FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 10 oktober 2020

Eerste winst voor Go Ahead Eagles in een maand tijd

De wedstrijd tussen MVV Maastricht en Go Ahead Eagles is zaterdag in 0-2 geëindigd. Voor de Eagles was dit de eerste zege sinds 11 september. Later op de avond worden in de Keuken Kampioen Divisie de duels Almere City FC - Roda JC Kerkrade en Telstar - TOP Oss nog gespeeld.

Uitslagen vrijdag
De Graafschap - NAC Breda afgelast
FC Eindhoven - Excelsior 1-1

Uitslagen zaterdag
MVV Maastricht - Go Ahead Eagles 0-2
Almere City FC - Roda JC Kerkrade 2-1
Telstar - TOP Oss 1-1

Duitse dubbelaars verdedigen Roland Garros-titel

Op het Franse gravel van Roland Garros is de titel in het herendubbelspel zaterdag vergeven. Die ging net als vorig jaar naar de Duitsers Kevin Krawietz en Andreas Mies, als achtste geplaatst.

In de finale stonden de Duitsers, die de Nederlander Wesley Koolhof en Nikola Mektic uit de finale hielden, tegenover de Kroaat Mate Pavic en zijn Braziliaanse kompaan Bruno Soares. De nummers zeven van de plaatsingslijst konden het in de eerste set niet bijbenen, in set twee ging het beter.

Toch bleken Krawietz en Mies ook in het tweede bedrijf te sterk. Na het wegwerken van drie breakpoints namen ze het heft zelf in handen op 5-5, waarna de Duitsers het op eigen service op het tweede matchpoint af konden maken: 6-3, 7-5.

Quartararo pakt 10e MotoGP-pole, Bendsneyder weer in achterhoede

Fabio Quartararo heeft de tiende poleposition uit zijn MotoGP-carrière te pakken. De Franse WK-leider vertrekt zondag op zijn Petronas Yamaha vanaf de eerste plek op het circuit van Le Mans, waar de Grand Prix van Frankrijk verreden wordt.

Quartararo was in de kwalificatie van zaterdag 0,222 seconden sneller dan de Australische Ducati-rijder Jack Miller, die merkgenoot Danilo Petrucci (+0,359) naast zich op de eerste startrij heeft staan. Achter hen zat het dicht bij elkaar, getuige de tweede rij: Cal Crutchow (Honda, +0,371), Maverick Viñales (Yamaha, +0,404) en Andrea Dovizioso (Ducati, +0,407).

Francesco Bagnaia parkeerde zijn Ducati op de derde rij, naast de KTM van Pol Espargaro en een volgende Ducati, die van Johann Zarco. Valentino Rossi, Franco Morbidelli en Miguel Oliveira staan op rij vier, de Suzuki's van van Quartararo's WK-concurrent Joan Mir en diens teamgenoot Alex Rins bleven steken op de veertiende en zestiende startplek.

In de Moto2 ging de poleposition naar de Amerikaan Joe Roberts, voor de derde keer dit seizoen - hoewel het hem nog niet meer dan één derde plek opleverde. De Brit Sam Lowes pakte op 0,087 seconden de tweede plek, voor de Australiër Remy Gardner (+0,193). Bo Bendsneyder was ook aanwezig: hij start zondag als 27e, voor twee Maleisiërs en zijn tienerteamgenoot Piotr Biesiekirski.

Jaume Masia pakte voor de tweede keer in zijn loopbaan en de eerste keer dit jaar de pole in de Moto3. De Spanjaard was 0,02 seconden rapper dan de Spaanse nummer twee in het WK, Albert Arenas, met de Brit John McPhee op plek drie. De Japanse WK-leider Ai Ogura kende geen beste dag, crashte en start als zeventiende.

De racezondag begint om 11.20 uur met de Moto3, om 13.00 uur gevolgd door de MotoGP. Let dus op: dat is eerder dan normaal en vóór de Moto2, die om 14.30 uur begint. De elektrische MotoE maakt het af met hun tweede race, die om 15.40 uur start.

246 wapens ingeleverd bij Limburgse politie

Van maandag 5 tot en met vrijdag 9 oktober was het bij alle Limburgse politiebureaus mogelijk om wapens in te leveren. Deze actie was georganiseerd in het kader van de Week van de Veiligheid onder de slogan: 'Zonder straf van je wapen af.' De opbrengst van de actie is verrassend. in totaal zijn 246 wapens ingeleverd waarvan twintig vuurwapens. Er zaten enkele bijzondere exemplaren bij. Van twee wapens wordt in overleg met het Openbaar Ministerie gekeken of het stukken zijn die in een museum thuishoren.

Het is zaterdagmorgen en alle wapens en de ingeleverde munitie worden geïnventariseerd en geteld. Ronnie Rabuda, de coördinator van de actie is érg tevreden: 'Het aantal is veel groter dan verwacht. Afgelopen woensdag hadden we in totaal 40 wapens in de verzamelbakken. Het zijn er nu bijna 250.' De verscheidenheid van de ingeleverde stukken is groot. Naast een groot aantal messen en luchtbuksen zijn ook twintig vuurwapens ingeleverd. 'Een revolver, diverse gasalarmpistolen, hagelgeweren, een zogenaamd stropersgeweer en ook een schietpen. Dat laatste is een levensgevaarlijk wapen', vertelt Mark Sanders. Hij is als vuurwapenspecialist betrokken bij de inventarisatie. Bijzonder is ook dat er twee oefenlandmijnen zijn ingeleverd. 'En een Fairbairns Sykes dolk uit de Tweede Wereldoorlog'.

Museumstukken
Een 'klewang' (wapen uit Nederlands Indië) en een oud ceremonieel wapen van de politie zijn twee stukken waarover in overleg met het openbaar Ministerie wordt gekeken of ze in aanmerking komen voor tentoonstelling in het museum. De overige wapens worden vemietigd.

Zonder straf van je wapen af
De inleveractie had een anoniem karakter. Wapens konden anoniem, zonder registratie, worden ingeleverd in een box in het politiebureau. Een uitzondering waren de vuurwapens. Mensen die een vuuurwapen wilden inleveren konden dat na telefonisch contact doen. Vuurwapens worden altijd onderzocht.

246 wapens ingeleverd bij Limburgse politie (Foto: Politie Limburg)
246 wapens ingeleverd bij Limburgse politie (Foto: Politie Limburg)

Hassan loopt Europees record tien kilometer in kletsnat Hengelo

Sifan Hassan heeft in Hengelo een supertijd gelopen op de 10.000 meter. De 27-jarige Nederlandse liep in Hengelo in de stromende regen naar een toptijd van 29.36,67. Daarmee verbeterde ze het Nederlands en Europees record.

Sifan Hassan bereidt zich voor op de WK halve marathon van volgende week en had nog behoefte aan een extra wedstrijd. Daarop besloot de 27-jarige Nederlandse om bij bij een ingelaste wedstrijd in het Fanny Blankers-Koen Stadion een aanval te doen op het wereldrecord van Almaz Ayana (29.17,45). De Ethiopische liep het wereldrecord in 2016 op de Olympische Spelen van Rio.

Tot halverwege de wedstrijd had Hassan de toptijd van Ayana nog in het vizier, maar in het tweede deel van de race moest ze de toptijd laten gaan. Toch wist ze in het kletsnatte FBK-stadion naar een absolute toptijd te lopen. Hassan kwam na 10.000 tot een tijd van 29.36,67 en was daarmee bijna 25 seconden sneller dan het oude Europese record van Paula Radcliffe. De Britse liep in 2001 toen 30.01,09.

Verstappen tevreden over kwalificatie

Met een derde startplek was Max Verstappen voorzichtig tevreden na de kwalificatie van vanmiddag. Toch had hij gehoopt iets dichterbij de Mercedessen te zitten. Verstappen mikt voor morgen op een podiumplek.

"Het was een interessante kwalificatie nadat gisteren de hele dag niemand kon rijden. Het was druk vandaag, maar over het algemeen was het een hele goede kwalificatie. In Q3, toen het er echt om ging, had ik wat teveel onderstuur. De nieuwe onderdelen op de auto voelden goed aan, alleen kregen we niet het onderstuur uit de auto. Als het zo koud is en je onderstuur hebt, vreet dat het rubber op. Je kan niet de snelheid door de bochten meenemen zoals je normaal gezien doet en dat kost je uiteindelijk rondetijd", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

"We zitten dichterbij Mercedes wat positief is, al ben ik een klein beetje teleurgesteld omdat ik wat meer had verwacht, maar het is wat het is. Mercedes is nog altijd sneller dan ons, maar vanuit onze kant denk ik dat we het goed hebben gedaan en we kunnen dus nog steeds tevreden zijn", zo beschouwt Verstappen zijn kwalificatie.

De Nederlander vond het geen nadeel dat er gisteren niet geracet kon worden. "Voor mijzelf vind ik het beter want dan kan niemand data of onboard-beelden bekijken en moet je alles op één dag doen. Je moet wel een beetje geluk hebben dat de setup meteen goed is. Als dat verkeerd staat is het lastig om het voor de kwalificatie weer in orde te krijgen, maar bij ons was dat redelijk goed."

Verstappen blikte ook alvast voorzichtig vooruit naar morgen. "Ik hoop het. Het podium is in ieder geval het doel. Het wordt morgen nog kouder dus het wordt interessant hoe de banden zich gedragen. Bovendien heeft niemand informatie over hoe de long-runs zullen gaan. Het is een leuk circuit om op te rijden en ik kijk uit naar morgen om te zien wat we kunnen bereiken."

Vluchter Dowsett wint achtste etappe in Ronde van Italië

De achtste etappe in de Giro d'Italia is gewonnen door Alex Dowsett. De 32-jarige Brit van Israel Start-Up Nation was de slimste van een kopgroep van een kopgroep van zes. Het peloton deed het rustig aan en kwam pas een klein kwartier na Dowsett over de finish.

Na ongeveer dertig kilometer wisten zes renners weg te rijden uit het peloton en al snel werd duidelijk dat Simone Ravanelli (Androni Giocatolli-Sidermec), Joey Rosskopf (CCC), Alex Dowsett en Matthias Brändle (beiden Israel Start-Up Nation), Matthew Holmes (Lotto Soudal) en Salvatore Puccio (INEOS Grenadiers) voor de dagzege gingen strijden. De voorsprong liep al snel op naar de tien minutuen.

Het peloton deed het rustig aan, al was er even opwinding nadat Trek-Segafredo in de afdaling zich op kop had gezet van het peloton. Juist op dat moment kreeg Jakob Fuglsang mechanische problemen en moest hij samen met zijn team Astana in de achtervolging. Het leek even spannend te worden voor Fuglsang, maar al snel besliste Trek-Segafredo om niet door te zetten en kon Fuglsang makkelijk terug komen. Daarna was het voor het peloton het moment om het rustig aan te doen.

In de kopgroep was het wachten op de korte, explosieve helling naar La Chiesuola, met stukken tot 17%. Daar leken Puccio, Holmes en Rosskopf de betere renners tijdens de eerste passage. Dowsett moest lossen, maar kwam samen met Brändle en die andere vluchter, Ravanelli, weer aansluiten.

Na een versnelling van Brändle ging zijn ploeggenoot Dowsett aan. Niemand reageerde op de Brit en de renner van de Israel Start-Up Nation pakte een kleine minuut op de vijf achtervolgers. Met nog één keer de La Chiesuola Puccio, probeerden Holmes en Rosskopf uit het drietal nog om het gat dicht te krijgen, maar ze kwam slechts tot op 25 seconden. Daarna kon Dowsett op de vlakke wegen weer verder uitlopen en zijn tweede zege pakken in de Giro d'Italia. Eerder in 2013 wist hij al eens een tijdrit in de Ronde van Italië te winnen. 

F1: Poleposition voor Bottas, Verstappen derde

Valtteri Bottas heeft poleposition gepakt voor de Grand Prix van de Eifel. De Fin reed op de Nürburgring met de Mercedes een tijd van 1.25,269 waarmee hij iets sneller was dan Lewis Hamilton en Max Verstappen. Nico Hülkenberg stapte bij Racing Point in als vervanger voor de zieke Lance Stroll. De Duitser kwam niet verder dan de twintigste en laatste plaats.

Stroll werd vlak voor het begin van de derde vrije training ziek gemeld, waarna Hülkenberg zich moest haasten om naar het circuit te komen. De Duitser kon zodoende pas in de kwalificatie zijn eerste meters van het weekend maken, terwijl de overige coureurs na de verregende vrijdag op de zaterdagochtend hun eerste meters maakten.

Dit zorgde ervoor dat Hülkenberg net niet bij het veld aan kon pikken en uiteindelijk een halve seconde tekort kwam om door te mogen naar Q2. Romain Grosjean mocht ook na het eerste deel uitstappen nadat de Fransman zijn beste tijd afgenomen zag worden door het overschrijden van de baanlimieten. Ook Nicholas Latifi, George Russell en Kimi Räikkönen waren al snel klaar.

In Q2 probeerden verschillende rijders zich op de mediumbanden te kwalificeren, maar kozen uiteindelijk toch voor de zachtste compound. Verstappen meldde zich vooraan, samen met Hamilton. Om plek tien werd fel gestreden, waarbij Sebastian Vettel, Pierre Gasly, Daniil Kvyat, Antonio Giovinazzi en Kevin Magnussen klaar waren.

De strijd om poleposition beloofde een spannende te worden met Verstappen tegen de Mercedessen. Hamilton opende het bal met een 1.25,825 waarna Bottas (1.25,812) en Verstappen (1.25,744) er onderdoor doken. In de tweede run verbeterde de top drie zich waarbij Bottas met een 1.25,269 de poleposition greep, voor Hamilton (1.25,525) en Verstappen (1.25,562). Daarachter verraste Charles Leclerc met plek vier met de Ferrari, voor Alex Albon, Daniel Ricciardo, Esteban Ocon, Lando Norris, Sergio Perez en Carlos Sainz.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 V. Bottas Mercedes 1:26.573 1:25.971 1:25.269 19
2 L. Hamilton Mercedes 1:26.620 1:25.390 1:25.525 18
3 M. Verstappen Red Bull 1:26.319 1:25.467 1:25.562 15
4 C. Leclerc Ferrari 1:26.857 1:26.240 1:26.035 18
5 A. Albon Red Bull 1:27.126 1:26.285 1:26.047 15
6 D. Ricciardo Renault 1:26.836 1:26.096 1:26.223 18
7 E. Ocon Renault 1:27.086 1:26.364 1:26.242 20
8 L. Norris McLaren 1:27.829 1:26.316 1:26.458 18
9 S. Pérez Racing Point 1:27.120 1:26.330 1:26.704 17
10 C. Sainz Jr. McLaren 1:27.379 1:26.361 1:26.709 20
11 S. Vettel Ferrari 1:27.107 1:26.738   16
12 P. Gasly AlphaTauri 1:27.072 1:26.776   16
13 D. Kvyat AlphaTauri 1:27.285 1:26.848   16
14 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:27.532 1:26.936   14
15 K. Magnussen Haas 1:27.231 1:27.125   16
16 R. Grosjean Haas 1:27.552     10
17 G. Russell Williams 1:27.564     9
18 N. Latifi Williams 1:27.812     9
19 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:27.817     8
20 N. Hulkenberg Racing Point 1:28.021     10

Verrassende Sarrou beëindigt reeks van Schurter bij WK mountainbike

Jordan Sarrou is de nieuwe wereldkampioen in het mountainbiken. Bij de wereldkampioenschappen in het Oostenrijkse Leogang was de Fransman verrassend genoeg de beste en volgt daarmee Nino Schurter op, die de laatste vijf jaar de beste was op het WK.

Milan Vader had in Oostenrijk de beste start. Halverwege de eerste ronde mocht hij even dromen van een wereldtitel, maar al snel werd duidelijk dat Jordan Sarrou te sterk was voor de Nederlander. Nadat de Fransman het gat naar de Nederlander had gedicht moest Vader hem daarna laten gaan.

Langzaam bouwde Sarrou de voorsprong uit naar Vader. In de derde ronde van de zes rondes, die de mountainbikers moesten afleggen, was het verschil tussen Vader en Sarrou een halve minuut. Vader had op dat moment nog wel een voorsprong van twintig seconden een groepje achtervolgers, maar na twee valpartijen in de derde ronde werd hij gepasseerd door het groepje achtervolgers en was de veer gebroken bij de Nederlander. Uiteindelijk zou Vader pas als 23ste de finish passeren.

Halverwege de wedstrijd had Sarrou na drie rondes een voorsprong van één minuut op de eerste achtervolgers en was de Fransman al bijna zeker van de wereldtitel. Sarrou verloor in het tweede deel van de wedstrijd wel wat van zijn voorsprong, maar de wereldtitel kwam nooit meer in gevaar voor de 27-jarige Fransman.

In de achtergrond reed de Zwitser Mathias Flückiger naar de tweede plaats nadat hij in de slotronde Titouan Carod afschudde, die het podium compleet maakte. Schurter die de laatste vijf jaar wereldkampioen werd en in totaal acht keer het WK wist te podium kwam nooit in de wedstrijd en zou pas als negende over de finish komen op 2.33 van de nieuwe wereldkampioen Sarrou.

Tennisster Swiatek schrijft historie met Roland Garros-titel

Tennisster Iga Swiatek heeft Roland Garros op haar naam geschreven. De nog altijd maar 19-jarige Poolse nummer 53 van de wereld rekende in de finale af met Australian Open-winnares Sofia Kenin, de mondiale nummer zes.

Swiatek verloor het hele (enkelspel)toernooi nog geen set en tegen Kenin begon ze ook weer prima. Een vroege break werd echter ongedaan gemaakt door de Amerikaanse, die daarna nog eens een break goed wist te maken, maar vervolgens alsnog de set verloor.

Kenin begon sterk aan set twee met een break, maar daarna was het gedaan: de Amerikaanse leverde haar service in, ging er met een medische timeout nog even tussenuit en won geen enkele game meer. Swiatek pakte de titel met een 6-4, 6-1 zege en zorgde zo voor de eerste Poolse Grand Slam-titel in het enkelspel ooit.

De Poolse tiener, die zelfs nog nooit een reguliere WTA-titel gewonnen heeft, stijgt met haar titel naar de zeventiende plek op de wereldranglijst.

Weergaloze Ferrand-Prévot prolongeert wereldtitel mountainbike

Pauline Ferrand-Prévot heeft op overtuigende wijze haar wereldtitel mountainbike geprolongeerd. De Française won in het Oostenrijkse Leogang met meer dan drie minuten voorsprong op de nummer twee Eva Lechner, die na een leuk duel om het zilver Rebecca McConnell wist te kloppen.

Ferrand-Prévot reed vanuit de start direct weg bij de rest en zou haar voorsprong stelselmatig uitbreiden. Aan de finish had ze uiteindelijk drie minuten voor, en dat ondanks enkele foutjes onderweg op de lastige omloop in Leogang.

Anne Terpstra kwam na de eerste ronde nog door als vierde, maar daarna zakte de Nederlandse en kanshebster op een medaille op het WK snel weg en zou in de tweede ronde moeten opgegeven. Onder meer oud-wereldkampioene Kate Courtney en olympische kampioene Jenny Rissveds wisten ook de finish niet te halen.

Waar de strijd om het goud niet veel opleverde was het wel spannend tussen zilver en brons. De Australische McConnell reed bijna de hele wedstrijd op de tweede plaats, maar in de slotronde sloot de Italiaanse Lechner aansluiten bij de Australische. Na een boeiend duel wist Lechner net het voor McConnell te finishen, waardoor de Australische net zoals vorig jaar genoegen moest nemen met brons.

Anne Tauber en Sophie von Berswordt, de andere twee Nederlandse deelneemsters naast Terpstra, kwamen niet in het verhaal voor. Tauber werd 21ste en Van Berswordt kwam als 36ste over de streep in Leogang.

COVID-19: 6504 nieuwe besmettingen en 23 doden, totaal 168.280 en 6567

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6504 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 168.280 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 50 in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er 13.248 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 23 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6567 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Bokser Navarrete pakt wereldtitel in nieuwe gewichtsklasse

Bokser Emanuel Navarrete mag zich sinds vrijdagavond een two-weight wereldkampioen noemen. De Mexicaan was enige tijd de WBO-wereldkampioen in het superbantamgewicht (-55,3kg) en veroverde vrijdag de WBO-titel in het vedergewicht (-57,2kg).

Eind 2018 nam Navarrete de wereldtitel in het superbantamgewicht over van Isaac Dogboe, die hij daarna nog eens versloeg. Na zijn wereldtitel vier keer met succes verdedigd te hebben schoof El Vaquero op naar een zwaardere klasse en vrijdag trof Navarrete (31-1, 27 KO's) daar de nog ongeslagen Ruben Villa (18-0, 5 KO's).

Al in de eerste ronde kwam Villa na een linker van Navarrete op zijn achterwerk terecht, in de vierde ronde ging hij nog eens neer. Hij wist daarna wel op de been te blijven, maar Navarrete was een maat te groot en veroverde de vacante wereldtitel met een unanieme beslissing.

Bottas snelste in vrije training op Nürburgring, Stroll ontbreekt

Valtteri Bottas heeft in de enige vrije training voor de Grand Prix van de Eifel de snelste tijd gereden. De Mercedes-coureur kwam op de Nürburgring tot een tijd van 1.26,225 waarmee hij iets sneller was dan Lewis Hamilton, Charles Leclerc en Max Verstappen. Lance Stroll ontbrak vanwege ziekte. Onduidelijk is nog of hij deel kan nemen aan de kwalificatie.

De eerste twee trainingen werden vanwege mist geschrapt, waardoor de derde vrije training de enige voor de kwalificatie was. Het was daarom al direct druk op de baan. Verstappen was in de beginfase de snelste op de mediums, terwijl richting het einde de Mercedessen op softs het tempo overnamen, al moet hierbij wel aangetekend worden dat niet iedere coureur een volledig vrije ronde had.

Problemen voor een aantal coureurs waren er ook. Zo spinde Sebastian Vettel bij het uitkomen van de laatste chicane en gleed George Russell flink over het gras. Diens Williams-teamgenoot Nicholas Latifi spinde bij het opdraaien van het rechte stuk van start/finish en blokkeerde bij het wegrijden even de bocht, waardoor een aantal rijders van hun gas moest. Hamilton had met name problemen bij het aanremmen van de eerste bocht en nam daarbij veelvuldig een te wijde lijn.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 V. Bottas Mercedes 1:26.225 25
2 L. Hamilton Mercedes 1:26.361 27
3 C. Leclerc Ferrari 1:26.681 25
4 M. Verstappen Red Bull 1:26.896 24
5 S. Vettel Ferrari 1:27.038 25
6 L. Norris McLaren 1:27.167 29
7 S. Pérez Racing Point 1:27.245 25
8 D. Ricciardo Renault 1:27.392 23
9 A. Albon Red Bull 1:27.449 23
10 P. Gasly AlphaTauri 1:27.528 28
11 E. Ocon Renault 1:27.634 27
12 D. Kvyat AlphaTauri 1:27.795 26
13 C. Sainz Jr. McLaren 1:27.924 29
14 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:27.956 25
15 R. Grosjean Haas 1:28.115 27
16 K. Magnussen Haas 1:28.293 27
17 G. Russell Williams 1:28.343 30
18 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:28.370 25
19 N. Latifi Williams 1:28.941 26
20 L. Stroll Racing Point geen tijd 0

Nog vier Nederlandse boten naar EK-finales

Op het Europees kampioenschap roeien in Poznan hebben zaterdag nog eens vier Nederlandse boten de finales bereikt. De halve finales stonden op het programma, met acht Nederlandse boten in actie. Met een score van vier uit acht staan er in totaal negen Nederlandse boten in de A-finales van zondag.

Marieke Keijser en Ilse Paulis hadden in hun halve finale in de lichte dubbel-twee weinig problemen: ze wonnen met een dikke bootlengte voorsprong op de Roemeense dames. Ward van Zeijl en Bart Lukkes lukten het niet om zich voor de finale te plaatsen op hetzelfde onderdeel: ze werden vijfde in hun halve finale, enkele tellen achter de benodigde derde plek.

Nicolas van Sprang en Guillaume Krommenhoek haalden de finale in de mannen twee-zonder nét: ze pakten de benodigde derde plek met twee tienden voorsprong op de Servische boot. Voor Melvin Twellaar en Stef Broenink ging het wat soepeler in de dubbel-twee, waar ze hun halve finale overtuigend wonnen.

Jan van der Bij, Boudewijn Roell, Sander de Graaf en Nelson Ritsema moesten de top-3 halen in de vier-zonder en dat lukte zonder grote problemen: ze werden tweede. Amos Keijser kan de medailles dan weer vergeten: de skiffeur werd vierde in zijn halve finale, een seconde achter de finaleplekken.

In de vrouwen twee-zonder haalden Marloes Oldenburg en Carline Bouw het niet: ze werden derde in de herkansingen, een seconde achter een finaleplek. José van Veen haalde het niet in de lichte skiff: ze werd vijfde, ruim achter de top-3.

The Shining komt opnieuw in de bioscoop

Eind oktober is het veertig jaar geleden dat Stanley Kubricks verfilming van Stephen Kings The Shining verscheen. Om dit te vieren brengt Warner Bros. de film opnieuw in bioscopen, in een extended edition.

De film geldt al jaren als één van de populairste horrorfilms ooit gemaakt: een man neemt een winterbaantje om op een groot hotel, dat alleen in de warme maanden geopend is, te passen. Hij neemt zijn vrouw en kind mee en denkt alle rust te hebben om aan zijn boek te werken, totdat blijkt dat het hotel een vreemde invloed op hem heeft. Hij verandert langzaam in een maniak die het leven van zijn gezin bedreigt. De film is zowel een psychologische thriller als een 'haunted house'-horrorfilm, die destijds door King werd afgekeurd omdat Kubrick niet de essentie van zijn boek wist te vangen in de verfilming.

De versie die vanaf eind deze maand te zien is bestreft de oorspronkelijke 'extended edition' die Kubrick maakte maar nooit in Nederland is vertoond. De extended versie duurt 144 minuten, terwijl de versie die altijd in Nederland is vertoond en op home video beschikbaar is geweest altijd de 119 minuten durende theaterversie was. De film is in 4k gerestaureerd en ging in deze versie vorig jaar in première op het filmfestival in Cannes.

The Shining draait vanaf 29 oktober in 75 bioscopen in Nederland. De kaartverkoop is inmiddels gestart.

Brazilië start WK-kwalificatie met ruime zege op Bolivia

Brazilië is de kwalificatiereeks voor het wereldkampioenschap voetbal van 2022 in Qatar begonnen met een eenvoudige overwinning op Bolivia. In São Paulo zegevierde de Seleção met 5-0. Colombia won in Barranquilla met 3-0 van Venezuela.

Zuid-Amerikaans kampioen Brazilië, met sterspeler Neymar ondanks een rugkwetsuur in de basis, had in de lege Neo Quimica Arena, het stadion van Corinthians, weinig moeite met het zwakke Bolivia. De ploeg van bondscoach Tite leidde bij rust al comfortabel met 2-0.

Na een kwartier speln kopte centrale verdediger Marquinhos een afgemeten voorzet van rechtsachter Danilo achter de Boliviaanse doelman Lampe. Vijftien minuten later zorgde Roberto Firmino voor de tweede Braziliaanse goal, door een voorzet van de opgekomen linksback Renan Lodi binnen te tikken.

Firmino’s tweede treffer, kort na rust, brak het Boliviaanse verzet definitief. Neymar speelde zich aan de linkerkant vrij en de spits van Liverpool hoefde diens voorzet alleen maar binnen te lopen: 3-0. Het werd prijsschieten. Een eigen doelpunt van verdediger Carrasco, die een voorzet van Philippe Coutinho verkeerd verwerkte, betekende halverwege de tweede helft de 4-0. Kort daarop zorgde de middenvelder van FC Barcelona voor de vijfde Braziliaanse goal, door een voorzet van Neymar binnen te koppen.

Colombia had eerder op de dag in het eigen Barranquilla geen kind aan Venezuela. De 3-0 eindstand was al bij rust bereikt door twee treffers van Luis Muriel en één van Duvan Zapata. Toch was er ook slecht nieuws voor de Colombianen. Oud-PSV’er Santiago Arias liep een zware blessure op aan zijn linkerenkel en werd op een brancard van het veld gedragen. De vrees bestaat dat hij voor geruime tijd is uitgeschakeld.

Dinsdagnacht (Nederlandse tijd) is de tweede speelronde. De wedstrijden zijn: Bolivia - Argentinië, Equador - Uruguay, Venezuela - Paraguay, Peru - Brazilië en Chili - Colombia. 

Giro: Etappe 8 - Met een lastige finale, zonder Yates

De achtste etappe wacht alweer in de Giro d'Italia, zonder Simon Yates: hij blijkt COVID-19 onder de leden te hebben, helaas. De heren krijgen vandaag tweehonderd kilometer voor de kiezen en erg makkelijk wordt het niet.

De eerste negentig kilometer zijn allemaal aardig overzichtelijk, daarna volgt een pittige klim van de tweede categorie. Na die klim is het erg veel heuvelwerk, soms wat langer, soms wat steiler, tot we in Vieste een lokaal rondje draaien.

In dat rondje zit een klimmetje van een kilometer, maar die is wel flink steil en met de top op tien kilometer van de meet kan het de boel lekker open gaan breken. Enfin, we verwijzen door naar Rellende_Rotscholier voor een meer gedetailleerde beschrijving van dit alles, alhier te vinden.

Om 11.25 uur begint de etappe, tien minuten later is de neutralisatie voorbij. Eurosport is er vanaf 12.25 uur bij, maar omdat het een uiterst mooi sportweekeinde is zit de Giro nu even op Eurosport 2 - en uiteraard de onvolprezen Eurosport Player. De finish volgt tussen kwart over vier en kwart voor vijf.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

IJzersterke De Zwaan naar kwartfinales World Grand Prix

Jeffrey de Zwaan heeft zich vrijdagavond geplaatst voor de kwartfinales van de World Grand Prix. De Zuid-Hollander was in de tweede ronde in Coventry met 3-0 in sets te sterk voor de Duitser Gabriel Clemens.

De 24-jarige De Zwaan gooide ijzersterk tegen Clemens en gaf alleen in de tweede set twee legs cadeau. Hij besloot de partij met een tiendarter en liet in de laatste set een gemiddelde van liefst 112,73 noteren. In de kwartfinales neemt The Black Cobra het op tegen de als derde geplaatste Gerwyn Price, die de Belg Kim Huybrechts met 3-0 klopte. De Welshman schakelde in de eerste ronde ook Jermaine Wattimena al uit.

De Zwaan is de derde Nederlander in de kwartfinales van de World Grand Prix. Donderdag schaarden Michael van Gerwen en de verrassende Dirk van Duijvenbode zich al bij de laatste acht.

Uitslagen World Grand Prix -  vrijdag 9 oktober
Dave Chisnall 3-2 Ryan Joyce (1-3, 2-3, 3-2, 3-2, 3-0)
Jeffrey de Zwaan 3-0 Gabriel Clemens (3-0, 3-2, 3-0)
Gerwyn Price 3-0 Kim Huybrechts (3-2, 3-1, 3-0)
Joe Cullen 3-2 Jonny Clayton (3-0, 3-1, 2-3, 1-3, 3-2)

Kwartfinales - zaterdag
Dirk van Duijvenbode v Gary Anderson
Dave Chisnall v Joe Cullen
Michael van Gerwen v Simon Whitlock
Gerwyn Price v Jeffrey de Zwaan

Nieuw landelijk meldpunt Zorgwekkend gedrag: 0800-1205

Staatssecretaris Blokhuis heeft vrijdag tijdens een digitale bijeenkomst bij het regionale meldpunt openbare GGZ van de GGD Flevoland het nieuw landelijk meldpunt Zorgwekkend gedrag gelanceerd, gratis bereikbaar op 0800-1205.

Via het meldpunt kunnen mensen die zich zorgen maken over een naaste in contact komen met zorgverleners in de buurt. Daarmee kan een melding bij het meldnummer het begin zijn van hulp waar behoefte aan is. Het gaat over niet-acute zaken: bij acute crisis of gevaar is zoals gebruikelijk het nummer 112 beschikbaar, of de lokale crisisdienst van de ggz.

Partijen zoals GGD GHOR Nederland, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, politie, MIND Korrelatie, ervaringsdeskundigen en regionale meldpunten hebben een bijdrage geleverd aan de totstandkoming.

Staatssecretaris Blokhuis is blij met het meldpunt: “Mensen die zich zorgen maken over het gedrag van iemand anders, bijvoorbeeld een naaste of een buurman, kunnen dit meldpunt bellen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die verward gedrag vertonen, niet (meer) voor zichzelf kunnen zorgen, in een vervuild huis wonen of veel problemen hebben en dreigen af te glijden. Het kan gaan om een oude overbuurman die steeds vaker met blote voeten op straat loopt en al een paar keer de sleutels van de voordeur blijkt te zijn vergeten; misschien is hij dement aan het worden. Of denk aan iemand die door oplopende schulden enorm in de problemen komt, depressief raakt en dakloos dreigt te worden. Om maar een paar schrijnende voorbeelden te noemen. Vaak gaat het om personen die door een stapeling van problemen zoals schulden, psychische problemen of het verlies van dierbaren, gebeurtenissen waardoor mensen de grip op hun leven (dreigen te) verliezen.”

Rol van het landelijk meldpunt
Het meldpunt is een vervolg op het advies van het toenmalige ‘Schakelteam Personen met Verward gedrag’ onder voorzitterschap van Onno Hoes. Naasten of omwonenden weten vaak niet waar ze met hun zorgen over een verward persoon terecht kunnen. Regionale en lokale hulpnummers zijn immers niet altijd even bekend. Eén gratis landelijk nummer, dat naar die nummers doorschakelt, kan daarvoor de oplossing bieden.

Overigens wijst de staatssecretaris erop dat het meldpunt niet in de plaats komt van andere mogelijkheden die er zijn om met dit soort situaties om te gaan: “Het meldpunt biedt een extra mogelijkheid om je zorgen te uiten en advies in te winnen. Afhankelijk van de situatie kun je verschillende dingen doen. Het is mooi als mensen ook zelf proberen contact te maken met de mensen in de buurt waar ze zich zorgen over maken, of met naasten van diegenen; of zelf een buurtregisseur of een wijkteam benaderen. Het is zeker niet de bedoeling dat persoonlijk contact met buurtbewoners voor alle situaties wordt vervangen door een telefoontje met het meldpunt.”

Melding begin van een hulptraject
Het meldpunt is een landelijk doorschakelnummer, dat bellers doorverbindt met een het lokaal meldpunt in de wijk, stad of regio. Meldingen worden op lokaal niveau opgepakt; het kan gaan om bijvoorbeeld het geven van advies en als nodig om het regelen van hulp voor degene, over wie de melding wordt gedaan. Zo kan een melding van verward gedrag het begin zijn van een hoognodig hulptraject. Bijkomend effect dat verwacht wordt, is dat de politie minder vaak in actie hoeft te komen, omdat de lokale hulpverlening toegankelijker wordt. Niet alleen fijn voor de politie, maar ook voor de hulpbehoevenden!

Groep personen met zorgwekkend gedrag is divers
De groep van mensen die verward gedrag vertonen is divers. Het kan gaan om personen met een (licht) verstandelijke beperking, dementie, een psychische aandoening, of levensproblemen zoals schulden of verlies van dierbaren. Het gaat om problemen die de grip op het leven (dreigen) te verliezen en die daarom zorg of ondersteuning nodig kunnen hebben, maar deze niet altijd zelf opzoeken. Juist daarom is het goed als mensen meer naar elkaar omkijken, en vanuit die zorg voor een ander een melding doen.

Dekking netwerk
De meeste gemeenten (ruim 90%) zijn inmiddels via een regionaal of lokaal meldpunt aangesloten op het landelijk meldpunt. Het ministerie is met de 24 gemeenten die nog niet zijn aangesloten in gesprek om dit zo snel als mogelijk te regelen, en ondersteunt hen hierbij waar nodig.

Bereikbaarheid lokale en regionale meldpunten
Sommige meldpunten zijn 24 uur per dag bereikbaar, maar de meeste meldpunten zijn bereikbaar tijdens kantooruren. Belt iemand met zorgen na de openingstijden van een meldpunt, dan kan de beller op werkdagen tot 21:00 uur worden doorverbonden met MIND Korrelatie. Mind Korrelatie biedt een adviesgesprek aan waarin bellers informatie krijgen over welke stappen zij zelf kunnen ondernemen en waar ze hulp kunnen krijgen als ze dat graag willen. De beller kan er na sluitingstijd vaak ook voor kiezen om bij het meldpunt een voicemailbericht in te spreken, waarna hij tijdens de openingstijden van het betreffende meldpunt wordt teruggebeld. Dat is afdoende, omdat het niet om acute hulpvragen gaat. Daarvoor is het nummer 112.

Www.meldpuntzorgwekkendgedrag.nl
Tegelijk met het landelijke meldpunt is ook de bijbehorende website gelanceerd, met bijvoorbeeld ervaringsverhalen van mensen die ook een melding hebben gedaan en degenen die de telefoon bij een meldpunt aannemen. Ook zijn adviezen te vinden over manieren hoe het beste om te gaan met verschillende typen zorgwekkend gedrag.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Celstraffen na geweld met riek, pijp en knuppel Bossche burenruzie

De rechtbank Oost-Brabant heeft vrijdag  drie mannen uit ’s-Hertogenbosch (25, 52 en 62 jaar) veroordeeld tot celstraffen van twaalf maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De verdachten gingen in juni jl. hun buren te lijf met een riek, een honkbalknuppel en een ijzeren pijp.

Er speelt een langlopend conflict tussen de bewoners van twee woningen in Orthen. Afgelopen juni was er opnieuw een incident. Uit camerabeelden blijkt dat de verdachten ’s middags naar hun buren liepen en dat er een woordenwisseling ontstond met twee mannen die in de voortuin stonden. Over en weer werd gescholden en de sfeer was gespannen. Het groepje liep na zo’n anderhalve minuut weg maar kwam al snel weer terug. Bij die tweede confrontatie escaleerde het conflict. De verdachten sloegen de twee mannen met een ijzeren pijp of een honkbalknuppel. De oudste verdachte stak één van de mannen met zijn riek in de heup.

Volgens de officier van justitie maakten de verdachten zich schuldig aan een dubbele poging tot doodslag. De rechtbank kwalificeert het geweld anders. Uit het dossier blijkt niet dat er een aanmerkelijke kans bestond dat een van de mannen dodelijk gewond zou raken. De verdachten worden daarom vrijgesproken van een dubbele poging tot doodslag. Wel vindt de rechtbank dat er sprake is van een dubbele poging tot zware mishandeling.

Kinderen getuige
Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachten fors geweld gebruikten tegen hun buren. Dat zij daarbij niet ernstig gewond raakten, is niet te danken aan het gedrag van de verdachten. Delicten als deze, waarvan in dit geval onder meer jonge kinderen getuige waren, veroorzaken gevoelens van angst en onveiligheid. De rechtbank rekent dit de verdachten aan. Dat het incident voortvloeit uit een langer lopend (buren)conflict weegt de rechtbank niet mee bij het bepalen van de straf. Dit alleen al omdat de rechtbank maar zeer beperkt informatie heeft over dit conflict. Strafverhogend is wel dat de verdachten het geweld samen en in het openbaar, op straat, hebben gepleegd.

Al met al vindt de rechtbank dat de verdachten celstraffen verdienen van twaalf maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. In het geval van de 52-jarige man koppelt de rechtbank op advies van de reclassering een aantal bijzondere voorwaarden aan dit voorwaardelijke strafdeel. Zo krijgt hij een meldplicht bij de reclassering en moet hij meewerken aan onderzoek en een behandeling door een forensisch psychiatrische polikliniek. Verder krijgen alle verdachten een contactverbod van twee jaar met de slachtoffers. Bij iedere overtreding van dit verbod, hangt de verdachten twee weken hechtenis boven het hoofd. Dit contactverbod gaat direct in.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Telefoon kroongetuige mag aan dossier Marengo worden toegevoegd

De telefoon die de kroongetuige in het proces Marengo in detentie in zijn bezit had, mag worden gebruikt in het strafrechtelijk onderzoek. Dat heeft de rechtbank bepaald in reactie op een klaagschrift van de deken van de Amsterdamse Orde van advocaten en de huidige advocaat van de kroongetuige.

Telefoon in detentie
De kroongetuige had de telefoon in detentie tot zijn beschikking en gaf deze op enig moment aan zijn toenmalig advocaat. Toen deze kwam te overlijden, is de telefoon via de deken aan de opvolgend (anonieme) advocaat overgedragen. Nadat hij door de kroongetuige was ontslagen, vroeg de kroongetuige hem de telefoon in detentie te bezorgen. De anonieme advocaat weigerde dit en droeg daarop de telefoon weer over aan de deken. Daar werd hij in beslag genomen.

Verschoningsrecht
Zowel de deken als de huidige advocaat van de kroongetuige verzetten zich daarop tegen de inbeslagname. Volgens hen maakten de telefoon en de op de telefoon aanwezige informatie deel uit van de vertrouwelijke relatie tussen de kroongetuige en zijn advocaat en vielen zowel de telefoon als de informatie daarop onder het verschoningsrecht. Beide zouden daarom niet mogen worden gebruikt in het strafrechtelijk onderzoek Marengo.

Beklag is ongegrond
De rechtbank gaat hier niet in mee en verklaart het beklag ongegrond. De rechtbank kan niet vaststellen dat een van de (al dan niet voormalig) advocaten van de kroongetuige of de deken ooit toegang heeft gehad tot de telefoon. Hierdoor hebben deze advocaten en de deken ook geen toegang gehad tot de op de telefoon aanwezige informatie. Evenmin is gebleken dat de informatie op de telefoon daadwerkelijk bestemd was om aan een advocaat te worden medegedeeld. De rechtbank komt dan ook tot de conclusie dat de informatie op de telefoon niet aan een advocaat is toevertrouwd in het kader van diens beroepsuitoefening. De op de telefoon aanwezige informatie valt dan ook niet onder het verschoningsrecht.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

FIOD en Douane nemen ruim 10 miljoen illegale sigaretten in beslag

In samenwerking met de Belgische en Nederlandse douane heeft de FIOD op vrijdagmiddag 9 oktober in een loods in gemeente Vijfheerenlanden ruim 10 miljoen illegale sigaretten in beslag genomen en verpakkingen voor shag. De sigaretten waren verpakt in dozen voor transport. Er is niemand aangehouden, maar aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Er zijn aanwijzingen dat de sigaretten voor de Nederlandse markt bestemd waren. Als deze sigaretten op de Nederlandse markt terecht waren gekomen, zou een bedrag van circa 3 miljoen euro aan accijns zijn ontdoken. Alle sigaretten en verpakkingen zijn inmiddels afgevoerd en worden vernietigd.

Afbeelding: FIOD
Afbeelding: FIOD

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Oproep aan overheid: help de vissen

Nederland moet veel meer aandacht geven aan het welzijn van vissen bij de vangst en bij het doden. In een gezamenlijke brief roept Wakker Dier samen met de Dierenbescherming, Compassion and World Farming en de Vissenbescherming leden van de Tweede Kamer op vissenwelzijn centraal te stellen in het visserijbeleid.

Recht op bescherming
Vissen lijden massaal bij de vangst en het doden. Dieren worden verdrukt in de netten, raken gewond en voeren vaak een lange, pijnlijke doodstrijd. Aanstaande maandag vergadert de Tweede Kamer over de visserij. Toch staat vissenwelzijn weer niet op de agenda. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Absurd, want vissen ervaren net als alle dieren pijn, stress en angst. Ze hebben recht op bescherming.”

Draagvlak
De meeste Nederlanders vinden dat vissen dezelfde bescherming verdienen als andere dieren. Dit is nu echter niet wettelijk geregeld. Het is tijd dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt en zich inzet voor de betere behandeling van vissen. Onder andere door vissenwelzijn een belangrijke plek te geven in het visserijbeleid en te investeren in verbeteringen voor de dieren.

Consumenten
Het is op dit moment onmogelijk vis te kopen waarbij welzijn voldoende gewaarborgd is. Uit onderzoek van de Dierenbescherming blijkt dat sommige supers wel willen, maar dat de mogelijkheden te beperkt zijn. Ook bij vissen met een keurmerk, zoals MSC en ASC, wordt nauwelijks rekening gehouden met welzijn en lijden de dieren op grote schaal. Wakker Dier nomineerde MSC en ASC daarom voor de Liegebeestverkiezing en Compassion in World Farming startten een internationale actie waarbij ze de grootste viskeurmerken oproept een einde te maken aan het vissenleed.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Uien zijn te sexy voor Facebook

Dat Facebook nogal selectief is met wat wel en niet wordt toegelaten (onthoofding = prima, blote borst = evil) is al jaren bekend. Het zijn de voor ons compleet doorgedraaide moralistische, puriteinse Amerikaanse normen en waarden die geweld wel en seksualiteit niet tolereren.

Maar dat nu zelfs uien in een mandje al te ver gaan volgens de Facebookcensuuralgoritmes gaat wel erg ver.

So we just got notified by Facebook that the photo used for our Walla Walla Onion seed is "Overtly Sexual" and therefore cannot be advertised to be sold on their platform... 😂 Can you see it?

Geplaatst door The Seed Company by E.W. Gaze op Zaterdag 3 oktober 2020

Embed hierboven werkt niet? Kijk dan hier

Veel te sexy voor Facebook
Veel te sexy voor Facebook

Priester gearresteerd na sm-trio op kerkaltaar

In de Amerikaanse staat Louisiana zijn een priester en twee dames gearresteerd nadat zij een trio hadden op het altaar van de Saints Peter and Paul Roman Catholic Church.

Een voorbijganger die opmerkte dat het licht in de kerk 's avonds laat nog brandde keek naar binnen en schrok zich een hoedje toe hij zag hoe de halfnaakte priester seks had met twee dames op het altaar. Het altaar was bovendien versierd met allerlei seksspeeltjes.

Natuurlijk begon de man meteen te filmen en belde daarna de politie. Die betrad de kerk en arresteerde de 37-jarige priester Travis Clark, 41-jarige Mindy Dixon en 23-jarige Melissa Cheng wegens aanstootgevend gedrag. Ze kunnen een maximale celstraf van drie jaar krijgen voor hun uitspattingen.

Dixon en Cheng zijn op internet beter bekend als Lady Vi en Empress Ming en verhuren zichzelf als Dominatrix voor zo'n 350 dollar per uur.

Volgens hun advocaat ligt de schuld bij de 'gluurder' die het voorval filmde en de politie alarmeerde.

De dames zouden bij de kerk zijn geweest om een rollenspel te filmen met de priester.

Meer info en foto's vind je bij de bron.

Vrouw koopt trouwjurk voor 60 pond, krijgt waar naar geld

Brits bruidje in spé Meaghan Taylor zocht online naar haar perfecte trouwjurk. Na enig speurwerk vond ze haar absolute droomjurk, en nog beter; het prachtige ding kostte een schamele 60 Britse Ponden (zo'n 66 euro).

Toen de jurk arriveerde en ze vol enthousiasme haar aanwinst uitpakte en aanschoot kwam ze echter van een koude kermis thuis. De jurk bleek totaal niet te lijken op de plaatjes.

De 23-jarige kreeg een slechtpassende jurk van goedkoop materiaal. Inmiddels heeft ze van de particuliere verkoper op Wish haar geld teruggevraagd en gekregen.

trouwjurk wish
De jurk die ze bestelde

trouwjurk wish
De jurk die ze kreeg

FOK! Wat een weer: Kwalitatief Uitermate Teleurstellend

Vandaag is het met name in de noordelijke helft van het land half tot zwaar bewolkt met geregeld buien, lokaal met onweer, hagel en vooral in het noordelijk kustgebied ook (zware) windstoten. In de loop van de middag en in de avond trekt een gebied met buien juist vooral over het midden en zuiden van het land. Met een maximumtemperatuur van ca. 12°C wordt het een frisse dag. De westelijke wind is matig, 3-4 Bft, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft. In de avond wordt de wind in de kustgebieden noordwestelijk.

In de nacht naar zondag is het wisselend bewolkt en maken vooral de kustgebieden kans op een bui, een enkele met onweer. In het oosten en zuidoosten kan plaatselijk mist ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 4°C in het oosten en zuidoosten tot 10°C vlak aan zee. De wind wordt boven land zuidwestelijk, zwak tot matig. Aan zee staat een (vrij) krachtige noordwestelijke wind.

Zondag overdag is het half tot zwaar bewolkt en trekken er van tijd tot tijd buien over, lokaal komt nog steeds onweer voor. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 13°C. De wind wordt geleidelijk overal noordwestelijk, boven land is deze matig, aan zee af en toe krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Zoutwinning in Portugal (Foto: KlapMongeaul)
Zoutwinning in Portugal. Daar wordt het nog met de hand gedaan. (Foto:KlapMongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

NFL: Foles verslaat Brady opnieuw, maar met andere teams

In de NFL heeft quarterback Nick Foles opnieuw een zege geboekt op mede-quarterback Tom Brady. Dat deed hij in 2018 ook al, maar destijds won Foles daardoor met de Philadelphia Eagles de Super Bowl van Brady's New England Patriots.

Inmiddels zit alles wat anders in elkaar. Foles speelt bij de Chicago Bears en ontving daar Brady's nieuwe team, de Tampa Bay Buccaneers. Die kwamen op een 0-13 voorsprong dankzij twee field goals van Ryan Succop en, daar tussendoor, een 2-yard touchdown pass van Brady op Mike Evans.

In de laatste minuten voor rust draaiden de Bears het om: David Montgomery werkte een 3-yard touchdown binnen, Foles voorzag Jimmy Graham van een 12-yard touchdown pass. In de tweede helft was het stuivertje wisselen: field goals van Succop, Cairo Santos (Bears), Succop en nog eens Santos zorgden voor 14-16, 17-16, 17-19 en uiteindelijk de 20-19 winst voor de Bears.

12 jaar celstraf geeist voor brute moord van bejaarde moeder (83)

In een woning in Rosmalen werd medio februari van dit jaar een dode vrouw gevonden. Het 83-jarige slachtoffer bleek door een misdrijf om het leven te zijn gekomen. Bijna acht maanden later was vandaag de inhoudelijke zitting in de zaak. Dankzij uitgebreid onderzoek had de officier van justitie vandaag veel antwoorden, een stevige eis, maar ook een belangrijke vraag: 'Hoe heeft het in vredesnaam zover kunnen komen dat deze man hier zit als verdachte voor de gewelddadige dood van zijn bejaarde moeder?'

Op 14 februari 2020 komt er tegen 2.30 uur een verontrustende melding binnen bij de politie. In een appartementencomplex aan de Burgemeester Mazairaclaan zouden een of twee dode personen liggen. Even later wordt het zielloze lichaam van de bewoonster gewonden. Gelet op alle sporen wordt al snel uitgegaan van een misdrijf. In de woning wordt de 57-jarige zoon van het slachtoffer aangehouden. Hij is in de war en blijkt de melding te hebben gedaan bij de politie, die een groot onderzoek start naar wat er zich in de woning heeft afgespeeld.

Bruut geweld
Uit het sporenonderzoek en de sectie blijkt dat het slachtoffer met bruut geweld om het leven is gebracht. Ze is hard geslagen en vermoedelijk gewurgd. Het verhoor van de verdachte levert niet veel op. Hij spreekt over mogelijke indringers in de woning, maar verder heeft hij het vooral over een zwart gat: hij weet niet wat er is gebeurd. En behalve het geheugenverlies, lijkt er ook sprake van waanbeelden. Een voorbeeld zijn de indringers waarover hij spreekt.

Simulatie
Voor het Openbaar Ministerie (OM) reden om hier verder onderzoek naar te laten doen, na overleg met een amnesiedeskundige (geheugenverlies deskundige). Er worden verschillende mogelijkheden doorgenomen, waaronder een psychose. Een andere mogelijkheid zou neurologische schade kunnen zijn, bijvoorbeeld door het boksverleden van de verdachte. Omdat daar geen aanwijzingen voor worden gevonden, wordt het veinzen van het geheugenverlies als een voor de hand liggende verklaring gezien. Gedragsdeskundigen vinden ook daadwerkelijk aanwijzingen voor simulatie.

Bewijs
Al deze bevindingen komen bovenop het bewijs tegen de verdachte. En dat bewijs is rijkelijk aanwezig in deze zaak. Zo zit hij tijdens zijn aanhouding onder het bloed van zijn moeder. “Verder zijn er op zijn gezicht, shirt en handen bloedspetters gevonden, die passen bij het enorme geweld dat gebruikt is”, geeft de officier aan. Daarnaast heeft de verdachte tijdens het 112-gesprek gezegd dat hij een man zou hebben doodgeslagen. Op de plek waar dit zou zijn gebeurd, wordt later zijn moeder gevonden. Verder is uit onderzoek geen enkele aanwijzing naar voren gekomen dat er anderen personen in de woning van het slachtoffer zijn geweest rond de tijd van haar overlijden.

Opzet
Het OM gaat ervan uit dat man zijn moeder met opzet om het leven heeft gebracht. Uit diverse onderzoeken is niets gebleken van een ernstige geestelijke stoornis of enige ontoerekeningsvatbaarheid. In het definitieve sectierapport komt naar voren dat een deel van de verwondingen in de hals en ogen alleen kunnen worden verklaard door verwurgingshandelingen. Volgens de officier van justitie was de zoon zonder meer uit op het overlijden van zijn moeder. Er zijn geen aanwijzingen gevonden voor voorbedachten rade, waarmee volgens het OM vrijspraak voor moord moet volgen.

Motief
Onder meer omdat de verdachte geen duidelijkheid geeft over aanleiding van de dood van zijn moeder, blijft de vraag waarom zij dood moest: “Wat mij betreft heeft het er alle schijn van dat er ruzie is ontstaan over de erfenis of andere financiële zaken. Ik kijk daarbij naar het feit dat mevrouw kort voor haar dood met meerdere mensen sprak over haar testament. En dat in relatie tot de verdachte, die geldproblemen had. Ook hebben de buren op die fatale avond ruzie gehoord vanuit de woning van het slachtoffer”, zo vertelt de officier van justitie.

Ondraaglijk
Het bejaarde slachtoffer moet vreselijke laatste minuten hebben had, zo denkt de officier van justitie: “Ze heeft op dat moment niet alleen haar zoon, maar ook de dood recht in de ogen gekeken. Ze wist dat ze geen schijn van kans tegen hem, zeker niet door zijn boksverleden. Een niet te verkroppen laatste beeld, een laatste ondraaglijke beleving in een leven dat toch al niet altijd makkelijk was geweest. Alleen de verdachte weet hoe het zo mis heeft kunnen gaan, maar geeft geen openheid van zaken. Het komt allemaal bovenop het al grote verdriet van de nabestaanden.”

Eis
Alles overwegende eist het OM een gevangenisstraf voor de duur van 12 jaar tegen de verdachte. Uitspraak is over twee weken.

Zorgverzekeraars moeten de vergoeding voor ongecontracteerde zorg aanpassen

Zorgverzekeraars mogen geen generiek kortingspercentage (vlaktaks) op ongecontracteerde zorg hanteren maar moeten per soort zorg een percentage bepalen. Daarbij mogen ze meewegen of die zorg veel of weinig wordt afgenomen. Dat blijkt uit drie rechterlijke uitspraken die deze week werden gepubliceerd. Zo valt te lezen op Medisch Contact.

Deze  uitspraken hebben een direct gevolg voor de eigen bijdrage die een patient moet betalen voor de behandeling door een 'ongecontracteerd medisch specialist'. Normaliter worden ongecontracteerde zorgverleners voor slechts 75% vergoed door de zorgverzekeraar en moet de patient de overige 25% uit eigen zak betalen. Deze bijbetaling kan flink naar beneden gaan waardoor de zorg toegangelijker  wordt voor mensen die uit willen wijken naar een zorgverlener waar hun zorgverzekeraar geen contract mee heeft afgesloten.

De Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze probeert via een rechtsgang te bewerkstelligen dat zorgverzekeraars hogere vergoedingen moeten uitkeren voor declaraties van ongecontracteerde zorgaanbieders die zorg hebben verleend aan naturaverzekerden. De stichting vindt het onterecht dat verzekeraars generieke kortingen hanteren voor ongecontracteerde zorgaanbieders en wilde graag een rechterlijke uitspraak die vastlegt hoeveel korting zorgverzekeraars maximaal mogen hanteren.

Maar het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden wil, net als eerder de rechtbank Gelderland, zijn vingers niet branden aan het vaststellen van precies toegestane kortingspercentage, en ook niet aan een bandbreedte daarvoor, zo blijkt uit de drie uitspraken.

De stichting had aangevoerd dat het uitgangstarief, waarop zorgverzekeraars hun korting baseren, te laag is. Zorgverzekeraars hanteren voor dat uitgangstarief een ongewogen of gewogen gemiddelde van de gecontracteerde tarieven. Bij een ongewogen gemiddelde worden ook tarieven van zorg die niet of nauwelijks wordt gedeclareerd, meegenomen. Maar de Stichting wil dat het uitgangstarief wordt gebaseerd op marktconforme tarieven.

Gewogen gemiddelde
Het hof acht het echter niet nodig om uit te gaan van een marktconform tarief. Wel vindt de rechter dat zorgverzekeraars een gewogen en dus niet ongewogen gemiddelde van de gecontracteerde tarieven als uitgangspunt moeten nemen, omdat dit volgens de rechter een meer realistisch beeld geeft van de kosten van gecontracteerde zorg.

Verder acht de rechter het terecht dat verzekeraars hun extra administratiekosten voor ongecontracteerde zorg compenseren door te korten op vergoeding. Maar het hof is het met stichting eens dat daarvoor een generiek kortingspercentage op dat uitgangstarief niet correct is, want dat is ‘niet fijnmazig’ genoeg: bij duurdere zorg kan zo’n korting dan leiden tot een belemmering (hinderpaal)om die zorg af te nemen.

Vrije artsenkeuze voldoende beschermd
De rechter oppert dat zorgverzekeraars een vergoedingensysteem kunnen opzetten met onderscheid naar soort zorg, en omvang waarin die zorg wordt afgenomen, om de korting te bepalen. Dan blijft de vrije artsenkeuze voldoende beschermd en wordt rechtgedaan aan hun wettelijke plicht om zorgkosten te beheersen. Zorgverzekeraars zijn vrij om te kijken of ze dan het liefst kortingspercentages per soort zorg of per medisch specialisme hanteren.

Het hof wil met de uitspraak alleen een algemeen kader geven voor de wijze waarop een kortingspercentage zou kunnen worden bepaald, net als de rechtbank eerder deed. De rechtbank opperde eerder een andere oplossing, namelijk dat verzekeraars een variabele korting moesten hanteren die was gebaseerd op de daadwerkelijke extra administratieve kosten die ze maken voor de afhandeling van declaraties van ongecontracteerde aanbieders.

Hinderpaalcriterium
Zegsman Koen Mous van de stichting noemt de uitspraak ‘goed nieuws’ voor zorgaanbieders. Volgens hem moeten zorgverzekeraars hun vergoedingenbeleid nu aanpassen. ‘Zorgverzekeraars zullen per zorgvorm moeten onderzoeken bij welk vergoedingsniveau nog voldaan wordt aan het hinderpaalcriterium.’

Uitspraken op Rechtspraak.nl

Junior Den Ouden niet in Roland Garros-finale

Tennisser Guy den Ouden heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale van het juniorentoernooi op Roland Garros. De 18-jarige Nederlander kende een mooi optreden op het Parijse gravel, maar dat kwam vrijdag tot een einde.

Tegen de als achtste geplaatste Zwitser Leandro Riedi was de jonge Den Ouden simpelweg niet goed genoeg. Riedi trok de eerste set naar zich toe en in de tweede set kon Den Ouden hem geen partij meer bieden: met een bal buiten de lijnen was het gedaan en won Riedi met 3-6, 1-6.

Zwitserland heeft overigens sowieso goede hoop voor na de tijden van Roger Federer en Stan Wawrinka: Riedi neemt het in de finale op tegen landgenoot Dominic Stephan Stricker, die de Argentijn Juan Bautista Torres in een heuse jojowedstrijd met 6-0, 5-7, 6-0 versloeg.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.