinden. Daar staat ook een uitgebreid tijdschema voor deze nogal ingewikkelde wielerdag: Giro-etappe, Gent-Wevelgem bij de mannen en vrouwen én Parijs-Tours. Vanaf een uur of drie de ogen niet meer van de TV af houden, dan komt het goed.
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
In het Duitse Magdeburg zijn de WBA-interimwereldtitel en de IBO-wereldtitel in het lichtzwaargewicht zaterdagavond van eigenaar veranderd. De Duitser Dominic Bösel verdedigde zijn twee titels, maar niet met succes.
De 30-jarige Bösel (30-1) pakte in november vorig jaar de twee titels na een late knockout tegen IBO-kampioen Sven Fornling, in Magdeburg kreeg hij zijn drie jaar oudere landgenoot Robin Krasniqi (50-6) tegenover zich.
Het gevecht ging aardig gelijk op, tot Krasniqi in de derde ronde hard toesloeg en zijn opponent definitief naar het canvas mepte. Krasniqi vocht in het verleden al voor de WBO- en WBA-titels, maar verloor van Nathan Cleverly (2013) en Jürgen Brähmer (2015).
Bij de WBA is Krasniqi dus de interimkampioen, regulier kampioen Jean Pascal en 'superkampioen' Dmitry Bivol staan er daar nog boven - de WBA hanteert een wat bijzonder systeem.
Zondagochtend rond 5.40 uur kreeg de politie een melding van een vechtpartij op de Middelrode in Rotterdam waar ongeveer tien man bij betrokken zou zijn. Tijdens de melding werd er ook geroepen dat er een mes in het spel zou zijn. Agenten waren snel ter plaatse, maar de vechtpartij was al voorbij. Op straat vonden ze een man die buiten bewustzijn was. Hij is naar het ziekenhuis gebracht, zijn toestand is zorgwekkend. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.
Toen de agenten op de Middelrode aankwamen, was er geen sprake meer van een vechtpartij. Ze verleenden direct eerste hulp aan het slachtoffer, een 25-jarige man uit Sliedrecht, wat al snel overgenomen werd door de ambulancedienst. Terwijl het slachtoffer zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht werd, gingen de agenten in gesprek met getuigen. Het is nog onduidelijk wat er precies gebeurd is en of er daadwerkelijk gestoken is.
Het onderzoek is direct gestart. Er wordt buurtonderzoek gedaan en gezocht naar eventueel beeldmateriaal van de vechtpartij of de betrokkenen. Getuigen die nog niet met de politie hebben gesproken worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.
"Time flies when you're having fun, dus dan kun je je maar beter chronisch de tyfus vervelen, want dan leef je langer! "
~ ToT
Bij een politie-achtervolging vannacht zijn snelheden tot 250 kilometer per uur gehaald. In Amsterdam Noord kon het voertuig worden stopgezet door agenten. Zeker twee personen zijn aangehouden is te lezen op de website van AT5.
De auto met een Duits kenteken kreeg op de A1 bij afslag Laren voor het eerst een stopteken van de politie. Terwijl agenten de afslag wel namen, gaf de bestuurder vol gas en reed de A1 op richting Amsterdam.
Een eenheid van de Amsterdamse politie zag even later de auto met hoge snelheid aankomen vanaf de A1. Het voertuig reed de A10 Oost op en ging via de Zeeburgertunnel naar Amsterdam Noord. Meerdere politie-auto's zetten de achtervolging in. De bewuste auto nam uiteindelijk de afslag Kadoelen bij Amsterdam Noord en reed via de IJdoornlaan naar de McDonald's. Daar kon de auto door de politie in het linker portier worden geramd.
Aanrijding
Ook werd een andere auto, die daar toevallig reed en niks met de achtervolging had te maken, door de politie aangereden. De bij die aanrijding betrokken agenten reden met hun auto via het talud vanaf de IJdoornlaan de parkeerplaats op en kwamen tegen een reclamebord tot stilstand.
De achtervolgde auto stopte uiteindelijk op de parkeerplaats van de McDonald's. De twee mannelijke inzittenden konden worden aangehouden. De twee vrouwen zijn door de politie weggebracht. De politie heeft de zaak in onderzoek. De auto is in beslag genomen.
Goeiedag regenliefhebbers en -haters.
De verschillen zijn enorm in ons kleine landje. In Noord-Holland verzuipt men haast, terwijl er in Limburg bijna een woestijnklimaat heerst. Op zich niet onlogisch dit jaargetijde, maar het verschil is wel erg groot. Vrijwel dagelijks vallen er in de kustprovincies soms tientallen millimeters aan regen, maar in Limburg valt er bijna niets.
Mijn maandsom staat na vandaag op 145 mm en ook elders in mijn regio liggen de cijfers tussen de 100 en 140 mm. In het oosten en zuidoosten echter is véél minder gevallen. In grote delen van Limburg slechts 22 mm. Een verschil van 123 mm met mij. Het geklaag is uit die hoek dan ook niet van de lucht, en dat is volkomen terecht.
Eergisteravond trok er een behoorlijk actieve storing over en die leverde hier alweer 27 mm op. In de nacht en ochtend was het de beurt aan het noorden. Daar viel ook plaatselijk 20 tot 30 mm. Ook kwam er hagel en onweer voor.
Alsof dat nog niet genoeg was, trok er gistermiddag een nieuwe band met intensieve neerslag van west naar oost over ons land. Het zuidoosten werd echter opnieuw overgeslagen. Uiteindelijk viel er op uitgebreide schaal 15 tot 25 mm regen. Het plensde soms echt stevig door.
Vandaag ontstaan er in vrijwel het hele land opnieuw buien. Daar kan ook onweer bij zitten en ook hagel sluit ik niet uit. De wind draait naar het noordwesten toe en is matig tot vrij krachtig in het binnenland tot krachtig aan zee. Met 13 graden is het erg fris.
Toch verschijnen er nu duidelijk een aantal droge dagen in de weerkaarten voor de tweede helft van volgende week, maar dat zien we dan wel weer.
Fijn weekend!
Meer weer op FOK!
Ook in Zeeland zagen we vandaag veel wolken. (Foto:Scherpschutter)
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.
Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit
Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!
René Rast heeft met enig vertoon van macht de eerste van twee DTM-races op het circuit van Zolder gewonnen. Op het Belgische asfalt was de Duitse Audi-coureur zaterdag oppermachtig.
De race begon met Rast op poleposition, Timo Glock ernaast en Robin Frijns met Marco Wittmann op de tweede rij. Rast behield bij de start de leiding, Frijns ging voorbij Glock naar de tweede stek, terwijl Mike Rockenfeller vanaf de vijfde plek aansloot achter de Nederlander.
Kampioenschapsleider Nico Müller was na een klein kwartier vanaf de zesde plek de eerste topper die zijn pitstop maakte, Glock volgde een ronde later en Rockenfeller wachtte nog iets langer om nieuwe banden te halen. Rast en Frijns hadden ondertussen een keurige voorsprong en kwamen nog niet binnen.
Frijns kwam na een kleine 25 minuten binnen met inmiddels zo'n vijf tellen achterstand op Rast, die een ronde later binnen kwam. Frijns kwam achter de eerder gestopte Glock terecht, vlak voor de neus van teamgenoot en concurrent Müller - Rast behield zonder noemenswaardige problemen de leiding.
Frijns wist Glock na een paar minuten te verschalken, maar het gat naar leider Rast was inmiddels fors. Müller maakte ondertussen ook stappen en nam de derde plek over van Glock. Daar bleef het verder allemaal ook wel bij: Rast won met bijna twintig seconden voorsprong op Frijns, die dan weer ruim voor Müller eindigde.