FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 9 oktober 2020

Klaas Dijkhoff wil na de verkiezingen geen kamerlid meer zijn

Vanavond  liet Klaas Dijkhoff weten na de Tweede Kamerverkiezingen komend voorjaar geen Kamerlid meer te willen zijn. Hij blijft aan tot en met maart 2021. Hij schuift Mark Rutte naar voren als potentiele lijsttrekker voor  de VVD,  Rutte heeft hier nog geen beslissing over  genomen.

Klaas Dijkhoff  kwam in 2010  voor de VVD  in de Tweede Kamer ,  sinds 2017 is hij fractievoorzitter vaan de VVD.  Voor zichzelf heeft hij dit besluit om als kamerlid  na de verkiezingen van 2021 te stoppen al twee jaar geleden genomen.  

Op zijn Facebook-pagina, plaatste hij het volgende bericht;

Beste volgers,

De verkiezingen voelen nog ver weg, maar ik wil het toch al even hebben over na de verkiezingen. Na de verkiezingen zal ik namelijk geen Kamerlid meer zijn.

In een uitgebreid interview in NRC dit weekend ga ik daar dieper op in. Nu is het moment om wel of niet op de lijst te gaan en nu is het moment om die keuze te delen.

Na ruim 10 jaar aan het Binnenhof is mijn nieuwsgierigheid om ergens anders aan het werk te gaan groter dan naar wat een langer verblijf brengt. Zoals nieuwsgierigheid me naar het Binnenhof bracht, brengt het me nu ook ergens anders heen.

Maar de komende tijd verandert er niks. Ik blijf me een slag in de rondte werken als fractievoorzitter, we gaan mooie discussies voeren over het verkiezingsprogramma van de VVD en ik zal me uit de naad werken om de nieuwe lijst sterke kandidaten te helpen een zo goed mogelijk resultaat te boeken op 17 maart.

Daarna zal ik me als het lid Dijkhoff uit Breda voegen als actief lid van de mooiste partij van Nederland. Ik kan mezelf wel uit de politiek halen, maar de politiek niet uit mezelf.

De afgelopen tien jaar waren ook een mooie tijd in de ontwikkeling van social media. Ik wil jullie bedanken voor alle grappige, kritische, terechte en onterechte opmerkingen in die tijd.

Voor nostalgisch terugblikken is het nu nog te vroeg, dat komt later wel. Kort samengevat: de afgelopen 10 jaar waren sowieso een fenomenaal avontuur. Nu eerst een mooie campagne en hopelijk een goede uitslag en dan op naar nieuwe avonturen!

Klaas

Nadal en Djokovic naar Roland Garros-finale

Voor de tigste keer in het moderne tennis gaat een grote finale tussen Rafael Nadal en Novak Djokovic. Op het Franse gravel van Parijs behaalden de nummers twee en één van de wereld vrijdag de finale, die zondag gespeeld wordt.

Nadal nam het op tegen de als twaalfde geplaatste Argentijn Diego Schwartzman, voor wie de magie grotendeels op leek. Hij toverde er een paar prachtige punten uit, maar kon het simpelweg niet bolwerken tegen Nadal, die in de derde set nog wel even een - uiteindelijk simpele - tiebreak moest spelen: 6-3, 6-3, 7-6 (0), de zesde keer dat hij zonder enig setverlies de finale bereikt.

Nadal gaat op voor zijn dertiende Roland Garros-titel en twintigste Grand Slam-titel, waarmee hij Roger Federer zou evenaren, maar hij moet dan wel langs Djokovic. De Serviër speelde tegen de als vijfde geplaatste Griek Stefanos Tsitsipas, wat gezien de eerste twee sets behoorlijk voortvarend begon voor de kampioen van 2016.

Aan het einde van de derde set kreeg Djokovic een matchpoint, maar nadat hij een backhand langs de lijn mis sloeg nam Tsitsipas het over. De jonge Griek vocht zich naar setwinst en trok ook de vierde set naar zich toe, maar daarna was het gedaan. Djokovic nam het heft vroeg in de beslissende set in handen en won alsnog met 6-3, 6-2, 5-7, 4-6, 6-1.

Geen dubbele Roland Garros-finale voor Swiatek

Tennisster Iga Swiatek gaat geen twee finales spelen op Roland Garros. De 19-jarige sensatie van het toernooi in Parijs verloor vrijdag in de halve finales van het dubbelspel, samen met de Amerikaanse Nicole Melichar.

Het duo nam het op tegen de Chileens Alexa Guarachi en de Amerikaanse Desirae Krawczyk, die set één via de tiebreak wonnen. Melichar en Swiatek sloegen in set twee flink terug, maar in de derde set kwam het definitieve keerpunt op 4-4 en 40-40.

Een bal kwam al dan niet via Swiatek's hand terug over het net: de scheidsrechter zei van wel, een emotionele Swiatek en Melichar beweerden bij hoog en laag van niet. Het punt ging in elk geval naar het andere duo, dat daarna - nog wel met de nodige moeite - de wedstrijd afmaakte: 7-6 (5), 1-6, 6-4.

In de finale nemen Guarachi en Krawczyk het op tegen titelverdedigsters Timea Babos en Kristina Mladenovic. Het Hongaars-Franse duo rekende in een spannende wedstrijd af met de Tsjechische toppers Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova: 6-2, 4-6, 7-5.

Vijf Nederlandse boten naar finales EK roeien

In het Poolse Poznan is vrijdag het Europees kampioenschap roeien van start gegaan. Dat ging voor de Nederlandse ploeg in elk geval voorspoedig: er kwamen dertien boten in actie en slechts één daarvan staat (nog) niet in de halve finales of de finale.

Martine Veldhuis overtuigde in de lichte skiff door haar serie met zeven seconden voorsprong te winnen. Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers deden er zelfs een schepje bovenop in de dubbel-vier: het kwartet was in hun serie exact dertien seconden sneller dan de Duitsers en staat in de finale.

Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester waren de Ierse dames te sterk af en wonnen hun serie in de vier-zonder. Tweede plekken - en daarmee ook finaleplaatsen - waren er voor Roos de Jong en Lisa Scheenaard in de dubbel-twee en voor Laila Youssifou, Inge Janssen, Olivia van Rooijen en Nicole Beukers in de dubbel-vier.

Vijf andere boten haalden direct de halve finales, vier daarvan zonder noemenswaardige moeite. Drie boten moesten de herkansingen in: twee daarvan plaatsten zich vrijdag al zonder problemen voor de halve finales, de derde boot komt zaterdag pas in actie in de herkansingen.

OM eist 10 jaar cel en TBS voor vader die dochter doodde

Op 15 maart 2019 wordt het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam rond half tien ’s avonds opgeschrikt door een verschrikkelijke gebeurtenis. De politie vindt daar op één van de afdelingen van het ziekenhuis het lichaam van een 8-jarig meisje. Zij heeft een steekwond in de borst. Reanimatie mag helaas niet meer baten. Tegen haar vader, die volgens het OM verantwoordelijk is voor haar dood, eiste de officier van justitie vandaag op zitting een gevangenisstraf van 10 jaar en TBS met dwangverpleging.

Niet lekker
De verdachte, een 42-jarige man uit Hoogvliet, en zijn dochter zijn eerder die middag door de moeder van het meisje afgezet bij het ziekenhuis omdat hij zich niet lekker voelt en naar de spoedeisende hulp wil. Later die dag heeft hij telefonisch contact met het Crisis Interventie Team (CIT) van Bureau Jeugdzorg. Omdat zij zich zorgen maken om het meisje, maken ze een afspraak met hem om elkaar in het ziekenhuis te treffen. Wanneer het CIT in het ziekenhuis aan komt, blijken verdachte en zijn dochter echter onvindbaar. Uiteindelijk krijgt een medewerker van het team de verdachte aan de telefoon. Omdat hij in dat gesprek verward overkomt en zich bedreigend uit belt het CIT de politie.

Vondst
Rond 21.45 uur komt verdachte zonder zijn dochter vanuit de afdeling radiologie de centrale hal van het ziekenhuis ingelopen. Daar verklaart hij aan de politie dat ze net een uur te laat zijn. Vervolgens wijst hij hen de weg en in een behandelkamer van de afdeling radiologie treft de politie inderdaad het lichaam van het meisje aan. De politie start direct met reanimeren, het meisje wordt nog overgebracht naar een operatiekamer, maar ze is al overleden.

Verklaring verdachte
In diverse verhoren verklaart de verdachte wisselend over de gebeurtenissen. Hij geeft toe dat hij zijn dochter om het leven heeft gebracht, maar wil niet vertellen hoe hij dat heeft gedaan. In latere verhoren verklaart hij dat hij haar om het leven heeft gebracht door haar te steken met een schaar. Die verklaring komt overeen met de verwonding van het meisje. Tijdens een ander verhoor vertelt de verdachte dat hij zijn dochter om het leven heeft gebracht omdat zij werd misbruikt en hij dat op deze manier wilde stoppen. Uit nader onderzoek is niet gebleken dat er sprake was van misbruik. Op zitting geeft de verdachte aan dat hij zich niet kan herinneren wat er in die kamer is gebeurd.

Gevangenisstraf en TBS
Hoewel verdachte niet heeft willen meewerken aan onderzoek in het Pieter Baan Centrum is wel vast komen te staan dat hij ten tijde van de gebeurtenis last had van een persoonlijkheidsstoornis en een waanstoornis, waardoor hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Ook geven deskundigen aan dat het risico op herhaling hoog is zonder behandeling.

Gelet op deze adviezen en de ernst van het feit eiste de officier van justitie vandaag naast een gevangenisstraf ook TBS met dwangverpleging. De officier vandaag op zitting: “Op 15 maart 2019 is een einde gekomen aan het korte leven van Diya: zij is slechts 8 jaar geworden. Zij is door geweld om het leven gebracht door haar eigen vader: de man die zij blind vertrouwde, de man wiens taak het was haar te beschermen en veiligheid te bieden. Maar hij heeft haar vertrouwen grof geschonden en haar het recht om te leven afgenomen.”

De rechtbank doet (naar verwachting) over twee weken uitspraak.

Volgende stap in strijd tegen blikjes in zwerfafval

Het kabinet zet een volgende stap in de strijd tegen blikjes in het zwerfafval. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat het ontwerpbesluit voor statiegeld op blikjes goedgekeurd. Daarmee ligt de benodigde wetgeving klaar als het aantal blikjes in het zwerfafval volgend jaar niet met minimaal 70% is afgenomen.

Linksom of rechtsom: minder blikjes in het afval
Het is helaas een vertrouwd beeld. Lege frisdrankblikjes in de berm, sloot of in het park. Dat staat niet alleen rommelig, maar is ook slecht voor dieren die zich kunnen verwonden aan de scherpe randen van kapotte blikjes. En het is zonde, want een oud blikje is als je het inzamelt makkelijk om te smelten naar een nieuw blikje. Dat scheelt grondstoffen en is beter voor het klimaat.

Blikjes horen simpelweg niet in het milieu. Het kabinet wil daar dan ook een einde aan maken. Drankproducenten krijgen de tijd om via andere maatregelen een afname van minimaal 70% van het aantal blikjes in het zwerfafval te realiseren. Als in de loop van 2021 blijkt dat dit niet lukt, dan voert staatssecretaris Van Veldhoven net als op kleine en grote plastic flessen statiegeld op blikjes in. Want linksom of rechtsom: het kabinet wil af van rondzwervende blikjes.

Regelgeving ligt klaar
De conceptregelgeving voor het statiegeld op blikjes is goedgekeurd door de ministerraad en wordt nu voorgelegd aan de Raad van State en aan het parlement. Als de zwerfafvalcijfers niet met minimaal 70% dalen (ten opzichte van het gemiddelde in 2016 en 2017), dan kan in 2021 besloten worden het statiegeld op blikjes in te voeren.. Er is minimaal één jaar invoeringstermijn voorzien om het statiegeld en de inzameling en verwerking van de blikjes goed te regelen en de sector de tijd te geven zich voor te bereiden.

Het conceptbesluit is grotendeels gelijk aan de regelgeving voor statiegeld op plastic flesjes, dat Van Veldhoven eerder invoerde. Het schrijft een statiegeldsysteem voor blikjes water, frisdrank, bier en andere zwak-alcoholische drank in blik voor. Als statiegeld op blikjes wordt ingevoerd, wordt dat minimaal 15 cent per blikje.

Strijd tegen plastic en zwerfafval
Zwerfafval en plastic horen niet in het milieu. Het kabinet onderneemt daarom actie om te voorkomen dat afval ontstaat. Vanaf juli 2021 is het gebruik van wegwerpplastic rietjes, bordjes en bestek verboden. Vanaf dan moment is er ook statiegeld op kleine plastic flesjes. Het aanpakken van blikjes in het zwerfafval is de volgende stap. Naar schatting komen er jaarlijks ongeveer 125 miljoen blikjes in het zwerfafval terecht.

Random Pics van de Dag #124

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

BLM gaat over tot vernielen van huizen

Waar eerder al tijdens Black Lives Matter-protesten werd gewaarschuwd dat blanken vooral hun huizen moesten verlaten om plaats te maken voor 'de oorspronkelijke bewoners van die wijk', lijkt het erop dat de oproerkraaiers daar niet meer op wachten en binnenkort het heft in eigen hand gaan nemen.

Tijdens een BLM-protest in de Amerikaanse stad Wauwatosa in Wisconsin werden ruiten van huizen massaal met stenen ingegooid en winkels geplunderd. Dit, nadat een rechter besloot dat een agent-van-donkere-kleur niet vervolgd zou worden voor het doden van een man-van-dezelfde-donkere-kleur tijdens een vuurgevecht.

In bovenstaande video is te zien dat ruiten door een zwarte meute wordt ingegooid, terwijl een vrouw ze tevergeefs probeert tegen te houden door te roepen 'daar wonen mensen!'. De politie trad inmiddels keihard op door via Twitter bewoners op te roepen vooral binnen te blijven.

Lees ook: BLM-activisten willen huizen van blanken: 'We komen voor jullie!'

In een andere video is te zien dat een radeloze, blanke, bewoner de aso's toeschreeuwt dat ze helemaal niet weten wie er in de huizen wonen die ze aan het vernielen zijn. "Jullie begrijpen niet dat in deze wijk veel mensen wonen die BLM steunen en op de Democratische Partij stemmen!", zo schreeuwt hij uit, niet begrijpende dat het de zwarte mensen daar helemaal niet om gaat.

Daarnaast werd begrijpelijkerwijs de winkel van een tankstation geplunderd, want een duidelijker statement tegen racisme en de blanke overheersing kan je niet maken: het zag er in ieder geval zwart van de plunderaars. Met mondkapjes op, dat dan weer wel.

Verstappen: "Het is jammer voor de fans"

Vanwege de dichte mist konden de traingen op de Nürburgring niet doorgaan vandaag. Max Verstappen vond dat vooral jammer voor de aanwezige fans. Bij de race in Duitsland mogen een beperkt aantal liefhebbers plaatsnemen op de tribunes.

"Het is jammer voor de fans. Eindelijk laten ze fans toe en dan is het erg jammer dat we niet kunnen rijden. Maar we moeten accepteren dat de medische helikopter niet kan vliegen in deze omstandigheden", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

"Het is lastig dat het zo koud is, daarmee wordt het moeilijk om de banden goed te laten werken. Ik denk dat het weer morgen een beetje beter zal zijn, slechter dan vandaag kan bijna niet en we zullen zien wat er gaat gebeuren", aldus Verstappen.

Gewapende milities wilden burgeroorlog VS ontketenen

Gouverneur Gretchen Whitmer van Michigan is ontsnapt aan een ontvoering door gewapende milities. In totaal zijn dertien personen gearresteerd die, volgens bronnen, met de ontvoering een burgeroorlog wilden ontketenen.


Gouverneur van Michigan Gretchen Whitmer (Foto:  Jeff Kowalsky/Bloomberg via Getty Images)

De groep Wolverine Watchmen zocht online naar medestanders om 'het gezag omver te werpen', waarna een lid van een andere militie de FBI inlichtte. Beide groepen waren het vooral oneens over de anti-coronamaatregelen die de gouverneur in de staat heeft doorgevoerd. Volgens hen zijn de zware lock-downregels in strijd met de Amerikaanse grondwet.

De Wolverine Watchmen zijn een grote onbekende in de lijsten met milities; ze zijn online niet te vinden en bestaan ook in geen één terreurgroepdatabases die voornamelijk worden bijgehouden door The Anti-Defamation League en Southern Poverty Law Center.

Anarchisten
Waar de reguliere media de Watchmen voornamelijk als rechts-extremisten afschildert, lijken ze voornamelijk bezig met typisch anarchistische acties zoals het 'omverwerpen van gezag' en het publiceren van namen en adressen van politieagenten, zodat deze door anderen aangepakt konden worden.

Daarnaast heeft één van de arrestanten, Brandon Caserta, een vrij groot oevre op het internet achtergelaten waarin hij de Amerikaanse president Donald Trump bekritiseert en zelfs als 'tiran' betitelt. Op de achtergrond prijkt een anarchistenvlag.

"Trump is niet jouw vriend, man", zo vertelt hij in één van zijn video's. "Het verbaast me dat mensen dat blijven geloven terwijl hij keer op keer laat zien dat hij een tiran is. Elke persoon die voor de overheid werkt, is je vijand, kerel."

"Coronabrandhaarden komen door bier drinkende, wiet rokende en pillen slikkende feestgangers uit Randstad."

CDA Tweede Kamerlid Martijn van Helvert vindt dat er ten onrechte veel ophef is geweest over de massale kerkdiensten in Staphorst. De problemen liggen volgens hem ergens anders:

Eerste en tweede vrije training GP van de Eifel afgelast vanwege dichte mist

Vanwege dichte mist zijn vrijdag de eerste en tweede vrije training voor de Grand Prix van de Eifel op de Nürburgring afgelast. Door het slechte weer kon de medische helikopter niet opstijgen.

Beide trainingen werden in eerste instantie uitgesteld maar toen de weersomstandigheden niet verbeterden helemaal afgelast.

De coureurs kunnen nu zaterdag 12.00 uur voor het eerst de baan op. Zoals het er nu naar uitziet zijn de weersomstandigheden dan een stuk beter.

Berging Britse bommenwerper in Markermeer afgerond

De berging van het wrak van de Britse Short Stirling in het Markermeer is vandaag na 6 weken afgerond. De Vliegtuigbergingsdienst van de luchtmacht en de bergings- en identificatiedienst van de landmacht (BIDKL) zochten onder meer naar de resten van 7 bemanningsleden.

Het wrak van BK716 lag al sinds de Tweede Wereldoorlog op de bodem van het Markermeer. Defensie stelde de afgelopen weken vast dat het inderdaad om het verdwenen toestel ging. De Vliegtuigbergingsdienst bracht de wrakstukken naar de vliegbasis in Woensdrecht.

Ook vond het team stoffelijke resten. De BIDKL onderzoekt die nog in het laboratorium in Soesterberg, net als eventuele uitrustingsstukken en persoonlijke bezittingen. De resultaten worden aangeboden aan het Britse ministerie van Defensie.

Bombardement Berlijn
Het wrak van de Short Stirling werd een aantal jaar geleden gevonden noordwestelijk van het gemaal De Blocq van Kuffeler. De bommenwerper nam in de Tweede Wereldoorlog deel aan een bombardement op Berlijn.

Bij de berging kreeg het team van Defensie hulp van de firma Leemans, een gespecialiseerd aannemingsbedrijf. De gemeente Almere was de opdrachtgever.

Volgende klus
Het Vliegtuigbergingsteam begint op 2 november aan de volgende klus. Dan zoekt het in de gemeente Dalfsen naar een Duitse Messerschmidt. Dit jachtvliegtuig stortte op 30 januari 1944 neer. De piloot van het toestel is nooit teruggevonden.

De bergingen maken deel uit van het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken. Dit programma zorgt voor de berging van meer dan 30 vliegtuigwrakken waarbij het vinden van stoffelijke resten kansrijk wordt geacht.

Opnieuw winst voor Démare in Giro d’Italia

Arnaud Démare heeft vrijdag voor de derde keer in de Giro d’Italia gewonnen. De Fransman was de snelste in de massasprint van de zevende etappe. In de top van het klassement zijn er geen verschuivingen.

De fans van waaiers kwamen in etappe van Matera naar Brindisi over 143 kilometer aan hun trekken. Onder leiding van Deceuninck-Quick Step en Jumbo-Visma werd het peloton op een lint getrokken.

In de eerste groep van zo’n dertig renners bevonden zich onder andere Vincenzo Nibali, Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk, Michael Matthews, Peter Sagan, en Arnaud Démare. Slachtoffer van de waaiers waren Jakob Fuglsang, Domenico Pozzovivo en Harm Vanhoucke. Uiteindelijk keerde de rust terug en kwam alles weer bij elkaar.

In de massasprint was Démare opnieuw een klasse apart. Peter Sagan finishte als tweede. De derde plaats was voor Michael Matthews van Team Sunweb.

Rob Bauer nieuwe voorzitter NAVO-Militair Comité

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)Luitenant-admiraal Rob Bauer is verkozen tot de nieuwe voorzitter van het NAVO-Militair Comité. Het comité maakte vanmiddag bekend de voorkeur te geven aan Nederlands Commandant der Strijdkrachten (CDS) boven zijn Poolse ambtgenoot, generaal Rajmund Andrzejczak.

Nu de keuze op Bauer is gevallen, gaat hij zich inzetten voor de 3,2 miljoen militairen van het bondgenootschap. Wat hem betreft is de belangrijkste taak van het NAVO-Militair Comité om ervoor te zorgen dat de geüniformeerde mannen en vrouwen goed zijn uitgerust voor hun essentiële taak: het beschermen van het bondgenootschap.

Samen sterker
“Ik vind het een enorme eer dat ik ben gekozen. Ik ga deze uitdaging graag aan op dit belangrijke moment voor de NAVO. Het zijn tijden van politieke machtsverschuivingen en complexe bedreigingen en veiligheidsuitdagingen. Die vragen om een eensgezinde alliantie. Om de fundamentele overtuiging dat je samen sterker staat. Samen eenheid tonen en de bereidheid tot verdediging. Samen de NAVO versterken door te zorgen voor reactievermogen, paraatheid en capaciteit”, aldus de CDS, die zijn functie voor de zomer van 2021 overdraagt om voor de NAVO aan de slag te gaan.

Uit volle overtuiging gaat Bauer zich dan ook hardmaken voor meer Europese verantwoordelijkheid. “Allianties maken het verschil tussen succes en falen, tussen chaos en rust en tussen conflict en stabiliteit. Allianties gaan over vertrouwen en compromissen. Geven en nemen, mét een eerlijke verdeling van de lusten de lasten.”

Eerlijke en constructieve adviezen
Bauer staat bekend om zijn eerlijke en constructieve militaire adviezen. Volgens hem is dat de enige manier om politieke wensen militair haalbaar te maken. Als voorzitter gaat Bauer daarin een belangrijke rol spelen. Het comité vormt namelijk de schakel tussen het politieke besluitvormingsproces en de militaire structuur van de NAVO.

De beste leiders luisteren
Zijn stijl van leidinggeven kan daarbij een positieve rol spelen. Die is transparant, to the point, met functionele humor en resultaatgericht. Hij communiceert duidelijk en legt verantwoordelijkheden op de juiste plek. Bauer beseft ook dat de beste leiders goed luisteren. Een onmisbare kwaliteit om noord, zuid, oost, west, groot en klein bij elkaar te kunnen brengen.

COVID-19: 5983 nieuwe besmettingen en 15 doden, totaal 161.781 en 6544

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5983 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 161.781 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 66 in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er 13.199 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 15 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6544 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Wielerklassieker Parijs-Roubaix afgelast

De organisatie van Parijs-Roubaix heeft zojuist bekend gemaakt dat de wielerklassieker dit jaar niet door zal gaan. Reden voor de afgelasting is de opmars van COVID-19. De wedstrijd stond gepland voor 25 oktober.

Zeeolifant negeert avondklok Chili

Inwoners van het Chileense dorp Puerto Cisnes keken afgelopen week raar op toen zij naar buiten keken. Een massaal gedaante schoof door de straten van het kustplaatsje met 5700 inwoners. Een zeeolifant was aan wal geraakt en op stap, of eigenlijk op schuif gegaan in het dorp. De tweetonner trok veel bekijks, ondanks de avondklok die er momenteel geldt.

De zoon van een inwoner filmde het voorval. "Ik had er nog nooit een van zo dichtbij gezien", zei de dorpsbewoonster, "Normaal zien we ze ver op zee. We weten maar weinig van ze, ook niet of ze gevaarlijk zijn. Maar wat we zagen was vooral een bang dier", sprak ze tegen de Argentijnse krant Infobae, is te lezen op RTL Nieuws.

Met hulp van bewoners, politie en de marine is het 6 meter lange beest met grote zeilen terug geleid naar het water. De marine blijft surveilleren of het beest terug komt. Het is overigens niet voor het eerst dat er wilde dieren in de bewoonde wereld zijn van Chili. Zo zijn er eerder al poema's geweest in de hoofdstad van Chili, Santiago. 

Hoe de zeeolifant het heeft beleefd is niet bekend, deze was niet bereikbaar voor commentaar.


Auto rijdt op winkel in; politie zoekt getuigen

Op de Brink in Laren heeft afgelopen nacht een poging tot inbraak bij een kledingzaak plaatsgevonden. Een auto reed op de winkel in. Eén verdachte kon worden aangehouden. Naar de anderen is de politie op zoek en vraagt getuigen zich te melden.

Rond 02:15 uur reden drie auto’s achter elkaar over de Brink in Laren. Eén van die voertuigen probeerde vervolgens met de auto een winkel binnen te rijden. De politie was snel in de buurt. Zodra de inbrekers de politie in de gaten kregen gingen ze er vandoor. De achtervolging werd ingezet.

Even later kon het voertuig dat de winkel probeerde in te rijden aan de Hilversumseweg in Laren tot stilstand worden gebracht. Een 21-jarige verdachte uit Utrecht kon hierbij worden aangehouden. Het voertuig werd daarbij in beslag genomen. Er werd ook niets buit gemaakt.

De politie is nog op zoek naar de andere voertuigen en verdachten. Getuigen kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Messi bezorgt Argentinië zege bij start WK-kwalificatie, Chili woest na nederlaag tegen Uruguay

Argentinië is de kwalificatiereeks voor het WK in Qatar donderdagnacht begonnen met een 1-0 overwinning op Ecuador. Uruguay behaalde een late zege op Chili (2-1). Paraguay en Peru speelden met 2-2 gelijk. 

In een leeg La Bombonera, het stadion van Boca Juniors, zette aanvoerder Lionel Messi Argentinië na 12 minuten op een 1-0 voorsprong uit een penalty. Het vervolg van de wedstrijd was nogal slordig en inspiratieloos, in een duel waarin Argentinië maar vier keer op doel schoot en tegenstander Ecuador zeven keer. 

Aanvankelijk was Messi geschorst voor dit duel na zijn rode kaart in juli vorig jaar tijdens de Copa América. Er zat echter een verjaringstermijn van een jaar op waardoor de vedette 'gewoon’ kon meespelen.

Uruguay pakte pas in blessuretijd de winst tegen Chili. Invaller Maxi Gomez, pas vijf minuten in het veld, zorgde in stadion El Centenario in Montevideo voor de belangrijke en verdiende 2-1. Luiz Suárez zette de thuisploeg zes minuten voor rust op voorsprong gezet uit een penalty, na hands van Vegas en tussenkomst van de VAR. Alexis Sanchez bracht Chili vlak na rust langszij. 

De Chileense voetballers waren woest op de arbitrage, die Uruguay voor rust een strafschop gaf en tot twee keer toe verzuimde om een penalty toe te kennen aan de bezoekende ploeg. Gary Medel, de aanvoerder van de nationale ploeg die vanwege een blessure ontbrak, schreef op Twitter: "Ik zeg niets om niet in de problemen te komen. Maar dit was verschrikkelijk, Conmebol.” Conmebol, de Zuid-Amerikaanse voetbalbond, kan een officiële klacht tegemoet zien van de Chileense spelersvakbond. "We zullen een formele klacht indienen bij de Conmebol en de bevoegde instanties. We willen weten op basis van welke criteria de scheidsrechter tot deze beslissingen kwam.”

Brazilië komt vrijdagnacht in São Paulo in actie tegen Bolivia, mogelijk zonder de aan zijn rug geblesseerde sterspeler Neymar. Colombia ontvangt Venezuela, in Barranquilla. De Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatie zou eigenlijk al in maart beginnen, maar werd vanwege de coronacrisis tot twee keer toe uitgesteld. Dinsdagnacht is er de tweede speelronde. De beste vier ploegen uit de groep van tien landen kwalificeren zich voor het WK van 2022 in Qatar, de nummer vijf krijgt nog een herkansing in een play-off.

De WK-kwalificatie in de overige continenten is vanwege de coronacrisis stilgelegd en uitgesteld tot maart of mei volgend jaar.  

Biologisch varkensvlees ruim 70 procent duurder dan niet-biologisch

Biologisch varkensvlees was in 2019 gemiddeld 72 procent duurder dan niet-biologisch varkensvlees. Het prijsverschil tussen biologische en gangbare melk was met 15 procent een stuk kleiner. Biologische uien kostten 19 procent meer en biologische zuurkool bijna 28 procent meer dan de niet-biologische variant. Het gemiddelde prijsverschil voor deze producten is sinds 2016 kleiner geworden. Dat meldt het CBS op basis van onderzoek naar consumentenprijzen in de supermarkt.

Het onderzoek naar de prijsverschillen voor consumenten tussen biologische producten en hun reguliere, niet-biologische tegenhanger, is onderdeel van een groter onderzoek van Wageningen Economic Research naar prijsvorming in de voedselketen van boer tot consument. Het resultaat hiervan is de Agro-Nutri Monitor.

Biologische karbonade bijna dubbel zo duur
Het prijsverschil in de supermarkt tussen biologisch en gangbaar is niet voor alle soorten varkensvlees hetzelfde. In 2019 was biologische karbonade gemiddeld 95 procent duurder, en waren biologische speklappen 41 procent duurder dan het reguliere product. Het prijsverschil is de afgelopen jaren bij het meeste varkensvlees kleiner geworden, behalve bij varkenshaas. In 2016 was biologische varkenshaas gemiddeld 60 procent duurder dan gangbare varkenshaas, dit prijsverschil was 95 procent in 2019.

Prijsverschil bij melk kleiner
In 2019 waren consumenten in de supermarkt gemiddeld 15 cent meer kwijt voor een literpak biologische halfvolle melk dan voor een liter niet-biologische halfvolle melk. In 2016 was dit prijsverschil nog 23 cent. Ook bij volle melk en karnemelk is het prijsverschil tussen biologisch en gangbaar afgenomen. Voor een liter biologische volle melk betaalden consumenten in 2019 gemiddeld 18 cent meer dan voor een liter gangbare volle melk, voor biologische karnemelk moest 14 cent per liter meer neergeteld worden. Voor volle melk was dit 24 cent en voor karnemelk 22 cent in 2016.

Zuurkool en uien
In 2019 betaalden consumenten gemiddeld 19 cent meer voor een pond biologische zuurkool dan voor een pond niet-biologische zuurkool, 28 procent meer. Voor een kilo biologische uien was dit gemiddeld 28 cent (19 procent) meer. Het prijsverschil tussen biologisch en niet-biologisch is voor uien en zuurkool, net als bij melk en varkensvlees, de afgelopen jaren kleiner geworden.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Celstraf en tbs voor man die tieners neerstak in centrum Den Haag

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 36-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar en tbs met dwangverpleging. De man stak op 29 november 2019 tijdens een drukke koopavond in het centrum van Den Haag zonder enige aanleiding drie jongeren in hun rug met een mes. Ook heeft hij twee voor hem onbekende mannen, zijn moeder en stiefvader mishandeld.

Littekens
De steekpartij leidde tot grote commotie in de stad en heeft maatschappelijk gezien ook grote gevolgen gehad. Hoewel het letsel van de jongeren gelukkig beperkt is gebleven, heeft de verdachte daarmee grove inbreuk gemaakt op hun lichamelijke integriteit. Het steekincident heeft bij hen niet alleen lichamelijke, maar ook emotionele littekens veroorzaakt. Zo heeft het jongste slachtoffer een posttraumatische stressstoornis opgelopen.

Gevangenisstraf
De man is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Volgens de onderzoekers is bij de man sprake is van een ziekelijke stoornis en was hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar tijdens de steekpartij. De opgelegde gevangenisstraf is daarom lager, dan wanneer de feiten hem wel geheel zouden kunnen worden toegerekend.

Tbs met dwangverpleging
Volgens de rechtbank moet er ernstig rekening mee worden gehouden dat verdachte weer een geweldsmisdrijf zal plegen. Hij lijdt aan een ziekelijke stoornis die wordt verergerd door drugsgebruik. Eerdere behandelpogingen, zowel vrijwillig als onvrijwillig, hebben niet geholpen. De rechtbank vindt het vanuit veiligheidsoogpunt onverantwoord hem onbehandeld terug te laten keren in de maatschappij. Daarom krijgt de man, naast de gevangenisstraf van één jaar, tbs met dwangverpleging opgelegd.

Jong Oranje boekt zakelijke overwinning op Jong Gibraltar

Jong Oranje heeft Jong Gibraltar op eenvoudige wijze verslagen in de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voor spelers onder 21 jaar. Het was de zevende zege op rij in de kwalificatie. De ploeg van bondscoach van Erwin van de Looi is na 5-0 overwinning in De Koel een haar verwijderd van het eerste eindtoernooi in acht jaar.

Halverwege stond het 3-0 door twee treffers van Dani de Wit en een doelpunt van Ferdi Kadioglu. Rechtsback Deyovaisio Zeefuik kopte na rust de vierde goal binnen en invaller Jurgen Ekkelenkamp bepaalde de eindstand met zijn eerste balcontact op 5-0. Bayern München-speler Joshua Zirkzee debuteerde in de tweede helft voor Jong Oranje.

Wie ontbrak in De Koel, was Jordan Teze. De verdediger van PSV testte in aanloop naar het kwalificatieduel positief op het coronavirus. Hij is er ook niet bij als Jong Oranje dinsdag aantreedt tegen Jong Cyprus.

In Larnaca kunnen de talenten van Van de Looi de achtste groepszege op rij boeken. Hoewel er dan nog twee pouleduels te spelen zijn, kan Jong Oranje het EK-ticket dan niet meer ontgaan omdat naast de negen poulewinnaars, ook de vijf beste nummers twee zich kwalificeren voor het eindtoernooi in Hongarije en Slovenië. Het EK wordt opgesplitst in een poulefase (eind maart) en knock-out-fase (begin juni).

Oranje op EK tegenover Georgië of Macedonië

Het Nederlands elftal gaat in de groepsfase van het Europees kampioenschap voetbal de komende zomer Roemenië niet treffen. De Oost-Europeanen werden in de play-offs uitgeschakeld door IJsland, dat thuis in Reykjavik met 2-1 won.

Als Roemenië de poule had gewonnen, was het land op het EK in de groepsfase in een groep met Nederland en Oekraïne terechtgekomen. Nu komt de winnaar van de ontmoeting tussen Georgië en Macedonië in de EK-poule van Nederland. Georgië versloeg donderdag Wit-Rusland (1-0), Noord-Macedonië was te sterk voor Kosovo (2-1).

In de beslissende wedstrijd voor een plaats in de eindronde speelt IJsland nu tegen Hongarije, dat in het andere duel in deze groep met 3-1 won bij Bulgarije. De beslissende wedstrijd is op donderdag 12 november. Gylfi Sigurdsson van Everton scoorde voor rust twee keer voor IJsland. Na ruim een uur maakte Alexandru Maxim het weer spannend, door namens de Roemenen een strafschop te benutten.

Aan de play-offs nemen zestien landen mee. Vier landen mogen in de zomer volgend jaar deelnemen aan de eindronde.

Uitslagen halve finale playoffs

IJsland 2–1 Roemenië
Bulgarije 1–3 Hongarije

Bosnië 1–1 (a.e.t.) (3–4 p) Noord-Ierland
Slowakije 0–0 (a.e.t.) (4–2 p) Ierland

Schotland 0–0 (a.e.t.) (5–3 p) Israel
Noorwegen 1–2 (a.e.t.) Servië

Georgië 1–0 Belarus
Noord-Macedonië 2–1 Kosovo

Vermoorde Judit Nyari mogelijk ook onder andere naam bekend

De 25-jarige Judit Nyari, die in 1993 werd vermoord, was mogelijk ook onder andere namen bekend. Dat vertelt een tipgever in aflevering 3 van de podcast Cold Case: De moord op Judit Nyari. Judit zou in Amsterdam vaak “Judit Klein” of “Kleine Judit” worden genoemd. De politie roept mensen op zich te melden als ze Judit gekend hebben en mogelijk meer weten over haar contacten destijds.

Op 6 december 1993 wordt bij visplek de Meerval in Dronten het lichaam gevonden van een vrouw. Het blijkt te gaan om de 25-jarige Judit Nyari uit Amsterdam. Judit werkt de laatste fase van haar leven als prostituee in Amsterdam en Utrecht. Ze wordt op 1 december 1993 voor het laatst gezien in de trein van Amsterdam naar Utrecht.

De zaak van Judit Nyari is sinds begin dit jaar weer in de publiciteit. Zo kreeg de zaak een plek op de Coldcasekalender en ook werden begin dit jaar door de politie twee podcastafleveringen over de zaak gepubliceerd. Dankzij de publiciteit hebben zich daarna een viertal tipgevers gemeld. Eén van hen kende Judit uit haar jeugd, maar wel onder een andere naam.

In de derde aflevering van de podcastserie Cold Case: De moord op Judit Nyari komt de tipgever zelf aan het woord. “Ik ken die achternaam, Nyari, helemaal niet. Ik ken haar echt als Judit Klein. Ik vond dat toch best wel belangrijk dat wij haar onder een andere achternaam kenden dan jullie”. De tipgever kende Judit uit haar jeugd. De twee zaten bij elkaar in de klas. Toch gebruikte Judit de naam "Judit Klein", of een variant daarop, op latere leeftijd mogelijk nog steeds. Zo komt in de podcast ook een non aan het woord die destijds in het Mirjamhuis in Amsterdam werkte. Volgens haar was Judit in die opvanglocatie voor prostituees bekend onder de naam “Kleine Judit”.

De politie vraagt mensen die Judit hebben gekend, mogelijk onder één van de genoemde namen, en meer weten over haar contacten destijds zich te melden. Dat kan via de opsporingstiplijn 0800-6070 of anoniem via 0800-7000.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

For Honor krijgt gratis update naar next-gen

Uitgever Ubisoft zal een gratis update voor For Honor uitbrengen voor PlayStation 5 en Xbox Series, zodat current-gen eigenaren van het spel de game in 4K kunnen spelen op next-gen consoles. Begin december volgt een extra update die de framesnelheid verbetert tot 60 frames per seconde.

Je profiel met daarin je voortgang en spullen in For Honor blijft bewaard als je overstapt van PlayStation 4 naar PlayStation 5 of van Xbox One naar Xbox Series X|S.

For Honor is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc, bij release is de game ook speelbaar op de next-gen consoles.

For Honor

Van Gerwen en debutant Van Duijvenbode naar kwartfinales World Grand Prix

Michael van Gerwen en Dirk van Duijvenbode hebben donderdagavond de kwartfinales van de World Grand Prix in Coventry bereikt. Voor Danny Noppert was de tweede ronde het eindstation. 

Van Gerwen klopte de Zuid-Afrikaan Devon Petersen met 3-0. De Brabander ontsnapte aan een achterstand, want Petersen miste in de vierde leg twee dubbels voor de eerste set. De nummer één van de wereld sloeg in de vijfde leg zelf wel toe. In het tweede bedrijf liet Petersen vijf kansen liggen om de stand in evenwicht te brengen. Van Gerwen, die de set begon met een fraaie finish van 146, sloeg in de de vijfde leg toe via dubbel twee en kwam op 2-0. De derde set werd eenvoudig gewonnen. In de volgende ronde treft Van Gerwen Simon Whitlock. De Australiër ontdeed zich met 3-2 van Mervyn King.

Eerder op de avond was Van Duijvenbode met 3-1 in sets te sterk voor Dimitri Van den Bergh, de nummer elf van de wereld. De eerste twee sets trok hij met 3-2 naar zich toe, waarna hij het derde bedrijf met 2-3 verloor. In de vierde set maakte The Titan het karwei alsnog af. Van Duijvenbode debuteert op de WGP. In de eerste ronde verraste stuntte hij door Mensur Suljovic naar huis te sturen. In de kwartfinales wacht Gary Anderson. De Schot rekende in de tweede ronde af met Noppert: 3-0.

Jeffrey de Zwaan, de vierde Nederlander in de tweede ronde, komt vrijdag pas in actie, tegen de Duitser Gabriel Clemens. Jermaine Wattimena werd in de openingsronde uitgeschakeld. Bij de World Grand Prix moeten de darters elke leg beginnen met een willekeurige dubbel. Het toernooi in Coventry duurt tot en met maandag en wordt achter gesloten deuren afgewerkt.

Sterfte neemt opnieuw toe

In week 40 (28 september tot en met 4 oktober) overleden naar schatting 3 000 mensen. Dit zijn er ruim 200 meer dan verwacht voor deze week. In week 39 overleden ook al iets meer mensen dan gemiddeld (2 865). De hogere sterfte valt samen met de opkomende tweede golf van de corona-epidemie in Nederland. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Vooral ouderen
Er overleden vooral meer mensen van 80 jaar of ouder. Op basis van de schatting lijkt de toename iets sterker te zijn in de overige bevolking dan onder mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg, zoals bewoners van verpleeghuizen.

Sterfte vanaf week 39 hoger dan verwacht
Met uitzondering van een verhoogde sterfte in week 33 en 34 tijdens de hittegolf, was de sterfte sinds week 19 gemiddeld wat lager dan wat verwacht werd als er geen corona-epidemie was geweest. Daarvoor was de sterfte negen weken verhoogd als gevolg van de corona-epidemie. Tijdens de eerste golf van de corona-epidemie overleden 10 duizend mensen bij wie vastgestelde of vermoedelijke COVID-19 de doodsoorzaak was.

Voor week 40 zijn vanuit de GGD’s 66 in het laboratorium bevestigde COVID-19-patiënten als overleden gemeld aan het RIVM, en 76 voor week 39 (stand 6 oktober). Omdat mogelijk niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen en de registratie soms wat langer duurt, zullen de werkelijke aantallen overleden COVID-19 patiënten in Nederland waarschijnlijk hoger zijn.

Verbetering schattingsmethode verwachte sterfte
De schattingsmethode voor de verwachte sterfte is verbeterd. Het verwachte aantal overledenen volgens de methode die tot 2 oktober gebruikt werd, leunde zwaar op de waarneming van de sterfte in week 3 tot en met 10 van 2020. Voor de sterfte in de eerste golf van de corona-epidemie was dat een goede methode, maar voor het bepalen van de oversterfte over een langere periode is dat niet robuust genoeg. Daarom gebruikt het CBS vanaf nu een langjarig gemiddelde als basis voor het verwachte aantal overledenen. Daarbij wordt ook aangegeven binnen welke marges de sterfte in een week gewoonlijk ligt, geschat op basis van de spreiding in eerdere jaren.

Meer details volgende week vrijdag
De cijfers over week 40 zijn een schatting op basis van 85 procent van de ontvangen overlijdensberichten. Vrijdag 16 oktober publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 40. De cijfers zijn dan completer.

Giro: Etappe 7 - De sprinters moeten aan de bak

Heel veel kansen hebben de sprinters in deze Giro d'Italia niet, gisteren liet iedereen behalve de oppermachtige Arnaud Démare er één liggen. Vandaag volgt een nieuwe kans, tenzij de wind roet in het eten gooit en er rare waaiers ontstaan.

Vanuit het prachtige en vooral historische Matera vertrekt men naar Brindisi, een rit van 143 kilometer. Niet echt een noemenswaardig parcours, het gaat wat naar beneden en is verder grotendeels vlak, dus we verwijzen verder gewoon door naar de voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier.

De etappe gaat rond één uur van start, Eurosport is er gelijk bij met de meesters van het lang keuvelen over van alles: Jeroen en Karsten, het olijke duo. De finish staat tussen grofweg kwart over vier en kwart voor vijf op de planning, maar met wind in de rug raden we aan om op tijd in te schakelen.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Géén Nederlandse rolstoeltennissters in finale Roland Garros

Een bijzonder moment in het rolstoeltennis op Roland Garros: vrijdag wordt de vrouwenfinale in het enkelspel gespeeld, maar er zit geen enkele Nederlandse in de finale. Het laatste Grand Slam-toernooi waar dat het geval was, was Roland Garros in 2017.

De als eerste geplaatste Diede de Groot, titelverdedigster en jagend op haar negende Grand Slam-titel in het enkelspel, speelde tegen de relatief onbekende Japanse Momoko Ohtani. Die maakte echter grote indruk en gaf De Groot zelfs niet de kans om één set te winnen: met een 5-7, 4-6 nederlaag reed De Groot's titeljacht spaak.

De Japanse nummer twee van de wereld, Yui Kamiji, trok vakkundig aan de rem bij Aniek van Koot. Sinds de Britse Jordanne Whiley in 2015 de US Open won pakte Kamiji vijf Grand Slam-titels, de rest ging naar Nederlandse speelsters. Oud-winnares Buis was niet opgewassen tegen haar en struikelde met 3-6, 3-6.

FOK! Wat een weer: gruwelijk nat

Goedenavond,

Ik wilde gisteren het weerbericht maken. Maar mijn collega Stephan heeft elders zo'n enthousiast weerbericht gepost wat ik jullie niet wil onthouden:

U heeft het gemerkt hé mensen? De herfst heeft ongenadig toegeslagen. We hebben prachtige tijden gehad, maar daar betalen we nu de prijs voor. De vraag is vooral: Hoe lang blijft dit aanhouden? Het antwoord daarop is: voorlopig verandert er weinig. Ik denk wel dat het iets opener weer gaat worden, maar een droge dag zit er absoluut niet in.

Gisteren behaalden we te Haarlem een fantastisch resultaat. We bereikten de kaap van 100 mm. En dat in 8 dagen!   We zijn echter niet het natste, dat is even ten noorden van onze regio meer richting Uitgeest. Maar 100 mm telt wel.   Gisteren was het onvervalst herfstweer.  Het was bewolkt en van tijd tot tijd regende het. Of motregende het, het is maar hoe je het ziet.  Gemiddeld viel er in het noorden 15 tot 20 mm, In het midden 10 tot 15 en in het zuiden 0 tot 5 mm.

Vandaag hebben we denk ik een heel open weertype. De zon schijnt geregeld en overdag is het denk ik wel overwegend droog. Er kan wel een enkele bui vallen, maar dat zal niet veel zijn. Het is nog één dag 15 graden..... Daarna gaan de temperaturen naar beneden, dus ik verklap het al, een terrasje pikken zit er denk ik niet meer in. Tegen de avond neemt de bewolking weer toe en gaat uiteindelijk ook weer regenen. Later op de avond en in de nacht zakken de bovenlucht-temperaturen naar -31 graden op zee, dat betekent dat er in de kustprovincies later onweer kan voorkomen. Het wordt maximaal 15 graden.

In het weekend is het gewoon aanhoudend herfstweer. Af en toe schijnt de zon, maar de bewolking overheerst en geregeld vallen er buien. Ik denk de meeste in het zuidwesten. Dat komt door de noordwestelijke wind. Die kan trouwens best kracht 6 halen. En dan de temperaturen. We zullen het in het weekend moeten doen met een graad of 12, terwijl 15 normaal is.. maar het kan dus wel, temperaturen onder normaal.

Ook daarna blijft het aanhoudend wisselvallig en te fris voor de tijd van het jaar.

Meer weer op FOK!

Zoutwinning in Portugal (Foto: KlapMongeaul)
Zoutwinning in Portugal. Daar wordt het nog met de hand gedaan. (Foto:KlapMongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Botersmokkel

Gedurende de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw ontstaat er een bittere strijd tussen de Douane en Douanerecherche aan de ene kant en smokkelaars uit de zuidelijke grensstreken, die boter vanuit Nederland in België willen verkopen, aan de andere kant. De periode staat ook bekend als de 'Boteroorlog' die woedde van ca. 1955 tot 1963.

Er was flink geld te verdienen aan de boter uit Nederland. Nederlanders zelf gebruikten in die tijd liever de goedkopere margarine. In België at men bij voorkeur echte boter, die daar minstens 2 keer zo duur was. Het prijsverschil zat met name in de subsidie die boterproducenten in Nederland een vaste prijs garandeerde en de importheffing die België rekende.

Verzetsdaad
In de grensstreken was de botersmokkel een algemeen aanvaard spel om wat extra’s te verdienen. Was smokkel naar België tijdens de Tweede Wereldoorlog nog een verzetsdaad, in werkelijkheid liep de staatskas miljoenen mis. Kilo’s boter werden middenin de nacht te voet de grens overgebracht. Overdag werden de Belgische Franken voor guldens omgewisseld bij het grenswisselkantoor. De Douane had te weinig mankracht om echt een vuist te maken tegen de smokkelaars.

Gevaarlijker
Als smokkelaars eind jaren 50 de beschikking krijgen over Amerikaanse auto’s en trucks, verhardt de strijd en wordt het spel een stuk gevaarlijker . Wilde achtervolgingen. Soms zelfs wapengeweld. Smokkelaars strooien met stalen kraaienpoten om de wagens van de Douane af te schudden. Banden van auto’s scheuren aan flarden door die kraaienpoten.

Gezamenlijk landbouwbeleid
Smokkelen kost op den duur meer dan het oplevert. Het aanschaffen van de kraaienpoten en het verliezen van auto's en trucks aan de Douane zijn flinke kostenposten. Langzamerhand wordt dan ook de botersmokkel minder. 'Die hard' smokkelaars stappen over naar illegale drankstokerijen en -smokkel, anderen stoppen ermee. De boteroorlog eindigt officieel in 1963 als in het kader van de EEG-vorming gezamenlijk landbouwbeleid wordt gemaakt, België de importheffing afschaft en Belgische boterproducenten ook subsidie ontvangen.

Wil je meer weten over de Botersmokkel? Kijk dan online de speciale aflevering van Andere Tijden.

Dubbelaar Koolhof loopt Roland Garros-finale mis

Tennisser Wesley Koolhof is er niet in geslaagd zijn tweede opeenvolgende Grand Slam-finale te bereiken. Samen met zijn Kroatische kompaan Nikola Mektic sneuvelde de Nederlander in de halve finales van het dubbelspel op Roland Garros.

Koolhof en Mektic waren als negende geplaatst en speelden tegen de Duitse titelverdedigers Kevin Krawietz en Andreas Mies, de nummers acht van de plaatsingslijst. Na een eerste game van dik tien minuten trokken de Duitsers de eerste set naar zich toe, waarna Koolhof en Mektic het in set twee op de belangrijke momenten niet konden bolwerken: 3-6, 5-7.

In de finale spelen de Duitsers tegen de Kroaat Mate Pavic en de Braziliaan Bruno Soares. De US Open-winnaars van vorige maand rekenden af met de als eerste geplaatste Colombianen Juan Sebastian Cabal en Robert Farah: 7-6 (4), 7-5.

Junior Den Ouden naar halve finales Roland Garros

Tennisser Guy den Ouden staat in de halve finales van het juniorentoernooi op Roland Garros. De 18-jarige Nederlander rekende in de kwartfinales af met de Fransman Sean Cuenin.

In de eerste set kreeg Den Ouden op 3-2 meerdere kansen op een break en op de vierde was het raak, waarna hij de set naar zich toe trok. In het tweede bedrijf liet hij gelijk al meerdere breakkansen liggen, maar op 2-2 sloeg hij alsnog toe.

Den Ouden kreeg vervolgens op de service van Cuenin op 5-4 drie matchpoint, maar de Fransman wist er telkens weer deuce van te maken en pakte de game. Op eigen service gaf Den Ouden er opnieuw drie weg, maar op het zevende matchpoint was het dan eindelijk raak: 6-3, 6-4.

In de halve finales speelt Den Ouden vrijdag tegen de Zwitser Leandro Riedi. Thiemo de Bakker was in 2006 de laatste Nederlandse junior in de halve finales in Parijs, niet veel later werd hij met zijn zege op Wimbledon de tot nu toe laatste Nederlandse Grand Slam-winnaar bij de junioren.

Ride 4

De Ride-franchise heeft na drie delen al een solide basis, en voor de laatste game van de huidige generatie besluit Milestone het wiel niet opnieuw uit te vinden en voort te bouwen op wat er al is en dat zoveel mogelijk verfijnen. Dat is zowel de zegen als vloek van Ride 4: het is een game die qua realisme ongeëvenaard is, maar die ook niet bekend staat als speelbaar voor een breed publiek. Ik ging aan de slag met de versie voor de pc.

Grand jury klaagt Netflix aan wegens ' obscene' scenes in de film Cuties

Netflix is door een grand jury in Tyler County, Texas aangeklaagd wegens promotie voor onzedelijk beeldmateriaal van een kind in de controversiële film "Cuties".

Verschillende leden van het Congres hadden al een brief geschreven aan procureur-generaal Bill Barr met het verzoek om Netflix te vervolgen wegens 'kinderpornografie', en er werd een petitie gestart door de organisatie Enough is Enough om een onderzoek en mogelijke vervolging wegens 'kinderpornografie' te  starten.

Netflix heeft de afgelopen maanden voor de nodige  opschudding gezorgd door hun besluit om de bekroonde Franse film "Cuties" te gaan uitzenden. In deze film dansen een groepje 11-jarige meisjes provocerend, de vergelijking met kinderporno werd snel gemaakt.

In de aanklacht die afgelopen dinsdag op Twitter is geplaatst wordt Netflix beschuldigd van ' het bewust onzedelijk beeldmateriaal van een kind promoten, waarbij de beelden geen enkele literaire, artistieke, politieke of wetenschappelijke waarde hebben'.

Netflix, dat inmiddels meer dan 2,5 miljoen abonnees heeft verloren, verdedigde zijn besluit om de film "Cuties"(ook wel bekend als "Mignonnes" in het Frans), uit te brengen met het argument dat de film bedoeld is om  een statement  te maken tegen het seksualiseren van jonge kinderen. Netflix erkent wel dat het gedrag van de jonge meisjes in "Cuties" als ongepast is aan te merken maar dat zou het gevolg zijn van de huidige falende samenleving.

De film, geschreven en geregisseerd door Maïmouna Doucouré, draait om een 11-jarig Senegalees moslimmeisje Amy (Fathia Youssouf), die in een arme wijk van Parijs woont. Amy raakt gefascineerd door een groep rebelse meisjes op haar middelbare school die dansjes nadoen van social media en zich sexy kleden door naveltruitjes en hoge hakken te dragen. Ze praten over influencers, oefenen  het twerken en giechelen over jongens en seksgerelateerde dingen die ze gezien hun leeftijd nog niet snappen. Doucouré heeft uitgelegd dat de film is geïnspireerd door haar eigen levenservaringen toen ze opgroeide als vluchtelingenmeisje dat gevangen zat tussen twee culturen, en beschreef de film als kritiek op de seksualisering van kinderen. 

Volgens het blad Rolling Stone  zou de aanklacht tegen Netflix het gevolg zijn van 'stemmingmakerij'  door aanhangers  van de QAnon complottheorie, deze extreemrechtse groep verkondigt al maanden het gerucht dat filmmaatschappijen pedofilie en kinderhandel promoten, een overtuiging die door steeds meer mensen klakkeloos wordt overgenomen.

Arbeidsmigranten woonden illegaal in kantoor Haags uitzendbureau

Bij een integrale controle onder coördinatie van het RIEC in Westland en Den Haag stuitten inspecteurs van de Haagse Pandbrigade op illegale huisvesting in een Haags kantoorpand. In 4 opslagruimtes zonder daglicht troffen inspecteurs bewoners aan die bij het uitzendbureau werkten. De gemeente Den Haag heeft de ruimtes per direct gesloten en verzegeld.

Het uitzendbureau dat in Den Haag is gevestigd, leent personeel, veelal arbeidsmigranten, uit aan diverse tuindersbedrijven in de regio en regelt de huisvesting voor hen. Bij de controle hebben de Inspectie SZW en de Belastingdienst de boekhouding van het uitzendbureau onder de loep genomen.

Inspecteurs van de Haagse Pandbrigade hebben alle ruimtes in het kantoorpand onderzocht, omdat het vermoeden bestond dat arbeidsmigranten er illegaal woonden. In vier opslagruimtes van zo’n 10 m2 wonen mogelijk meerdere werknemers. Dit is niet alleen verboden, maar ook gevaarlijk. Het pand heeft een bedrijfsbestemming en als er bijvoorbeeld brand uitbreekt dan weten de hulpdiensten niet dat er in het gebouw gewoond wordt.

Tegelijkertijd is een tuindersbedrijf in het Westland gecontroleerd. Daar troffen inspecteurs ruim 40 arbeidsmigranten aan met onder meer Poolse, Roemeense, Bulgaarse en Griekse nationaliteiten. Uit verklaringen bleek dat zij mogelijk onder het minimumloon worden betaald. De Inspectie SZW doet daarom nader onderzoek naar mogelijke overtredingen van de Wet minimumloon.

Samen tegen malafide uitzendbureaus en ondermijning

De controle kwam tot stand na diverse meldingen over het uitzendbureau en werd gecoördineerd door het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) in Den Haag. In deze zaak werken overheidsorganisaties zoals de Inspectie SZW, de Belastingdienst, de politie en gemeenten Den Haag en Westland samen om overtreders aan te pakken. Dankzij de samenwerking is er beter beeld van de ernst van de overtredingen en kunnen misstanden beter worden bestreden. De overheid kan bijvoorbeeld bestuursrechtelijk handhaven, strafrechtelijk vervolgen, illegaal verkregen vermogen afpakken, panden sluiten en openstaande belastingen innen.

Pixar's Soul verplaatst naar Disney+

Zojuist heeft Disney via haar internationale social media-kanalen bekendgemaakt dat de nieuwe Pixar-film Soul direct naar streamingsdienst Disney+ zal gaan.

Dit natuurlijk in verband met de coronavirus-pandemie, waardoor in een groot deel van de Verenigde Staten de bioscopen momenteel hun deuren hebben moeten sluiten. Het is een van de laatste filmtitels die nog op zijn originele releasedatum stond. Nu zal er dus in een groot deel van de wereld geen vertoning plaatsvinden op het witte doek. Op 25 december is de animatiefilm te streamen.

Aangezien het nieuws nog zo vers is en de Nederlandse kanalen van Disney het nieuws nog niet hebben bevestigd is er een kans dat er in Nederland wel gewoon een bioscooprelease zal zijn. Dit ook kijkende naar het feit dat in dit land de bioscopen al een aantal maanden open zijn voor publiek. Zo werd ook een andere Pixar-film die in een aantal landen eerder naar Disney+ ging, Onward, gewoon nog vertoond in de Nederlandse bioscopen.

Soul is geregisseerd door Pete Docter en Kemp Powers. De stemmen worden ingesproken door onder andere Jamie Foxx, Tina Fey, Richard Ayoade, Angela Bassett en Quest Love. Op de website van Pathé staat de film nog in de bioscoopagenda voor 25 november.

Laatste reviews en specials
preview
De Sims 4 Sneeuwpret
review
Watch Dogs: Legion
special
Het Waterliniepad - De stelling van Amsterdam
special
Random Pics van de Dag #139
special
Random Pics van de Dag #137
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #24
©FOK.nl e.a.