FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 2 oktober 2020

Van Kalmthout derde in Indianapolis, Newgarden houdt titelhoop levend

Op de road course van de Indianapolis Motor Speedway is de eerste van twee IndyCar-races van dit weekeinde verreden. Dat leverde Nederlands succes op: Rinus van Kalmthout reed naar een bijzonder knappe derde plek.

Met Van Kalmthout voor het eerst op poleposition werd het groen gezwaaid, Josef Newgarden reed ernaast en Colton Herta en Will Power erachter. Bij de start nam Herta Van Kalmthout te grazen, maar het duurde niet lang voor de Nederlander op overtuigende wijze terug kwam en een gat sloeg.

Herta was na veertien ronden de eerste van de voorste mannen die zijn eerste stop kwam maken, Van Kalmthout volgde vier ronden later en kwam voor hem de baan weer op: Herta was gewisseld naar de zachte banden, Van Kalmthout wisselde juist naar de harde banden.

Kort na zijn stop maakte Van Kalmthout bij het opgaan van het rechte stuk een foutje: Herta profiteerde en na een fel gevecht nam hij de leiding over. Newgarden stopte een paar ronden later en kwam vóór beide heren de baan weer op, hoewel Herta hem vrij snel te grazen nam - zijn push-to-pass-seconden begonnen inmiddels wel aardig op te lopen.

Na 38 ronden was Herta wederom de eerste van de voorste paar mannen die naar binnen kwam, Van Kalmthout volgde dit keer slechts één ronde later, met Scott Dixon in zijn kielzog. Newgarden kwam ook nu wat ronden later binnen en dit keer kwam hij juist achter Herta de baan weer op, niet ver voor Van Kalmthout, die zo weer op plek drie reed.

Met nog zo'n 25 ronden te gaan begon Herta het bijzonder zwaar te krijgen met zijn banden, wat erin resulteerde dat hij rechtdoor schoot en Newgarden voorbij zag komen. Die volgorde hielden ze bij de laatste pitstops ook aan, maar Van Kalmthout kende niet echt lekkere ronden rondom zijn stop en verloor een positie aan zowel Felix Rosenqvist als Power.

De Nederlander had wel een nieuw setje zachte banden onder zijn auto, waarmee hij het Power nog wel lastig kon gaan maken. De ervaren Australiër schoot met vijftien ronden te gaan bijna hard de muur in en hield hem er nog nét uit, maar Van Kalmthout en Alexander Rossi kwamen er wel langs - Rossi ging daarbij ook gelijk voorbij Van Kalmthout, die zo alsnog op plek vijf reed.

Newgarden reed in rap tempo weg, maar achter Herta's tweede plek was het spannend: Rossi ging voorbij Rosenqvist naar de derde stek en nam daarna ook Herta te grazen, terwijl Van Kalmthout juist weer voorbij Rosenqvist ging. Herta had de gang er bepaald niet lekker meer in zitten en met drie ronden te gaan ging zijn derde plek naar Van Kalmthout.

Newgarden's zege kwam niet meer in gevaar en hield zijn titelkansen ten opzichte van Dixon in leven, Rossi werd ook niet bedreigd en Van Kalmthout reed naar een uitstekende derde plek: zijn beste resultaat in inmiddels twaalf IndyCar-races en goed genoeg om de Rookie of the Year-titel bijna binnen te hebben.

George Floyd en de absolute noodzaak van een eerlijk proces

Op Twitter werd mijn aandacht getrokken door een YouTube filmpje van 24 minuten "George Floyd, the Law, and the Absolute Necessity of Due Process". Het filmpje heeft wat weg van een mini-documentaire en geeft het verloop weer van de gebeurtenissen rondom het overlijden van George Floyd op 25 mei dit jaar.

Het is geen "leuk" filmpje om te zien, je ziet immers een man vlak voor zijn overlijden, zijn doodsstrijd en zijn levenloze lichaam. Toch heeft dit filmpje mijn mening over zijn dood doen veranderen, Floyd was al amper aanspreekbaar toen de agenten hem aanhielden en hij sprak zijn 'I can't breathe' al uit voordat hij op de grond lag. Zijn autopsierapport geeft veel inzicht in zijn mentale en fysieke toestand op het moment van aanhouding en overlijden.

George Parry leidt het filmpje in en loopt na de beelden, van onder meer de bodycams van de betrokken agenten en het autopsierapport, alle feiten nog eens langs.

Kijk en oordeel zelf.

 

  

Rojer, Koolhof en Schuurs dubbelen zich naar achtste finales Roland Garros

Op Roland Garros staat Demi Schuurs samen met haar partner Kveta Peschke in de achtste finales van het damesdubbelspel. Het Nederlands-Tsjechische duo, als zesde geplaatst, rekende af met de Amerikaanse Alison Riske en de Australische Ajla Tomljanovic: 6-4, 6-3.

Jean-Julien Rojer is met zijn Roemeense kompaan Horia Tecau als twaalfde geplaatst en staat bij de mannen in de achtste finales. De Nicaraguaan Marcelo Arevalo en de Brit Jonny O'Mara waren niet opgewassen tegen de tweevoudig Grand Slam-winnaars: 6-3, 6-2.

Ook Wesley Koolhof staat bij de laatste zestien. Samen met de Kroaat Nikola Mektic is hij als negende geplaatst en de verliezend US Open-finalisten van vorige maand rekenden vrijdag af met het Argentijnse duo Leo Mayer/Guido Pella: 7-6 (2), 6-3.

Uitslag FC Utrecht - sc Heerenveen

Vrijdagavond is de wedstrijd tussen FC Utrecht en sc Heerenveen in 1-1 geëindigd. Voor de Friezen was dit het eerste puntverlies van het seizoen.

De bezoekers kwamen via Henk Veerman al in de vierde minuut op voorsprong. Daarna kwam FC Utrecht beter in het spel. Vlak voor rust maakte Kerk via een schot in de verre hoek gelijk.

Na rust was het opnieuw FC Utrecht dat de boventoon voerde. Een schot van Gustafson ging rakelings over en een bal van Ramselaar werd van de doellijn gehaald. Mahi was vlak voor tijd dicht bij de winnende treffer.

FC Utrecht

1 - 1

sc Heerenveen

 44' Kerk    4' H. Veerman
 
 Gele kaart: v.d. Streek, (FC Utrecht),
 Rode kaart: Smit (83/2xg) (FC Utrecht),
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: geen
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Paes
v.d. Maarel
St. Jago
Hoogma
Warmerdam
Maher
Gustafson (Arzani/80)
Boussaid (v.d. Streek/46)
Kerk
Mahi
Ramselaar (Elia/76)
  Mulder
Floranus
v. Hecke
Bochniewicz
Woudenberg
Kongolo
Batista Meier (Dresevic/73)
J. Veerman
v. Bergen
H. Veerman (Smit/61)
v.d. Heide (Llanez/67)

Nadal en Thiem simpel naar achtste finales Roland Garros, jonge Fransman stunt

Rafael Nadal heeft weer eens een weinig spannende pot tennis gespeeld op Roland Garros. De Spaanse tigvoudig eindwinnaar, als tweede geplaatst, stuurde de Italiaan Stefano Travaglia (ATP-74) in goed anderhalf uur naar huis: 6-1, 6-4, 6-0.

Ook de als derde geplaatste Oostenrijker Dominic Thiem had het niet al te moeilijk, hoewel hij wel dik twee uur op de baan stond tegen Casper Ruud (28). Echt kans maakte de Noor echter niet en in drie sets pakte de US Open-winnaar de zege: 6-4, 6-3, 6-1.

Alexander Zverev (6) had ook al aan drie sets genoeg: de Duitser rekende met 6-1, 7-5, 6-3 redelijk probleemloos af met de Italiaan Marco Cecchinato (ATP-110). Diego Schwartzman (12) begon stroef tegen de Slowaak Norbert Gombos (ATP-106), maar kwam daarna op gang: 7-6 (3), 6-3, 6-3.

Met vijf top-50-spelers en achttien deelnemers in totaal had Frankrijk prima hoop op enig succes, maar slechts één van hen schopte het tot de derde ronde, het gedeeld laagste aantal in bijna een eeuw Roland Garros. Alleen Hugo Gaston haalde het, 20 jaren jong en 239e op de wereldranglijst, hoewel hij in 2018 al wel jeugdolympisch goud won.

Gaston won nog nooit een wedstrijd op ATP-niveau, maar op het Parijse gravel pakte hij zijn grootste scalp tot nu toe, met afstand: oud-winnaar en drievoudig Grand Slam-winnaar Stan Wawrinka (16) ging er in een ruim drie uur durende vijfsetter met 2-6, 6-3, 6-3, 4-6, 6-0 aan tegen de Franse sensatie.

Jannik Sinner is zelfs nog maar 19 jaren jong en de Italiaan is ook bezig aan een uiterst indrukwekkend toernooi. Setverlies zat er in de derde ronde niet in: Federico Coria (ATP-99) sneuvelde met 6-3, 7-5, 7-5 tegen de mondiale nummer 75, die zo voor het eerst de achtste finales op een Grand Slam haalde.

Jarenlange celstraffen en TBS geŽist tegen gewelddadige Rolex-rovers

De officier van justitie in Amsterdam heeft vandaag jarenlange celstraffen geëist tegen drie jonge mannen die ervan worden verdacht tussen 2017 en eind februari 2019 met excessief geweld mensen van hun dure horloge te hebben beroofd, veelal een Rolex. Tegen twee van hen werd bovenop de celstraf TBS met dwangverpleging geëist. De groep mannen wordt ervan verdacht – in wisselende samenstelling - betrokken te zijn geweest bij een groot aantal straatroven waarbij soms ook geld werd buitgemaakt. De impact op het leven van de slachtoffers is nog steeds buitengewoon groot.

'De zaken die ter zitting zijn besproken tonen aan dat de slachtoffers niet alleen werden beroofd van hun horloge, maar dat dat gepaard ging met zeer ernstig, excessief en onnodig geweld, bijvoorbeeld vuistslagen in het gezicht, trappen tegen het hoofd en het lichaam, het naar de grond duwen en bedreigingen met woorden als "schiet hem gewoon neer’" De impact die deze straatroven op het leven van de slachtoffers en hun familieleden heeft gehad is dan ook enorm' aldus de officier van justitie in haar requisitoir.

Tegen een man uit Amsterdam van 20 jaar oud eiste de officier van justitie een celstraf van zeven jaar. De andere twee verdachten, een man van 29 jaar uit Amsterdam en een man van 25 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats, hoorden zes jaar cel en TBS met dwangverpleging tegen zich eisen.

De verdachten gingen bij de straatroven globaal op dezelfde wijze te werk. Ze reden veelal in een auto rond door Amsterdam Oud-Zuid en zodra ze een dure auto zagen gingen ze erachter aan in de veronderstelling dat iemand met een dure auto ook wel een duur horloge om zijn pols had zitten. Soms werd in een café of club een potentieel slachtoffer met zo’n horloge gespot. Bij de verschillende berovingen werden de slachtoffers met excessief geweld van hun dure horloge beroofd. Een van de slachtoffers hield daar onder meer een verbrijzelde kaak aan over, een ander brak haar schouder doordat ze was gevallen na door een overvaller te zijn geduwd. Veel slachtoffers kampen nog steeds, ongeveer anderhalf jaar na de berovingen, met de fysieke of geestelijke gevolgen. Voor een aantal geldt dat er sprake is "van een leven voor en een leven na de beroving".

Het concrete onderzoek door de politie kon worden gestart nadat bij een andere straatroof in januari 2019 een auto in beeld was gekomen. Besloten werd de gesprekken in de auto af te luisteren. De opnames van die zogenoemde OVC-gesprekken (Opnemen Vertrouwelijke Communicatie) zijn op zitting deels afgespeeld. Duidelijk te horen was dat bijvoorbeeld werd gesproken over een buitgemaakt horloge. Uiteindelijk kon de auto met de verdachten op 20 februari 2019 worden staande gehouden, vlak nadat er een straatroof had plaatsgevonden. Eén van de verdachten kon toen direct worden aangehouden, de andere aanhoudingen volgden korte tijd later.

Niet alleen de OVC-gesprekken en de camerabeelden vormen het bewijs, ook kentekenregistraties en historische telecomgegevens onderbouwen het, evenals getuigenverklaringen. Daarnaast werd op de telefoon van één van de verdachten een filmpje aantroffen waarop om de pols van een andere verdachte een duur horloge is te zien. Een horloge van hetzelfde type dat kort voordat het filmpje werd geplaatst bij een straatroof was buitgemaakt.

De officier van justitie: 'Keer op keer werden rijke mensen, bekende mensen en mensen met een kostbaar horloge het slachtoffer van bruut geweld. Door de uitgekozen slachtoffers, de aard van het geweld en de frequentie waarmee de straatroven in voornamelijk Amsterdam Oud-Zuid - maar ook daarbuiten - plaatsvonden, beheersten deze straatroven steeds vaker het plaatselijke en vervolgens landelijke nieuws. Het gevoel dat Amsterdam Oud-Zuid veilig is, is niet meer voor een ieder vanzelfsprekend. Dit alles is de verdachten aan te rekenen. De ernst van de feiten rechtvaardigt in de visie van het OM een langdurige en onvoorwaardelijke vrijheidsbenemende straf.'

Bij de bepaling van de hoogte van de strafeis heeft het OM onder meer meegewogen dat de straatroven op professionele en doordachte wijze zijn voorbereid, dat de slachtoffers heel bewust zijn uitgekozen, dat er zwaar fysiek geweld is gebruikt en dat er meerdere kostbare horloges zijn gestolen die vaak ook een grote emotionele waarde hebben voor de slachtoffers. Ook het feit dat de verdachten tot op heden geen volledige openheid van zaken hebben willen geven en hun rollen en het toegepaste geweld meermaals hebben gebagatelliseerd heeft meegewogen bij het bepalen van de strafeis.

De uitspraak in deze zaak volgt op 14 december.

Amersfoort; BOA's mishandeld na handhaven mondkapjesplicht

Donderdagmiddag 1 oktober ontstond er in een bus in Amersfoort een vechtpartij tussen passagiers en BOA’s (Bijzondere Opsporingsambtenaren). Een drietal passagiers vielen de BOA´s aan nadat zij werden aangesproken op de mondkapjesplicht. Het drietal is daarna aangehouden en met de lijnbus naar het bureau gebracht.

Rond 15.00 uur stapte een jongen de bus in Amersfoort in, terwijl hij geen mondkapje droeg. In de bus bevonden zich een aantal BOA’s, die niet als iemand met die functie gekleed waren, zeg maar 'undercover' dus. Eén van deze BOA’s sprak de jongen aan op de mondkapjesplicht. Toen hij later toch weer zijn mondkapje afdeed, lieten de BOA’s weten dat zij aan het handhaven waren en dat de man op een bekeuring kon rekenen.

Dit mondde uit in een agressieve reactie van de jongen, waarbij ook twee meisjes uit de bus zich mengden in de situatie. Vervolgens liep het snel uit de hand en ontstond er een ruzie waarbij de handhavers geduwd, geschopt en geslagen werden.

Aanhouding
De bus kwam tot stilstand bij station Schothorst, waar de politie de drie betrokken passagiers heeft aangehouden. Nadat de andere busreizigers waren uitgestapt, werden de drie verdachten met de lijnbus naar het politiebureau in Amersfoort gebracht. Het gaat om een 17-jarige jongen, een twee meisjes van 16 en 17 jaar uit Amersfoort.

Zwaarbeveiligde operatie van start: goudvoorraad DNB verhuist naar Haarlem

In een zwaarbeveiligde operatie worden vanavond en vannacht de voorraden goud en bankbiljetten vanuit de kluizen van De Nederlandsche Bank (DNB) aan het Frederiksplein naar Haarlem vervoerd, zo laat AT5 weten. Voor het transport worden verschillende wegen afgesloten.

Het gaat om zo'n 200 ton goudbaren. Het transport wordt samen uitgevoerd met defensie, de Koninklijke Marechaussee en de politie. Aanleiding voor de verhuizing is de renovatie van het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank aan het Frederiksplein.

Met de renovatie is besloten om het goud en bankbiljettenbedrijf uiteindelijk onder te brengen op een nieuw te bouwen locatie in Zeist, het DNB Cashcentrum dat naar verwachting in 2023 gereed zal zijn. Tot die tijd blijft de voormalige gelddrukkerij Joh. Enschedé in Haarlem de bewaarplaats.

Uit veiligheidsoverwegingen wordt vooraf niet bekendgemaakt welke wegen er precies voor het transport worden afgesloten.

Bertens doodsimpel naar achtste finales Roland Garros, Halep vernedert Anisimova

Tennisster Kiki Bertens heeft zich met grote overtuiging geplaatst voor de achtste finales op Roland Garros. De Nederlandse nummer vijf van de plaatsingslijst trad twee dagen na haar monsterpartij tegen Sara Errani aan tegen de Tsjechische Katerina Siniakova (WTA-62) en was binnen een uur klaar: 6-2, 6-2.

De als eerste geplaatste Roemeense Simona Halep had nog wat minder lang nodig dan Bertens. De Amerikaanse Amanda Anisimova, als 25e geplaatst, had geen schijn van kans en wist bij de gratie Gods nog een game te winnen, maar daar was dan ook alles mee gezegd: 6-0, 6-1.

De Oekraïnse Elina Svitolina (3) nam het op tegen Ekaterina Alexandrova (27) uit Rusland en had het wel wat lastiger. Een vroege break was in set één genoeg, in de tweede set maakte Svitolina een vroege break juist ongedaan, alvorens het duel definitief op slot te gooien: 6-4, 7-5.

Voor de Belgische Elise Mertens (16) was thuisfavoriete Carolina Garcia (WTA-45) in drie sets te sterk, hoewel ze wel vijf matchpoints weg wist te werken: 1-6, 6-4, 7-5.

Het jonge Poolse toptalent Iga Swiatek (WTA-53) zet haar indrukwekkende opmars voort en stuurde de Canadese oud-wereldtopper Eugenie Bouchard (WTA-168) met 6-3, 6-2 naar huis.

Fall Guys Season 2 komt 8 oktober

Het tweede seizoen van Fall Guys, de populaire party-game, is al een tijdje geleden aangekondigd. Vandaag kondigt de ontwikkelaar aan dat het wachten echter bijna voorbij is. Het seizoen met Middeleeuws thema komt uit op 8 oktober.

Tot die tijd kunnen spelers een dubbele hoeveelheid fame points verdienen. Fall Guys is te spelen op pc en PlayStation 4.

Bokstweeling Charlo bekroont heerlijke avond vol wereldtitelgevechten

Voor de liefhebber van een goede partij boksen keren we nog even terug naar afgelopen weekeinde, zo met het nieuwe weekeinde voor de boeg. De blik gaat met name op het Amerikaanse Uncasville, waar men een boksbubbel ingericht heeft en waar afgelopen weekeinde een geweldige card op het programma stond.

We begonnen het hoofdprogramma gelijk met een strijd om een wereldtitel: Johnriel Casimero (29-4, 20 KO's) won in november de WBO-wereldtitel in het bantamgewicht (-53,5kg) van Zolani Tete en mocht die nu voor het eerst verdedigen. De 30-jarige uit de Filipijnen had de Ghanees Duke Micah (24-0, 19 KO's) tegenover zich, maar die kon het niet helemaal aan: in de derde ronde kreeg hij een harde linker op zijn kin, waarna de scheidsrechter er een einde aan maakte, met Casimero dus nog steeds als wereldkampioen.

Casimero - Micah

De volgende wereldtitelstrijd liet niet lang op zich wachten: Brandon Figueroa (20-0, 15 KO's) mocht aantreden om zijn eveneens in november gewonnen WBA Regular-wereldtitel in het superbantamgewicht (-55,3kg) te verdedigen tegen zijn Amerikaanse landgenoot Damien Vazquez (15-1, 8 KO's). De onervaren Vazquez was er simpelweg niet klaar voor en na tien ronden lang murw gebeukt te zijn door The Heartbraker werd hij met zijn inmiddels nagenoeg dichtgeslagen ogen gered door de scheidsrechter.

Figueroa - Vazquez

Het derde gevecht was één van de twee hoofdgevechten rondom de Charlo-tweeling: Jermall Charlo (30-0, 22 KO's) opende het familiefeest en mocht zijn WBC-wereldtitel in het middengewicht (-72,6kg) voor de vierde keer verdedigen. Tegenstander was de Oekraïner Sergiy Derevyanchenko (13-2, 10 KO's), die alleen verslagen was door Daniel Jacobs en - in zijn vorige gevecht bijna een jaar geleden - Gennady Golovkin, bepaald geen schande.

Derevyanchenko bleek over een dijk van een kin te beschikken, want Hit Man bestookte hem met alles wat hij had, maar de Oekraïner bleef stug overeind. Naarmate het duel vorderde begon hij zelfs meer en meer een bedreiging te vormen voor Charlo, maar de regerend kampioen maakte die reputatie waar en wist Derevyanchenko in twaalf ronden alsnog met een unanieme beslissing te verslaan - misschien wel zijn zwaarst bevochten zege tot nu toe.

Jermall Charlo - Derevyanchenko

Deel twee van het hoofdprogramma begon dan even níet met een strijd om een wereldtitel: Daniel Roman (27-3, 10 KO's) verloor zijn WBA Super- en IBF-wereldtitels in het superbantamgewicht in januari aan Murodjon Akhmadaliev en is nu op de weg terug. De eerste tegenstander was de Dominicaan Juan Carlos Payano (21-3, 9 KO's), die twee van zijn vorige drie gevechten verloor, maar wel van Naoya Inoue en Luis Nery, absoluut geen schande. Tegen Roman was hij echter niet opgewassen en de oud-kampioen boekte een overtuigende zege met een unanieme beslissing.

Roman - Payano

Luis Nery stapte daarna de ring in als oud-wereldkampioen, nadat hij in juli vorig jaar al van Payano won. In 2017 won Nery de WBC-wereldtitel in het bantamgewicht, die raakte hij wegens een positieve dopingtest kwijt, maar later ordeelde men dat besmet voedsel de bron was. De titel kreeg hij niet terug, de zege bleef wel staan en Shinsuke Yamanaka werd daarna alsnog hardhandig knockout geslagen in de tweede ronde van hun rematch.

Enfin, inmiddels is Nery weer helemaal terug en Pantera (30-0, 24 KO's) vocht in Uncasville tegen zijn Mexicaanse landgenoot Aaron Alameda (25-0, 13 KO's), met als inzet de vacante WBC-wereldtitel in het superbantamgewicht. Alameda wist het zowaar tot en met de twaalfde ronde te overleven en deelde af en toe redelijk uit, maar uiteindelijk was Nery volgens alle drie juryleden toch gewoon de beste en dus mag hij zich in een andere gewichtsklasse nu toch weer wereldkampioen noemen.

Nery - Alameda

Jermell Charlo (33-1, 17 KO's) mocht de heerlijke avond afsluiten. Hij verloor in december 2018 zijn WBC-wereldtitel in het superweltergewicht (-69,9kg) aan Tony Harrison, die hij in december vorig jaar knockout sloeg om zo zijn titel terug te pakken. De Dominicaan Jeison Rosario (20-1, 14 KO's) was de eerste uitdager in zijn nieuwe regeerperiode, met naast de WBC-titel ook de WBA Super, IBF en The Ring-titels die op het spel stonden.

Het begon niet lekker voor Rosario, die in zijn hele eerdere carrière nog maar drie keer een knockdown te verduren had gekregen: Charlo kreeg hem in ronde één al op de knieeën. In de zesde ronde ging Rosario tegen de touwen en volgde een tweede knockdown, in de achtste ronde was het afgelopen: Charlo opende de ronde met een tik op Rosario's gezicht, direct daarna gevolgd door een gevechtbeëindigende harde stoot op het lichaam, waardoor de Dominicaan nauwelijks nog op kon staan - een passend einde van een stevige avond boksen.

Jermell Charlo - Rosario

'Roken kost meer levens dan corona'

René Medema, baas van het in kanker gespecialiseerde Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, maakt zich zorgen aangezien de regering blijkbaar wel koste wat kost de verspreiding van het coronavirus wil bestrijden, terwijl anti-rookmaatregelen maar niet van de grond komen.

"Corona moet koste wat kost bestreden worden, maar dat er meer mensen aan kanker overlijden, lijkt niet gezien te worden. Dat wij niet in staat zijn sigaretten de supermarkt uit te zetten, vind ik absurd," klaagt Medema, voorzitter van de raad van bestuur en hoogleraar medische oncologie.

Supermarkten
Hij vindt een streng anti-rookbeleid beter te verdedigen dan een streng coronabeleid, vooral als je in ogenschouw neemt dat roken meer dan 19.000 mensenlevens per jaar kost, veel meer dan COVID-19.

Medema heeft dan ook genoeg van de 'praatjes voor de bühne' over duurzaamheid van de supermarkten, vooral omdat zij nog steeds sigaretten verkopen. "Als zij echt om de gezondheid van klanten geven, stoppen ze daar vandaag nog mee."

Medema wil de coronaslachtoffers niet bagatelliseren, maar ziet dat 80 procent van de 10.000 longkankerdoden wordt veroorzaakt door roken. Roken is verder verantwoordelijk voor het ontstaan van hoofd-halskanker, slokdarmkanker, alvleesklierkanker, darmkanker, blaaskanker, borstkanker, de longziekte COPD en hartproblemen.

"Roken is een grotere bedreiging voor de volksgezondheid dan corona."

Fipronil-ei
"Een fipronil-ei halen wij direct uit de supermarkt, vanwege een hele kleine dosis schadelijke insecticide. Maar daar zit een veel kleiner gezondheidsrisico aan dan aan tabak. Als consument kun je denken: het ligt in de supermarkt, dus het zal wel goed zijn. Daarom is het ook zo fijn dat Lidl géén rookwaar meer verkoopt", legt de hoogleraar uit, terwijl hij verder uitlegt dat de Nederlandse economie prima zonder tabak kan.

"Als heel Nederland stopt, zou dat in één klap dertig procent minder sterfte aan kanker opleveren. Dertig procent! Dertig procent van álle sterfgevallen aan kanker is te wijten aan tabak. Ter vergelijking: wij doen als doktoren en onderzoekers snoeihard ons best voor betere kankerbehandelingen. We boeken jaarlijks anderhalf procent gezondheidswinst. Daar zijn we hartstikke blij mee. Voor dertig procent gezondheidswinst moeten wij zo’n twintig jaar werken. We zouden in één klap twintig jaar verder zijn als we tabak uitbannen!"

Verdienmodel over de rug van de bevolking
Het feit dat tabak de staat 2,4 miljard euro aan accijnzen oplevert lijkt de grote boosdoener. De geschatte zorgkosten liggen een stuk lager, rond de 500 miljoen euro, dus er wordt enorm veel geld binnengeharkt met de verkoop van tabak. Medema vindt dat evenwel verwerpelijk. "Waar hebben we dat precies aan verdiend? Aan de ellende van onze bevolking."

FOK! Wat een weer: kans op regen -O-

In het zuidwesten gaat het in de avond regenen. De maxima lopen uiteen van 15°C in het uiterste zuidwesten tot lokaal 18°C in het oosten. De oostelijke wind neemt toe naar matig, aan zee en op het IJsselmeer naar vrij krachtig. Later vanmiddag en vanavond wordt de wind aan zee en op het IJsselmeer mogelijk krachtig.

Komende nacht is het zwaar bewolkt en vooral in het zuidwesten en zuiden is er kans op (mot)regen. De minima lopen uiteen van 11°C in het zuidoosten tot 14°C in het noordoosten. Er staat een matige oostenwind. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig tot krachtig, in het Waddengebied mogelijk hard. Later in de nacht neemt de wind in het zuiden sterk af en wordt daar dan zuidelijk.

Morgen overdag trekt de zone met regen langzaam noordwaarts, maar tegelijkertijd neemt de intensiteit af. In het zuidwesten en zuiden klaart het op is de zon af en toe te zien. In de middag of avond trekt een volgend regengebied van het oosten uit over de noordelijke helft. In de loop van de avond wordt het droog. De maxima lopen uiteen van 15°C in het zuiden tot 19°C in het noordoosten. Van het zuiden uit draait de wind eerst naar zuidwest en later naar zuidoost. De wind wordt overal matig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Maan in Purmerend tussen de wolken (Foto: Pukeko)
Een heel mooie foto van de maan die tussen de bewolking schijnt. Pukeko maakte deze foto in Purmerend. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Dringend advies tot dragen van mondkapjes

Sinds het Kamerdebat van woensdag 30 september, is breed draagvlak om te besluiten tot een eenduidig landelijk advies, voor het dragen van mondkapjes in publieke binnenruimtes. Vanaf dat moment geldt het dringende advies aan alle mensen vanaf 13 jaar om (niet-medische) mondkapjes te dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes zoals:

• Winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzine-   stations.
• Restaurants, cafés, theaters en concertzalen.
• Bij de uitvoering van contactberoepen, zowel voor de dienstverlener als de klant.

Het betreft geen verplichting, maar is wel een dringend advies. In een aantal gevallen is het dragen van een mondkapje niet goed mogelijk. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die door een medische reden of andere beperkingen het mondkapje niet kunnen dragen. Maar ook tijdens het beoefenen van een sport is het dragen van een mondkapje meestal niet mogelijk.

Mondkapjes
Het gaat hierbij om niet-medische mondkapjes. Medische mondmaskers zijn uitsluitend bedoeld voor het gebruik in de zorg. Bezoekers van een publiek toegankelijke binnenruimte moeten zelf zorgen voor een mondkapje. Van beheerders van publiek toegankelijke binnenruimtes wordt niet verwacht, dat hij of zij zijn bezoekers van mondkapjes voorziet. In overleg met gemeenten wordt gekeken hoe minima kunnen worden voorzien van mondkapjes. De uitwerking hiervan ligt bij gemeenten en aangesloten partners. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voedselbanken.

Waar wel, waar niet
Voor alle publieke en openbare binnenruimtes waarbij men staand (op een niet aangewezen plek) of lopend verblijft, geldt het advies om het mondkapje continu te dragen. Voor locaties waarbij men een vaste plek heeft, zoals in restaurants of theaters, kan het mondkapje worden afgezet op de aangewezen plek. Dit altijd mits aan de 1,5 meter norm kan worden voldaan. Zodra iemand de aangewezen plek verlaat, bijvoorbeeld voor toiletbezoek, wordt geadviseerd het mondkapje weer op te zetten.

Voor locaties die deels overdekt zijn en zich deels in de openlucht bevinden, geldt het advies om mondkapjes te dragen, voor de gedeelten waar sprake is van een overkapping. Ten aanzien van locaties die over zowel binnen- als buitenlocaties beschikken (zoals bijvoorbeeld stations, maar ook dierentuinen en pretparken) geldt dat wordt geadviseerd om het mondkapje zo min mogelijk op en af te zetten, ook als bezoekers zich in de buitenlucht bevinden. Ditzelfde geldt voor winkelend publiek dat van de ene naar de andere winkel gaat. Het veelvuldig op- en afdoen van een mondkapje verhoogt immers het risico op besmetting.

Naleving
Het is aan de beheerder van een publiek toegankelijke binnenruimte om te bepalen of dit advies wordt overgenomen en of dit advies onderdeel wordt van de eigen huisregels. Het is vervolgens ook aan de beheerder om te bepalen of bezoekers van de binnenruimte gehouden worden aan dit advies. Indien de beheerder op basis van het advies besluit tot het voorschrijven van het dragen van een mondkapje bij betreding van de locatie, is het tevens aan de beheerder om toe te zien op naleving van dit voorschrift.

Verplichting
In een aantal gevallen geldt er al een mondkapjesplicht. Op Schiphol zijn een aantal plaatsen aangewezen waar het gebruik van mondkapjes verplicht is. Dit blijft zo en verandert niet in een dringend advies. Ook voor het openbaar vervoer en overig vervoer van A naar B (taxi’s, busjes) geldt nog altijd een mondkapjesplicht. Dit blijft zo. Voor de volledigheid geldt in de auto (en ander privévervoer) dat: een mondkapje wordt geadviseerd wanneer meerdere mensen in één auto reizen en zij niet tot hetzelfde huishouden behoren, tenzij het een vaste chauffeur betreft.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Kragh Andersen wint tijdrit in BinckBank Tour, Pedersen blijft leider

Søren Kragh Andersen heeft de individuele tijdrit in de BinckBank Tour gewonnen. De Deen van Sunweb was in de 8,1 kilometer lange tijdrit rond Riemst de snelste voor Europees kampioen Stefan Küng te verslaan. Mathieu van der Poel legde beslag op de vijfde plaats. In het algemeen klassement blijft Mads Pedersen de leider na een vierde plaats in de individuele tijdrit.

Eigenlijk stond vandaag een heuveletappe in Sittard Tour op het programma in de BinckBank Tour, maar die kon niet doorgaan vanwege de maatregelen in Nederland met betrekking tot de coronamaatregelen. De organisatie wist echter snel een tijdrit te organiseren tegen de grens van Nederland, waardoor er vandaag alsnog gefietst kon worden in de BinckBank Tour.

In de tijdrit van 8,1 kilometer met daarin de Slingerberg als voornaamste obstakel konden de tijdrijders hun gang gaan. Søren Kragh Andersen was een van de favorieten voor de dagzege. De Deen, die twee etappes won in de voorbije Tour de France, was de eerste die onder de tien minuten zou gaan. De renner was daarmee zeventien seconden sneller dan Jasha Sütterlin, die op dat moment de snelste tijd klokte.

Na de sterke tijd van Kragh Andersen kwam niet in de buurt van de sterke Deen. Stefan Küng kwam nog het dichts in de buurt van de renner van Sunweb, maar de Europees kampioen tijdrijden moest zes seconden toegeven. Mathieu van der Poel kwam dertien seconden te kort, en leider Mads Pedersen moest negen toegeven op Kragh Andersen, maar de sterke Deen blijft wel leider in de BinckBank Tour met nog één etappe te gaan.

Tong's voetbalverhalen #85

FC Volendam is een traditionele Ere- en Eerste divisieclub. Ze staan niet voor niets bekend onder de bijnaam "De Heen en Weer." De naam van de veerpont, die het vaste land van de gemeente Bunschoten, met de overkant verbindt. Die laveert op het water, zoals FC Volendam al jarenlang tussen deze twee divisies marchandeert, alsof het de VAR-official is. Volendam is een beetje cult. Mede door de mooie en ludieke bijnamen van sommige spelers. Zo is de voornaam van de ex-international Pier Tol eigenlijk Cees. Toevallig heet de beste voetballer uit Volendam momenteel Veerman. Joey van Voren. Zonder bijnaam. Maar wel naam makend bij Heerenveen.

Marko: "Red Bull blijft in F1"

Red Bull Racing en Alpha Tauri blijven ook na het vertrek van motorleverancier Honda eind 2021 actief in de Formule 1, aldus teamadviseur Helmut Marko zo lezen we op Motorsport.com. Marko bevestigt nogmaals dat beide teams zich verbonden hebben aan de toekomst van de F1,

"We blijven betrokken bij deze sport, dat blijkt ook wel uit het feit dat beide teams hebben getekend voor het nieuwe Concorde Agreement. Onze ambities voor het restant van 2020 en 2021 zijn dat we met Honda blijven jagen op zoveel mogelijk overwinningen en op goede klasseringen in het kampioenschap. Verder zullen we met onze teams evalueren wat de meest competitieve oplossing op motorisch vlak is vanaf 2022", aldus Marko in een verklaring.

Na de vechtscheiding met Renault kiest Marko deze keer voor een meer vriendelijke benadering. Logisch ook, Red Bull moet voorlopig nog verder met de Japanse motorbouwer. "Beide Red Bull-teams hebben in de voorbije seizoenen een goede relatie opgebouwd met Honda als motorleverancier. We begrijpen dit besluit van Honda en respecteren de richting die ze moeten kiezen met het oog op alle uitdagingen in de mondiale auto-industrie."

Random Pics van de Dag #118

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Van Kalmthout pakt pole in Indianapolis

Rinus van Kalmthout heeft zijn eerste poleposition in de IndyCar Series te pakken. De pas net 20-jarige Hoofddorper was donderdagnacht de snelste in de kwalificatie op de road course van de Indianapolis Motor Speedway.

Josef Newgarden was de snelste in de eerste groep, hoewel men daar wel wat pech had: Takuma Sato spinde enkele minuten voor het einde van de sessie het gravel in, uiteindelijk resulterend in een rode vlag en het niet hervatten van de sessie.

In de tweede groep snelde Van Kalmthout in de slotfase naar een dijk van een tijd, waar iedereen zich op stuk zou bijten. Hij vertrekt dan ook vanaf poleposition, met Newgarden naast zich. Colton Herta en Will Power staan op rij twee, voor Marco Andretti en Jack Harvey.

Vrijdagavond om 21.30 uur Nederlandse tijd begint de uitzending voor de eerste race op Ziggo Sport, het groen wordt een half uur later gezwaaid. Zaterdagavond volgt dan nog een tweede race, die staat eerder in de avond op de planning.

Jan Roos: "FVD is verworden tot radicale clownsclub"

Jan Roos heeft het helemaal gehad met Forum voor Democratie. De columnist was de laatste tijd wel vaker kritisch op de partij van Thierry Baudet maar in zijn laatste column op de De Dagelijkse Standaard noemt hij FVD een radicale clownsclub.

"Baudet heeft er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat FVD een lachertje is geworden. Van vijfentwintig zetels en macht om het land eindelijk naar de nodige veranderingen te leiden is de partij verworden tot een radicale clownsclub met nu nog maar zeven zetels in de peilingen", zo schrijft Roos.

"Op Twitter maakte ik een opmerking dat als een malle rapper niet naar FVD komt, FVD wel naar de malle rapper gaat. Het gaat over het bezoek van Tisjeboy Jay aan de studio van het FVD Journaal om over het RIVM en het coronavirus te praten en het optreden van “strijdmakker” Van Haga bij Lange Frans in zijn podcast", zo duidt de columnist zijn kritiek.

Roos haalt hierbij ook de kritiek van Forum partijprominent Annabel Nanninga aan. "Ook partijprominente Annabel Nanninga heeft er genoeg van. Ook zij vond de keuze om een rapper als semi-viroloog uit te nodigen onbegrijpelijk. Zij antwoordde op vragen van een journalist: “Ik vind het niet handig om een man die ongetwijfeld goed is in rappen en influencen, iets van corona te laten vinden.” En: “Influencers hebben in dit debat niets te zoeken. Niet in Den Haag, en niet hier."

Voormalig politicus Roos reageert in zijn column ook op de kritiek die hij te verduren kreeg voor zijn  kritische benadering van Forum voor Democratie. "Het leverde mij nogal wat hoon op. Ik zou een verrader zijn, stiekem links, controlled opposition, jaloers en noem het allemaal maar op. Als de deuggleuvenbrigade mij uitscheldt en beschuldigt van allerlei onzin doet het mij niks; als Baudetiers het doen net zo min. De overeenkomst is dat het heilige geloof in het eigen gelijk dusdanig groot is dat kritiek op de leider wordt gezien als schennis, waarna de daarbijbehorende uitsluiting in gang wordt gezet. De mensen die al jaren roepen dat ik gelijk heb in mijn commentaar op de overheid en onze samenleving roepen mij nu toe dat ik dom ben en er nooit wat van heb begrepen. Allemaal prima, want het glijdt als water van een eendenveer van mij af", zo schrijft de altijd uitgesproken columnist.

De complete column van Jan Roos kun je hier lezen.

Jan Roos: "FVD is verworden tot radicale clownsclub" (WikiCommons/Roel Wijnants)
Jan Roos: "FVD is verworden tot radicale clownsclub" (WikiCommons/Roel Wijnants)

Mishandeld na verzoek om 1,5 meter afstand

Het simpele verzoek om 1,5 meter afstand leidde voor een 53-jarige man in het Haagse Wateringse Veld uiteindelijk tot forse geweldpleging tegen hem. Vier jongeren die hem aanvielen, werden herkend via diverse camerabeelden. Donderdag stonden ze terecht voor drie jeugdrechters.

Het slachtoffer passeerde op 25 maart 2020 nabij de Romeinse brug een groep jongeren waarvan een deel lachgas aan het gebruiken was. Hij vroeg om voldoende afstand. Toen hem dat niet gegeven werd en hij er wat van zei, kwam één van de jongeren juist intimiderend dichtbij hem staan. De man duwde hem weg en kreeg daarop de eerste klap van de jongen. Tijdens zijn vlucht viel hij, waardoor de eerste en nog drie andere jongeren kans zagen hem flink tegen zijn lijf en hoofd te trappen. De man hield er onder meer een gekneusde rib en een hersenschudding aan over.

De mishandeling werd van grote afstand gefilmd door een omstander. Via die beelden, foto’s die vooraf van de groep waren gemaakt en bewakingscamera's in de buurt heeft de politie de jongeren uiteindelijk kunnen identificeren. Ze hebben vaker deel uitgemaakt van een groep die voor overlast zorgt in de wijk.

Op 12 mei van dit jaar werden ze aangehouden en in voorarrest gezet. Toen ze vrij kwamen in juni moesten ze zich aan strenge voorwaarden houden, wat ze alle vier ook hebben gedaan.

Strafeis
Op de zitting achter gesloten deuren eiste de officier van justitie tegen alle verdachten een jeugddetentie gelijk aan de tijd die ze al in voorarrest hadden gezeten (variërend van 38 tot 42 dagen) en taakstraffen tussen de 120 en 140 uur (waarvan 40 uur voorwaardelijk). Daarbij vroeg ze onder meer als bijzondere voorwaarde een contactverbod tussen de jongeren onderling voor de duur van een jaar.

Over twee weken doet de rechtbank Den Haag uitspraak.

Speciale openingstijden supermarkten voor klanten uit kwetsbare groepen

Vanaf maandag 5 oktober zijn supermarkten twee uur per weekdag exclusief geopend voor ouderen en klanten uit andere kwetsbare groepen. Daarmee voldoen supermarkten aan de plicht die het kabinet heeft opgelegd. Ook buiten deze uren blijven mensen uit kwetsbare groepen welkom in de supermarkt, want supermarkten willen voorkomen dat zij zich buitengesloten voelen. De ‘ouderenuurtjes’ gelden in supermarkten die ruimte hebben voor meer dan 30 klanten tegelijk.

Een groot deel van de supermarkten is vanaf maandag van 7.00 tot 8.00 uur voor klanten uit kwetsbare groepen geopend, maar uitzonderingen zijn mogelijk. Daarnaast kiest elke supermarkt zelf een tweede uur waarop de winkel ook uitsluitend voor mensen met een kwetsbare gezondheid open is, passend bij de lokale situatie.

Het CBL zal na de eerste week samen met de leden en vertegenwoordigers van ouderen en andere kwetsbare groepen het effect van de speciale openingsuren evalueren. Daarbij kijkt de branche niet alleen naar de behoefte aan de uren bij de kwetsbare groepen en het gebruik van deze uren, maar ook naar de effecten voor andere klanten die met beperktere openingstijden te maken krijgen. Verschillende vertegenwoordigers van kwetsbare groepen hebben zich inmiddels kritisch uitgelaten over de verplichte ouderenuurtjes en pleiten voor meer maatwerk.

Maatwerk voor klanten uit kwetsbare groepen
Supermarkten vinden het belangrijk dat iedereen veilig boodschappen kan blijven doen, ook mensen uit kwetsbare groepen. Daarom hebben alle supermarkten maatregelen genomen om voldoende afstand te kunnen houden. Supermarkten willen daarnaast klanten met een kwetsbare gezondheid zo veel mogelijk maatwerk bieden. Daarom werken honderden supermarkten al veel langer met een speciaal ouderenuurtje op locaties waar daar behoefte aan is, en bieden veel supermarkten extra service met bijvoorbeeld lokale bezorgdiensten.

Forse impact kabinetsbesluit
Het kabinet heeft eerder deze week echter overhaast en ondoordacht besloten dit maatwerk te negeren en de speciale openingsuren voor elke supermarkt te verplichten, ook in wijken waar bijvoorbeeld relatief weinig ouderen en mensen uit andere kwetsbare groepen wonen. Als supermarkten niet aan de verplichting voldoen, mogen zij niet meer dan 30 klanten tegelijk binnenlaten.

Het kabinetsbesluit heeft een forse impact op supermarkten. In veel supermarkten is het praktisch gezien niet haalbaar om midden op de dag de deuren te sluiten voor klanten die niet tot een kwetsbare groep behoren en klanten die op dat moment nog binnen zijn naar buiten te sturen. Om die reden kiest een groot deel van de supermarkten voor uren aan de randen van de reguliere openingstijden om te voldoen aan de verplichting van het kabinet.

Winnie Sorgdrager leidt onderzoek naar wapeninzet Hawija

Een onafhankelijke onderzoekscommissie gaat bekijken hoe er door de Nederlandse wapeninzet in de nacht van 2 op 3 juni 2015 in Hawija (Irak) burgerslachtoffers konden vallen. Ook onderzoekt de commissie welke lessen er voor de toekomst uit zijn te trekken. Mr. Winnie Sorgdrager wordt de voorzitter van de commissie. Ook maakte minister Ank Bijleveld-Schouten vandaag bekend dat het kabinet de getroffen gemeenschap in Hawija op vrijwillige basis gaat compenseren voor het leed en de materiële schade.

Het besluit om een onderzoekscommissie in te stellen, volgt op een motie die de Tweede Kamer op 14 mei 2020 aannam. Daarin werd de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) voor het onderzoek gevraagd. De OVV gaf echter aan dit niet te kunnen doen. Dit behoort niet tot het takenpakket van de OVV, waardoor de motie strikt genomen niet uitvoerbaar is.

Bijleveld: “Ik begrijp echter wel dat de Kamer in dit uitzonderlijke geval heeft gevraagd om een extra, onafhankelijk onderzoek naar deze aanval. Daarom heb ik besloten om recht te doen aan de geest van de motie, door een tijdelijke onafhankelijke onderzoekscommissie in te stellen. Ik heb mr. Winnie Sorgdrager, minister van Staat, bereid gevonden om deze commissie voor te zitten. De voorzitter zal naar eigen inzicht de overige leden van deze onderzoekcommissie aanwijzen.”

Vrijwillige vergoeding Hawija
In de afgelopen maanden bracht een interdepartementale werkgroep onder leiding van Defensie de opties in kaart om de getroffen gemeenschap in Hawija op vrijwillige basis tegemoet te komen. De vergoeding richt zich op de schade die ontstond als gevolg van de Nederlandse wapeninzet. Hiervoor is er een analyse gemaakt van de behoeften van de gemeenschap. Die liggen op het gebied van elektriciteitsvoorziening, economische activiteiten, werkgelegenheid, waterinfrastructuur en het herstel van woningen. Drie organisaties zullen op basis van de genoemde behoeften een projectvoorstel doen om de gemeenschap in dit kader te ondersteunen. De projecten zullen zo veel mogelijk gericht zijn op herstel van de directe- en indirecte schade die als gevolg van de aanval is aangericht in Hawija.

Individuele vergoedingen
Ook is onderzocht of individueel vergoeden een optie is. Bij de aanval in Hawija was er sprake van een ISIS-bommenfabriek, een duidelijk legitiem doel in termen van het humanitair oorlogsrecht. Nederland is daarom wel verantwoordelijk, maar niet aansprakelijk voor de gevolgen van de aanval, en daarmee niet verplicht tot het uitkeren van schadevergoedingen. Iraakse burgers kunnen voor compensatie in eerste instantie terecht bij de Iraakse autoriteiten. Daarom is Nederland ook altijd zeer terughoudend om in dit soort gevallen op vrijwillige basis op individueel niveau vergoedingen uit te keren. Daarmee zou ook een precedent worden gecreëerd voor toekomstige wapeninzet die correct en binnen de kaders van het humanitaire oorlogsrecht wordt uitgevoerd. Daarnaast zijn er verschillende praktische bezwaren die individueel vergoeden zeer complex zouden maken.

Bijleveld: “Ik realiseer mij terdege dat dit een moeilijke boodschap is voor de betrokkenen. Wat ik in dit geval wel graag wil doen is het ondersteunen van de getroffen gemeenschap. Dat besluit breng ik vandaag naar buiten. Ik ben blij dat we zo kunnen laten zien dat we ook richting de nabestaanden en slachtoffers onze verantwoordelijkheid zullen nemen.”

Verschil compensatie Mosul
Minister Bijleveld lichtte ook toe waarom de zaak Hawija wezenlijk verschilt met die van Mosul (nacht van 20 op 21 september 2015). Daar is recent wel op individueel niveau een vrijwillige vergoeding aangeboden. Bij deze wapeninzet is sprake van de zeer uitzonderlijke situatie dat achteraf bleek dat een niet-legitiem doel, namelijk een woonhuis, was aangevallen.

Geen verrassingen in selectie Nederlands elftal

Bondscoach Frank de Boer heeft 25 spelers geselecteerd voor de oefeninterland tegen Mexico en UEFA Nations League-wedstrijden tegen Bosnië-Herzegovina en Italië.

Nieuwkomer in de selectie is AZ-speler Teun Koopmeiners. Steven Berghuis (Feyenoord), Daley Blind (Ajax) en Donyell Malen (PSV) keren terug in de selectie.

Nederland speelt op woensdag 7 oktober in de Johan Cruijff ArenA een oefenwedstrijd tegen Mexico. Vier dagen later hervat Oranje de UEFA Nations League-campagne met een uitwedstrijd tegen Bosnië-Herzegovina. Op woensdag 14 oktober is Italië in Bergamo de tegenstander.

Volledige selectie
Nathan Aké - Manchester City
Ryan Babel - Galatasaray
Donny van de Beek - Manchester United
Steven Berghuis - Feyenoord
Steven Bergwijn - Tottenham Hotspur
Marco Bizot - AZ
Daley Blind - Ajax
Jasper Cillessen - Valencia
Memphis Depay - Olympique Lyon
Virgil van Dijk - Liverpool
Denzel Dumfries - PSV
Hans Hateboer - Atalanta Bergamo
Mohamed Ihattaren - PSV
Frenkie de Jong - Barcelona
Luuk de Jong - Sevilla
Teun Koopmeiners - AZ
Tim Krul - Norwich City
Donyell Malen - PSV
Quincy Promes - Ajax
Marten de Roon - Atalanta Bergamo
Kevin Strootman - Olympique Marseille
Joël Veltman - Brighton & Hove Albion
Stefan de Vrij - Inter
Georginio Wijnaldum - Liverpool
Owen Wijndal - AZ

Eerste trailer voor Roald Dahl's The Witches

Het is niet de eerste verfilming van Roald Dahl's populaire kinderboek The Witches, door veel Nederlandse kinderen gelezen als De Heksen, maar aan de eerste trailer te zien is de nieuwe verfilming mogelijk best wel de moeite waard.

De nieuwe verfilming, van de hand van Robert Zemeckis, geeft aan het geliefde boek van Dahl een nieuwe invulling voor een hedendaags publiek. Het hartverwarmende verhaal vol zwarte humor gaat over een jonge weesjongen (Jahzir Kadeem Bruno) die eind 1967 bij zijn liefhebbende oma (Octavia Spencer) gaat wonen in het plattelandsstadje Demopolis in Alabama. Nadat de jongen en zijn grootmoeder enkele ogenschijnlijk charmante, maar duivelse heksen ontmoeten, nemen ze hun toevlucht in een luxe hotel aan de kust. Helaas komen ze net op het moment dat de Opperheks (Anne Hathaway) haar handlangers undercover van over de hele wereld heeft laten komen om daar haar demonische plannen uit te voeren.

Het scenario is gebaseerd op (je raadt het nooit) het boek van Roald Dahl en geschreven door Robert Zemeckis, Kenya Barris (Black-ish, Shaft) en Oscar-winnaar Guillermo del Toro (The Shape of Water). De film is in Nederlandse bioscopen te zien vanaf 16 december. Van dit jaar. Ja ja, het valt eens een keertje mee.

Bruma op huurbasis naar Olympiacos

Volgens het Eindhovens Dagblad verhuurd PSV Armindo Bruma komend seizoen aan het Griekse Olympiacos. Vorig jaar werd de Portugese aanvaller nog voor twaalf miljoen euro overgenomen van RB Leipzig.

Olympiacos neemt Bruma op huursbasis over van PSV maar heeft ook een optie tot koop op laten nemen in het contract.

De Portugees wist in dienst van PSV geen grote indruk achter te laten. In totaal kwam hij tot 35 wedstrijden waarin hij vijf keer scoorde en zes assists gaf.

Mes in het hoofd: 9 jaar cel geŽist

Met flinke kracht kreeg een 41-jarige man op 22 februari van dit jaar een mes in zijn voorhoofd geslagen. Meerdere getuigen, onder wie jongeren, zagen het overdag gebeuren in 's-Gravenzande. Dagenlang hebben artsen gevochten voor het leven van de man, die in coma in het ziekenhuis lag. Maar het mocht niet meer baten.

Het slachtoffer kwam die zaterdagmiddag de spullen van zijn zus ophalen bij haar ex. Die zocht op enig moment de confrontatie en wilde weten waarom het slachtoffer slecht over hem sprak en hem zwart maakte. Hoewel de verdachte stelt dat hij zichzelf heeft moeten verdedigen, blijkt uit getuigenverklaringen dat de agressie juist bij hem begon.

Duidelijk is dat het slachtoffer een mes had, maar ook dat de verdachte op enig moment naar binnen is gegaan om een mes te pakken. Hij heeft daarmee zelf weer de confrontatie gezocht. Dat maakt volgens het Openbaar Ministerie al dat een beroep op noodweer geen stand kan houden.

Midden op straat
De verdachte, een 33-jarige man uit 's-Gravenzande, verklaart op meerdere punten ook anders dan wat getuigen hebben gezien. Hij zegt dat hij het slachtoffer min of meer per ongeluk heeft gestoken; hij zou hem hebben willen afweren en was daarbij vergeten dat hij het mes vast had. Maar getuigen hebben de zwaaiende beweging die verdachte daarbij suggereert, niet gezien. Een getuige heeft zelfs een bovenhandse stekende beweging gezien. De patholoog-anatoom legde op zitting uit dat het bot van het hoofd het sterkste bot van het lichaam is, en dat er flinke kracht nodig is om een voorhoofd met een mes te doorklieven.

Dat het verdachte's bedoeling van te voren niet was om het slachtoffer te doden, en hij direct enorm geschrokken is van zijn daad, heeft de officier van justitie meegenomen in de strafmaat. Maar dat alles midden op straat is gebeurd, waardoor omstanders zijn geconfronteerd met de afschuwelijke aanblik van het slachtoffer op de stoep, neemt de officier van justitie hem dan weer extra kwalijk.

Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van 9 jaar geëist. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Mike Verweij: 'Klaassen wil graag en is bereid om heel veel geld in te leveren'

Ajax hoopt zich voor het einde van de transferperiode nog te versterken met één speler. Volgens Ajax-watcher Mike Verweij van De Telegraaf moet dat wel Davy Klaassen zijn en is de kans op een terugkeer naar de Johan Cruijff ArenA groot.

"Ajax richt de pijlen volle bak op Davy Klaassen. Daarover wordt onderhandeld en voor dinsdag moet Klaassen speler van Ajax zijn", vertelt de journalist op de website van het dagblad.

"Klaassen wil graag en is ook bereid om heel veel geld in te leveren", verzekert Verweij. De middenvelder maakte medio 2018 de overstap van Everton naar Werder, waar hij naar verluidt voor 3,5 miljoen euro per jaar op de loonlijst staat. "Hij wil weg uit Bremen en gewoon naar Ajax toe."

"Ik ga ervan uit dat we met deze selectie het seizoen ingaan. Maar tot 6 oktober kun je dat nooit met zekerheid vaststellen. Ik ga ervan uit dat dit de kleedkamer is, hopelijk nog met één inkomende transfer", gaf Erik ten Hag donderdagavond tijdens een persconferentie aan.

Hij kreeg vervolgens een vraag over de eventuele komst van Klaassen. "Dat zou Klaassen kunnen zijn. Als we nieuws hebben, dan melden we dat. We hebben meerdere ijzers in het vuur. Dat hoeven we jullie niet altijd te vertellen. De selectie is, zoals hij nu is, in balans. Maar je kijkt altijd of je je kan versterken."

Het eerste bod van Ajax op Klaassen, dat werd afgewezen door Werder Bremen, bedroeg volgens BILD zeven miljoen euro plus vijf miljoen euro aan variabelen. Directeur voetbalzaken Marc Overmars van Ajax gaat zich spoedig in het Weser-Stadion melden met een nieuw bod, of heeft dat mogelijk al gedaan.

Volgens de doorgaans goed ingevoerde krant wil Ajax een vast bedrag van circa negen miljoen euro plus drie miljoen euro aan bonussen aanbieden.

De coronacrisis heeft Werder Bremen dertig miljoen euro heeft gekost en de club kan een transfersom voor Klaassen daarom goed gebruiken. Bovendien is het vrij stil rondom Milot Rashica, een speler die Werder volgens eerdere berichtgeving circa twintig miljoen euro kan opleveren.

De stilte in het 'transferpoker' rond de ex-aanvaller van Vitesse doet Werder beseffen dat een vertrek van Klaassen wellicht de enige manier is om in de laatste dagen alsnog inkomsten te genereren.

Rutte wenst Trump beterschap

Mark Rutte is erg begaan met de met COVID-19 besmette Donald Trump. Onze regeringsleider wenste via Twitter zijn Amerikaanse collega beterschap, mede namens de regering. Ook Melania Trump werd beterschap gewenst.

Of er ook een fruitmand is gestuurd is nog onbekend.

COVID-19: 3825 nieuwe besmettingen en 9 doden, totaal 127.922 en 6428

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 3825 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 127.922 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 22 in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er 12.827 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 9 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6428 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

AZ, Feyenoord en PSV kennen tegenstanders in groepsfase Europa League

Vanmiddag is op het hoofdkwartier van de UEFA in het Zwitserse Nyon geloot voor de groepsfase van de Europa League.

AZ treft met Napoli en Real Sociedad twee sterke tegenstanders uit Italië en Spanje. De vierde club in groep F is het Kroatische HNK Rijeka.

In groep K is Feyenoord ingedeeld met het Russische CSKA Moskou, Kroatische Dinamo Zabreb en Wolfsberger AC uit Oostenrijk.

PSV werd op het laatste moment verplaatst van pot 2 naar pot 1 en is daarom groepshoofd in groep E. De ploeg van trainer Roger Schmidt moet het opnemen tegen het Griekse PAOK Saloniki, Spaanse Granada en Cypriotische Omonia Nicosia.

Groep A
AS Roma
Young Boys
Cluj
CSKA Sofia

Groep B
Arsenal
Rapid Wien
Molde
Dundalk

Groep C
Bayer Leverkusen
Slavia Praag
Hapoel Beer Sheva
Nice

Groep D
Benfica
Standard Luik
Rangers
Lech Poznan

Groep E
PSV
PAOK
Granada
Omonia Nicosia

Groep F
Napoli
Real Sociedad
AZ
HNK Rijeka

Groep G
Braga
Leicester City
AEK Athene
Luhansk

Groep H
Celtic
Sparta Praag
AC Milan
Lille

Groep I
Villarreal
Qarabag
Maccabi Tel Aviv
Sivasspor

Groep J
Tottenham Hotspur
Loedogorets
LASK
Antwerp

Groep K
CSKA Moskou
Dinamo Zagreb
Feyenoord
Wolfsberger AC

Groep L
KAA Gent
Rode Ster Belgrado
Hoffenheim
FC Slovan Liberec

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 40

De herfst is aangebroken, wat betekent dat het zomer-blockbusterseizoen officieel voorbij is gegaan met slechts één blockbuster (Tenet) die nog lang zal blijven draaien. De voor deze week geplande tweede Wonder Woman-film zal met kerst uitkomen, dus laten we eens kijken wat we deze week nog wél kunnen gaan zien. (Spoiler: veel documentaires, deze week.)

On the Rocks

Laura (Rashida Jones) denkt dat ze gelukkig getrouwd is, maar wanneer haar man Dean (Marlon Wayans) ineens regelmatig laat op kantoor blijft werken met een nieuwe collega, begint Laura het ergste te vermoeden. Ze schakelt de hulp in van de enige man die volgens haar inzicht in dergelijke affaires heeft: haar charmante, impulsieve vader Felix (Bill Murray), die erop staat dat ze de situatie onderzoeken. Wanneer de twee hun zwerftocht door New York bij nacht beginnen, van uptown party’s naar downtown hotspots, ontdekken ze dat het hart van hun reis hun eigen relatie is.

Marionette

Als de Amerikaanse kinderpsychiater Marianne Winter (Thekla Reuten) naar Schotland verhuist om een nieuw leven te beginnen, is een van haar nieuwe patiënten de geheimzinnige, tienjarige Manny (Elijah Wolf). Manny tekent traumatische gebeurtenissen en beweert dat hij haar toekomst kan sturen. Getroffen door de jongen ontwikkelt Marianne een obsessie waardoor ze grip op de realiteit verliest en zelfs vraagtekens zet bij de aard van het bestaan

The Nest

Op zoek naar nieuwe kansen verhuist de ambitieuze ondernemer Rory (Jude Law) met zijn vrouw (Carrie Coon) en kinderen van een veilige Amerikaanse buitenwijk naar een onbetaalbaar landhuis in het conservatieve Engeland van de jaren 80. Terwijl Rory zich compleet verliest in zijn werk, heeft Carrie problemen om zich aan te passen aan haar nieuwe omgeving. Hierdoor raken ze steeds verder van elkaar vervreemd en dreigt het ogenschijnlijk perfecte gezin uit elkaar te vallen.

Lizzie

Lizzie is een psychologische thriller gebaseerd op de beruchte moord op de familie Borden in Fall River. De film volgt het leven van Lizzie Borden - met de nadruk op de periode voorafgaand aan de moorden en hun onmiddellijke nasleep - en onthult vele lagen van de vreemde, kwetsbare vrouw die beschuldigd werd van de brute misdaad.

QT8: The First Eight

Een heerlijke, glorieuze, opwindende film over de exceptionele filmmaker Quentin Tarantino en zijn eerste acht films. Tjokvol fantastische fragmenten en met verrukkelijke en wonderlijke anekdotes van zijn geliefde acteurs en actrices, waardoor je geheid fan wordt, mocht je dat nog niet zijn. Vol bewondering vertellen vaste acteurs als Samuel L. Jackson, Christoph Waltz, en anderen over de eigenzinnige werkwijze van Tarantino, over hoe beroemde scènes tot stand kwamen, hoe liefdevol hij omgaat met zijn acteurs en actrices en hoe alles met alles verbonden is in zijn films.

The Trial of the Chicago 7

In 1968 verdeelt de Vietnamoorlog de Amerikaanse bevolking tot op het bot. Tijdens een anti-oorlog demonstratie in Chicago breken grote rellen uit en worden vele demonstranten gearresteerd. Nadat de rook is opgetrokken, worden zeven betogers door de Amerikaanse staat aangeklaagd voor samenzwering en rebellie. Zijn zij schuldig of is demonstreren tegen de overheid een mensenrecht?

Buladó

De elfjarige Kenza (Tiara Richards) woont samen met haar vader Ouira (Everon Jackson Hooi) en opa Weljo (Felix de Rooy) op een autosloperij in de binnenlanden van Curaçao. De twee mannen zijn elkaars tegenpolen: Ouira is een kordate, rationele politieagent, terwijl Weljo zich identificeert met de oorspronkelijke bewoners en de spiritualiteit van het eiland. Wanneer de relatie tussen Ouira en Weljo steeds verder op de spits gedreven wordt, zoekt de eigenzinnige Kenza vastberaden naar haar eigen weg tussen de twee uitersten. De nuchtere mentaliteit van Ouira biedt haar niet altijd meer wat ze nodig heeft en geleidelijk stelt ze zich steeds meer open voor de mystieke en geruststellende tradities van haar opa. Buladó is geregisseerd door Eché Janga die samen met Esther Duysker ook het script heeft geschreven. Het verhaal speelt zich af in Band’abou Curaçao en is deels gebaseerd op een lokale slavensaga. Door dit verhaal naar het grote doek te brengen wordt deze oude verteltraditie voortgezet.

De Dick Maas Methode

Dick Maas is één van Nederlands succesvolste regisseurs. Wie is die man achter Flodder, Amsterdamned en De Lift nou echt? Aan de hand van unieke en nooit eerder vertoonde beelden, is het de jonge filmmaker Jeffrey De Vore gelukt om het verhaal van Dick Maas voor het grote publiek te vertellen in de grappige en onthullende documentaire “De Dick Maas Methode”. Met ongelimiteerde budgetten en on-Nederlandse stunts en special effects heeft Dick Maas de Nederlandse film naar een ander niveau getild. Samen met Dick Maas en vele toonaangevende filmmakers en acteurs blikken we terug op een unieke en ongekend succesvolle periode uit de Nederlandse filmgeschiedenis.

Lara

Vandaag is het Lara’s zestigste verjaardag en de dag waarop haar zoon Viktor een pianorecital zal geven met een eigen compositie. Hij is echter het huis en zijn veeleisende moeder ontvlucht en laat ook die dag niets van zich horen. Haar pogingen tot contact worden tegengewerkt door familieleden die haar duidelijk maken dat ze Viktor met rust moet laten. Uit wanhoop koopt ze de laatste concertkaarten op en deelt die uit aan oude bekenden. Het wordt een dag en avond vol bijzondere ontmoetingen en verrassingen.


Allen Tegen Allen

Wat is een fascist? Was het fascisme een eenmalig historisch verschijnsel of is het iets van alle tijden, een bepaalde mentaliteit, het rotzakje in de mens? Allen Tegen Allen onderzoekt deze vraag die historici nog altijd bezighoudt aan de hand van het vooroorlogse fascisme in Nederland.

Celstraf en tbs geŽist voor ontucht tijdens zwemles

Tegen een 22-jarige man uit Arnhem is vrijdag 2 oktober voor de rechtbank in Arnhem een gevangenisstraf geëist van één jaar en tbs met voorwaarden. Hij zou tijdens zijn stage als zwemleraar negen kinderen onzedelijk hebben betast. De slachtoffers zijn in de leeftijd van vijf tot acht jaar. Ook is hem het voorhanden hebben, verwerven en verspreiden van kinderporno ten laste gelegd.

De ontuchtige handelingen verrichtte de verdachte onder het oog van de ouders die tijdens de zwemlessen vanaf de kant toekeken. De officier daarover: “Hoe groot is dan de schrik als blijkt dat er toch misbruik kon plaatsvinden? Het is onvoorstelbaar en niet te bevatten.” De man zou bij het ondersteunen tijdens bijvoorbeeld het drijven of de schoolslag kinderen onzedelijk hebben betast. Dat zou in de periode van januari 2019 tot en met 24 mei 2019 zijn gebeurd in een zwembad in Arnhem.

De zaak kwam aan het rollen toen twee kinderen in mei 2019 kort na elkaar aan hun moeder vertelden wat er tijdens de zwemles was gebeurd. In totaal is in deze zaak sprake van negen slachtoffertjes. De verdachte heeft ontucht bekend met zes van de negen jongens.

De officier acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan ontucht met negen kinderen. “De aangiftes en verklaringen van de jongetjes zijn duidelijk, gedetailleerd, consistent en consequent. Ik vind de verklaringen ook authentiek.” Dat de verdachte in een aantal gevallen ontucht ontkent, zou ermee te maken kunnen hebben dat het hier kinderen van kaderleden van de zwemvereniging betreft, stelde de officier. Het zou kunnen dat de verdachte zich tegenover hen te zeer schaamt.

De verdachte blijkt als tiener te zijn veroordeeld voor ontucht met kinderen. Hij is daarna een aantal jaren behandeld, aldus de officier. Uit psychologisch en psychiatrisch onderzoek is gebleken dat ook nu behandeling nodig is. Er zijn diverse stoornissen vastgesteld.

De officier volgt met haar eis van tbs met voorwaarden het advies van de deskundigen. Daarnaast eiste ze een gevangenisstraf die gelijk is aan het voorarrest (ongeveer één jaar), zodat dat de man meteen kan worden opgenomen in een forensisch psychiatrische kliniek en met zijn behandeling kan beginnen. De officier vroeg ook om toekenning van de vorderingen voor een immateriële schadevergoeding die namens zeven slachtoffers is gevraagd, ter hoogte van 2500 euro per persoon.

Wie gooide een hamer naar de politie?

Op dinsdagavond 29 september gooide een fietser een hamer naar twee politieagenten op de Groest in Hilversum. De hamer vloog door de ruit van de politieauto, waardoor er een glasscherf in het oog van een van de politieagenten terechtkwam. De politie komt graag in contact met mensen die getuige zijn geweest van het incident, of meer weten over de dader.

Tijdens een surveillance stonden twee medewerkers van de politie op de Groest te praten met een aantal jongeren. Rond 21.15 uur hoorden zij een harde klap, en voelde een van de agenten glas in haar gezicht vliegen. Later bleek dat er een hamer door de ruit van de politieauto was gegooid. Niet alleen is er daardoor grote schade aan de politieauto, ook heeft de politiemedewerkster een glasscherfje in haar oog gekregen. Zij is gecontroleerd door een arts en heeft geen blijvende schade opgelopen, al had dit veel erger af kunnen lopen.

Vlak voordat de hamer gegooid werd, hebben de agenten en getuigen een fietser op hen af zien rijden. De kans is dus groot dat deze man op de fiets de hamer naar de politie heeft gegooid. De fietser reed na de klap over de Groest de Kerkstraat in en het Wagemakersplein over. Een aantal getuigen hebben de man daarna mogelijk op de Havenstraat zien fietsen.

De hamer is in beslag genomen en wordt onderzocht op eventuele sporen van de dader. Daarnaast wordt gekeken of er beveiligingsbeelden zijn gemaakt waar op staat wat er is gebeurd. De politie is ook op zoek naar getuigen die de verdachte hebben gezien in de buurt van het incident. Het gaat waarschijnlijk om een man die donkere kleding droeg, witte schoenen, en een zwarte pet of capuchon met witte opdruk ophad.  De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

EL-loting: PSV komt plotseling in Pot 1; Feyenoord en AZ in Pot 3

PSV, Feyenoord en AZ kennen de mogelijke tegenstanders in de groepsfase van het nieuwe Europa League-seizoen. Voor de Eindhovenaren was er donderdagavond tweemaal goed nieuws: na het uitschakelen van Rosenborg BK (0-2) werd duidelijk dat PSV bij de loting van vrijdagmiddag in Pot 1 belandt. Daardoor ontloopt het de grootste clubs in het toernooi.

PSV leek af te stevenen op een plek in Pot 2, maar door de uitschakelingen van enkele clubs met een hogere coëfficiënt, FC Basel, Sporting Portugal en FC Kopenhagen, promoveert het team van Roger Schmidt.

Feyenoord en AZ maken deel uit van Pot 3. De loting voor de groepsfase van de Europa League vindt vrijdag om 13.00 uur plaats in Nyon. De wedstrijden worden gespeeld tussen 22 oktober en 10 december.

Update: hier zijn dus de uitslagen van de loting te vinden.

Pot 1: Arsenal (Eng), Tottenham Hotspur (Eng), AS Roma (Ita), Napoli (Ita), Benfica (Por), Bayer Leverkusen (Dui), Villarreal (Spa), CSKA Moskou (Rus), Sporting Braga (Por), AA Gent (Bel), PSV (Ned), Celtic (Sch)

Pot 2: Dinamo Zagreb (Kro), Sparta Praag (Tsj), Slavia Praag (Tsj), Ludogorets (Bul), Young Boys (Zwi), Rode Ster Belgrado (Ser), Rapid Wien (Oos), Leicester City (Eng), Qarabag FK (Aze), PAOK Saloniki (Gri), Standard Luik (Bel), Real Sociedad (Spa)

Pot 3: Granada (Spa), AC Milan (Ita), AZ (Ned), Feyenoord (Ned), AEK Athene (Gri), Maccabi Tel-Aviv (Isr), Rangers FC (Sch), Molde FK (Noo), TSG Hoffenheim (Dui), LASK (Oos), Hapoel Beer-Sheva (Isr), CFR Cluj (Roe)

Pot 4: Zorya Luhansk (Oek), Lille OSC (Fra), OGC Nice (Fra), NK Rijeka (Kro), Dundalk (Ier), Slovan Liberec (Tsh), Royal Antwerp (Bel), Lech Poznan (Pol), Sivasspor (Tur), Wolfsberger AC (Oos), Omonia Nicosia (Cyp), CSKA Sofia (Bul)

Veelbesproken rode kaart Ńlvarez geseponeerd; Ook Pinto en Bijl vrijgesproken

De tuchtcommissie van de KNVB heeft Edson Álvarez vrijgesproken. De middenvelder van Ajax kreeg afgelopen zaterdag in het duel tegen Vitesse een rode kaart, maar deze is nu geseponeerd.

De aanklager wilde Álvarez voor drie duels waarvan één voorwaardelijk schorsen, maar de Amsterdammers gingen niet akkoord met dat voorstel. De club liet de zaak voorkomen en is in het gelijkgesteld. Álvarez is door het seponeren van de rode kaart zondag gewoon inzetbaar voor Ajax. De ploeg van trainer Erik ten Hag neemt het om 12.15 uur op tegen FC Groningen.

Álvarez kreeg in de eerste helft van de wedstrijd tussen Ajax en Vitesse de rode kaart van scheidsrechter Pol van Boekel na interventie van de video-arbiter. Die zag op de beelden dat Álvarez op het been van tegenstander Loïs Openda was gaan staan tijdens een duel.

Ajax-trainer Erik ten Hag gaf na de wedstrijd aan dat hij de rode kaart onterecht vond. "Hoezo is dit een rode kaart?', vroeg Ten Hag zich af terwijl hij de beelden bekeek bij FOX Sports. 'Dit zullen we goed moeten nakijken. Hij gaat voor de bal, dit heeft niets met gemeen spel te maken. Je ziet toch dat hij voor de bal gaat? Als je gevoetbald hebt tenminste. Dit is absoluut geen rode kaart."

De tuchtcommissie heeft ook Michael Pinto van Sparta en Glenn Bijl van FC Ermmen vrijgesproken. Pinto kreeg in het duel tegen Sparta een directe rode kaart, omdat hij met hands een scoringskans voorkwam. Volgens de tuchtcommissie raakte de speler de bal tijdens de wedstrijd met zijn schouder en borst. Naar het oordeel van de tuchtcommissie is er zodoende geen sprake van het opzettelijk spelen van de bal met de hand. 

Bijl kreeg tegen Willem II een rode kaart omdat hij na een sliding hands maakte. Volgens de tuchtcommissie handelde de arbitrage verkeerd door hem weg te sturen. "Uit de beelden blijkt dat er sprake is geweest van het opzettelijk spelen van de bal met de hand en daarmee het ontnemen van een scoringskans. Dat er voordeel is gegeven volgt uit de verklaring van de scheidsrechter."

Honda verlaat Formule 1 na 2021

Red Bull Racing en Alpha Tauri moeten na volgend seizoen opzoek na een nieuwe motorleverancier. Honda heeft vanochtend bekend gemaakt dat het na het seizoen van 2021 de Formule 1 zal verlaten. De Japanse autobouwer doet dit vanwege "verschuivende focus binnen de auto-industrie", zo lezen we op AD Sportwereld.

Vooralsnog is de keuze voor een motorleverancier voor Red Bull niet groot na een vertrek van Honda. In 2019 stapte het team van Max Verstappen over van Renault naar Honda nadat de samenwerking de Franse motorleverancier totaal verziekt was. De resultaten en de betrouwbaarheid van de Renault-motor voldeden niet aan de wensen van Red Bull waarna de relatie verzandde in moddergooien over en weer.

Verder lijken alleen Ferrari, dat op dit moment niet echt een aanlokkelijk optie voor Red Bull lijkt, en Mercedes over te blijven als motorleveranciers in de Formule 1. Ook over de toekomst van de Duitsers in de F1 doen de nodige geruchten te ronde.

"Hoewel we teleurgesteld zijn dat we onze samenwerking met Honda niet voortzetten, zijn we enorm trots op ons gezamenlijke succes, met vijf overwinningen en vijftien podiumplaatsen. Als team begrijpen we hoe moeilijk het voor Honda is geweest om te beslissen om een stap terug te doen. We respecteren de redenering hierachter", aldus teambaas Christian Horner in een persbericht van Red Bull Racing.

"Hun beslissing stelt ons als team voor uitdagingen, maar we zijn eerder in deze situatie geweest en met onze diepgaande kracht zijn we goed voorbereid en uitgerust om effectief te reageren, zoals we in het verleden hebben bewezen", zo besluit Horner.

The Falconeer introduceert de tegenpartijen

Uitgever Wired Productions en ontwikkelaar Tomas Sala hebben een nieuwe trailer uitgebracht voor openlucht-RPG The Falconeer, genaamd "The Free and Fallen".

"Ik wilde dat de wereld van de Ursee tastbaar zou aanvoelen, niet alleen visueel maar ook met geschiedenis en conflicten die je meemaakt", zei bedenker Tomas Sala in een persbericht. "Het is nooit meteen duidelijk wie een‘ good guy ’of een‘ bad guy ’is. Ik hoop dat spelers The Falconeer zullen ervaren als een ontdekkingsreis, waarbij de geheimen van The Great Ursee en zijn mensen worden onthuld terwijl ze spelen.''

Word een Falconeer en vlieg door de lucht aan boord van een krachtige Warbird. Ontdek geheimen die verloren zijn gegaan aan de zee terwijl je je aansluit bij of verzet tegen verschillende facties en clans verspreid over de Grote Ursee. Profiteer van meerdere Falconeer-klassen met individuele statistieken, wapens en warbirds die kunnen worden geüpgraded door gevechten te winnen, speurtochten te voltooien, geheimen te ontdekken of Mutagens of Chants toe te passen. Gebruik oceaan-thermiek en energie om te duiken, te ontwijken, te rollen en te draaien.

The Falconeer komt op 10 november uit voor Xbox Series, Xbox One en pc via Steam.

FIFA verlengt aangepaste regels voor afstaan internationals

Voetbalclubs hoeven tot het einde van dit jaar hun internationals niet af te staan aan de nationale ploegen als daar een periode van quarantaine aan vastzit. De FIFA heeft deze maatregel verlengd. 

Normaal gesproken zijn de clubs verplicht om hun spelers voor een interlandperiode vrij te geven, maar vanwege de perikelen met het coronavirus wordt daar een uitzondering op gemaakt. Deze regel gold alleen voor de interlands in september, maar de voetbalbonds heeft dat nu doorgetrokken tot het einde van 2020.

Als een voetballer minimaal vijf dagen in quarantaine of zelfisolatie zou moeten voor of na een interland, dan mag zijn club weigeren om de speler af te staan aan de nationale bond. Ook als er reisbeperkingen zijn naar de speellocatie, of op de terugweg, hoeven de clubs hun spelers niet vrij te geven. Dat staat in het protocol ‘Return to Football’ van ruim 140 pagina’s dat de FIFA heeft opgesteld.

Het Nederlands elftal gaat volgende week zondag in de Nations League op bezoek bij Bosnië en Herzegovina, een land dat de kleurcode oranje heeft gekregen. Dat betekent dat Nederlanders die daar zijn geweest na terugkeer tien dagen in quarantaine moeten. Het kabinet maakte bij de vorige interlandperiode een éénmalige uitzondering voor de internationals van Oranje die uit ‘oranje’ gebieden naar Nederland kwamen voor de duels met Polen en Italië. Zij hoefden niet in quarantaine. De internationals werden wel getest op het coronavirus.

Jong Oranje speelde vorige maand een EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Wit-Rusland. De ploeg kon daardoor niet beschikken over Tahith Chong (Werder Bremen), Deyovaisio Zeefuik, Daishawn Redan en Javairo Dilrosun (Hertha BSC). De jeugdinternationals kregen van hun Duitse clubs geen toestemming om mee te gaan.

Livestream in zaak Vereniging Nederlands Cabinepersoneel - KLM

Het gerechtshof Amsterdam zendt de mondelinge behandeling van de zaak Vereniging Nederlands cabinepersoneel (VNC) - Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM) live uit op 2 oktober 2020 om 14.00 uur.  De livestream is hier te vinden. 

De zaak is aangespannen door de VNC tegen de KLM en gaat over de cao die geldt tussen hen. Bij deze cao is ook de FNV cabinepersoneel betrokken, maar die is geen partij in deze procedure. VNC stelt zich op het standpunt dat KLM op grond van de cao bij de vaststelling van overtollige medewerkers, het LIFO (last in first out) principe dient te hanteren, waarbij al het cabine personeel van KLM als één groep beschouwd dient te worden.

KLM vindt de cao bepaling nietig, omdat niet is voldaan aan het wettelijk vereiste dat een Ontslagcommissie is ingesteld die over de ontslagen oordeelt. KLM zegt dat daarom het wettelijk systeem gevolgd moet worden, inhoudende dat per categorie uitwisselbare functies op basis van leeftijdscategorieën het aantal boventalligen wordt vastgesteld. VNC kreeg in kort geding bij de rechtbank ongelijk en legt de zaak nu in een spoed appel voor aan het gerechtshof Amsterdam.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Nijmegenaar veroordeeld voor stalken vrouw en haar kinderen

De rechtbank heeft donderdag een 48-jarige man uit Nijmegen veroordeeld tot een  ISD-maatregel van 2 jaar, omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het stalken van een vrouw en haar 3 jonge kinderen. Daarnaast heeft hij een winkelverbod overtreden.

De man stond over een periode van 2 maanden meerdere keren voor de woning van de vrouw en haar kinderen. In de beginperiode stond de man wekelijks voor de woning en enige tijd later minimaal 4 maal en soms 8 keer per dag. Waar de man in eerste instantie vooral klopte en aanbelde, ging hij gaandeweg steeds verder door ook de woning in te gaan en de kinderen van de vrouw aan te spreken. De man verklaarde dat hij verliefd op de vrouw was en geroepen werd om naar haar woning te gaan.

Angst en onveiligheid
De rechtbank oordeelt dat – begrijpelijkerwijs - het handelen van de man bij de vrouw heeft geleid tot angst voor haar eigen veiligheid en die van haar kinderen. Ook leidde dit tot ontwrichting van haar sociale leven en tot angst bij de kinderen. Zij horen zich veilig te kunnen voelen in hun eigen huis.

Overtreden winkelverbod
De rechtbank veroordeelt de man ook voor het overtreden van een winkelverbod van supermarkt COOP. Dit winkelverbod was opgelegd in verband met poging diefstal en huisvredebreuk en gold voor 24 maanden. Op 17 april 2020 overtrad de man dit verbod door zich toch in deze supermarkt op te houden.

Reclasseringsrapport
Uit het reclasseringsrapport volgt dat de man op verschillende leefgebieden problemen ondervindt. Hij verblijft bij een daklozenopvang, heeft een negatief sociaal netwerk en er is sprake van forse verslavings- en psychiatrische problematiek. Zowel in een vrijwillig als een gedwongen kader is geprobeerd het delictgedrag van de man te stoppen. De reclassering en Veiligheidshuis Nijmegen zijn van mening dat de enige manier om dit gedrag te stoppen een onvoorwaardelijke ISD-maatregel is.

ISD-maatregel
De rechtbank stelde vast dat de man in de 5 jaar voorafgaand aan deze feiten tenminste 3 keer voor een misdrijf een gevangenisstraf kreeg opgelegd. Dit is een vereiste om een ISD-maatregel op te kunnen leggen. Daarnaast moet in verband met de verslavings- en psychiatrische problematiek van de man naar het oordeel van de rechtbank ernstig rekening mee worden gehouden dat de man weer een misdrijf zal gaan plegen. De rechtbank veroordeelt de man dan ook tot een ISD-maatregel van 2 jaar.

Schadevergoeding
Tot slot moet de man een schadevergoeding van ruim 750 euro aan de vrouw betalen.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Handbalsters verliezen van Duitsland in eerste wedstrijd sinds 9,5 maand

De Nederlandse handbalsters hebben donderdag een oefenwedstrijd tegen Duitsland met 27-25 verloren. Het was voor het handbalteam de eerste interland in 9,5 maand.

De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade kwam op 15 december voor het laatst in actie, toen Spanje in de slotseconden van de WK-finale met 30-29 werd verslagen. De uitbraak van het coronavirus zorgde er vervolgens voor dat de speelsters van Oranje elkaar lange tijd niet zagen. Vanwege de crisis werden onder meer de Olympische Spelen uitgesteld.

Bo van Wetering was met vier treffers het productiefst. Bij rust stond Duitsland met 16-15 voor. Ook in de tweede helft maakte het thuisland, dat Oranje voor de derde keer op rij versloeg, één punt meer. Zaterdag om 16.45 uur staan beide landen opnieuw tegenover elkaar. Nederland werkt toe naar het EK van begin december in Denemarken en Noorwegen, waar Servië, Kroatië en Hongarije de tegenstander zijn in de groepsfase.

Mayonnade kan in de voorbereiding én op het EK niet beschikken over sterspeelster Estavana Polman en toptalent Delaila Amega, die allebei kampen met een zware knieblessure.

World Cup-podium voor mountainbikers Terpstra en Vader, debutanten winnen

In het Tsjechische Nove Mesto wordt het gehele World Cup-seizoen voor het cross-countrymountainbiken deze week gehouden. Na de shorttrackwedstrijden van dinsdag volgden donderdag de eerste cross-country Olympic-wedstrijden, de meer reguliere koers in het mountainbiken.

De vrouwen trapten de dag af en even leek wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot te gaan domineren. Haar jonge landgenote Loana Lecomte, debuterend op dit niveau, haalde haar echter bij en ging er in de tweede helft van de slopende wedstrijd vandoor. Lecomte's eerste zege kwam niet eens meer in gevaar, daarachter werd Ferrand-Prévot in de slotfase nog te grazen genomen door de sterk naar voren komende Nederlandse Anne Terpstra, die tweede werd.

De Française Lena Gerault finishte als vierde, voor de jonge Oostenrijkse Laura Stigger, in 2018 nog wereldkampioene junioren op de weg. De Amerikaanse World Cup-kampioene Kate Courtney werd zesde, Anne Tauber bleef steken op de 41e plek en Sophie von Berswordt finishte als 53e.

Bij de mannen zat Milan Vader er vanaf het begin bijzonder sterk bij. Aanvankelijk sloeg hij een gat met de Braziliaanse topper Henrique Avancini, maar na een korte opleving van de Zwitser Mathias Flückiger - die daarna stevig instortte en niet finishte - werd het iets overhoop gegooid.

De jonge Deen Simon Andreassen - net als Lecomte een debutant in de World Cup - nam Avancini's plaats in en reed met Vader weg, maar in de slotfase dichtte de ervaren Fransman Maxime Marotte het gat. Vader moest lossen en reed naar een derde plek, Andreassen gaf Marotte toch het nakijken en boekte zijn eerste zege, waardoor de Fransman voor de zoveelste keer nét naast zijn eerste World Cup-overwinning greep.

Achter Vader ging plek vier naar de Zwitserse wereldkampioen Nino Schurter. Hij begon niet best en viel zelfs buiten de top-20, maar in de slotfase kwam de grote man van de laatste tien jaar op dreef en schoof hij nog naar plek vier, voor Avancini en de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly. Gerardo Ulloa, de Mexicaan die dinsdag verrassend de shorttrack won, ging hard onderuit en leek zijn knie geblesseerd te hebben.

Hoogtepunten van de mannenwedstrijd

Rojer dubbelt door op Roland Garros, Pattinama-Kerkhove en Schoofs onderuit

Jean-Julien Rojer en zijn Roemeense kompaan Horia Tecau staan in de tweede ronde van het dubbelspel op Roland Garros. Het als twaalfde geplaatste duo had geen kind aan de Chileen Cristian Garin en de Spanjaard Pedro Martinez.

De eerste set ging met 6-1 al simpel naar het Nederlands-Roemeense duo en daarna was het klaar. Garin, in het enkelspel als twintigste geplaatst, was 's ochtends tijdens zijn duel met Mitch Polmans op zijn schouder gevallen en had daar nu teveel last van, waardoor hij op moest geven.

Ondertussen sneuvelden de nummers vier van de plaatsingslijst. De Pool Lukasz Kubot en de Braziliaan Marcelo Melo gingen in drie sets onderuit tegen de Amerikanen Nicholas Monroe en Tommy Paul: 7-5, 2-6, 6-3.

Bij de vrouwen begonnen Lesley Pattinama-Kerkhove en Bibiane Schoos met een wedstrijd tegen het Amerikaanse duo Lauren Davis/Sabrina Santamaria, maar dat pakte ondanks een uitstekende start toch niet goed uit: 6-2, 3-6, 2-6.

Rutgers Dialoog Het Politieke Voorspel

In 2021 zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen. Om alvast in de stemming te komen, organiseert Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, op dinsdag 6 oktober 2020 ‘Het Politieke Voorspel’. Presentator Tim Hofman gaat vanuit TivoliVredenburg in Utrecht in gesprek met acht politieke jongerenorganisaties. Wat willen zij op de politieke agenda zetten?

Gaat de politiek nu eens echt investeren in de preventie van seksueel geweld? Komt de pil in het zorgpakket? Blijft Nederland internationaal leidend op seksuele rechten?

Politieke jongerenorganisaties van links tot rechts zijn bij de dialoog vertegenwoordigd: JOVD, CDJA, Jonge Democraten, Jonge Socialisten, Dwars, Perspectief, Rood en PINK!. Opiniemakers Splinter Chabot, Devika Partiman, Tessel Ten Zweege en Lisa de Pagter brengen scherpte in het debat. Ook presenteert Rutgers op 6 oktober een gloednieuwe peiling waaruit blijkt wat jongeren zélf willen.

Online
Vanwege de ontwikkelingen rond Covid-19 vindt de dialoog online plaats. Tim en de politieke jongerenorganisaties zullen wel fysiek in de zaal aanwezig zijn. De livestream van de Rutgers Dialoog is op 6 oktober vanaf 15.30 uur toegankelijk via www.rutgers.nl/dialoog-stream.

Het politieke voorspel (Foto: 'This is Gary')
Het politieke voorspel (Foto: 'This is Gary')

Ostapenko knikkert Pliskova uit Roland Garros

Voor tennisster Karolina Pliskova, de nummer vier van de wereld, zit Roland Garros er na twee wedstrijden al op. De Tsjechische ging onderuit tegen de Letse Jelena Ostapenko (WTA-43), de winnares van 2017 en met 6-4, 6-2 simpelweg een maat te groot.

Op het Parijse gravel speelde Sofia Kenin (4) zich wel naar de derde ronde, zij het na een stroeve start. De Roemeense Ana Bogdan (WTA-93) won de eerste set, maar daarna was het op: 3-6, 6-3, 6-2. Pliskova's landgenote Petra Kvitova (7) is wel door: zij stuurde Jasmine Paolini (WTA-94) met 6-3, 6-3 naar huis.

De Wit-Russische Aryna Sabalenka (9) begon wat moeizaam, maar had daarna geen problemen meer met de Russische Daria Kasatkina (WTA-71): 7-6 (6), 6-0. Tot slot rekende oud-winnares Garbiñe Muguruza (11) af met Pliskova's zus Kristyna (WTA-69): 6-3, 6-2.

Ruim een half miljoen minderjarigen in complexe gezinsverbanden

In 2017 hadden ruim een half miljoen (527.000) kinderen jonger dan 18 jaar minstens één stiefouder, stiefbroer of –zus of halfbroer of -zus. Dat is 16 procent van alle minderjarige kinderen. Dat aantal is de afgelopen twintig jaar met bijna 180.000 gestegen. Dat meldt het CBS op basis van nieuw onderzoek.

In 2017 hadden 527.000 kinderen (16 procent van alle minderjarigen) één of twee stiefouders (nieuwe samenwoonpartners van hun ouders), stiefbroers of -zussen (uit een vorig gezin van de stiefouder(s)) of halfbroers of –zussen (die één van de eigen ouders met de stiefouder of een eerdere partner heeft gekregen). In 1997 waren dat er nog 348.000 (10 procent).

Zowel in 1997 als in 2017 woonde van een derde van deze minderjarigen de zogenoemde juridische ouders samen, terwijl deze kinderen wel één of meer halfbroers of –zussen hadden. De vader en/of moeder van deze kinderen had één of meer kinderen uit een eerdere relatie. Van twee derde van deze kinderen woonden de ouders niet (meer) bij elkaar. Hun ouders hadden nooit samengewoond, waren gescheiden, of een van de ouders was overleden.

Ongeveer de helft van de kinderen in complexe gezinsverbanden had één of twee stiefouders: 4 op de 5 kinderen hadden één stiefouder, 1 op de 5 had er twee. Ook deze verhoudingen zijn in 2017 gelijk aan die in 1997.

Complexe gezinsverbanden vooral met halfbroers of -zussen
Van de kinderen in complexe gezinsverbanden had in 2017 66 procent wel half-, maar geen stiefbroers of –zussen. Bij 15 procent was het andersom: geen half-, maar juist wel stiefbroers of –zussen. Ongeveer 10 procent had ofwel beiden ofwel geen van beiden.

Ten opzichte van 1997 zijn deze percentages nauwelijks veranderd, maar er is een lichte stijging te zien (3 procentpunt) van het aandeel kinderen dat, naast eventuele volle broers of zussen, enkel stiefbroers of –zussen heeft.

Het aandeel kinderen dat geen half- en ook geen stiefbroers of –zussen heeft is met 3 procentpunt gedaald.

Steeds meer ouders van minderjarige kinderen niet (meer) bij elkaar
Nederland telde zowel in 1997 als in 2017 ongeveer 3,4 miljoen minderjarige kinderen. Van ruim 2,6 miljoen kinderen woonden de juridische ouders in 2017 samen. Van 727.000 kinderen (21 procent) woonden de ouders niet (meer) bij elkaar. Twintig jaar geleden betrof het 487.000 kinderen (14 procent).

In dit onderzoek is gekeken vanuit het minderjarige kind. Heeft dat kind juridische ouders die samen ingeschreven staan op één adres of woont één of beide ouders samen met een nieuwe partner? Ook is te bepalen of (stief)ouders kinderen hebben uit eerdere relaties. Uit de registraties is niet bekend hoeveel tijd kinderen doorbrengen in de huishoudens van hun (niet-samenwonende) ouders, en hoe vaak ze de stiefouder zien. Dat geldt ook voor half- of stiefbroers of –zussen, die ook meerderjarig kunnen zijn en niet bij hun ouders hoeven te wonen.

FOK! Wat een weer: vandaag wťl droger!

Gegroet!

Ik las mijn weerbericht van eergisteren nog eens terug en ben tot de conclusie gekomen dat er niet veel van uitgekomen is gisteren. Ik had opklaringen verwacht voor de hele westelijke helft van het land, maar de zon schitterde de hele dag door afwezigheid. Sterker nog, de regen hield veel langer aan en activeerde ook nog eens. Op het moment van schrijven, zo rond 18.30 is het inmiddels wel wat droger aan het worden. Dit echter niet nadat er zo'n 12 mm is gevallen. Aan de voorzijde ontstond trouwens een prachtige Whales Mouth. 

In het oosten en noorden bleef het wat droger. Actueel zien we de meeste regen nu geleidelijk aan wegtrekken naar het noorden- en noordwesten. Die regenzone had wel een uitloop in de vorm van een kleine, maar actieve buienlijn. Deze trekt nu ook noordoostwaarts.

Uiteindelijk moet het dan overal droog gaan worden. Er komen geleidelijk aan ook wat opklaringen voor en de minima komen tussen de 7 en 10 graden te liggen. Dat is wel wat frisser dan afgelopen nachten.

Ondertussen krijgt de zuidwestkust van Frankrijk te maken met een zeer actieve depressie. Er komt daar een storm te staan en de windstoten komen tussen de 110 en 140 km/u te liggen Buiten dat valt er ook nog eens veel regen.

In ons land blijft de invloed van die depressie vrij beperkt. We zien wel veel hoge bewolking, maar alleen in Zuid-Limburg kan er in de loop van de dag wat regen vallen, maar dat zal niet veel zijn. De maxima liggen tussen de 15 en 18 graden. Het warmst in het oosten. De wind draait naar oost en neemt toe naar matig in het binnenland tot vrij krachtig aan zee en op het IJsselmeer.

In het weekend lijkt vooral zaterdag erg somber te verlopen. Zondag kan de zon er weer even bijkomen. 

Tot ziens!  

Meer weer op FOK!

Maan in Purmerend tussen de wolken (Foto: Pukeko)
Een heel mooie foto van de maan die tussen de bewolking schijnt. Pukeko maakte deze foto in Purmerend. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Hulpdiensten: Levens redden moet in lespakket

Hulpverlenend Nederland roept onder de noemer ‘Kids Save Lives 2020’ de overheid op les in hulpverlenen op te nemen als vast onderdeel van het curriculum op het basis- en voortgezet onderwijs. Iedere minuut dat hulp uitblijft bij een circulatiestilstand verlaagt de kans op overleving met 10%. Dus hoe sneller hulp verleend wordt in een levensbedreigende situatie, hoe beter. Kinderen en jongeren kunnen hierin een belangrijke rol spelen. “Studies tonen aan dat kinderen hele goede en adequate hulpverleners zijn, dat zij mensen in nood kunnen herkennen, hulp kunnen inschakelen en 112 kunnen bellen. Ook kunnen zij de eerste levensreddende handelingen verrichten,” aldus Renske Colenbrander, anesthesioloog en arts op de traumahelikopter intiatiefnemer van Kids Save Lives 2020.

Kids Save Lives 2020 wordt ondersteund door de traumahelikopters van Nederland, de Nationale Politie, KNRM, Brandweer Nederland en Ambulancezorg Nederland. Zij doen een gezamenlijke oproep om op alle scholen les te geven in hulpverlenen. Zij maken daarmee deel uit van een bredere wereldwijde beweging die wordt ondersteund door grote organisaties zoals de WHO. Ook het Rode Kruis steunt deze oproep. Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat de drempel om te helpen lager is na het volgen van een EHBO-cursus. Daarnaast beleven kinderen een ongeval als minder traumatisch als ze zelf hebben kunnen bijdragen in plaats van machteloos aan de zijkant te hebben gestaan.

Kick-off
Het initiatief van ‘Kids Save Lives’ wordt afgetrapt met EHBO-lessen op een basisschool in Overveen, op vrijdag 2 oktober 2020. De organisatie heeft er vanaf het begin rekening mee gehouden dat aan alle coronamaatregelen wordt voldaan. De traumahelikopter, politie, brandweer en ambulance worden allemaal vertegenwoordigd. De hulpverleners zijn ter plaatse en komen ook met de politieauto, ambulance en brandweerwagen. Van de politie komt Lieke Hester, bekend van Bureau Burgwallen. “Ik zie tijdens mijn werk dat mensen niet weten wat ze moeten doen als ze voor nood komen te staan. Wij komen als politieagenten bij meldingen waar drie man staat te filmen, er twee volledig in paniek zijn, maar niemand wat doet. Door kinderen te leren hoe ze moeten handelen, betrek je ze bij het hulpverlenen. Dat is fijn voor henzelf, en uiteindelijk ook voor ons,” aldus Hester.

EHBO-petitie
Het Rode Kruis startte vorig jaar al een burgerinitiatief met artsengroep Schok & Pomp en Radio 10-dj Rob van Someren om EHBO vast op te laten nemen in het curriculum van het voortgezet onderwijs. Ruim 60.000 mensen zetten hun handtekening onder het burgerinitiatief. Toen bleek dat ook scholieren zelf hier massaal achter stonden. Deze petitie wordt begin 2021 in de Tweede Kamer besproken en wordt ondersteund door Kids Save Lives. “Na een ongeval telt iedere minuut. Ook kinderen kunnen in een situatie terecht komen waarbij ze eerste hulp moeten verlenen. Door dit soort lessen op scholen te organiseren, kunnen we er samen voor zorgen dat iedereen in Nederland zo goed mogelijk is voorbereid op noodsituaties,” aldus Marieke van Schaik, algemeen directeur van het Rode Kruis.

De samenleving haalt er veel voordeel uit, terwijl de investering relatief klein is. Daarnaast is gebleken dat zij de kennis ook weer delen met mensen om hen heen. Dit betekent dat onderwijs aan één kind een grote maatschappelijke impact heeft. Colenbrander: “Wij geloven in een inclusieve maatschappij waarbij omkijken naar elkaar onderdeel is van opgroeien en daarmee van onze samenleving. Door kinderen te leren hoe ze bij kunnen dragen, worden ze weerbaarder, weten ze wat ze moeten doen en krijgen we helpende handen op straat in plaats van filmende omstanders.”

Renske Colenbrander (arts op de traumahelikopter), onder vlnr: Anna Lemmers (ambulanceverpleegkundige), Lieke Hester (politieagent), Linda van Beekhoven (brandweer)  (Foto: Jaap Binsma)
Renske Colenbrander (arts op de traumahelikopter), onder vlnr: Anna Lemmers (ambulanceverpleegkundige), Lieke Hester (politieagent), Linda van Beekhoven (brandweer) (Foto: Jaap Binsma)

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Trump en zijn vrouw hebben COVID-19

Ook de Amerikaanse president Donald Trump moet er dan toch aan geloven: net als zijn vrouw Melania heeft hij een positieve test afgeleverd op SARS-CoV-2, het coronavirus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt.

Donderdagavond werd bekend dat Trump en co in quarantaine zouden gaan, omdat een van zijn naaste adviseurs positief getest had. Laat op de lokale avond kwam de POTUS zelf met een berichtje dat hij en zijn vrouw ook positief getest hebben.

Trump en Trump zullen enige tijd in quarantaine moeten, maar kunnen wel ruimschoots op tijd weer op het campagnepad voor de verkiezingen van november.

Drie miljoen deelnemers #eetgeendierendag

Naar schatting drie miljoen mensen doen dit jaar mee aan Eet Geen Dierendag, blijkt uit marktonderzoek. Vanwege de coronacrisis is #eetgeendierendag dit jaar vooral digitaal. “Mooi dat ondanks de corona-maatregelen het draagvlak aanwezig blijft. Geweldig dat zoveel mensen zich op 4 oktober inzetten voor de dieren,” aldus Kenny Oostrik van Wakker Dier.

Met de bewustwordingscampagne Eet Geen Dierendag wil Wakker Dier mensen laten kennismaken met vegetarisch eten en wijzen op de voordelen van minder vlees. De drie miljoen deelnemers noemen “dierenwelzijn” (78 procent) als voornaamste reden om mee te doen aan de jaarlijkse vleesloze dag. Eveneens ruim driekwart noemt “milieu” (76 procent) en “minder vlees eten past in deze tijd” (77 procent). Ook “beter voor de gezondheid” wordt met 62 procent vaak genoemd.

Winactie
Eet Geen Dierendag speelt zich dit jaar vooral digitaal af en is daarmee coronaproof. Deelnemers worden uitgenodigd om via sociale media te laten zien hoe zij dit fenomeen dit jaar vieren. “Zo inspireren we zo veel mogelijk mensen om die dag eens iets anders te eten,” zegt Oostrik van Wakker Dier. Het leukste bericht met #eetgeendierendag wint een jaar lang gratis vega-bitterballen. De campagne wordt gesteund door BN’ers, zoals Giel Beelen, Anna Drijver, Renske de Greef, Karina Smulders en Carolien Spoor.

Jubileumeditie
Het is dit jaar de tiende keer dat Wakker Dier Eet Geen Dierendag organiseert. Een jubileumeditie in een ongewoon jasje. Vorig jaar deden ruim 500.000 Nederlanders mee vanuit bedrijfsrestaurants. Dit jaar valt Eet Geen Dierendag op een zondag en zijn veel restaurants gesloten; bovendien zijn er beperkingen vanwege de corona-maatregelen. Een aantal bedrijfsrestaurants viert alsnog Eet Geen Dierendag op vrijdag 2 oktober (corona-proof). De drie miljoen deelnemers doen vooral mee vanuit huis.

Dagelijks 500.000 dieren
De dierenwelzijnsorganisatie wil van dierendag een feestdag maken voor álle dieren. Nederlanders eten per dag ruim 500.000 dieren, die hun hele leven veelal doorbrengen in een kille wereld van staal en beton. Minder vlees eten leidt uiteindelijk tot minder dieren in de vee-industrie. Voor de overige dieren komt dan meer ruimte vrij, die kan worden gebruikt om hen een beter leven te geven. Eet Geen Dierendag wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

'Drugsjager' Groningen slaat weer toe in Caribisch gebied

Zr.Ms. Groningen heeft opnieuw 2 drugstransporten gestopt in het Caribisch gebied. Het gaat om de 4e en 5e vangst binnen een maand. Afgelopen zaterdag onderschepte het marineschip bijna 284 kilo drugs en maandag zelfs 1.720 kilo cocaïne en 29 kilo crystal meth.

Hoeveel er daadwerkelijk van de markt is gehaald, valt niet met zekerheid te zeggen. Bij de vangst afgelopen weekeinde wisten de verdachten alles overboord te gooien, voor zij konden worden staande gehouden. Zeker 284 kilo is uit het water gevist.

De vermoedelijke smokkelaars dumpten de lading van hun go-fast, toen ze een boordhelikopter van het Engelse marineschip RFA Argus zagen. Zij gingen er vervolgens vandoor, maar werden achterhaald door 2 FRISC’s. Deze snelle onderscheppingsboten waren door de Groningen ingezet.

Buiten de lading die uit zee werd gevist, zijn aan boord geen drugs gevonden. De 3 verdachten zijn overdragen aan de Amerikaanse kustwacht.

Dubbelslag
Maandag was het opnieuw raak. Samen met de RFA Argus en haar helikopters wist het patrouilleschip van de marine wederom een go-fast tot stoppen te dwingen.

Ook deze keer achterhaalden de FRISC’s van de Groningen de verdachten. Bij de drugsboot werden meerdere balen contrabande aangetroffen. Bij deze onderschepping zijn de cocaïne en crystal meth in beslag genomen.

Zr.Ms. Groningen is vanaf juli 2020 als stationsschip Caribisch gebied actief in de regio. Het schip combineert counter-drugsoperaties met het ondersteunen van de Kustwacht Caribisch gebied. Deze maand wist de Groningen in samenwerking met internationale partners bij 3 eerdere acties in totaal 1 ton aan cocaïne te onderscheppen. Het totaal van deze maand komt daarmee op zo’n 3 ton.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #113
special
Random Pics van de Dag #851
special
FOK! Zien en doen: Museum voor Beeld en Geluid Den Haag
special
AI Picture Gallery #112
special
Random Pics van de Dag #850
special
AI Picture Gallery #111
©FOK.nl e.a.