FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 1 oktober 2020

World of Warcraft: Shadowlands uitgesteld, pre-patch 13 oktober

Zowel goed nieuws als slecht nieuws voor spelers van World of Warcraft: de nieuwste uitbreiding Shadowlands is uitgesteld tot een niet nader genoemde datum later dit jaar. Aan de andere kant heeft Blizzard wel een releasedatum voor de pre-patch bekend gemaakt: 13 oktober. In de pre-patch kunnen spelers de nieuwe abilities van classes al vast uittesten en worden sommige systemen al toegevoegd, zoals de nieuwe customisation voor rassen en het vernieuwde levelen.

Blizzard geeft aan meer tijd nodig te hebben om een aantal dingen op te poetsen, waarbij eindcontent als expliciet voorbeeld wordt genoemd. De andere features zoals de campaign voor de covenants, de verhaallijn en de zones waarin geleveld wordt - Bastion, Maldraxxus, Revendreth en Ardenweald - zijn wel al klaar.

Het volledige statement is hier te lezen.

WoWShadowlands

Random Pics van de Dag #117

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Djokovic probleemloos naar derde ronde Roland Garros

Tennisser Novak Djokovic heeft zich zonder noemenswaardige moeite geplaatst voor de derde ronde op Roland Garros. De Servische wereldranglijstaanvoerder stuurde Ricardas Berankis (ATP-66) in nog geen anderhalf uur terug naar Litouwen: 6-1, 6-2, 6-2.

Stefanos Tsitsipas, als vijfde geplaatst, had het ook niet al te moeilijk en was na anderhalf uur ook al klaar: de Uruguayaan Pablo Cuevas (ATP-60) sneuvelde met 6-1, 6-4, 6-2. De Italiaan Matteo Berrettini (7) stond een set af tegen George Harris (ATP-90), maar kreeg de Zuid-Afrikaan er met 6-4, 4-6, 6-2, 6-3 onder.

De Spanjaard Roberto Bautista Agut (10) speelde zich met een 6-3, 6-1, 6-2 zege op de Hongaar Attila Balasz (ATP-87) soepeltjs naar de derde ronde, de Rus Andrey Rublev (13) had een dikke twee uur nodig om zich te ontdoen van de Spanjaard Alejandro Davidovic Fokina (ATP-70): 7-5, 6-1, 3-6, 6-1.

Rublev's landgenoot Karen Khachanov (15) moest na een voortvarende start toch drie tiebreaks spelen om de Tsjech Jiri Vesely (ATP-68) van zich af te schudden: 6-1, 6-7 (4), 7-6 (7), 7-6 (2). Pablo Carreno Busta (17) had het dan weer een stuk makkelijker met de Argentijn Guido Pella (ATP-37): 6-3, 6-2, 6-1.

De Bulgaar Grigor Dimitrov (18) had met 6-4, 7-6 (5), 6-1 aan drie sets genoeg om de Slowaak Andrej Martin te pakken, Chili's hoop Cristian Garin (20) stuurde Mitch Polmans met 6-7 (5), 6-2, 7-6 (3), 6-4 na bijna vier uur terug Down Under.

Voor Denis Shapovalov, als negende geplaatst, is het toernooi voorbij. De jonge Canadees vocht zich vijf uur lang de longen uit het lijf tegen Roberto Carballes Baena (ATP-101), maar de Spanjaard wist zijn stunt te completeren met een slopende vijfde set: 7-5, 6-7 (5), 6-3, 3-6, 8-6.

Tot 12 jaar cel geeist in onderzoek naar internationale cocaïnetransporten

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft donderdag 1 oktober celstraffen variërend van 2 jaar tot 12 jaar geëist in een onderzoek naar internationale cocaïnetransporten. In totaal zijn negen verdachten in deze strafzaak gedagvaard.

Het onderzoek draait om de smokkel van cocaïne op verschillende containerschepen en een vrachtvliegtuig. Het onderzoek richt zich op de periode vanaf begin 2018 tot februari 2019. 'De verdachten hebben zich stuk voor stuk beziggehouden met de invoer van tientallen kilo’s cocaïne. De verdachten pleegden ook de voorbereidingshandelingen. Dit alles deden zij in georganiseerd en gestructureerd verband, gedurende langere tijd. Zij worden vervolgd voor het vormen van een criminele organisatie, op de uithaler (degene die de cocaïne uit de container haalt) na', aldus de officier van justitie.

Twee mannen van 61 en 46 jaar, beiden uit Ede, worden verdacht van het drie keer invoeren van in totaal 210 kilo cocaïne, het plegen van voorbereidingshandelingen daartoe, het plegen van voorbereidingshandelingen voor een transport van 119 kilo en het leidinggeven aan een criminele organisatie. De twee mannen worden gezien als de spil van de organisatie. Tegen hen zijn straffen van 12 en 9 jaar geëist.

Een 50-jarige man uit Rotterdam wordt verdacht van het twee keer invoeren van in totaal 110 kilo cocaïne, het plegen van voorbereidingshandelingen daartoe, het plegen van voorbereidingshandelingen voor een transport van 119 kilo en deelname aan een criminele organisatie. Tegen hem eiste het OM een gevangenisstraf van 7 jaar.

Een 51-jarige man uit Den Haag wordt verdacht van de invoer van 100 kilo cocaïne, het plegen van voorbereidingshandelingen daartoe, deelname aan een criminele organisatie, drugsbezit en overtreding van de wapenwet. Tegen hem is een straf van 7 jaar geëist.

Een 66-jarige man uit Amsterdam en een 38-jarige man uit Rotterdam worden elk verdacht van het plegen van voorbereidingshandelingen voor de invoer van 69 kilo cocaïne en deelname aan een criminele organisatie. De officier van justitie eiste tegen de 66-jarige man een straf van 4 jaar en tegen de 38-jarige man een straf van 5 jaar.

Een 52-jarige man uit Schagen wordt verdacht van de invoer van 100 kilo cocaïne en voorbereidingshandelingen daarvoor, het plegen van voorbereidingshandelingen voor de invoer van nog eens 50 kilo en deelname aan een criminele organisatie. De eis tegen hem: 6 jaar cel.

Een 44-jarige man uit Duitsland wordt enkel verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Hij hoorde een straf van 3 jaar tegen zich eisen.

Tot slot wordt een 37-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats verdacht van de invoer van 60 kilo cocaïne. Het OM ziet hem als een ‘uithaler’. Tegen deze man is een celstraf van 2 jaar geëist.

'Verdachten hebben zich op grote schaal begeven in de internationale handel in cocaïne. Daarmee dragen zij bij aan de instandhouding van het illegale circuit van handel in harddrugs. Een circuit dat vrijwel altijd gepaard gaat met andere vormen van criminaliteit zoals witwassen en geweld. Daarnaast kan cocaïne grote schade aanrichten bij gebruikers en voor verslaving zorgen, alhoewel cocaïne inmiddels een middel is geworden dat door alle lagen van de bevolking heen wordt gebruikt alsof het de normaalste zaak van de wereld is', aldus de officier van justitie.

Verdachte stuurt 120.000 oplichtings-sms'jes in korte tijd

In een lopend onderzoek van politie en Openbaar Ministerie Noord-Nederland naar grootschalige cyberfraude zijn maandag 28 september twee verdachten (een man en een vrouw, beiden 21 jaar) aangehouden in Groningen.

De man zou tussen 2 en 21 september maar liefst 120.000 sms-berichtjes hebben verstuurd met daarin een phishinglink waarmee hij de controle kon overnemen van bankrekeningen. Over het hele land zijn slachtoffers gemaakt. Het totale schadebedrag moet nog worden vastgesteld.

In bewaring
De man heeft geen vaste woon- of verblijfplaats, maar opereerde wel vanuit de stad Groningen. Hij werd maandagochtend 28 september aangehouden en is donderdag 1 oktober voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij is voor 14 dagen in bewaring gesteld. De vrouw woont in Groningen. Vanwege haar beperkte rol is zij niet voorgeleid en is zij inmiddels weer in vrijheid gesteld.

1,5 miljoen gehackte online accounts
Het rechercheonderzoek ‘Lehua’ startte toen een laptop van de mannelijke verdachte begin dit jaar werd overgedragen aan de politie Noord-Nederland. Daarin werden onder andere inloggegevens aangetroffen van circa anderhalf miljoen gehackte web-accounts, waaronder Markplaats-accounts. “Deze werden getest met een speciaal programma of er kon worden ingelogd op Markplaats. Wanneer er kon worden ingelogd, werden met dat account adverteerders benaderd”, aldus de zaaksofficier.

Met een aantal eigenaren van deze accounts is contact opgenomen door de politie; zij wisten niet dat hun accounts waren gehackt. Ook stonden op de laptop de gegevens van gehackte bankrekeningen. De laptop was zo ingesteld dat vele betaal-apps gelijktijdig konden worden bediend.

Scala aan oplichtingspraktijken
Volgens de officier van justitie bleek uit de laptop dat de hoofdverdachte zich bediende van een breed scala aan diverse oplichtingsmethoden: “In de laptop vonden we phishingmailtjes, vele honderdduizenden gehackte accounts en zogeheten phishingpanels, die we kunnen herleiden naar tientallen aangiftes van mensen die via onder andere Marktplaats berichten kregen van de verdachten om 0,01 euro te maken ter verificatie. De zogenaamde 1cent of betaallinkfraude. Waarmee in werkelijkheid volledige toegang tot de bankrekening werd overgenomen.”

In een van de aangetroffen oplichtings-sms’jes stond de tekst: ‘Uw pakket is aangekomen in het sorteercentrum, klik op de link om uw pakket te kunnen volgen: …… Om uw pakket in ontvangst te kunnen nemen is het van belang om de verzendkosten te voldoen.’

‘Stekkers eruit’
Na de aanhouding maandagochtend heeft de Friese recherche een woning doorzocht in Groningen en in het netwerk dat werd gebruikt voor de oplichtingspraktijken.

In de woning werden vier laptops aangetroffen. Op een daarvan draaide software voor oplichtingspraktijken. “We hebben letterlijk de stekkers eruit getrokken om alle lopende oplichtingspraktijken een halt toe te roepen”, aldus de zaaksofficier.

,,Op de draaiende laptop stond een nieuwe oplichtingswebsite die sterk moest lijken op die van de ABN Amro-bank. Uit die laptop bleek dat verdachte actief was op ondergrondse online handelsplaatsen waar hij bestanden uitwisselde met andere hackers. Hij kocht op die manier bestanden met tienduizenden telefoonnummers.”

‘Uw kenteken verloopt’
Uit de openstaande laptop komen aanwijzingen dat de verdachte bezig was nieuwe oplichtingscampagnes vorm te geven, waaronder een digid-inlogpagina en een campagne om phishing te plegen door middel van berichten dat het kenteken van de auto zou vervallen. ‘’We zijn een sms-bericht tegen gekomen dat het ‘autokenteken binnenkort verloopt’. Om dat te ‘voorkomen’ zouden mensen moeten inloggen met hun DigiD. De bijgevoegde link zou dan leiden naar zijn nagemaakte DigiD-website”, aldus de zaaksofficier.

De politie trof een gaspistool aan. Ook is beslag gelegd op een auto, telefoons, bankpassen en online accounts. “De verdachten hebben spullen besteld bij webshops met geld van gehackte accounts.”

Cryptocurrency
Van enkele slachtoffers werd het saldo van spaarrekeningen overgeboekt naar de lopende rekeningen, die daarna werden leeggehaald. In sommige gevallen werd de buit overgeschreven naar cryptocurrency-accounts, Paypal-accounts en zogeheten debitcards; anonieme betaalkaarten waarop saldo wordt gezet.

‘Verander wachtwoorden regelmatig!’
Officier van justitie Jeroen Houwink van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland: 'Cybercriminelen maken regelmatig misbruik van online accounts van onschuldige mensen om hiermee oplichting te plegen. Kijk dus nog eens goed naar al je accounts (zoals webshops en handelsplatformen als Marktplaats), verander je wachtwoorden regelmatig en verwijder oude accounts die je niet meer gebruikt. Zo voorkom je dat deze accounts in handen vallen van cybercriminelen die er vervolgens weer andere slachtoffers mee oplichten. En verder is het goed om alert te zijn op verzoeken om gevoelige gegevens in te vullen of betaalverzoeken te accepteren. Cybercriminelen veranderen regelmatig hun methoden om slachtoffers te benadelen, dus wees alert.'

Nep telefoongesprek RIVM debunked

Momenteel gaat er op social media een filmpje rond waarin een medewerker van de RIVM 'toegeeft' dat we met zijn allen worden bedonderd als het COVID-19 aangaat.

Uiteraard roept dit de nodige tegenreacties op, zoals dit draadje van Diederik Jekel met als afsluiter  een YouTubefilmpje van 'Harry Hol'. De RIVM heeft inmiddels laten weten dat het 'gefilmde' gesprek niet is gevoerd met een medewerker van het RIVM of van het publieksinformatienummer van de Rijksoverheid. 

PSV zeker van groepsfase Europa League na winst tegen Rosenborg

PSV heeft zich gekwalificeerd voor het hoofdtoernooi van de Europa League. In Noorwegen tegen Rosenborg won de Eindhovense ploeg met 0-2 dankzij doelpunten van Eran Zahavi en Cody Gakpo.

Zahavi zette in de 22ste minuut bij de tweede paal succesvol zijn hoofd tegen een voorzet van Donyell Malen: 0-1. Drie minuten eerder had de spits ook dicht bij de openingsgoal, maar zijn inzet op een voorzet van Ryan Thomas eindigde op de paal.

Op slag van rust kreeg Rosenborg een uitgelezen mogelijkheid op de gelijkmaker, maar met het nodige geluk ging die kans er niet in en was het 0-1 bij rust in het voordeel van PSV.

Zahavi en Malen kregen na rust de kansen op de 0-2, maar het Gakpo na een assist van Zahavi die het tweede doelpunt van PSV maakte. Rosenborg kreeg in de laatste tien minuten nog een kans op de aansluitingstreffer, maar die was niet besteed aan de rechtsback van Rosenborg, waarna PSV in het slot niet meer in de problemen kwam tegen de nummer twee uit de Noorse competitie.

PSV hoort vrijdagmiddag wie de tegenstanders worden in de groepsfase. Om 13.00 uur begint de loting in Nyon. Ook AZ en Feyenoord kennen dan hun tegenstanders in de Europa League.

Europese beoordeling eerste coronavaccin is gestart

Vandaag is de beoordeling gestart van het eerste Europese vaccin tegen COVID-19. Voor het zogenoemde ‘Oxfordvaccin’ zijn de eerste resultaten van het onderzoek aangeleverd bij het Europees Geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP. Medicijnautoriteit CBG zit namens Nederland in dit comité.

De beoordeling van het vaccin tegen COVID-19 verloopt volgens een zogenoemde ‘rolling review’. Dat betekent dat er niet wordt gewacht tot het complete onderzoek is afgerond, maar dat het bedrijf nu al de eerste gegevens deelt. De rest van de onderzoeksresultaten wordt hierna in stapjes aangeleverd.

De onderzoeksresultaten die het farmaceutisch bedrijf AstraZeneca en onderzoekers van de Universiteit van Oxford nu hebben aangeleverd, zijn gegevens uit het laboratorium. In dit laboratoriumonderzoek is onderzocht in hoeverre het vaccin het immuunsysteem helpt om antilichamen op te bouwen tegen het coronavirus. De resultaten van het onderzoek met vrijwilligers volgen later.

Normale versus versnelde procedure

Om een nieuw medicijn of vaccin op de markt te brengen, moet een firma een handelsvergunning aanvragen. Het geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP van het Europese Medicijnagentschap (EMA) beoordeelt daarvoor alle gegevens over werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit. Die moeten normaal gesproken allemaal tegelijkertijd worden ingediend.

Bij een ‘rolling review’ (letterlijk een doorlopende beoordeling) deelt een bedrijf informatie met de medicijnautoriteiten terwijl het klinische onderzoek nog in volle gang is. Zo kunnen de medicijnautoriteiten eerder starten met de beoordeling. Dit levert tijdwinst op, zonder dat er delen van het onderzoek worden overgeslagen. Gedurende het proces worden de nieuwe onderzoeksresultaten gedeeld.

Met het vaccin waarvoor nu de beoordeling start, lopen op dit moment internationale studies waar duizenden mensen aan meedoen. Die studies moeten aantonen hoe effectief en veilig het vaccin echt is. De resultaten daarvan worden in latere beoordelingsrondes bekeken. Wanneer dat gebeurt, is nu nog niet met zekerheid te zeggen. Wel is de verwachting dat de beoordeling door de rolling review aanzienlijk sneller kan verlopen, zonder concessies op de beoordeling van de kwaliteit, veiligheid en effectiviteit van het vaccin.

Over het vaccin

Het vaccin waarvoor nu de beoordelingsprocedure is gestart, wordt in de volksmond ook wel het Oxford-vaccin genoemd. Het wordt ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf AstraZeneca in samenwerking met de universiteit van Oxford.

Dit vaccin moet er voor zorgen dat in het lichaam een afweer wordt opgebouwd tegen een bepaald onderdeel op de buitenkant van het coronavirus, het zogenoemde S(pike) eiwit. Op het moment dat een gevaccineerd persoon in aanraking komt met het virus, dan herkent het afweersysteem dit specifieke onderdeel. Het afweersysteem voorkomt op deze manier dat het virus cellen van het lichaam binnendringt en zorgt er zo voor dat iemand niet ziek, of minder ziek wordt.

In september werd het onderzoek naar dit vaccin kortdurend gestaakt vanwege een ernstige bijwerking. Tijdens de beoordeling van dit vaccin wordt hier extra goed naar gekeken.

#Hartstocht - 60 km lopen voor het goede doel (2)

Op 3 oktober vindt de #hartstocht plaats, georganiseerd door de Hartstichting. Vanwege COVID-19 vindt de wandeling dit jaar vanuit huis plaats, zoals de meeste wandelevementen. Dit jaar staat de wandeling in het teken van het corona Harten Onderzoek: "Veel coronapatiënten die ernstig ziek worden of overlijden hebben hartproblemen of een hoge bloeddruk. Zelfs bij gezonde mensen kan het virus hartklachten veroorzaken. Met jouw deelname steun je het corona Harten Onderzoek en help je een betere behandeling mogelijk te maken"

Bij de Hartstocht kan er gekozen worden uit de afstanden 5, 11, 20, 40 of 60 kilomter. Ook bij de Hartstocht kunnen de deelnemers zich laten sponsoren voor het goede doel. Op dit moment staat de teller op 4770 deelnemers die samen dankzij ruim 14.000 donateurs al een bedrag bij van ruim 200.000 euro hebben ingezameld voor de Hartstichting. 

Voor de afstand van 5 km hebben zich 686 lopers aangemeld. Aan de 11 km doen 2178 lopers mee, voor de 20 km zijn er 1641 aanmeldingen, voor de 40 188 en tot slot doen er 71 lopers mee met 60 km. Ook ik doe dit keer weer mee, en wel voor de afstand van 60 kilometer. Vanuit Alkmaar, via Amsterdam naar het Wachtlokaal in Haarlem. Het laatste stuk, vanaf station Halfweg-Zwanenburg zal mijn collega Stephan5 me op de fiets bijstaan. 

Dankzij een aantal anonieme donaties en de users Jippie, snietmanen en JacquelineHasselbaink, alsmede mijn buren staat de donatieteller voor mij inmiddels op 200 euro. Wil je mij ook sponsoren? Dat kan via deze link! Heb je geen zin om de hartstichting te sponsoren, maar wel wat geld over? Doe dan een donatie aan FOK! zodat we volgend jaar ook nog bestaan! 

Update 20:00 uur
Zojuist kwam ik thuis en vond ik mijn startpakket voor de hartstocht in de brievenbus. Nu heb ik redelijk veel hardloop cq wandelevenementen meegemaakt in mijn 'carriëre" maar ik heb nog nooit eerder meegemaakt dat de medaille al bij voorbaat werd opgestuurd. Enfin, voor alles is een eerste keer zegt men. 

De planning is om zaterdag tussen 03.00 en 04.00 uur te vertrekken. Ook deze keer kunnen jullie me volgen via een Google Live locatie. 

Hartstocht medaille  (Foto: DJMO)
Hartstocht medaille (Foto: DJMO)

Hartstocht  (Foto: FOK!/ToT)
Hartstocht (Foto: FOK!/ToT)

MLB: Miami Marlins verrast Chicago Cubs, Dodgers, Braves en St. Louis Cardinals beginnen met zege

Nadat dinsdag de MLB Playoffs voor de American League begonnen was het één dag later de beurt aan de National League waarin alle acht teams in actie kwamen.

Atlanta Braves - Cincinnati Reds
Het openingsduel in de MLB Playoffs National League was er een van de lange adem. Pas in de dertiende inning viel de beslissing tussen beide ploegen, maar voordat we daar waren lieten de startende werpers van beide teams hun klasse zien. Vooral Trevor Bauer van de Reds was uitstekend op dreef door in 7.2 innings maar twee honkslagen tegen te krijgen en gooide 12 strikeouts. Bij de Braves was het Max Fried die een prima wedstrijd gooide. In zeven innings kreeg de pitcher geen enkele run tegen, al kwam hij in de zevende inning wel eventjes in de problemen, maar daar redde hij zich uit.

De Reds kregen gedurende de wedstrijden de beste kansen om de eerste run te scoren, en in de dertiende inning leek dat ook te lukken na honkslagen Joey Votto en Eugenio Suarez en een vrije loop van Mike Moustakas, maar de Atlanta Braves kwamen alsnog uit de problemen, waarna Freddie Freeman in de gelijkmakende dertiende inning de wedstrijd besliste met een honkslag waarop Christian Pache de enige run van de dag scoorde.

Chicago Cubs - Marlin Marlins
De Miami Marlins hadden zich enigszins verrassend geplaatst voor de Playoffs, maar lieten in de eerste wedstrijd tegen de Cubs zien dat ze daar prima op hun plaats zijn. Ze kwamen in de eerste wedstrijd tegen de Cubs nog wel op achterstand na een homerun van Ian Happ in de vijfde inning, maar in de zevende inning sloegen de Marlins toe door maar liefst vijf runs te scoren. Eerst was het Corey Dickerson die, met twee honken bezet, een homerun sloeg. Starling Marte volgde later ook met een homerun met één man op de honken. In het vervolg van de wedstrijd kwamen de Marlins niet meer in de problemen tegen de World Series van 2016.

San Diego Padres - St. Louis Cardinals
De Cardinals hadden een uitstekend begin tegen de Padres. Direct in de eerste inning wisten de Cardinals vier runs te scoren, mede dankzij een two-run homerun van Paul Goldschmidt. In de derde inning kwamen daar nog twee runs bij voor de Cardinals, waarmee de avond er op zat voor startende werper Chris Paddack, die iets meer dan twee innings gooide.

De Padres wisten in de eerste drie innings weliswaar iedere inning één run te scoren, maar ze kwamen nooit in de wedstrijd en uiteindelijk ging de eerste wedstrijd kansloos verloren met 7-4 tegen de St. Louis Cardinals.

Los Angeles Dodgers - Milwaukee Brewers
De Dodgers hadden zoals verwacht het beste record in de MLB in het regueliere seizoen neergezet en namen het in de National League Wildcard-ronde op tegen de Milwaukee Brewers, die een teleurstellend jaar kennen. In de eerste wedstrijd namen de Dodgers de wedstrijd direct in handen. In de eerste inning kregen de Dodgers maar liefst vier vrije lopen en wisten daaruit twee keer te scoren. In de tweede inning wisten de Dodgers nog eenmaal te scoren en was de avond van de startende werper van de Brewers alweer voorbij.

Na de wissel van de pitcher bij de Brewers hadden ze het beter voor elkaar en in de vierde inning kwamen ze terug in de wedstrijd na een homerun van Orlanda Arcia met Daniel Vogelbach. Verder kwamen de Brewers niet en in de negende inning kwam closer Kenley Jansen op de heuvel die de wedstrijd vakkundig afmaakte voor de Dodgers. Op dat moment stond het al 4-2 voor de Dodgers.

Turkije gaat creatief om met COVID-19 cijfers

In Turkije is er ophef ontstaan over het werkelijke aantal besmettingen met het coronavirus, er blijkt namelijk creatief te zijn omgegaan met het melden van de besmettingen. De meeste landen gebruiken de richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om alle positieve tests te melden, ook als degene met de besmetting geen symptomen heeft.

Al sinds juli heeft de Turkse minister van gezondheid Fahrettin Koca de richtlijnen aangepast en worden alleen nog patiënten meegenomen in de cijfers en besmettingen buiten beschouwing gelaten. Met patiënten worden mensen bedoeld die zowel positief getest zijn als symptomen hebben. Als iemand enkel besmet is en niet de longen uit zijn lijf hoest wordt die dus niet meegenomen in de statistieken. Volgens Koca is het belangrijker om alleen de zieke mensen mee te nemen in de dagelijkse cijfers.

De minister kwam met zijn uitspraken nadat er steeds meer commotie ontstond onder de oppositie. Een lid daarvan zei dat het aantal besmettingen in het land in werkelijkheid mogelijk twintig keer hoger liggen dan officieel gemeld. Ook de burgemeesters van Istanboel en Ankara zeggen dat het aantal besmettingen in hun steden vele malen hoger ligt dan officieel wordt gemeld. Artsenverenigingen volgen deze uitspraken en zetten daar nog kritische kanttekeningen bij het dodental dat ook niet volgens de WHO-richtlijn wordt geteld.

Mensen die in Turkije positief testen op COVID-19 maar geen symptomen hebben worden dan wel niet in de cijfers meegenomen, ze moeten wel in quarantaine. Volgens de laatste 'officiële' cijfers zijn er de afgelopen 24 uur 1391 besmettingen gemeld in Turkije.

MLB: Yankees, Tampa Bay Rays en Astros naar ALDS; A's dwingen derde duel af

Dag twee van de American League Wildcard-wedstrijden stonden woensdag op het programma waarin in drie wedstrijden de beslissing viel en in één wedstrijd een derde duel nodig is om te bepalen wie naar de American League Division Series gaat.

Oakland Athletics - Chicago White Sox
Waar de A's in de eerste wedstrijd geen schijn van kans had tegen Lucas Giolito, was het in de tweede wedstrijd wel direct raak voor de A's tegen Dallas Keuchel. De ervaren werper kwam direct in de problemen en werd niet geholpen door tweedehonkman Nick Madrigal die een fout maakte, waardoor de A's in de eerste inning een 2-0 voorsprong namen. In de tweede inning kwam de thuisploeg op een 4-0 voorsprong na een homerun van Marcus Semien en in de volgende inning sloeg ook Kris Davis een homerun, waardoor de A's halverwege de wedstrijd op 5-0 stonden.

Op het einde wedstrijd mochten de White Sox eventjes hopen dat ze de wedstrijd konden omdraaien na twee runs in de achtste inning. In de negende inning hadden de A's al snel twee man uit, maar daarna dreigde het mis te gaan voor de thuisploeg. Na honkslagen van Madrigal en Tim Anderson en twee vrije lopen kwamen de White Sox op 5-3 met de gevaarlijke Jose Abreu aan de slag. De eerste honkman raakte de bal, alleen ging die recht op tweede honkman Nate Orf af die met een simpele aangooi op het eerste honk de belangrijke derde out maakte en zo dwingen de Oakland Athletics een derde duel af tegen de Chicago White Sox.

Minnesota Twins - Houston Astros
De Twins hadden voorafgaand aan het tweede duel met de Astros al zeventien wedstrijden op rij verloren in het postseason en ook deze keer konden ze de reeks niet stoppen, al mochten ze lange tijd blijven hopen op een goed resultaat. In de vierde inning kwamen de Astros op een 1-0 voorsprong, maar één inning later was het alweer gelijk

Net zoals als het eerste duel werd het duel beslist in de latere innings van de wedstrijd. De Astros namen in de zevende inning een 2-1 voorsprong, waarna de relievers van de Houston Astros niet meer in de problemen tegen de Minnesota Twins. In de negende inning werd het nog 3-1, waardoor de Astros zich plaatsten voor de American League Division Series

Tampa Bay Rays - Toronto Blue Jays
Waar het eerste duel tussen de nummer één en nummer acht in de American League nog spannend was, was er in het tweede duel totaal geen sprake van spanning. Na twee innings stond het al 7-0 in het voordeel van de Rays, waarna de serie direct gespeelt was, al probeerde Toronto het nog wel. Uiteindelijk wonnen de Rays het tweede duel met 8-2 van de Toronto Blue Jays. In de American League Division Series wacht nu de New York Yankees.

Cleveland Indians - New York Yankees
Waar het eerste duel een slachtveld werd voor de Cleveland Indians hadden ze in het thuisduel goede hoop op een betere afloop. Zeker na de eerste inning werd de hoop alsmaar groter nadat de thuisploeg na één inning al met 4-0 voorstond.

Carlos Carrasco, de startende werper bij de Cleveland Indians, kwam de eerste drie innings goed door met maar één run tegen. Carrasco kwam in de vierde inning in de problemen, na een triple van Aaron Hicks en twee vrije lopen mocht de startende werper inpakken en mocht James Karinchak het oplossen voor de thuisploeg. De topreliever van de Indians kon het niet oplossen en kreeg direct een grand slam homerun om zijn oren, 5-4 Yankees. Na twee vrije lopen werd hij bedankt voor zijn diensten en maakte Phil Maton, een andere reliever van de Indians wel een einde aan de inning.

Na een sac fly van Stanton leken de Yankees de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar zover was het nog lang niet. Jose Ramirez, de beste slagman bij de Indians, sloeg met een twee-run tweehonkslag de stand weer gelijk en daarna gingen de winstkansen over en weer. Na een twee-run homerun van Gary Sanchez kwamen de Yankees in de zesde inning op voorsprong, waarna de thuisploeg weer op gelijk hoogte kwam na tweehonkslag Jordan Luplow. Na een RBI-single van Cesar Hernandez stond Cleveland bij het ingaan van de negende inning met 9-8 voor en leken de Cleveland Indians een derde wedstrijd af te dwingen.

Een sacrifice fly van Sanchez en een RBI-single voor DJ LeMahieu draaide de wedstrijd weer om, ditmaal in het voordeel van de Yankees. In de slotinning hadden de Cleveland Indians geen antwoord op het gooien van Aroldis Chapman, die de wedstrijd besliste met zijn vierde strikeout van de dag in twee innings.

Lewandowski verkozen tot UEFA Voetballer van het Jaar

Robert Lewandowski heeft Virgil van Dijk opgevolgd als UEFA Voetballer van het Jaar. De aanvaller van Bayern München kreeg de voorkeur boven Kevin de Bruyne en Manuel Neuer. Bij de vrouwen won Pernille Harder van VfL Wolfsburg.

Lewandowski heeft een sterk seizoen achter de rug. De Pool scoorde maar liefst 34 keer in dertig Bundesliga-duels. In de Champions League was hij goed voor vijftien doelpunten en in het Duitse bekertoernooi scoorde hij ook nog zes keer. Samen met zijn club won hij de Bundesliga, Champions League, UEFA Super Cup, DFB-pokal en Duitse Super Cup.

Winnaarrs mannenvoetbal:
Voetballer van het Jaar: Lewandowski
Coach van het Jaar: Flick
Doelman van het Jaar: Neuer
Verdediger van het Jaar: Kimmich
Middenvelder van het Jaar: De Bruyne
Aanvaller van het Jaar: Lewandowski

Winnaars vrouwenvoetbal:
Voetbalster van het Jaar: Harder
Coach van het Jaar: Vasseur
Doelvrouw van het Jaar: Bouhaddi
Verdedigster van het Jaar: Renard
Middenveldster van het Jaar: Marozsán
Aanvalster van het Jaar: Harder

Ajax treft Liverpool, Atalanta Bergamo en FC Midtjylland in groepsfase Champions League

Bij de loting voor de groepsfase van de Champions League is Ajax ingedeeld in groep D. De tegenstanders van de Amsterdammers zijn Liverpool, Atalanta Bergamo en FC Midtjylland.

Groep A
Bayern München
Atlético Madrid
FC Salzburg
Lokomotiv Moskou

Groep B
Real Madrid
Sjachtar Donetsk
Internazionale
Borussia Mönchengladbach

Groep C
Porto
Manchester City
Olympiakos
Olympique Marseille

Groep D
Liverpool FC
Ajax
Atalanta Bergamo
FC Midtjylland

Groep E
Sevilla
Chelsea
Krasnodar
Stade Rennes

Groep F
FK Zenit Sint-Petersburg
Borussia Dortmund
Lazio Roma
Club Brugge

Groep G
Juventus
FC Barcelona
Dinamo Kiev
Ferencvaros

Groep H
Paris Saint-Germain
Manchester United
RB Leipzig
Istanbul Basaksehir

Cross-platform op 6 oktober naar Apex Legends

EA kondigt aan dat de bèta voor cross-platform play in Apex Legends binnenkort van start gaan. Vanaf 6 oktober kunnen spelers op PlayStation 4, Xbox One en pc met elkaar spelen.

Hier zitten wel wat uitzonderingen aan vast. Zo worden spelers op console samengepooled en is pc uitgezonderd tenzij er een party wordt gevormd. Console-spelers worden vervolgens gekoppeld aan andere pc-spelers.

Ook werkt in-game voice chat tussen consoles en wordt aangeraden deze aan te laten. Wachttijden kunnen oplopen als je dit uitzet, want je wordt dan alleen gekoppeld met mensen voor wie dit ook zo is.

Apex Legends

Dubbelslag voor Pedersen in BinckBank Tour

Na de gedwongen rustdag van woensdag in de BinckBank Tour werd er vandaag weer gekoerst. Net zoals in de eerste etappe eindigde de etappe van donderdag ook een massasprint. Ditmaal won Mads Pedersen de sprint voor Jasper Philipsen, die de eerste etappe had gewonnen. Pedersen neemt door de winst de leiderstrui over van de Belg, die in dezelfde tijd staat als de voormalig wereldkampioen.

Na de start ontstond er al snel een kopgroep van drie met daarin Kenneth Van Rooy, Pim Ligthart en Oscar Riesebeek. Deze drie aanvallers wisten al snel een minuut uit te lopen op het peloton, maar zouden later de aansluiting krijgen van Jonas Rickaert en Adrien Petit. De kopgroep van vijf zouden een maximale voorsprong van drie minuten krijgen, waarna het peloton de controle behield.

De voorsprong naar de kopgroep werd langzaam gedicht door het peloton. In het peloton probeerde Jelle Wallays, Belgisch kampioen Dries De Bondt en Milan Menten de sprong naar voren te maken, alleen hun poging mislukte.

Rickaert bleek de sterkste in de kopgroep te zijn en hield het lang vol, alleen in de laatste drie kilometer werd de Belg alsnog ingelopen door het peloton, waarna er gesprint kon worden voor de overwinning. Net zoals als in de eerste etappe waren de hoofdrollen voor Pascal Ackermann, Jasper Philipsen en Mads Pedersen. Ackermann ging als eerste aan, maar werd al snel gepasseerd door Philipsen. De jonge Belg leek naar zijn tweede ritzege te sprinten in deze ronde, maar het was Pedersen die de handen omhoog mocht steken.

De voormalig wereldkampioen is de door de winst ook de nieuwe leider in het algemeen klassement. Vrijdag staat er een tijdrit op het programma.

Steve als volgend personage naar Super Smash Bros. Ultimate

Nintendo heeft het volgende DLC-personage voor Super Smash Bros. Ultimate aangekondigd. Het betreft Steve uit Minecraft. Het betekent wederom een samenwerking tussen Microsoft en Nintendo.

Als alternatieve kostuums kunnen spelers ook aan de slag met Zombie, Enderman en Alex. Uiteraard worden er ook items, een stage, muziek en meer gebaseerd op de game toegevoegd.

Op 3 oktober om 16:30 volgt een diepere blik op de toegevoegde content. Ongetwijfeld wordt dan ook de release date bekendgemaakt.

COVID-19: Dringend mondkapjesadvies Tweede Kamer en middelbare scholen

Nadat gisteren na maandenlang gesteggel het kabinet eindelijk met een eenduidig dringend advies kwam om in publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen, komen daar nu ook de middelbare scholen erbij.

Vanuit het onderwijs zelf kwam de wens ook om op middelbare scholen een dringend advies voor het dragen van mondkapjes in te voeren. Het advies geldt voor alle drukke plaatsen in scholen zoals in de gangen, de kantine en de aula. Voor de klaslokalen zelf geldt het advies niet.

In eerste instantie wilde minister Slob het dringende advies alleen uitvaardigen voor leerlingen vanaf 16 jaar. Na overleg met de onderwijssector is besloten om één duidelijke lijn te trekken en het advies voor alle scholieren op de middelbare school in te voeren.

Update 15.25 uur:
Ook in de Tweede Kamer geldt nu het dringende advies om een mondkapje te gebruiken. "Er is een landelijk advies afgegeven om in openbare binnenruimtes een mondkapje te dragen. Dit heeft ook betrekking op de Tweede Kamer", schrijft voorzitter Arib. Ze roept mensen op om in elk geval een kapje te dragen bij de in- en uitgangen van het gebouw, in de Statenpassage, de gangen naar de vergaderzalen en de restaurants.

Het dringende advies geldt voor iedereen, dus niet alleen voor Kamerleden, maar ook voor ministers en staatssecretarissen, ambtenaren, journalisten en bezoekers.

Lijsttrekker zorgpartij schiet met scherp in zoektocht naar kiezers

Esther van Fenema, psychiater en lijsttrekker van NLBeter, neemt als hobby schijnbaar regelmatig een pistool ter hand. Dat laat Fenema tenminste even zien op Twitter"Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. NLBeter mist nooit", zo luidt de wervende tekst van de aanstaand politica. Vooralsnog staat haar partij op 0 zetels in de peilingen.

COVID-19: 3263 nieuwe besmettingen en 13 doden, totaal 124.097 en 6419

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 3263 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 124.097 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 48 in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er 12.805 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 13 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6419 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Sean Klaiber komt over van FC Utrecht en tekent voor vier jaar bij Ajax

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar de laatste handtekeningen zijn nu echt gezet: de 26-jarige Sean Klaiber maakt de overstap van FC Utrecht naar Ajax, zo meldt AT5. De rechtsback zal Sergiño Dest vervangen die naar FC Barcelona gaat.

Ajax legt rond de vijf miljoen euro op tafel voor Klaiber. Dit bedrag kan door middel van prestatiebonussen nog oplopen tot zeven miljoen. Hij heeft getekend voor vier jaar.

Concurrentie
Ajax-trainer Erik ten Hag en Klaiber kennen elkaar van hun gezamenlijke tijd bij FC Utrecht. Ten Hag werkte tussen 2015 en 2018 als hoofdtrainer in de Domstad. Klaiber zal bij Ajax de concurrentie aan moeten gaan met Noussair Mazraoui.

Niet geliefd
De nieuwe rechtsback is niet direct geliefd bij de supporters van Ajax. Twee jaar geleden zei hij nog dat een speler van FC Utrecht 'eigenlijk niet naar Ajax toe kan gaan.'

De laatste keer dat Klaiber en Ajax elkaar troffen was afgelopen seizoen, in de door Ajax met 0-2 verloren halve finale van de beker. In dat duel kreeg Klaiber een ongelukkige gele kaart. Hij werd geschorst voor de bekerfinale, tot groot verdriet van de rechtsback. Die wedstrijd ging door corona uiteindelijk niet door.

Super Mario Bros. 35 nu gratis te spelen

Heb je altijd al tegen 34 andere spelers willen strijden in Super Mario Bros.? Waarschijnlijk niet, maar het is nu wel mogelijk. Super Mario Bros. 35 is vanaf vandaag gratis te spelen op Nintendo Switch (mits je een abonnement hebt voor Nintendo Switch Online).

In de game speel je levels uit Super Mario Bros. en kun je andere spelers saboteren door vijanden naar hun scherm te verplaatsen. Wie de laatste levende Mario is, wint. De game is te spelen tot en met 31 maart 2021, waarna de game weer offline wordt gehaald.

What's Your Badge Number?!

Met alle BLM-ophef vanuit de US of A wordt soms wel eens vergeten hoe zo'n situatie nou eigenlijk ontstaat. Ik kwam, op het JijBuis-kanaal van eindbaas Donut Operator weer eens een waar juweeltje tegen.

Een 'stevig dame', naar later blijkt een moeder met zesjarige dochter achterin de voiture, wordt aangehouden door de 'popo' omdat haar auto als gestolen geregistreerd staat in het systeem. Normale procedure: "Vervelend zeg, meneer agent. Maar ik ben gewoon de eigenaar. Hier heeft U de papieren waarin dat staat." Agent na controle: "Inderdaad mevrouw. Blijkbaar is er wat fout gegaan. We zullen Uw auto uit het systeem verwijderen. Excuus voor de overlast en 'have a nice day' ."

Je kunt het natuurlijk ook, als je vreest dat je wegens je pigmentatie wordt aangehouden, anders spelen. Luidkeels je ongenoegen kenbaar maken terwijl je zesjarige dochtertje achterin de auto ziet hoe haar mama het 'goede voorbeeld' staat te geven blijkt bij de dame in het filmpje de gekozen optie te zijn. Schreeuwend als een varken in het slachthuis om het 'badge number' van de agenten en totaal niet reagerend op het, met engelengeduld, optredend politiepersoneel. Als ook haar vriendje zich ermee gaat bemoeien en de rest van de 'hood' commentaar gaat geven lijkt de situatie naar een explosief hoogtepunt te gaan. Helemaal wanneer 'Madam' het allemaal wel welletjes vindt en in haar limo stapt en wil wegrijden.

Zelfs dan bewaren de agenten nog hun geduld. Pas, na meerdere niet-fysieke verzoeken, wordt het zelfs voor het schier oneindig lijkende geduld van de agenten te veel. Madam wordt, en da's nog niet zo gemakkelijk aangezien ze een 'all you can eat at the KFC for free'-card in het bezit heeft, uit de auto gehaald en er worden pogingen ondernomen om haar te boeien. Dat zij zich hiertegen verzet leidt ertoe dat zij, ook wegens haar 'zware botten', moeite krijgt met ademhalen. Er klinkt dan ook een 'I Can't Breathe' en dat doet de George Floyd-alarmlichtjes bij het publiek oplichten.

Gelukkig weet het politiekorps de situatie verder onder controle te houden en wordt 'mevrouw' netjes achterin de patrouillewagen gezet. Als kers op de taart wordt nog een vrouw in het publiek, die zich als 'the sister' heeft bekendgemaakt aan de politie, gevraagd of zij zich wellicht wil bekommeren om het zesjarige dochtertje dat nog steeds achterin de auto zit. Het is tenslotte haar nichtje (zou je denken). Haar 'heldhaftige' reactie: "Not My Problem."

 Tja, een situatie die, als 'mevrouw Smikkel' zich een beetje normaal gedragen had, had kunnen worden opgelost met een kort gesprek van enige minuten en een 'Have a Nice Day', loopt uit op een dramadag voor velen, niet in het minst voor de moeder van een zesjarige dochter. Toch maar weer eens een 'gouden oude' van Chris Rock erbij geplakt met enige adviezen voor mensen die in de United States te maken krijgen met de politie. Zucht.

Provincie Noord-Holland wil meer diversiteit in eigen organisatie

Het personeelsbestand van de provincie Noord-Holland is nog geen afspiegeling van de bevolking. De provincie onderneemt daarom actie om meer diversiteit in haar personele samenstelling te realiseren. Niet alleen vanwege de voorbeeldrol, maar vooral omdat diversiteit binnen een organisatie onontbeerlijk is voor een goede uitvoering van het werk.

Actief diversiteitsbeleid
In de afgelopen jaren zijn er diverse acties ondernomen. In het traineeprogramma van de provincie Noord-Holland heeft 20% van de nieuwe lichting een multiculturele achtergrond. Ook bij het invullen van stageplekken wordt ingezet op stagiaires met een multiculturele achtergrond. In vacatureteksten wordt verwezen naar inclusief werkgeverschap en wordt het streven naar diversiteit benoemd. In film- en fotomateriaal rondom het werken bij de provincie wordt bewust gekozen voor diversiteit onder de mensen.

Bewustwording
De komende periode gaat de provincie de bewustwording op de werkvloer door middel van kennissessies en actieve interne communicatie verder vergroten. Met de aansluiting bij de regenboogprovincies en het meevaren van de provincie in de Canal Parade 2021 geven provincies bovendien een duidelijk signaal af dat zij zich achter het belang scharen van veiligheid en sociale acceptatie van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders ( LHBTIQA+).

Zita Pels: “Ik vind het belangrijk dat iedereen zich bij de provincie erkend voelt, of je nu jong of oud, man of vrouw, met een Nederlandse of multiculturele achtergrond en van welke seksuele geaardheid dan ook bent. Bovendien is het voor het goed uitvoeren van onze taken belangrijk dat we optimaal gebruik maken van de diversiteit van talenten en vermogens op de arbeidsmarkt.”

Samenwerken
De provincie sluit aan bij diverse initiatieven. Zo is de provincie aangesloten bij diverse traineeprogramma’s van samenwerkingsverbanden. Met deze programma’s bindt de provincie, door gericht te zoeken aan de voorkant, bepaalde doelgroepen aan de provincie als werkgever. In 2020 ondertekent de provincie het Charter Diversiteit. Het Charter Diversiteit stimuleert diversiteit en inclusie op de werkvloer, ondersteunt bij de aanpak en geeft toegang tot verschillende netwerken ten behoeve van het uitwisselen van kennis en ervaringen. Inmiddels hebben meer dan 10.000 organisaties getekend.

Spierziekte SMA in hielprikscreening

De ernstige spierziekte spinale musculaire atrofie (SMA) kan aan de hielprikscreening toegevoegd worden. Naar verwachting kan dat vanaf oktober 2022. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) concludeert dat in de uitvoeringstoets, waarin staat wat nodig is om SMA met de hielprik te kunnen opsporen. Nederland wordt dan een van de eerste landen in Europa die pasgeborenen screenen op SMA. Als blijkt dat screening op SMA eerder kan starten, zal dat uiteraard gebeuren.

SMA is een ernstige, aangeboren spierziekte. Kinderen met SMA raken verlamd en kunnen eraan overlijden. Ieder jaar worden 15 tot 20 kinderen met de ziekte SMA geboren. De klachten beginnen meestal op jonge leeftijd. Door de ziekte vroeg op te sporen, kan de behandeling snel starten. Dit voorkomt onherstelbare schade en ernstig leed.

Er zijn veel stappen nodig om SMA toe te voegen aan de hielprikscreening. Eén stap is de aanschaf van een goede testmethode. Het is belangrijk dat het screenen op SMA zorgvuldig gebeurt en past in het proces van de hielprikscreening. De hielprikscreening is al jaren succesvol in het opsporen van ernstige, behandelbare ziekten bij pasgeborenen. De hielprikscreening spoort nu ruim 20 ziekten op. Dit aantal wordt verder uitgebreid.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Doorzoeking in woning Rotterdam in onderzoek naar witwassen

De FIOD heeft gisterenmiddag in nauwe samenwerking met de politie Rotterdam een woning van een 27-jarige man uit Rotterdam doorzocht. De man wordt verdacht van witwassen. Tijdens de doorzoeking is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, een PGP-telefoon, twee vuurwapens, drugspersen en verdovende middelen. De man is nog niet aangehouden, omdat hij niet thuis was op het moment dat de FIOD en de politie voor de deur stonden.

Uit het strafrechtelijk onderzoek naar de Rotterdammer komt naar voren dat de inkomens- en vermogenspositie van de Rotterdammer ontoereikend zijn voor zijn dure levensstijl. Het vermoeden is dat de man een onbekende bron van inkomsten of vermogen heeft. Mogelijk is het geld verdiend met criminele activiteiten. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Overleg over terrorisme

De vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid overlegt op 1 oktober 2020 van 10.00 tot 13.00 uur over terrorisme. Er staan verschillende onderwerpen op de agenda, waaronder het dreigingsbeeld in Nederland. Het overleg is live te volgen.

Voor dit overleg komt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid naar de Tweede Kamer. De Kamerleden praten met hem over onder andere de volgende onderwerpen:

  • Minderjarigen met ernstige gezondheidsproblemen in de detentiekampen in Noordoost-Syrië (brief van minister van 18 februari 2020);
  • Het bericht van afgelopen voorjaar dat de Syrische stad Aleppo veilig was verklaard (brief van staatssecretaris van 11 maart 2020;
  • De aantallen uitreizigers en terugkeerders in Europa (brief minister 6 april 2020);
  • Reactie op het rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) over de Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding (brief minister 8 april 2020);
  • Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland nummer 52 uit mei 2020 en de herziening daarvan (brieven minister 7 en 20m mei 2020);
  • Mogelijkheden en reikwijdte van de Wet Langdurig Toezicht ten aanzien van (veroordeelde) terroristen (brief minister 5 juni 2020);
  • Onderzoek naar intrekking Nederlanderschap conform Rijkswet op het Nederlanderschap (brief minister 25 juni 2020).

Live volgen
Het overleg is live te volgen via deze site en de app Debat Direct. De bijbehorende stukken zijn hier te lezen.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Dringend advies: mondkapjes nu ook dragen in de publieke ruimten van gerechtsgebouwen

Vanaf vrijdag 2 oktober wordt ook in de publieke ruimten van alle gerechtsgebouwen dringend geadviseerd een mondkapje te dragen. Dat heeft de Rechtspraak besloten naar aanleiding van het dringende advies van de overheid om niet-medische mondkapjes te dragen in alle publieke binnenruimtes, zoals winkels of overheidsgebouwen. In de zittingszalen hoeft, wanneer men zit, geen mondkapje gedragen te worden.

Mondkapjesplicht
Eerder deze week is vanuit de Rechtspraak al besloten om fysieke zittingen in de rechtszaal doorgang te laten vinden, omdat alle gerechtsgebouwen inmiddels coronabestendig en volgens de anderhalvemeter-norm zijn ingericht. Daar komt nu het dringende advies bij een mondkapje te dragen in de publieke ruimten van de gerechtsgebouwen.

Bezoekers
Het dragen van een mondkapje geldt voor alle ‘openbare publieksruimtes’ in de gerechtsgebouwen. Denk bijvoorbeeld aan de hal, de wachtruimten, gangen, liften en trappenhuizen. Bezoekers wordt gevraagd een eigen mondkapje mee te brengen.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Call of Duty: Black Ops Cold War toont zombies

Activision heeft een eerst blik geworpen op de terugkerende Zombie-modus in Call of Duty: Black Ops Cold War. In het vorige deel, Modern Warfare, ontbrak de modus.

De modus keert terug en kent enkele nieuwe features. Zo ondersteunt de modus cross-play en cross-gen. Ook is het nu mogelijk om voortgang te boeken voor de Battle Pass door het spelen van Zombies. Elk wapen in de modus heeft nu een eigen rariteit, zodat meer wapens kunnen meedraaien in de late game.

Field Upgrades kunnen worden benut en worden opgeladen door zombies om te leggen en ook is er genoeg equipment om op te rapen. Tot slot keren Perks terug en er is geen limiet meer op de hoeveelheid perks die je kunt gebruiken (afhankelijk van hoeveel je er verdient, natuurlijk).

De zombies-modus lanceert met de game en Activision bevestigd dat alle maps en updates voor de modus gratis zijn. Black Ops Cold War komt uit op 13 november.

Pilot Reprimande minderjarige verdachten van start

Met de landelijke pilot Reprimande worden jongeren van 12 tot 18 jaar die voor het eerst op heterdaad zijn gepakt, buiten het strafrecht gehouden. De nieuwe aanpak geldt alleen wanneer het gaat om een strafbaar feit met een licht en eenvoudig karakter, zoals bijvoorbeeld winkeldiefstal.

Jeugd
Met een eenvoudige winkeldiefstal door een jeugdige ‘first offender’, is de politie soms uren bezig en al die tijd zit die minderjarige op het politiebureau. Per 1 oktober 2020 gaat de landelijke pilot Reprimande van start. Hierbij wordt een minderjarige die voor het eerst op heterdaad wordt betrapt voor een licht vergrijp wel als verdachte geregistreerd door de politie, maar wordt als afdoening een mondelinge waarschuwing gegeven. Het is aan de hulpofficier van justitie om te besluiten of een reprimande van toepassing kan zijn. Vanzelfsprekend wordt per situatie nauwgezet bekeken wat de beste werkwijze is om herhaling van het feit te voorkomen, want ook winkeldiefstal is een delict dat serieus aangepakt wordt.

Grote impact
Uit onderzoek – onder meer van de Kinderombudsman – is gebleken dat een aanhouding en insluiting van een minderjarige grote impact heeft op zowel het kind als de ouders. Het wordt als buitenproportioneel ervaren en heeft soms psychische gevolgen voor de minderjarige. Ook de beeldvorming van de jongere over de politie wordt beïnvloed.

Proef Oost Nederland
In de Eenheid Oost Nederland startte daarom in juli 2018 een proef, waarbij de minderjarige first offender bij lichte delicten niet werd meegenomen naar het bureau. Zo werd een winkeldiefstal bijvoorbeeld ter plekke in de winkel afgehandeld. Daarna volgde een reprimandegesprek met de minderjarige in het bijzijn van de ouders. De politie voert het reprimandegesprek en legt dit vast in de Basisvoorziening Handhaving (BVH).

Landelijke werkwijze
Per 1 oktober 2020 gaan alle politie-eenheden bij een reprimande dezelfde werkwijze toepassen. ‘Mede gebaseerd op de goede ervaringen in Oost-Nederland besloten politie, OM, Halt en J&V deze landelijke werkwijze te ontwikkelen’, vertelt Anja Schouten, portefeuillehouder Zorg & Veiligheid bij de politie. ‘Hierin staat het belang van het kind voorop en wordt de rol van ouders meer benadrukt, ze worden eerder en intensiever betrokken bij het ongewenste gedrag van hun kind. Ook ontstaat door deze werkwijze een goede juridische basis en wordt rechtsongelijkheid voorkomen. Tot nu toe werden lichte vergrijpen in het ene gebied al ter plaatse afgehandeld, maar moest de minderjarige in een ander gebied nog wel mee naar het bureau.’

Nederlanders overschatten hun kennis van risico's digitale en online veiligheid

Het afgelopen jaar steeg het aantal politie-aangiftes van cybercrime met 66%, kregen ondernemers en kennisinstellingen te maken met gijzelsoftware en liep de economische schade hierdoor navenant op. Desondanks vinden Nederlanders zelf dat zij goed op de hoogte zijn van hun digitale veiligheid en schatten de kans dat zij schade ondervinden van online risico’s laag (10%) in. De behoefte bij Nederlanders die achterlopen op online veiligheid om zichzelf te verbeteren, is ook laag. Dat blijkt uit Veilig 2020, het jaarlijkse onderzoek naar het bewustzijn van Nederlanders rondom cybersecurity in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Vandaag geeft staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) het startsein voor de jaarlijkse bewustwordingscampagne Alert Online, waaraan driehonderd publiek-private partners zoals Rijksoverheid, gemeenten, bedrijfsleven, politie en kennisinstellingen deelnemen.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Uit eerder onderzoek bleek al dat slimme apparaten vaak onveilig zijn en dat mensen te makkelijk omgaan met het uitvoeren van updates. Dat leidt tot onveiligheid en economische schade. Daarom werk ik aan Europese en nationale wetgeving zoals bijvoorbeeld een plicht voor verkopers om updates te leveren. Dat alleen is niet voldoende. Uit dit onderzoek komt dat Nederlanders hun digitale veiligheid overschatten en dat uiteindelijk dus gedrag een achilleshiel is. Vandaar dat we met Alert Online werken aan bewustzijn: dat blijft belangrijk voor een digitaal veilige samenleving en succesvolle online economie. Zeker in deze coronatijd, waarin het belang van digitalisering, enorm is.”

Verschil tussen écht goed op de hoogte en (on)bewust negeren van risico’s
Uit het onderzoek blijkt dat er duidelijk verschil is tussen Nederlanders die écht goed op de hoogte zijn van de technische kanten van het internet en degenen die de digitale wereld omarmen als onderdeel van het sociale leven.

De eerste groep deelt liever niet (te) veel informatie over zichzelf online, omdat ze goed op de hoogte zijn van wat er allemaal met persoonlijke data kan worden gedaan. De laatste groep is lang niet altijd op de hoogte van digitale risico’s of wil deze niet zien. Zij vinden het geen probleem om informatie over zichzelf online te delen. Deze veelgebruikers van bijvoorbeeld sociale media vinden discussies over privacy ingewikkeld, overzien daarvan de gevolgen niet en menen er dus geen last van te hebben. Ze gaan de risico’s van hun gedrag liever uit de weg en lopen dus relatief veel gevaar.

Jong versus oud
Ouderen hebben vaak minder up-to-date kennis, maar onderschatten tegelijkertijd hun eigen kennis en overschatten daardoor hun persoonlijk gevaar. Zo is een fenomeen als Spoofing, waarbij de afzender van een e-mail, sms of Whatsapp bericht een valse identiteit aanneemt om aan geld of informatie te komen, later bekend bij ouderen dan bij jongeren. Internetcriminelen weten dit en richten zich daardoor vaker op deze doelgroep. Jongeren zijn beter op de hoogte, maar onderschatten desondanks hun persoonlijke gevaren waardoor zij ook slachtoffer worden van internetcriminaliteit.

Corona-effecten
Uit het onderzoek blijkt dat het thuiswerken als gevolg van corona een potentieel zwakke plek is voor bedrijven. Ondernemers en instellingen doen er meestal veel aan om de online veiligheid op orde te hebben, maar achter de voordeur worden door hun werknemers bijvoorbeeld lang niet altijd (bijna 1 op de 3 gevallen) wachtwoorden van routers of modems aangepast. Bovendien bevinden zich vaak andere, digitaal onveilige slimme apparaten in het thuisnetwerk.

Het volledige onderzoek, uitgevoerd door Motivaction in opdracht van het ministerie van EZK, is hier te lezen.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

#Wereldkoffiedag

Het is vandaag wereldkoffiedag. Koffie is een meestal warm genuttigde drank, die wordt bereid op basis van water en gedroogde en gebrande pitten van de koffieplant (Coffea spp.) die vanwege hun vorm koffiebonen worden genoemd. Koffie bevat het stimulerende middel cafeïne[1][2]. De meeste soorten in het geslacht Coffea komen van nature voor in tropisch Afrika en op de eilanden in de Indische Oceaan. Ze vinden hun oorsprong in Ethiopië, Jemen en Soedan. 

In Nederland werd de exotische, en toen nog exclusieve, drank aan het einde van de 17e eeuw slechts door een handjevol mensen uit de gegoede burgerij gedronken. Omdat koffie als een mysterieuze drank werd beschouwd, kenden sommige mensen er magische krachten aan toe. Zo ontstond het koffiedikkijken. Vanaf begin 18e eeuw werd de drank door de dalende prijs populairder en kwamen overal koffiehuizen op. Het werd van een drank voor de elite steeds meer een drank voor de hele bevolking. Vanaf 1750 werd het volksdrank nummer één; het verstootte bier van de eerste plaats aldus Wikipedia

De vraag van de dag is natuurlijk: hoe drink jij je koffie het liefst? 

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Drie Nederlandse dubbelaars door op Roland Garros

Op Roland Garros heeft de eerste echte dag van de dubbelspeltoernooien drie 'Nederlandse' zeges opgeleverd, twee bij de vrouwen en één bij de mannen - twee Nederlandse mannen gingen in de eerste ronde onderuit.

Bij de vrouwen speelde Arantxa Rus samen met de Tsjechische Marie Bouzkova tegen Ana Bogdan en Rebecca Peterson. Dat ging redelijk gelijk op, maar in de beslissende derde set bleken Rus en Bouzkova te sterk voor het Roemeens/Zweedse duo: 6-4, 4-6, 6-4.

Demi Schuurs is samen met de uiterst ervaren Tsjechische Kveta Peschke als zesde geplaatst, maar Nao Hibino en Makoto Ninomiya maakten het ze niet makkelijk. Na twee zware sets kregen Schuurs en Peschke het Japanse duo echter wel op de knieeën: 7-6 (5), 5-7, 6-4.

Wesley Koolhof haalde met zijn Kroatische kompaan Nikola Mektic onlangs de US Open-finale, nu zijn ze als negende geplaatst en begonnen ze met winst. De Brit Luke Bambridge en de Nieuw-Zeelandse Japanner Ben McLachlan gingen er met 6-4, 7-6 (4) aan.

Matwé Middelkoop en de Braziliaan Marcelo Demoliner konden al na één ronde inpakken. Het Brits/Poolse duo Dan Evans/Hubert Hurkacz bleek in een spannende driesetter een maatje te groot voor de twee dubbelspecialisten: 6-7 (2), 6-3, 5-7.

Ook voor Robin Haase is het klaar. Samen met de Portugees João Sousa speelde de Hagenees tegen de Australiër Jordan Thompson en de alweer 43-jarige Zweedse specialist Robert Lindstedt, die na een prima begin voor Haase en Sousa de boel omdraaiden: 6-2, 3-6, 5-7.

Jean-Julien Rojer en Horia Tecau zijn als twaalfde geplaatst en komen donderdag in actie, Kiki Bertens trok zich terug van het dubbelspeltoernooi, waarin ze met Svetlana Kuznetsova zou spelen.

Nieuwe besmetting COVID-19 bij nertsenbedrijf

Bij een nertsenbedrijf in Egchel (gemeente Peel en Maas) is een besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld. Het bedrijf heeft ongeveer 5750 moederdieren.

De besmettingen zijn aan het licht gekomen uit de early warning, het monitoringssysteem waar wekelijks dieren worden getest op het virus. Het bedrijf wordt zo spoedig mogelijk geruimd.

In totaal zijn nu 59 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

10.000 coronadoden tijdens eerste golf van de pandemie

In de eerste zes maanden van 2020 overleden ruim 86.000 inwoners van Nederland. Dat is bijna 9.000 meer dan in het eerste halfjaar van 2019 en ruim 5.000 meer dan in dezelfde periode in 2018. De hogere sterfte valt samen met de corona-epidemie in Nederland. Vanaf maart tot en met juni 2020 stierven 7.797 mensen bij wie COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het nieuwe coronavirus, was vastgesteld door de behandelend arts.

Van nog eens 2.270 overledenen gaf de behandelend arts of schouwarts aan dat de doodsoorzaak vermoedelijke COVID-19 was. In totaal stierven dus 10 067 mensen bij wie vastgestelde of vermoedelijke COVID-19 de doodsoorzaak was. Van alle coronadoden ontving 60 procent zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) en was 53 procent man. Dit blijkt uit voorlopige cijfers over doodsoorzaken die het CBS vandaag publiceert.

De cijfers over doodsoorzaken zijn gebaseerd op doodsoorzaakverklaringen ingevuld door een arts. Het CBS ontvangt deze verklaringen via de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden. Op dit moment heeft het CBS van bijna alle overlijdens in de eerste helft van 2020 deze doodsoorzaakverklaringen ontvangen (meer dan 97,5 procent). 

Oversterfte volledig door nieuwe coronavirus
Uit de sterfteberichten die het CBS dagelijks ontvangt wordt geschat dat in week 10 tot en met 19 (2 maart tot en met 10 mei) bijna 9 duizend mensen meer overleden dan je in deze periode zou verwachten, de zogenoemde oversterfte. Op basis van de ontvangen doodsoorzaakverklaringen blijkt nu dat de oversterfte volledig veroorzaakt is door sterfte aan het nieuwe coronavirus.

Vanaf week 20 (11 tot en met 17 mei) was de totale sterfte op een vergelijkbaar niveau met die in eerdere jaren. Uit de ontvangen doodsoorzaakverklaringen blijkt dat nog 4,6 procent van de sterfte tot en met juni veroorzaakt is door het nieuwe coronavirus.

60 procent coronadoden ontving langdurige zorg uit de Wlz
Bijna 6 000 van de 10 067 mensen die tot en met juni stierven aan vastgestelde of vermoedelijke COVID-19, ontvingen langdurige zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). In week 15, op de piek van de sterfte in de eerste golf van de corona-pandemie, werd meer dan de helft van de overlijdens van Wlz-zorggebruikers veroorzaakt door vastgestelde of vermoedelijke COVID-19. Bij de rest van de bevolking (niet Wlz-zorggebruikers) vond de piek iets eerder plaats en werd een derde van de overlijdens veroorzaakt door COVID-19.

Meer mannen dan vrouwen overleden aan COVID-19
Ruim de helft van de overledenen aan vastgestelde en vermoedelijke COVID-19 tot en met juni was man: 5 345 mannen (53 procent) tegen 4 722 vrouwen (47 procent). Ook relatief gezien, per 100 duizend inwoners, overleden in alle leeftijdsgroepen meer mannen dan vrouwen. Onder 75- tot 80-jarigen stierven relatief bijna 2 keer zo veel mannen als vrouwen aan vastgestelde COVID-19.

De gemiddelde leeftijd van overleden mannen bij wie COVID-19 was vastgesteld was 79,7 jaar, bij vrouwen 83,8 jaar. Bij vermoedelijke COVID-19-slachtoffers lag de gemiddelde leeftijd van de overledenen iets hoger: 81,8 jaar bij mannen en 84,4 jaar bij vrouwen.

Informatiebronnen CBS en RIVM
Op basis van GGD-meldingen rapporteerde het RIVM voor week 10 tot en met 26 (2 maart tot en met 28 juni) 6 115 overledenen aan COVID-19. Het CBS registreerde in dezelfde periode op basis van doodsoorzaakverklaringen 7 790 overledenen bij wie COVID-19 is vastgesteld. Dat de cijfers van het CBS en het RIVM verschillen heeft meerdere mogelijke oorzaken. Ten eerste, er kunnen overledenen zijn bij wie de arts op basis van het klinisch beeld COVID-19 aangaf als doodsoorzaak zonder dat dit door een laboratoriumtest is bevestigd. Die overledenen ontbreken dan in de RIVM-cijfers. Ten tweede, overledenen bij wie COVID-19 was vastgesteld (ook met een positieve laboratoriumtest) zijn mogelijk niet (direct) gemeld bij de GGD en ontbreken daardoor in de cijfers van het RIVM. De gemelde COVID-19 sterfte aan het RIVM over eerdere periodes kan nog regelmatig veranderen door nagekomen meldingen.

Sterfte aan andere doodsoorzaken
Uit de voorlopige cijfers blijkt dat tijdens het eerste halfjaar van 2020 ongeveer evenveel mensen overleden aan nieuwvormingen (waaronder kanker), hart- en vaatziekten, een psychische stoornis of ziekte van het zenuwstelsel (zoals dementie) als in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal mensen dat overleed aan ziektes van ademhalingsorganen daalde vanaf april licht. Ook het aantal niet-natuurlijke doodsoorzaken, zoals ongevallen, zelfdodingen, moord en doodslag bleven bijna onveranderd. Definitieve conclusies kunnen getrokken worden als de cijfers over sterfte naar doodsoorzaken compleet zijn.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

FOK! Wat een weer: eerst regen

Gegroet!

Het was gisteren een vrij bewolkte dag in den lande. Het bleef ook niet overal droog, want er trokken ook nog enkele buien over. Er zaten een paar pittige buien tussen. In het oosten heeft de zon nog wel even geschenen. Het was best aangenaam met temperaturen rond de 19 graden en weinig wind.

Vandaag trekt de regen van zuidwest naar noordoost over het land. Er kan zo'n 5 tot 10 mm vallen. Aan het einde van de ochtend begint het in Zeeland droog te worden en klaart het wat op. Deze opklaringen trekken dan geleidelijk verder het land in, maar dat gaat in het noordoosten nog wel even duren. In de loop van de middag kan er langs de kust nog een enkele bui vallen.

Het wordt iets minder zacht met 15 graden. De zuidoostelijke wind is matig tot vrij krachtig en die neemt aan zee nog even toe naar krachtig. Later op de dag draait de wind naar zuidwest en neemt weer af.

Ook de komende dagen zien we een wisselend weerbeeld met af en toe regen en soms een klein beetje zon.

Fijne avond!  

Meer weer op FOK!

Mooi weids landschap in Joure (Foto: spylacopa_68)
Een prachtige foto uit de omgeving van Joure bij mooi weer! (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Stations en perrons zijn rookvrij

Vanaf vandaag zijn alle stations en perrons rookvrij. ProRail en NS schenken de laatste rookpaal aan het Spoorwegmuseum. Deze rookpaal is opgenomen in de collectie van het museum, want roken op het station of perron behoort nu tot de geschiedenis. In de stationshallen, trappen, liften en tunnels is roken al sinds 2004 niet meer toegestaan. De afgelopen maand zijn ook alle rookfaciliteiten op de perrons verwijderd, met als gevolg dat vanaf 1 oktober alle stations en perrons volledig rookvrij zijn. ProRail en NS willen hiermee bijdragen aan een rookvrije generatie.

Rookpaal als oplaadpaal
In 2019 zette ProRail de eerste stap naar rookvrije perrons. De afgelopen maand zijn alle rookfaciliteiten opgeruimd. ProRail en NS hebben 330 rookpalen op ongeveer 100 van de ruim 400 stations in Nederland weggehaald. De rookpalen krijgen in de toekomst een nieuwe duurzame bestemming, bijvoorbeeld als oplaadpaal voor elektrische fietsen. Ans Rietstra, COO bij ProRail: “Ik ben trots op de stap die wij hier als spoorsector zetten. Dat heeft heel wat voeten in aarde gehad, want het betekent nogal wat voor mensen die roken, maar we voelen allemaal dat dit het moment is. De sigaret hoort niet meer thuis op de stations.”

Stop verkoop tabak
Bij rookvrije stations en perrons hoort ook de stop van de verkoop van tabak in de stationswinkels. Anneke de Vries, directeur stations bij NS en lid van de Raad van Bestuur vertelt: “Sinds 1 april verkopen we geen rook- en tabakswaren in onze eigen winkels, zoals de Kiosk en de StationsHuiskamer. Ook sluiten we geen nieuwe contracten meer met huurders die op het station tabak willen verkopen.” NS ziet dit als een maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Steeds meer draagvlak voor rookvrij
Om reizigers te informeren maken ProRail en NS gebruik van de digitale schermen op de grotere stations, de stationsomroep, de eigen nieuwspagina’s en social media. Ook worden alle huisregels op de stations aangepast. De spoorbedrijven werken nauw samen met de stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. Voorzitter Michael Rutgers: “Uit onderzoek in opdracht van stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij en uitgevoerd door Kantar weten we dat 67% van de Nederlanders voor een rookvrij perron is. Ruim 10 jaar geleden was dat nog maar 30%. Het is fantastisch om te zien dat NS en ProRail dit grote draagvlak serieus nemen en samen de rookvrije perrons mogelijk hebben gemaakt.” Om de samenwerking kracht bij te zetten tekenen ProRail en NS een partnerovereenkomst met de stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.

Rookvrije generatie
Met de rookvrije stations en perrons willen ProRail en NS bijdragen aan een rookvrije generatie . “Zien roken, doet roken. Zeker ook voor al die kinderen die dagelijks met de trein reizen. Ook daarom is deze stap van grote betekenis. We hopen dat deze belangrijke zet van ProRail en NS ook andere partijen inspireert om de omgeving steeds meer rookvrij te maken”, vertelt Michael Rutgers. Door het schenken van de laatste rookpaal aan het museum verandert de rookpaal van een gebruiksobject in een museumstuk. Peter-Paul de Winter, hoofd collecties van het Spoorwegmuseum: “We zijn ontzettend blij om de laatste rookpaal van NS en ProRail in onze collectie op te nemen. Met een toekomstige “rookvrije generatie” zal de museale waarde van dit object over een aantal jaar alleen maar groter worden. We zullen dit icoon van dan vervlogen tijden ongetwijfeld aan onze bezoeker laten zien.”

Stations rookvrij (Foto: FOK!)
Stations rookvrij (Foto: FOK!)

11:00 uur: Duik live mee in een onderzeeboot

Waar onderzeeboten normaal gesproken volledig onzichtbaar hun werk doen, treedt de Koninklijke Marine vandaag juist naar buiten. Vanaf 11.00 uur is via Defensie.tv ‘Onderzeedienst Live’ te zien.

Via deze online liveregistratie kan iedereen een kijkje nemen in de wereld van de Onderzeedienst. Het doel is om studenten en pas afgestudeerden te werven. Via de livestream krijgen zij de kans om een goed beeld te krijgen van de werkzaamheden en uitdagingen van de onderwaterwereld.

Groots, meeslepend en uniek
De kijker wordt tijdens de stream meegenomen in een onderzeeboot. “Dit wordt dus géén saai online webinar, maar echt een groots, meeslepend en uniek evenement”, zegt Bastiaan Knip, namens Defensie mede verantwoordelijk voor dit concept.

“Tijdens open dagen bieden we af en toe de kans om binnen te kijken op een onderzeeboot. Maar door het beperkt aantal mensen dat tegelijk naar binnen kan, sta je vaak rijen dik te wachten. Je hebt dus maar kort de tijd. Nu maken we het voor iedereen zichtbaar.”

Werkloosheid stijgt
De timing van het evenement is met opzet nu. De marine staat te springen om nieuwe militairen. Door de coronacrisis hebben veel bedrijven het moeilijk, waardoor de banen niet voor het oprapen liggen. Het Centraal Planbureau verwacht dat de werkloosheid volgend jaar van 4,4% naar 6,5% stijgt. De marine biedt mogelijk uitkomst, want daar is juist plek voor nieuwe collega’s.

Wie tijdens het kijken van de stream prangende vragen heeft, kan die direct stellen. Ze worden snel beantwoord. Nog nooit eerder gaf de Onderzeedienst zoveel openheid van zaken.

Afgestudeerden met een technische opleiding kunnen vrijwel direct aan de slag bij de Onderzeedienst, zegt Olaf Binnenhei van de marine. “Naast een interne opleiding, betekent werken bij de Onderzeedienst direct ervaring opdoen. Afhankelijk van je opleiding stroom je in als matroos, onderofficier of officier.”

Iemand in gedachten voor wie werken bij de Onderzeedienst interessant zou kunnen zijn? Wijs hem of haar dan op de mogelijkheid om Onderzeedienst Live te volgen door zich aan te melden via www.werkenbijdefensie.nl/onderzeedienstlive.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #137
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #24
special
VrijMiBabes #24 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #136
review
Borat Subsequent Moviefilm
special
Random Pics van de Dag #135
©FOK.nl e.a.