FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 7 oktober 2020

Djokovic na stroeve start naar halve finales Roland Garros, Tsitsipas klopt Rublev

Tennisser Novak Djokovic staat weer eens in de halve finales op Roland Garros. De Servische wereldranglijstaanvoerder had het aanvankelijk behoorlijk zwaar met Pablo Carreño Busta (17), maar de Spanjaard kon daarna alleen nog maar bij vlagen echt voor problemen zorgen en na dik drie uur was het gedaan met zijn droom: 4-6, 6-2, 6-3, 6-4.

De 22-jarige Griek Stefanos Tsitsipas (5) nam het op tegen zijn Russische leeftijdsgenoot Andrey Rublev (13), die niet meer dan één set lang voor serieuze moeilijkheden wist te zorgen. Tsitsipas zat er lekker in en binnen twee uur wist hij zich na de Australian Open van vorig jaar voor zijn tweede halve finale op een Grand Slam te plaatsen: 7-5, 6-2, 6-3.

Loopfenomeen Cheptegei breekt wereldrecord 10km, Gidey pakt record 5km

In Valencia is het NN World Record Day: atleten van Jos Hermens' managementbureau Global Sports Communication doen in Spanje een gooi naar twee wereldrecords, de vijf kilometer bij de vrouwen en de tien kilometer bij de mannen.

De eerste race zit erop en met een geweldig succes: de Ethiopische Letensebet Gidey heeft het wereldrecord op de vijf kilometer aan gort gelopen. In 2018 liep ze haar persoonlijk record met 14:23,14 minuten, het wereldrecord lag fors scherper: 14:11,15 minuten van de legendarische Tirunesh Dibaba in 2008.

Dibaba liep destijds een fenomenaal snelle laatste kilometer, maar Gidey bouwde gedurende de eerste kilometers een flinke marge op: negen seconden na vier kilometer. Daar leverde ze in de slotkilometer wel iets van in, maar met 14:06,65 liep de 22-jarige Ethiopische haar landgenote definitief uit de boeken.

Tegen tien uur 's avonds gaat Joshua Cheptegei van start. De 24-jarige Oegandees liep in augustus grootheid Kenenisa Bekele uit de boeken met het wereldrecord op de vijf kilometer, woensdagavond wil hij de Ethiopiër er ook op de dubbele afstand uit lopen.

Bekele liep in 2005 in Brussel 26:17,53 minuten, waarmee hij zijn eigen wereldrecord verbrak. Sindsdien is die tijd door niemand benaderd, alleen Bekele zelf kwam binnen tien seconden en 12:35 is de snelste tijd die iemand anders sindsdien liep.

Update 22.30 uur
Het is gelukt! Cheptegei werd op gang geholpen door de Nederlander Roy Hoornweg (1500m), de Australiër Matthew Ramsden (3000m) en de Keniaan Nicolas Kimeli (5000m), waarna hij het verder alleen moest doen.

Het Oegandese fenomeen stampte ronde na ronde in 63 seconden uit de benen en bleef rond de 2:38 minuten per kilometer klokken. Als een metronoom snelde Cheptegei naar het wereldrecord en dat kwam er in een geweldig nieuw wereldrecord van 26:11,00 minuten.

Livebeelden van Cheptegei's poging

Kvitova en Kenin stoppen ongeplaatste speelsters op Roland Garros

Op Roland Garros was het in het vrouwenenkelspel eindelijk eens géén slechte dag voor de geplaatste speelsters. Er stonden twee kwartfinales op het programma en die werden 'gewoon' door de favorieten gewonnen.

De als zevende geplaatste Tsjechische Petra Kvitova opende de dag op het Court Philippe-Chatrier met haar kwartfinale tegen de Duitse Laura Siegemund (WTA-66). De eerste set werd via één break gewonnen, in de tweede set werd wel flink gebroken. Kvitova leverde haar service twee keer in, maar pakte die van Siegemund vier keer over en won zo met twee keer 6-3.

In de halve finales speelt Kvitova tegen Sofia Kenin (4), die te sterk was voor haar Amerikaanse landgnote Danielle Collins (WTA-57). Kenin won set één via een enkele break en leek dat in set twee ook te doen, maar Collins brak terug en won de set op Kenin's service. In set drie was Kenin oppermachtig en maakte ze het alsnog keurig af: 6-4, 4-6, 6-0.

Ajax en AZ spelen gelijk in oefenduel, Klaassen en Klaiber maken debuut

Vanwege de interlandperiode speelden Ajax en AZ woensdagmiddag een oefenduel. De ontmoeting op Sportpark De Toekomst eindigde in 1-1. Davy Klaassen en Sean Klaiber maakten hun officieuze debuut voor de Amsterdammers. De nieuwe aanwinst van AZ Bruno Martins Indi kwam nog niet in actie.

De wedstrijd begon voor AZ met een domper. Vanwege een blessure had middenvelder Richard Sedlacek het veld al twee minuten spelen per brancard moeten verlaten. AZ kwam echter wel op voorsprong. Na ruim vijfentwintig minuten spelen scoorde Thijs Oosting na een voorzet van Fons Gemmell de 1-0.

Vlak voor rust ontfutselde David Neres de bal van Kenzo Goudmijn, de Braziliaan speelde de bal naar Lassina Traoré. De aanvaller uit Burkina Faso schoot de bal vervolgens in de rechterhoek.

Na rust nam Klaassen de aanvoerdersband over van de gewisselde Klaas-Jan Huntelaar. Ajax was in die tweede helft de betere ploeg. Klaassen was één van de positieve uitschieters bij de Amsterdammers, in de slotfase was hij nog dicht bij de winnende treffer.

Alaphilippe wint voor het eerst in regenboogtrui, Van der Poel tweede

Julian Alaphilippe heeft de Brabantse Pijl gewonnen. De wereldkampioen na bijna 200 kilometer de snelste in een sprint met drie. Mathieu van der Poel werd tweede nadat de Nederlands kampioen zich liet insluiten in de sprint door Alaphilippe. Benoît Cosnefroy maakte de topdrie vol in de Belgische wedstrijd.

De finale van deze 60e editie van de Brabantse Pijl begon vroeg. Deceuninck - Quick Step opende met nog dertig kilometer te gaan met een duo aanval van Alaphilippe en Stybar. Van der Poel was alert en op de beklimming van de Moskesstraat nam Van der Poel over en moest Stybar, maar Alaphilippe kon wel mee met de Nederlands kampioen.

Omar Fraile, Benoît Cosnefroy en Sonny Colbrelli zouden als eerste aansluiten bij Alaphilippe en Van der Poel. Later maakte ook Michal Kwiatkowski de oversteek, maar uiteindelijk kwam alles weer samen. Deceuninck - Quick Step bleef de aanval zoeken en dit keer was het wereldkampioen Alaphilippe. Van der Poel was weer direct mee en het was duidelijk dat de twee de sterkste in koers waren, maar toch wisten Dries Devenyns, Colbrelli, Kwiatkowski, Cosnefroy en Alessandro Covi aan te sluiten bij het tweetal.

Na een nieuwe versnelling van Alaphilippe bleven Van der Poel en Cosnefroy over en het drietal zou gaan uitmaken wie de zestigste editie van Brabantse Pijl zou gaan winnen. In de sprint nam Cosnefroy de leiding met Van der Poel in tweede positie, maar de Nederlands kampioen liet zich door Alaphilippe insluiten. Van der Poel moest lang inhouden, voordat hij zijn sprint kon rijden en zou net te kort komen op Alaphilippe, al maakte de wereldkampioen bijna opnieuw de fout door te vroeg juichen. Dit keer liep het goed af voor Alaphilippe en boekte zijn eerste zege in de wereldkampioentrui.

PlayStation Trophy-systeem gaat morgen veranderen

Sony Interactive Entertainment heeft wijzigingen aangekondigd voor het PlayStation Trophy-systeem. Deze worden op 8 oktober in Europa uitgerold.

Sony verhoogt het bereik van het trophy-level van de huidige '1 tot 100' naar '1 tot 999'. Na deze update wordt je niveau automatisch opnieuw toegewezen naar een nieuw niveau binnen dit nieuwe bereik op basis van de trofeeën die je hebt tot nu toe verdiend. Als je huidige level bijvoorbeeld 12 is, is je nieuwe level ergens in laag in de 200. Het exacte level hangt af van het aantal trofeeën en de moeilijkheidsgraad ervan (brons, zilver, goud of platinum) die je hebt verdiend. Er worden geen wijzigingen aangebracht in de reeds verdiende trofeeën of trofee-informatie.

Een nieuw systeem betekent ook nieuwe icons:

Bronzen icoon: Levels 1 - 299
Zilveren icoon: Levels 300 - 599
Gouden icoon: Levels 600 - 998
Platinum icoon: Level 999

Een icoon verschilt subtiel om je te laten zien hoe dicht je bij een nieuw level bent. Trophies die je op eerdere PlayStation-systemen hebt verdiend, gaan met je mee naar PlayStation 5. De nieuwe levels worden getoond op alle plekken waar de trofeeënlevels worden getoond, inclusief eerdere systemen, de PlayStation App en de My PlayStation-website.

PlayStation Trophies

PlayStation Trophy icons

'Toon bereidheid tot teruggave koloniale roofkunst'

Erkenning van onrecht en de bereidheid om dit onrecht zoveel mogelijk te herstellen, dat moeten de uitgangspunten zijn van het beleid over de koloniale collecties in Nederlandse musea. Nederland moet daarom bereid zijn om in voormalige Nederlandse koloniën buitgemaakte cultuurgoederen onvoorwaardelijk terug te geven als het land van herkomst hier om vraagt. Dat staat in het adviesrapport van de Adviescommissie Nationaal Beleidskader Koloniale Collecties, dat vandaag aan minister Van Engelshoven (OCW) is overhandigd. Deze adviescommissie, onder voorzitterschap van Lilian Gonçalves-Ho Kang You, werd vorig jaar op verzoek van de minister ingesteld door de Raad voor Cultuur.

In de koloniale tijd zijn veel cultuurgoederen tegen de wil van hun eigenaren naar Nederland gekomen, bijvoorbeeld als oorlogsbuit. Dit historisch onrecht is zichtbaar in de koloniale collecties die vandaag de dag in de Nederlandse musea te zien zijn. De adviescommissie-Gonçalves vindt dat Nederland verantwoordelijkheid moet nemen voor zijn koloniale verleden door erkenning en herstel van dit onrecht tot uitgangspunt te maken van het beleid over koloniale collecties. In gesprekken met vertegenwoordigers uit voorheen door Nederland gekoloniseerde landen werd door hen ook benadrukt dat de erkenning van dit onrecht belangrijk is.

De commissie adviseert minister Van Engelshoven (OCW) om dit beleid af te stemmen met de voorheen gekoloniseerde landen, in elk geval met Indonesië, Suriname en de Caribische eilanden. Het respecteren van de opvattingen en wensen van deze landen is belangrijk, omdat alleen dan tot een voor alle partijen bevredigende uitkomst kan worden gekomen. Nederland moet waken voor een neokoloniale houding, waarin alleen vanuit de eigen opvattingen en normen gedacht wordt, waarschuwt de commissie.

Vanuit de voorheen gekoloniseerde landen wordt ook de wens geuit om met Nederland samen te werken. De landen willen bijvoorbeeld beter inzicht krijgen in de aanwezigheid en de herkomstgeschiedenis van de koloniale cultuurgoederen in de Nederlandse musea. Ook is er behoefte aan samenwerking bij het opzetten van een goede museale infrastructuur, uitwisseling van studenten en wetenschappers en stageplaatsen in Nederlandse musea.

De Commissie-Gonçalves adviseert verder om een onafhankelijke Adviescommissie in te stellen, die de minister moet adviseren over de teruggaveverzoeken over koloniale roofkunst. De adviezen van deze commissie moeten openbaar zijn.

Ook teruggaveverzoeken over cultuurgoederen die niet zijn geroofd, of die afkomstig zijn uit landen die geen Nederlandse kolonie waren, dienen in overweging te worden genomen. Zeker als zij voor het land van herkomst een bijzonder cultureel, historisch of religieus belang hebben. Maar, anders dan bij verzoeken tot teruggave van uit voormalige Nederlandse koloniën geroofde cultuurgoederen, worden dergelijke verzoeken niet onvoorwaardelijk gehonoreerd. De nieuw in te stellen onafhankelijke Adviescommissie moet deze verzoeken beoordelen naar redelijkheid en billijkheid en op basis van een belangenafweging.

Ten slotte adviseert de Commissie-Gonçalves om een Expertisecentrum Herkomst Koloniale Objecten op te richten. Dit expertisecentrum kan aanvullend herkomstonderzoek uitvoeren en een algemeen toegankelijke database over de koloniale collecties in Nederlandse musea opzetten.

Wapens en gear van Destiny 2: Beyond Light

Bungie heeft vandaag een trailer uitgebracht die de wapens en gear van Destiny 2: Beyond Light laat zien. Spelers krijgen compleet nieuwe wapens en gear tot hun beschikking in de nieuwe uitbreiding, zodat ze zich goed kunnen voorbereiden op de uitdagingen die Europa biedt.

Onder het ijs van Europa wacht de technologie uit de Golden Age voor iedereen die op zoek gaat naar de Darkness. Ook wachten er geavanceerde wapens voor iedere Guardian. Er zijn nieuwe wapens, gear en accessoires beschikbaar die aansluiten bij de stijl van elke speler, onder andere:

Exotic Wapens

  • Exotic Pulse Rifle: No Time to Explain
  • Exotic Sniper Rifle: Cloudstrike
  • Exotic Sword: The Lament
  • Exotic Grenade Launcher: Salvation’s Grip


Exotic Armor

  • Titan Exotic Helmet: Precious Scars
  • Titan Exotic Gauntlets: Icefall Mantle
  • Hunter Exotic Gauntlets: Arthrys’s Embrace
  • Hunter Exotic Helmet: Mask of Bakris
  • Warlock Exotic Helmet: Dawn Chorus
  • Warlock Exotic Gauntlets: Necrotic Grip

Destiny 2: Beyond Light komt op 10 november uit op PlayStation 4, Xbox One, pc en Stadia. Mocht de video het niet doen: de bronvermelding stuurt je direct naar YouTube.

Ganna wint opnieuw in Giro d'Italia

Filippo Ganna heeft de vijfde etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De wereldkampioen tijdrijden was afgelopen zaterdag ook al winnaar van de proloog. João Almeida blijft leider in het algemeen klassement.

Ganna was in de etappe over 225 kilometer van Mileto naar Camigliatello Silano als enige overgebleven van een kopgroep. Op de finish had de Italiaanse renner van INEOS-Grenadiers nog ruim een halve minuut voorsprong op de uitgedunde groep met klassementsrenners.

Pieter Weening stapte halverwege de etappe af vanwege duizeligheid. De Nederlander van Trek-Segafredo was gisteren ten val gekomen.

Alsnog onderscheiding voor dappere KNIL-militair

Hij verdiende het Bronzen Kruis ruim 75 jaar geleden en is zelf inmiddels overleden. Vandaag ontving de vrouw van Jacob Manuhuwa de dapperheidsonderscheiding alsnog uit handen van minister Ank Bijleveld-Schouten.

De ceremonie volgde op een bijzondere brief die de minister in januari ontving. Daarin schreef Ida Manuhuwa het volgende: “Mijn vader Jacob Manuhuwa zat in het KNIL [Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger] en zou ooit een dapperheidsonderscheiding, een Bronzen Kruis, hebben gekregen. Hij heeft deze echter nooit ontvangen en is inmiddels overleden. Maar mijn moeder leeft nog. Wat kunnen wij doen om deze toch nog voor haar te bemachtigen?”

De minister beantwoordde haar vraag vandaag persoonlijk: “Beste Ida, het sturen van je brief was eigenlijk de belangrijkste stap.” Die zette namelijk een onderzoek in gang. Daaruit bleek dat Jacob Manuhuwa niet alleen vele jaren diende bij het KNIL. Hij was ook nog eens drager van het Oorlogsherinneringskruis, het Ereteken voor Orde en Vrede én inderdaad het Bronzen Kruis. In de hectiek van de na-oorlogse dagen kwam het niet tot uitreiking.

Alsnog eer
Bijleveld: “Dat jouw vraag ons juist dit jaar bereikt, beschouw ik als een mooie samenloop van omstandigheden. Want ook al zijn we nu in de ban van het coronavirus, 2020 is ook nog steeds het jaar waarin wij stilstaan bij 75 jaar vrijheid. Een uitgelezen moment dus om alsnog eer te bewijzen aan iemand die zich op uitzonderlijke wijze heeft ingezet voor die vrijheid.”

Want dat deed Jacob. Hij kreeg het Bronzen Kruis voor daden van moed en beleid tegenover de vijand. Hij ontsnapte tot 2 keer toe uit een bruut krijgsgevangenschap. Vanuit de meedogenloze Burmese jungle wist hij samen met 5 andere Molukse KNIL-militairen de Japanners zelfs actief tegen te werken.

Donkere kant verhaal
Het is een verhaal dat wat betreft de minister zo verfilmd kan worden. Bijleveld: “Maar voor ik overga tot de uitreiking van Jacobs postume onderscheiding, wil ik ook nog stilstaan bij de andere kant van de medaille. Want naast het heroïsche, is er ook een donkere, persoonlijke kant aan dit verhaal.”

Impact thuisfront
Jacob werd namelijk zwaar mishandeld tijdens zijn gevangenschap en kampte de rest van zijn leven met psychische klachten. Deze kant van het verhaal gaat dus over de prijs die voor vrijheid moet worden betaald. Bijleveld: “Die komt voor de rekening van degenen die hun leven riskeerden, maar óók op het bordje van hun dierbaren, het thuisfront. Zo’n psychische beschadiging heeft impact op de mensen om je heen. Op u dus. En daarom ben ik dan ook ontzettend dankbaar en vereerd dat ik u, mevrouw Annie Manuhuwa-Noersiti, nu in het bijzijn van uw (stief)dochter Ida en uw naaste familie, het Bronzen Kruis mag overhandigen.”

De gehele toespraak minister Ank Bijleveld postume uitreiking Bronzen Kruis aan nabestaanden Jacob Manuhuwa


(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Jacob Manuhuwa (Foto: Ministerie van Defensie)
Jacob Manuhuwa (Foto: Ministerie van Defensie)

Hyrule Warriors: Age of Calamity krijgt korte verhaaltrailer

Hyrule Warriors: Age of Calamity speelt zich honderd jaar voor de gebeurtenissen in The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Eerder werd al door Nintendo uitgelicht dat we meer van de beroemde champions gaan zien, maar daar blijft het niet bij. In de onderstaande trailer zien we jonge versies Robbie en Purah, Sheikah onderzoekers die nog als senioren verschijnen in Breath of the Wild.

Het blijft de moeite waard om te melden dat dit geen klassieke Zelda-game is. Het is een actie-game waarin je vooral tegen grote hordes vijanden vecht en het wordt gemaakt door Dynasty Warriors-ontwikkelaar Koei Tecmo. Hyrule Warriors: Age of Calamity komt op 20 november uit voor de Nintendo Switch.

Watch Dogs: Legion uitgebreid in beeld

Ubisoft's promotie machine voor Watch Dogs: Legion is op volle toeren gekomen. De Franse ontwikkelaar heeft maar liefst drie nieuwe trailers van de open-wereld game vrijgegeven. Allereerst is er een verhaaltrailer (je moet Londen bevrijden). Vervolgens is er een post launch content trailer (zowel gratis als season pass personages en missies). Ten slotte is er nog een uurlange gameplay-demonstratie.

Watch Dogs: Legion is de derde game in de serie en bevat dit keer geen vaste hoofdpersonage. Je moet mensen voor het verzet recruiten en vervolgens kun je zelf kiezen wie je speelt. Dat kan een spion zijn, maar ook een simpele bouwvakker of zelfs een oma. De game komt op 29 oktober uit voor PS4, Xbox One en pc. Een gratis next-gen patch komt op de release van de Series X/S en PS5.

COVID-19: 4996 nieuwe besmettingen en 36 doden, totaal 149.988 en 6518

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4996 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 149.988 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM. Ook zijn er 7 nieuwe regio's die worden opgschaald naar niveau 2 'zorgelijk', het gaan om de regio's Midden- en West-Brabant, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, Friesland, Drenthe, Twente en Noord-Holland Noord. Daarmee staan 21 van de 25 veiligheidsregio's inmiddels op het niveau 'zorgelijk'.

Van de gemelde patiënten zijn er 63 in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er 13.083 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 36 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6518 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Yakuza: Like a Dragon toont gekke minigames

De Yakuza-games staan er om bekend: heel veel gekke minigames. Je kunt altijd naast het serieuze hoofdverhaal de stad verkennen (dit keer Yokohama) en allerlei optionele activiteiten vinden die soms verrassend diep zijn. In dit deel kun je onder andere karten, honkballen in slagkooien, langs de Sega arcade gaan en lekker karaoke zingen. Bekijk hoe dat eruit ziet in de trailer hieronder.

Yakuza: Like a Dragon komt op 10 november uit voor Xbox Series X/S, Xbox One, PS4 en pc. Op 2 maart 2021 volgt ook een PS5-versie.

Tweede seizoen Hyper Scape begonnen

The Aftermath, het tweede seizoen van Hyper Scape, is nu gratis beschikbaar. Het nieuwe seizoen introduceert nieuwe elementen, waaronder een nieuw district, een nieuwe hack, een nieuw wapen, nieuwe gamemodi, een nieuwe Battle Pass en nog veel meer.

Hyper Scape is een free-to-play battle royale first-person shooter van Ubisoft Montreal, waarin maximaal 100 spelers de strijd met elkaar aangaan in de virtuele stad Neo-Arcadia.

Gedurende het seizoen ontdekken spelers de nieuwe gamemodus Floor is Lava, waar de grond verandert in dodelijke lava. Hier komt de nieuwe Platform-hack, waarmee spelers platformen creëren, goed van pas. Spelers krijgen dit seizoen toegang tot het Memorial district, dat met zijn ligging op de top van Unity Hill een goed uitkijkpunt vormt over de rest van de map, en het nieuwe wapen ‘Atrax’, dat explosieven afvuurt die na een korte periode ontploffen. Binnen de bestaande modi introduceert Crown Rush Solo een nieuwe feature: Second Chance. Spelers die vroegtijdig uitgeschakeld worden, krijgen hier de mogelijkheid om terug te keren. Ook introduceert het nieuwe seizoen een rankingsysteem, dat spelers op basis van hun tien beste Crown Rush Squad potjes een Bronze, Silver, Gold, Platinum, Diamond of Champion rank geeft.

Spelers kunnen dit seizoen de nieuwe gratis pass en Premium Battle Pass krijgen met 100 tiers aan unieke beloningen om vrij te spelen. Via de Premium Battle Pass, die verkrijgbaar is voor 950 Bitcrowns, spelen spelers verschillende unieke items vrij, waaronder een aantal items geïnspireerd door Assassin’s Creed. Spelers maken Battle Pass-progressie door Hyper Scape te spelen of op Twitch te kijken naar streamers die de Crowncast-extensie hebben ingeschakeld.

Spelers verzamelen wekelijkse Memory Shards, waarmee zij het verhaal beetje bij beetje ontrafelen. Season 2 wordt ook gekenmerkt door het Halloween event, dat plaatsvindt tussen 20 oktober en 3 november. Tijdens dit evenement krijgt Neo-Arcadia, inclusief de gamehub en lobby, een complete Halloween make-over en zijn verschillende gamemodi ‘s nachts speelbaar. Ook zijn er tijdens dit event exclusieve Halloweenitems verkrijgbaar in de in-game store.

Hyper Scape is gratis beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc via Uplay.

Eerste beelden next-gen NBA 2K21

2K onthult de eerste blik op wat gamers kunnen verwachten van NBA 2K21 op de next-gen consoles die in november uitkomen, middels een video die is opgenomen op de PlayStation 5.

De video biedt een blik op next-gen voor NBA 2K21, met een oefenwedstrijd tussen de Golden State Warriors en de Dallas Mavericks. NBA 2K21 is opnieuw opgebouwd om de kracht, snelheid en technologie van de next-gen consoles te kunnen gebruiken. De engine krijgt nieuwe AI-systemen die de arena aanstuurt. Meer dan 150 unieke door AI bestuurde personages werken samen om een realistische Lower Bowl-ervaring te creëren. Er is een uitgebreide soundtrack met 202 nummers bij de release, met nog meer nummers die zullen verschijnen in de toekomst. Iets wat te zien is: de verlichting, textures, physics en animaties zijn aangepakt. Ook zijn de bewegingen en detectie van botsingen van spelers op het veld verbeterd.

NBA 2K21 verschijnt op 10 november voor Xbox Series X en Xbox Series S en op 19 november voor PlayStation 5.

De FOK! Kerstpakkettenactie 2020 gaat los!

Kerspakkettenactie FOK!

Kortere dagen, kachels aan, de eerste pepernoten liggen al weer even in de winkels. Die-hard Kerstlovers ( ) tellen de dagen naar kerst al weken af. In het kort; Kerst komt eraan . En daarmee ook de jaarlijks terugkerende traditie: de kerstpakkettenactie  

Dit jaar nemen Kapiteiniglo en superkimmi de organisatie over van Samzz, en net zoals elk jaar kun je je opgeven als gever, ontvanger, donateur of shopper! Het enige wat veranderd is, is de manier van aanmelden. Dat kan dit jaar per email via het emailadres fok.kerst@gmail.com. 

Op het moment van schrijven zijn er al reeds 14 pakketten aangeboden door gulle FOK!kers. Kun jij, om welke reden dan ook, wel een leuk verzetje gebruiken dit jaar? Schroom dan niet om op je op te geven! Voel jij je geroepen om iets te doen voor een mede-FOK!ker? Ook dan ben je welkom om je aan te melden. 

In dit topic kunnen jullie alle informatie vinden, zowel de gevers, als de ontvangers, donateurs en shoppers. Doen jullie dit jaar ook weer mee? 

Nieuwe NH90 onderweg naar Caribisch gebied

De Zr. Ms. Groningen kan na 2,5 maand weer beschikken over een NH90 maritieme gevechtshelikopter. Vanmorgen vertrok een toestel via luchttransport naar het Caribisch gebied. De helikopter vervangt het in juli gecrashte exemplaar.

De NH90 is de afgelopen dagen op Vliegbasis Eindhoven gereedgemaakt voor het luchttransport. Het toestel is gisteren al in een C-17-transportvliegtuig geladen. Dat toestel is 1 van de 3 vliegtuigen van het gezamenlijke NAVO-programma Heavy Airlift Wing.

Het is niet gebruikelijk dat Defensie helikopters via luchttransport invliegt. Normaal gesproken vaart het toestel mee op het patrouillevaartuig dat naar het inzetgebied gaat, maar daar is vanwege de pilot wisselbemanning vanaf geweken.

Stationsschip
Zr.Ms. Groningen is sinds juli 2020 als stationsschip actief in het Caribisch gebied. Het schip wordt daar ingezet voor kustwachttaken, reddingsacties, counter-drugsoperaties en het verlenen van noodhulp. De NH90 zorgt daarbij voor ondersteuning.

Het vorige toestel crashte op 19 juli voor de kust van Aruba in zee. Daarbij kwamen 2 bemanningsleden om het leven, 2 anderen overleefden de crash. De vervanging van het toestel stond al op de agenda voor dat ongeval.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

NFL: Chiefs verslaan gehavende Patriots, ook Packers naar 4-0

De Kansas City Chiefs hebben in de NFL hun vierde overwinning in vier wedstrijden geboekt. De regerend Super Bowl-kampioenen namen het op tegen de gehavende New England Patriots.

Patriots-quarterback Cam Newton werd getroffen door COVID-19 en running back Sony Michel staat geblesseerd aan de kant, terwijl de Chiefs met superster Patrick Mahomes aan het roer op volle kracht aan konden treden.

Een sensationele wedstrijd was het niet: in de eerste helft scoorden de Chiefs twee field goals, de Patriots trapten er één binnen. Aan het einde van het derde kwart braken de Chiefs eindelijk door de verdediging: Tyreek Hill werd bereikt door Mahomes voor een touchdown.

Vroeg in het vierde kwart, Patriots-quarterback Brian Hoyer was inmiddels vervangen door Jarrett Stidham, scoorden de bezoekers ook: N'Kel Harry kreeg een 4-yard pass van Stidham. Via een 6-yard touchdown van Mecole Hardman op een pass van Mahomes en een 25-yard interception return van Tyrann Mathieu wonnen de Chiefs echter 'gewoon' met 26-10.

Ook de Green Bay Packers staan op een 4-0 record, in hun geval na een overwinning op de Atlanta Falcons, die juist op 0-4 staan. Touchdowns van Aaron Jones en twee keer Robert Tonyan, allemaal op passes van quarerback Aaron Rodgers, zorgden halverwege al voor een 20-3 voorsprong.

Via Todd Gurley II deden de Falcons in het derde kwart iets terug, maar een derde touchdown van Tonyan gooide de boel redelijk in het slot - ook al scoorde Gurley er in het vierde kwart nog één. De Packers wonnen na een field goal van Mason Crosby uiteindelijk met 30-16.

COVID-19: 'Fiets corona de wereld uit'

De tweede golf. Niemand hoeft uit te leggen wat dat betekent. Met het vooruitzicht van verplicht thuiswerken slaan de Fietsersbond en het Radboud Fonds de handen ineen. ‘Blijf bewegen, en als je dat doet – doe het meteen voor een goed doel: onderzoek naar corona.’

‘We zagen het tijdens de intelligente lockdown, toen we ook allemaal zo veel mogelijk thuis moesten werken,’ zegt Ernest van den Bemd van de Fietsersbond. ‘Mensen die normaal op de fiets naar het werk gingen, bewogen nu veel minder. Sterker, de helft van die mensen kwam niet eens meer aan de bewegingsnorm. Met de nieuwe landelijke maatregelen, lijken we op hetzelfde patroon af te stevenen.’

Onderzoek op nazorg-poli
Om mensen te stimuleren juist nu op de fiets te stappen, hebben de Fietsersbond en het Radboud Fonds de actie ‘Fiets corona de wereld uit’ in het leven geroepen. Een actie waarbij mensen door te fietsen geld inzamelen voor onderzoek naar corona. ‘Dat onderzoek is hard nodig,’ zegt Marcel Slenders, directeur van het Radboud Fonds. ‘Niet alleen naar het virus, maar ook bijvoorbeeld naar de nasleep van de ziekte. Zo hebben we bij het Radboudumc een nazorgpoli ingericht voor mensen die “beter” zijn, maar klachten blijven houden. Ze zijn extreem vermoeid en hebben een pijn op de borst die artsen nog niet kunnen plaatsen.’

Impact van corona is gróót
Bram van den Borst, longarts in het Radboudumc benadrukt dat het om jongere mensen gaat: ‘Ze zijn allemaal onder de vijftig. Activiteiten waar ze eerst hun hand niet voor omdraaiden, zijn nu te veel. Zelfs een boodschap doen. Je kunt je voorstellen dat het dan moeilijk is om dan weer voor 100% mee te draaien in het gezinsleven, laat staan je werk of hobby’s. We bevinden ons op een bijzonder domein. We zitten met zoveel wetenschappelijke vragen, waar we nu snel antwoorden op willen hebben. Die zijn hard nodig, want één ding is al wel duidelijk: de impact van corona is gróót.’

Weerstand op peil
Al het geld dat fietsend wordt ingezameld, gaat naar het coronaonderzoek in het Radboudumc. ‘Zo slaan we twee vliegen in één klap,’ zegt Van den Bemd. ‘Je werkt aan je eigen gezondheid, want door te bewegen houd je je weerstand op peil. Tegelijk werk je óók aan de gezondheid van anderen. Dan trap je met een goed gevoel de kilometers weg, toch? Zeker als je een hele dag achter je computer hebt gezeten.’
Iedereen die op de fiets stapt om corona de wereld uit te krijgen, gaat naar: fietscoronadewerelduit.nl.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Giro: Etappe 5 - Een lange vluchtersrit

Na een rit waarin eigenlijk alleen de sprint en het gevaarlijke gedrag van een helikopter echt interessant was, is het vandaag tijd voor wat anders: maar liefst 225 kilometer en het is vrij lastig.

De heren zijn om 10.30 uur al vertrokken, maar dat is niet erg: Eurosport is er pas een kleine twee uur later bij. Na het vertrek uit Mileto is het meer dan tweehonderd kilometer op en af, met een dikke tien kilometer voor de finish de top van een behoorlijk klimmetje: 24 kilometer lang en 5,6 procent gemiddeld, die mag er zijn.

Na de top dalen we - vermoedelijk met een stel vluchters voorop - naar het redelijk saaie Camigliatello Silano, waar de finish op de renners wacht, grofweg tussen iets over vier en iets voor vijf. Voor en meer uitgebreide voorbeschouwing verwijzen we uiteraard weer door naar de werken van Rellende_Rotscholier, hier te vinden.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Verdachte aangehouden voor overval met vuurwapen in Almere

De politie heeft een 31-jarige man aangehouden voor een gewelddadige overval op de Splijtbakweg in Almere. Daar werden twee mannen woensdag 23 september onder bedreiging van een vuurwapen gedwongen om geld af te geven. De overvaller loste meerdere schoten, waardoor één man gewond raakte. Tips van getuigen, camerabeelden en aandacht in het opsporingsprogramma Bureau Flevoland hebben geleid tot de aanhouding van de verdachte uit Almere.

Twee mannen in een bedrijfswagen wilden 23 september rond 17:00 uur geld wegbrengen naar de bank. Ineens sprong er een man met een vuurwapen tevoorschijn. Hij greep het geldkistje en rende weg. Eén van de slachtoffers ging achter hem aan en werd toen meerdere keren beschoten. Een medewerker van een ander bedrijf probeerde te helpen en werd ook beschoten, maar werd niet geraakt.

De verdachte probeerde met een fiets weg te komen, maar liet deze en het kistje met geld toch achter in zijn vlucht. Even later bedreigde hij een man in een bedrijfswagen en wist hij er met dit voertuig alsnog vandoor te gaan. De bedrijfswagen werd later in Almere-Buiten teruggevonden.

Door de aanhouding van de Almeerder is de zaak nog niet rond. De recherche is nog volop bezig met het onderzoek.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Passagier zonder mondkapje mishandelt chauffeur omdat hij de bus niet in mag

De politie onderzoekt de mishandeling van een 67-jarige buschauffeur op dinsdag 6 oktober 2020 op de Ruys de Beerenbrouckstraat in Amsterdam en komt daarbij graag in contact met getuigen. De buschauffeur liep bij de mishandeling diverse verwondingen op.

Even na 14.30 uur stapt ter hoogte van de Ruys de Beerenbrouckstraat een man buslijn 21 in die vanuit Amsterdam Nieuw-West richting Centraal Station rijdt. Omdat de chauffeur hem weigert vanwege het niet dragen van een mondkapje ontstaat een woordenwisseling. Dat loopt dusdanig uit de hand dat de buschauffeur meerdere keren door de passagier wordt gebeten, geschopt en geslagen, ook als hij op de grond ligt. De verdachte gaat er na de mishandeling lopend vandoor in de richting van de Aalbersestraat. De buschauffeur wordt met een ambulance overgebracht naar een ziekenhuis voor behandeling van zijn letsel.

De politie kan bij het onderzoek naar de mishandeling de hulp van getuigen goed gebruiken. Ten tijde van het incident was het druk in de bus. De politie heeft al een aantal getuigen gesproken. Getuigen die nog niet met de politie gesproken hebben wordt verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Bejaarde vrouw overvallen in Schiedam: team zoekt getuigen en beelden

Het zal je maar gebeuren. Je ligt te slapen en ineens staat er een wildvreemde man naast je. Hij bedreigt je en wil waardevolle spullen. Een ware nachtmerrie. Het overkwam een 77-jarige vrouw uit Schiedam aan de Willem de Zwijgerlaan vannacht kort na 3.15 uur.

De overvaller ging er vandoor met haar persoonlijke bezittingen, vermoedelijk via de Amalia van Solmsstraat. De vrouw was erg ontdaan maar fysiek gelukkig ongedeerd. Agenten hebben zich over haar ontfermd. Er zijn sporen veiliggesteld en er wordt een buurtonderzoek gehouden.

Er is helaas op dit moment slechts een summier signalement bekend. De politie is op zoek naar een man, vermoedelijk licht getint. Hij droeg donkere kleding die waarschijnlijk doordrenkt door de regen was. Getuigen wordt verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Koolhof naar halve finales Roland Garros

Tennisser Wesley Koolhof staat in de halve finales van het dubbelspel op Roland Garros. De 31-jarige Nederlander had het in de kwartfinales samen met zijn Kroatische kompaan Nikola Mektic niet al te moeilijk.

Het als negende geplaatste duo, vorige maand goed voor een finaleplek op de US Open, rekende in twee relatief simpele sets af met de Amerikanen Nicholas Monroe en Tommy Paul: 6-4, 6-4.

In de halve finales wachten de als achtste geplaatste Duitsers Kevin Krawietz en Andreas Mies, die vorig jaar stuntten door de titel te pakken. Zij wonnen met dezelfde cijfers van de Britten Jamie Murray en Neal Skupski.

Geldboetes en vrijspraak voor overtreden coronamaatregelen

De kantonrechter in Arnhem heeft uitspraak gedaan in 21 zaken waarin een boete was opgelegd voor het overtreden van de coronamaatregelen en waartegen verzet was ingesteld. In de meeste zaken legt de kantonrechter geldboetes van 95 euro op. Ook volgt een aantal vrijspraken.

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is een noodverordening ingesteld. In deze noodverordening staat een aantal maatregelen waar iedereen zich aan moet houden. Belangrijke regels zijn: het houden van 1,5 meter afstand en het niet bijeenkomen in grote groepen.

In de afgelopen maanden zijn meerdere keren boetes opgelegd voor het niet naleven van deze regels. Vandaag werd uitspraak gedaan in 21 zaken waarin verzet tegen de boete was ingesteld.

Geldboetes verlaagd
In de zaken waarin de kantonrechter vond dat de boete terecht was opgelegd heeft de kantonrechter deze verlaagd tot 95 euro. Daarbij weegt zij mee dat in de politiek een Kamermeerderheid van mening is dat de hoogte van de boete bij het overtreden van de 1,5 meterregel maximaal dit bedrag zou moeten zijn. Dit blijkt uit een op 2 oktober 2020 ingediend amendement. Ook de kantonrechter vindt deze boete in de voorgelegde zaken - waar het gaat om het overtreden van de anderhalve-meter-maatregel - passend.

De gevoerde verweren van de overtreders hebben verder betrekking op het begrip samenkomst, de geldigheid van de noodverordening, de waarschuwingsplicht en willekeur.

Samenkomst
Met een samenkomst is in de noodverordening volgens de kantonrechter bedoeld een bijeenkomst in min of meer georganiseerd verband met een groep van enige omvang. Een ontmoeting van een groepje vrienden op straat valt hier volgens de kantonrechter uitdrukkelijk niet onder, ook niet als deze ontmoeting van tevoren is afgesproken. Daarvoor is de andere regel in de noodverordening, namelijk de 1,5 meternorm, geschreven.

Doordat de kantonrechter het begrip ‘samenkomst’ anders uitlegt dan de officier van justitie, volgt in een aantal zaken vrijspraak.

Geldigheid noodverordening
Waar het gaat om de geldigheid van de noodverordening vindt de kantonrechter dat er sprake is van een juiste balans tussen enerzijds de bescherming van de gezondheid van de burgers en anderzijds de inbreuk die met de maatregel wordt gemaakt op het privéleven.

Waarschuwingsplicht
Er is discussie ontstaan over de vraag of voorafgaand aan een boete eerst gewaarschuwd moet worden. De kantonrechter overweegt dat nergens in het beleid die verplichting is opgenomen, dus dat ook zonder waarschuwing een boete mag worden opgelegd. Uitspraken die de Minister op 2 september 2020 in de Tweede Kamer deed over dit beleid, kunnen geen invloed hebben op het handelen van de opsporingsambtenaren in april van dit jaar. Ook hebben deze uitspraken volgens de kantonrechter niet tot gevolg dat het OM niet gerechtigd was de vervolging in deze zaken voort te zetten.

Beroep op willekeur
De verweren dat sprake is van willekeur slagen evenmin. Het is aan de opsporingsambtenaren om in individuele situaties de afweging te maken welke interventie op dat moment het meest passend en effectief is. Alleen in exact gelijke gevallen, moet gelijk worden gehandeld. Dat is bijna nooit zo.

Omdat de kantonrechter mondeling uitspraak heeft gedaan, kan je haar uitgebreide motivering en haar beslissingen via dit voorleesvonnis (pdf, 68,8 KB) teruglezen.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Lokale overheid sterk afhankelijk van Rijksfinanciering

De lokale overheid is in Nederland voor bijna drie kwart van de inkomsten afhankelijk van de Rijksoverheid. In 2019 bestond 27 procent van de inkomsten van de lokale overheid uit eigen inkomsten, zoals lokale belastingen, opcenten en parkeergelden. Die afhankelijkheid van Rijksfinanciering is toegenomen in de afgelopen 20 jaar en bovendien groot vergeleken met andere EU landen. In vergelijking met andere EU lidstaten worden de Nederlandse lokale overheden grotendeels door het Rijk gefinancierd maar wordt juist een groot deel van de Nederlandse overheidsuitgaven door de lokale overheden gedaan. Dit meldt het CBS in het artikel Nederlandse lokale overheid: Veel centrale financiering, veel decentrale uitgaven.

Nederland hoorde in 2019 qua overheidsuitgaven tot de tien meest gedecentraliseerde landen van de Europese Unie (EU). In Nederland wordt ruim 30 procent van alle overheidsuitgaven tezamen gedaan door de lokale overheid. De eigen inkomsten van de lokale overheid zijn in Nederland goed voor 7,9 procent van de inkomsten van de gehele overheid. In alle meer gedecentraliseerde EU-landen heeft de lokale overheid een groter aandeel eigen inkomsten dan in Nederland.

In de EU zijn acht landen meer gedecentraliseerd dan Nederland als het gaat om overheidsuitgaven. Vooral Scandinavische landen (Denemarken, Zweden en Finland) en de landen met deelstaten (België, Spanje, Duitsland en Oostenrijk) geven relatief meer dan Nederland uit op decentraal niveau. De kleinste landen, Malta en Cyprus, zijn ook de meest gecentraliseerde landen. Ook in Griekenland en Ierland wordt minder dan 10 procent van het overheidsgeld uitgegeven door de lokale overheid. In Nederland is de lokale overheid goed voor 30,4 procent van de overheidsuitgaven. Bij negen landen ligt het aandeel van de lokale overheid en deelstaten in de overheidsuitgaven tussen de 20 en 30 procent, bij tien onder de 20 procent. Alleen in Denemarken en Zweden wordt meer dan de helft van de overheidsuitgaven gedaan door de lokale overheid.

Aandeel eigen inkomsten 6 procentpunt lager in 20 jaar
De eigen inkomsten van de lokale overheid in Nederland namen toe van 21 miljard euro in 2000 tot 28,1 miljard euro in 2019. Het grootste deel van deze toename vond plaats in de jaren tot 2008. In de nasleep van de financiële crisis bleven de eigen inkomsten van de lokale overheid in de jaren 2009 tot en met 2013 stabiel rond 26 miljard euro per jaar. Vanaf 2014 stegen de eigen inkomsten jaarlijks weer licht tot 28,1 miljard euro in 2019.

Het aandeel eigen inkomsten in de totale inkomsten van de lokale overheid is gedaald van 33,0 procent in 2000 tot 27,2 procent in 2019. Dit kwam doordat de resterende inkomsten, die vrijwel volledig bestaan uit overdrachten van de Rijksoverheid, sneller stegen dan de eigen inkomsten. Met de decentralisaties van het sociaal domein in 2015 stegen de overige inkomsten van de lokale overheid met 6 miljard euro. De extra taken die gemeenten kregen werden vooral centraal gefinancierd via overdrachten van de Rijksoverheid. Het aandeel eigen inkomsten nam hiermee af van 29,7 procent in 2014 tot 28,1 procent in 2015. Ook daarna daalde dit aandeel nog, naar 27,2 procent in 2019.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Peute betaalt aan de Staat in het kader van Europese afvalregelgeving

De bedrijven Peute Papierrecycling B.V. en Peute Plasticrecycling B.V. (hierna Peute) uit Dordrecht betalen een transactie in de vorm van een geldsom van 135.000 euro vanwege het vermoeden van het Openbaar Ministerie van onwettige grensoverschrijdende afvaltransporten binnen Europa en naar Azië. Daarnaast wordt het geschatte bedrag dat met deze transporten zou zijn verdiend aan de Staat betaald. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet de betaling van de geldsom en het geschatte voordeelbedrag als een passende afdoening.

Peute verhandelt recyclebare afvalstoffen zoals papier, karton en kunststoffen uit Europa naar onder andere Azië. Dit hoort te gaan om ‘schone’ afvalstromen, die niet zijn verontreinigd met andere afvalstoffen. Op basis van het onderzoek door de politie is door het OM geconcludeerd dat Peute in het jaar 2012 en januari 2013 containers met verontreinigd of gemengd afval uit Ierland ontving en dat containers met verontreinigd afval door Peute naar Azië zijn verzonden. Het OM is tot de conclusie gekomen dat dit gebeurde zonder voorafgaande toestemming of in strijd met een verbod, en dat daardoor in strijd met de Europese regels voor overbrenging van afvalstoffen (EVOA) is gehandeld.

Strafrechtelijk onderzoek
Aanleiding voor het strafrechtelijk onderzoek door de politie Rotterdam waren inlichtingen die binnenkwamen bij de opsporingsdienst van de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT). Hierop startte een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket.

Door de politie Rotterdam en de Douane zijn in de periode van september 2012 tot januari 2013 visuele inspecties van containers met recyclebaar papier/karton, afkomstig uit Ierland, uitgevoerd. In 22 van de 37 gecontroleerde containers concludeerden zij dat sprake was van een verontreiniging met papiervreemde stoffen.

In de haven van Antwerpen trof de Belgische douane in 2012 zeven containers aan afkomstig van Peute c.s. geladen met - naar het oordeel van de bestuursrechter - een mengsel van recyclebare kunststof en kunststofvreemde stoffen waaronder gevaarlijke stoffen, met bestemming Azië.

Ook is het OM tot oordeel gekomen dat in 2012 in de haven van Rotterdam drie containers afkomstig van Peute c.s. geladen met een mengsel van recyclebare kunststof en kunststofvreemde stoffen met bestemming Azië zijn aangetroffen.

In het kader van dit onderzoek is januari 2013 het bedrijventerrein van Peute in Dordrecht doorzocht, waarbij administratie en vermogensbestanddelen in beslag zijn genomen.

Strafbare feiten
Op grond van de EVOA is het niet toegestaan om mengsels van papier, karton of kunststof met andere afvalstoffen over te brengen binnen de EU zonder voorafgaande kennisgeving aan de Nederlandse en Ierse nationale autoriteiten. Datzelfde geldt voor de overbrenging van mengsels van kunststof met andere afvalstoffen van de EU naar een niet-OESO land.

Daarnaast is het verboden om mengsels van kunststof met andere, deels gevaarlijke afvalstoffen over te brengen vanuit de EU naar een niet-OESO land. Naar het oordeel van het OM heeft Peute met bovengenoemde transporten de EVOA overtreden.

Ook had Peute naar het oordeel van het OM niet de benodigde milieuvergunning voor het accepteren en opslaan van mengsels van recyclebaar papier, karton en kunststof met daaraan vreemde stoffen. Het doel van een milieuvergunning is mede om de toezichthouder in staat te stellen adequaat toezicht te houden op een veilige opslag.

De strafbare feiten zijn aan het bedrijf toe te rekenen. Het onderzoek heeft niet het bewijs opgeleverd dat leidinggevenden binnen het bedrijf zich schuldig zouden hebben gemaakt aan strafbare feiten.

Voor een uitgebreide beschrijving van de feiten, zie ook het feitenrelaas (PDF).

Verantwoorde verwerking van afvalstoffen en concurrentievervalsing
Internationale transporten van afvalstoffen zijn aan strenge regels gebonden, omdat er zicht moet worden gehouden op de verantwoorde verwerking van afval. De kans is groot dat met transporten van afvalstoffen die niet aan die strenge regels voldoen, schade voor mens en milieu ontstaat. Afval dat op een goede manier te hergebruiken is, zoals schoon papier, mag met inachtneming van de EVOA worden geëxporteerd.

Het doel van deze Europese regels voor afvaltransporten is ook bij grensoverschrijdende transporten de schade voor mens en milieu zo klein mogelijk te laten zijn. Tevens dienen zij te zorgen voor een gelijke concurrentiepositie voor bedrijven binnen Europa in deze branche. Mede daarom pakt de overheid dit soort overtredingen aan.

Passende afdoening
Bij Peute werden in 2012 meer dan 6000 containers met recyclebaar papier, karton en kunststof uit Ierland geïmporteerd. Het aantal containers met verontreinigde afvalstoffen dat uit het onderzoek naar voren is gekomen betreft een klein percentage van deze totale afvalstroom. Desalniettemin vindt het OM de overtredingen ernstig. Het bedrijf heeft ingezien dat er onvoldoende aandacht is geweest om deze overtredingen te voorkomen. Daarnaast heeft het bedrijf laten zien maatregelen te hebben genomen waardoor de kans op soortgelijke strafbare feiten in de toekomst is geminimaliseerd.

Op grond van het voorgaande vindt het OM het betalen van een bedrag van 135.000 euro voor het bedrijf en het afdragen aan de Staat van het geschatte voordeel dat Peute met de transporten zou hebben behaald een passende afdoening. Dit zou ook de straf zijn die het OM in de zittingszaal zou hebben gevorderd.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Samenwerking diverse organisaties om buitengebied te beschermen

Recent hielden buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) van Utrechts Landschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, particuliere landgoedeigenaren, politie, provincie Utrecht, RMN, de gemeenten Soest, Baarn en Rhenen, RUD Utrecht, RWS Oost-Nederland, Sportvisserij Midwest Nederland en Sportvisserij Midden Nederland een gezamenlijke handhavingsactie die werd uitgevoerd binnen de politie-eenheid Midden-Nederland.

Gezamenlijke handhavingsactie
Buiten de boa’s in de provincie Utrecht deden ook handhavingsinstanties mee uit de provincie Noord-Holland, Flevoland en Gelderland en liepen werkstudenten van de politie en studenten van de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid (HTV) mee met de Boa’s om kennis op te doen met het groen toezicht.

Deze vorm van samenwerking leidt tot kruisbestuiving, verdieping, en nog meer samenwerking en kennisdeling tussen de verschillende partijen wat uiteindelijk zal leiden tot beter toezicht en handhaving in het buitengebied.

Controles
In de natuurgebieden in de provincie Utrecht werd de hele dag door de boa’s van de verschillende organisaties gecontroleerd op de naleving van de openstellingsregels (o.a. loslopende honden, zich bevinden buiten wegen en paden, betreden niet opengestelde terreinen, motorcrossers) afvaldumpingen en de Visserijwet (o.a. bezit van Vispas, te veel hengels en vissen met niet toegestane vangmiddelen).

Verstoring van dieren
De actie was onaangekondigd en met enige regelmaat vinden soortgelijke acties plaats die zich vooral richten op het beter bekendmaken van de gedragscode en de regels in natuurgebieden. Dat wordt nu gecombineerd met controle en handhaving. De gedragsregels maken het mogelijk dat er gerecreëerd kan worden zonder verstoring van de natuur en van mederecreanten. Verstoring van dieren of overlast en onveilige situaties voor mederecreanten is zo te vermijden. De komende weken controleren handhavers vaker. Recreanten die zich niet aan de voorschriften houden riskeren een bekeuring.

Samenwerking
In het Utrechts Samenwerkingsmodel Natuurtoezicht zijn afspraken gemaakt om handhavers en toezichthouders beter te laten samenwerken in Utrechtse natuurgebieden. Een groot aantal organisaties is hierbij betrokken: Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Utrechts Landschap, Utrecht Particulier Grondbezit (UPG), de Unie van Bosgroepen, Natuurcollectief Utrecht, Landgoed den Treek, RUD Utrecht (Regionale Uitvoeringsdienst) en de provincie. Daarnaast worden de politie, Recreatie Midden-Nederland, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, waterschappen, gemeenten, hengelsportverenigingen en wildbeheereenheden bij het initiatief betrokken.

Eén van de speerpunten van het Samenwerkingsmodel is de handhaving op loslopende honden, om er zo voor te zorgen dat baasjes hun trouwe viervoeters aanlijnen zodat er minder incidenten plaatsvinden tussen hond en natuur.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Schwartzman na monsterpartij langs Thiem, Nadal ontsnapt tegen toptalent

Tennisser Diego Schwartzman staat voor het eerst in de halve finales van een Grand Slam-toernooi. De Argentijnse nummer veertien van de wereld rekende dinsdagavond in een ware thriller af met de Oostenrijker Dominic Thiem, de mondiale nummer drie.

Al vanaf het begin was duidelijk dat de heren bijzonder aan elkaar gewaagd waren. In set één braken ze elkaars service beiden een keer, waarna Schwartzman in de tiebreak flink sterker was. Ook in set twee braken ze elkaar een keer, op 4-4 behield Schwartzman in een game van meer dan een kwartier met veel pijn en moeite zijn opslag, maar die raakte hij één servicegame later alsnog kwijt en dat kostte hem de set.

In het derde bedrijf ging het over en weer: acht van de twaalf reguliere games gingen naar de ontvangende partij, netjes verdeeld onder de spelers, wat resulteerde in een tiebreak. Daarin kwam Schwartzman terug van 5-1 naar 6-6, maar Thiem hield het hoofd koel en trok de voorsprong alsnog naar zich toe.

De Oostenrijkse US Open-winnaar brak Schwartzman vroeg in set vier, maar leverde daarna twee opslaggames op rij in. Hij pakte er laat in de set na drie setpoints van Schwartzman één terug en trok er een tiebreak uit, maar die werd na wederom veel gebroken services een prooi voor de Argentijn, die weigerde om zich gewonnen te geven.

Na meer dan vier uur begonnen de heren zo aan de vijfde set, waarin het aanvankelijk zowaar eens volgens de service ging, zelfs zonder breakkansen. De eerste was op 3-2 voor Schwartzman en was gelijk raak, waarna de Argentijn het op 5-2 op Thiem's service gelijk op het eerste matchpoint afmaakte: 7-6 (1), 5-7, 6-7 (6), 7-6 (5), 6-2.

Twaalfvoudig Roland Garros-winnaar en nummer twee van de wereld Rafael Nadal nam het op tegen de mondiale nummer 75, de pas 19-jarige Italiaanse sensatie Jannik Sinner. Die bleef in de eerste set keurig bij en brak op 5-5 zelfs door Nadal's opslag heen, maar leverde zijn eigen service ook gelijk weer in en zag dat Nadal in de tiebreak iets te sterk was.

In de tweede set opende Sinner het breakbal eerder: al op 2-1 nam hij de Spaanse opslag over, maar hij leverde zijn eigen gelijk weer in en deed dat op 4-4 nog eens. Na twee uiterst moeizame, maar gewonnen sets kwam Nadal er beter in en leek Sinner gebroken. Van echte weerstand was in set drie geen sprake meer en daarin maakte de Spanjaard het dan ook vrij soepel af: 7-6 (4), 6-4, 6-1.

Vrijspraak van opruiing en deelname terroristische organisatie

De rechtbank Noord-Holland heeft dinsdag een 25-jarige man uit Hoofddorp vrijgesproken van opruiing en deelname aan de terroristische organisatie ISIS (Islamitische Staat). De officier van justitie eiste twee jaar gevangenisstraf.

In mei 2016 werden op Twitter massaal aankondigingen geplaatst van een toespraak door een leider van ISIS onder de hashtag #Alfurqan. In deze toespraak werd opgeroepen om in Europa aanslagen te plegen tijdens de ramadan. Eén van die aankondigingen was een foto met handgeschreven teksten die bleek te zijn gemaakt vanuit een flat in Hoofddorp. Na verder onderzoek kwam de politie uit bij een man die in deze flat woont. In zijn woning werd een grote hoeveelheid propagandamateriaal van ISIS gevonden.

Opruiing
Volgens het OM heeft de man zich schuldig gemaakt aan opruiing door de foto met aankondiging van die toespraak te verspreiden via Twitter en Telegram. Verder zou hij lid zijn van de terroristische organisatie ISIS. Onder meer omdat hij de toespraak heeft aangekondigd, ISIS-propaganda heeft verzameld en verspreid, in chatgesprekken heeft gezegd de gewelddadige strijd van ISIS te steunen en op te roepen tot de Jihad.

De 25-jarige man verklaarde tijdens de zitting dat hij de foto op verzoek van een vriend heeft gemaakt en aan die vriend heeft verstuurd. Hij heeft de foto niet op internet geplaatst. Volgens zijn raadsvrouw kan hooguit worden gezegd dat de 25-jarige Syriër een bepaalde periode sympathie had voor ISIS, maar hij is geen lid geweest van ISIS en heeft ook geen bijdrage aan deze organisatie geleverd.

Ongeloofwaardig verhaal
De rechtbank vindt het verhaal van de man dat hij de tekst en de foto heeft gemaakt voor een vriend ongeloofwaardig. Ook gaat de rechtbank niet mee in het verhaal dat hij deze niet zelf op internet (Twitter en Telegram) had geplaatst. De man had kunnen verwachten dat de door hem aangekondigde toespraak van ISIS een gewelddadige inhoud zou hebben. Dat is hoe ISIS werkt. Door met zijn foto hiervoor aandacht te vragen, heeft hij verwerpelijk gehandeld. Maar de foto met teksten roept niet op tot geweld en is daarmee niet opruiend, zodat de rechtbank de man vrijspreekt van opruiing.

Zijn bovengemiddelde interesse in nieuws over en propagandamateriaal van ISIS en wat hij hierover deelde op internet, is op zich niet voldoende om aan te nemen dat hij actief lid was van ISIS en een bijdrage aan deze organisatie heeft geleverd. Daarom spreekt de rechtbank hem ook vrij van deelname aan een terroristische organisatie.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Livestream zitting Shell Nigeria zaken

Het gerechtshof Den Haag behandelt aanstaande donderdag 8 oktober en vrijdag 9 oktober de civiele zaken tussen enerzijds Shell en anderzijds een viertal Nigeriaanse boeren en Milieudefensie. De zittingen vangen aan om 10.00 uur. De zittingen zijn via een livestream te volgen.

De vier Nigeriaanse boeren eisen schadevergoeding van Shell. Het gaat om de schade die zij stellen te lijden en te hebben geleden als gevolg van lekkages van ondergrondse oliepijpleidingen en een olieput in de periode 2004-2007. Ook eisen zij dat Shell de vervuiling ongedaan maakt en maatregelen treft ter voorkoming van nieuwe lekkages. Naast hen treedt Milieudefensie op als eiseres. Shell ontkent aansprakelijkheid. Volgens Shell zijn de lekkages het gevolg van sabotage die niet voor haar rekening komt. Ook meent Shell dat er al afdoende is schoongemaakt.

De stream zal via deze link te volgen zijn. De rechtbank benadrukt dat het niet is toegestaan om zonder toestemming eigen opnamen te maken van de livestream of de beelden te kopiëren, op te slaan of te bewerken.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Brandstichtingen, bedreiging en kinderporno in Grave: vier jaar cel en tbs

De rechtbank Oost-Brabant heeft dinsdag een 58-jarige man uit Grave veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar en tbs met verpleging. Hij stak een aantal auto’s in brand, bedreigde zijn buurvrouw, had kinderporno in bezit en belde 26 keer onnodig naar het alarmnummer.

De verdachte stak in november 2018, februari en mei 2019 in totaal vier auto’s in brand. Van die auto’s stonden er drie in zijn eigen straat. De branden veroorzaakten daarmee ook gevaar voor andere auto’s en voor nabijgelegen appartementencomplexen. Hiermee was er dus ook een gevaar voor de aanwezige bewoners. Omdat het allemaal ’s nachts gebeurde en die mensen lagen te slapen, werd het gevaar nog groter. De verdachte bedreigde ook één van zijn buren van wie hij een auto in brand stak. Hij riep onder meer tegen haar: ‘Ik maak je kapot’. In januari 2019 belde hij op één dag zonder aanleiding 26 keer naar alarmnummer 112. Verder trof de politie na zijn aanhouding kinderporno aan op de laptop van de verdachte. Hij verzamelde, bewaarde en verspreidde dit soort afbeeldingen al jarenlang, bleek uit onderzoek.

Grote onrust
De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij, zonder rekening te houden met levens en goederen van anderen, tot zijn daden is gekomen. Voor de gedupeerden hebben de branden veel schade, overlast en frustratie veroorzaakt. Bovendien zorgden de branden voor grote onrust in de plaatselijke gemeenschap. Ook bedreigde de verdachte zijn buurvrouw; een zeer beangstigende ervaring voor dit slachtoffer. Daarnaast weegt mee dat hij misbruik maakte van een noodnummer. Dit geeft overlast en maakt het voor anderen, die wel dringend hulp nodig hebben, wellicht onmogelijk op tijd in contact te komen met hulpdiensten en kan dus mensenlevens in gevaar brengen. De rechtbank veroordeelt hem ook voor het bezit van kinderporno. Hiermee houdt hij deze industrie en daarmee het misbruik van kinderen over de hele wereld in stand.

Maatschappij beveiligen
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte veelvuldig eerder is veroordeeld, ook deels voor soortgelijke delicten. Omdat de verdachte weigerde mee te werken aan onderzoek door een psycholoog en een psychiater, kunnen zij geen advies uitbrengen over zijn geestelijke gesteldheid. De rechtbank stelt onder meer op basis van een rapport van het Pieter Baan Centrum toch vast dat er sprake is van een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens. Ook is er een grote kans op herhaling. De rechtbank vindt het vanuit veiligheidsoogpunt onverantwoord de verdachte onbehandeld te laten terugkeren in de maatschappij. Daarom legt de rechtbank - naast een celstraf - tbs met verpleging op. Ook mag de verdachte vijf jaar niet in de buurt komen van de buurvrouw die hij bedreigde en moet hij haar een schadevergoeding betalen van ruim 3.700 euro.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Smokkel

Een fles drank of een extra slof goedkope sigaretten in je koffer verstoppen om die na je vakantie stiekem langs de Douane te smokkelen, is geen nieuw fenomeen. Zo lang er grenzen, invoerrechten en accijnzen bestaan, wordt al geprobeerd goederen over de grens te brengen zonder belastingen te betalen. Smokkelaars zijn inventief en bedenken steeds nieuwe manieren om hun illegale goederen en geld over de grens te krijgen. De Douane ziet toe op de geld- en goederenstromen, de FIOD op de fiscale geldstromen.

smok·ke·len (smokkelde, heeft gesmokkeld) 1. goederen met ontduiking van in- of uitvoerrechten over de grens vervoeren 2. oneerlijk zijn; = bedriegen: een beetje smokkelen met het meten (Bron: Van Dale Woordenboeken)

Als in 1945 de FIOD aan de slag gaat, bestaat het uit 3 onderdelen: de Inlichtingendienst, Fiscale recherche en Douanerecherche. Door de snelle toename van het werk en aantal medewerkers, was al gauw het Lloydgebouw in Amsterdam, waarin de FIOD was gevestigd, te klein om alle medewerkers onder te brengen. De douanerecherche verhuist naar een ander kantoor in de hoofdstad. In 1952 komt iedereen weer bij elkaar in een pand. Maar het onafhankelijke karakter van de 3 afdelingen blijft bestaan tot een reorganisatie in de jaren 90 van de vorige eeuw.

Zelf aangifte doen
Rechercheurs van de Douanerecherche (sinds de jaren 90 dus kortweg FIOD) werkten en werken nauw samen met de Douane. In de jaren direct na de Tweede Wereldoorlog werden nog álle geld en goederen die de grens overgingen gecontroleerd door rijksambtenaren. Denk bijvoorbeeld aan het percentage alcohol in flessen en vaten drank. Of het exacte aantal sigaretten in een verpakking. En of het papierwerk klopt. Waren alle invoerrechten en accijnzen betaald? Vanaf de vroege jaren 50 wordt de verantwoordelijkheid om zelf aangifte te doen steeds meer neergelegd bij burgers en ondernemers, zoals we dat nu kennen. Smokkel gaat echter onverminderd door. Het type producten en de wijze waarop wordt gesmokkeld, veranderen nog steeds voortdurend.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

FOK! Wat een weer: Jalalala buien!

Goeiedag!  

Ja, de weergoden zijn de regenliefhebbers goed gezind in onze regio. Op maandag viel er in Noord-Holland al zo'n 40 tot 70 mm, en inmiddels begint de buienmolen daar opnieuw aardige hoeveelheden af te leveren. Ik moest het doen met slechts 34 mm. Maar dat is altijd nog beter dan de 3 tot 5 mm in het zuidoosten.

Dinsdag begonnen de buien zich uit te breiden en kwamen uiteindelijk ook het oosten van Brabant en Noord-Limburg in de regen terecht. Het onweer viel wel mee.  Ook bij mij was het onweer niet van de lucht.

Een depressie bepaalt nog altijd ons weer en onder invloed van dat systeem trok er de afgelopen avond en nacht nog een trog over ons land. Dit kan opnieuw felle buien opleveren. Onweer was daarbij zeer wel mogelijk. De zwaarste verwacht ik echter opnieuw in het noordwesten. Ook elders in het land kan wel een flinke bui opdraven. Het verschil zit hem vooral in het feit dat de buien langs de kust clusteren en in het binnenland meer geisoleerd zijn. 

Vandaag starten we dan met buien. Nog steeds met kans op onweer. In de middag nadert er echter een rug van hogedruk en dan moeten de buien langzaam minder gaan worden. Helemaal droog lijkt het niet te worden, maar de heftigheid gaat er wel vanaf. De meeste neerslag is dan wederom in het al zo natte noordwesten gevallen. Daar komen de sommen dichtbij of misschien wel over de 100 mm in een paar dagen. 

Het wordt opnieuw zo rond de 14 graden en de wind is westelijk en is kracht 4 tot 6. 

Ik ben benieuwd hoeveel regen ik nog ga krijgen  

Tot ziens!  

Meer weer op FOK!

Buienwolken in Zeeland (Foto: Scherpschutter)
Een prachtige buienwolk in Zeeland. (Foto:Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Verstappen vindt het jammer dat Honda F1 verlaat

Max Verstappen geeft op zijn eigen site aan dat hij het jammer vindt dat Honda de Formule 1 zal gaan verlaten. De Nederlander roemt de samenwerking met de Japanse autobouwer.

"Het is natuurlijk jammer dat Honda de Formule 1 verlaat, vooral omdat we zo'n goede relatie hebben en we echt de toewijding zien van de mensen die bij het project betrokken zijn, wat altijd erg belangrijk voor me is geweest", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

"Voor wat dat op dit moment betekent en waar we op gefocust zijn, is er niets veranderd. We hebben nog de rest van dit seizoen en volgend seizoen om ons samen op te richten en we proberen nog steeds elke race op het podium te eindigen, dat is een goed doel voor ons. We willen ervoor zorgen dat we altijd de resultaten maximaliseren", zo vult Verstappen aan.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #137
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #24
special
VrijMiBabes #24 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #136
review
Borat Subsequent Moviefilm
special
Random Pics van de Dag #135
©FOK.nl e.a.