FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 22 oktober 2020

Random Pics van de Dag #135

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslagen eerste speelronde Europa League

Naast Napoli - AZ en PSV - Granada staan er vandaag nog 22 wedstrijden op het programma in de eerste speelronde van de Europa League. Feyenoord moet om 21.00 aantreden tegen Dinamo Zagreb.

Uitslagen Europa League
BSC Young Boys - AS Roma 1-2
Bayer Leverkusen - Nice 6-2
CSKA Sofia - CFR Cluj 0-2
Dundalk - Molde FK 1-2
Hapoel Be'er Sheva - Slavia Praag 3-1
Lech Poznan - Benfica 2-4
NK Rijeka - Real Sociedad 0-1
Napoli - AZ 0-1
PAOK Saloniki - Omonia Nicosia 1-1
PSV - Granada 1-2
Rapid Wien - Arsenal 1-2
Standard Luik - Glasgow Rangers 0-2
1899 Hoffenheim - Rode Ster Belgrado 2-0
Celtic - AC Milan 1-3
Dinamo Zagreb - Feyenoord 0-0
Leicester City - Zarja Loegansk 3-0
Ludogorets - Antwerp 1-2
Maccabi Tel Aviv - Qarabağ 1-0
Slovan Liberec - Gent 1-0
Sparta Praag - Lille 1-4
Sporting Braga - AEK Athens 3-0
Tottenham Hotspur - LASK Linz 3-0
Villarreal - Sivasspor 5-3
Wolfsberger AC - CSKA Moskou 1-1

PSV begint Europa League met verlies

PSV heeft de eerste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League verloren van Granada. De Spaanse club won met 1-2. Het doelpunt van de Eindhovenaren werd gescoord door Mario Götze.

Bij afwezigheid van Pablo Rosario en Cody Gakpo begon PSV met Jorrit Hendrix en Mohamed Ihattaren in de basis.

Granada voerde na de aftrap direct druk uit op PSV. De ploeg van Roger Schmidt kwam goed weg bij een aanval waarbij het de bal maar met moeite uit het eigen strafschopgebied kreeg.

Na de offensieve start van Granada nam PSV het initiatief over. PSV kreeg na een kwartier spelen de eerste echte kans. Een schot van Donyell Malen werd gepareerd door doelman Rui Silva.

Een kwartier later gaf Götze vanaf de linkerkant een panklare voorzet op Malen maar de aanvaller miste de bal.

In de laatste tien minuten was Ángel Montoro dicht bij de openingstreffer voor de bezoekers maar PSV-doelman Yvon Mvogo bracht redding. Direct daarna een kans voor PSV: Het was opnieuw Götze met een pass, dit keer op Mauro Júnior maar de Braziliaan schiet wild over.

In de blessuretijd van de eerste helft kopte Denzel Dumfries een lange bal voor de voeten van Götze. De Duitser aarzelde geen moment en trapte de bal hard binnen: 1-0.

Na rust kwam Nick Viergever het veld in voor Götze. De wissel deed PSV geen goed. Granada zette meteen druk en de Eindhovenaren konden daar moeilijk mee omgaan. In de 56e minuut maakte Jorge Molina dan ook de gelijkmaker na een vrije trap.

Tien minuten later kwam Granada op een 1-2 voorsprong. Darwin Machís scoorde met een mooie trap vanaf de linkerkant van het strafschopgebied in de rechterbovenhoek. Doelman Mvogo was kansloos.

Malen was dicht bij de gelijkmaker maar zijn bal werd op de doellijn gepakt door de doelman van Granada.

In een poging om nog iets aan de stand te veranderen bracht PSV-trainer Schmidt Noni Madueke voor Mauro Júnior in het veld, maar ook de 18-jarige Engelsman slaagde daar niet in.

AZ wint uit bij Napoli

AZ heeft de uitwedstrijd tegen Napoli in de groepsfase van de Europa League gewonnen. Met een uitgedunde selectie vanwege corona wonnen de Alkmaarders met 0-1.

Het was Napoli die de Alkmaarders op de eigen helft vast zetten. Het leidde echter niet tot grote kansen. Als AZ een aanval plaatste leed het balverlies. Een foutje van Koulibaly leidde tot een kans voor AZ maar Sugawara schoot de bal naast.

In de twaalfde minuut van de tweede helft was het De Wit die de 0-1 binnentikte na een 1-2tje tussen Svensson en Sugawara. Napoli voerde de druk vervolgens verder op, maar het leverde enkel twee gevaarlijke schoten op van Politano.

In de andere wedstrijd in Groep F won Real Sociedad bij HNK Rijeka dankzij een goal ver in blessuretijd van Bautista.

Napoli

0 - 1

AZ

     57' De Wit
 
 Gele kaart: Koulibaly, (Napoli), De Wit, (AZ)
 
Arbiter: Stefanski (Pol)
 
Opstelling:   Opstelling:
Meret
Di Lorenzo
Maksimovic
Koulibaly
Hysaj (Mário Rui/59)
Politano (Bakayoko/83)
Ruiz
Mertens
Lobotka (Demme/ 66)
Lozano (Insigne/59)
Osimhen (Petagna/66)
  Bizot
Svensson
Hatzidiakos
Martins Indi
Wijndal
Midtsjö (Leeuwin/ 88)
Stengs
Koopmeiners
Sugawara
De Wit
Karlsson (Gudmundsson/88)

Martin blijft Roglic en Carapaz in sprint bergop

Daniel Martin heeft de derde etappe in de Vuelta a España gewonnen. Met aankomst op een col van de eerste categorie was de Ier van Israel Start-Up Nation in een sprintje bergop de snelste. Klassementsleider Primoz Roglic kwam als tweede over de streep en behield de rode leiderstrui in de Ronde van Spanje.

In de derde etappe van de Ronde van Spanje was er in de finale opnieuw een zware klim, net zoals in de eerste twee dagen van deze Vuelta. Voordat het aan de klassementsrenners was maakte in het eerste deel van de wedstrijd Niki Terpstra deel uit van een vroege kopgroep. De Nederlander sprong mee met vier andere renners, maar halfweg de wedstrijd werden het vijftal alweer ingelopen.

Een tweede vluchtersgroep, met onder meer Ángel Madrazo, hield het langer vol maar op zeven kilometer werd de tweede kopgroep van de dag ingerekend. Daarna konden de klassementsrenners zich op de Laguna Negra laten zien, maar daar was Esteban Chaves, de nummer in het klassement, niet meer bij. De kleine Colombiaan kreeg te maken met materiaalpech en moest verder op een fiets van zijn ploeggenoot, maar geraakte nooit meer vooraan en verloor meer dan één minuut.

In de laatste steile kilometer viel de beslissing. Sepp Kuss probeerde het in de laatste kilometer twee keer met een aanval, maar de Amerikaan kreeg steeds Richard Carapaz op zijn wiel en hield daarna in. Een sprint moest de beslissing brengen en daarin was de Ier Daniel Martin net iets sterker dan Primoz Roglic.

Roglic behield in het algemeen klassement wel de leiding, maar zag via de bonificatieseconden Martin wel naderen tot vijf seconden. Carapaz heeft een achterstand van dertien seconden op de Sloveen van Jumbo-Visma.

Landelijke ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt per 23 oktober 2020 om 00:00 uur voor heel Nederland een ophokplicht in voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden.

De maatregel wordt genomen naar aanleiding van een recente vondst van zes dode knobbelzwanen in Kockengen (Utrecht) waarvan na een test bij twee kadavers vogelgriep is vastgesteld van een hoogpathogene variant (HPAI van het serotype H5N8). Inmiddels wordt ook een dode smient uit dezelfde omgeving getest voor vogelgriep. Nader onderzoek moet nog aantonen of dit ook HPAI H5N8 of een ander serotype betreft.

Advies deskundigengroep dierziekten
Minister Schouten heeft de deskundigengroep dierziekten gevraagd de bevindingen te beoordelen. De deskundigengroep concludeert dat het virus van de besmette knobbelzwanen hoogstwaarschijnlijk uit Rusland afkomstig is en met trekvogels naar Nederland is gebracht. Daar zijn de afgelopen maanden veel meldingen van HPAI geweest. Veel watervogelsoorten leven in groepen in deze tijd van het jaar. Onder deze omstandigheden kan een virus zoals HPAI H5N8 relatief gemakkelijk spreiden onder wilde watervogels.

Maatregelen naar aanleiding van het advies
De deskundigengroep schat in dat het risico op een introductie op een pluimveebedrijf nu hoog is. Daarom heeft de minister van LNV een landelijke ophokplicht ingesteld voor commercieel gehouden pluimvee om te voorkomen dat bedrijven in Nederland besmet raken door virus uit wilde vogels. Pluimveebedrijven met een uitloop (vrije-uitloop en biologische) hebben namelijk een grotere kans om vogelgriep in te slepen. Daarnaast worden eendenbedrijven verplicht het strooisel, dat in de stal gebruikt wordt, zo op te slaan dat het ontoegankelijk is voor wilde vogels en bij het aanbrengen van het strooisel in de stal te voorkomen dat materiaal van het erf in de stal terecht kan komen. Het ministerie van LNV zal het insleeprisico regelmatig laten beoordelen.

Maak melding van dode wilde vogels
Het is in de huidige situatie van belang dat vondsten van dode wilde vogels worden gemeld bij de daarvoor bestemde instanties. De procedures daarvoor zijn te vinden op de website van de NVWA.

Stuur Slaapmeisje en Milo naar hotel Okura

Vorige week werd er een crowdfunding gestart om te zorgen dat de 13-jarige Milo na het overlijden van zijn ongeneeslijk zieke moeder Linda in zijn ouderlijk huis kan blijven wonen. Linda is al sinds 2000 lid van FOK! onder de nickname Slaapmeisje. Ze heeft borstkanker in een vergevorderd stadium en heeft niet lang meer te leven. 

Op het moment dat ik van haar situatie hoorde besloot ik een wandeling van 80 kilometer te maken om de crowdfunding te ondersteunen. Omdat het streefbedrag al binnen enkele dagen behaald was is dat niet meer nodig, maar ik raakte in gesprek met Linda en vroeg haar of ze nog een grote wens had.

Dat heeft ze. Ze wil dolgraag een keer Japans eten in Hotel Okura in Amsterdam. Afgelopen week heb ik contact gezocht met Hotel Okura, en ze willen graag hun steentje bijdragen. Er zitten echter wel wat haken en ogen aan, want door de coronamaatregelen is dineren alleen mogelijk in combinatie met een hotelovernachting.

Op 24 oktober vertrek ik om 00:00 uur voor een wandeling van A(lkmaar) naar B(aarn). De originele slogan luidt van A naar Beter. Helaas kan ik Slaapmeisje niet beter wandelen, maar ik kan er hopelijk wel voor zorgen dat ze een onvergetelijke avond uit kan met haar zoon. Daarom ben ik een nieuwe crowdfunding actie gestart. Helpen jullie mee? Het beoogde bedrag omvat de hotelkosten, kosten voor het diner en vervoer van en naar het hotel. Alle donaties hiervoor gaan rechtstreeks naar Linda zelf toe. Helpen jullie mee om Linda en Milo een mooie herinnering te bezorgen? 

Update 17:57 uur
Inmiddels is er, binnen acht uur,  al een kwart van het beoogde bedrag gedoneerd. Dank aan alle helden die een donatie hebben gedaan  

Slaapmeisje en Milo  (Foto: Slaapmeisje)
Slaapmeisje en Milo (Foto: Slaapmeisje)

Madness at the Darkmoon Faire in Hearthstone

Blizzard maakt vandaag meerdere aankondigingen over Hearthstone. De eerste is de nieuwe uitbreiding: Madness at the Darkmoon Faire. Het betekent een crossover tussen de Darkmoon Faire en... Old Gods.

De uitbreiding bevat wederom 135 nieuwe kaarten en komt al op 17 november uit. Het nieuwe Keyword is Corrupt, een effect dat activeert wanneer je een kaart speelt met een hogere mana-cost dan de kaart met Corrupt.

Daarnaast keren natuurlijk de vier Old Gods terug, elk met een nog krankzinniger effect dan voorheen.

Een overzicht met alle onthulde kaarten kun je hier terugvinden. Zoals gezegd komt de uitbreiding uit op 17 november, maar vanaf vandaag is de pre-order beschikbaar.

Kelderman: "Zwaarste dag van mijn leven"

Wilco Kelderman kende een zware achttiende etappe in de Giro d'Italia. De Nederlander van Sunweb verloor tijd op zijn ploegmaat Jai Hindley en op Tao Geoghegan Hart, maar knokte zich wel naar de leiding in het algemeen klassement.

"Dit was de zwaarste dag van mijn leven," aldus Kelderman na afloop. "De twee Ineos-mannen waren supersterk, waardoor ik niet kon volgen. Dus ik moest voor mezelf racen daarachter. Een enorm gevecht. Ik was voortdurend op de hoogte van de tijdsverschillen en ik wist dat het heel nipt ging worden. Maar het kon uiteindelijk niet beter voor ons, met de etappezege en de roze trui. Nu herstellen en dan maken we plannen voor de komende dagen."

 Special moment between @JaiHindley and @W1lcokelderman at the #Giro🇮🇹 stage finish.🤗 

Hindley wint koninginnenetappe, roze trui nipt voor Kelderman

De koninginnenetappe in de Giro d'Italia van Pinzolo naar Laghi di Cancano is gewonnen door Jai Hindley. De renner van Sunweb won de sprint van zijn medevluchter Tao Geoghegan Hart. Wilco Kelderman pakte de roze leiderstrui, maar verloor wel tijd op Geoghegan Hart en ploegmaat Hindley.

Gelijk na de start moesten de renners klimmen. De Campo Carlo Magno van de tweede categorie moest worden bedwongen. En ook regende het aanvallen van renners die mee wilden zitten in de vlucht van de dag, maar de pogingen werden geneutraliseerd. Ruben Guerreiro, de drager van de bergtrui, kwam als eerste boven. Het peloton was ondertussen uitgedund tot zo'n 45 man.

Uiteindelijk slaagden 10 man erin om wel weg te rijden: Felline, Tonelli, Rossetto, Navarro, De Gendt, Carretero, Cataldo, O'Connor, Ganna en Swift. De tweede beklimming van de dag was de Passo Castrin van de eerste categorie. Een groep met daarin bergkoning Guerreiro was inmiddels ook uit het peloton ontsnapt en zij sloten bij de kopgroep aan. De Gendt was als eerste boven, het peloton volgde op anderhalve minuut.

In het peloton was het Sunweb dat het tempo bepaalde. Wat volgde was een groot aantal kilometers waar weinig gebeurde. Op zo'n 63 kilometer van de meet begon men aan de roemruchte Stevio. De kopgroep dunde langzaam uit en ook in het peloton moesten aardig wat renners lossen. Op het nog niet steile gedeelte was het O'Connor, de winnaar van de etappe van gisteren en de nummer twee van de dag ervoor, die uit de kopgroep reed.

In de groep met favorieten, waar Sunweb stevig de regie in handen had, was het roze truidrager Almeida die het erg moeilijk had en uiteindelijk op 12 kilometer onder de top moest lossen. Er was nog een groepje van vier over met Kelderman, Hindley, Geoghegan Hart en Dennis dat op een halve minuut van O'Connor reed. Kelderman had het wel lastig door het tempo van Dennis en moest lossen. Inmiddels was O'Connor ingelopen. Kelderman ondertussen bleef Hindley, Geoghegan Hart en Dennis in het vizier houden al bleef hij wel tijd verliezen. Almeida kon dag zeggen tegen zijn roze trui want zijn verschil was inmiddels opgelopen naar 2,5 minuut.

In de laatste twee kilometers voor de top verloor Kelderman niet meer tijd op de drie vooraan. Het verschil bleef rond de 40 tellen. Het was Dennis die als eerste boven kwam. Kelderman volgde op 49 tellen. In de afdaling werd de achterstand van de Nederlander niet groter, maar ook niet kleiner. In de slotklim werd het verschil wel groter. Dennis moest vooraan lossen. Fuglsang en Bilbao kwamen bij Kelderman en gingen erop en erover. Hij kon niet bij het duo aanhaken, waar Fuglsang even later moest lossen. Vooraan was het Hindley die niet uit het wiel van Geoghegan Hart kwam en dus ook niet overnam.

In de eindsprint was het Hindley die Geoghegan Hart de baas was in de eindsprint. Kelderman kwam uiteindelijk op 2,18 helemaal kapot over de finish, maar pakte wel het roze. Hij heeft in het algemeen klassement twaalf tellen op ploegmaat Hindley, en 15 tellen op Geoghegan Hart.

Eerste Fire Emblem gelokaliseerd voor Nintendo Switch

Nintendo maakt bekend dat Fire Emblem: Shadow Dragon and the Blade of Light gelokaliseerd wordt voor Nintendo Switch. Het is de eerste Fire Emblem ooit, die in het verleden nooit buiten Japan is uitgekomen.

De game betekende in 1990 het debuut van Marth, die later als één van de populairste personages werd opgenomen in Super Smash Bros. Melee. De game stelt spelers in staat om naar een voorgaande beurt terug te keren en om beurten versneld af te laten spelen.

Ook is het mogelijk bookmarks te maken, zodat je snel weer naar een ouder punt in de game kunt terugkeren. De game wordt op 12 april 2021 uitgegeven in de Nintendo eShop en zal voor beperkte tijd beschikbaar blijven.

Twintig jaar cel en TBS voor doodschieten rapper Feis

De rechtbank heeft vandaag een 26-jarige man uit Rotterdam veroordeeld voor doodslag op een (toen) 32-jarige man uit Rotterdam en poging daartoe op diens iets jongere broer, ook afkomstig uit Rotterdam.

In de nieuwjaarsnacht van 2019 heeft de verdachte gericht met een vuurwapen op beide mannen geschoten. Daarbij viel een dodelijk slachtoffer te betreuren en raakte het andere slachtoffer zeer zwaar gewond.

Verder wordt de man veroordeeld voor poging tot doodslag op een man in een auto. Bij dat strafbaar feit, gepleegd op 1 december 2018, is door verdachte gericht geschoten op de bestuurder van een andere auto.

Voor beide incidenten is niet gebleken van een aanleiding voor het schieten. De verdachte is ook veroordeeld voor het tweemaal voorhanden hebben van een vuurwapen.

Celstraf en TBS
Aan de veroordeelde man is een gevangenisstraf opgelegd voor de duur van 20 jaar (met aftrek van voorarrest). Ook is een TBS-maatregel opgelegd met bevel tot verpleging.

De opgelegde straf komt geheel overeen met de eis van de officier van justitie. De duur van de TBS-maatregel is, gelet op de delicten waarvoor de maatregel wordt opgelegd, niet aan een maximum gebonden en kan daardoor langer duren dan 4 jaar.

De rechtbank heeft de TBS-maatregel opgelegd, ondanks dat de verdachte heeft geweigerd om mee te werken aan onderzoek naar zijn geestvermogens. De rechtbank heeft vastgesteld dat de man onder andere lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis.

De rechtbank komt tot dit oordeel op grond van de resultaten van het onderzoek door het Pieter Baan Centrum en de toelichting daarop tijdens de behandeling van de strafzaak van de psychiater en de psycholoog die het rapport over de man hebben opgesteld. De rechtbank heeft bij haar oordeel ook de nu bewezen verklaarde feiten meegewogen en het ontbreken van een andere verklaring voor die feiten.

Schadevergoedingen
In deze strafzaak waren zeven vorderingen van benadeelde partijen ingediend bij de rechtbank. Zes vorderingen zagen op het schietincident in de nieuwjaarsnacht, een op het schietincident van 1 december 2018. De vorderingen hebben in drie gevallen betrekking op materiële schade en smartengeld en vijf vorderingen zijn geheel of gedeeltelijk gebaseerd op affectieschade.

In twee gevallen heeft de rechtbank de gevorderde vergoeding voor affectieschade niet toegewezen, maar heeft zij de benadeelde partij niet- ontvankelijk verklaard in de vordering.
Dat laatste betekent dat deze benadeelde partijen nog wel hun vordering kunnen indienen bij de burgerlijke rechter. Die beslissing is, kort gezegd, genomen op grond van de afgrenzing in de wet, waarbij bepaalde verwanten slechts onder bijzondere omstandigheden in aanmerking (kunnen) komen voor vergoeding van affectieschade. Het gaat daarbij om vorderingen van twee broers van het overleden slachtoffer, onder wie het tweede slachtoffer.

De vordering van het tweede slachtoffer van het schietincident in de nieuwjaarsnacht is toegewezen voor zover die vordering betrekking heeft op zijn eigen schade. Het gaat dan om materiële schade. Verder heeft hij recht op € 40.000,- smartengeld. De andere vorderingen van de benadeelde partijen zijn geheel of grotendeels toegewezen. In totaal moet de verdachte schadevergoedingen betalen van € 57.500,- aan affectieschade en ruim € 75.000,- andere schade.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 43

Week drie van de grote Lord of the Rings-revival in de bioscoop. Ben je de afgelopen weken naar The Fellowship of the Ring en The Two Towers geweest? Dan mag je nu deel drie niet missen. Of ga gewoon naar één van de andere releases.

Tip voor wie het nieuwe aanbod maar niks vindt: kijk bij je lokale bioscoop of die nog speciale voorstellingen heeft. Zo draait het Amsterdamse filmtheater Rialto aanstaande zondag BlackKklansman, kun je vanavond naar From Dusk Till Dawn in Kriterion, of ook op zondag naar La Dolce Vita in Theater Dakota in Den Haag of op diverse data vanaf vrijdag naar Se7en In KINO Rotterdam.

En tip voor iedereen die wat te eten ot te drinken wil hebben tijdens de film; de bioscopen mogen je op dit moment niets serveren, dus staan sommige theaters je toe om zelf wat mee te nemen. Kijk op de site van je lokale bioscoop voor meer informatie.

The Lord of the Rings: The Return of the King (Extended Edition)

De laatste strijd om Midden-aarde begint. Frodo en Sam, geleid door Gollum, zetten hun gevaarlijke missie voort in de richting van de branden van Mount Doom om de Ene Ring te vernietigen. Aragorn worstelt om zijn nalatenschap te vervullen terwijl hij zijn in de minderheid zijnde volgelingen leidt tegen de groeiende macht van de Duistere Heer Sauron, zodat de Ringdrager zijn zoektocht kan voltooien.

The Last Right

De succesvolle advocaat Daniel Murphy (Michiel Huisman) reist vanuit New York terug naar Ierland voor de begrafenis van zijn moeder. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden krijgt hij niet alleen de verantwoordelijkheid voor zijn autistische broer Louis, maar ook voor het lichaam van de man die naast hem in het vliegtuig zat. Aangespoord door Louis en de pittige jonge begrafenisondernemer Mary begint hij aan een doldwaze autorit dwars door Ierland om de onbekende man te kunnen begraven, op de hielen gezeten door de politie (Colm Meany).

I Am Greta

I Am Greta van Nathan Grossman is een zeer persoonlijke en intieme documentaire over de Zweedse activist Greta Thunberg, gemaakt in cinéma vérité stijl waarin hij haar met instemming van haar ouders van zeer nabij volgt tijdens ontmoetingen met wereldleiders, protestbijeenkomsten en thuis bij haar familie.

Buiten is het Feest

De succesvolle zangeres Sonne neemt haar nichtje in huis na de onverwachte dood van haar zus. Als de biologische vader de voogdij opeist, wordt Sonne voor het eerst van haar leven gedwongen naar buiten te treden over haar traumatische verleden. Pas als ze haar zwijgen doorbreekt, kan ze haar nichtje redden.

Stevie Nicks, 24 Karat Gold

Rock & Roll Hall of Fame icoon Stevie Nicks brengt haar publieksfavorieten en bijzondere pareltjes naar het grote doek in deze imponerende concertfilm, opgenomen tijdens haar uitverkochte 24 Karat Gold Tour.

Sweet Thing

Billie (15) en haar broertje Nico (11) wonen bij hun vader Adam in een geïmproviseerd idyllisch bestaan. Maar telkens als Adam toegeeft aan de verleiding van de alcohol, maakt geborgenheid plaats voor een delirium van tranen en schuld. Hun excentrieke moeder is er al jaren vandoor en heeft een toxische relatie met Beaux, eveneens een drinker, maar van een ander soort. Als Adam gedwongen in de rehab verdwijnt, nemen Billy en Nico de benen met hun nieuwe vriend Malik, ook een emotionele wees, op zoek naar zijn vader die in Florida zou wonen. De tocht van de drie wordt een magische ervaring met ups en downs, gedragen door de hoop en veerkracht van de jeugd.

Into the Jungle

Een pasgetrouwd Australisch stel vertrekt naar de jungle van Papoea-Nieuw-Guinea met een op het eerste gezicht onmogelijke opgave. Jim en Jean Thomas willen de inheemse bevolking ervan overtuigen niet meer te jagen op de tenkile, een boomkangoeroe. Die van oudsher door de bevolking wordt gegeten maar nu op de rand van uitsterven staat. Er zijn nog maar 100 exemplaren van de soort in leven. Na veel verzet lukt het hen om de inwoners te overtuigen. Into the Jungle is een verhaal over toewijding en doorzettingsvermogen, over mensen die bereid zijn hun leven op het spel te zetten om een verschil te maken in de wereld.

ROH Giselle

Peter Wrights productie van de klassieker van Marius Petipa, een van de grootste romantische balletten, is een verhaal over verraad, bovennatuurlijke krachten en liefde die verder gaat dan de dood. De rol van Giselle biedt de danseres veel technische, maar ook dramatische uitdagingen. Van de prille liefde van het personage tot het wegglijden in waanzin en haar laatste gebaar van vergeving vanuit het hiernamaals. De eerste akte van het ballet bestaat uit historische details en rustieke kleuren. De tweede akte dompelt het publiek onder in een griezelig, maanverlicht bos in de greep van de etherische Wilis. De combinatie van een gedenkwaardig verhaal en prachtige choreografie, maakt van Giselle de perfecte voorstelling om het klassieke ballet te ontdekken.

The Racer

Zomer 1998 – De openingsritten van de Tour de France zijn verhuisd naar Ierland. Doping wordt veelvuldig, maar in het geheim, toegediend gedurende deze ‘Tour du Dopage’. De Belgische wielrenner Dom Chabol, bijna aan het einde van zijn carrière, is één van de beste ‘Domestiques’ (meesterknechten) van de afgelopen 20 jaar in de Tour. Het is een zware, opofferende rol – tempo instellen, wind tegenhouden en ondersteuning bieden zodat de sprinter van het team als eerste over de finish komt – en zelf voor de overwinning gaan is geen optie. Maar Dom koestert in het geheim een verlangen om de gele trui te dragen – al is het maar één keer voor het einde van zijn carrière.

AP-NORC / USAFacts-enquête: Velen in de VS wantrouwen campagne-informatie

In dit jaar van Amerikaanse presidentsverkiezingen waarin de verdeeldheid onder de  bevolking enorm is toegenomen, kunnen Amerikanen het over een ding eens zijn: Desinformatie over de regering en de politiek is een enorm groot probleem.

Uit een nieuw onderzoek van The Associated Press-NORC Center for Public Opinion Research en USAFacts blijkt dat hoewel kiezers van mening zijn dat ze vrij eenvoudig nauwkeurige informatie om te gaan stemmen kunnen vinden, het veel moeilijker is om te achterhalen of de informatie die ze horen en lezen van en over de presidentskandidaten echt waar is.

'De verspreiding van desinformatie is nu tot het niveau gekomen waarop het ondoenbaar is om de waarheid nog  te kunnen achterhalen' , zei verpleegster Liana Price (34) uit Tampa Bay, Florida, die Democraat Joe Biden steunt in de wedstrijd tegen president Donald Trump. Ze maakt zich zorgen over het feit dat desinformatie over de verkiezingen de kiezers zou kunnen beïnvloeden. 'Je probeert feiten en daadwerkelijk uitgevoerd onderzoek uit te leggen en aan te bieden, maar mensen geloven het  gewoon niet.' 

Een van de bevindingen van de enquete: meer dan 8 op de 10 beoordeelden de verspreiding van desinformatie over de overheid als een 'enorm probleem'.

'De stortvloed aan politieke desinformatie en complottheorieën heeft het wantrouwen in organisaties aangewakkerd en dreigt het vertrouwen in de verkiezingen, de democratie en de natie zelf te ondermijnen', aldus Cindy Otis, een voormalig CIA-officier en nu vice-president van analyse bij Alethea Group, een organisatie die zich inzet om het verspreiden desinformatie tegen te gaan.

'We leven vandaag de dag in de heftigste periode van desinformatie in de geschiedenis, en wij Amerikanen doen het onszelf grotendeels aan', zei Otis vorige week tijdens een hoorzitting over verkiezingsgerelateerde desinformatie. 'Amerikanen verliezen het vertrouwen in wat ze online lezen en zien. We zijn wanhopig op zoek naar informatie, maar bepaalde groepen hebben het gevoel dat ze de traditionele organisaties waarop ze vroeger vertrouwden niet meer kunnen vertrouwen.'

Uit de peiling bleek dat de kandidaten en hun campagnes zelf door veel Amerikanen als niet geloofwaardig worden beschouwd, waarbij minder dan een derde van de Amerikanen zegt dat campagneberichten van Biden of Trump vaak of altijd op waarheden zijn gebaseerd.

Ongeveer 50 procent van de ondervraagden zei dat de campagneboodschappen van Trump zelden of nooit op waarheden zijn gebaseerd, terwijl ongeveer 40 procent dat van Biden's campagne zeggen.

Het is niet verrassend dat Democraten en Republikeinen het niet eens zijn over welke kandidaat het grootste probleem met de waarheid heeft. Maar Trump scoort zelfs lager onder zijn aanhangers  waarbij bijna  25 procent van de Republikeinen zegt dat zijn campagneboodschappen zelden of nooit gebaseerd op op feiten zijn, vergeleken met slechts ongeveer 10 procent van desynoniem  Democraten hetzelfde zeggen over Biden.

Hoewel ruziende politieke partijen niets nieuws zijn, gingen de ruzies vroeger meer over het beleid of de ideeën dan over fundamentele feiten dan wel de vraag of de andere partij de waarheid spreekt.

'Ik heb 40 jaar gestemd, en ik heb het nog nooit zo gezien', zei Kevin Wollersheim (60) uit St. Paul, Minnesota, die Biden als president steunt. 'Er zijn geen alternatieve feiten . Er is de waarheid, en de waarheid is belangrijk. '

Bonita Sergent (68) een Trump-supporter uit het zuiden van Ohio, is het daarmee eens. 'Mensen vertrouwen niet meer wat ze horen,' zei ze. 

Wanneer Amerikanen het nieuws over de campagnes proberen te verifiëren, hebben zoekopdrachten op internet de voorkeur, zo bleek uit deze enquête, waarbij 35 procent aangaf dat ze het internet gebruiken om te zien of het "politieke" nieuws in deze verkiezingstijd wel waar is.

Traditionele nieuwsbronnen scoren slechter dan het internet: 13 procent van de  ondervraagden zei zich tot kabelnieuwsnetwerken te wenden, 8 procent gaf aan nationale nieuwsnetwerken te raadplegen en slechts 3 procent ging naar kranten of online nieuwssites, wat een groot verlies van vertrouwen in  de nieuwsorganisaties aangeeft.

'Ik denk dat ergens tussen de 95 en 98% van de pers wat ik zou noemen diepe staatsleugenaars zijn', zei Trump-aanhanger Colleen McDonald (75) uit San Diego. 'Ze verzinnen dingen. Ik zou niets geloven van wat ze vertellen.'

Sociale media kregen vergelijkbare slechte cijfers: slechts 5% gaf aan dat ze daar naartoe gaan om te verifiëren of verkiezingsgerelateerd nieuws waar is. Desalniettemin blijven sociale media voor velen een belangrijke nieuwsbron: 37 procent zegt minstens één keer per dag nieuws te ontvangen van platforms zoals Facebook of Twitter.

'Sociale media is een beerput', zegt Jeff Kemble (50) een zelfbenoemde liberaal uit Massachusetts die Biden steunt. 'De enige informatie die je krijgt, is de informatie waarnaar je zelf naar op zoek gaat. Maar dat betekent niet dat de informatie die je vindt waar is .'

Een lichtpuntje in deze poll? Minstens zes op de tien Amerikanen zeggen dat het gemakkelijk is om de juiste informatie te vinden over het registreren om te kunnen stemmen en hun stem uit te brengen. Dat is vooral goed nieuws tijdens deze verkiezing gedurende een pandemiejaar waarin veel kiezers voor het eerst per post zullen gaan stemmen.

Eric Amundsen (31) uit Manhattan, gaf aan dat hij verheugd is om te zien dat sociale mediaplatforms zoals Facebook  nu juiste bronnen en informatie over het stemmen laten zien. Het helpt om de reputatie van het Facebook te herstellen, zei hij, nadat Facebook op de vingers is getikt vanwege het meewerken aan verspreiding van dergelijke desinformatie.

Amundsen gaf verder aan dat hij hoopt dat het gegeven dat zoveel Amerikanen het eens zijn over de gevaren van desinformatie, zal betekenen dat men actie gaat ondernemen om dit probleem aan te pakken , bij de verkiezingen maar ook daarna.

'Misschien ben ik te optimistisch', zei hij. 'Maar ik denk dat de mensen alle onrust die desinformatie veroorzaakt  gewoon zat zijn'

___

De AP-NORC / USAFacts-peiling werd onder 1.121 volwassenen uitgevoerd van 15-25 september onder het AmeriSpeak Panel van NORC, dat wordt geacht een goede afspiegeling te zijn van de Amerikaanse bevolking. 

Netflix, Disney+ en meer op dag één naar PlayStation 5

In een blogpost maakt Sony bekend welke entertainment apps we op dag één kunnen gebruiken op PlayStation 5. Daarnaast meldt het bedrijf welke apps op een later moment nog beschikbaar komen.

Op dag één zijn Apple TV, Disney+, Netflix, Spotify, Twitch en YouTube beschikbaar om te gebruiken. Logisch, want sommige van deze apps zijn ook aanwezig op de media-remote van PS5.

Later komen ook apps als Amazon Prime Video, MyCanal, Hulu, Peacock en meer naar het platform. Een datum voor deze apps is echter nog niet gegeven. PlayStation 5 komt in Nederland op 19 november op de markt.

COVID-19: 9283 nieuwe besmettingen en 46 doden, totaal 262.405 en 6919

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 9283 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 262.405 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 111 in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er 14.240 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Op dit moment liggen er 1580 mensen opgenomen in het ziekenhuis, op de IC verblijven momenteel 486 patiënten.

Er zijn sinds de vorige update 46 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6919 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Zwitsers onderzoek: Apen kunnen basisgrammatica begrijpen

Zoals taalkundigen in het tijdschrift " Science Advances" uitleggen , zijn apen in staat fouten in een kunstmatig gemaakte grammatica te herkennen.

In een experiment speelden de onderzoekers geluiden af voor zowel gewone zijdeaapjes als chimpansees. De geluiden waren achter elkaar geplaatst zodat een kunstmatige grammatica ontstond. Twee geluiden kwamen bijvoorbeeld altijd achter elkaar, maar soms werden ze gescheiden van elkaar afgespeeld door andere geluiden tussendoor te laten horen. In taal zouden deze tussenliggende geluiden vergelijkbaar zijn met een tussenvoegsel. De apen herkenden de tussenvoegsels en reageerden op fouten in de geluidenreeks. Mensen bij wie dezelfde test werd afgenomen, interpreteerden de kunstmatige grammatica op dezelfde manier als de apen.

Voor het onderzoeksteam geven de resultaten aan dat de basis voor grammatica ongeveer 40 miljoen jaar geleden gelegd kan zijn.

Kojima Productions werkt aan volgend project

Via Twitter maakt Kojima Productions bekend dat de studio werkt aan een nieuw project. Het is het eerste project na Death Stranding dat uit de stallen van de studio gaat komen.

Het is natuurlijk niet verrassend dat de studio werkt aan een nieuwe titel, maar een bevestiging is een bevestiging. Om de volgende titel daadwerkelijk te ontwikkelen is Kojima Productions op zoek naar ruim twintig nieuwe werknemers in alle takken van sport. De titel laat ongetwijfeld nog wel even op zich wachten.

Boris Becker pleit 'niet schuldig' aan faillissementsfraude

Heeft Boris Becker bankrekeningen en onroerend geheim gehouden tijdens en na zijn faillissementsaanvraag? Voor een rechtbank in Londen gaf de ex-tennisprofessional commentaar op de aantijgingen: hij pleitte "niet schuldig" op alle 28 punten.

De voormalig tennisprof Boris Becker verdedigde zich voor een Londense rechtbank tegen de beschuldigingen van de Britse Insolvency Service  dat Becker informatie over bankrekeningen en onroerend goed achter heeft gehouden. Hij pleitte 'niet schuldig' , zei Becker donderdag in Londen op alle 28 punten .

De autoriteit beschuldigt Becker ervan op grote schaal bankrekeningen en onroerend goed verborgen te hebben gehouden tijdens en na zijn faillissementsprocedure. 'Deze zaak gaat over het feit dat er grote bedragen  uit het zicht gehouden zijn', aldus de verantwoordelijke advocaat. Als de 52-jarige Becker wordt veroordeeld, kan hij tot zeven jaar gevangenisstraf krijgen.

'Hij is volkomen onschuldig en is van plan zichzelf te zijner tijd voor de rechtbank te verdedigen', zei Becker zijn woordvoerder Aaron Stephans na de hoorzitting. De hoorzitting ging aanvankelijk over procedurele details , het eigenlijke proces zal pas op 13 september volgend jaar in Londen beginnen. 

Becker werd in 2017 door een Britse rechtbank failliet verklaard. In feite kan een faillissementsprocedure in het Verenigd Koninkrijk al na één jaar worden afgerond. Vorig jaar waren de faillissementsvoorwaarden voor Becker echter al met twaalf jaar verlengd omdat hij transacties uit de tijd voor en na de faillissementsprocedure niet juist zou hebben gemeld.

Duitsland neemt wederom vluchtelingen vanuit Griekenland op

Een vliegtuig met 104 vluchtelingen van de Griekse eilanden is in Hannover geland. Zoals het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd, zijn er 17 zieke kinderen met hun kerngezinnen en 27 minderjarigen zonder begeleiding.

Sinds april heeft Duitsland ongeveer 1.000 mensen uit Griekenland opgenomen. De vluchtelingen worden aanvankelijk ondergebracht in het doorgangskamp Friedland en vervolgens verdeeld over acht deelstaten.

Nadat het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos door brand was verwoest, beloofde de federale overheid ruim 1.500 reeds erkende vluchtelingen op te nemen.

Vijftig dagen cel voor mishandeling in Bunschoten met dodelijke afloop

Een 33-jarige man is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 50 dagen. Hij mishandelde in april van dit jaar een huisgenoot die kort daarna overleed. Volgens de rechtbank is niet bewezen dat de verdachte het slachtoffer opzettelijk wilde doden. De rechtbank legt de verdachte nog eens 10 dagen cel op voor het aanranden van een vrouw.

In de nacht van 15 april komt rond 2.15 uur een melding binnen bij de politie. Er ligt een dode man in een woning in Bunschoten-Spakenburg. Ter plaatse verklaart een getuige dat hij hoorde dat de verdachte en het slachtoffer ruzie hadden in hun gezamenlijke slaapkamer. Er werd ook gevochten. Toen hij ging kijken, deed de verdachte de deur open en lag het slachtoffer levenloos op de grond. De verdachte ging ervandoor toen 112 werd gebeld.

Geweld
De rechtbank stelt vast dat de verdachte en het slachtoffer kort voor het overlijden van het slachtoffer ruzie hadden. De verdachte sprong vanaf een bed met kracht op het slachtoffer. Naar eigen zeggen duwde hij hierbij tegen de borstkas van het slachtoffer. De rechtbank gaat ervan uit dat het slachtoffer daardoor viel. Bij sectie op het lichaam zijn inwendige letsels gevonden. Uit onderzoek blijkt dat die verklaard kunnen worden door samendrukkend geweld op de hals. Dat de verdachte hiervoor verantwoordelijk is, wordt ondersteund door de verklaring van de getuige. Hij hoorde dat de verdachte en het slachtoffer vochten én dat die laatste naar adem hapte. Ook duurde het een paar minuten voordat de verdachte het slot van de deur haalde. Toen zag de getuige het slachtoffer op de grond liggen. Tot slot verklaart diezelfde getuige dat de verdachte hem kort na de ruzie vertelde dat hij het slachtoffer bijna had gewurgd.

Geen opzet
Volgens de rechtbank heeft de verdachte door de mishandeling bijgedragen aan het risico dat het slachtoffer zou komen te overlijden. Het is algemeen bekend dat zich in de hals kwetsbare en vitale delen bevinden. Bovendien wist de verdachte dat het slachtoffer hartproblemen en een slechte medische conditie had. De rechtbank oordeelt dat de dood van het slachtoffer aan de verdachte kan worden toegerekend. Tegelijkertijd is volgens de rechtbank niet vast komen te staan dat de verdachte het slachtoffer opzettelijk wilde doden óf zwaar lichamelijk letsel wilde toebrengen. Daarbij komt dat de doodsoorzaak niet met zekerheid kan worden vastgesteld. Naast het geweld van buitenaf kan ook de slechte medische conditie van het slachtoffer een rol hebben gespeeld bij het overlijden. De rechtbank legt de verdachte een gevangenisstraf op van 50 dagen voor mishandeling met de dood ten gevolg. Dit is conform de eis van de officier van justitie. Ook veroordeelt de rechtbank de verdachte tot 10 dagen cel voor de aanranding van een vrouw in juli van dit jaar.

Twee jaar cel voor afperser die twee ton eiste

De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt een 31-jarige man tot 24 maanden celstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De man schoot afgelopen mei ’s nachts op de geparkeerde auto van een familie in Lelystad. Hij eiste vervolgens twee ton van de familie en dreigde in spraakberichten hun zoon te vermoorden. 

Van 14 tot 20 mei kreeg de familie uit Lelystad bedreigende berichten van verdachte. Hij eiste dat er binnen twee tot vier dagen twee ton in euro’s ‘op tafel moest komen’, anders zou de zoon van de familie worden doodgeschoten. Om zijn woorden kracht bij te zetten had de verdachte voorafgaand aan de berichten twee keer met een vuurwapen op de auto van één van de familieleden geschoten. De familie heeft uit angst het huis tijdelijk verlaten.

De familie betaalde niet en waarschuwde de politie. Uit het dossier komt volgens de rechtbank onvoldoende naar voren hoe en vanaf welk moment de politie betrokken is bij de onderhandelingen met de verdachte. Verder is bij de aanhouding van verdachte een politiehond ingezet waarbij de verdachte ernstig gewond raakte. In het dossier mist de informatie waarom de politiehond moest worden ingezet.

De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een poging tot afpersing, het sturen van dreigende berichten en het vernielen van de auto van de familie. De rechtbank veroordeelt de verdachte daarom tot 24 maanden celstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Dit is een lagere straf dan de geëiste 5 jaar, omdat de rechtbank heeft gekeken naar straffen in vergelijkbare zaken en omdat informatie over de aanhouding en de inzet van de politie ontbreekt.

Zaak tegen drie medeverdachten moord op Bas van Wijk geseponeerd

Drie mannen die eerder aangehouden werden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op de 24-jarige Bas van Wijk, zijn niet langer verdachten in de rechtszaak. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft hun zaken geseponeerd omdat er te weinig bewijs is voor een verdenking, zo valt te lezen bij AT5.

Van Wijk werd begin augustus doodgeschoten bij de Nieuwe Meer, waarschijnlijk toen hij wilde voorkomen dat een Rolex van een vriend van hem gestolen werd.

Enkele dagen na de dodelijke schietpartij werden meerdere verdachten opgepakt. Een van die verdachten, Samir el Y., heeft bekend geschoten te hebben op Van Wijk. Hij zit nog wel steeds vast.

De drie mannen wiens zaak nu geseponeerd is kwamen al eerder op vrije voeten. Hun advocaten verklaren tegenover de krant tevreden te zijn met het besluit van het OM.

Alle renners Giro testen negatief op corona

De organisatie van de Giro en de internationale wielerunie UCI hebben voorafgaand aan de achttiende etappe gezegd dat geen van de renners positief hebben getest op corona. Een staflid van Astana bleek wel besmet te zijn met het virus. Hij zit nu in quarantine.

Aanvankelijk zouden er alleen tests worden uitgevoerd op de rustdagen. Dat leverde 10 positieve tests op onder wie Steven Kruijswijk. Afgelopen maandag is besloten om nog een keer te testen in de slotweek. 

Campagne fietsverlichting van start

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat start vandaag met de nieuwe publiekscampagne over het belang van goede fietsverlichting. Komend weekeinde gaat de wintertijd in en vanaf maandag beginnen ook de scholen in het midden en zuiden van Nederland weer.

Daarom geeft minister Van Nieuwenhuizen vandaag het startsein voor de campagne ‘AAN in het donker’, vooral bedoeld om jongeren aan te sporen fietsverlichting te gebruiken. Van Nieuwenhuizen: “De dagen worden korter en ondanks corona moeten mensen in het donker op de fiets voor school of werk. En dan gaat het om zien en gezien worden. Dus: ga AAN in het donker, doe je licht aan en kom weer veilig thuis.”

De overheid trekt in de campagne voor de fietsverlichting op met verschillende andere (maatschappelijke) partijen. Net als het ministerie dragen gemeenten, provincies, ANWB, TeamAlert, VVN, Fietsersbond, politie, RAI Vereniging, Bovag en de regionale organen verkeersveiligheid (ROV) de boodschap over het belang van fietsverlichting uit via radio, posters, sociale media en verschillende activiteiten. Ook scholen en sportclubs kunnen aansluiten bij ‘AAN in het donker’ en van de verschillende communicatiemiddelen voor de campagne gebruikmaken. De campagne loopt tot en met december.

Jared Leto terug als The Joker

Wie het laatst lacht... nee, dat is flauw. Maar wat niemand verwachtte gebeurt toch: Jared Leto keert nog een keer terug als The Joker in Zack Snyders Justice League.

Leto speelde de rol voor het eerst in 2016 in David Ayers Suicide Squad. De rol werd gemengd ontvangen; zijn interpretatie van het personage verschilde sterk van hoe andere acteurs de rol hebben gespeeld, wat niet bij iedereen even goed viel. Niet al zijn scènes belandden uiteindelijk in de film, waardoor Leto's vertolking nooit volledig is waargenomen door het grote publiek. Lang was het onzeker of hij de rol nog zou kunnen voortzetten; plannen voor een "Harley & Joker"-film met Margot Robbie werden op de lange baan geschoven, DC maakte een losstaande Joker-film met Joaquin Phoenix in de hoofdrol en in Birds of Prey, waarin Harley Quinn niet langer in een relatie is met Joker, werd zijn personage gespeeld door een stand-in.

Leto heeft zich echter volgens The Hollywood Reporter bij de nieuwe opnames van Justice League gevoegd, het project waarin Zack Snyder de film uit 2017 alsnog uitbrengt zoals hij dat toen had willen doen. Hiervoor zijn de afgelopen weken nieuwe opnames geweest met diverse acteurs die al eerder in de film zaten, maar Joker is, voor deze film, een nieuw personage.

Het roept vragen op over zijn toekomst in het DC Extended Universe: zal hij hierna in volgende films opduiken? In The Suicide Squad, James Gunns vervolg op David Ayers film, speelt hij naar verluidt geen rol. Er is wel al enige tijd sprake van een 'Ayer Cut'; hoewel niet zo populair als Snyders Justice League-cut, wordt (vooral door Ayer zelf) beweerd dat er van Suicide Squad een 'veel betere' alternatieve versie bestaat. Mocht deze ooit het licht zien, dan zien we misschien uiteindelijk nóg meer van Leto's Joker.

Zack Snyders Justice League verschijnt volgend jaar op streamingdienst HBO Max en mogelijk in bioscopen in regio's waar HBO Max niet beschikbaar is.

Jared Leto als The Joker
Jared Leto als The Joker

Vuelta: Etappe 3 - Weer klimmen, weer oorlog?

De start van de Vuelta mag gerust geweldig genoemd worden: de eerste twee ritten zitten erop en het is al twee ritten oorlog geweest. Vandaag weer een aankomst bergop, het kan niet op, weer een kans op strijd tussen de favorieten.

De route is vrij simpel samen te vatten: we beginnen met zo'n zestig kilometer licht bergop, een soort lange en zekr niet makkelijke aanloop naar de eerste klim. Na de afdaling daarvan is het zo'n vijftig kilometer lang Spaans vlak, gevolgd door een slotklim van zo'n acht kilometer waar met name het einde vrij zwaar is.

We finishen in een fraai natuurgebied, dat dan ook beschermd is, maar Rellende_Rotscholier heeft over dat en alle stukken van de route weer meer details en toeristische informatie. De start is om 13.15 uur, de Belg is tegen drie uur live - Eurosport schakelt in principe weer met de Giro - en de finish ligt tussen kwart over vijf en kwart voor zes.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

Landmacht volop in straatbeeld vanwege oefening

Militairen van vier landmacht-brigades bereiden zich op verschillende plekken in Nederland voor op grootschalige gevechtsoperaties. Dat gebeurt van 26 oktober tot 11 november tijdens de oefening Zebra Sword. Die zou eerst in Duitsland zijn, maar is vanwege COVID-19 naar Nederland verplaatst.

Vanwege Zebra Sword zijn er op de Nederlandse wegen nu al meer militaire transporten dan gebruikelijk. Vandaag gaan meer dan twintig gevechtsvoertuigen, waaronder CV90’s en een Leopard II bergingstank, van Havelte naar de Leusderheide bij Amersfoort.

De locaties
Er wordt geoefend op militaire terreinen in de buurt van Weert, de Peel, Oirschot, Stroe, Deelen, ’t Harde en de Marnewaard. Daarnaast zijn militairen actief buiten oefenterreinen tussen Amersfoort, Arnhem en Hoogeveen. Defensie vraagt de mensen om afstand te bewaren en de oefenende eenheden niet op te zoeken.

COVID-19 maatregelen
Vanwege het rondwarende virus oefenen de eenheden in kleinere verbanden en op verschillende locaties zoals oefenterreinen, maar ook binnen de bebouwde kom. Om COVID-19-besmetting tegen te gaan vermijden de militairen zoveel mogelijk contact met de bevolking.

De landmacht houdt zich aan de COVID-19 maatregelen. Daarom beperken eenheden onderlinge interacties. Alle militairen hebben meerdere gezichtsmaskers. Als militairen ziekteverschijnselen krijgen dan laat Defensie hen isoleren en testen.

Oefenen belangrijk
Defensie is een vitale organisatie. Die moet altijd voorbereid zijn voor verdediging van het NAVO-grondgebied en het bevorderen van de internationale rechtsorde. Daarom oefent Defensie continu.

Momenteel levert de landmacht eenheden voor de snelle reactiemachten van de NAVO en EU en traint militairen voor de missies in Afghanistan, Irak en Litouwen. Daarnaast staat de landmacht gereed om bijstand te leveren tijdens rampen en crises. Denk aan de inzet om het COVID-19-virus het hoofd te bieden. De landmacht ondersteunt daarvoor nu het UMC Utrecht.

Giro: Etappe 18 - Het móet gebeuren

De achttiende etappe van de Giro d'Italia levert in principe de laatste kans op om écht oorlog te maken. Vrijdag is het vreselijk lang, maar zonder veel klimwerk, zaterdag is het meeste klimwerk geschrapt en zondag volgt een korte tijdrit, dus nu moet het gebeuren.

De renners kijgen 207 kilometer voor de kiezen en vanaf de start gaat het direct omhoog. Na een flinke afdaling volgt de volgende klim alweer, gevolgd door nog een afdaling en de weg richting de gevreesde en beroemde Stelvio, de Stilfserjoch - we zijn in het mooiste deel van Italië, Süd-Tirol, en hier dient men Duits te spreken.

Op de flanken van de Stelvio móet het gaan gebeuren, met name voor Wilco Kelderman, die João Almeida zo langzamerhand toch eens uit het roze wil rijden. Na een afdaling volgt nog wel een slotklim, we verwijzen weer door naar Rellende_Rotscholier voor de nodige details over de route.

Om 10.20 uur gaan de heren van start, belachelijk genoeg wordt de rit niet vanaf het begin uitgezonden - Eurosport is er wederom pas tegen half één bij, dan is de tweede klim al bijna klaar. De finish staat tussen vier en vijf op de planning, inschakelen dient men echter ruimschoots voor die tijd te doen.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Vleesconsumptie gestegen in 2019

De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, onze gezondheid. En niet in de laatste plaats de dieren zelf. Een uiterst zorgelijke ontwikkeling,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Het totale Nederlandse verbruik van vlees en vleeswaren (op basis van karkasgewicht) bedroeg in 2019 per hoofd van de bevolking 77,8 kilo. Ruim een halve kilo meer dan in 2018. Ongeveer de helft daarvan is daadwerkelijk in Nederland geconsumeerd als vlees en vleeswaren: 39 kilo per persoon.

Opwaartse trend
Na een daling tussen 2009 en 2016 is vanaf 2017 weer een opwaartse trend ingezet. De stijgende kipconsumptie is met bijna een halve kilo de grootste veroorzaker. Nederland eet nu jaarlijks zo’n 200 miljoen kippen. “Die hebben bijna allemaal een rotleven in overvolle, dichte stallen,” zegt Hilhorst.

Foodtrends
De stijging staat haaks op de foodtrends van de laatste jaren. Daarin winnen vegetariër en de flexitariër juist terrein. Volgens WUR-onderzoeker Hans Dagevos wordt de stijgende vleesconsumptie mede buitenshuis veroorzaakt, zoals door toeristen en flexitariërs die restaurants en fastfoodketens bezoeken. “Het lijkt er op dat de flexitariër thuis zijn best doet, maar dat buitenshuis even vergeet,” zegt Hilhorst.

Coronacrisis
De onderzoekers verwachten dat de cijfers over 2020 door de coronacrisis meer duidelijkheid over de invloed van het groeiende toerisme en de flexitariër zullen geven. Door coronamaatregelen loopt het toerisme terug en zijn veel restaurants geheel of gedeeltelijk gesloten. “Als de vleesconsumptie buitenshuis doorslaggevend is, zal dat goed zichtbaar zijn in de cijfers over 2020. Misschien moeten we de flexitariër wat beter helpen,” zegt Hilhorst.

Voedingscentrum
De Schijf van Vijf adviseert niet meer dan 500 gram vlees en vleeswaren per week. In werkelijkheid eten we nu zo’n 750 gram per week. Het Voedingscentrum waarschuwt dat het eten van te veel vlees gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. “Rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker,” stelt het Voedingscentrum.

FOK! Wat een weer: zware wind

Er zijn perioden met zon en het blijft een groot deel van de dag vrijwel droog. Pas in de loop van de middag kunnen er in het zuidoosten enkele buien ontstaan, ook met onweer en mogelijk met zware windstoten. De middagtemperatuur ligt tussen 14°C in het noordwesten en 18°C in het zuidoosten. Later in de avond is in het noordwesten ook een bui mogelijk. De zuidwestenwind is matig, aan zee en boven het IJsselmeer krachtig en aan de noordwestkust af en toe hard. In de avond neemt de wind van het zuiden uit af.

In de nacht naar vrijdag zijn er opklaringen en het blijft vrijwel overal droog. Op veel plaatsen in het zuiden en oosten ontstaat mist. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 9°C en de zuidwestenwind is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied (vrij) krachtig.

Vrijdagochtend trekt de mist op en breekt hier en daar de zon door. In de (na)middag en avond neemt van het noordwesten uit de kans op een bui toe. De middagtemperatuur ligt rond 15°C. De wind wordt zuidelijk en is zwak tot matig, langs de kust af en toe vrij krachtig. (Bron: KNMI)

 

Meer weer op FOK!

Deze is van vanochtend in De Bilt rond 8.00 thv N237 (Foto: Charged)
Deze is van vanochtend in De Bilt rond 8.00 thv N237 (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.