FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 6 oktober 2020

Call of Duty: Black Ops Cold War open beta gaat dit weekend van start

De nieuwe beta van Call of Duty: Black Ops Cold War gaat dit weekend van start en daar hoort uiteraard een nieuwe trailer bij. In de trailer wordt uitgelegd welke modi er speelbaar zijn.

Het gaat om Team Deathmatch, Domination, Vip Escord, Kill Confirmed en Combined Arms en je kunt vanaf 8 oktober aan de slag, als je tenminste een PlayStation 4 en een preorder hebt. Anders kun je pas later dit weekend aan de slag. In het weekend van 17 tot 19 oktober mag iedereen op elk platform Russen en Amerikanen afknallen.

Call of Duty: Black Ops Cold War verschijnt op 13 november voor PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X en S en pc. De game komt op 19 november ook uit op PlayStation 5 uit. De game is nu te preorderen en deze geeft eerder toegang tot de open beta.

Swiatek en Podoroska schrijven historie op Roland Garros

Tennissters Nadia Podoroska en Iga Swiatek staan in de halve finales op Roland Garros. De twee spelen tegen elkaar in de eerste halve finale op een Grand Slam-toernooi sinds Roland Garros 1983 waarin twee ongeplaatste speelsters staan.

De Argentijnse Podoroska, de mondiale nummer 131, nam het op tegen de nummer vijf van de wereld: Elina Svitolina uit Oekraïne. Dat werd een relatief simpel partijtje, maar niet voor Svitolina: binnen anderhalf uur stond Podoroska met een 6-2, 6-4 zege als eerste qualifier ooit in de halve finales op het Parijse gravel.

Podoroska neemt het daarin op tegen Iga Swiatek, de pas 19-jarige Poolse nummer 53 van de wereld óók een van de sensaties van dit toernooi. Zij speelde tegen de Italiaanse qualifier Martina Trevisan (WTA-159), die Kiki Bertens uitschakelde, en zette haar bijzonder indrukwekkende reeks voort met een 6-3, 6-1 zege. Swiatek heeft nu in vijf wedstrijden welgeteld twintig games verloren.

Danielle Collins (WTA-57) speelde haar achtste finale nog tegen de Tunesische Ons Jabeur (30), nadat het duel maandag niet door kon gaan. Het werd een heen en weer lopende strijd, waarin de Amerikaanse uiteindelijk na twee uur als winnares uit de bus kwam: 6-4, 4-6, 6-4.

Almeerse vrouw (27) verdacht van mensensmokkel Palestijnen

Een 27-jarige bewoonster uit Almere wordt er van verdacht Palestijnen naar Nederland te hebben gesmokkeld door misbruik te maken van Europese blauwe kaartregeling. De recherche SZW van de Inspectie SZW heeft vandaag een inval gedaan in haar woning in Almere. Daar is onder meer administratie in beslag genomen.

Vermoed wordt dat de verdachte bedrijven heeft opgericht en bij de IND aanvragen heeft ingediend om die Palestijnen als werknemer bij haar bedrijven te laten werken. De Palestijnen kregen van de IND toestemming om naar Nederland te komen. In Nederland kregen zij een Europese blauwe kaart om bij die bedrijven te werken.

De Europese blauwe kaart is een verblijfsvergunning bedoeld voor werknemers die hooggekwalificeerde arbeid verrichten binnen de Europese Unie. De Palestijnen zijn vermoedelijk nooit werkzaam geweest in Nederland. De bedrijven zijn kort na de komst van de Palestijnen opgeheven.

De recherche SZW vermoedt dat het gaat om een schijnconstructie. Als de aanvragen voor de Europese blauwe kaart op valse gronden zijn gedaan is sprake van mensensmokkel. Recherche SZW doet op dit moment meerdere onderzoeken naar misbruik van regelingen waardoor mensen uit het buitenland ten onrechte een verblijfsvergunning hebben gekregen.

O.M. eist vier jaar cel tegen echtpaar wegens illegale adoptie

Elk kind heeft het recht om te weten wie zijn of haar ouders zijn, dit recht is opgenomen in het Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind. Marchanderen met de identiteit van kinderen is schadelijk voor de kinderen en daarmee voor de maatschappij. Daarom dient de overheid op te treden.’ Met deze voordracht door de officieren van justitie begon voor de rechtbank in Arnhem vandaag het strafrechtelijk proces tegen een echtpaar uit Tiel, dat naar het oordeel van het OM op illegale wijze twee kinderen uit Indonesië heeft gehaald om daarmee een gezin te vormen.

In de rechtszaak staat de vraag centraal welke strafbare verwijten het echtpaar gemaakt kan worden. Maar het proces dient volgens de officieren van justitie nog een ander doel: ‘Het dagvaarden is een noodkreet van het OM. Een noodkreet, gericht aan de verdachten om te vertellen waar de kinderen vandaan komen. De afgelopen zeven jaar is op verschillende manieren getracht in stilte de waarheid te achterhalen. Dat is niet gelukt.’

Het strafrechtelijk onderzoek is begonnen naar aanleiding van een melding door de gemeente Tiel bij de Vreemdelingenpolitie. De man probeerde de kinderen aan te geven bij de gemeente, maar kon ondanks herhaaldelijke verzoeken niet overtuigend aantonen dat hij de biologische vader was.

De man heeft aanvankelijk gezegd dat hij de kinderen heeft verwekt bij een vrouw in Indonesië, met wie hij (naast zijn huwelijk in Nederland) getrouwd zou zijn. De vrouw zou kort nadat zij een tweeling gekregen had, overleden zijn, waarna het echtpaar de kinderen een jaar later mee wilde nemen naar Nederland.

De man zou geboorteaktes van de kinderen, een overlijdensakte van de moeder en een huwelijksboekje overgelegd hebben bij de Nederlandse ambassade in Indonesië. Op basis hiervan is een laissez passer (noodpaspoort) verstrekt.

DNA
Uit DNA onderzoek is gebleken dat de man niet de biologische vader is, dat de kinderen geen familie van elkaar zijn, en ook geen verwantschap hebben met het echtpaar. De papieren die zijn overgelegd bij de ambassade en later ook bij de gemeente Tiel, bleken te zijn vervalst. Valsheid in geschrifte is het eerste verwijt dat het echtpaar gemaakt wordt. Ook is het echtpaar mensensmokkel ten laste gelegd.

Op de tenlastelegging van het echtpaar stond ook illegale adoptie, omdat zij niet de vereiste beginseltoestemming van het ministerie van Justitie en Veiligheid hadden om kinderen ter adoptie op te nemen. Omdat dit feit is verjaard, hebben de officieren van justitie de rechtbank gevraagd om het OM hiervoor niet-ontvankelijk te verklaren. Het OM betreurt dat het betreffende wetsartikel een overtreding is met een korte verjaringstermijn. Volgens de officier is dit het enig juiste wetsartikel om situaties zoals deze strafrechtelijk aan te pakken.

Het Openbaar Ministerie tilt zwaar aan het verwijt ‘verduistering van staat’ dat het echtpaar gemaakt wordt. Dit houdt in dat zij door hun handelen de kinderen in onzekerheid laten over hun afstamming en herkomst. De kinderen staan onder voogdij van de organisatie Nidos, die het echtpaar als verzorgers heeft aangewezen. De kinderen weten wel dat de verdachten niet hun biologische ouders zijn, maar blijven in het ongewisse over hun afstamming.

Verdrag
De officieren wezen op het recht van ieder kind om te weten waar het vandaan komt, een recht dat is opgenomen in het Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties (IVRK), dat door bijna elk land ter wereld is geratificeerd.

Met name de laatste jaren is hier meer aandacht voor gekomen: ‘In de jaren zeventig, tachtig en negentig werd nog luchthartig gedacht en gehandeld door de overheid ten aanzien van de afkomst van kinderen en hun rechten om te weten waar hun roots lagen. Tegenwoordig geven televisieprogramma’s zoals Spoorloos en DNA Onbekend, staatscommissies en rechtszaken van kinderen tegen hun adoptieouders en tegen de Staat aan dat het tij is gekeerd. In plaats van het belang van wensouders, staat het belang van kinderen voorop’, aldus de officieren van justitie.

Dat in Indonesische cultuur kinderloosheid in het algemeen wordt gezien als iets heel ernstigs en als falen, én dat het normaal wordt gevonden om kinderen via bemiddeling te regelen in het kader van ‘fostarage’ (een vorm van informele adoptie), rechtvaardigt niet om in Nederland buiten de regels om kinderen te regelen én hen niet over hun afkomst te vertellen.

De officieren van justitie benadrukten in het requisitoir dat in deze casus mogelijk vier ouders onvrijwillig afstand hebben moeten van deze kinderen: ‘door list, bedrog of kinderhandel.’

Niemand kan zich op illegale wijze andermans kinderen toe-eigenen. Het OM kan – in het belang van de kinderen - niet anders eisen dan een gevangenisstraf van aanzienlijke duur. Om duidelijk te maken dat je kinderen niet kunt kopen of je handelwijze achteraf kunt afkopen.’

Gevangenisstraf
De verblijfsvergunning van de kinderen is afgegeven los van de verzorgers, zodat hun verblijfsstatus bij een eventuele gevangenisstraf ongewijzigd blijft. Het OM houdt er bij de eis daarom geen rekening mee dat verdachten voor de kinderen moeten blijven zorgen. Dat het onderzoek lang heeft geduurd, is volgens het OM ook aan de houding van verdachten te wijten: ‘Verdachten zeggen steeds dat ze overal aan mee willen werken, maar op de meest fundamentele vraag geven zij geen antwoord. Dat heeft gemaakt dat er nader onderzoek in Indonesië moest plaatsvinden, hetgeen voor drie jaar vertraging heeft gezorgd. Wat het OM betreft komt die vertraging voor rekening van verdachten.’

Alles afwegende vindt het OM een gevangenisstraf van vier jaar voor beide verdachten passend.

Het OM heeft de rechtbank gevraagd om de bewaartermijn voor het dossier te verlengen en ook de vervalste papieren veilig te stellen. Ook zal het complete dossier in bewaring worden gegeven bij een notaris. Hiermee wil het OM bewerkstelligen dat de kinderen in de toekomst eenvoudig toegang hebben tot alle stukken.

Eddie van Halen (65) overleden

Eddie van Halen (65) is vandaag overleden aan de gevolgen van kanker, hij was een Nederlands-Amerikaans gitarist, bekend geworden als medeoprichter en gitarist van de hardrockband Van Halen. Hij was niet alleen een innovator op het gebied van rockmuziek, maar ook een vernieuwer op technisch vlak, waaronder gitaarontwerp, gitaarversterking en gitaareffecten.
 

Random Pics van de Dag #122

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #121

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Online presentatie adviesrapport Koloniale Collecties

Op woensdag 7 oktober presenteert de Commissie Nationaal Beleidskader Koloniale Collecties haar advies over de omgang met koloniale collecties aan de minister Van Engelshoven (OCW).

De presentatie is vanaf 15:00 uur online te volgen via de volgende link:

https://vimeo.com/464206532

In de livestream zal de voorzitter van de Adviescommissie, mevrouw Lilian Gonçalves- Ho Kang You, het advies toelichten.

(afbeelding: Raad voor Cultuur)
(afbeelding: Raad voor Cultuur)

Transfernieuws Eredivisie: PSV versterkt zich met GŲtze

De clubs in de Eredivisie moeten voor dinsdagavond 23.59 hun transfers afronden. Ajax, FC Utrecht en Feyenoord (geen Joshua Zirkzee) hebben inmiddels laten weten klaar te zijn deze transferperiode.

AZ heeft zich dinsdag versterkt met Juan Familia-Castillo. De linksback wordt gehuurd van Chelsea. Familia-Castillo komt uit de jeugdopleiding van Ajax en maakte in 2016 de overstap naar Chelsea. Vorig seizoen kwam hij uit voor Jong Ajax.

Adrian Fein speelt komend seizoen voor PSV. De 21-jarige Duitser wordt voor een seizoen gehuurd van Bayern München. Fein is een defensieve middenvelder die ook centraal achterin opgesteld kan worden. Ander nieuws van PSV: Timo Baumgartl blijft dan toch bij de Eindhovense club. Maandag leek het erop dat de Duitser verhuurd zou worden aan Fulham, maar op het allerlaatste moment zag de verdediger daar zelf van af.

SC Heerenveen contracteerde op de slotdag twee spelers. De 19-jarige aanvaller Benjamin Nyrgren. De Zweed wordt voor twee seizoenen gehuurd van KRC Genk. Het 18-jarige Bulgaarse talent Stanislav Shopov is overgenomen van Botov Plovdiv. Daniel Høegh vertrekt bij de Friese club. De Deen heeft een eenjarig contract getekend bij FC Midtjylland.

Update 20.28 uur - PSV versterkt zich met Götze
Mario Götze naar PSV! De 63-voudig Duitse international en voormalig speler van Borussia Dortmund en Bayern München tekent een contract voor twee seizoenen.

Eerder op dinsdag werd al bekend dat PSV komend seizoen Adrian Fein huurt van Bayern München. Inmiddels is bekend geworden dat in het contract ook een optie tot koop opgenomen is.

De Pool Jaroslaw Jach komt dit seizoen op huurbasis uit voor Fortuna Sittard. De Limburgers huren de 26-jarige verdediger van Crystal Palace.

Alonso: "Ik vind dat ik een vrij complete rijder ben"

Fernando Alonso vindt zichzelf een hele complete coureur, hij denkt dat hij op alle gebieden van het racen een 9 scoort. De Spanjaard, die volgend jaar terug zal keren in de Formule 1, vertelde dat tijdens een persconferentie naar aanleiding van een documentaire over zijn leven op Amazon Prime.

"Ik ben het ermee eens dat ik een vrij complete rijder ben. Misschien scoor ik wel negen op tien op alle vlakken", aldus Alonso. "Er zijn misschien wel sterkere rijders in natte omstandigheden, tijdens de kwalificaties of bij de start. Maar ik denk dat ik de top benader in veel disciplines en categorieën, en dat is belangrijk in een kampioenschap. Vergelijk het met een topatleet die in alle disciplines goed is: aan het einde van de rit zal hij winnen."

Naast Formule 1 reed de Spanjaard de afgelopen jaren ook mee vooraan bij de Indy 500, de 24 van Le Mans en bij de Dakar Rally. Alonso vertelt dat hij veel geleerd heeft van al die raceklassen waarin hij uitkwam. "Gedurende mijn hele carrière heb ik steeds aan de top gepresteerd, toen we nog met V8 of V10 motoren raceten of met Michelin of Pirelli. Natte omstandigheden waren altijd goed voor mij, en nu ik van andere categorieën heb geproefd, was het een aangename verrassing voor mij om naar de Dakar Rally te gaan en tot de top vijf te behoren. In een auto springen en in staat zijn om aan de leiding te gaan in de Indy 500 was een verrassing voor mij", zo lezen we op Sportwereld.be.

"Je ontdekt jezelf als een coureur die zich kan aanpassen aan elke auto, omstandigheid of categorie, en je begint dat te gebruiken in je eigen voordeel. Je bent je bewust van je beperkingen en je probeert ze te verbergen om geen openingen te geven aan je rivalen of tegenstanders. Maar je kwaliteiten, probeer je te accentueren. En dat is wat ik van plan ben te doen, ik probeer ze beter te benadrukken dan anderen", zo besluit Alonso de analyse van zichzelf.

Alonso: "Ik vind dat ik een vrij complete rijder ben" (WikiCommons/Zach Catanzareti Photo)
Alonso: "Ik vind dat ik een vrij complete rijder ben" (WikiCommons/Zach Catanzareti Photo)

Verstappen: "Hopelijk maakt regen het nog interessanter"

Komend staat de terugkeer van de Formule 1 op Nürburging op het programma. Voor Max Verstappen wordt het zijn eerste F1 grand prix op het circuit in de Eifel en de Nederlander kijkt er naar uit daar te racen.

"Ik voel me goed voorafgaand aan het wekend. Ik ben heel relaxed en kijk ernaar uit om op een circuit te rijden waar we met de Formule 1 nog niet geweest zijn, tenminste ik nog niet. Het is spannend omdat het nog onbekend is, net zoals Mugello", zo vertelt de Red Bull-coureur op Verstappen.nl.

De omstandigheden in de Eifel en de lay-out van de Duitse baan maken het mogelijk interessant komend weekend. "Ik heb sinds de Formule 3 niet meer op de Nürburgring geracet, dus ik kijk ernaar uit om te zien wat er met een Formule 1-auto kan. Het is een erg technisch circuit, ik vind het leuk. Het ziet ernaar uit dat het weer een stuk kouder gaat zijn dan de races tot nu toe dit jaar. Er kan wat regen gaan vallen, dus hopelijk maakt dat het raceweekend nog interessanter."

MLB: Astros en Yankees winnen eerste duel in ALDS

Na de Wildcard-Series van afgelopen week in de MLB gingen vannacht de Division Series in de Amercian League (ALDS) van start. In Los Angeles namen de Oakland Athletics het op tegen de Houston Astros, terwijl in San Diego de Tampa Bay Rays en de New York Yankees het tegen elkaar opnamen.

Oakland Athletics - Houston Astros

Game 1 tussen de Houston Astros en de Oakland Athletics speelde zich af in het Dodger Stadium in Los Angeles. Na de eerste drie innings waren de A's het beste van start gegaan. Via homeruns van Kris Davis en Sean Murphy stonden de A's met 3-0 voor.

In de vierde inning trokken de Astros de stand weer in evenwicht na een homerun van Alex Bregman en een two-run-homer van Carlos Correa, 3-3. Nadat de Athletics ook in de vierde inning een homerun wist te slaan en in het begin van de vijfde inning de A's direct wisten te scoren werd de startende werper van de Astros Lance McCullers bedankt voor zijn diensten.

Achteraf was dat een uitstekende ingreep van de Houston Astros, want de A's wisten daarna nog maar één keer op de honken te komen via een vrije loop. Waar de relievers van de Houston Astros alles onder controle hadden was dat bij de Oakland Athletics niet het geval.

Vooral in de zesde inning ging het volledig mis voor de A's. Nu twee snelle outs in de zesde inning ging wisten de Astros een rally te produceren met maar liefst vijf honkslagen op rij te slaan, waaruit de Astros vier keer wisten te scoren en daarmee de wedstrijd volledig naar hun hand zette. Zeker nadat Correa in de zevende inning zijn tweede homerun van de avond sloeg was er weinig op de winst af te dwingen. In de negende inning liepen de Astros uit naar een 10-5 zege tegen de Oakland Athletics.

Tampa Bay Rays - New York Yankees 

Bij de Tampa Bay Rays en de New York Yankees was vooral uitkijken naar de startende pitchers Blake Snell en Gerrit Cole. Snell wist in de vijf innings die hij op werpersheuvel stond maar zes honkslagen tegen te krijgen, maar van die zes honkslagen waren er wel drie goed voor een homerun.

Nadat Snell van de heuvel af werd gehaald stond het 4-3 in het voordeel van de Yankees. Tot aan de negende inning bleef die stand staan en mochten de Tampa Bay Rays hopen op een terugkeer in de wedstrijd, maar die hoop werd weggeslagen door de slagploeg van de Yankees.

Na een honkslag van Kyle Higashioka, daarna een vrije loop van DJ LeMahieu, zorgde Aaron Hicks met een RBI-single zorgde voor de 5-3. Na opnieuw een vrije loop, deze keer voor Tyler Wade waren alle honken bezet en kwam Giancarlo Stanton aan slag. De aangewezen slagman van de Yankees, die tot dan toe nog geen honkslag had geslagen, sloeg genadeloos met een grand slam homerun en besliste direct de eerste wedstrijd tussen Tampa Bay Rays en de New York Yankees.

Vannacht staan voor zowel de Oakland Athletics - Houston Astros en de Tampa Bay Rays - New York Yankees het tweede duel op het programma. Voor de National League beginnen vannacht de Division Series.

Orange Man Back

De afgelopen dagen hebben we, ook hier op FOK!, allemaal mee kunnen leven met het ziekteverloop van de aan COVID-19 lijdende president van Amerika, Donald Trump. Na een experimentele therapie te hebben genoten is The Donald inmiddels weer terug in zijn Witte Huis waar hij wordt verzorgd door een dozijn aan medisch personeel.

Twitter-handle Mad Liberals kwam met een hoogstaand filmpje waarin symbolisch wordt uitgelegd hoe het Trump de afgelopen dagen is verlopen en hoe 45 het 'Chinese virus' misschien wel heeft verslagen.

En voor de fans van Joe Biden, is er binnenkort óók een video verkrijgbaar:

Bijna 2,7 miljoen verkeersovertredingen tweede tertiaal 2020

In het tweede tertiaal (mei t/m augustus) van 2020 zijn 2.679.310 verkeersovertredingen geconstateerd op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv). Dat is minder dan in dezelfde periode een jaar eerder, toen werden 2.974.497 verkeersboetes opgelegd onder meer voor te hard rijden, door rood licht rijden en handheld bellen. Dat blijkt uit het tweede tertiaaloverzicht Wahv 2020*.

Er is een afname van het aantal geconstateerde verkeersovertredingen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, maar ten opzichte van het eerste tertiaal van 2020 is een lichte stijging te zien. In de eerste vier maanden van dit jaar werden 2.481.352 verkeersboetes opgelegd. Na de oproep van de overheid half maart om zoveel mogelijk thuis te blijven vanwege corona werd het een stuk rustiger op de weg en dat was ook terug te zien in het aantal geconstateerde verkeersovertredingen.

Het aantal staandehoudingen is wel gestegen van 173.170 in het tweede tertiaal van 2019 naar 181.838 dit jaar. Vooral bij het handheld bellen is een toename te zien: 58.934 in de maanden mei t/m augustus dit jaar, tegen 44.540 vorig jaar. Dit komt onder meer doordat per 1 juli 2019 telefoongebruik ook op de fiets is verboden en daarvoor bekeuringen worden uitgeschreven.

Snelheidsovertredingen
De meeste verkeersboetes worden opgelegd voor te hard rijden: 2.225.014 in tweede tertiaal van 2020, tegen 2.470.294 in dezelfde periode een jaar eerder. Het merendeel van deze verkeersovertredingen wordt geconstateerd met digitale handhavingsmiddelen op kenteken. In de maanden mei t/m augustus van 2020 zijn 1.034.430 snelheidsovertredingen geconstateerd met behulp van een flitspaal, 670.448 met een trajectcontrole en 482.446 door mobiele radarsets.

Buitenlandse verkeersovertreders
In het tweede tertiaal van 2019 zijn 339.876 verkeersboetes naar een buitenlandse verkeersovertreder verstuurd. Dat is minder dan de 381.122 in dezelfde periode in 2019.

* Het viermaandelijks overzicht van de verkeersboetes op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv), ofwel Wet Mulder, wordt samengesteld door het ministerie van Justitie en Veiligheid, politie, het CJIB en het Openbaar Ministerie (OM).

Dťmare is Sagan te snel af in eerste sprintersetappe Giro d’Italia

Arnaud Démare heeft de vierde etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De Franse sprinter van Groupama-FDJ versloeg met een nipt verschil Peter Sagan. De Portugees João Almeida blijft leider in het algemeen klassement.

De etappe over 140 kilometer van Catania naar Villafranco Tirrena was de eerste etappe voor de pure sprinters. Vroeg in de wedstrijd kregen Marco Frapporti (Vini Zabù-KTM), Kamil Gradek (CCC) en Simon Pellaud (Androni Giocattoli-Sidermec) ruimte van het peloton om weg te rijden. De voorsprong voor het drietal was maximaal vier minuten.

Halverwege de etappe moest de Portella Mandrazzi beklommen worden. BORA-hansgrohe maakte tempo om concurrenten van sprinter Sagan te lossen. De meeste sprinters wisten na de beklimming echter weer aan te sluiten in het peloton.

Op 25 kilometer van de finish was er nog een korte strijd om de roze leiderstrui. Jonathan Caicedo probeerde bij de tussensprint zijn achterstand van minder dan een seconde goed te maken op Almeida maar de Portugees liet zich niet verrassen.

Na de tussensprint werd Pellaud als laatste van de drie vluchters teruggepakt zodat de ploegen zich op konden gaan maken voor de massasprint in de straten van Villafranco Tirrena. Démare’s ploeggenoot Miles Scotson probeerde met een aanval iedereen te verrassen maar de Australiër werd weer ingerekend.

In de sprint leek Sagan aan het langste eind te trekken maar in de laatste millimeters stak Démare zijn wiel voorbij de Slovaak. Davide Ballerini legde beslag op de derde plaats. Voor de Fransman was dit de tweede etappezege in de Giro uit zijn carrière.

COVID-19: 4541 nieuwe besmettingen en 21 doden, totaal 144.999 en 6482

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4541 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 144.999 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 80 in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er 13.020 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 21 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6482 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

RIVM
RIVM

Gratis upgrade naar next-gen voor Planet Coaster - Console Edition

Frontier Developments heeft een lief dagboek uitgebracht waarin de verschillende gamemodi van Planet Coaster - Console Edition worden geïntroduceerd. De studio laat ook weten dat de next-gen versies gratis te upgraden zijn voor mensen die eerder de current-gen versie hebben gekocht.

In de video hebben de ontwikkelaars het over de tutorials voor het beheren van je park en een aparte tutorial voor het leren maken van achtbanen. Heb je die achter de rug dan kun je beginnen aan de carriere-modus of challenge modus. Heb je helemaal geen zin in beperkingen of uitdagingen, dan kun je los in de sandbox modus. Geen geldtekort, geen opstartproblemen, alleen een pretpark helemaal naar eigen inzicht bouwen.

Spelers die een digitale versie hebben gekocht kunnen de next-gen patch gratis downloaden door in te loggen op hun next-gen console met het PSN- of Xbox-account waarop ze de game gekocht hebben. Als je de fysieke versie hebt gekocht dan kun je het schijfje in de next-gen console doen en krijg je de patch ook voor nop.

Planet Coaster - Console Edition komt ergens eind dit jaar uit op PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X.

Bekkenbreuk voor Thomas na val in Giro d’Italia

De Britse wielrenner Geraint Thomas heeft maandag bij zijn val in de Giro d’Italia een breuk in de bekken opgelopen. De topfavoriet voor de eindzege reed de etappe nog wel uit maar verloor ruim twaalf minuten.

In eerste instantie leek hij niets gebroken te hebben maar bij nader onderzoek in het ziekenhuis is een breuk in de bekken geconstateerd.

“Het is zo frustrerend. Ik had me heel goed voorbereid op deze race”, vertelde Thomas na de etappe van maandag. “Mijn vorm was minstens zo goed, zo niet beter, als in de Tour die ik won.”

De winnaar van de Tour de France in 2018 was al voor de officiële start van de etappe ten val gekomen nadat hij over een bidon was gereden. Voor de slotklim moest hij uit de groep met favorieten lossen.

Begrijpelijkerwijs is hij niet meer gestart in de vierde etappe vandaag, zo heeft INEOS-Grenadiers bevestigd.

Eerste Kamer stemt in met tijdelijke appwet

De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met de Tijdelijke wet notificatieapplicatie Covid-19. De wet regelt de wettelijke grondslag voor het gebruik van de CoronaMelder-app. Ook staat er een antimisbruikbepaling in de wet om te waarborgen dat gebruik van de app altijd op basis van vrijwilligheid gebeurt. Nu na de Tweede Kamer ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet zal CoronaMelder zaterdag 10 oktober landelijk worden geïntroduceerd. Op die dag start ook een landelijke campagne om de app onder de aandacht te brengen. 

Minister Hugo de Jonge: “Mooi dat het gebruik van CoronaMelder door beide Kamers wordt omarmd. We moeten alles op alles zetten om verspreiding van het virus de kop in te drukken. De app kan daarin een belangrijke rol spelen, hoog tijd om die nu ook in Nederland te gaan inzetten.”

De app is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD en stelt mensen in staat de verspreiding van het virus tegen te gaan. De app beschermt de privacy doordat er geen informatie van gebruikers of de locatie van een gebruiker wordt opgeslagen. Bovendien mogen mensen nooit, direct dan wel indirect, door wie dan ook worden gedwongen tot het gebruik van de app. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan dat een restauranteigenaar het gebruik van CoronaMelder verplicht stelt voor het kunnen plaatsnemen op zijn terras.

Dankzij de app kunnen meer mensen sneller een bericht krijgen dat ze in de buurt van een besmet persoon zijn geweest. Veel mensen kunnen zich moeilijk herinneren met wie ze bijvoorbeeld allemaal in hetzelfde restaurant hebben gezeten. De app herinnert die contacten wel en waarschuwt daardoor meer mensen. Door op deze manier meer mensen sneller te berichten dat ze risico kunnen lopen, kunnen zij maatregelen nemen en voorkomen dat het virus onbewust op anderen wordt overgedragen.

De app is de afgelopen weken in 5 regio’s getest. Alleen in deze regio’s kun je via de app anderen waarschuwen als je corona blijkt te hebben. Vanaf aanstaande zaterdag kan dat overal in Nederland.

De app is sinds de start van de praktijktest ruim 1,3 miljoen keer gedownload. Wil je meer weten over de werking van de app of wat je moet doen bij een melding vanuit de app? Bezoek dan de website www.coronamelder.nl.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Man veroordeeld voor seks met minderjarig meisje

De rechtbank spreekt een 20-jarige man uit Enschede vrij van verkrachting van een destijds 15-jarig meisje in ’t Harde. Volgens de rechtbank is niet vast is komen te staan dat hij dit meisje heeft gedwongen om gemeenschap met hem te hebben. Wel wordt de man veroordeeld voor het hebben van seks met haar omdat zij destijds minderjarig was. Naast een taakstraf van 240 uur legt de rechtbank een celstraf op van 181 dagen , waarvan 180 dagen voorwaardelijk.

Het strafbare feit speelde zich af in mei 2019. De rechtbank wordt bij het bepalen van de juiste straf geconfronteerd met 2 uiteenlopende verhalen. Volgens het meisje was er sprake van een vrijwillige zoen toen het vervolgens verder ging dan zoenen. Volgens het meisje gebeurde dit tegen haar wil in en stopte het pas nadat zij een paniekaanval kreeg en de man hiervan schrok.

Volgens de man was er sprake van zoenen wat vanzelf overging in seks. Toen hij merkte dat zij hier niet van gediend was, stopte hij meteen. Hij wist dat het meisje minderjarig was, maar dacht dat zij ook seks met hem wilde. Pas een dag later hoorde hij van haar dat zij niet wilde. Op het moment zelf heeft hij in eerste instantie geen signalen gehad dat zij niet wilde en heeft hij geen enkel moment het idee gehad dat hij over haar grenzen heen ging. Toen hij merkte dat zij niet meer wilde, is hij meteen gestopt.

Niet met zekerheid vast te stellen
De rechtbank kan niet met zekerheid vaststellen wat er die avond precies is gebeurd en dus ook niet of bij het bepalen van de strafmaat moet worden uitgegaan van het verhaal van het meisje of het verhaal van de man. En omdat de rechtbank dat niet met zekerheid kan vaststellen, gaat de rechtbank uit van het verhaal van de man. Immers, een feit te licht bestraffen, is erg. Een feit te zwaar bestraffen nog erger.

Taakstraf
Volgens de wet is seks met een minderjarige in beginsel altijd ontuchtig tenzij sprake is van bijzondere omstandigheden. Die zijn hier niet aan de orde. De rechtbank legt daarom een taakstraf op. Dat is wel de maximale taakstraf om de ernst van het feit uit te drukken. Ook in het verhaal van de man is immers sprake van seks met een minderjarig meisje en dat is strafbaar. Naast de taakstraf legt de rechtbank aan verdachte een gevangenisstraf van 181 dagen waarvan 180 dagen voorwaardelijk op. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 2 jaar.

Schadevergoeding
De rechtbank is daarnaast van oordeel dat de man zowel materiele schade als immateriële schade aan het slachtoffer moet betalen

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Amerikaanse talkshowhosts blikken terug op COVID-diagnose Trump

Nadat Donald Trump eerder deze week besmet raakte met het coronavirus, werd hier uiteraard dankbaar gebruik van gemaakt voor de nodige kritiek en humoristische noot van de grote talkshowhosts in Amerika. 

Trevor Noah van The Daily Show, die overigens nog steeds de show maakt vanuit zijn appartement in New York omdat Comedy Central het niet veilig genoeg acht om terug te gaan naar de studio, stelde gelijk vast dat hij Trump niet de dood toewenst: "Ik wil niet dat hij zijn leven verliest aan dit virus, ik wil dat hij de verkiezingen verliest." Ook zag hij het vooruitzicht van Mike Pence als president totaal niet zitten: "Als je Trump vergelijkt met Pence, is Trump cocaïne, is Pence bloem. Je neus brandt nog steeds maar je hebt geen enkele lol eraan." Ook bekritiseerde Noah de keuze van Trump om een fundraiser te houden waarbij geen afstand werd gehouden. Een groot deel van de Republikeinse topstukken die het evenement hebben bijgewoond is nu besmet geraakt met COVID-19.

Bekijk het hele fragment hieronder:

Ook Stephen Colbert van The Late Show was niet verbaasd over de diagnose van Trump. Hij noemde Trump een "sukkel", naar aanleiding van de tweet die hij de wereld in slingerde waarin hij opriep om COVID niet je leven over te laten nemen. De kritiek werd ook gericht op Trump's persoonlijke dokter Sean Conley, die van donderdag tot en met zondag verschillende berichten gaf over de gezondheid van de president. Conley heeft zich verdedigd door te zeggen dat hij het ziekteverloop niet wilde beïnvloeden. Colbert benadrukt: "Dit heeft niets met partijen te maken, dit gaat om de veiligheid van ons land. Als je dokters buiten een ziekenhuis neerzet die niets mogen zeggen over een behandeling, waarom staan ze daar dan?"

De monoloog is hier te bekijken:

In Late Night doet Seth Meyers zijn Closer Look, die nu volledig draaide om deze kwestie. De opmerking die Trump plaatste in zijn video vanuit het ziekenhuis waarin hij vermeldde dat hij "echt naar school was geweest. Niet de 'laten we de boeken lezen'-school" viel niet goed. "Dat is alsof je zegt dat je naar een 'we gaan eten'-restaurant gaat", grapte Meyers. Ook het rondje rond het ziekenhuis deed het niet goed bij de talkshowhosts, maar ook niet bij de medisch professionals en Secret Service-agenten om Trump heen. "Toen Trump zei dat hij veel geleerd had over COVID, bedoelde hij daarmee dat hij heeft geleerd hoe het te verspreiden?"

De hele Closer Look is hier te bekijken:

Alle rookruimtes op het werk en in openbare gebouwen vanaf 2022 definitief gesloten

Alle rookruimtes in (semi-)publieke en openbare gebouwen moeten per 1 juli 2021 zijn gesloten en een half jaar later, op 1 januari 2022, volgt het bedrijfsleven. Dat betekent dat per 2022 alle gebouwen waar Nederlanders werken of komen voor zorg, cultuur, sport, onderwijs, overheid, etc. volledig rookvrij zijn.

Drempel om te stoppen zo laag mogelijk
Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS): “Elk jaar sterven er meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. We willen leed voorkomen door ervoor te zorgen dat mensen een zo klein mogelijke drempel over moeten om te stoppen met roken en een zo hoog mogelijke om te beginnen. Daarnaast heeft iedere Nederlander recht op een gezonde omgeving. Het is daarom hoog tijd dat er nergens meer rook is in openbare gebouwen en bedrijven.”

Versnellen
In het Nationaal Preventieakkoord is afgesproken om alle rookruimtes te sluiten. Voor overheids- en (semi)publieke gebouwen als zorginstellingen, sportverenigingen en culturele instellingen is toen uiterlijk 1 juli 2022 afgesproken. En voor bedrijven uiterlijk 2023. Het doel van deze afspraken is het terugdringen van het aantal volwassen rokers tot 5% en het bereiken van een rookvrije generatie in 2040.

De Hoge Raad oordeelde vorig jaar dat rookruimtes in de horeca in strijd zijn met een verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie en per direct moesten sluiten. De rookruimte en weglekkende rook is schadelijk voor de gezondheid. Daaruit voortvloeiend heeft staatssecretaris Paul Blokhuis besloten om het sluiten van de overige rookruimtes te versnellen.

Bedrijven en andere organisaties kunnen voor tips en hulp voor het rookvrij maken van hun organisatie terecht bij Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.

Maatregelen dit jaar
De afgelopen periode zijn er diverse maatregelen ingegaan om het stoppen met roken makkelijker te maken en beginnen met roken moeilijker. Sinds januari wordt professionele hulp om te stoppen met roken vergoed zonder dat het meetelt voor je eigen risico. In april werd de prijs van tabaksproducten met één euro verhoogd. Sinds 1 juli zijn in alle supermarkten rookwaren uit het zicht geplaatst en is het rookverbod uitgebreid met de e-sigaret.

Alle onderwijsterreinen moeten sinds 1 augustus rookvrij zijn. Eind oktober start een nieuwe grote stoppen-met-roken campagne vanuit de rijksoverheid. Vanaf 1 oktober worden sigaretten en shag verkocht in neutrale verpakkingen. Al deze maatregelen moeten bijdragen aan de doelstellingen van het kabinet: in 2040 rookt nog maximaal vijf procent van de volwassenen is er een rookvrije generatie, waarin geen enkele jongere meer rookt.

Man opgepakt na vondst compleet wapenarsenaal

Dankzij een tip is in een woning in de binnenstad van Gorinchem een enorme verzameling verboden wapens gevonden. De bewoner is aangehouden. De wapens en munitie zijn in beslag genomen. De explosievenopruimingsdienst is gekomen om een granaat tot ontploffing te brengen.

In september kreeg de politie de tip dat een Gorinchemse man in het bezit zou zijn van een handgranaat. Hierop is de woning van de man bezocht door de politie. De man overhandigde desgevraagd inderdaad een handgranaat waar hij afstand van deed.

Wapenarsenaal
Maandag 5 oktober besloot de politie een vervolgonderzoek in te stellen en de man en de woning nader te onderzoeken. In de woning werd een heel arsenaal aan wapens gevonden; werpmessen, werpsterren, pepperspray, vlindermessen, wurgstokken, vuurwapens, onderdelen voor wapens, munitie, ploertendoders en handgranaten.

Ontploffing
Om één van de handgranaten onschadelijk te maken, is de explosieven opruimingsdienst opgeroepen, die de handgranaat op een veilige plek gecontroleerd tot ontploffing hebben gebracht. Waarom de 43-jarige man zo’n collectie aan wapens in huis hield is nog niet bekend.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Onderling uitwisselen van virusremmer remdesivir tussen ziekenhuisapotheken tijdelijk toegestaan

Vanwege een tekort aan de virusremmer Veklury® (remdesivir) in sommige ziekenhuizen heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd besloten dat dit geneesmiddel onderling mag worden uitgewisseld tussen ziekenhuisapotheken. Normaal is het onderling uitwisselen van geneesmiddelen verboden, maar de inspectie staat nu toe dat ziekenhuisapotheken hun anonieme voorraad Veklury® (remdesivir) onderling uitwisselen als dat nodig is voor de behandeling van patiënten met COVID-19.

Voorwaarden
De inspectie vindt het belangrijk dat de nog aanwezige voorraad Veklury® (remdesivir) zo goed mogelijk kan worden ingezet voor patiënten die het geneesmiddel nodig hebben. Er gelden wel voorwaarden:

  • De vragende ziekenhuisapotheker moet schriftelijk om het geneesmiddel verzoeken;
  • De ontvangst en verstrekking ervan moet achteraf kunnen worden aangetoond;
  • Ook de leverende ziekenhuisapotheker moet een sluitende administratie te voeren;
  • De apothekers moeten het vervoer van Veklury® (remdesivir) zo organiseren dat de kwaliteit van het geneesmiddel geborgd is.

Door de toename van het aantal patiënten met COVID-19 en daarmee de toename van het aantal behandelingen met Veklury® (remdesivir) zijn in sommige ziekenhuizen tekorten ontstaan, terwijl andere ziekenhuizen nog wel voldoende voorraad van de virusremmer hebben.

Om patiënten met COVID-19 een zo goed mogelijke behandeling te kunnen geven, staat de inspectie het onder voorwaarden toe dat anonieme voorraad Veklury® (remdesivir) wordt overgedragen van de ene ziekenhuisapotheek naar de andere ziekenhuisapotheek. Normaal mag dat niet, maar voor deze specifieke situatie en alleen voor het middel Veklury® (remdesivir) mag nu worden afgeweken van de geldende wetgeving. De inspectie zal hierop in ieder geval tot en met 31 december 2020 niet handhaven.

Neergeschoten man die op Schiphol met mes dreigde is 27-jarige Tanzaniaan

De man die gisteren met een groot mes op Schiphol dreigde en daarna werd neergeschoten, is 27 jaar oud en heeft de Tanzaniaanse nationaliteit, zo meldt AT5.

Dat laat de Koninklijke Marechaussee weten. Marechaussees werden na een melding over de man door hem belaagd. De Tanzaniaan wilde het mes niet laten vallen en werd daarom in zijn been geschoten.

De man had al eerder voor overlast gezorgd. De Marechaussee gaat er niet van uit dat hij een terroristisch motief had. Er wordt nog verder onderzoek gedaan.

Hij is inmiddels geopereerd en wordt, omdat hij aangehouden is, in het ziekenhuis bewaakt door de Marechaussee. De Tanzaniaan wordt verdacht van verboden wapenbezit en bedreiging. Volgens een woordvoerder van de Marechaussee had hij een 'enorm keukenmes' vast.

Na het bekijken van camerabeelden werd geconstateerd dat er een andere man was die contact met de Tanzaniaan had. Hij werd gisteravond opgepakt, maar uit het onderzoek bleek dat hij niets met het incident te maken had.

Donkere Dagen Offensief gestart

Woninginbraken, straatroven, overvallen… Zodra het buiten langer donker is, proberen criminelen vaker hun slag te slaan. Om hen te pakken en te voorkomen dat burgers slachtoffer worden, is het Donkere Dagen Offensief (DDO) weer begonnen.

‘Woninginbraken nemen gelukkig af. In 2012 registreerden we er 92.000 en vorig jaar waren het er rond de 40.000. Dat is een mooie ontwikkeling. Maar let wel: elk kwartier wordt ergens in Nederland ingebroken´, vertelt Sybren van der Velden, projectleider Woninginbraak en Heling. ´Van september tot en met maart is het buiten langer donker. Dat vinden criminelen fijn. Dan zijn ze minder zichtbaar en kunnen ze gemakkelijker hun gang gaan. We zien juist dan vaak een stijging van deze ‘high impact crimes’. Het is verschrikkelijk dat in je eigen huis – de plek waar je je veilig moet voelen – ineens zo´n overvaller of inbreker komt. Een overval, inbraak of beroving is voor veel slachtoffers een traumatische gebeurtenis. Daarom is en blijft het DDO belangrijk. Op nul slachtoffers zullen we nooit uitkomen, maar alleen al die tienduizenden inbraken kunnen verder omlaag..'

Alert
De herfst- en wintermaanden vragen om extra alertheid, zowel bij de politie als bij burgers. Sybren: ´Mensen kunnen zelf actie ondernemen om de kans om slachtoffer te worden te verkleinen. Denk aan het aanbrengen van goed hang- en sluitwerk, maar ook aan buitenverlichting. Of binnen wat lampjes aan laten op het moment dat je van huis bent.´ De politie zal de komende tijd extra aandacht vragen voor preventie. ´Voorlichting is belangrijk. Mensen moeten ook weten dat ze ons bij verdachte situaties kunnen bellen. We komen liever tien keer te vaak dan een keer te laat.' Verdachte situatie ? Bel 112 !

‘Hot spots and times’
Het is niet alleen preventie wat de klok slaat. Er zullen ook meer politieacties op straat zijn. Sybren: ´De politie kan achter inbrekers aangaan die nog een straf open hebben staan. Of agenten houden via het politiesysteem de plekken en tijdstippen bij waar de afgelopen jaren criminelen hun slag sloegen. En ze surveilleren wat vaker op die ‘hot spots’ tijdens die ‘hot times’. Ook houden ze extra verkeerscontroles en spreken ze hangjeugd vaker aan. Het schrikt criminelen af als er vaker politie in de wijk is.´

Europees
In 2019 werd voor het eerst de European Focus Day gehouden (waar het Donkere Dagen Offensief van is afgeleid). Zoals de naam al aangeeft, lag in meerdere landen op dezelfde dag de nadruk op het bestrijden en voorkomen van high impact crimes, zoals woninginbraken en heling. ‘Toen deden 12 EU-landen mee en dit jaar – op woensdag 21 oktober – zijn dat er 23. Een mooie ontwikkeling´, aldus Sybren.

Politie waarschuwt voor auto-inbraken op Walcheren

De politie roept mensen op om goed op hun omgeving te letten en verdachte situaties te melden, in verband met de vele inbraken of insluipingen in geparkeerde auto’s op Walcheren.

In de hele maand september werd er 58 keer melding gemaakt, of aangifte gedaan, bij de politie van een daadwerkelijke inbraak of een poging daartoe. In veel gevallen werd er niets weggenomen uit auto’s, maar werd de auto doorzocht en trof de eigenaar een rommel aan als hij of zij de auto in stapte.

Het is erg vervelend als iemand in jouw auto heeft gezeten zonder dat je daar zelf toestemming voor hebt gegeven. Het feit dat in jouw spullen is gerommeld is geeft een onveilig gevoel. In veel gevallen had dit voorkomen kunnen worden door de auto af te sluiten. In ongeveer de helft van alle meldingen bleek dat mensen hun auto niet hadden afgesloten. Op die manier maak je het auto-inbrekers wel heel gemakkelijk.

Er zijn verschillende manieren om niet de dupe te worden van een auto-inbraak. De belangrijkste, en daarmee ook meteen de makkelijkste, is om uw auto op slot te doen. Controleer vervolgens ook of dat gebeurd is. Verder raadt de politie aan om geen waardevolle zaken in de auto achter te laten. Een dief kijkt vaak in een auto of er iets van waarde in ligt voordat hij zijn slag slaat. Daarom is het ook handig om het dashboardkastje open te laten staan, zodat meteen al duidelijk wordt dat ook daar niets in zit. Parkeer uw auto op een plek die goed verlicht is. Dieven houden er niet van om op te vallen en zoeken het liefst donkere plekken op om in auto’s in te breken.

Wanneer u het toch nodig acht om bijvoorbeeld waardevolle apparatuur in de auto achter te laten, schakel die apparatuur dan helemaal uit. Op die manier geeft de apparatuur ook geen Bluetooth-signaal meer af.

Integrale zorg voor thuiswonende ouderen lukt ondanks goede wil nog niet altijd

Met de toenemende vergrijzing is de zorg voor thuiswonende ouderen een belangrijk maatschappelijk thema. Er is veel aandacht en goede wil om te komen tot integrale ouderenzorg. De praktijk is echter weerbarstiger. Zorgverleners hebben vaak verschillende achtergronden en kennis. Ook ontbreekt het vaak aan tijd en middelen om te investeren in een goede samenwerking en om gezamenlijk doelen te stellen.

Dat concluderen Manon Lette en Annerieke Stoop in hun proefschriften, waarop zij in oktober hopen te promoveren. Beide promovendi hebben hun onderzoek uitgevoerd binnen het EU European Union -project SUSTAIN Sustainable tailored integrated care for older people in Europe , een onderzoeksproject naar integrale zorg voor ouderen in zeven Europese landen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  (RIVM) coördineerde dit project in Nederland samen met Amsterdam Universitair Medisch Centrum , locatie VUmc Vrije Universiteit Medisch Centrum Amsterdam . Lette verdedigt op 6 oktober aan de Vrije Universiteit haar proefschrift getiteld Care to collaborate: integrating health and social care for older people living at home. Op 30 oktober verdedigt Stoop haar proefschrift Improving integrated care for older people: an exploration from a European perspective aan Tilburg University.

Volgens Lette, tegenwoordig werkzaam als projectmedewerker integrale zorg en welzijn bij SIGRA, moet er meer geïnvesteerd worden in interdisciplinaire en interprofessionele samenwerking. Ze stelt vast dat veel kwetsbare ouderen behalve fysieke aandoeningen ook problemen hebben van sociale, mentale en cognitieve aard. Ook het sociaal netwerk, de fysieke thuisomgeving en de mobiliteit van de oudere bepalen of hij of zij, als er sprake is van gezondheidsklachten, toch veilig thuis kan wonen. Meer aandacht voor welzijnsaspecten zou volgens haar leiden tot betere integrale zorg.

Stoop, die na haar promotieaanstelling nog kort als onderzoeker bij het RIVM heeft gewerkt en nu is verbonden aan Tranzo, Tilburg University, concludeert dat een brede kijk op zorg noodzakelijk is om ouderen zelfstandig thuis te laten wonen. Ook stelt zij vast dat er veel winst te behalen is bij het bieden van persoonsgerichte zorg en ondersteuning. Een voorbeeld hiervan is een uitgebreide geriatrische beoordeling waarbij de oudere en mantelzorger actief worden betrokken. De wensen en voorkeuren van ouderen moeten centraal staan bij het vaststellen van de zorgbehoefte. Zorgverleners hebben soms een ander beeld van de behoeften van een oudere dan zij zelf. Alleen door ouderen te zien als gelijkwaardige partners en als middelpunt van zorg en ondersteuning kan integrale ouderenzorg verder worden verbeterd.

Robert Downey Jr. speculeert over Sherlock Cinematic Universe

Robert Downey Jr. en zijn partner/producer Susan Downey hebben wel zin om een grootse wereld rondom de bekende detective Sherlock Holmes te bouwen. Dit laten zij weten tijdens het Fast Company Innovation Festival.

"Op dit moment is er nergens een mogelijkheid om een 'mystery-verse' te ontwikkelen, maar [schrijver] Conan Doyle kan zeker de leegte opvullen", zo vertelt Downey. "Daarom dacht ik, waarom een derde Sherlock-film maken als je ook niet iets meer kan doen zoals een spin-off, meer diversiteit in het thema, richten op andere tijden en elementen?"

Het idee van het duo is overduidelijk gebaseerd op de eerdere ervaringen van Downey Jr. van de Marvel Cinematic Universe. "Ik denk echt dat het decennium van leren en observeren was, wat we allebei konden doen bij Marvel. Het opbouwen van een wereld en alle kansen zien, dat is van onschatbare waarde. Het was echt een masterclass," zo voegt Susan Downey toe. "Marvel wist wat ze aan het doen waren en ze hadden een hechte groep mensen vanaf het begin beschikbaar en in gedachten, waardoor er een visie steeds breder en scherper gemaakt kan worden."

Het plan is om met de Sherlock-verse niet alleen de bioscopen te voorzien, maar ook televisie en andere platformen zoals HBO en de streamingdienst HBO Max. Toch willen ze niet doen wat Marvel al eerder heeft gedaan. "Wij zijn geen herhalers, wij willen niet iets doen wat al eerder elders is gedaan", zo zegt Downey Jr..

De derde Sherlock Holmes-film verschijnt op dit moment nog in december 2021 in de bioscopen.

Sherlock Holmes
Sherlock Holmes

NL-Alert blijft groeien: inzet en bereik nemen toe

NL-Alert wordt steeds vaker ingezet bij noodsituaties. Zo werden vorig jaar 174 NL-Alerts uitgezonden, in 2013 waren dit er 33. Dit is een positieve ontwikkeling: Nederlanders worden bij steeds meer noodsituaties, zoals een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer, op hun mobiel gewaarschuwd en geïnformeerd. Uit onderzoek blijkt dat ruim 8 op de 10 Nederlanders het waarderen dat een NL-Alert wordt ingezet bij een noodsituatie.

In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. Op 14 december 2012 werd NL-Alert voor het eerst ingezet bij een brand in het Groningse Tolbert. Sindsdien zijn er 899 NL-Alerts uitgezonden bij ongeveer 450 incidenten. Het alarmmiddel is bij uiteenlopende noodsituaties ingezet. Zo werd NL-Alert afgelopen zomer ingezet om strandgasten te waarschuwen voor gevaarlijke muistromen in zee. In maart dit jaar is een NL-Alert verstuurd om mensen te wijzen op de belangrijkste instructies om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

NL-Alert spoort aan tot actie
9 op de 10 Nederlanders lezen het NL-Alert direct na ontvangst. “Het is een goed teken dat mensen de urgentie van een NL-Alert voelen,” zegt Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad. Het Veiligheidsberaad is het landelijk bestuurlijk platform van de veiligheidsregio’s. “Veiligheidsregio’s zetten NL-Alert alleen in bij situaties waarbij mensen direct in actie moeten komen om zichzelf en anderen in veiligheid te brengen. In een NL-Alert staat daarom altijd wat je moet doen. Mijn oproep is dan ook: kom meteen in actie bij een NL-Alert.”

NL-Alert heeft niet alleen effect op de ontvangers, maar ook op hun omgeving. Bijna de helft van de Nederlanders informeert na het zien van een NL-Alert één of meerdere mensen. Het vaakst worden familieleden gewaarschuwd (34%), gevolgd door buren (11%) en vrienden (10%). Deze cijfers onderstrepen dat NL-Alert wordt gewaardeerd, vindt Hubert Bruls:

“NL-Alert is hét alarmmiddel in Nederland. Met NL-Alert kunnen mensen via hun mobiel en via veel digitale reclameschermen en digitale reisinformatieschermen gericht gealarmeerd en geïnformeerd worden tijdens een noodsituatie in de buurt. Hoe meer mensen een NL-Alert bereikt, hoe beter.”

Bereik neemt fors toe
NL-Alert bereikt steeds meer mensen. Zo ontving 90% van alle Nederlanders van 12 jaar en ouder het controlebericht van 8 juni 2020, terwijl in 2013 dit slechts 9% was. Ook onder ouderen is het bereik zeer hoog: driekwart van de 75-plussers heeft het controlebericht van afgelopen juni ontvangen. Om in de toekomst nog meer mensen te kunnen waarschuwen en informeren bij noodsituaties, wordt NL-Alert verder uitgebreid. NL-Alert zie je op steeds meer digitale reclameschermen en digitale reisinformatieschermen in het openbaarvervoer.

Op 5 oktober start de publiekscampagne ‘Wees alert bij een NL-Alert’ die is te zien op tv, in tijdschriften en online. Je ontvangt NL-Alert op je mobiel. Hiervoor hoef je niets te doen. Zodra je een NL-Alert ontvangt, laat je mobiel een hard en doordringend alarmgeluid horen. Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen. Zo weten ook de mensen om je heen wat er aan de hand is en wat zij moeten doen.

De overheid zendt twee keer per jaar het NL-Alert controlebericht uit. Zo weten mensen hoe NL-Alert op hun mobiel klinkt en eruit ziet. Het volgende NL-Alert controlebericht wordt op maandag 7 december 2020 rond 12 uur uitgezonden.

EU-subsidie
De publiekscampagne ‘Wees alert bij een NL-Alert’ is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Fonds voor interne veiligheid van de Europese Unie in het kader van ‘Balancing Security and Mobility’.

Facilitators aangehouden voor witwassen miljoenen aan drugsgeld

De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) en politie hebben dinsdagochtend vier mannen en een vrouw aangehouden in een internationaal onderzoek naar het witwassen van tientallen miljoenen aan drugsgelden. Er is beslag gelegd op onroerend goed en bankrekeningen in binnen- en buitenland. Sinds 06.00 uur wordt met hulp van buitenlandse autoriteiten, Belastingdienst, Defensie en Douane gezocht op negentien locaties in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Er zijn in totaal meer dan 330 medewerkers op de been.

De vijf aangehouden personen worden verdacht van het in georganiseerd verband faciliteren van criminaliteit door contant crimineel geld wit te wassen via verhullende internationale constructies. Het zou gaan om geld dat verdiend is met hennep- en cocaïnehandel. De organisatie zou het geld vervolgens met een ‘legaal tintje’ in het financiële systeem brengen, zodat drugsverdachten het daarna konden besteden in de bovenwereld. Hoeveel geld er is wit gewassen is onderwerp van onderzoek, maar het gaat vermoedelijk om vele tientallen miljoenen euro’s.

Werkwijze
De organisatie maakte bij het witwassen vermoedelijk gebruik van meerdere bedrijven in binnen- en buitenland om gelden te storten en giraal te maken, te verhullen, te investeren en te verplaatsen. In het begin van het onderzoek werd duidelijk dat verdachten veelal gebruik maakten van de meer traditionele contacten en geldstromen via landen als Zwitserland en Liechtenstein. Later zouden de contacten en geldstromen zijn verplaatst via de Verenigde Arabische Emiraten. Met name via Dubai en Afrikaanse landen zoals de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). De verdachten hebben in Brussel een zogeheten Mission Économique opgericht. Hierdoor konden zij investeren in projecten in de CAR, maar ook in zeer omvangrijke transacties in goud en diamanten. De verdachten konden tevens beschikken over diplomatieke paspoorten van de CAR. Hierdoor konden zij hun handel en ook gelden vermoedelijk verplaatsen via diplomatieke postkanalen.

Aanleiding onderzoek
De actiedag is het resultaat van een jarenlang onderzoek door een combi-team van de FIOD en de politie Oost-Brabant, dat startte in 2017. In een groot aantal strafrechtelijke onderzoeken doken meer dan eens de namen van twee mannen (39 en 42 jaar) uit Geldrop en Veldhoven op. Ze zouden zich bezighouden met het witwassen van crimineel geld, dat verdiend zou zijn met de handel in drugs. Reden voor het Openbaar Ministerie (OM) om verder onderzoek te doen naar de handel en wandel van het tweetal. In de loop van onderzoek Vladimir kwamen onder meer twee andere mannen (40 en 30 jaar) uit Nuenen en Geldrop en een vrouw (60 jaar) uit de gemeente Echt-Susteren als verdachte naar voren. Zij zijn vandaag allemaal aangehouden.

'Professioneel te werk'
Leden van de vermoedelijke criminele organisatie gingen volgens het OM zeer professioneel en gedisciplineerd te werk. Dat het onderzoek langere tijd heeft geduurd, had ook daarmee te maken. Zo waren ze bijvoorbeeld in hun communicatie zeer terughoudend. Toch slaagden specialisten van de FIOD en de politie erin om meer te weten te komen over de vermoedelijke werkwijze. Om te beginnen is dat het resultaat van uitgebreid onderzoek, onder meer door financieel experts uit het onderzoeksteam. Ook dankzij resultaten uit onderzoek 26Lemont, waarbij de politie zicht kreeg op versleuteld berichtenverkeer tussen criminelen via Encrochat, werd extra bewijs gegenereerd. Ook de verdachten uit dit onderzoek maakten gebruik van deze dienst.

Gezamenlijke aanpak ondermijning
De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit en ondermijning. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten. Dat is ongewenst. Het OM en alle andere betrokken diensten hebben sinds vorige jaar een nieuwe koers ingezet om het verstoren en afpakken van criminele geldstromen te verbreden. De gezamenlijke aanpak heeft echt resultaat gehad in dit onderzoek. Het verstoren van het bedrijfsproces van criminelen vraagt om financiële opsporingsinspanningen, om de criminele geldstromen in kaart te brengen en ook om strategisch te kunnen bepalen waar afgepakt dient te worden. De bedoeling van de aanpak is dat crimineel geld niet meer kan worden geherinvesteerd in criminaliteit en dat criminelen daar niet meer ongestoord van kunnen genieten.

Beperkingen
Omdat de verdachten in beperkingen zitten en omdat het onderzoek nog loopt, is het OM terughoudend met het delen van informatie over exacte verdenkingen per verdachte. Het onderzoek richt zich ook op andere verdachten. Nieuwe arrestaties zijn niet uitgesloten.

Meisje (9) beroofd van telefoon, dader (47) vrijwel direct opgepakt

Een negenjarig meisje werd maandagavond 5 oktober in de omgeving van de Broerestraat in Tilburg beroofd van haar telefoon. De dader fietste langs het wandelende meisje, griste haar telefoon uit haar handen en fietste weg. Maar wat hij niet wist, is dat hij werd 'gevolgd'.

Het meisje liep samen met een vriendinnetje rond 19.30 uur naar huis toen de dader toesloeg. Hevig overstuur kwam het meisje thuis. Zij vertelde haar moeder wat haar zojuist was overkomen. Direct werd door haar moeder de applicatie geactiveerd, waarmee je je telefoon op afstand kunt volgen. De politie werd ingeschakeld en de locatie werd continu ‘live’ aan de agenten doorgegeven.

Op het Rubensplein zag de politie een verdachte die aan het signalement voldeed. Volgens de applicatie was de gestolen telefoon ook op deze locatie. De 47-jarige man uit Tilburg werd hierop aangehouden. Hij had de telefoon van het meisje bij zich. De man werd overgebracht naar het politiebureau. Hij zit vast voor verder onderzoek.

Musical over Johan Cruijff in de maak

Op dit moment wordt er druk gewerkt aan een musical over het leven van de legendarische voetballer Johan Cruijff. Het stuk met de titel 14 de musical komt in september 2021 op de planken in het nieuwe AFAS Theater in Leusden. Dit laten regisseur en scriptschrijver Tom de Ket en theaterproducent Wolter Lommerde weten.

De musical bevat nummers uit de rock-, opera- en hiphophoek en maakt gebruik van digitale projecties en fysieke decorstukken. Het is op dit moment nog niet bekend wie de hoofdrollen gaan vertolken. Naast Cruijff speelt de vrouw van hem, Danny Coster, ook een grote rol in deze productie. "Haar sterke persoonlijkheid en uitgesproken meningen zorgden er mede voor dat het magere jongetje uit Betondorp, werd wie hij was", zo vertellen de makers.

Op verzoek van het management van de oud-voetballer laten de makers Cruijff veel praten en voetballen, maar het zingen blijft bij hem achterwege. "We hebben er het volste vertrouwen in dat het een kwalitatief zeer sterke voorstelling wordt", aldus Carole Thate van Cruyff Management. Vanaf september volgend jaar is het de planning dat de musical wekelijks van woensdag tot en met zaterdag is te zien. De theaterproducent gaat er enigszins van uit dat er tegen die tijd 'geen drastische maatregelen tegen corona meer nodig zijn'.

Netflix trekt stekker uit laatste seizoen GLOW

De Netflixserie GLOW krijgt geen kans om het vierde en laatste seizoen te maken. Variety laat weten dat de streaminggigant de show heeft stopgezet vanwege de huidige COVID-19-pandemie.

De voor een Emmy genomineerde komedieserie over een groep vrouwelijke worstelaars was eerder nog verlengd voor vierde seizoen, wat ook meteen het laatste zou zijn. Toch keren de vrouwen niet meer terug in de ring. "We hebben het moeilijke besluit genomen om vanwege corona geen vierde seizoen van GLOW te maken, omdat het maken van een show met dergelijke fysieke beperkingen met zo'n grote cast enorm uitdagend is", zo laat een worodvoerder van Netflix weten. "We zijn dankbaar voor de makers Liz Flahive, Carly Mensch, Jenji Kohan en alle schrijvers, cast en crew voor het delen van het verhaal over de fantastische vrouwen van GLOW met ons en met de wereld."

GLOW was vorig jaar nog verlengd. De productie voor het vierde seizoen was begin dit jaar begonnen, maar is gestopt na het uitbreken van het COVID-19-virus. Zonder bekendmaking hoe en op welke manier de dames in de ring op veilige afstand konden werken, heeft Netflix besloten om de stekker uit het project te trekken. 

GLOW
GLOW

Release The Batman, Matrix 4, The Flash verplaatst, Black Adam onbekend

Na het nieuws dat Dune naar 2021 is verplaatst, heeft Warner Bros. bekendgemaakt om hun filmreleasekalender nog meer te husselen. Het gaat onder meer om The BatmanThe Flash en Matrix 4.

De Batmanfilm met Robert Pattinson in de hoofdrol verschijnt nu helemaal niet meer in 2021, maar is verzet naar maart 2022. De oorspronkelijke releasedatum van begin oktober 2021 wordt nu ingevuld door Dune, zo is gisteren bekendgemaakt. Naast de 'Caped Crusader' zijn er nog meer superhelden die een andere plaats op de filmkalender krijgen. The Flash is van juni 2022 doorgeschoven naar november 2022 en Shazam 2 gaat nu van november 2022 naar juni 2023.

Een film die juist eerder te zien zal zijn, is de film Matrix 4 door regisseur Lana Wachowski. De sci-fi thriller met Keanu Reeves en Carrie-Anne Moss zou oorspronkelijk in april 2022 verschijnen; dit is nu eind december 2021 geworden.

Twee andere films op de Warner Bros.-filmkalender zijn (tijdelijk) geschrapt voor een release. De eerste film is Black Adam, een superheldenfilm met Dwayne Johnson in de hoofdrol. Oorspronkelijk zou deze film eind december 2021 verschijnen, maar ontbreekt nu volledig van de releasekalender. Ook is de film Minecraft die in maart 2022 zou draaien niet meer op de kalender te vinden.

The Batman
The Batman

WWE Battlegrounds

WrestleMania V is de eerste WrestleMania die ik ooit gezien heb. Nu meer dan 30 jaar later heb ik een 9 jarige in huis lopen die vanaf z'n bed met een elleboog springt op een grote knuffel. In mijn ogen is het huidige worstelen hopeloos vergeleken met de Attitude Era van de eind jaren 90. En toch is er een nieuwe generatie die WWE weer geweldig vind. De games zijn ook in de jaren door blijven gaan en hoewel ik de WWE 2K games erg tof vind vond ik altijd veel simulatie. Ik miste de arcade actie in de games van vroeger. Nu is daar ineens WWE Battlegrounds en meer arcade actie dan dit wordt het niet. 

Giro: Etappe 4 - Sprinten, maar na een forse berg

De derde etappe in de Giro, het was er wel echt één. Geraint Thomas ver in de problemen, Simon Yates verloor ook een paar minuten en er zijn nog achttien etappes te gaan. Vandaag volgt de vierde, daar kan het weer alle kanten op.

Opnieuw een korte rit, dit keer slechts 140 kilometer. Het obstakel van de dag is duidelijk: de Portella Mandrazzi midden op de route, ruim twaalf kilometer aan ruim vijf procent. Geen bizarre uitdaging, maar voor de sprinters die er vandaag zin in hebben toch een pittige.

Rellende_Rotscholier schotelt ons weer wat leesvoer voor met zijn voorbeschouwing, wat voorspellingen betreft komt het erop neer dat de mannen van BORA-Hansgrohe en Sunweb tempo moeten maken om de concurrenten van Peter Sagan en Michael Matthews bergop te lossen.

De neutralisatie begint om kwart over twaalf, een kwartier later volgt de echte start. De finish staat vroeg gepland: zo tussen kwart voor en kwart over vier, in Italië hoeft de werkende mens niet op enig respect te rekenen.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Schuurs sneuvelt in achtste finales dubbelspel Roland Garros

Voor Demi Schuurs is Roland Garros voorbij. Samen met de Tsjechische veteraan Kveta Peschke was ze als zesde geplaatst op het Parijs gravel, maar in de achtste finales waren de Amerikaanse Nicole Melichar en de jonge Poolse enkelspelsensatie Iga Swiatek te sterk: 3-6, 4-6.

Bij de mannen was het al een fors slagveld en dat werd maandag niet minder: de nummers twee tot en met zes van de plaatsingslijst liggen er inmiddels uit. Maandag was het de beurt aan de Amerikaan Rajeev Ram en de Brit Joe Salisbury, als derde geplaatst, die met 4-6, 6-4, 7-5 sneuvelden tegen het als zevende geplaatste Kroatisch-Braziliaanse duo Mate Pavic/Bruno Soares.

De nummers één van de plaatsingslijst, Juan Sebastian Cabal en Robert Farah, haalden de halve finales maar nét. De Colombianen wonnen met 6-7 (10), 6-4, 7-6 (7) van de Deen Frederik Nielsen en de Duitser Tim Pütz.

FOK! Wat een wisselvallig herfstweer

Vandaag is het half tot zwaar bewolkt met vrij veel buien, opnieuw ligt het zwaartepunt van de buien boven het noordwesten. De maxima liggen rond 14°C. De zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig, lokaal soms hard. In het noordwestelijk kustgebied wordt de wind in de middag tijdelijk zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen.

In de nacht naar woensdag is het zwaar bewolkt en trekken er buien van west naar oost over het land. Hierbij kan vooral aan de kust onweer voor komen. De minimumtemperatuur ligt rond 11°C. We wind is westelijk en matig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig.

Woensdag is het wisselend bewolkt en met name in de ochtend komen er nog buien voor, lokaal is er kans op onweer. In de loop van de middag wordt het van het westen uit geleidelijk droog. De temperatuur loopt op naar zo’n 14°C. De wind is westelijk en matig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Den Bosch aan het water
Een mooi plaatje van de natuur in Den Bosch met een trein op de achtergrond. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Smartshooter schiet ‘automatisch’ drones uit de lucht

De dreiging van unmanned aircraft systems (UAS), oftewel drones, neemt snel toe. De luchtmacht detecteert vele UAS-bewegingen bij vliegvelden en vaak vormen ze een ernstige bedreiging voor onder meer het vliegverkeer. Het gebruik van het persoonlijk vuurwapen door bewakingseenheden is vooralsnog de meest reële optie tegen deze dreiging. Dit is echter niet effectief. Een state of the art-richtsysteem kan hier op termijn verandering in brengen.

De luchtmacht was al bekend met de mogelijkheden van het slimme richtsysteem ‘smartshooter’. Onbekend was alleen de vraag of het ook effectief is in combinatie met het Colt C7 5.56mm-geweer op grote afstand.

Werking
Het systeem maakt gebruik van videoanalyse. Een schutter richt zijn wapen met de smartshooter op het doelwit. Tot zover is het hetzelfde als bij een gewoon richtsysteem. Met de smartshooter selecteert de schutter het doelwit door de trekker over te halen. De schutter houdt de overgehaalde trekker vast en blijft op het doel mikken.

Zodra het systeem ‘ziet’ dat het doel geraakt zal worden, laat de smartshooter het wapen ‘automatisch’ afgaan. Het werkt dus niet autonoom. De schutter selecteert, richt en haalt de trekker over.

Effectief
Toen de landmacht een schietdag organiseerde om te experimenteren met het smartshooter-systeem, sloot de luchtmacht aan om de effectiviteit tegen drones te testen. Er werd geschoten op een doorsnee van de top 10 door de luchtmacht gedetecteerde UAS in Nederland.

De Colt in combinatie met het smartshooter-systeem bleek erg effectief: alle doelen werden binnen enkele schoten uitgeschakeld.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

COVID-19: Wat is Long Covid ?

Een deel van de COVID-19 patienten blijven langdurig last van klachten houden, ook als ze maar een heel milde vorm van COVID-19 hebben doorgemaakt. Men noemt deze groep patienten ook wel "long haulers''. De klachten kunnen varieren, maar extreme vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, gewrichtspijnen en kortademigheid worden vaak genoemd. Patienten beschrijven het te ervaren van herstel van COVID-19 en het daarna terugkeren van klachten. 

Op Twitter kwam ik een draadje tegen van Peter Slagter, waarin hij duiding probeert te geven aan het  begrip Long Covid.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #140
preview
De Sims 4 Sneeuwpret
review
Watch Dogs: Legion
special
Het Waterliniepad - De stelling van Amsterdam
special
Random Pics van de Dag #139
special
Random Pics van de Dag #137
©FOK.nl e.a.