FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 14 oktober 2020

Gelijkspel voor Oranje in Bergamo

Het Nederlands elftal heeft woensdagavond voor de Nations League met 1-1 gelijkgespeeld tegen Italië. Beide doelpunten vielen in de eerste helft. Het doelpunt van Oranje werd gescoord door Donny van de Beek.

Na een kwartier spelen kwam Italië op voorsprong. Nicolò Barella gaf vanaf de rechterkant een prachtige pass op Lorenzo Pellegrini in het strafschopgebied. De middenvelder van AS Roma twijfelde geen moment en trapte de bal hard langs Jasper Cillessen. Enkele minuten later was er een goede kans voor Ciro Immobile, maar hij stuitte op Cillessen.

In de 25e minuut legde Daley Blind de bal terug op Memphis Depay. De aanvaller van Olympique Lyon schoot vervolgens tegen Van de Beek, maar die herstelde zich snel en scoorde via een draaibeweging in de kruising: 1-1. Voor de speler van Manchester United is het zijn eerste doelpunt in Oranje.

Oranje wist de Italianen vervolgens onder druk te zetten. Luuk de Jong kreeg een vrije kopkans maar de aanvaller van Sevilla miste.

In het vervolg van de eerste helft golfde het spel op en neer waarbij beide landen kansen krijgen op een doelpunt.

Na amper vijf minuten in de tweede helft legde Virgil van Dijk de bal klaar voor Georginio Wijnaldum, maar zijn schot ging via een Italiaans been over. Vlak daarna was Depay dicht bij de 1-2 maar doelman Gianluigi Donnarumma hield de bal uit de goal.

Daarna was het de beurt aan Italië. Een terugspeelbal van Hans Hateboer op Cillessen werd onderschept door Immobile, echter hij stuitte op de doelman van Oranje. Ook Giorgio Chiellini en Danilo D'Ambrosio waren dicht bij de 2-1.

ILT onderschept illegaal vuurwerk bij pakketdienst

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft bij een controle bij een distributiecentrum van een postpakketdienst in Veenendaal een pakket met diverse soorten illegaal vuurwerk onderschept. Het vuurwerk - voornamelijk nitraten - is afkomstig uit Polen en besteld door een particulier in Nederland. Het is niet toegestaan om vuurwerk per post te verzenden, bovendien gaat het hier om gevaarlijk vuurwerk dat verboden is in Nederland.

Het vuurwerk is door een gespecialiseerd bedrijf opgehaald om te vernietigen. De politie zoekt contact met de besteller en maakt proces-verbaal op. Bovendien noteert de postpakketdienst de gegevens van de afzender, zodat diens pakketten voortaan worden geweigerd.

Potentieel gevaar
De ILT controleert het hele jaar door op vuurwerk in postpakketten. Met behulp van een vuurwerkhond werden onder meer containers uit Hongarije, Polen en Tsjechië geïnspecteerd. Tijdens eerdere controles bleek dat er relatief vaak vanuit deze landen vuurwerk wordt verzonden. Naast het pakket met illegaal vuurwerk, stuitten de inspecteurs ook op een CO2-luchtdrukpistool. Ook hiervoor geldt dat het niet per post mag worden verstuurd. Het pistool is overgedragen aan de politie. Dit soort zendingen leveren een potentieel gevaar op voor de pakketdienst en de bezorgers, die niet weten wat de inhoud is van het pakket. Ook degene die een pakket aanneemt, kan iemand anders zijn dan degene die het pakket bestelt.

Vuurwerkwebshops
Webshops in het buitenland - doorgaans Polen en andere Oost-Europese landen - spelen een grote rol in de levering van illegaal vuurwerk. Veel wordt via internet besteld en vervoerd via reguliere post(pakket)distributiekanalen. Postpakketbedrijven hebben een eigen verantwoordelijkheid bij het actief tegengaan en onderscheppen van illegaal vuurwerk via pakketpost. Daarom vraagt de ILT aan deze bedrijven om verdachte pakketten actief op te sporen en uit de circulatie te nemen en dit ook aan de ILT te melden. De Inspectie informeert medewerkers van de postpakketbedrijven regelmatig over de aard en risico’s van het vuurwerk zelf en hoe daarmee om te gaan.

Handhaving loont
De ILT houdt toezicht op de naleving van de wet- en regelgeving voor vuurwerk op grond van de Europese Pyro-richtlijn en het Vuurwerkbesluit. Het hele jaar door controleert de ILT op de productveiligheid van vuurwerk, de in- en uitvoer en het voorhanden hebben van vuurwerk bij de importeurs, aan de grens, in de havens, langs de weg en bij verkooppunten. Daartoe werkt de ILT nauw samen met de politie. In 2018 leidden controles tot het oprollen van een groot aantal buitenlandse webshops. Als gevolg daarvan werden bij de inspecties in 2019 nauwelijks postpakketten met illegaal vuurwerk aangetroffen.

Tilburger aangehouden voor zedendelict na tonen beelden Opsporing Verzocht

De politie heeft afgelopen nacht met toestemming van de officier van justitie een 31-jarige Tilburger aangehouden op de verdenking van een zedendelict in zwembad Stappegoor in Tilburg.

De man zou in het zwembad zijn telefoon onder een kleedhokje hebben gestoken terwijl daar juist op dat moment een kind in  aanwezig was. Of hij daadwerkelijk een foto of een video gemaakt heeft,  is nog in onderzoek bij de recherche. De politie toonde gisteravond in Opsporing Verzocht beelden van de verdachte. Aan de hand van enkele binnengekomen tips en het sterk overeenkomende signalement, werd de verdachte vannacht aangehouden.

Halsema: 'Amsterdammers zijn lichtzinnig geweest'

Toen de besmettingen deze zomer opliepen, en dat niet direct was terug te zien in het aantal ziekenhuisopnames, dachten veel mensen volgens de burgemeester: 'Ach, het zal wel loslopen.'  Zo vertelt Burgemeester Halsema aan AT5, bekijk de video met het gehele interview op hun website.

Intussen zijn de Amsterdamse ziekenhuizen alweer volgestroomd met coronapatiënten en moet de reguliere zorg worden afgeschaald.

Halsema: 'Dat is buitengewoon ernstig. En dat moeten de mensen in onze stad realiseren, dat op het moment dat ze lichtzinnig blijven, ongedisciplineerd zijn, dat het niet alleen betekent dat de horeca niet weer open kan, maar dat het ook kan betekenen dat mensen geen toegang hebben tot de zorg die ze heel erg hard nodig hebben.'

Toch lijkt de angst voor het virus en daarmee het draagvlak voor de maatregelen minder dan tijdens de eerste golf. Halsema: 'In het voorjaar was het zo dat we overal de beelden zagen van de Italiaanse IC's waar mensen in bedden op de gangen lagen. Daar zijn mensen toen heel erg van geschrokken en het is vervelend om te zeggen, maar die schok moeten mensen eigenlijk opnieuw hebben.'

'Afschuwelijk voor de horeca'
In de video van het interview bij AT5 gaat de burgemeester verder uitgebreid in op de sector die economisch het hardst getroffen wordt met de nieuwe maatregelen als vanavond om 22.00 uur de cafes en restaurants opnieuw de deuren moeten sluiten. Voor financiële steun zijn zij aangewezen op regelingen van het kabinet, wel zegt Halsema in gesprek te zijn met de branche om nu vast een plan te maken als op termijn de zaken weer open kunnen.

Random Pics van de Dag #128

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

COVID-19: Koninklijke Horeca pleit opnieuw voor slimme maatregelen

Gisteren maakten premier Rutte en minister De Jonge bekend dat alle eet- en drinkgelegenheden in Nederland vanaf woensdagavond 14 oktober 22:00 uur opnieuw voor vier weken moeten sluiten.

Vanmorgen heeft Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het OMT-advies gelezen, waarin staat dat volgens de experts van het Outbreak Management Team (OMT) restaurants wellicht open hadden kunnen blijven – met vier mensen per tafel- , mits de gezondheidscheck, registratie en plaatsing van gasten in de zaak en 1,5 meter afstand goed geregeld zijn en personeel een mondkapje draagt. KHN heeft hier vol onbegrip kennis van genomen. Blijkbaar legt het kabinet het milder gestemde advies van het OMT m.b.t. de horeca naast zich neer en is toch overgegaan tot een sluiting van alle eet- en drinkgelegenheden. De horecabranche verkeert op dit moment in zwaar weer en met deze maatregelen wordt de sector nodeloos onderuit gehaald, terwijl er volgens het OMT dus blijkbaar andere scenario’s mogelijk waren.

De horeca is veilig
De horeca heeft de afgelopen maanden enorm hard haar best gedaan om gasten een veilige omgeving te bieden en besmettingen te voorkomen én met resultaat; het aantal besmettingen dat te herleiden is tot de horeca is volgens cijfers van het RIVM de laatste week slechts 1,8 procent. Het is dan ook opvallend dat de horeca telkens de hardste klappen krijgt; voor de horecaondernemers voelt deze sluiting dan ook als een straf. Een gedegen wetenschappelijk onderbouwing vanuit het Kabinet van deze én de vorige maatregelen ontbreekt nog steeds. Het onbegrip is toegenomen nu blijkt dat het kabinet het milder gestemde advies van het OMT m.b.t. de horeca naast zich neerlegt en toch is overgegaan tot sluiting. Dat is het nodeloos onderuit halen van een sector die al in zwaar weer zit en dat is niet uit te leggen aan (horeca)ondernemers.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: 'Het is onbegrijpelijk dat het kabinet het OMT advies in de wind heeft geslagen. Als sector geven wij al langere tijd aan dat er slimmere maatregelen mogelijk zijn, waarbij er gekeken wordt naar wat er binnen aanvaardbare gezondheidsrisico’s op zeer korte termijn wel kan, zonder hiermee onnodig schade toe te brengen aan de economie en de maatschappij. Het OMT ziet deze opening duidelijk ook, dus KHN wil deze week nog met het kabinet om tafel om te kijken hoe we zo snel mogelijk op een slimme manier horecaondernemers weer de ruimte kunnen geven om te ondernemen.'

Slimme maatregelen als onderdeel van de oplossing
Het OMT advies geeft des te meer aan hoe urgent het is om direct naar gerichte oplossingen te kijken en niet de twee of zelfs vier weken af te wachten. Daarom dienden KHN, MKB-Nederland en VNO-NCW afgelopen week al een plan in bij het Ministerie van Economische zaken. Dat plan stelt alternatieve, slimme maatregelen voor, waarbij er kritisch wordt gekeken naar functies/activiteiten per type bedrijf. Hierbij is een coronamaatregelentool - waarbij horecaondernemers hun activiteit invullen, wat resulteert in specifieke maatregelen voor zijn individuele bedrijf - een wenselijke en zeer welkome oplossing. De individuele bedrijfsmaatregelen kunnen"mee ademen" met de huidige situatie in het land zoals die nu met de routekaart is gepresenteerd. KHN roept het kabinet op de gepresenteerde routekaart aan te vullen met sectorspecifieke slimme maatregelen per bedrijf die effect sorteren. Zo hoeft er niet onnodig ingegrepen te worden in bedrijven waar geen besmettingsproblemen zijn.

De gevolgen van de horecasluiting zijn enorm; vier weken sluiten betekent een omzetverlies voor de horeca van 2 miljard. Naast sectorspecifieke slimme maatregelen roept KHN het kabinet dan ook dringend op om ondernemers financieel tegemoet te komen en per direct met aanvullingen te komen op het huidige steunpakket 3.

Depay en De Jong vormen voorhoede in 5-3-2 opstelling, opnieuw geen Berghuis

Bondscoach Frank de Boer heeft de opstelling vrijgegeven voor het Nations League-duel tegen Italie. In de 5-3-2 opstelling vormen Memphis Depay en Luuk de Jong de voorhoede. Voor Steven Berghuis is opnieuw geen plaats. De aftrap in Bergamo is om 20.45 uur.

Help de zoon van Slaapmeisje!

Help je mee zodat Milo van dertien in zijn huis kan blijven wonen? In 2014 overleed de vader van Milo onverwachts aan hartfalen. Milo was toen zeven jaar. Helaas heeft Slaapmeisje, de moeder van Milo momenteel uitgezaaide borstkanker in een vergevorderd stadium. Zij heeft hierdoor nog maar een paar maanden te leven.

Milo heeft aangegeven na het overlijden van zijn moeder graag in zijn vertrouwde omgeving te blijven. De vriend van zijn moeder zal de zorg voor Milo, samen met opa en oma, op zich nemen. Milo erft straks zijn ouderlijk huis, maar het geld zit ‘in de stenen’. Als zijn moeder is overleden moet Milo ongeveer 45.000 euro (ja, je leest het goed) erfbelasting betalen aan de belastingdienst. Dit is natuurlijk een gigantisch bedrag, zeker als je dertien bent.

Milo is de zoon van Slaapmeisje.

Lees meer op het forum. Of in een nieuwsbericht op de FP uit 2007.

En wil je doneren? Dat kan hier.

Update 19:44 uur
Inmiddels staat de donatieteller op 6.550 euro. Nog minder dan 40.000 te gaan.  DJMO heeft zojuist aangekondigd dat ze 80 kilometer wil gaan lopen om de crowdfunding te ondersteunen. DJMO : "Ik kan niet veel buiten schrijven (ben opgeleid als allround administratief medewerker). Wat ik wel goed kan is wandelen. Daarom vertrek ik 23 oktober om middernacht voor een wandeltocht van meer dan 45 mijl, (iets meer dan tachtig kilometer) om de crowdfunding voor Milo onder de aandacht te brengen."


Vrouwen Eredivisie stilgelegd, KNVB-beker deels uitgesteld

Door de nieuwe maatregelen van de overheid om verspreiding van het coronavirus te beperken heeft de KNVB samen met het Ministerie van VWS besloten de Vrouwen Eredivisie stil te leggen en duels in de KNVB-beker met amateurclubs uit te stellen.

Volgens de overheid valt de Vrouwen Eredivisie niet onder het betaald voetbal. De KNVB betreurt deze beslissing, maar gaat hier niet tegen in beroep.

“De noodzaak voor strengere maatregelen in de gehele samenleving is helder”, aldus Jan Dirk van der Zee, directeur amateur- en vrouwenvoetbal KNVB. “We zijn ook tevreden dat na alle strenge voorzorgsmaatregelen die het betaald voetbal heeft getroffen de continuïteit van de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie geen gevaar loopt. Dat de Vrouwen Eredivisie niet met dit besluit is meegenomen vinden we echter wel teleurstellend.”

“In de Vrouwen Eredivisie spelen 11 van de 24 geselecteerde Oranje-speelsters, die op 23 en 27 oktober voor ons land uitkomen maar die nu met hun club geen wedstrijden mogen spelen. De vrouwen van Ajax en PSV spelen in de Champions League en moeten zich daar ook volwaardig op kunnen voorbereiden. Daarom blijven wij vechten voor de positie van het top-vrouwenvoetbal en blijven hierover in gesprek met het ministerie (VWS) de komende weken.”

Wedstrijden in de KNVB-beker waarbij amateurclubs betrokken zijn worden uitgesteld naar 1 en 2 december. Wedstrijden tussen betaald voetbalclubs worden op de reguliere data van 26, 27 en 28 oktober gespeeld.

Groep jongeren belaagt metroreiziger

Een 20-jarige inwoner uit Capelle aan den IJssel raakte maandag bij het verlaten van het Metrostation Centrum lichtgewond toen hij werd belaagd en mishandeld door een groep van circa vijftien jongeren. Dankzij het accuraat ingrijpen van een voorbijganger kon de jongen ontsnappen aan zijn belagers. Hij moest zich onder doktersbehandeling stellen en deed aangifte bij de politie. 

De man stapte rond 18.00 uur bij de halte Centrum uit en liep naar de uitgang aan de zijde van de Terp. Bij het uitchecken merkte de man dat een onbekende persoon met hem mee wilde lopen door de poortjes en kennelijk geen geldig plaatsbewijs had. De man zei daar wat van, waarop de jongen direct agressief regeerde en met de man fysiek en verbaal de confrontatie zocht.

Het slachtoffer liep daarop door richting de uitgang en eenmaal buiten op straat werd de man ingesloten door de man die aanvankelijk met hem wilde meelopen en een groep jongeren die vermoedelijk deel uitmaakte van zijn vriendengroep. Ter hoogte van de oversteekplaats aan de achterzijde van ‘de Boekenkast’ werd het slachtoffer verder ingesloten door de groep.

Hij werd als eerste geduwd en vervolgens ontstond er een vechtpartij waarbij alle jongens om hem heen meededen. Het slachtoffer viel daarbij op de grond en werd door een van de jongeren vol in zijn gezicht geschopt.

Dankzij zeer accuraat optreden van een omstander, kon voorkomen worden dat het slachtoffer nog verder werd belaagd en wist de heldhaftige man de groep jongeren te verjagen. De groep rende via het parkeerterrein in de richting de Lepelaarsingel. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn hoofd.

De politie onderzoekt het incident en betrekt daarbij ook camera’s die in het Metrostation hangen in het onderzoek.

Getuigen gezocht
De politie is op zoek naar de jongeman die hierbij betrokken is met het volgende signalement: ongeveer 1.75 meter lang, donkere huidskleur, ongeveer 20 jaar oud, kort en donker gemillimeterd haar. Hij droeg een fel blauwe jas en had een onverzorgd uiterlijk met een vlas snorretje.

Mogelijk hebben mensen staan filmen toen de metroreiziger werd belaagd. Deze beelden zien wij uiteraard ook graag. 

Heeft u iets gezien of gehoord? Dan komen wij graag met u in contact. Bel dan naar 0900-8844. Liever anoniem blijven? Bel dan naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000

Ewan sprint naar ruime zege in Scheldeprijs, Ackermann gedeclasseerd

Caleb Ewan is winnaar geworden van de 108de editie van de Scheldeprijs. De Australiër was in de massasprint veruit de snelste van het pak en boekte zijn zesde seizoenzege. Het podium bestond naast Ewan uit Niccolò Bonifazio en Bryan Coquard.

Net zoals andere jaren kon de Scheldeprijs opnieuw beschikken over een sterk deelnemersveld. Met sprinters als Pascal Ackermann, Sam Bennett en Caleb Ewan aan de start heeft de Scheldeprijs de terechte naam dat het wordt gezien als het 'sprinters-WK'. Ook Cees Bol besloot om aan de start te komen van de Scheldeprijs.

De Scheldeprijs kende dit jaar een aangepast parcours. Normaal gesproken loopt de race door Nederland en België met Terneuzen als startplaats. Vanwege de Nederlandse coronamaatregelen koos de organisatie ervoor om het parcours aan te passen naar tien lokale ronden van 17,3 kilometer rond Schoten.

Zoals verwacht kwam het in Schoten aan op een massasprint en daarin was Ewan duidelijk de snelste van het peloton. De Australiër volgt daarmee Fabio Jakobsen op de erelijst op. De Nederlandse sprinter, die in de Ronde van Polen hard ten kwam, won de laatste twee edities van de Scheldeprijs.

In de massasprint kwam Ackermann als tweede over de streep, maar de Duitser werd gedeclasseerd na een gevaarlijk manoeuvre, waardoor August Jensen hard ten val kwam. Door de declassering van Ackerman werd Niccolò Bonifazio tweede, voor Bryan Coquard.

Démare wint elfde etappe Giro d’Italia

Arnaud Démare heeft woensdag de elfde etappe in de Giro d’Italia gewonnen. De Franse wielrenner van Groupama-FDJ was opnieuw het snelste in de massasprint. De winnaar van gisteren, Peter Sagan, werd tweede, voor de Colombiaan Alvaro Hodeg.

De vlakke etappe van Porto Sant'Elpidio naar de badplaats Rimini over 182 kilometer was één van de laatste kansen voor de pure sprinters. Een vijftal dat bestond uit Mattia Bais (Androni), Marco Frapporti (Vini-Zabù), Francesco Romano (Bardiani), Fabio Mazzucco (Bardiani) en de Belg Sander Armée reden lange tijd aan de leiding. De maximale voorsprong was vier minuten.

In de laatste dertig kilometer reden Arméé en Bais weg bij hun drie metgezellen. De Belg bleef alleen over maar in de slotkilometers werd ook hij gegrepen door het peloton. In de massasprint was Démare opnieuw het snelste. Voor de Fransman is het de vierde zege in deze editie van de Giro d’Italia.

Eerste trailer getoond voor film Monster Hunter

Uit de handen van Paul W.S. Anderson (Resident Evil, Mortal Kombat) komt er weer een gameverfilming op de markt: Monster Hunter. De film, met Milla Jovovich in de hoofdrol, moet in december in de bioscoop gaan draaien.

Wanneer een onverwachte zandstorm Captain Artemis en haar eenheid transporteren naar een andere wereld, komen ze erachter dat deze wereld de thuishaven is van enorme monsters. In hun strijd om te overleven ontmoeten ze de Hunter (Tony Jaa), een jager die de vaardigheden bezit om te overleven in deze bizarre wereld.

De film is gebaseerd op de populaire Monster Hunter-games van Capcom.

Pre-patch World of Warcraft: Shadowlands is nu live

De pre-patch voor Shadowlands, de achtste uitbreiding voor World of Warcraft, is nu live op de Europese servers. In de pre-patch kunnen spelers al aan de slag met de nieuwe looks voor characters, het nieuwe levelsysteem en de class changes.

De aanpassingen voor nieuwe characters brengen een aantal veel gevraagde opties met zich mee: spelers kunnen er voor kiezen hun botten te verbergen als undead en ook zijn er tattoos waarmee spelers op een warhammer dwarf kunnen lijken. Ook voor de andere rassen zijn er een rits nieuwe haarstijlen, huidskleuren en accessoires zoals oorringen, piercings en tattoos.

De pre-patch komt ook met de 'unpruning' voor veel classes, waarbij oude abilities die waren verwijderd in eerdere uitbreidingen terugkeren of abilities die waren verbonden aan één specialization nu weer beschikbaar zijn voor de hele class. Ook is het levelen van characters naar cap gestroomlijnd: nieuwe spelers beginnen in een nieuwe zone genaamd Exile's Reach. Vervolgens kunnen ze de uitbreiding kiezen waarin ze willen levelen, met als uiteindelijk doel dat wanneer een uitbreiding klaar is de speler level 50 is en klaar is voor Shadowlands.

In de komende weken komen er ook nieuwe quests in Northrend waarin spelers gaan meemaken wat er precies gebeurt nadat Sylvanas Windrunner de helm van de Lich King heeft vernield in de cinematic. Ook komt er een event terug waar spelers in de hoofdsteden kunnen veranderen in leden van de scourge, vergelijkbaar met het pre-patch event van Wrath of the Lich King.

Shadowlands is kortgeleden uitgesteld. De pre-patch is dus live, maar wanneer de uitbreiding daadwerkelijk speelbaar is weten we nog niet.

COVID-19: 7305 nieuwe besmettingen en 32 doden, totaal 196.163 en 6663

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 7305 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 196.163 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM. Gisterenavond zijn tijdens de persconferentie nieuwe maatregelen bekend gemaakt die vanavond zullen ingaan, deze maatregelen kun je hier bekijken.

Van de gemelde patiënten zijn er 76 in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er 13.544 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 32 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6663 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Oktober-update Xbox vanaf vandaag uitgerold

De grote oktober-update voor Xbox One wordt vandaag uitgerold. Het dashboard wordt onder handen genomen en krijgt een nieuwe look, betere performance en meer.

Deze versie wordt ook gebruikt voor de Xbox Series X | S wanneer deze op 10 november uitkomen. Een uitgebreidere blik op het dashboard kun je vinden in onderstaande video.

Giro: Etappe 11 - Sprinten langs de kust

Een geweldige etappe kregen we gisteren voorgeschoteld om week twee van de Giro mee te openen. Het vervolg wordt vermoedelijk wat minder geweldig: de elfde etappe is er één waar niet bijster veel over te vertellen valt.

Het is een rit van 182 kilometer, waarbij de eerste grofweg 120 kilometer bijna constant langs de zee gaat. Weinig bezienswaardigheden, allemaal dorpjes, tot we landinwaarts richting San Marino trekken om vervolgens weer richting de kust te gaan voor de finish in Rimini.

Rellende_Rotscholier weet er hier nog wel wat een uitgebreid verhaal van te maken, daar verwijzen we dus ook maar naar. Kort na het middaguur vertrekken de heren, tegen half één is Eurosport live. Om een uur of vier inschakelen zou voldoende moeten zijn, de finish staat gepland tussen kwart over vier en kwart voor vijf.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Spider-Man: Miles Morales toont baasgevecht

Amerikaans gamesblad Gameinformer heeft recent Spider-Man: Miles Morales van Sony mogen spelen. Je kunt hier een samenvatting lezen van alle nieuwe details. Ontwikkelaar Insomniac vertelt bijvoorbeeld dat het verhaal zich een jaar na het origineel afspeelt. Verder zou de game in vergelijking slechts een klein beetje korter zijn. Gameinformer heeft ten slotte een trailer online gezet die het eerste baasgevecht in de game laat zien.

Spider-Man: Miles Morales komt op 19 november uit voor PS5 en PS4.

Axiom Verge 2 uitgesteld naar 2021

De sequel op Axiom Verge, een van de beste Metroidvania-games van de afgelopen jaren, is uitgesteld naar 2021. De game zou eigenlijk dit najaar uitkomen voor de Switch. Thomas Happ, de man die grotendeels de game in zijn eentje maakt, vertelt dat de game vertraging heeft opgelopen door de pandemie.

Lees ook onze review van de originele Axiom Verge. Tot nu toe is er weinig over de sequel bekend.

NFL: Eerste nederlaag Super Bowl-kampioenen, Seahawks ontsnappen

De Kansas City Chiefs hebben hun eerste nederlaag van het seizoen in de NFL te pakken. De regerend Super Bowl-kampioenen kregen na vier zeges bezoek van de Las Vegas Raiders en die pakten de volle buit mee.

Met name het tweede kwart was vrij spectaculair, na een 7-3 eerste kwart met een touchdown van Chiefs-quarterback Patrick Mahomes. Tyreek Hill rende een score binnen voor de Chiefs, maar een geweldige 59-yard pass van Raiders-quarterback Derek Carr stelde Nelson Agholor in staat te scoren.

Mahomes bediende Sammy Watkins vanaf 8 yards, Carr deed wat terug via Darren Waller (21-17). Een hoogtepunt kwam daarna: Carr lanceerde een geweldige pass naar Henry Ruggs III, die er een fraaie 72-yard touchdown van maakte. De Raiders hielden vervolgens stand - mede geholpen door twee touchdowns van Josh Jacobs - en een late touchdown van Travis Kelce kon de Chiefs niet meer helpen: 32-40.

Net als de Chiefs waren de Seattle Seahawks het seizoen begonnen met vier zeges, zij ontvangen de Minnesota Vikings als volgende tegenstander. Met een touchdown van Dalvin Cook en twee field goals begonnen de Vikings goed en trokken ze met 0-13 de rust in na de eerste helft.

In de eerste zeven minuten van de derde helft draaiden de Seahawks van quarterback Russell Wilson het totáál om: Wilson bereikte Will Dissly voor een 19-yard touchdown en DK Metcalf voor een 13-yard touchdown, waarna Chris Carson amper een halve minuut later met een 29-yard run voor 21-13 zorgde.

Vervolgens was het woord aan Vikings-quarterback Kirk Cousins en wide receiver Adam Thielen, die combineerden voor twee touchdowns en 21-26. Metcalf liet een winnende touchdown in de slotminuut vallen, maar in de allerlaatste kans wierp Wilson hem de bal in de endzone alsnog in de armen voor wat een 27-26 zege bleek.

De New Orleans Saints kwamen thuis op een 3-20 achterstand tegen de Los Angeles Chargers, maar veteraan Drew Brees leidde zijn ploeg naar de winst. De quarterback rende een touchdown binnen en bediende Jared Cook, terwijl Taysom Hill in de slotminuut een overtime uit het vuur sleepte. Daarin trapte Will Lutz de winnende field goal binnen voor de Saints: 30-27.

Ook de Buffalo Bills stonden op 4-0, maar daar kwam een einde aan op bezoek bij de Tennesse Titans. Met name quarterback Ryan Tannehill was op dreef: hij bezorgde touchdown passes bij AJ Brown en twee keer Jonnu Smith en rende er zelf ook nog één de endzone in. De Bills deden tussendoor af en toe iets terug, maar met 42-16 was de zege voor de Titans duidelijk en zij staan nu op 4-0.

Uitslagen NFL week 5
Chicago Bears - Tampa Bay Buccaneers 20-19
Atlanta Falcons - Carolina Panthers 16-23
Kansas City Chiefs - Las Vegas Raiders 32-40
New York Jets - Arizona Cardinals 10-30
Pittsburgh Steelers - Philadelphia Eagles 38-29
Washington Football Team - Los Angeles Rams 10-30
Baltimore Ravens - Cincinnati Bengals 27-3
Houston Texans - Jacksonville Jaguars 30-14
San Francisco 49ers - Miami Dolphins 17-43
Cleveland Browns - Indianapolis Colts 32-23
Dallas Cowboys - New York Giants 37-34
Seattle Seahawks - Minnesota Vikings 27-26
New Orleans Saints - Los Angeles Chargers 30-27 OT
Tennessee Titans - Buffalo Bills 42-16

Rode Kruis schaalt WhatsApp-Hulplijn voor anderstaligen op

Het Rode Kruis schaalt haar WhatsApp-Hulplijn voor anderstaligen op want de hulporganisatie maakt zich zorgen om een groep van niet-Nederlandstalige mensen, die soms minder goed geïnformeerd blijken te zijn over het coronavirus. Door een betere informatievoorziening wil het Rode Kruis deze mensen helpen, om te voorkomen dat ze ziek worden en om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De Rode Kruis WhatsApp Hulplijn is vanavond tot 22.00 uur bereikbaar in de volgende talen: Turks (06-48158053), Arabisch (06-48158055), Tamazight (een Berber-taal)  (06-48158055), Chinees (06-48158057) en Portugees (06-48158083). En verder dagelijks van maandag tot en met vrijdag van 09.00 – 17.00 uur.

Het Rode Kruis gaat ook via sociale media de doelgroep van niet-Nederlandstaligen gerichter benaderen, om hen beter uitleg te geven over de coronamaatregelen of ze eventueel door te verwijzen naar de juiste instanties. Ook doet de hulporganisatie een dringende oproep aan familieleden, die de Nederlandse taal wel machtig zijn, om hun niet- Nederlandstalige familieleden actief te informeren over de maatregelen rond het coronavirus of hen juist te wijzen op de Whatsapp-Hulplijn van het Rode Kruis. “Uit een van de gesprekken die wij via de Whatsapp-Hulplijn binnenkregen bleek dat een moeder al meer dan een week in quarantaine zat en haar kinderen niet meer durfde te knuffelen, terwijl niemand in het gezin symptomen van het coronavirus had. De vrouw dacht dat je in Nederland direct in quarantaine moest. Of de meneer die een berichtje insprak dat hij verkouden was, maar dacht dat hij met een mondkapje op toch nog een bezoekje aan de moskee kon brengen” vertelt Faiza El Khayari, projectleider van de Rode Kruis WhatsApp- Hulplijn én de Hulplijn. “Bij het Rode Kruis helpen we iedereen, dus ook mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Het laat goed zien waar wij als organisatie voor staan; in tijden van nood, staat niemand alleen”, zegt Faiza El Khayari.

“We merken ook dat bellers de Rode Kruis Hulplijn (070 – 44 55 888) weer steeds meer weten te vinden met vragen over (de maatregelen over) het coronavirus of vragen over (thuis) quarantaine. De Rode Kruis hulpverleners achter de telefoon geven antwoorden op vragen, geven steun, bieden een luisterend oor en kunnen in sommige gevallen ook praktische hulp regelen”, aldus Faiza El Khayari. Zo komen er de afgelopen dagen veel vragen komen over wel of niet mogen reizen in Nederland, het verzoek van de werkgever om toch te komen werken als je je niet lekker voelt en of je wel of niet moet laten testen bij verkoudheid. Op de website van het Rode Kruis staan ook tips voor (thuis) quarantaine.

Belangrijke stap gezet naar betere aanpak van schulden

Tientallen gemeenten en organisaties bekrachtigden dinsdag het pact 'Op weg naar een schuldenzorgvrij Nederland'. Ze spreken er mee af dezelfde, succesvolle schuldenaanpakken te gebruiken. Hierdoor kunnen mensen hun schulden sneller afbetalen en kunnen gemeenten meer mensen met schulden helpen. Een kleine afvaardiging van gemeenten, partijen in de schuldhulpverlening en het bedrijfsleven onderschreef de samenwerking op Paleis Noordeinde, in bijzijn van Koningin Maxima en Koning Willem-Alexander.

SchuldenlabNL staat aan de basis van het Schuldenpact. Dit landelijk samenwerkingsverband van publieke en private partners heeft tot doel om succesvolle, lokale schuldenaanpakken uit te breiden over het hele land. In de afgelopen periode werkte SchuldenlabNL samen met wethouders, vertegenwoordigers van overheidsorganisaties, de bankensector, woningcorporaties, verzekeraars en energieleveranciers aan de invoering en verdere opschaling van vijf schuldhulpmethoden.

Toestroom schuldhulpverlening
De intensievere samenwerking komt op een belangrijk moment. Door de coronacrisis krijgen naar verwachting meer mensen te maken met ernstige financiële problemen. Vooral kwetsbare groepen worden door de coronacrisis hard geraakt. Dat geldt in het bijzonder voor jongeren, flexwerkers, ondernemers met weinig financiële reserves en kinderen in gezinnen die leven rond de armoedegrens. Het kabinet heeft recent extra geld beschikbaar gesteld om onder meer de gemeentelijke schuldhulpverlening toe te rusten voor een grotere toestroom van hulpvragen. Ook komt er extra inzet op het signaleren van armoede in gezinnen.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is nauw betrokken bij het Schuldenpact en stimuleert dat gemeenten en andere partijen de beproefde schuldhulpmethoden van SchuldenLabNL overnemen. Staatssecretaris Van ’t Wout, binnen het kabinet coördinerend bewindspersoon voor de Brede Schuldenaanpak, pleitte er tijdens de bijeenkomst voor dat meer gemeenten zich aan zullen sluiten bij dit initiatief: "Juist nu met de coronacrisis hebben we de samenwerking tussen alle partijen keihard nodig om de schuldenproblematiek terug te dringen." 

Koningin Maxima benadrukte tijdens de bijeenkomst het belang van het doorbreken van de taboe rondom schulden: "Bijna 70 procent van de huishoudens met risicovolle schulden blijft te lang onzichtbaar. Hoe eerder mensen om hulp durven vragen, hoe groter de kans dat hun schulden controleerbaar blijven en hoe meer ze grip houden op hun situatie."

Schuldenaanpak versterken
Het kabinet heeft vanwege de coronacrisis met gemeenten en andere partijen afspraken gemaakt om de aanpak van schulden en armoede te versterken en te versnellen. Met de afspraken wil het kabinet bewerkstelligen dat mensen snel aan de bel trekken bij geldzorgen, weten waar zij welke hulp kunnen krijgen en zo problematische schulden voorkomen. Ze vormen een aanvulling op het Actieplan brede schuldenaanpak dat onderdeel is van het regeerakkoord. Het gaat om een veertigtal acties op tal van fronten om de schuldenproblematiek terug te dringen, gericht op preventie, snelle en effectieve schuldhulp en een zorgvuldige, maatschappelijk verantwoorde incasso. Het kabinet werkt in de brede schuldenaanpak samen met gemeenten, uitvoeringsorganisaties en maatschappelijke organisaties.

Groot AOW-gat voor Surinaamse Nederlanders: 'Leg ons uit waar we aan toe zijn'

Ruim 30.000 Surinaamse Nederlanders hebben last van een gat in hun AOW. Omdat er geen concrete regels waren gemaakt, konden zij na de onafhankelijkheid niet hun opgebouwde AOW behouden. Zij krijgen dus maar een deel van het pensioen waar ze eigenlijk recht op hebben, zo schrijft AT5

Roy Ristie is in 1953 geboren in Paramaribo, dat toen nog een deel was van het Nederlandse Rijk. In 1977, twee jaar na de onafhankelijkheid, verhuisde hij naar Nederland. Hoewel Ristie al sinds zijn negentiende werkt, krijgt hij geen AOW voor het werk dat hij heeft gedaan in Suriname. Hierdoor loopt hij ongeveer 400 euro per maand mis.

'Ik ben een geboren Nederlander. In dat opzicht mag het niet zo zijn dat er enorme verschillen zijn', zegt Ristie. 'Te veel mensen zeggen: daar kunnen we niets aan doen.'

AOW-wet
De AOW-wet werd in 1956 ingevoerd voor alle ingezetenen van het Nederlandse Rijk. In 1990 werd deze wet veranderd. Nu is 'het Nederlandse Rijk' verwisseld voor 'Nederland'. Volgens de staat was de AOW-wet nooit bedoeld voor de overzeese delen van het Rijk.

Rutger Groot Wassink, de wethouder van Sociale Zaken in Amsterdam, herkent dit probleem. 'In Amsterdam hebben ook duizenden mensen een probleem omdat ze maar een gedeeltelijke AOW hebben. Dat is voor hen bestaanszekerheid natuurlijk heel slecht. Daarom proberen wij het onderwerp te agenderen door aan de politiek in Den Haag te vragen hier een oplossing voor te vinden.'

Ristie hoopt vooral op meer duidelijkheid vanuit de politiek. 'Stel dat ze hier gewoon niks aan doen, ook al is het een humanitaire zaak, leg het ons dan uit.' Ristie vindt het belangrijk dat iedereen weet waar die aan toe is. 'Want daar gaat het om, en dat er geen spelletjes gespeeld worden.'

'Meer onderzoek nodig'
Het ministerie laat in een reactie aan AT5 weten dat ze op dit moment niks kunnen doen aan het AOW-gat. Om een oplossing te vinden, is eerst meer onderzoek nodig. Het onderwerp zal morgen worden besproken tijdens het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer.

Met doctorstitel vaak werkzaam buiten academische wereld

Eind 2018 werkte 66 procent van de werkzame gepromoveerden in Nederland niet in de academische wereld. Van de gepromoveerden die niet werken bij een universiteit of universitair medisch centrum zijn de werkzaamheden bij 39 procent niet gerelateerd aan het promotieonderzoek. Bij gepromoveerden die werken binnen de academische wereld is dit 16 procent. Dit blijkt uit het Gepromoveerdenonderzoek 2019 van het CBS.

De jaarlijkse aanwas van mensen die een doctorstitel behalen aan een Nederlandse universiteit is de laatste drie decennia flink toegenomen. In het academisch jaar 1990/’91 verdedigden 1.900 personen met succes hun proefschrift, in 2018/’19 was dit toegenomen tot een kleine 5.000. Bij vrouwen was de toename sterker dan bij mannen.

2 op de 3 werken buiten academische wereld
Van alle werkzame gepromoveerden die een doctorstitel hebben behaald aan een Nederlandse universiteit, werken bijna 2 op de 3 buiten de academische wereld, mannen iets vaker (68 procent) dan vrouwen (62 procent), en ongeacht de leeftijd. Gepromoveerden met een baan in de academische wereld werken in het universitair onderwijs, bijvoorbeeld als universitair (hoofd)docent of hoogleraar, of in een universitair medisch centrum, vaak als medisch specialist.

De grootste bedrijfstak voor gepromoveerden buiten de academische wereld is het openbaar bestuur. Verder werkt een relatief groot deel van hen in het niet-universitair hoger onderwijs, bij algemene ziekenhuizen of in een praktijk van medisch specialisten en medische dagbehandelcentra (exclusief tandheelkunde of psychiatrie).

Gepromoveerden in de techniek werken vaakst buiten academische wereld
Het aandeel gepromoveerden dat na hun promotie aan de slag is buiten de academische wereld loopt flink uiteen tussen promotierichtingen. Personen met een doctorstitel in een technische richting werken het meest buiten de academische wereld. Dit geldt voor bijna 8 op de 10 van hen. Ook gepromoveerden in de landbouw, diergeneeskunde en –verzorging en wiskunde of natuurwetenschappen hebben vaak geen academische baan. Personen die promoveerden in een richting als onderwijskunde of pedagogiek sluiten de rij. Van hen werkt iets meer dan de helft buiten de academische wereld.

Relatief weinig vaste academische banen voor jonge gepromoveerden
Binnen de academische wereld hebben relatief weinig jonge gepromoveerden (tot 35 jaar) een vast dienstverband. Eind 2018 had 37 procent van hen een vaste baan. Van hun gepromoveerde leeftijdsgenoten die buiten de academische wereld werkzaam waren, had 64 procent een vaste aanstelling. Oudere gepromoveerden daarentegen hebben in de academische wereld vaker een vaste arbeidsrelatie dan daarbuiten. Onder 45-plussers werkt 95 procent van de gepromoveerden op universiteiten en universitaire medische centra in vaste dienst. Van degenen die actief zijn buiten de academische wereld is dat aandeel een stuk kleiner.

Meerderheid doet werk gerelateerd aan promotieonderzoek
Bij 68 procent van de gepromoveerden met betaald werk zijn de werkzaamheden deels of sterk gerelateerd aan het promotieonderzoek. Dit is duidelijk minder vaak van toepassing op gepromoveerden die de academische wereld na hun promotie vaarwel hebben gezegd. Bij die groep zijn de werkzaamheden bij 61 procent gerelateerd aan hun promotieonderzoek. Ter vergelijking: bij gepromoveerden die werken aan een universiteit of universitair medisch centrum is bij 84 procent sprake van een relatie tussen het werk en het promotieonderzoek.

FOK! Wat een weer: Wolkenvelden en vrijwel overal droog

Vanavond en komende nacht blijft het tamelijk bewolkt en vrijwel overal droog. De minima liggen tussen 9°C in het noordelijk kustgebied en 4°C in het oosten. De wind komt uit noord tot noordoost en is zwak tot matig, in het Waddengebied vrij krachtig.

Donderdag overdag is het in het (uiterste) zuidoosten bewolkt met soms lichte regen of motregen. Elders blijft het droog en breekt soms even de zon door. De middagtemperatuur ligt rond 12°C. De noordoostenwind is matig, in het Waddengebied vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Dreigende luchten in Zeeland (Foto: Scherpschutter)
Ook in Zeeland zagen we vandaag veel wolken. (Foto:Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Aantal slachtoffers moord en doodslag in 20 jaar gehalveerd, Amsterdam nog steeds 'moordhoofdstad'

In 2019 kwamen in Nederland 125 mensen, 81 mannen en 44 vrouwen, om het leven door moord of doodslag. In 2018 waren dit er 119, in 2000 nog 223. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Bijna de helft aantal slachtoffers sinds begin van de eeuw
In 2000 stierven er 153 mannen door moord en doodslag, in 2018 waren dit er 76 en in 2019 was dit gedaald tot 81. In 2000 waren 70 vrouwen het slachtoffer van moord en doodslag, in 2018 waren dit er 43 en in 2019 kwamen 44 vrouwen door moord en doodslag om het leven.

Helft van de vermoorde mannen tussen 20 en 40 jaar
In 2019 was 76 procent van de slachtoffers tussen 20 en 60 jaar oud. Bij mannen was de helft van de slachtoffers tussen 20 en 40, bij vrouwen vielen de meeste slachtoffers in de leeftijdscategorie tussen 50 en 60 jaar. Van de 125 slachtoffers waren er 16 niet woonachtig in Nederland.

Grootste daling onder dertigers
Sinds het begin van deze eeuw nam in alle leeftijdscategorieën het aantal slachtoffers af. De grootste daling is zowel bij mannen als vrouwen in de leeftijd tussen 30 en 40 jaar te zien. Het aantal slachtoffers van moord en doodslag in deze leeftijdsgroep is in de laatste vijf jaar meer dan tweeënhalf keer lager dan in de periode 2000 tot 2005.

Vrouwen vaak omgebracht door (ex-)partner
In de periode 2015 tot en met 2019 heeft de politie in ruim 8 op de 10 gevallen van moord en doodslag een dader in beeld. Daarbij is er verschil tussen mannen en vrouwen in de toedracht van de moord.

Bij bijna zes op de tien vrouwen die in de periode 2015 tot en met 2019 werden vermoord, was de vermoedelijke dader hun partner of ex-partner. Huiselijke omstandigheden (zoals een echtelijke ruzie) en jaloezie waren de meest voorkomende motieven om vrouwen van het leven te beroven. Vrouwen werden veelal in hun eigen woning met een steekwapen of door wurging omgebracht.

Bij 76 procent van de 420 mannen die in de laatste vijf jaar vermoord werden, was een dader in beeld. Deze (vermoedelijke) dader was in een derde van de gevallen een kennis of vriend van het slachtoffer en bij bijna één op de zes ging het om een afrekening in het criminele circuit. Drie kwart van de mannen werd omgebracht met een vuur- of steekwapen.

Ruim 90 procent van de daders zijn mannen
In 2019 werden bijna 600 personen door de rechter schuldig verklaard aan een (poging tot) levensmisdrijf. Het gaat hier om moord en doodslag en om pogingen hiertoe. Bijna een kwart van deze misdrijven vond plaats in 2019, de helft in 2018 en het overige deel in eerdere jaren. Het is mogelijk dat meerdere personen schuldig worden verklaard aan een levensmisdrijf met hetzelfde slachtoffer. Ruim 9 op de 10 veroordeelden zijn mannen. Ruim 4 op de 10 zijn 25 tot 45 jaar oud en ruim een kwart is 18 tot 25 jaar.

Meeste moorden in Amsterdam en Den Haag
Een derde van alle moorden in 2019 werd in de drie grootste steden in Nederland gepleegd: 17 in Amsterdam, 14 in Den Haag en 11 in Rotterdam. In 2019 vielen voor het eerst meer slachtoffers in Den Haag dan in Rotterdam.

Relatief gezien werden in de afgelopen vijf jaar 2,0 op de 100.000 inwoners van Amsterdam slachtoffer van moord of doodslag, drie keer hoger dan het landelijk gemiddelde van 0,7 per 100.000 inwoners. In Rotterdam waren dit 1,8 en in Den Haag 1,6 slachtoffers per 100.000 inwoners.

Hercules-transportvliegtuigen versneld vervangen

Defensie vervangt de 4 huidige C-130H Hercules-transportvliegtuigen eerder dan gepland. Het project wordt nu uitgevoerd tussen 2021 en 2028, waarbij vanaf 2026 de 1e vliegtuigen worden vervangen. Dat schreef staatssecretaris Barbara Visser gisteren aan de Kamer.

De toestellen werden in 1992 (2 nieuwe) en in 2005 (2 gebruikte) gekocht. De oudste komt uit 1978. Daarmee is de normale levensduur van 30 jaar ruim verstreken. Daardoor is ook de gereedheid van de vliegtuigen inmiddels onvoldoende. Dit gegeven in combinatie met het beperkte aantal toestellen zorgt ervoor dat de beschikbaarheid achterblijft bij de behoefte van Defensie. Bij uitval van 1 van de vliegtuigen komt de toch al beperkte capaciteit direct onder druk. Daarom wordt het gelijktijdig uitvoeren van taken nu beperkt.

Defensie is nu tot de conclusie gekomen dat het geplande onderhoud niet zorgt voor de noodzakelijke verbetering van de inzetbaarheid. Bij modernisering van de huidige vloot moet de beschikbaarheid de komende 4 jaar nóg verder worden verlaagd. Het direct vervangen is financieel voordeliger en verbetert de inzetbaarheid. Daarom wordt het eerder voorgenomen onderhoudsprogramma niet meer uitgevoerd en de huidige toestellen direct vervangen.

Eisen nieuwe toestellen
De nieuwe toestellen moeten overal ter wereld kunnen worden ingezet, ook onder moeilijke omstandigheden. De vervanger moet op onverharde en korte banen kunnen landen. De vliegtuigen moeten in staat zijn om (zwaar)gewonden te vervoeren en die tijdens het transport hoogwaardige medische zorg te geven.

Defensie heeft behoefte aan minimaal 2.400 vlieguren per jaar. Een vliegtuig moet meerdere soorten materieel (inclusief munitie en voertuigen) of minimaal 60 parachutisten kunnen vervoeren. Daarmee moet een afstand van 2.000 zeemijlen zijn te overbruggen. De vliegtuigen krijgen zelfbeschermingsmiddelen en communicatie- en informatievoorzieningen voor deelname aan informatiegestuurde operaties.

Kosten
De kosten bedragen tussen de €250 miljoen en €1 miljard. Daarvoor worden zogenoemde off-the-shelf-toestellen gekocht. Dit zijn bestaande vliegtuigen die zich al hebben bewezen. In de vervolgfases wordt bekeken hoe de Nederlandse industrie kan worden betrokken.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #137
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #24
special
VrijMiBabes #24 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #136
review
Borat Subsequent Moviefilm
special
Random Pics van de Dag #135
©FOK.nl e.a.