FOK! Wat een weer: enorme verschillen

Goeiedag regenliefhebbers en -haters.  

De verschillen zijn enorm in ons kleine landje. In Noord-Holland verzuipt men haast, terwijl er in Limburg bijna een woestijnklimaat heerst. Op zich niet onlogisch dit jaargetijde, maar het verschil is wel erg groot. Vrijwel dagelijks vallen er in de kustprovincies soms tientallen millimeters aan regen, maar in Limburg valt er bijna niets.

Mijn maandsom staat na vandaag op 145 mm en ook elders in mijn regio liggen de cijfers tussen de 100 en 140 mm. In het oosten en zuidoosten echter is véél minder gevallen. In grote delen van Limburg slechts 22 mm. Een verschil van 123 mm met mij. Het geklaag is uit die hoek dan ook niet van de lucht, en dat is volkomen terecht. 

Eergisteravond trok er een behoorlijk actieve storing over en die leverde hier alweer 27 mm op. In de nacht en ochtend was het de beurt aan het noorden. Daar viel ook plaatselijk 20 tot 30 mm. Ook kwam er hagel en onweer voor. 

Alsof dat nog niet genoeg was, trok er gistermiddag een nieuwe band met intensieve neerslag van west naar oost over ons land. Het zuidoosten werd echter opnieuw overgeslagen. Uiteindelijk viel er op uitgebreide schaal 15 tot 25 mm regen. Het plensde soms echt stevig door.

Vandaag ontstaan er in vrijwel het hele land opnieuw buien. Daar kan ook onweer bij zitten en ook hagel sluit ik niet uit. De wind draait naar het noordwesten toe en is matig tot vrij krachtig in het binnenland tot krachtig aan zee. Met 13 graden is het erg fris.

Toch verschijnen er nu duidelijk een aantal droge dagen in de weerkaarten voor de tweede helft van volgende week, maar dat zien we dan wel weer.  

Fijn weekend!  

Meer weer op FOK!

Dreigende luchten in Zeeland (Foto: Scherpschutter)
Ook in Zeeland zagen we vandaag veel wolken. (Foto:Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!