Guerreiro wint tweede bergrit Giro vanuit vroege vlucht, Kelderman doet goede zaken

H.Vviv

De tweede bergetappe in de Giro d'Italia is gewonnen door de Portugees Ruben Guerreiro. De renner van EF Pro Cycling maakte deel uit van een vroege vlucht en was in een sprint bergop te sterk voor Jonathan Castroviejo. Van de klassementsrenners deed Wilco Kelderman samen met Jakob Fuglsang de beste zaken in het klassement. Het tweetal wist secondes te pakken op de andere favorieten voor de eindzege. João Almeida blijft leider in het algemeen klassement.

Jonathan Castroviejo (INEOS Grenadiers), Ruben Guerreiro (EF Pro Cycling), Eduardo Sepulveda (Team Movistar), Ben O’Connor (NTT Pro Cycling), Larry Warbasse (AG2R La Mondiale), Giovanni Visconti (Vini Zabu-KTM), Kilian Frankiny (Groupama-FDJ) en Mikkel Bjerg (UAE Team Emirates) maakten deel uit van de lange ontsnapping, die ontstond na een snel openingsuur. De kopgroep zou een mooie voorsprong bij elkaar fietsen en de renners daarin zouden ook uitmaken wie de dagzege zou gaan pakken op de slotklim naar Roccaraso.

Castroviejo was samen met Guerreiro de sterkste van de kopgroep. In de lastige twee slotkilometers was laatstgenoemde duidelijk te snel voor Castroviejo en pakte zijn eerste zege in deze Giro en de tweede voor de ploeg. In de eerste bergetappe naar de Etna wist EF Pro Cycling met Jonathan Klever Caicedo te winnen.

In het peloton gebeurde er weinig in de tweede bergetappe. Trek-Segafredo onderhield het tempo in het peloton, maar in de lastige laatste twee kilometer moest Vicenzo Nibali passen bij een versnelling van Wilco Kelderman. Jakob Fuglsang kwam in de dezelfde tijd als de Nederlander binnen, net zoals Jay Hindley. Nibali moest veertien seconden toegeven op Kelderman. Kruijswijk kende geen goede etappe en moest zelfs twintig seconden toegeven op de eerste klassementsmannen.

In het algemeen klassement staat João Almeida nog steeds aan de leiding. De Portugees zag wel Kelderman tot op een halve minuut naderen.