FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 28 oktober 2020

Motie salarisverhoging zorg niet uitgevoerd, Wilders dient motie van wantrouwen in

Gisteren werd door de Tweede Kamer een motie voor een forse structurele loonsverhoging in de zorg aangenomen door een verkeerde stemming van een kamerlid Stieneke van der Graaf (Christen Unie). Vandaag werd duidelijk dat het kabinet "veel" wil doen voor de zorg maar een extra loonsverhoging hoort daar niet bij.

Geert Wilders (PVV) is woest, en heeft zojuist samen met Lilian Marijnissen (SP) een motie van wantrouwen ingediend tegen Minister President Mark Rutte.

Update 23.45 uur : De motie heeft onvoldoende steun ontvangen en is dus niet aangenomen. Alleen SP, FvD, Krol, van Kooten-Arissen en van Haga steunden deze motie van Wilders (39 van de 150 stemmen). 

Onderstaande brief schreef Minister van Ark eerder vandaag aan de Tweede Kamer, hoe zij de aangenomen motie wil vormgeven:

Uitvoering van de motie van het lid Wilders over de salarissen van zorgmedewerkers structureel fors verhogen (Kamerstuk 25295-596)

Geachte voorzitter,

Met bijgaande brief voldoe ik aan het verzoek van uw Kamer om schriftelijk geïnformeerd te worden over de aangenomen motie Wilders over het structureel fors verhogen van de salarissen van zorgmedewerkers. [1] Ik geef op de volgende wijze uitvoering aan deze motie.

Laat ik voorop stellen dat werknemers in de zorg belangrijk en verantwoordelijk werk doen. Daar moet ook een fatsoenlijke beloning tegenover staan. Met de jaarlijkse overheidsbijdrage in arbeidskostenontwikkeling (OVA), maakt de overheid een concurrerende salarisontwikkeling in de zorg mogelijk. Met deze robuuste systematiek stelt het kabinet ieder jaar extra geld beschikbaar voor arbeidsvoorwaardenruimte in de zorg. Deze kabinetsperiode gaat dat toe nu om bijna 5 miljard euro in de periode 2018-2020. Voor 2021 gaat het – bij huidige inzichten met betrekking tot ontwikkeling van de lonen en sociale lasten in de markt - om circa 1 miljard euro structureel.

Dit vertaalt zich ook in goede cao’s. We zien dat de salarissen in de zorg de afgelopen jaren mee zijn gestegen met de ontwikkeling in de markt en veelal zelfs daar wat boven. Ook voor 2020 en 2021 zijn behoorlijke cao-loonstijgingen afgesproken. Zo zijn de cao-lonen in de ziekenhuizen en ambulancezorg per 1 januari 2020 met 5% gestegen en gaan ze per 1 januari 2021 met nog eens 3% omhoog. In de VVT was sprake van een loonsverhoging van 3,5% per juni en komt daar volgend jaar juli nog eens 3% bij.

Daarenboven vraagt het kabinet de SER om een verkenning te laten uitvoeren gericht op specifieke knelpunten én kansen die bij kunnen dragen aan instroom, behoud, werkplezier en waardering in de brede zin van het woord. Ook als het gaat om arbeidsvoorwaarden. Een mogelijke kans kan zijn om het meer uren werken aantrekkelijker te maken. De verkenning vindt plaats in een context waarbij de economie een uitzonderlijke krimp laat zien en de overheidsfinanciën fors zijn verslechterd. Mede daarom ligt de focus van de verkenning op specifieke knelpunten én kansen, en niet op generieke vraagstukken, zoals sectorbrede loonontwikkeling. De commissie wordt gevraagd om meerdere varianten te doordenken en uit te werken. 

In aanvulling op het voorgaande en bovenop de reguliere loonstijgingen krijgen zorgmedewerkers van wie een uitzonderlijke inspanning wordt gevraagd als waardering voor de extra inspanning in verband met corona in 2020 een bonus van 1000 euro netto. Voor 2021 zijn ook middelen gereserveerd voor een bonus van 500 euro netto.

Verder stelt het kabinet de komende jaren aanvullende middelen beschikbaar oplopend tot 130 miljoen euro per jaar vanaf 2023 voor een brede aanpak gericht op aantrekkelijk werken in de zorg. Bij deze aanpak ligt de focus op het verminderen van de werkdruk, meer loopbaan-perspectief, verbetering van contracten en meer regie en zeggenschap. Ook op dit moment investeer ik al in diverse initiatieven om de instroom van personeel in de zorg te vergroten, teneinde ons zorgpersoneel zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. Ik verwijs uw Kamer naar de COVID-19 Update stand van zaken brief van 27 oktober 2020.[1] Voorbeelden van deze initiatieven zijn dat we kijken hoe we mensen uit de horeca- en cultuursector in kunnen zetten in de zorg, de verruiming van het kader inzet voormalig zorgpersoneel en de inzet van defensie.

Bovengenoemde acties zijn allen gericht om de waardering voor onze zorgprofessionals tot uiting te laten komen en de personeelstekorten aan te pakken.

Hoogachtend,
de minister voor Medische Zorg en Sport,

T. van Ark

OMT wil negatief reisadvies rond kerst, reisbranche verwacht financieel bloedbad

Tijdens de kerstvakantie zal een negatief reisadvies gelden voor vakanties in het buitenland, verwacht het Outbreak Management Team. De reisbranche noemt het advies ‘onbegrijpelijk, onverteerbaar en buitenproportioneel. Zo meldt het AD vandaag.

Het OMT denkt dat het op veel plekken op wintersportvakanties, zoals in de rij bij skiliften en in drukke horecagelegenheden, het erg moeilijk is om de anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

De reisbranche zegt een financieel bloedbad te verwachten en geen geld te hebben om alle uitstaande vouchers aan de klanten terug te betalen.

Vanaf de aanvang van de coronacrisis hebben diverse reisorganisaties zo'n 4000 banen geschrapt. Ontslagen alleen zullen echter niet voldoende zijn om de coronacrisis te overleven, naar verwachting zullen er in het voorjaar van 2021 50 tot 60 procent van de reisaanbieders failliet zijn verklaard of er zelf mee zijn gestopt.

COVID-19: 1000 militairen paraat om coronasneltesten af te nemen

Ongeveer 1000 militairen staan paraat om grootschalig corona-sneltesten af te nemen op 7 nieuwe zogenoemde XL-testlocaties in Nederland. De extra handen moeten de doorstroom verhogen en de druk op de bestaande testlocaties van de GGD verminderen.

Het gaat om zo’n 900 landmachtmilitairen en 100 mariniers, die nu een korte opleiding volgen voor deze uitzonderlijke taak.

Met het afnemen van de sneltesten dragen ze bij om het maatschappelijk en economisch verkeer op gang te houden.

Locaties
Er staan XL-testlocaties gepland in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Utrecht. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) laat nog weten waar deze nieuwe testlocaties exact komen en wanneer ze open gaan.

De XL-testlocaties zijn straks geopend voor iedereen met klachten die op corona kunnen duiden. Defensie zet in de teststraten niet-medisch militair personeel in, intern opgeleid met hulp van het NCOI.

Na een opstartperiode neemt GGD-personeel het werk op de XL-testlocaties over. De ministeries van VWS en Defensie bekijken samen of de militairen dan zijn in te zetten op regionale sneltestlocaties.

Universitair Medisch Centrum Utrecht
De krijgsmacht zet al medisch personeel in voor medische verzorging en verpleging van COVID-19-patiënten in zorginstellingen. Zo werken er bijvoorbeeld zo’n 100 medewerkers van Defensie op de IC- en verpleegafdelingen van het UMC Utrecht , waardoor het COVID-patiënten kan overnemen van ziekenhuizen die tegen de grenzen van hun capaciteit aanlopen.

Ook blijft medisch defensiepersoneel de missies in het buitenland ondersteunen.

OM vervolgt verdachten in Eerselse ayahuasca-zaak

Het Openbaar Ministerie vervolgt drie personen en een bedrijf in de zogeheten Eerselse ayahuasca-zaak. Tijdens een omstreden healingsessie werden door de politie in april 2019 meerdere verdachten opgepakt in een woning in Eersel. In die woning werd onder meer een grote hoeveelheid van de verboden, hallucinogene drank ayahuasca gevonden.

De actie kwam voort uit een onderzoek naar de dood van een 31-jarige Hongaar in Eindhoven, enkele weken eerder. Hij werd op 3 maart dood aangetroffen onderaan een flat. Mogelijk was hij onder invloed van onder meer ayahuasca gesprongen. Kort voor zijn dood bleek hij te hebben deelgenomen aan een healingsessie in de woning in Eersel, waarbij hij waarschijnlijk dat middel had gebruikt. Een mogelijk verband tussen de deelname aan de sessie en zijn dood werd door de recherche uitgebreid onderzocht.

Dood door schuld
Ayahuasca is een hallucinogene drank en aan het gebruik ervan kleven grote risico’s. Het werkzame bestanddeel is de verboden stof dimethyltryptamine (DMT), dat op lijst I van de Opiumwet staat en daarmee in Nederland als harddrug wordt aangemerkt. Die stof werd ook in het bloed van het slachtoffer gevonden. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) stelde uiteindelijk vast dat het om een lagere concentratie ging, die vermoedelijk geen hallucinerend effect had op het moment dat het slachtoffer overleed. Wel zou het (eerdere) gebruik van geestverruimende middelen van invloed kunnen zijn geweest op de mentale toestand van de Hongaar, maar dat is niet vast komen te staan. Kijkend naar alle onderzoeksbevindingen, kan het Openbaar Ministerie geen direct verband te leggen tussen handelen door andere personen en de dood van de Hongaar. De personen die betrokken waren bij de healingsessie in Eersel, worden dan ook niet vervolgd voor dood door schuld.

Vervolging
Op het adres aan de Eerselse Nieuwstraat stond een bedrijf geregistreerd dat de omstreden healingsessies organiseerde. Tijdens de actie van de politie werden vorig jaar grote hoeveelheden ayahuasca in beslag genomen. Ook werden meerdere personen aangehouden en als verdachte aangemerkt die in meer of mindere mate een rol hadden binnen het bedrijf. Het gaat bijvoorbeeld om de manager, ceremoniemeester en diegene die de ayahuasca bereidde voor consumptie. In totaal worden drie mannen en het bedrijf vervolgd voor het bezit, bereiden, bewerken en/of verwerken van de drug DMT.

Het is nog onbekend wanneer de zittingen plaatsvinden.

Michelle de Jong heeft corona, mist NK afstanden

Michelle de Jong zal komend weekend niet deelnemen aan de NK afstanden in Heerenveen. De schaatsster van Reggeborgh heeft positief getest op corona. De wereldkampioene junioren op de 1.000 meter van vorig seizoen had last van lichte verkoudheidsklachten.

Janno Botman, haar ploeggenoot, en coach Desley Hill zijn uit voorzorg in quarantine gegaan. Sinds begin deze week kampte Ronald Mulder met griepverschijnselen, maar zijn coronatest was negatief. Ook de andere teamleden testten negatief op corona.

Random Pics van de Dag #140

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Ook Viergever test bij PSV positief op corona, Zahavi en Teze niet welkom in Cyprus

Nick Viergever heeft positief getest op het coronavirus. Door de overige positieve en geblesseerde spelers beschikt PSV voor het Europa League-duel met Omonia Nicosia maar over vier verdedigers.

Naast Viergever kunnen donderdag ook Denzel Dumfries, Pablo Rosario, Timo Baumgartl, Cody Gakpo, Joel Piroe en Maxime Delanghe niet spelen vanwege een positieve coronatest.

Update 19.00 uur Zahavi en Teze niet welkom in Cyprus
De selectie van PSV is eerder vandaag afgereisd naar Cyprus. Vanwege een positieve coronatest eerder deze maand kregen aanvaller Eran Zahavi en verdediger Jordan Teze van de Cypriotische overheid geen toestemming om af te reizen naar het eiland in de Middellandse Zee. Indien ze wel waren afgereisd dan had de gehele selectie in qarantaine gemoeten. 

Racegame MXGP 2020 uitgesteld

Bij Milestone wordt er verder gewerkt aan het volgende deel in de Motocross-franchise, MXGP 2020. Maar vanwege de situatie waar we nu allemaal mee te maken hebben, heeft Milestone besloten de release voor deze titel aan te passen, dit om de community de best mogelijke game-ervaring te bezorgen op alle platformen.

MXGP 2020 voor de huidige generatie zal alleen digitaal verschijnen voor PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam op 16 december 2020, in plaats van 10 december. Daarnaast is de release van de versie voor de PlayStation 5, die oorspronkelijk zowel fysiek als digitaal zou verschijnen op 10 december, uitgesteld naar 14 januari 2021.

Madden NFL 21 en FIFA 21 vanaf 4 december op next-gen consoles

Electronic Arts kondigt aan dat de next-gen-versies van Madden NFL 21 en FIFA 21 op 4 december beschikbaar zullen zijn. Tussen neus en lippen kondigen ze ook alvast FIFA 22 en Madden NFL 22 aan, maar dat mag geen verrassing heten.

Spelers kunnen Madden NFL 21 en FIFA 21 nu spelen en verder gaan op de nieuwe consoles. Spelers die Madden NFL 21 of FIFA 21 voor Xbox One en/of Playstation 4 kopen of al gekocht hebben tussen nu en de release van Madden NFL 22 en FIFA 22 ontvangen gratis de Xbox Series X|S- en/of PlayStation 5-versie van de game die ze hebben gekocht zodra de nieuwe games in december worden uitgebracht. Spelers behouden hun voortgang en content in Ultimate Team, The Yard en beide Franchise-modi in Madden NFL 21, en hun voortgang en content in Ultimate Team en Volta Voetbal in FIFA 21. De komende weken wordt meer informatie over Madden NFL 21 en FIFA 21 onthuld.

"Met elke consolegeneratie vervaagt EA Sports meer van de lijn tussen virtueel en reëel in onze games. De volgende generatie versies van Madden NFL 21 en FIFA 21 bieden verbluffende, meeslepende en authentieke belevingen, waardoor spelers sport op een nog hoger niveau kunnen ervaren", zei Cam Weber, EVP en Group GM van EA Sports. "Door de geweldige kracht van Xbox Series X|S en PlayStation 5 zijn we in staat geweest om toonaangevende gameplay en vooruitgang in content te creëren, waardoor onze spelers zich steeds nauwer verbonden voelen met hun favoriete sport."

AGOS: A Game of Space nu verkrijgbaar voor VR

AGOS: A Game of Space, een verkenningsavontuur in de ruimte gemaakt voor virtual reality, is nu verkrijgbaar voor Oculus Rift, HTC VIVE, VIVE Cosmos, Valve Index en Windows Mixed Reality.

AGOS: A Game of Space neemt spelers mee op een interstellaire reis op zoek naar een nieuwe bewoonbare planeet. Spelers besturen het AI-systeem van het laatste schip dat van de gedoemde aarde vertrekt en begeleiden een groep overlevenden door acht unieke sterrenstelsels om een nieuwe thuisplaneet te vinden. Door middel van bouwen en besturen spelers hun ruimtesondes om hun schip te upgraden. Tijdens de reis gaan spelers op zoek naar grondstoffen, nieuwe technologieën en moeten ze omgaan met gevaren om de reizigers aan boord te beschermen en de mensheid te redden. Bovendien worden spelers tijdens hun reis volledig ondergedompeld in de uitgestrektheid van de ruimte dankzij een unieke soundtrack van de bekroonde componist Austin Wintory.

AGOS: A Game of Space is verkrijgbaar op Ubisoft Connect, Steam en Oculus, en is compatibel met Oculus Rift, HTC VIVE, VIVE Cosmos, Valve Index en Windows Mixed Reality.

Roglic wint bergrit naar Alto de Moncalvillo en maakt tijd goed op Carapaz

Primoz Roglic heeft de achtste rit in de Ronde van Spanje gewonnen. In een fantastisch duel met rodetruidrager Richard Carapaz won de Sloveen van Jumbo-Visma de bergrit naar Alto de Moncalvillo. Carapaz verloor dertien seconden op Roglic, maar blijft wel leider in de Vuelta.

Vandaag was de er een rit voor de klassementsrijders met aankomst op de Alto de Moncalvillo. Vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep van zeven: Rémi Cavagna, Rui Costa, Stan de Wulf, Robert Stannard, Benjamin Dyball, Julien Simon en Angel Madrazo. In totaal kreeg de kopgroep een voorsprong van vijf minuten, maar nadat Movistar zich op kop had gezet daalde de voorsprong van de kopgroep snel en aan de voet van de slotklim werden de laatste koplopers van de kopgroep ingehaald, waarna het aan de klassementsrenners was op de lastige slotklim.

Ook op de slotklim bepaalde lang Movistar het tempo, maar Enric Mas kon het op slotklim niet waarmaken. De Spaanse kopman van Movistar moest passen toen Hugh Carthy versnelde. In eerste instantie kreeg de renner van EF Cycling Sepp Kuss mee als waakhond voor Primoz Roglic. Richard Carapaz reed het gat naar het tweetal dicht met Roglic in het wiel. Kuss probeerde het daarna alleen maar nu reageerde Carapaz direct, met nog steeds Roglic in het wiel.

Carthy, Dan Martin en Aleksandr Vlasov moesten bij die versnelling passen, maar konden niet veel later de aansluiting weer vinden met Carapaz en Roglic. Op anderhalve kilometer van de finish zag Vlasov zijn kans nadat het even stilviel in de kopgroep. De Rus van Astana nam een kleine voorsprong, waarna Roglic in een ruk naar Vlasov reed. Carapaz moest een gaatje laten op Roglic, maar zou toch op het achterwiel van de Sloveen geraken. Carapaz nam zelfs even over van Roglic, maar bij een nieuwe versnelling moest de klassementsleider toch passen bij de renner van Jumbo-Visma, die naar zijn tweede ritzege reed deze Vuelta. Carapaz kwam dertien seconden later over de finish.

Carapaz blijft in het klassement wel leider. De Ecuadoriaan heeft nu nog een voorsprong van dertien seconden in het klassement. Martin volgt op 28 seconden van Carapaz. Donderdag staat er eindelijk weer een sprintersrit op het programma in de Vuelta.

Vraag je PlayStation Camera-adapter aan voor PlayStation 5

Sony heeft een website online gezet waar je een PlayStation Camera-adapter kan aanvragen. Deze adapter heb je nodig om PlayStation VR te gebruiken op PlayStation 5.

Voor de aanvraag heb je het serienummer van de PSVR-processoreenheid nodig. Vervolgens heeft Sony uiteraard ook je verzendgegevens nodig. Je kunt de adapter nu al aanvragen, zodat je deze hopelijk voor de lancering van PlayStation 5 in huis hebt.

De website in kwestie kun je hier bereiken of door te klikken op het bronartikel.

EDIT: Momenteel lijkt de website alleen nog voor de Verenigde Staten actief te zijn. Binnenkort volgt Europa ongetwijfeld, dus houd de website in de gaten!

PlayStation Camera Adapter serienummer locatie

Hitman III krijgt ook cloud-versie op Switch

Hitman III krijgt een Switch-versie. Ontwikkelaar IO Interactive heeft vandaag aangekondigd dat ze een cloud-versie beschikbaar gaan maken voor de console van Nintendo. Een releasedatum voor deze versie is nog niet aangekondigd. Eerder vandaag zagen we dat Control ook een cloud-versie krijgt op Switch. Wellicht dat dit de oplossing is straks voor veel third party-ontwikkelaars.

Hitman III voor andere consoles en pc komt op 20 januari uit.

Playstation Plus Collectie voor PS5 wordt verder uitgebreid

Sony heeft een twee games aan de Playstation Plus Collectie toegevoegd: Call of Duty: Black Ops III – Zombies Chronicles Edition en Crash Bandicoot N. Sane Trilogy. Verder is Final Fantasy XV nu de Royal Edition. Zie hieronder voor de nieuwe volledige lijst games.

De Playstation Plus Collectie is een nieuw GamePass-achtig initiatief van Sony. De onderstaande games zijn straks vanaf de release van de PS5 op 19 november beschikbaar voor abonnees.

 • Batman: Arkham Knight
 • Battlefield 1
 • Bloodborne
 • Days Gone
 • Detroit: Become Human
 • Fallout 4
 • God of War
 • inFAMOUS: Second Son
 • The Last Guardian
 • The Last of Us Remastered
 • Monster Hunter: World
 • Mortal Kombat X
 • Persona 5
 • Ratchet & Clank
 • Resident Evil 7: Biohazard
 • Uncharted 4: A Thief's End
 • Until Dawn
 • Call of Duty: Black Ops III – Zombies Chronicles Edition
 • Crash Bandicoot N. Sane Trilogy
 • Final Fantasy XV Royal Edition

COVID-19: 8123 nieuwe besmettingen en 61 doden, totaal 319.991 en 7202

LET OP: De cijfers zijn onvolledig door een technische storing bij het RIVM, het is onbekend hoeveel besmettingen er ontbreken. Mogelijk volgt hier de komende dagen een correctie op.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 8123 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 319.991 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 313 in het ziekenhuis opgenomen., momenteel liggen er 1831 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 57 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 545 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 61 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 7202 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Familie reed ex klem in de Hillegomse Hoofdstraat

Het kan verkeren in de liefde. De relatie tussen het slachtoffer en zijn ex-vriendin was behoorlijk verzuurd. Haar familie en een vriend besloten verhaal op hem te halen. Op 22 oktober 2018 reden ze de ex-vriend klem in de Hillegomse Hoofdstraat en sloegen hem in elkaar. Vandaag stonden ze voor de rechter. Het OM eiste zestig uur taakstraf tegen de vader, de broer en een vriend van de familie.

Het is een kluwen van beschuldigingen over en weer. Volgens de familie van het meisje bedreigde de ex haar en dat pikten ze niet. Op 4 september 2018 hadden ze hem al eens geschopt en geslagen op de Oostereindlaan te Hillegom. Daar had de ex-vriend ook aangifte van gedaan.

Maar blijkbaar had hij volgens de familie zijn ‘lesje’ nog niet geleerd. Want toen de 55-jarige vader uit Vogelenzang op 22 oktober de ex zag rijden, zette hij de achtervolging in. Een half uur lang reed hij achter het slachtoffer aan en schakelde daarbij ook ‘hulptroepen’ in.

Klem
Want op de Hoofdstraat werd het slachtoffer uiteindelijk de weg versperd door een busje, bestuurd door de 21-jarige broer van zijn ex-vriendin. Zij was er zelf ook bij, samen met een 22-jarige vriend van de familie uit Hillegom.

De drie mannen stapten uit en sloegen de ruiten en spiegels van de klemgereden auto stuk. Het slachtoffer kreeg opnieuw klappen en schoppen en zou zelfs met een hamer in zijn gezicht zijn geslagen. Hij hield er geen ernstig letsel aan over.

Eigen rechter
Tijdens de zitting kwam de familie met het verhaal over de bedreigingen aan het adres van het meisje. De officier zei daarover: ‘Uiteraard wordt er rekening mee gehouden dat deze incidenten niet op zichzelf staan en er een voorgeschiedenis is. Maar toch kunnen de ernstige feiten niet onbestraft blijven. Niemand mag voor eigen rechter spelen.’

Zij eiste tegen de vader, de broer en de familievriend zestig uur taakstraf en de tijd dat ze al in voorarrest hadden gezeten. De uitspraak is over twee weken.

OM verdenkt 60-jarige man van moord op aanstaande schoonmoeder

Het Openbaar Ministerie verdenkt een 60-jarige man van de moord op zijn aanstaande schoonmoeder. Verdachte wordt verweten in 2016, in de hoedanigheid als behandelend arts, een toen 76-jarige vrouw opzettelijk en met voorbedachten rade van haar leven te hebben beroofd.

Martha Flora
In november 2015 werd de vrouw door haar dochter en haar dochters partner vanuit Frankrijk naar Nederland gehaald. Zij werd in verpleeghuis Martha Flora geplaatst, een privékliniek in Maastricht voor dementerende ouderen. De partner van haar dochter, werd haar behandelend huisarts. Op 29 juli 2016, komt mevrouw in het verpleeghuis te overlijden.

In september 2016 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd een melding ontvangen over misstanden binnen Martha Flora. Deze melding betrof onder meer het handelen van de huisarts, de hoofdverdachte in deze zaak, in relatie tot het overlijden van mevrouw. Deze melding heeft geleid tot een strafrechtelijk onderzoek dat in maart 2017 is gestart.

In februari 2018 werd de verdachte aangehouden. Nadat hij enige tijd in voorlopige hechtenis heeft gezeten, werd hij door de rechtbank Limburg in mei 2018 onder algemene voorwaarden geschorst.

Strafbare feiten
Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van drie strafbare feiten: moord, het opzettelijk iemand in hulpeloze toestand brengen en valsheid in geschrifte. Naast deze verdenkingen, zijn in een later stadium twee nieuwe strafbare feiten aan het dossier toegevoegd; bedreiging en smaad en laster. Het slachtoffer betreft een 69-jarige man.

Overige verdachten
Naast de 60-jarige verdachte, worden ook zijn vrouw en een betrokken notaris verdacht. De 55-jarige vrouw van verdachte, dochter van de overleden vrouw, wordt vervolgd voor het medeplegen van het vals opmaken van authentieke akten en het gebruik maken daarvan. Ook de notaris wordt medeplegen van het vals opmaken van authentieke akten ten laste gelegd.

Op 6 november vindt op de rechtbank in Roermond een regiezitting plaats in deze zaak. Zowel de zaak tegen hoofdverdachte als zijn vrouw zullen dan bij de rechter besproken worden. De regiezitting in de zaak tegen de notaris staat een week later gepland.

Gasly verlengt contract bij Scuderia AlphaTauri

Pierre Gasly rijdt ook in 2021 voor Scuderia AlphaTauri. Onderbroken door een korte periode bij Red Bull Racing rijdt de Fransman al sinds 2017 voor het Italiaanse Formule 1-team.

Gasly scoorde dit seizoen tot dusver acht top tien plaatsen met als absolute hoogtepunt de winst van de Grand Prix van Italie.

“Ik ben extreem blij nog een seizoen te mogen rijden voor Scuderia AlphaTauri!”, aldus Gasly. “Dit jaar verloopt zeer goed en we zijn hard op weg om ons meest succesvolle seizoen uit de historie van het team neer te zetten. We hebben een zeer sterke relatie, we hebben elke kans met beide handen gegrepen. Het beste voorbeeld is natuurlijk de Grand Prix van Italië. De winst van mijn eerste Formule 1-race op Monza was een zeer speciaal moment voor mij. Het smaakte extra zoet doordat het de tweede zege van het team uit de geschiedenis was, dus daar ben ik ontzettend trots op. Ik doe mijn uiterste best en ik neem alle verantwoordelijkheid om het team zo ver mogelijk naar voren te brengen. Ik kijk uit naar de uitdagingen van volgend jaar en het vervolg bij AlphaTauri. Ik wil zo goed mogelijk blijven presteren om in de toekomst nog meer successen te kunnen vieren.”

Ook teambaas Franz Tost is blij met de contractverlenging: “Sinds zijn terugkeer naar het team heeft hij regelmatig extreem goede prestaties laten zien met twee podiums: een tweede plaats in Brazilië 2019 en een zege in onze thuisrace in Italië. Pierre heeft bewezen uitermate competitief te zijn, mede dankzij zijn geweldige racevaardigheden. Hij haalt elke race het maximale uit de wagens en geeft zijn engineers waardevolle feedback. Hij is mentaal zeer sterk, altijd gemotiveerd en doet er alles aan om zijn doelen te bereiken. Ik kijk uit naar de langere samenwerking en een succesvol 2021.”

Switch-beelden van Immortals Fenyx Rising

Ubisoft liet wat meer zien van Immortals Fenyx Rising op Nintendo Switch. De game komt 3 december uit.

Kruip in de huid van Fenyx, een gevleugelde halfgod, op een missie om de Griekse goden en hun thuis te redden van een duistere vloek. Neem het op tegen mythologische beesten, beheers de legendarische krachten van de goden en versla Typhon, de dodelijkste titaan uit de Griekse mythologie, in een epische strijd.

Immortals Fenyx Rising komt ook uit op PlayStation 4, Xbox One, pc en Stadia.

Immortals Fenyx Rising - Switch (Foto: Ubisoft)

Immortals Fenyx Rising - Switch (Foto: Ubisoft)

Tropico 6 komt 6 november naar Switch

Tijdens de Nintendo Partner Showcase liet uitgever Kalypso Media weten dat Tropico 6 Nintendo Switch Edition 6 november uit komt. Pre-orders voor de game beginnen later vandaag.

Bouw en regeer over een eilandnatie op enorme archipels, zorg voor je onderdanen en stuur agenten om wereldmonumenten te stelen. Bewijs jezelf opnieuw als gevreesd dictator of vredelievend staatsman van het eilandstaatje Tropico en bepaal het lot van je eigen bananenrepubliek in vier verschillende tijdperken.

Tropico 6 Nintendo Switch Edition bevat een exclusief paleisontwerp, een flamingovijver waarmee elke dictator de buurstaten wil imponeren en een toeristenkostuum zodat El Prez van de warme tropische nachten kan genieten.

Tropico 6 Switch Edition (Foto: Kalypso Media)

Tropico 6 Switch Edition (Foto: Kalypso Media)

Tropico 6 Switch Edition (Foto: Kalypso Media)

Temtem Early Access naar PlayStation 5

Temtem is een game die sterk inspiratie haalt uit Pokémon. In de titel vang je Temtem, vecht je tegen andere temmers en ga je uiteraard op avontuur.

Het grote verschil is dat Temtem een dynamische online wereld heeft waar multiplayer de hoofdrol speelt. Vandaag maakt de ontwikkelaar bekend dat de game op 8 december in Early Access naar exclusief PlayStation 5 komt.

De ontwikkelaar belooft regelmatig nieuwe Temtem, gebieden en meer toe te voegen.Temtemkun je hieronder in actie bewonderen.

Bravely Default II komt uit in februari

Nintendo en Square Enix kondigen de release date van Bravely Default 2 aan: 26 februari. De sequel op de 3DS-games bevat een compleet nieuw verhaal en nieuwe cat aan personages.

De game ontving eerder al een demo, waarop de ontwikkelaar hard aan de slag ging met de feedback. Hoe de game er nu uitziet, kun je uiteraard zien in onderstaande trailer. De game komt exclusief naar Nintendo Switch.

No More Heroes komt driemaal naar Nintendo Switch

Nintendo heeft eindelijk gameplay getoond van No More Heroes 3. De game moet in 2021 uitkomen en tegen die tijd heb je maar één doel: elimineer al het buitenaardse leven. Simpel, toch?

Als warmmakertje worden No More Heroes en No More Heroes 2: Desperate Struggle geport naar Nintendo Switch. Sterker nog, beide games zijn vanaf vandaag te downloaden in de Nintendo eShop. Bekijk de beelden hieronder.

Demo voor Hyrule Warriors: Age of Calamity nu beschikbaar

Nintendo maakt een demo beschikbaar voor Hyrule Warriors: Age of Calamity. Dit maakt het bedrijf bekend tijdens een nieuwe Nintendo Partner Showcase.

De aankondiging gaat gepaard met een nieuwe trailer voor de game, waarin onder andere gameplay van de Divine Beasts wordt getoond. De voortgang die je boekt in de demo is over te dragen naar de volledige versie van de game.

Hyrule Warriors: Age of Calamity komt uit op 20 november.

No Man's Sky krijgt gratis next-gen upgrade

Hello Games maakt bekend dat ook No Man's Sky een gratis upgrade krijgt voor PS5 en Xbox Series X|S. De upgrades worden ook beschikbaar gemaakt voor de pc-versie.

De upgrades zorgen onder andere voor vollere werelden, uitgebreidere base building, multiplayer voor 32  spelers, een resolutie van 4K met 60 FPS en betere visuals. Ook zijn laadtijden verbeterd, is er crossplay tussen alle platforms en is het mogelijk om save data mee te nemen naar deze versies.

Dumoulin afgestapt in Vuelta en richt zich op volgend seizoen

Tom Dumoulin gaat woensdag niet meer van start in de Vuelta a España. De 29-jarige wielrenner richt zich op volgend seizoen.

Na lang blessureleed maakt Dumoulin dit seizoen zijn rentree in het wielerpeloton. De Limburger eindigde zevende in de Tour de France. In de Vuelta was het doel een goed eindklassement, echter in de tweede etappe verloor hij al ruim acht minuten.

“Zowel onze trainersstaf als ik denken dat het de beste keuze is om af te stappen”, vertelt Dumoulin op de website van Team Jumbo-Visma. “In het begin van de Vuelta voelde ik me al vermoeid en dat gevoel bleef. Het heeft voor mij geen zin om door te gaan, want dan hypothekeer ik misschien het volgende seizoen. Het is jammer om de Vuelta te verlaten, maar wel de juiste keuze. Daar zijn we het allemaal over eens. Met Primoz staan we er goed voor in het klassement. Hopelijk kan het team de winst mee naar huis nemen.”

“Het is jammer dat Tom naar huis gaat. Elke dag hebben we zijn vermoeidheid gemonitord, maar die bleef toenemen”, aldus sportief directeur Merijn Zeeman. “Desondanks heeft hij een belangrijk aandeel gehad in het team en goed werk geleverd. Zijn weliswaar korte deelname aan de Vuelta is een goede investering geweest voor 2021, maar nu zien we dat we op grenzen stuiten en nemen de verantwoordelijkheid die daarbij hoort.”

Kwart jongeren gebruikt corona om onder afspraken uit te komen

Maar liefst 27 procent van de Nederlandse jongeren gebruikt corona weleens als excuus om onder een afspraak met familie en/of vrienden uit te komen. Onder de rest van de Nederlanders bedraagt dit slechts twaalf procent. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.010 Nederlanders, uitgevoerd door PanelWizard. Van alle ondervraagden tot dertig jaar heeft een zesde corona weleens aangewend om werk- en/of schoolafspraken te ontlopen, tegenover slechts vijf procent van de overige respondenten.

Jongeren zijn niet alleen minder terughoudend met een ‘coronaatje om bestwil’, ook blijkt dat ze zich gedurende de coronacrisis vaker onterecht hebben ziekgemeld. Zo stelt maar liefst elf procent de ondervraagde jongeren het afgelopen halfjaar een ziekte te hebben gefaket, tegenover slechts drie procent van de overige respondenten. “Ik denk dat veel Nederlanders acuut last van hun keel krijgen, zodra hun schoonouders op de stoep staan”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Toch moet je hiermee uitkijken, want je kunt je familie en vrienden er flinke schrik mee aanjagen. En waarvoor: zodat je een middag vrij hebt? Dat is het mij niet waard.”

Snotneus
Ondanks dat jongeren zich gedurende de coronacrisis het vaakst onterecht hebben ziekgemeld, zijn juist zij het meest geneigd om met verkoudheidssymptomen de deur uit te gaan. Zo zegt maar liefst zeventien procent van de Nederlandse jongeren het afgelopen halfjaar weleens met een schrale keel en/of loopneus de horeca te hebben bezocht. Een kwart van hen gaat hiermee zelfs bij familieleden op bezoek. Onder de rest van de Nederlanders bedraagt dit slechts vijf- (horecabezoek) en elf procent (familiebezoek). Franke: “Dit kan andersom natuurlijk net zo goed voorkomen. Tijdens de coronacrisis heb ik meerdere familiebezoekjes gehad waarbij de gastheer of -vrouw na binnenkomst ineens een snotneus bleek te hebben. Volgens hen was het vaak gewoon een verkoudheidje, maar ik heb me voor de zekerheid iedere keer laten testen. Gelukkig zijn die tot nu toe allemaal negatief teruggekomen.”

Quarantaine(e)
Uit het onderzoek blijkt dat van alle Nederlanders, jongeren zich het minst aantrekken van de quarantaineregels. Zo zegt maar liefst een achtste van hen het afgelopen halfjaar niet in quarantaine te zijn gegaan, terwijl dit eigenlijk wel noodzakelijk was. Onder de overige respondenten bedraagt dit slechts drie procent. Maar er is ook goed nieuws: zo zegt slechts twee procent van alle jongeren een vakantie aan een code oranje gebied te hebben verzwegen. Franke: “Ik weet nog goed dat toen ik jong was, ik geregeld door mijn moeder naar buiten werd gestuurd als ik – in haar ogen – te lang achter de PlayStation had doorgebracht. Een verplichte quarantaine is natuurlijk de meest legitieme reden om hele dagen op de bank door te brengen. Tenzij je natuurlijk andere verplichtingen hebt, zoals werk of school – maar ook dan blijven de weekenden over.”

Corona als excuus
Corona als excuus

Vuelta: Etappe 8 - Een loodzware finish

De achtste etappe van de Vuelta a España staat alweer op het programma, na een heerlijke zevende rit - koersen in het Baskenland blijft prachtig, maar is nu weer even klaar.

De heren krijgen vandaag 164 kilometer voor de wielen en er moet behoorlijk geklommen worden. Eerst de niet echt lekkere Puerto de la Rasa, de daarna afgedaald wordt ter voorbereiding op de loodzware slotklim, de Alto de Moncalvillo.

Rellende_Rotscholier beschrijft het geheel hier weer uitgebreid, maar een dikke acht kilometer aan ruim 9% gemiddeld zegt wel vrij veel, zeker als je je bedenkt dat het een echt Spaanse - en dus onregelmatige - klim is en het vaak steiler omhoog gaat.

Weinig kans op regen of noemenswaardig wind dit keer, dus een hel als zondag zal het niet worden. De etappe gaat rond één uur van start, anderhalf uur later kunnen we op Eurosport en Sporza inschakelen en de finish ligt tussen vijf en half zes.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

Giel Beelen verslaapt zich weer!

Giel Beelen heeft zich weer verslapen. Rick van Velthuyzen nam de uitzending net als vrijdag, toen Beelen zich ook versliep, over. De luisteraars hadden er geen goed woord voor over. Termen als 'wegschoppen' en 'geen ruggegraat' vielen toen Van Velthuizen luisteraars in de uitzending haalde. Rick en zijn team staken ook de draak met het verslapen.

Van Velthuyzen, die normaal de uren tussen 02.00 en 04.00 uur vulde en vanuit huis werkte, kreeg zijn vrouw erbij als sidekick Zij presenteerde mee vanuit bed. Hij nam vrijdag ook al de uitzending over, toen Beelen pas het laatste half uur kwam binnenkakken. Dat gebeurde dit keer niet. Beelen was niet bereikbaar via de telefoon. Voor de 70- à 80.000 euro per jaar die hij krijgt voor tien uur werk per week is een nieuwe telefoon of wekker kopen wellicht een tip.

Luister hier de uitzending terug.

Vanaf 2 november trajectcontrole op de N201 tussen Aalsmeer en Uithoorn

Maandag 2 november start het Openbaar Ministerie de trajectcontrole op de N201 tussen Aalsmeer en Uithoorn. Vanaf die datum krijgen overtreders van de maximumsnelheid automatisch een boete van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Op de N201, een provinciale weg, geldt een maximumsnelheid van 80 km/uur. Deze wordt nu vaak overschreden, zo blijkt uit de proefopstelling van het Openbaar Ministerie. Dat vergroot de kans op ongevallen op deze weg; de trajectcontrole moet de weg veiliger maken. De controle vindt plaats tussen de kruisingen met de N231 (Legmeerdijk) en de N521 (Zijdelweg), in beide richtingen.

Trajectcontrole
Een trajectcontrole handhaaft de snelheid over een langere afstand. De snelheid wordt niet op één punt gemeten; het gaat om de gemiddelde snelheid tussen twee meetpunten. Trajectcontrole heeft hierdoor meer effect dan controle op één plek. Het systeem controleert dag en nacht op het overtreden van de maximumsnelheid.

Noord-Holland krijgt drie trajectcontroles: één op de N201, één op de N205 (de Driemerenweg) tussen de N207 en het Rottepolderplein en één op de rijksweg N9, tussen Burgervlotbrug en St. Maartensvlotbrug. In totaal gaat het Openbaar Ministerie twintig trajectcontroles in heel Nederland invoeren. Vanaf 2 november zijn er tien actief, de andere tien systemen volgen de komende maanden.

Meer trajectcontroles om veiligheid te vergroten
Uit analyses is gebleken dat er juist op provinciale wegen relatief meer verkeersslachtoffers vallen dan op andere wegen. Ook is gebleken dat automobilisten zich bij een trajectcontrole over een langere afstand beter aan de snelheid houden. Daarom werken de politie en het Openbaar Ministerie, samen met de provincies en Rijkswaterstaat aan vergroting van de verkeersveiligheid op deze wegen.

Proef 'Snelle DNA-straat' van start

Meer, vaker en sneller! Dat zijn de kernwoorden binnen de proeftuin ‘Snelle DNA-straat’ die op dinsdagmiddag 27 oktober bij de politie in Limburg officieel van start gegaan is.

In opsporingsonderzoeken krijgt sporen(onderzoek) een steeds grotere betekenis. Meer, sneller en vaker sporen inzetten en analyseren, leidt tot een grotere kans op succes in opsporingsonderzoeken. Dit kan mogelijk weer leiden  tot een hoger oplossingspercentage van zaken. Dat zal de burger waarderen en het vertrouwen in de politie en justitie verhoogt hierdoor.

Allianties aangaan
Om dit te realiseren is de politie in Limburg op zoek gegaan naar mogelijkheden. Mogelijkheden die gevonden zijn bij een externe partner: Eurofins Forensic Services - The Maastricht Forensic Institute (Eurofins-TMFI) uit Maastricht. Dit bedrijf werkt al jaren met en voor de politie. Samen met het openbaar ministerie (OM) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is een werkproces ontwikkeld om te komen tot meer, sneller en vaker sporen in te zetten.

Afgebakend pakket
De sporen die ingezet worden, zijn sporen van High Impact Crime (HIC) feiten, zoals woninginbraken, straatroven en dergelijke. Debbie Weesepoel is projectleidster van de proeftuin ‘Snelle DNA-straat’: “Op dit moment draaiden we al ‘onofficieel’ proef met het indienen van sporen. Daar waar sporen voorheen richting NFI in Den Haag verzonden werden, worden deze nu naar Maastricht gebracht. Bedoeling is om binnen 72 uur de analyse klaar te hebben en de sporen in de databank van NFI opgenomen te hebben. Met een ‘virtuele druk op de knop’ zijn we nu officieel van start”.

Programma TOV en FO
Deze proeftuin, een initiatief bedacht in Limburg en daar ook vorm krijgt, is onderdeel van het landelijk programma Toekomstbestendig Opsporen en Vervolgen (TOV) en Forensische Opsporing (FO). Hierbij komen nieuwe technieken, nieuwe werkmethoden en nieuwe kennis en kunde aan de orde die zijn gericht op de politie van overmorgen. Naast de proeftuin ‘Snelle DNA-straat’ zijn er nog andere proeftuinen: ‘Local DNA’, ‘Impactanalyse snelle ID-lijn’, ‘Anders op de PD’, ‘Nieuwe ronde – nieuwe kansen’, Inzetcriteria’ en ‘Synthetische Drugs’.

Duur proef
De proef duurt in principe drie jaar. In die periode wordt het werkproces getoetst en verder doorontwikkeld.

Bevolking groeit weer in derde kwartaal

De bevolking van Nederland is in het derde kwartaal van 2020 met 39.000 inwoners gegroeid. In het tweede kwartaal, tijdens de eerste golf van de coronapandemie, daalde het aantal inwoners nog licht. De bevolking groeide minder snel dan vorig jaar, toen er in het derde kwartaal 57.000 inwoners bijkwamen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

In het derde kwartaal was het aantal immigranten 29.600 hoger dan het aantal emigranten. Er werden 9.500 meer kinderen geboren dan er mensen overleden. In het voorgaande kwartaal was de natuurlijke aanwas nog negatief, er overleden meer mensen dan er kinderen geboren werden. Het migratiesaldo was laag.

In totaal kwamen er in de eerste negen maanden van dit jaar 54.000 inwoners bij, bijna de helft minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Migratie toegenomen, maar lager dan vorig jaar
Het aantal immigranten is van juni tot en met september 2020 elke maand toegenomen, maar is lager dan vorig jaar. In de zomermaanden vestigen zich meestal meer mensen in Nederland dan in andere maanden. In het derde kwartaal schreven zich 74.000 immigranten in, vorig jaar waren dat er nog 97.000. Het aantal emigranten daalde na het invoeren van de coronamaatregelen minder sterk, maar bleef in het derde kwartaal ook lager dan in dezelfde periode vorig jaar, met 45.000 (2020) tegen 50.000 in 2019.

De immigratie vanuit de Europese Unie daalde in het tweede kwartaal minder sterk en kwam daarna sneller weer op gang dan die van mensen met een achtergrond buiten de EU. In het derde kwartaal van 2020 was het migratiesaldo van zowel mensen uit de EU als van de groep daarbuiten bijna 14.000. Vorig jaar waren dat er nog 19.000 (EU) en 27.000 (niet-EU).

Vooral het aantal immigranten uit de Midden- en Oost-Europese landen, zoals Polen, Roemenië en Bulgarije, nam al snel na het versoepelen van de coronamaatregelen weer toe. In september ligt dit aantal weer dicht bij dat van vorig jaar. Per saldo kwamen er in het derde kwartaal bijna 7.000 personen uit deze landen bij, in 2019 waren dat er bijna 8.000.

Minder Nederlandse emigranten
Direct na het invoeren van de coronamaatregelen in de tweede helft van maart keerden relatief veel Nederlanders terug uit het buitenland, terwijl het aantal dat emigreerde juist afnam. Na de versoepeling van de maatregelen in juni vertrokken weer meer inwoners met een Nederlandse achtergrond, maar minder dan in voorgaande jaren. Tot en met september zijn er daardoor dit jaar per saldo meer Nederlandse migranten bijgekomen dan vorig jaar.

Ook licht verhoogde sterfte in derde kwartaal
Niet alleen de groei door migratie was in het derde kwartaal lager dan vorig jaar. Ook het saldo van pasgeboren kinderen (45.600) en overledenen (36.100), kwam wat lager uit dan een jaar eerder. Dit jaar was augustus uitzonderlijk warm, en de sterfte relatief hoog. Ook in september overleden meer mensen dan vorig jaar. Het aantal levend geboren kinderen kwam iets lager uit.

FOK! Wat een weer: forse buien en veel wind

Goeiedag!  

Het is behoorlijk wisselvallig in ons land. Met name langs de kust vallen er geregeld flinke buien, terwijl het in het binnenland vaak droger is. Maandag en dinsdag gebeurde dat ook. Met name in Noord-Holland viel er op veel plaatsen meer dan 20 mm. Ook kwam het tot hagel en pittig onweer. 

Gisteren begon de dag met wat zon, maar al snel raakte het bewolkt. Met de regen viel het nog wel mee. Meer regen nadert nu de kust en deze regen activeert verder. Zodoende krijgt het hele land wel een aantal mm regen te verwerken. Het waait ook flink uit het zuidwesten. Door de wind en bewolking koelt het niet ver af.

Vandaag  klaart het tijdelijk wat op en schijnt de zon eventjes. Mooie liedjes duren echter niet lang, want er komt een markante hoogtetrog op de koffie. De bovenluchten op 5 km hoogte koelen af tot -30 graden. Dit in combinatie met relatief warm zeewater levert grote buienwolken op. Het zwaartepunt van het buiencircus komt op het zuidwesten- en westen te liggen. We hebben het dan over hoeveelheden tussen de 20 en 70 mm, dus dat is weer een hele plens. In de loop van de dag kan er ook in het midden en oosten zo'n 10 tot 15 mm vallen. Kortom, het kan weer een natte bedoening worden.

De maxima liggen rond de 12 graden. De wind blaast ook een aardig tandje mee en is krachtig tot hard aan zee en matig tot vrij krachtig in het binnenland. Langs de kust komen dan ook zware windstoten voor tot 80 km/u.

De wisselvalligheid duurt na morgen rustig voort. Alleen zaterdag lijkt een mooie en droge dag te worden. 

Tot ziens!  

 

Meer weer op FOK!

Mooi weer in Zeeland1 (Foto: Scherpschutter)
Een mooi veld Zonnebloemen. Toen scheen de zon ook in Zeeland. (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Fietsersbond verheugd over 30 km als norm

De Fietsersbond is erg blij met de brede steun in de Tweede Kamer voor de motie Kröger/Stoffer die 30 kilometer per uur als norm stelt voor de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom. Directeur Esther van Garderen noemt het “een mooie dag voor alle fietsers en voetgangers in Nederland”. Nu de Tweede Kamer achter 30 als norm staat moet de minister aangeven hoe zij dit plan gaat uitvoeren.

De Fietsersbond voert al enige jaren campagne voor een lagere maximumsnelheid onder de titel ’30 is het nieuwe 50′. Volgens Esther van Garderen is de nieuwe norm voor iedereen een goed idee. “Als je als fietser of voetganger een ongeluk krijgt, dan is de kans dat je dat ongedeerd kunt navertellen bij 50 km/u 3,5 keer lager dan bij 30 km/u. Daarnaast is het gewoon fijner wonen en leven in 30 kilometergebied; minder geluid en fijnstof en de straat wordt meer van de inwoners. Natuurlijk konden gemeenten eerder ook al de snelheid verlagen, maar vaak gebeurde dat maar deels. Dat 30 nu de norm wordt brengt veel meer rust in het verkeer.”

Inrichting
De Fietsersbond waarschuwt wel dat de nieuwe snelheidsnorm niet zomaar een kwestie is van andere bordjes ophangen. Van Garderen: “Gemeenten moeten echt goed kijken naar de inrichting van straten waar je 30 mag. Als een straat nog steeds de uitstraling heeft van een 50-weg, dan blijven mensen in de verleiding komen om harder te rijden. Bij een nieuwe norm hoort ook een nieuwe manier van naar de ruimte kijken. Onze volgende ambitie wordt op Europees niveau voor elkaar te krijgen, dat er Intelligente Snelheids Adaptatie in auto’s en motoren wordt ingevoerd."

De Fietsersbond rekent erop dat de minister snel werk maakt van de motie. "Er is al zoveel onderzoek dat aantoont, dat 30 kilometer per uur levens redt en voorkomt dat mensen ernstig gewond in het ziekenhuis terechtkomen. Het is hoog tijd om aan de slag te gaan!” aldus Esther van Garderen.

Man uit Tiel veroordeeld voor smokkel kinderen vanuit IndonesiŽ

De rechtbank veroordeelt een 46-jarige man uit Tiel voor het – met behulp van valse documenten – smokkelen van twee Indonesische kinderen naar Nederland. Hij krijgt een gevangenisstraf van 6 maanden opgelegd. De rechtbank spreekt zijn 48-jarige vrouw vrij van betrokkenheid om de kinderen naar Nederland te halen.

Het echtspaar was aangeklaagd voor valsheid in geschrifte, het beschikken over valse reisdocumenten, de smokkel van twee kinderen vanuit Indonesië naar Nederland, het verduisteren van de wettelijke staat van de kinderen en illegale adoptie.

Valse geboorteakten
In september 2010 reisden de man en vrouw met twee kinderen vanuit Indonesië naar Nederland. Tijdens deze reis maakten zij gebruik van twee nooddocumenten (laissez-passers), die door de Nederlandse ambassade in Jakarta zijn verstrekt. Bij de aanvraag van de nooddocumenten overhandigde de man twee geboorteakten van de kinderen. Deze geboorteakten gebruikte hij later in Nederland nog twee keer. Uit het strafrechtelijk onderzoek bleek dat de gebruikte geboorteakten zijn vervalst. Uit een DNA-onderzoek bleek dat het niet de biologische ouders van de kinderen zijn en dat de kinderen geen broer en zus van elkaar zijn.

Ongeloofwaardige verklaringen man
De man verklaarde dat hij tot het moment van de DNA-test dacht dat hij de vader van de kinderen was. Hij zou een affaire hebben gehad met een Indonesische vrouw, die de moeder van beide kinderen zou zijn. Deze vrouw zou kort na de geboorte van de kinderen zijn overleden, waarna de man besloot om de kinderen in Nederland op te voeden met zijn vrouw. Volgens de rechtbank zijn deze verklaringen ongeloofwaardig en onaannemelijk en is de man schuldig aan valsheid in geschrifte, het voorhanden hebben van valse reisdocumenten en de smokkel van twee kinderen vanuit Indonesië naar Nederland.

Vrijspraak verduistering wettelijke staat
De rechtbank spreekt de man vrij van het verduisteren van de wettelijke staat van de kinderen, het door zijn handelen de kinderen in onzekerheid laten over hun afstamming en herkomst. Volgende de rechtbank is er geen sprake van verduistering, maar van een poging tot verduistering omdat de inschrijving bij de gemeente Tiel niet is geslaagd. Omdat de man niet is aangeklaagd voor een poging verduistering van de wettelijke staat, spreekt de rechtbank hem vrij van dit feit.

Illegale adoptie verjaard
De rechtbank constateert - net als het Openbaar Ministerie en de advocaat - dat één van de tenlastegelegde feiten, de illegale adoptie, is verjaard. Het Openbaar Ministerie is daarom voor dit feit niet-ontvankelijk in de vervolging.

Vrijspraak vrouw
De rechtbank spreekt de vrouw vrij van de overige vier feiten, omdat niet kan worden bewezen dat zij wist dat de gebruikte documenten vals waren.

Strafrechtelijk oordeel
De rechtbank stelt voorop dat aan deze strafzaak een - voor alle betrokkenen - intensief traject van vele jaren vooraf is gegaan. Met deze uitspraak formuleert de rechtbank alleen een strafrechtelijk oordeel over de handelswijze van de man. De rechtbank verwijt de man dat hij de gangbare procedures en de daarbij horende waarborgen voor legale adoptie heeft omzeild. Als gevolg hiervan weten de kinderen niet wat hun afkomst is. De kinderen zijn daarmee aangetast in hun fundamentele grondrecht om te weten wie hun ouders zijn. De rechtbank neemt het de man ook kwalijk dat hij geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden.

Redelijke termijn geschonden
De rechtbank vindt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden daarom in beginsel passend. Maar de rechtbank vermindert deze straf met de helft, omdat de zaak veel langer heeft geduurd dan nodig. Een redelijke termijn voor een zaak is in de regel twee jaar, terwijl deze zaak bijna acht jaar heeft geduurd. De rechtbank legt de man daarom een gevangenisstraf van 6 maanden op.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #854
special
AI Picture Gallery #116
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
special
Weekend gifdump #104
review
Hogwarts Legacy
©FOK.nl e.a.