FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 31 oktober 2020

Uitslag Willem II - Vitesse

Vitesse blijft meedraaien in de top van de eredivisie. De Arnhemmers, tweede op basis van het doelsaldo, zegevierden na een achterstand bij Willem II: 1-3.

Willem II was in de eerste helft beter, al creëerde het weinig kansen, maar kwamen wel 1-0 voorsprong. Ché Nunnely tikte een voorzet van Mike Trésor binnen aan de eerste paal.

Vitesse kon daar weinig tegenover brengen in de eerste helft, maar in de tweede helft draaide de Arnhemmers de wedstrijd om. Loís Openda maakte gelijk met een verrassende boogbal en uit een voorzet van Million Manhoef zorgde Armando Broja met een mooie voetbeweging voor de 1-2.

Willem II kreeg weinig voor elkaar in de tweede helft, maar waren toch dicht bij de gelijkmaker via Derrick Köhn die de lat raakte. Een minuut later besliste Vitesse het duel met een afstandsschot van Patrick Vroegh: 1-3.

Voor Vitesse was het alweer de zesde overwinning in zeven wedstrijden en zijn daarmee mede koploper samen met Ajax. Alleen het duel tegen de Amsterdammers werd verloren.

Willem II

1 - 3

Vitesse

 25' Nunnely    57' Openda
 63' Broja
 85' Vroegh
 
 Gele kaart: Owusu,Peters, Pavlidis, (Willem II), Touré,Bazoer, (Vitesse)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 0
Arbiter: Nagtegaal
 
Opstelling:   Opstelling:
Brondeel
Owusu
Holmén
Peters
Köhn
Llonch
Trésor (Saglam/68)
v.d.Heijden
Nunnely
Pavlidis
Köhlert (Yeboah/75)
  Pasveer
Dasa
Doekhi
Bazoer
Rasmussen
Manhoef (Hajek/70)
Tronstad (Bruns/60)
Huisman
Touré (Buitink/60)
Openda (Vroegh/78)
Broja (Darfalou/78)

Uitslag FC Groningen - VVV

Groningen heeft zonder problemen VVV verslagen. Op eigen veld won FC Groningen met 2-1.

Na ruim een kwartier dacht Groningen-spits Jørgen Strand Larsen de score te openen, maar zijn doelpunt werd door de VAR teruggedraaid. In de actie voorafgaand aan de treffer beging Daniël van Kaam volgens de videoscheidsrechter een overtreding op VVV-verdediger Arjan Swinkels. Tien minuten later kwam de thuisploeg toch op voorsprong dankzij Patrick Joosten.

In de tweede helft verdubbelde FC Groningen al na drie minuten de voorsprong. Dit keer telde de treffer van Strand Larsen. Diep in de blessuretijd van de tweede helft maakte VVV via een fraaie omhaal Georgios Giakoumakis de 2-1, maar verder kwam de ploeg uit Venlo niet.

FC Groningen

2 - 1

VVV-Venlo

 26' Joosten
 48' Larsen
   90+5' Giakoumakis
 
 Gele kaart: Gudmundsson, (FC Groningen),
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Dankerlui
Dammers
Itakura
v.Hintum
Matusiwa
El Messaoudi
D.v.Kaam (Lundqvist/46)
Da Cruz (El Hankouri/60)
Larsen (Balk/90)
Joosten (Gudmundsson/75)
  Kirschbaum
Pachonik (v.Dijck/49)
Gelmi
Swinkels
Schäfer
Linthorst
Post
S.Janssen (Arias/62)
Machach (Hunte/62)
Giakoumakis
V.v.Crooy

Uitslag Ajax - Fortuna Sittard

Het Eredivisie-duel tussen Ajax en Fortuna Sittard is in 5-2 geëindigd. Na een vroege voorsprong voor de bezoekers wist Ajax de wedstrijd naar zich toe te trekken.

In de 7e minuut kwam Fortuna op voorsprong via een schot van Cox in de verre hoek. Een kwartier later miste Klaassen een strafschop, via de rebound scoorde de 27-jarige middenvelder alsnog. Op slag van rust maakte Klaassen ook de 2-1.

In de tweede helft maakte Brobbey zijn eerste officiële minuten en was direct trefzeker. In de slotfase scoorde Ajax nog twee keer uit een strafschop. In de verre blessuretijd bepaalde Cox de eindstand op 5-2.

AFC Ajax

5 - 2

Fortuna Sittard

 32' Klaassen
 45' Klaassen
 74' Brobbey
 86' Tadic(pen)
 90+5' Promes(pen)
   7' Cox
 90+6' Cox
 
 Gele kaart: , Angha, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: Geen
Arbiter: Mulder
Bijzonderheden: Klaassen mist strafschop (32)
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Mazraoui (Klaiber/64)
Schuurs
Blind
Martínez
Klaassen
Ekkelenkamp (Promes/46)
Gravenberch (Álvarez/78)
Neres
Traoré (Brobbey/65)
Antony (Tadic/66)
  v. Osch
Rota
Angha
Rienstra (Moutoussamy/58)
Jach
Cox
Flemming
Tekie
Smeets
Polter (Semedo/79)
Seuntjens (Hansson/72)

Bokser Munguia splijt lip Johnson en wint

Bokser Jaime Munguia heeft de 36e overwinning uit zijn carrière te pakken. De nog altijd maar 24-jarige Mexicaan was in Indio in Californië te sterk voor Tureano Johnson (21-2) uit de Bahama's.

Munguia won in 2018 de WBO-wereldtitel in het superweltergewicht (-69,9kg) en verdedigde die tot en met september vorig jaar vijf keer. Inmiddels is het tijd voor een nieuwe stap en heeft Munguia de switch gemaakt naar het middengewicht (-72,6kg), waar hij in januari in debuteerde.

Tegen Johnson stond de WBO Inter-Continental-titel op het spel en na zes van de twaalf ronden was het klaar: de bovenlip van de 36-jarige Johnson was door een harde uppercut van de Mexicaan dwars doormidden gespleten en men besloot het gevecht op doktersadvies te beëindigen.

De hoogtepunten, met richting het einde de doormidden geslagen lip van Johnson

Uitslag FC Twente - PEC Zwolle

 FC Twente heeft zich in de top van de Eredivisie weten te nestelen. Vanavond werd de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle vrij eenvoudig met 5-1 gewonnen. Hierdoor staat Twente nu derde.

Na een half uur spelen leidden de Tukkers met 2-0 na twee flaters van PEC-aanvoerder Lam. De Fin schoof de bal in de voet van Menig die de 1-0 maakte en daarna leek hij Danilo een vrije doortocht te gunnen na een tekorte terugspeelbal. Na een volley van Brama die de 3-0 maakte werd Lam gewisseld.

Na wederom een fout was het Cerný die de 4-0 op het bord zette. Reijnders deed nog iets terug voor de Zwollenaren, en in de slotfase was het invaller Ilic die de eindstand op 5-1 bracht. 

FC Twente

5 - 1

PEC Zwolle

 5' Menig
 29' Danilo
 34' Brama
 51' Cerný
 84' L.Ilic
   74' Reijnders
 
 Gele kaart: Pierie, (FC Twente),
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 0
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Ebuehi
Pleguezuelo
Pierie (Staring/69)
Oosterwolde (Smal/69)
Brama
Bosch (Dervisoglu/83)
Roemeratoe (Zerrouki/88)
Cerný (L.Ilic/83)
Danilo
Menig
  Zetterer
v.Wermeskerken
Kersten
Lam (Doue/37)
Nakayama
Strieder (Drost/59)
Reijnders
Huiberts (Lagsir/77)
Leemans (v.d.Belt/59)
Ghoochannejhad (v.Duinen/46)
Pherai

FVD presenteert top 10 Tweede Kamerverkiezingen, Van Haga volwaardig lid fractie

In de Ahoy lanceerde Forum voor Democratie vanavond de top 10 van de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar. Vanmiddag lekte de lijst dankzij de goed ingevoerde HaagseInsider op Twitter al uit. De top 10:

1. Thierry Baudet
2. Theo Hiddema
3. Nicki Pouw-Verweij
4. Joost Eerdmans
5. Eva Vlaardingerbroek
6. Olaf Ephraim
7. Freek Jansen
8. Wybren van Haga
9. Jan Cees Vogelaar
10. Hans Smolders

Naast deze 10 kandidaten volgen nog 40 FVD'ers op de lijst voor de Tweede Kamer, zo onthulde Baudet. De totale kandidatenlijst zal zo op 50 personen uitkomen. In de laatste peiling van EénVandaag/Ipsos staat FVD op 5 zetels.

Ook was er nieuws over de huidige fractie. Wybren van Haga maakte bekend dat hij vanaf nu deel zal gaan uitmaken van de Tweede Kamerfractie van Forum voor Democratie. Daarmee heeft FVD voortaan drie zetels in de Tweede Kamer. Eerder vertelde Baudet dat 'zetelrover' Van Haga niet welkom was bij Forum.

De presentatie van de kandidaten:

MTB-legende Minnaar wint 22e World Cup downhill

In het Portugese Lousa vindt deze week de seizoensfinale plaats van de World Cup downhill in het mountainbiken. De derde en vierde wedstrijd van het jaar worden er gehouden, na de eerste twee in het Sloveense Maribor - na het WK in Leogang volgde zo een flink ingekort World Cup-seizoen.

Bij de mannen werd het een wedstrijd om van te smullen en vooral de old school fans konden genieten: levende legende Greg Minnaar, die al in 1996 zijn World Cup-debuut maakte, raasde als een bezetene naar beneden en wist zijn 22e World Cup-zege bij te schrijven, een verbetering van zijn eigen record.

Bijna twee seconden achter de 38-jarige Zuid-Afrikaan ging de tweede plek naar de achttien jaar jongere Brit Matt Walker, die de Franse oud-wereldkampioen Loïc Bruni nipt achter zich hield. De Fransman Loris Vergier ging als laatste naar beneden, maar zijn voorband raakte lek en hij bleef hangen op een 58e en laatste plek, waardoor Walker de leiding in de World Cup over heeft genomen, voor Vergier en Minnaar.

Bij de vrouwen ging de winst én de leiding in de World Cup naar Myriam Nicole, ruim vier seconden voor haar Franse landgenote Marine Cabirou. De Britse Tahnee Seagrave eindigde op vijf tellen als derde, de afscheid nemende Australische Tracey Hannah greep in haar voorlaatste race net naast het podium.

Zondag worden de laatste wedstrijden gehouden van het seizoen en dan worden ook de World Cup-titels vergeven.

Verstappen: "Derde plek niet slecht, had dichterbij Mercedessen willen zitten"

De kwalificatie voor de Grand Prix van Emilia-Romagna verliep niet van een leien dakje voor Max Verstappen maar ondanks een problematische bougie in Q2 wist de Red Bull-coureur zich toch nog als derde te kwalificeren.

"Door het probleem in Q2 was het niet een geweldige kwalificatie. Gelukkig hebben de monteurs het snel kunnen verhelpen, maar het brak ons uiteindelijk wel wat op. Ik had in het eerste kwalificatiedeel namelijk maar twee rondjes gereden en je wilt dan in Q2 gewoon ook die eerste run doen. Oké, we hebben onze ronde gereden en het gehaald, maar het geeft geen goede referentie voor Q3. Dan loop je wat achter de feiten aan", aldus de Nederlander, zo lezen we op Verstappen.nl.

In Q3 verliep ook niet alles naar wens voor de Red Bull-coureur. "In die sessie leken we wat moeite te hebben. In mijn eerste run zat ik in wat verkeer en had ik koude banden en onderstuur. Bij de tweede run ben ik als laatste naar buiten gegaan, omdat je dan in ieder geval je out lap kunt rijdens zoals je wilt. Het was iets beter, maar lastig. Ik had het gevoel dat ik nog steeds niet aan de limiet zat. Uiteindelijk is de derde plek niet slecht, maar ik had persoonlijk verwacht om dichterbij de Mercedessen te zitten en het ze wat lastiger te maken."

Tenslotte blikte Verstappen ook alvast vooruit naar de race van morgen. "Ik vind de plek waar we moeten starten eerlijk gezegd wat vreemd. Het is aan de linkerkant en van de racelijn af, maar we zien het wel. Gas erop en hopelijk pakken we weer een podium."

Battle Royale in Vampire the Masquerade-universum aangekondigd

Ontwikkelaar Sharkmob kondigt haar eerste game aan: een Battle Royale in de wereld van Vampire: The Masquerade, waar vampiersektes in oorlog zijn in Praag.

Kies je speelstijl, ga solo of samen, vecht tegen andere sektes en de vijandige entiteit die alle vampiers wil uitroeien. Gebruik je bovennatuurlijke krachten, wapens en bloed om sterker te worden om te jagen, vechten en de nacht te overleven.

De nog naamloze game staat gepland voor een release in de tweede helft van 2021. Op welke platformen deze game uitkomt is ook nog niet bekendgemaakt.

The Dark Pictures Anthology: House of Ashes aangekondigd

De net uitgebrachte The Dark Pictures Anthology: Little Hope bevat de aankondigingsteaser-trailer voor de derde game in de serie The Dark Pictures Anthology: House of Ashes. Het wordt uitgebracht in 2021. Platforms zijn niet aangekondigd.

The Dark Pictures Anthology: Little Hope werd op dezelfde manier aangekondigd. De eerste game in de seriel, The Dark Pictures Anthology: Man of Medan, bevatte de teaser-trailer. Hoe Little Hope is kun je in onze review lezen.

Hoekstra : Voorlopig geen staatsteun voor Schiphol.

De staatssteun voor KLM hangt aan een zijden draadje. Voorwaarde is dat de vakbonden zich deze zaterdag nog bereid tonen vijf jaar lang salaris in te leveren. Niet alle vakbonden hebben hier al gehoor aan gegeven. Zo valt vandaag te lezen in Trouw.

Update 18.25 uur:  KLM krijgt van het kabinet voorlopig geen staatssteun meer, hiertoe heeft het kabinet besloten omdat niet alle bonden voor vijf jaar een loonoffer willen doen. Dit heeft de minister van Financiën Hoekstra  vanavond laten weten.

Eerdere berichtgeving vandaag :
Een FNV-woordvoerder liet weten dat er nog gesprekken gaande zijn met diverse ministeries. 'Maar wij zullen nooit de toekomst van KLM op het spel zetten'.


Gaudu wint elfde etappe Vuelta, favorieten houden zich rustig in bergetappe

David Gaudu heeft de bergrit met aankomst bovenop de Alto de la Farrapona gewonnen. De Fransman was van Groupama - FDJ was te sterk voor Marc Soler, met wie hij in de slotfase was weggereden. De favorieten hielden zich rustig in de eerste bergrit in Asturië. Primoz Roglic blijft daardoor aan de leiding in het algemeen klassement.

Tim Wellens was de eerste aanvaller van de dag. De Belg, die eerder deze Vuelta al één etappe wist te winnen, kwam als eerste boven op de eerste klim van de dag. Later wisten nog een zevental renners zich aan te sluiten bij Wellens en kregen we een kopgroep van acht. Cofidis zag in Wellens een bedreiging voor de bergtrui van Guillaume Martin en zette zich op kop van het peloton en dat zorgde ervoor dat de voorsprong van de kopgroep nooit boven de minuut kwam.

Op de tweede klim van de dag maakte Martin de sprong naar voren, al wist hij daar nog geen bergpunten te pakken. Ook Wellens kon daar geen bergpunten pakken en op de derde klim van de dag, de Cobertoria, moest Wellens afhaken uit de kopgroep, terwijl Martin de volle buit pakte op de klim van de eerste categorie en daarmee zijn leidersplek verstevigde in het bergklassement. Even daarvoor had Marc Soler vanuit het peloton de oversteek gemaakt naar de kopgroep.

De Spanjaard van Movistar kon een mooie sprong in het klassement maken. Soler begon samen met de kopgroep aan de laatste klim met een voorsprong van drie minuten op het peloton, waar Jumbo-Visma het tempo bepaalde. De Nederlandse ploeg zou het tempo onderhouden, maar zou nooit meer naar de kopgroep toerijden, waardoor de winnaar vooraan zat.

Op vijf kilometer van de top versnelde Soler, waar alleen David Gaudu een antwoord op had. De jonge Fransman sprong naar de Spanjaard toe en tot aan de laatste kilometer bleven Gaudu en Soler goed samenwerken. In een sprint met twee was Gaudu duidelijk sterker dan Soler, die wel een sprong in het klassement maakte, van de tiende naar de zesde plaats.

Tussen de klassementsrenners bleef het tot en met de laatste kilometer rustig. Primoz Roglic en Richard Carapaz hielden elkaar goed in de gaten en kwamen dan ook in het wiel over de streep, waardoor Roglic nog steeds leider is in het algemeen klassement. Zondag staat de rit naar de Alto de l'Angliru op het programma.

F1: Bottas klopt Hamilton en Verstappen in kwalificatie

Valtteri Bottas start vanaf poleposition in de Grand Prix van Emilia-Romagna. De Mercedes-coureur snelde op het circuit van Imola met een tijd van 1.13,609 waarmee hij teamgenoot Lewis Hamilton een tiende voorbleef. Max Verstappen eindigde na een moeizame kwalificatie op plek drie, voor de verrassende Pierre Gasly.

In het eerste deel van de kwalificatie was veel te doen over de baanlimieten. Deze waren tussen de vrije training en de start van Q1 iets verruimd, maar het belette onder meer Bottas en Alexander Albon er niet van om deze enkele malen te overschrijden, waardoor zij een tweede run nodig hadden. Kimi Räikkönen leek zich te plaatsen voor het tweede deel, maar door overschrijding van de baanlimieten ging het feest voor de Fin niet door. Kevin Magnussen ging door het grind en viel ook af, net als Romain Grosjean, Antonio Giovinazzi en Nicholas Latifi.

Het tweede deel bracht veel coureurs op de mediums naar buiten. Alleen de Mercedessen van Bottas en Hamilton zetten in eerste instantie een zodanige tijd neer dat zij direct door waren. Verstappen klaagde over een gebrek aan motorvermogen en brak zijn eerste snelle ronde af. Red Bull wisselde snel een bougie en in de tweede poging op de mediums zette de Nederlander een prima tijd neer. In de slotfase ging ook teamgenoot Albon door, terwijl Sergio Perez op een honderdste van de top tien strandde. Ook Sebastian Vettel, George Russell, Lance Stroll en Esteban Ocon waren klaar.

In Q3 schroefde Mercedes nogmaals het tempo op, waarbij Hamilton in eerste instantie sneller was dan Bottas. Daarachter moest Verstappen al ruim een halve seconde toegeven op dit duo. In de tweede run verbeterde Hamilton zich, maar Bottas ging er met een 1.13,609 nog een tiende onder door. Verstappen gaf een halve seconde toe, voor de verrassende Gasly. Daniel Ricciardo pakte plek vijf, voor Albon, Charles Leclerc, Daniil Kvyat, Lando Norris en Carlos Sainz.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 V. Bottas Mercedes 1:14.221 1:14.585 1:13.609 22
2 L. Hamilton Mercedes 1:14.229 1:14.643 1:13.706 22
3 M. Verstappen Red Bull 1:15.034 1:14.974 1:14.176 16
4 P. Gasly AlphaTauri 1:15.183 1:14.681 1:14.502 19
5 D. Ricciardo Renault 1:15.474 1:14.953 1:14.520 18
6 A. Albon Red Bull 1:15.402 1:14.745 1:14.572 21
7 C. Leclerc Ferrari 1:15.123 1:15.017 1:14.616 20
8 D. Kvyat AlphaTauri 1:15.412 1:15.022 1:14.696 21
9 L. Norris McLaren 1:15.274 1:15.051 1:14.814 17
10 C. Sainz Jr. McLaren 1:15.528 1:15.027 1:14.911 19
11 S. Pérez Racing Point 1:15.407 1:15.061   16
12 E. Ocon Renault 1:15.352 1:15.201   14
13 G. Russell Williams 1:15.760 1:15.323   18
14 S. Vettel Ferrari 1:15.571 1:15.385   20
15 L. Stroll Racing Point 1:15.822 1:15.494   16
16 R. Grosjean Haas 1:15.918     10
17 K. Magnussen Haas 1:15.939     11
18 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:15.953     10
19 N. Latifi Williams 1:15.987     12
20 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:16.208     8

Aardbeving Egeische zee; minstens 30 doden , bijna 900 gewonden

In de Egeïsche Zee tussen Turkije en Griekenland is vanmiddag een zware aardbeving geweest.  De aardbeving had een kracht van 6,7 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag 18 kilometer ten noorden van het eiland Samos voor de kust van Turkije. De aardbeving was ook voelbaar op de oostelijke Griekse eilanden, er werden tsunami-waarschuwingen afgegeven op diverse stranden in de omgeving. Volgens het US Geological Survey werd de enorme beving zelfs gevoeld tot in Athene en Istanbul.

Update 31 oktober 17.00 uur:  De Turkse autoriteiten registreerden bijna 600 naschokken, waarvan er tientallen sterker waren dan 4,0 op de schaal van Richter. Dat bemoeilijkt de zoektocht van de reddingswerkers die keihard werken om mensen te redden die nog vastzitten onder het puin in Turkije en Griekenland, terwijl  de eerste slachtoffers al begraven zijn.

Bij de aardbeving zijn tot nu toe 30 mensen om het leven gekomen en raakten bijna 900  mensen gewond.

Worst en Iserbyt winnen op de Koppenberg

Annemarie Worst heeft de Koppenbergcross gewonnen. De 24-jarige veldrijdster was in de sprint haar landgenote Lucinda Brand te snel af. Bij de mannen won de Belg Eli Iserbyt.

Denise Betsema voerde bij de eerste beklimming van de Koppenberg het tempo aan maar de Texelse moest die snelle start bekopen. Vooraan bleven drie rensters over: Worst, Brand en Yara Kastelijn.

In de laatste ronde leek Worst weg te rijden bij haar medevluchtsters maar bij het oprijden van de Koppenberg richting de finish wist Brand weer aan te sluiten, Kastelijn volgde op enkele seconden. In de sprint voor de overwinning was Worst echter een maatje te groot.

Ceylin del Carmen Alvarado kwam zaterdag in het verhaal niet voor. De wereldkampioene finishte slechts als zevende.

Bij de mannen won Iserbyt. De kleine West-Vlaming kwam solo over de finish. Op ruim veertig seconden werd Lars van der Haar knap tweede. Toon Aerts finishte als derde.

Uitslag vrouwen
1. Annemarie Worst (NED)
2. Lucinda Brand (NED)
3. Yara Kastelijn (NED)
4. Denise Betsema (NED)
5. Eva Lechner (ITA)
6. Aniek Van Alphen (NED)
7. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
8. Puck Pieterse (NED)
9. Fem Van Empel (NED)
10. Kata Blanka Vas (HUN)

Uitslag mannen
1. Eli Iserbyt (BEL)
2. Lars van der Haar (NED)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Quinten Hermans (BEL)
5. Michaël Vanthourenhout (BEL)
6. Toon Vandebosch (BEL)
7. Thomas Mein (GBR)
8. Corné Van Kessel (NED)
9. Ryan Kamp (NED)
10. Daan Soete (BEL)

Schouten pakt titel op 3.000m

De laatste afstand op dag twee van de NK afstanden in Thialf in Heerenveen, de 3.000 meter voor vrouwen, is gewonnen door Irene Schouten. Schouten, die haar eerste titel op deze afstand pakte, was met 4.01,94 veruit de snelste.

Reina Anema pakte verrassend het zilver in 4.04,28. Antoinette de Jong veroverde de bronzen plak in 4.04,53. Olympisch kampioen Carlijn Achtereekte eindigde met plaats vier naast het podium.

De kampioen van vorig seizoen, Esmee Visser, eindigde met 4.09,55 buiten de top 10. Ireen Wüst, die gisteren op de 1.500 meter net naast het podium terechtkwam, werd nu met 4.06,82 vijfde.

Nederlandse titel 500m voor Kok

Femke Kok heeft de Nederlandse titel op de 500 meter veroverd. Over twee omlopen was de 20-jarige schaatsster van Reggeborgh verreweg de snelste. Kok schaatste in de eerste omloop naar 37,88 en diezelfde tijd zette ze ook op de tweede 500 meter neer.

Het zilver ging naar titelverdedigster Jutta Leerdam die ook tweede werd op de tweede 500 meter in 38,01. Het brons was ietwat verrassend voor Marrit Fledderus die in de tweede omloop met 38,28 wederom haar persoonlijk record verbeterde. Jorien ter Mors belandde net naast het podium en werd vierde.

Armoede: ‘Vrouwen moeten soms kiezen tussen maandverband of brood'

'Kiezen tussen maandverband of een brood? Het is een keuze die sommige vrouwen in Nederland die in armoede leven geregeld moeten maken. En vaak gaan ze dan toch voor eten. Dat is logisch, voedsel is voor het gezin is de eerste prioriteit', zegt Olga Guttenberg-Magno Bataglia vandaag in het AD Rotterdams Dagblad.

Olga vraagt aandacht voor deze “menstruatie armoede” en is een actie gestart om ongebruikte menstruatieproducten zoals tampons, maandverband en menstruatiecupjes in te zamelen en deze via de voedselbank te gaan verstrekken.

Vrouwen schamen zich voor hun armoede en blijven nu vaak thuis tijdens hun menstruatie. Maandverband wordt voor een tweede keer gebruikt of er worden washandjes of wc-papier gebruikt als menstruatieproduct. Dit moet anders vindt ze, en daarom roept Olga iedereen op om ongebruikte menstruatieproducten in te leveren bij de plaatselijke voedselbank.

Spaanse media: 'Bankroet dreigt voor FC Barcelona'

Als de spelers van FC Barcelona niet snel akkoord gaan met een flinke salarisverlaging, dan komt de Catalaanse topclub van trainer Ronald Koeman en middenvelder Frenkie de Jong in januari al in grote betalingsproblemen. Dit blijkt uit berichtgeving van diverse Spaanse media.

De club krijgt bijna geen geld meer binnen sinds de coronacrisis, met name doordat bij de wedstrijden geen toeschouwers aanwezig zijn. Volgens de media zijn de spelers en hun zaakwaarnemers vrijdag de onderhandelingen begonnen met de club. Inzet van Barcelona is 30 procent minder salaris, ongeveer een bedrag van 190 miljoen euro. De deadline om tot een akkoord te komen is gesteld op 5 november.

Het salaris van sterspeler Lionel Messi zou een extra complicatie met zich meebrengen. De Argentijn, die deze zomer eigenlijk wegwilde bij de club, maar vanwege een clausule in zijn contract toch moest blijven, zou recht hebben op een enorme bonus.

Charles Tusquets, de adje interim van FC Barcelona na het aftreden van voorzitter Josep Bartomeu, beaamde dat er geldzorgen zijn. "Onze belangrijkste focus ligt op de financiën. De pandemie heeft Barcelona bijzonder hard getroffen. De club is afhankelijk van de toeschouwers en al deze inkomsten gaan verloren”, zei hij.

Taakstraf taxichauffeur voor grove oplichting toeristen

Een 32-jarige taxichauffeur is veroordeeld tot twee weken voorwaardelijke celstraf en negentig uur taakstraf voor het oplichten van verschillende toeristen die hij vervoerde vanaf Schiphol. In een van de gevallen stopte hij de creditcard van het slachtoffer tien keer in het pinapparaat, omdat de betaling volgens hem niet lukte. Zo valt vandaag te lezen bij AT5.

De oplichtingspraktijken gebeurden al in 2016. In drie gevallen sprak de taxichauffeur vooraf een prijs af en vroeg nadien om een veel hoger bedrag. De man wekte volgens de rechtbank de indruk een betrouwbare taxichauffeur te zijn, doordat hij in veel gevallen een geel of oranje hesje droeg met een tekst erop zoals 'official taxi'.

'Luchthavenbelasting'
Een van de slachtoffers moest voor een ritje van de luchthaven naar de Eerste Constantijn Huygensstraat 200 euro betalen, wat normaliter maximaal zo'n veertig tot vijftig euro kost. De chauffeur had met het slachtoffer afgesproken dat het ritje 95 euro kostte, maar toen de toerist twee briefjes van vijftig gaf, kreeg die te horen dat het bedrag 195 euro was. Volgens de chauffeur kwam er namelijk nog 100 euro luchthavenbelasting bij. Uiteindelijk betaalde het slachtoffer 200 euro en kreeg geen wisselgeld.

Een ander slachtoffer dat een ritje naar Den Haag nam, zag dat de taximeter bij aankomst van 158 euro versprong naar 258 euro. Ook in dit geval zei de chauffeur dat de extra honderd euro luchthavenbelasting betrof. Ze weigerde dat bedrag te betalen en betaalde uiteindelijk 160 euro. Toen ze echter wilde uitstappen, zat de deur op slot en kreeg ze te horen dat ze ook de rest moest voldoen. Ze kreeg een handgeschreven bonnetje van 280 euro, want ze moest ook nog fooi betalen. Toen de vrouw zei dat ze nu wel genoeg had betaald, mocht ze de taxi toch verlaten.

Pinapparaat
Een andere man had met de chauffeur afgesproken dat hij 100 euro zou betalen voor de rit van Schiphol naar Woerden. Toen de taxi bij het hotel arriveerde, liet de chauffeur op een soort gps-systeem zien dat de ritprijs 777,35 euro was. Het slachtoffer ging niet akkoord en kwam overeen dat hij 100 euro zou betalen. Op het pinapparaat zag hij een bedrag van 100 euro staan, maar volgens de chauffeur moest de transactie telkens opnieuw omdat de betaling niet slaagde. Uiteindelijk bleek dat er 3700 euro was afgeschreven, zeven keer 100 euro en drie keer 1000 euro. Een normale prijs voor de rit zou zo'n 123 euro zijn.

Buitenlandse reizigers
De rechtbank acht het kwalijk dat verdachte het op buitenlandse reizigers gemunt had, aangezien die een relatief gemakkelijke prooi vormen omdat zij de Nederlandse taal niet machtig zijn en niet bekend zijn met de Nederlandse gang van zaken. Bij het bepalen van de straf is meegewogen dat de feiten dateren uit 2016 en daarmee zo oud zijn dat sprake is van ernstige overschrijding van de redelijke termijn.

COVID-19: 9839 nieuwe besmettingen en 51 doden, totaal 351.178 en 7395

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 9839 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 351.178 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 314 in het ziekenhuis opgenomen., momenteel liggen er 1864 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 76 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 584 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 51 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 7395 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

PAOK ziet trainer vertrekken vijf dagen voor duel tegen PSV

PAOK Saloniki kent de nodige problemen in aanloop naar de Europa League-wedstrijd van donderdag tegen PSV. Trainer Abel Ferreira heeft de club verlaten en koos voor een nieuw avontuur bij Palmeiras in Brazilië.

Het vertrek van Ferreira is opvallend, want de 41-jarige Portugees had in Griekenland nog een contract tot medio 2022. Hij stond al sinds de zomer van 2019 aan het roer bij PAOK en werd met die club vorig seizoen tweede in de Griekse Super League. De achterstand op kampioen Olympiakos Piraeus was met achttien punten wel fors.

In het huidige seizoen loopt het wat minder bij PAOK. Met negen punten uit vijf duels staat de club nu zesde. Het is nog onduidelijk wie de opvolger van Ferreira wordt. De Portugees neemt ook verschillende assistenten mee naar Brazilië. Het Europa League-duel tussen PAOK en PSV begint donderdag om 18.55 uur. De Eindhovenaren staan na twee speelrondes tweede in Groep E en spelen in de Eredivisie zondag eerst nog tegen ADO Den Haag. 

Krol pakt wederom titel op 1.500m

Op de tweede dag van de NK afstanden in het Thialf in Heerenveen, heeft Thomas Krol net als vorig jaar de Nederlandse titel gepakt op de 1.500 meter voor mannen. Krol reed met 1.44,30 als enige onder de 1.45.

Het zilver was voor Patrick Roest. Roest, die gisteren met overmacht de titel op de 5.000 meter won, reed naar 1.45,00. Het brons was verrassend voor Wesly Dijs. Dijs reed met 1.45,30 bovendien een nieuw persoonlijk record.

Kjeld Nuis en Koen Verweij meldden zich gisteren af voor de schaatsmijl.

Sir Sean Connery (90) overleden

Sir Sean Connery is op 90-jarige leeftijd overleden, zo meldt de BBC. De Schotse acteur werd wereldwijd bekend door zijn vertolking van de rol van James Bond in de eerste vijf films. Nummer zes werd Bond gespeeld door George Lazenby en voor nummer zeven keerde Sean Connery nog eenmalig terug om Bond te spelen. Later, in 1983, speelde hij James Bond voor de laatste maal in 'Never Say Never Again'. Een film die niet tot de canon wordt gerekend maar wel zeker een 'Bond-film' is. In totaal speelde hij de rol van de spion James Bond zeven maal.

Naast dat hij James Bond speelde, heeft Connery ook in diverse andere grote films gespeeld. Waaronder A Bridge Too Far, Highlander, Indiana Jones and the Last Crusade, The Hunt For Red October en The Rock. In 1988 ontving hij voor zijn rol in The Untouchables een Academy Award voor 'Best Actor In a Supporting Role'.

In zijn carrière ontving hij meerdere onderscheidingen en awards en in 2000 werd hij door de Britse koningin Elizabeth II tot ridder geslagen. De oorzaak van zijn overlijden is niet bekend gemaakt.

Hamilton bovenaan in Imola, Verstappen 2e

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet tijdens de enige vrije training voor de Grand Prix van Emilia-Romagna. Op zaterdagochtend was de Britse Mercedes-coureur wat sneller dan Max Verstappen.

Op het circuit waar in 2006 voor het laatst de Grand Prix van San Marino werd verreden - Christijan Albers wordt 's nachts nog altijd badend in het zweet wakker dankzij Yuji Ide - was Verstappen aanvankelijk erg rap.

Het werd een duel tussen Verstappen en Hamilton, die uiteindelijk op de zachtste banden drie tienden uit elkaar zaten, met Hamilton's teamgenoot Valtteri Bottas er een stukje achter. Pierre Gasly maakte opnieuw een prima indruk en noteerde de vierde tijd.

Uitslag vrije training Grand Prix van Emilia-Romagna

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.   L. Hamilton Mercedes 1:14.726 46
2.   M. Verstappen Red Bull 1:15.023 39
3.   V. Bottas Mercedes 1:15.218 47
4.   P. Gasly AlphaTauri 1:15.633 46
5.   C. Leclerc Ferrari 1:15.688 41
6.   D. Ricciardo Renault 1:15.839 32
7.   E. Ocon Renault 1:15.945 44
8.   D. Kvyat AlphaTauri 1:15.966 47
9.   A. Albon Red Bull 1:16.061 41
10.   L. Stroll Racing Point 1:16.082 42
11.   S. Pérez Racing Point 1:16.109 42
12.   S. Vettel Ferrari 1:16.167 40
13.   R. Grosjean Haas 1:16.550 42
14.   C. Sainz Jr. McLaren 1:16.560 42
15.   A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:16.564 33
16.   L. Norris McLaren 1:16.671 45
17.   K. Räikkönen Alfa Romeo 1:16.684 43
18.   G. Russell Williams 1:16.780 43
19.   K. Magnussen Haas 1:17.060 45
20.   N. Latifi Williams 1:17.779 29

Kok als enige onder de 38 op eerste 500m

De eerste 500 meter voor vrouwen op de tweede dag van de NK afstanden in Heerenveen is gewonnen door Femke Kok. Kok kwam in de eerste omloop tot 37,88 en bleef als enige onder de 38 seconden.

Jutta Leerdam eindigde op plek twee in 38,18. Marrit Fledderus reed verrassend de derde tijd. Haar 38,39 was goed voor een nieuw persoonlijk record. Jorien ter Mors, die gisteren de titel pakte op de 1.500 meter, werd met 38,64 vierde.

Later vanmiddag volgt de tweede en beslissende 500 meter.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 44

Alleen maar werken en nooit iets leuks doen, daar wordt Jack een beetje een saai jochie van. Dus: ga af en toe eens het huis uit om naar de bioscoop te gaan! Want hoewel die nog wekenlang geen eten en drinken mogen verkopen, kun je ze wel steunen door gewoon films te gaan zien. Zoals Stanley Kubricks The Shining, waarvan vanaf deze week een 4k-remastering van de extended editie verschijnt, of een nieuwe horrorfilm uit de Blumhouse-koker.

The Shining (40th Anniversary Extended Edition)

Jack Torrance (Jack Nicholson) neemt een baan aan als winterconciërge in het afgelegen Overlook Hotel in Colorado, in de hoop daar van zijn writer's block af te komen. Hij neemt er zijn intrek samen met zijn vrouw Wendy (Shelley Duvall) en zijn zoon Danny (Danny Lloyd), die geplaagd wordt door paranormale visioenen. Maar het schrijven wil niet vorderen en Danny's visioenen worden verontrustender. Intussen ontdekt Jack de duistere geheimen van het hotel en verandert hij langzaam in een moordzuchtige maniak die zijn gezin doodsangsten laat uitstaan.

The Craft: Legacy

In de spannende nieuwe thriller The Craft: Legacy van Blumhouse Productions (The Invisible Man, Split, Get Out, Happy Death Day) experimenteren vier vriendinnen met duistere magie, maar al snel blijkt dat ze hun eigen krachten niet onder controle hebben...

La Última Primavera

In La Cañada Real, een sloppenwijk net buiten Madrid, loopt de spanning op wanneer de bewoners te horen krijgen dat ze hun zelfgebouwde huizen moeten verlaten. Het land waarop ze wonen is verkocht. David, vader van het gezin en een hardwerkende schroothandelaar, wil niet bij de pakken neerzitten en zoekt naar een oplossing binnen het bureaucratische systeem. Maar zijn vrouw, de altijd vrolijke Augustina, weet zich van wanhoop geen raad en ook de jongere leden van de familie, oudste zoon David, schoondochter Maria en de jonge Alejandro (9) worstelen met besef dat binnenkort alles gaat veranderen.

Hope

Na een succesvolle internationale tour met haar dansgezelschap, keert Anja (Andrea Bræin Hovig) terug naar huis om Kerst te vieren. Daar wacht haar gezin op haar: partner en theaterregisseur Tomas (Stellan Skarsgård), hun drie biologische kinderen, en de drie kinderen uit Tomas' eerste huwelijk. Maar vlak voor Kerst krijgen Anja en Tomas nieuws dat inslaat als een bom: Anja heeft een hersentumor en niet lang meer te leven. Samen proberen ze een manier te vinden om het nieuws te delen met hun familie. In de tijd die volgt wordt de relatie tussen Anja en Tomas hevig op de proef gesteld.

Horizon Line

Sara (Allison Williams) en haar ex Jackson (Alexander Dreymon) zien elkaar na enige tijd terug wanneer ze uitgenodigd worden voor het huwelijk van hun beste vrienden op een tropisch eiland. Wanneer ze als enige passagiers aan boord gaan van een klein vliegtuig, krijgt de piloot plotseling een hartaanval en komen ze terecht in één van de grootste stormen ooit.

Farewell Paradise

Een diep ontroerende en bijzonder oprechte film over vier zussen die door de scheiding van hun ouders het paradijs van de vrije en welvarende Bahama’s in de jaren ’60 moeten verlaten, om groot te worden in een zuinig en bekrompen Zwitserland.

Everything – The Real Thing Story

Documentaire over hoe Groot-Brittannië in de jaren ’70 werd verdeeld door raciale spanningen, terwijl tegelijkertijd de ‘andere Fab Four’ uit Liverpool, The Real Thing, de eerste ‘zwarte’ band ooit werd die een nummer 1-hit scoorde.

Dicktatorship

Het kibbelende stel Gustav Hofer en Luca Ragazzi, bekend van Italy Love it or Leave It, hebben meer dan genoeg van de fallocentrische fixatie en macho cultuur in hun land. Ze maken een bonte en ironische roadtrip om antwoord te krijgen waarom hun land nog steeds zo macho gedreven is. Is dit nu cultureel bepaald of biologisch ingebakken? Ze interviewen experts, mensen op straat, politici, een pornoster en raken verzeild op een feest ter verering van de fallus. En wat is toch dat innige verband in Italië tussen de zogenaamde drie P's: penis, power en politics?

St. Pauli bezorgt HSV eerste puntverlies in derby

HSV heeft voor het eerst dit seizoen punten laten liggen in de 2. Bundesliga. In de stadsderby tegen FC St. Pauli werd het 2-2 in het Volksparkstadion, zo zagen exact 1000 toeschouwers. HSV gaat voor driemaal is scheepsrecht. De eerste twee seizoenen in de 2. Bundesliga eindigde de ploeg als vierde.

Hamburger SV won de eerste vijf wedstrijden van het seizoen, maar moest vanavond genoegen nemen met een puntje. De ervaren HSV-spits Simon Terodde maakte na twaalf minuten al de 1-0, maar tien minuten voor rust schoot Rodrigo Zalazar de 1-1 binnen namens St. Pauli. De bezoekers kwamen in de 82e minuut zelfs op een verrassende voorsprong, toen de Deense spits Simon Makienok (ex-FC Utrecht) de 1-2 binnenschoot. In de euforie na dat doelpunt waren de verdedigers van St. Pauli duidelijk nog niet helemaal scherp, want een minuut later zorgde Simon Terodde voor de 2-2.

Rick van Drongelen herstelt nog van zijn kruisbandblessure, die de Zeeuwse verdediger opliep in de laatste wedstrijd van vorig seizoen, toen HSV het op ongelooflijke wijze nog weggaf.

Schalke 04 al 22 wedstrijden op rij zonder zege in Bundesliga

Schalke 04 en VfB Stuttgart speelden vanavond in Gelsenkirchen met 1-1 gelijk. Schalke heeft nu al 22 wedstrijden op rij niet weten te winnen in de Bundesliga.

De laatste zege van Schalke dateert alweer van 17 januari van dit jaar, toen er voor 62.270 toeschouwers met 2-0 werd gewonnen van Borussia Mönchengladbach. Schalke stond toen nog op een vijfde plaats in de Bundesliga, maar zakte uiteindelijk naar de elfde stek. Dit seizoen gaat het dus nog veel minder, ook na de aanstelling van Manuel Baum (nu drie duels coach) na het ontslag van David Wagner eind september.

Alleen SC Tasmania 1900 uit Berlijn zette ooit een slechtere reeks neer in de Bundesliga, maar dat is al wel een flinke tijd geleden: 31 duels op rij zonder zege, van 1965 tot 1966. Die club degradeerde dat seizoen dan ook met slechts acht punten.

Schalke kwam vanavond na een halfuur nog wel op voorsprong via de negentienjarige verdediger Malick Thiaw, maar Nicolas Gonzalez schoot tien minuten na rust de 1-1 binnen namens VfB Stuttgart uit een strafschop. Schalke-doelman Frederik Rønnow zorgde er met enkele reddingen voor dat de bezoekers in de slotfase er niet met de winst vandoor gingen. Het gepromoveerde Stuttgart staat nu op een knappe vierde plaats, onder RB Leipzig, Bayern München en Borussia Dortmund.

Schalke 04 staat nu op twee punten na zeven wedstrijden. FSV Mainz 05, de club van Jean-Paul Boëtius en Jeremiah St. Juste, staat nog puntloos onderaan. Mainz speelt morgenmiddag de uitwedstrijd bij FC Augsburg, de nummer elf van de Bundesliga.

Vuelta: Etappe 11 - Knallen in de bergen

Het is weer weekeinde in de Vuelta en dat betekent dat de klimmersbenen ondergeschroefd moeten worden, vandaag al helemaal. De heren krijgen 170 kilometer voor de kiezen en voor de mindere klimgoden wordt het aanklampen om de tijdslimiet te halen.

De rit begint al bergop, maar het eerste heuveltje is slechts een voorzichtige opwarmer. Vervolgens volgt een eerste klim die we een berg mogen nemen, gevolgd door de tien kilometer lange en grotendeels loodzware Alto de la Cobertoria.

We dalen af en maken ons op voor de Puerto de San Lorenzo, dik negen kilometer lang en ook grotendeels erg steil. Na een afdaling trekken we richting de slotklim, de 18,6 kilometer lang Alto de la Farrapona, waarvan vooral de laatste zes kilometers zwaar zijn.

Voor een meer gedetailleerde voorbeschouwing verwijzen we weer door naar Rellende_Rotscholier's werken, hier te lezen. Kort na het middaguur kunnen we inschakelen op Canvas, deze heerlijke rit wordt volledig uitgezonden. De finish ligt zo tussen vijf en half zes.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

Heksen gaan winst Trump voorkomen met spreuken

Amerikaanse heksen gaan de herverkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump komende week voorkomen. De covens gaan diverse spreuken en rituelen uitvoeren om ervoor te zorgen dat Joe Biden de strijd om het presidentschap zal winnen.

Bij de blue moon van vanavond zullen de heksen de 'Blue Wave Spell' uitvoeren. Voor de zekerheid zullen ze ook de nacht voor de verkiezing hun toverkunsten uit de kast halen, zo meldt medium.com.

In de post op Medium.com deelt zelfbenoemd 'magisch denker' Michael M. Hughes een 'eenvoudig en krachtig' ritueel dat eenvoudig kan worden gevolgd. Benodigdheden zijn kaarsen, een kaart van de Verenigde Staten, een tarotkaart, een spijker en foto's en campagnemateriaal van de democratische kandidaten. De uitvoering van het ritueel doe je best middernacht of om 12 uur 's middags.

Het hebben van een altaar geniet de voorkeur, maar als die ontbreekt kun je een stille, private ruimte gebruiken.

De spreuk die je dient te uiten luidt: "Blue Wave, rise! Blue Wave, wash over the land! Blue Wave, cleanse! Blue Wave, renew!"
Het wordt aangemoedigd daaraan nog "wash away the Nazis, wash away the hate" toe te voegen.

De spreuk blijkt ook multi-inzetbaar, want Hughes zette deze eerder al in voor Black Lives Matter, Covid-19 en abortusrechten.

Naast de spreuk wordt van de heksen tevens verwacht dat ze van hun luie reet af komen en daadwerkelijk naar de stembureaus gaan

Backlog - Games uitspelen voordat next-gen consoles uitkomen

De volgende generatie spelcomputers staat voor de deur. Hoewel deze keer beide consoles backwards compatibility ondersteunen is er toch een beetje drang om iets aan de beruchte backlog te doen. Als je een beetje veel games speelt ontkom je niet aan stapeltje games dat door allerlei redenen blijft liggen. Het is voor mensen die een nieuwe console in november halen nu een goed moment om daar iets aan te doen

Klimaatverandering: oktober is 0,6 graden opgewarmd

Oktober wordt, door klimaatverandering, steeds warmer. In vergelijking met de klimaatperiode 1951-1980 is het gemiddeld 0,6 graden warmer geworden. De normale maandgemiddelde temperatuur bedraagt nu 10,9 graden. Ten opzichte van de vorige klimaatperiode 1981-2010 is oktober 0,2 graden opgewarmd. Net als in september is de opwarming duidelijk minder groot dan in het voorjaar en in de zomer.

Sinds de klimaatperiode 1951-1980 is de gemiddelde maximumtemperatuur in De Bilt gestegen van 14,3 graden naar 14,8 graden. In de nacht is het opgewarmd van 6,4 graden naar 7,1 graden. Op gemiddeld twee dagen stijgt de temperatuur in De Bilt naar 20 graden en meer. Dit aantal schommelt in elke klimaatperiode tussen 1,5 en 2,0. In de nieuwe normaal is het aantal warme dagen 1,9, in de vorige normaal was dit 1,6 dagen.

Ook in het aantal vorstdagen zit niet veel verschil. Gemiddeld daalt de temperatuur in De Bilt op één dag tot beneden het vriespunt. Ook dit aantal schommelt licht per klimaatperiode. In de periode 1951-1980 was het aantal vorstdagen 0,9, in de nieuwe normaal is het 1,3 dagen.

Oktober wordt steeds zonniger
De tiende maand van het jaar wordt steeds zonniger. In de klimaatperioden 1951-1980 en 1961-1990 scheen de zon gemiddeld over het land 102 uur. In de nieuwe normaal is het gemiddeld aantal zonuren 120. Ten opzichte van de vorige klimaatperiode schijnt de zon zeven uur meer.

Gemiddeld over het land valt in oktober in totaal 83 millimeter. Dat is net zoveel als in de vorige klimaatperiode 1981-2010. Als vergeleken wordt met de klimaatperiode 1951-1980 dan is het 13 millimeter natter geworden.

Van Gerwen hard onderuit op EK darts, Van Duijvenbode stunt tegen Smith

Michael van Gerwen is vrijdag in de tweede ronde van het EK darts verrassend uitgeschakeld. De Brabander ging met tien tegen vier onderuit tegen Ian White. Dirk van Duijvenbode bereikte wel de kwartfinales in Oberhausen door te stunten tegen Michael Smith: 10-8.

Van Gerwen begon dramatisch aan zijn partij tegen White en kwam met 0-5 achter. De dubbels van White bleven na de pauze hangen, waar Van Gerwen van profiteerde. Hij kwam terug tot 4-7, maar pakte vervolgens geen leg meer. Het was de eerste keer dat Van Gerwen op een tv-toernooi verloor van White. De drievoudig wereldkampioen kwam tot een gemiddelde van 101,95 en de mondiale nummer twaalf stelde daar 103,64 tegenover.

In de kwartfinales neemt White het op tegen de Devon Petersen. De Zuid-Afrikaan stuurde in de tweede ronde Marijn Kleermaker van 10-8 naar huis. De debutant uit Harderwijk zorgde donderdag nog voor een stunt tegen titelverdediger Rob Cross (6-3).

Eerder op de avond rekende Van Duijvenbode af met Smith, de nummer vier van de wereld. De Zuid-Hollander kwam met 3-0 voor, maar verloor vervolgens zes legs op rij. Hij knokte zich terug en maakte de eerste break achterstand snel ongedaan. In de zestiende leg herstelde Van Duijvenbode het evenwicht, waarna hij ook de volgende twee legs won. De nummer 53 van de wereldranglijst besliste de partij met een mooie 110-finish.

In de kwartfinales neemt de Nederlander het op tegen de Engelsman Jonny Clayton, die de Portugees José de Sousa klopte (10-6).

Uitslagen tweede ronde - EK Darts
William O'Connor 10-3 Jamie Hughes
Devon Petersen 10-8 Martijn Kleermaker
Jonny Clayton 10-6 Jose De Sousa
James Wade 10-8 Nathan Aspinall

Dirk van Duijvenbode 10-8 Michael Smith
Peter Wright 10-6 Gerwyn Price
Ian White 10-4 Michael van Gerwen
Steve West 10-9 Mensur Suljovic

Kwartfinales - zaterdagavond vanaf 20.00 uur
William O'Connor v James Wade
Jonny Clayton v Dirk van Duijvenbode
Peter Wright v Steve West
Devon Petersen v Ian White

Sunday November 1 (2000 CET)
Semi-Finals & Final

Monster Hunter Rise-demo toont Great Sword-gameplay

Capcom heeft een nieuwe video gedeeld waarin we een demo van Monster Hunter Rise kunnen zien. De twee belangrijkste nieuwe features zijn de wirebug, een soort hookshot die je lanceert, en de palamutes, hond-achtige beesten waar je op kunt rijden en die ook met je meevechten. In de video wordt gespeeld met de Great Sword en ze tonen een nieuwe combo die alleen mogelijk is in combinatie met de wirebug.

Monster Hunter Rise is een Switch-exclusive die op 26 maart 2021 uitkomt.

FOK! Wat een weer: droger

Het is vanmorgen op veel plaatsen bewolkt en er valt in het noorden eerst nog af en toe motregen. Verder blijft het vandaag droog en is er ook ruimte voor de zon. Aan het begin van de avond bereikt een gebied met bewolking en regen het westen. De regen en bewolking breiden zich gedurende de avond uit over de rest van het land. Aan het einde van de avond wordt het in het zuidwesten weer droger. De maximumtemperatuur varieert van 14°C in het noorden tot lokaal 17°C in het zuidoosten. De zuidelijke wind is zwak tot matig, langs de kust en op het IJsselmeer soms vrij krachtig. De wind neemt boven land geleidelijk toe naar matig, aan zee en op het IJsselmeer naar vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft. In de avond draait de wind naar zuidwest. Langs de noordwestkust kan de wind dan enige tijd hard worden, 7 Bft, en zijn daar windstoten rond 70 km/uur mogelijk.

In de nacht naar zondag zijn er wolkenvelden en in het zuidoosten valt er nog steeds van tijd tot tijd regen. Later in de nacht kunnen er ook weer enkele buien vanaf zee over het westen en noordwesten trekken. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 10°C in het noorden tot 13°C in het zuidoosten. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5 à 6 Bft.

Zondagochtend valt er af en toe regen, vooral in het zuidoosten. Zondagmiddag is het aanvankelijk op de meeste plaatsen droog, maar later in de middag en in de avond gaat het op steeds meer plaatsen weer regenen. De middagtemperatuur ligt tussen 15°C in het noorden tot 17°C in het zuiden. De wind draait van zuid naar zuidwest en neemt toe naar matig tot vrij krachtig boven land en naar krachtig tot hard aan zee en op het IJsselmeer. In de middag zijn er langs de noordwestkust windstoten rond 70 km/uur mogelijk. In de loop van de avond neemt de wind iets af. (Bron: KNMI)

 

Meer weer op FOK!

Een vriend van me maakte deze foto vorige week in Kinderdijk
Een vriend van me maakte deze foto vorige week in Kinderdijk

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Grapperhaus: Terreurdaden Frankrijk vragen alertheid in heel Europa

De ministers van Justitie van de Vendôme-groep hebben met elkaar gesproken naar aanleiding van de schokkende terroristische aanslagen in Parijs en Nice. Tijdens het overleg spraken ze af dat de gecoördineerde Europese aanpak van terrorisme dringend versterkt moet worden.

Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus: “De gruwelijke gebeurtenissen in Frankrijk tonen aan dat we alert moeten zijn en blijven. In Nederland en in Europa. We moeten in Europa samen optrekken tegen terrorisme en de democratie verdedigen.” Tijdens het overleg sprak Grapperhaus namens het kabinet nog eens de condoleances uit en gaf hij aan dat de Europese democratieën elkaar in de strijd tegen terrorisme en extremisme moeten steunen.

Uit het laatste dreigingsbeeld van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) blijkt dat jihadisten onverminderd het belang van online propaganda zien, ook vanwege het potentieel grote bereik van online platforms. Voor Nederland is het belangrijk om dit op Europees niveau aan te pakken.

De ministers en de Europese Commissie hebben allereerst uitgesproken dat Europa en Eurojust een grotere rol moeten hebben bij het coördineren van grensoverschrijdende onderzoeken en acties op het gebied van contra-terrorisme. Ook is onder andere afgesproken om vaart te maken met Europese regelgeving die providers verplicht terroristische content op het internet te verwijderen en tegen te gaan.

“We zien dat veel social media platforms filmpjes en foto’s met terroristische boodschappen snel offline proberen te halen. Maar iedereen weet hoe snel informatie online gedeeld kan worden, daarom moeten we zorgen dat het definitief verwijderd wordt. Als providers dat niet vrijwillig doen, moeten we het kunnen opleggen”, aldus Grapperhaus.

Voor Nederland is het van groot belang dat in het voorstel de vrijheid van meningsuiting beschermd blijft en goede rechtsbescherming is vastgelegd.

Verder willen de Ministers en de Commissie dat er op Europees niveau goede instrumenten komen om te kunnen optreden tegen hate speech. Door Nederland is ook gevraagd om in te zetten op Europese regelgeving die financiering van terrorisme moet tegengaan en een debat te starten over de mogelijkheden van bewijsgaring bij versleutelde technieken.

De Vendôme-groep is informeel overleg tussen de Nederlandse, Belgische, Franse, Duitse, Italiaanse, Spaanse en Luxemburgse justitieministers. Dit keer sloten ook Eurocommissarissen Reynders (Justitie), Johansson (Binnenlandse Zaken) en Breton (Interne Markt) aan. Namens het Europees Parlement was de voorzitter van de Commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken, Lopez Aguilar, aanwezig.

Stilstaan bij moord op Samuel Paty

Maandag herdenken Franse scholen de moord op Samuel Paty. Ook Nederland staat hierbij stil. Onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob hebben hierover de volgende brief gestuurd aan de vertegenwoordigers van scholen en leraren (PO-raad, VO-raad, MBO-Raad, VH, VSNU, het Lerarencollectief, AOb, CNV, AVS en Fvov):

"Onze Franse ambtsgenoot heeft ons gevraagd samen stil te staan bij de moord op Samuel Paty. Nederland staat vierkant achter leraren en de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting. Docenten moeten in vrijheid en veiligheid hun werk kunnen doen zodat onze kinderen en jongeren zich kunnen ontwikkelen tot zelfstandige burgers die kunnen samenleven in een land dat wordt gekenmerkt door vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit.

We vragen iedereen in het onderwijs maandag stil te staan bij het belang van de vrijheid van meningsuiting. Uiteraard verschilt de manier waarop dat kan per school en per leeftijd. En of het onderwerp al besproken is in de school. Misschien kan een badge gemaakt worden en online gedeeld worden. De vlag kan halfstok. Zoek als leraren elkaar op en bespreek bijvoorbeeld met elkaar hoe het gesprek over soms moeilijke onderwerpen in de klas gevoerd kan worden. En voor zover dat niet al gebeurd is, kunnen ook de leerlingen en studenten betrokken worden, door samen met hen de acties te doen of gesprekken te voeren, of door het houden van een minuut stilte. Op welke manier dan ook het beste past, laten we ons solidair tonen.

Samen moeten we ervoor zorgen dat we in verdraagzaamheid de dialoog kunnen blijven voeren."

Op het ministerie van OCW zal maandag de vlag halfstok worden gehangen.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.