FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 3 oktober 2020

Oud-winnaressen onderuit op Roland Garros, Kenin simpel door

Tennisster Sofia Kenin - als vierde geplaatst - staat in de achtste finales op Roland Garros en dat kostte zaterdag niet al teveel moeite. De Roemeense Maria Bara Irina (WTA-142) ging met 6-2, 6-0 over de Amerikaanse knie.

De Tsjechische Petra Kvitova (7) had het wat moeilijker en stond zelfs twee uur op de baan tegen Leylah Fernandez, maar daarna was het wel klaar met de mondiale nummer honderd: 7-5, 6-3. Aryna Sabalenka (8) sneuvelde juist: de Wit-Russische ging met 7-6 (7), 2-6, 6-3 onderuit tegen de toch wel verrassende Tunesische Ons Jabeur (30).

Jabeur speelt in de achtste finales tegen de Amerikaanse Danielle Collins (WTA-57), die voor een mooie verrassing zorgde. De Spaanse Garbiñe Muguruza (11), winnares in 2016, leek het na een stroeve start af te gaan maken, maar vanaf 3-0 en een dubbele break voorsprong in de derde set ging het helemaal fout en draaide Collins het volledig om: 7-5, 2-6, 6-4.

De Kroatische Petra Martic (13) zag haar toernooi tot een hardhandig einde komen, nadat de Duitse Laura Siegemund (WTA-66) in de derde set hard uithaalde: 6-7 (5), 6-3, 6-0. Jelena Ostapenko (WTA-43) volgde Muguruza in 2017 op als winnares, maar sneuvelde op dezelfde dag. De Spaanse Paula Badosa Gibert (WTA-87) was verrassend simpel te sterk: 6-4, 6-3.

Uitslag FC Twente - FC Emmen

Om 21.00 uur begon in Enschede het duel tussen FC Twente en FC Emmen. Twente kon bij winst de leiding pakken in de competitie maar het kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

In de eerste helft gebeurde er niet veel. Twente kreeg gaandeweg de wedstrijd wel een overwicht maar dit leidde voor rust slechts tot één kans, een inzet van Ebuehi werd door Araujo nog net voor de lijn gekeerd. Na rust kwam de thuisploeg alsnog verdiend op voorsprong, na slecht verdedigen scoorde Cerný.

Daarna kantelde echter plotseling de wedstrijd. Emmen nam het initiatief en kwam na een fraaie aanval via De Leeuw op gelijke hoogte. Het zorgde voor een spannende slotfase maar gescoord werd er echter niet meer.

FC Twente

1 - 1

FC Emmen

 48' Cerný    65' De Leeuw
 
 Gele kaart: Cerný, (FC Twente), Bakker, (FC Emmen)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 0
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Ebuehi
Pleguezuelo
Pierie (Dumic/87)
Oosterwolde
Brama
Zerrouki (Roemeratoe/74)
Bosch (Selahi/ 64)
Cerný
Danilo (v.Leeuwen/86)
Menig (Lamprou/74)
  Telgenkamp
Bijl
Araujo
Bakker
Cavlan
Laursen
Ben Moussa (Chacón/46)
Pena
Tibbling
Kolar (A.Jansen/46)
De Leeuw

Djokovic met gemak naar achtste finales Roland Garros, Altmaier stunt

Novak Djokovic staat niet geheel verrassend in de achtste finales op Roland Garros. De Servische wereldranglijstaanvoerder had niet al teveel moite met de Colombiaan Daniel Elahi Galan (ATP-153): 6-0, 6-3, 6-2.

De Griek Stefanos Tsitsipas (5) speelde prima tegen Aljaz Bedene (ATP-56), maar de Sloveen stond er ook niet helemaal. Bij 5-0 in de eerste set kreeg hij medische hulp voor zijn rechterenkel en halverwege de derde set gaf hij er de brui aan bij 6-1, 6-2, 3-1.

Matteo Berrettini (7) kreeg de Duitser Daniel Altmaier (ATP-186) tegenover zich, maar ook dat werd niet echt een geweldig duel. Toch liep het anders af dan gedacht: het was de Italiaan die eraan ging, want Altmaier won met 6-2, 7-6 (5), 6-4.

Roberto Bautista Agut (10) sneuvelde in een leuk Spaans onderonsje. Pablo Carreno Busta (17), onlangs nog indrukwekkend op de US Open, bleek na bijna 3,5 uur te sterk voor zijn landgenoot: 6-4, 6-3, 7-5, 6-4.

De nieuwe generatie Russen was ook prima bezig: Andrey Rublev (13) stuurde Kevin Anderson (ATP-118) in rap tempo met 6-3, 6-2, 6-3 terug naar Zuid-Afrika, terwijl Karen Khachanov (15) de vijf plekken lager geplaatste Chileen Cristian Garin met 6-2, 3-6, 6-4, 6-2 te grazen nam.

Tsitsipas speelt overigens tegen Grigor Dimitrov (18) voor een plekje in de kwartfinales en ook de Bulgaar zag zijn opponent opgeven. De Spanjaard Roberto Carballes Baena (ATP-101) gooide na twee sets en ruim een uur spelen de handdoek in de ring: 6-1, 6-3.

Uitslag VVV-ADO

ADO Den Haag heef de eerste overwinning van het seizoen te pakken. Bij VVV-Venlo maakte David Philipp in blessuretijd de winnende treffer voor ADO in een vrij saaie wedstrijd.

De start bij VVV tegen ADO was nog veelbelovend. Na vier minuten hadden beide ploegen al mogen juichen. Eerst kwam de uitploeg op voorsprong. Na een handsbal mocht Shaquille Pinas aanleggen vanaf de penaltystip en zette ADO op voorsprong, maar één minuut later was het alweer gelijk na een doelpunt van clubtopscorer Giorgos Giakoumakis uit een halve omhaal.

Daarna was er nog weinig te genieten in Venlo. Het leek een teleurstellend gelijkspel te gaan worden, maar in de de extratijd wist ADO alsnog de drie punten te pakken na een doelpunt van debutant David Philipp op een assist van Vicente Besuijen.

VVV-Venlo

1 - 2

ADO Den Haag

 4' Giakoumakis    3' Pinas (pen)
 90+3' Philipp
 
 Gele kaart: Gelmi, Linthorst, (VVV-Venlo), v. Ewijk, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 0
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Kirschbaum (D.v.Crooy/46)
Dekker
Gelmi
Kum
Schmitz
Machach (Swinkels/62)
Linthorst
V.v.Crooy
Hupperts (Bastiaans/68)
Giakoumakis
J.John (Arias/81)
  Koopmans
v.Ewijk
Bijen
Pinas
Faye
De Boer
Rigo
Bourard (Elmkies/63)
Besuijen
Arweiler (Kramer/ 74)
Catic (Philipp/80)

Van Kalmthout speelt bijrol in saaie IndyCar-race Indianapolis

De tweede race van de double header op de Indianapolis Motor Speedway heeft in de IndyCar Series niet bepaald voor spektakel gezorgd. Er stonden 75 ronden op het programma en die werden inderdaad allemaal gereden.

De race werd op gang gevlagd met Will Power voor de 61e keer als polesitter, Colton Herta naast hem, Alexander Rossi met Alex Palou op de tweede rij en Rinus van Kalmthout op de veertiende stek. De eerste drie plekken en die van Van Kalmthout bleven gelijk in de eerste ronde, Palou verloor een stek aan Pato O'Ward.

Noemenswaardige zaken waren er in de eerste 25 ronden eigenlijk niet, op dat moment - na een derde van de race - kwam vrijwel iedereen binnen voor de eerste pitstop. Power behield ruimschoots de leiding, Rossi passeerde Herta kort na de stop voor de tweede plek, terwijl O'Ward voor Josef Newgarden op de vierde plek reed - Van Kalmthout zakte wat plekken terug.

Er gebeurde weer bijzonder weinig en na nog eens 25 ronden kwamen de tweede en laatste pitstops. Power behield weer de leiding voor Rossi, met wel een interessant verschil: Power reed op gebruikte zachte banden, Rossi reed op nieuwe harde banden en zat er maar drie tellen achter. Herta reed eenzaam op plek drie, Newgarden volgde op ruime afstand na een mooi duel waarbij hij O'Ward verschalkte.

Met een kleine vijftien ronden te gaan begon het langzamerhand interessant te worden: Rossi kwam dichter bij Power, maar Herta was zelfs nog sneller en nam teamgenoot Rossi te grazen, waarna hij de jacht op Power opende. Daar bleef het ook wel bij, een echte aanval zat er niet in. Power pakte zo dus 'gewoon' de zege, voor Herta en Rossi, met Van Kalmthout die een kleurloze race als zeventiende afsloot.

DJMO liep 60 km voor de Hartstichting

Vandaag vindt de Hartstocht plaats. Deze wandeling is dit jaar, net als andere wandelevenementen, een thuiseditie. Nadat ik twee weken geleden met succes meer dan 42 km voor Pink Ribbon liep, vond ik het dit keer tijd voor een grotere uitdaging. Ik loop vandaag 60 kilometer voor onderzoek naar hartproblemen als gevolg van het coronavirus. Ook dit keer kunnen jullie me live volgen en wel via deze link

Ook dit keer zal ik jullie onderweg van updates proberen te voorzien. De route gaat vanuit mijn voordeur via West-Grafdijk en Westknollendam naar Wormerveer. Vandaar uit gaat de tocht verder via Zaandam naar de KFC op de Dam in Amsterdam. Daarvandaan ga ik via een vrijwel rechte lijn naar het Wachtlokaal in Haarlem. Op station Halfweg Zwanenburg zal ik worden opgewacht door Stephan5, mijn weercollega, die de laatste kilometers met me meefietst om me mentaal te supporten. 

Dit keer hoop ik op een flinke bijdrage voor de hartstichting. Ik maak de kilometers, doneren jullie? Sponsoren kan via deze link! Op het moment van schrijven staat de teller op 200 euro  Op het moment dat dit bericht online komt ben ik al dik vier uur onderweg en hoop ik m'n eerste tussenstop al bereikt te hebben. 

Update 19:35

Nog een aantal kilometer en de wandeltocht zit erop! De IKEA in Haarlem-Oost is in zicht.

Update 13:33 uur. 

Inmiddels heb ik er dik tweederde opzitten, en ben ik in het centrum van Amsterdam aanbeland. De vorige keer dat ik hier liep kon ik gillen 'bestemming in zicht!', nu moet ik er nog een stuk of zeventien. Op. Maar. Het is slechts een kwestie van doorlopen. Meer is het niet. Met dank aan Interpretatie water aangevuld, kunnen toiletteren en weer door! Dankzij gulle gevers staat de teller nu op 348 euro

Hartstocht : 40 down, 20 to go
Hartstocht : 40 down, 20 to go

Update 10:10 uur

De helft zit er op. Nog maar dertig te gaan. Inmiddels staat de donatieteller op 278 euro

Op de helft van de #hartstocht  (Foto: DJMO)
Op de helft van de #hartstocht (Foto: DJMO)

Update 8:55

Tikd voor een pauze en een kop koffie bedankt Rob!) De eerste 25 km zitten er op  

25 km hartstocht
25 km hartstocht

Hartstocht  (Foto: FOK!/ToT)
Hartstocht (Foto: FOK!/ToT)

Handbalsters boeken tegen Duitsland eerste zege als wereldkampioen

De Nederlandse handbalsters hebben zaterdag hun eerste zege als wereldkampioen geboekt. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade won de tweede oefenwedstrijd tegen Duitsland met 32-26.

Talent Dione Housheer vertolkte bij Oranje een hoofdrol met acht treffers. Bij rust stond Oranje al met 18-10 voor. De wedstrijd wordt gespeeld in het Duitse lingen, een stad vlak over de grens.

Donderdag was Duitsland nog een maatje te groot voor Nederland. Toen werd het 27-25 in het voordeel van de Duitsers. Nederland werd in december 2019 in Japan voor het eerst in de historie wereldkampioen. De formatie van bondscoach Mayonnade was in de finale met 30-29 te sterk voor Spanje.

Door de coronacrisis kwamen de handbalsters tot deze week niet in actie. Bij Oranje ontbreken Estavana Polman en Delaila Amega voorlopig door zware knieblessures. In december komt Nederland uit op het EK in Noorwegen en Denemarken. De bedoeling is dat de vrouwen van Manu Mayonnade in november nog éénmaal samenkomen en oefenen.

Uitslag Vitesse - Heracles Almelo

Vitesse heeft een eenvoudige overwinning geboekt op Heracles Almelo. Bij het laatste fluitsignaal was de eindstand 3-0. Loïs Openda speelde met een doelpunt en assist een belangrijke rol voor de Arnhemmers.

In de beginfase kreeg Vloet een grote kans om Heracles op voorsprong te brengen. Na die kans kreeg de thuisclub het overwicht in de wedstrijd. In de 34e minuut bracht Openda Vitesse op 1-0. Drie minuten later verdubbelde Darfalou de score.

Na rust was het opnieuw Vitesse met het betere van het spel. Tannane bepaalde na een uur spelen de eindstand op 3-0. In het slot probeerde Heracles iets terug te doen maar echt gevaarlijk werd de ploeg van trainer Frank Wormuth niet.

Vitesse

3 - 0

Heracles Almelo

 34' Openda
 37' Darfalou
 63' Tannane
   
 
 Gele kaart: Tannane, Bero, (Vitesse), Bijleveld, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: Geen
Arbiter: v.d. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Doekhi
Bazoer
Hajek
Dasa
Bruns (Cornelisse/90)
Tannane (Gong/90)
Bero (Touré/74)
Wittek
Openda (Broja/74)
Darfalou (Huisman/83)
  Brouwer
Breukers
Rente (Schoofs/46)
Pröpper
Knoester
Hardeveld
Kiomourtzoglou
Vloet
Bijleveld (v.d. Water/46)
Bakis (Cijntje/46)
Szöke (Burgzorg/66)

Van der Poel wint BinckBank Tour na fenomenale solo

Mathieu van der Poel heeft zaterdagmiddag op fenomenale manier de BinckBank Tour gewonnen. De Nederlands kampioen soleerde in de vijfde en laatste etappe met een aanval op zeventig kilometer van de finish naar de rit- en eindzege.

In de laatste etappe met aankomst in Geraardsbergen was het lang wachten voordat de vroege vlucht de ruimte kreeg van het peloton. Pas na zestig kilometer zouden er zeven renners de vroege kopgroep vormen met daarin de Nederlanders Bert-Jan Lindeman en Brian van Goethem.

Op de tweede van vier beklimmingen van de Muur van Geraardsbergen kon Mathieu van der Poel zich op zeventig kilometer van de streep niet inhouden. De Fransen Florian Sénéchal en Cyril Lemoine gingen mee met Van der Poel en in geen tijd werd het gat naar de koplopers gedicht en op de voorlaatste beklimming van de Muur van Geraardsbergen liet de Nederlands kampioen iedereen achter, maar het was nog altijd vijftig kilometer tot de finsh.

Van der Poel had inmiddels een voorsprong van anderhalve minuut op het peloton, waar vooral de nummers 1 en 2 in het klassement Mads Pedersen en Søren Kragh Andersen het gat probeerde te dichten met verschillende aanvallen en de voorsprong liep ook langzaam terug, maar bij het ingaan van de laatste ronde had Van der Poel nog altijd één minuut voorsprong.

Op twintig kilometer van de streep nam Van der Poel negen bonificatieseconden en sloop zo langzaam dichter in het klassement. Klassementsleider wist daar nog twee bonificatieseconden mee te pikken, maar daarna was het over voor de voormalig wereldkampioen. Hij de voorste van het peloton niet meer volgen en kon een goed klassement vergeten. Nummer twee in het klassement Kragh Andersen zorgde met zijn versnelling in de gouden kilometer wel voor spanning. Samen met Sonny Colbrelli, Stefan Küng en Oliver Naesen reden ze weg uit het peloton en werd de voorsprong naar Van der Poel steeds kleiner.

Van der Poel hield in de slotfase knap stand en zou de slotrit in Geraardsbergen met drie seconden winnen voor Naesen en Colbrelli. Mede door de bonificatiesseconden onderweg en aan de meet wist de Nederlands kampioen op de weg ook de BinckBank Tour op zijn te schrijven en is daarmee de vierde Nederlander die de Belgische/Nederlandse WorldTour won, al werd deze editie niet op Nederlandse wegen gekoerst.

"Dit had ik zelf niet verwacht", gaf Van der Poel na afloop aan. "Dit was ik niet van plan. Ik ging eigenlijk veel te vroeg, maar in de kopgroep wilde niemand meedraaien. Toen ik alleen op kop kwam, heb ik wel even getwijfeld. Ik besloot door te rijden en heb een alles of niets gespeeld. Dit was zwaar."

FOK! Wat een weer: Meer sombertjes dan zonnig

Het is bewolkt en een regengebied trekt van zuid naar noord. In het zuiden klaart het tegen de avond mogelijk al op en is de zon nog even te zien. In de loop van de avond wordt het overal droog en klaart het van het zuiden uit op. De temperatuur ligt rond 14°C. De wind is zuidwestelijk, matig, aan de kust vrij krachtig. In het noorden is de wind eerst nog oostelijk.

In de nacht naar zondag zijn er eerst opklaringen. Later raakt het van het zuiden uit bewolkt en gaat het af en toe regenen. De minima liggen rond 11°C. De wind komt uit oost tot zuidoost en is matig, aan de kust vrij krachtig.

Zondag overdag trekt het gebied met af en toe regen noordwaarts. In de middag klaart het van het zuiden uit op, maar langs de kust zijn nog wel enkele buien mogelijk. De maximumtemperatuur ligt rond 15°C. De wind draait van zuidoost naar zuid tot zuidwest en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer naar krachtig tot hard. In de avond neemt de wind iets af.

Meer weer op FOK!

Scherpschutter zag ze vliegen...
Scherpschutter zag ze vliegen...

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Ganna wint openingstijdrit Giro d'Italia; Thomas doet goede zaken voor klassement

Filippo Ganna heeft zijn favorietenrol waargemaakt in eigen land. De Italiaanse wereldkampioen tijdrijden was in de openingstijdrit van de Giro d'Italia veruit de snelste over het 15,1 kilometer lange parcours. Ganna was aan de streep maar liefst 22 seconden sneller dan de nummer twee João Almeida.

De openingstijdrit van de Giro d'Italia ging van start in Sicilië over een snel parcours. Een aantal kanshebbers en sommige klassementsrenners kozen vroeg van start in de tijdrit over 15,1 kilometer lange parcours vanwege de harde wind. Dat zou uiteindelijk goed uitpakken voor een aantal.

João Almeida was een van de eersten aan de start en de Portugees zou direct een toptijd noteren. Hij klokte een tijd van 15 minuten en 46 seconden. De renner van Deceuninck - Quick Step mocht even dromen van de roze leiderstrui nadat Geraint Thomas en Rohan Dennis niet aan de tijd kwamen, maar die droom kwam ten einde toen Filippo Ganna zijn tijdrit afwerkte. De Italiaanse wereldkampioen was aan de meet maar liefst 22 seconden sneller dan Almeida. In het vervolg van de tijdrit kwam niemand meer in de buurt van de tijd van Ganna, waardoor de Italiaanse tijdritspecalist morgen start in de roze leiderstrui.

Voor de klassementsmannen deden vooral de Britten Thomas en Simon Yates de beste zaken. De twee Britten waren vroeg gestart en profiteerde ervan. Thomas was de beste van de klassementsmannen met Yates op 26 seconden van Thomas. Wilco Kelderman, Vicenzo Nibali, Steven Kruijswijk, Jakob Fuglsang en Rafal Majka verloren meer dan een minuut op de kopman van team Ineos.

Voor Miguel Ángel López werd de tijdrit helemaal een ramp. De Columbiaan, die vorige maand nog zesde werd in de Tour de France en mee was als luxeknecht voor Jakob Fuglsang, kwam op een rare manier hard ten val en moest opgegeven.

Imam: 'Coronabesmetting wordt soms verzwegen'

Yassin Elforkani, imam in Amsterdam Nieuw-West, ziet een groot probleem met de schaamtecultuur die vaak onder islamitische families leeft. Elforkani ziet dat uit schaamte vaak coronabesmettingen worden verzwegen.

De hoofdimam van de Blauwe Moskee in Amsterdam krijgt soms telefoontjes van moskeebezoekers met de mededeling dat zij besmet zijn met het coronavirus, maar met de uitdrukkelijke wens dat de imam zijn mond hierover houdt. Tijdens een interview in de Volkskrant lucht hij zijn hart.

Hij merkt ook dat sommigen zich niet laten testen. "Als er iemand in de omgeving ziek is of symptomen heeft, hun moeder bijvoorbeeld, willen ze niet worden gezien als de schuldige. Dus dan gaan ze maar door. Corona wordt gezien als iets heel ergs, iets om je voor te schamen."

Onder mensen met een niet-westerse achtergrond is corona een taboe, iets waar de imam graag vanaf wil. Het is prima dat Nederland zich nu focust op het gebruik van mondkapjes. "Maar we vergeten dit culturele aspect. Het baart ons echt zorgen."

'Wat zullen de buren denken'
De imam kan alleen maar raden naar het waarom van de coronaschaamte onder zijn achterban. Het is in sommige culturen erg lastig om te zeggen dat het moeilijk met je gaat. 
Daarnaast kan het zijn dat je gezien wordt als iemand die zich niet aan de regels heeft gehouden.

"Als er iets aan de hand is, een ongewenste zwangerschap bijvoorbeeld, is de eerste gedachte vaak: wat zullen de buren ervan denken?", zo vertelt Elforkani.

Elforkani doet geen uitspraak op de vraag of dit gedrag de verspreiding van het virus versnelt. "Ik heb daar geen cijfers van. Er zijn ook een groot aantal mensen die zich wel aan de regels houden. Er zijn families van tien man die op tachtig vierkante meter bij elkaar leven. Soms zijn er mensen die met grote aantallen bij elkaar komen in relatief kleine woningen. Dit gedrag kan echt leiden tot grote aantallen besmettingen."

De imam wil stigmatisering voor zijn. "Dit is zeker geen islam-probleem. Het is iets cultureels. Het is een cultuur met een collectief karakter waarin mensen graag en in groten getale bij elkaar komen. En waarin ze vooral niet als schuldige aangewezen willen worden. Het zou net zo goed in Volendam kunnen spelen."

Moskeeë werken hard
Via moskeeën worden moslims zoveel mogelijk geïnformeerd over het taboe rond corona, maar daarover krijgen imams commentaar vanuit hun achterban. "Moet je dit nou zo naar buiten brengen? Waarom noem je het een taboe? Straks zegt Wilders weer dat we niet deugen."

Ook dat ziet Elforkani als een probleem, die hier vooral geen intergratiedebat van wil maken of wil polariseren. "Ik zie het als mijn plicht. Mijn religie zegt dat ik iets voor de maatschappij moet doen. Ik wil niet wegkijken", zegt hij moedig en resoluut.

Elforkani ziet dan ook graag dat testlocaties zich vestigen rond moskeeën, zodat mensen laagdrempelig getest kunnen worden. Verder roept hij tijdens het belangrijke vrijdaggebed alle gelovigen op zich, in geval van klachten, te laten testen.

Bang om de moskee bij een besmetting te sluiten is hij niet, al zal het moeilijk voor hem zijn; de moskee was in de zomer tijdens de eerste golf al twee maanden gesloten. "Ik herinner me hoe ik tijdens de ramadan aankwam en dan die lege moskee zag – dat was heel emotioneel."

Voetbalsupporter in coronatijd; dan maar de duinen in !

De fans van Quickboys hebben een creatieve manier gevonden om toch "live" hun club te kunnen zien spelen nu het niet mogelijk is voor supporters om wedstrijden van hun favoriete club te bezoeken. 

 

COVID-19: 3976 nieuwe besmettingen en 21 doden, totaal 131.889 en 6449

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 3976 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 131.899 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 31 in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er 12.857 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 21 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6449 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Liane den Haan (53) verkozen tot lijsttrekker 50PLUS

Liane den Haan (53) wordt de nieuwe lijsttrekker van 50Plus bij de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. Dat is vandaag besloten tijdens de algemene ledenvergadering. Het ging – opnieuw - niet zonder interne strijd gepaard. Zo meldt de Gelderlander.

Het door ruzies geplaagde 50Plus moest op zoek naar een opvolger, sinds boegbeeld Henk Krol de benen nam. Hij startte in mei een nieuwe politieke beweging.

Diederik Gommers hit op Instagram; 104.000 volgers binnen twee dagen

IC-arts Diederik Gommers (56) is een hit op Instagram. Hij maakte donderdag een account aan en heeft nu al ruim 104.000 volgers, ongetwijfeld mede dankzij zijn foto met zangeres Famke Louise. Gommers is ‘overweldigd’, schrijft hij. ‘Ik weet niet wat me overkomt... Op mijn zoon na, krijg ik van veel mensen positieve en warme reacties.' Zo valt te lezen bij het AD vandaag.

COVID-19: Nierschade door Remdesivir?

Volgens de Europese geneesmiddelenautoriteit (EMA- European Medicines Agency) liepen sommige COVID-19-patiënten die met Remdesivir werden behandeld, een acute nierbeschadiging op. Er wordt nu onderzocht of Remdesivir de  veroorzaker is van de nierschade of dat het een gevolg is van het ziek worden door COVID-19.

Naar eigen zeggen onderzoekt de EMA meldingen van mogelijke nierbeschadiging door inname van het COVID-19-medicijn Remdesivir. Er zijn berichten dat sommige COVID-19-patiënten een acute nierbeschadiging opliepen na inname van het medicijn, aldus het bureau. Er wordt nu onderzocht of er een verband is tussen het gebruik van Remdesivir en het optreden van nierschade bij de patient. Het is ook mogelijk dat COVID-19 zelf de acute nierschade kan veroorzaken.

Snelle EU-goedkeuring
Op aanbeveling van de EMA had de EU-commissie Remdesivir begin juli goedgekeurd voor de behandeling van COVID-19-patiënten in een versneld proces: uitsluitend voor volwassenen en adolescenten vanaf twaalf jaar die aan longontsteking lijden als gevolg van COVID-19 en vanwege kortademigheid van zuurstof moeten worden voorzien .

Om de veiligheid van het medicijn beter te kunnen bewijzen, moet de Amerikaanse fabrikant Gilead Sciences de eindrapporten van de Remdesivir-onderzoeken voor december van dit jaar indienen bij het Europees Geneesmiddelenbureau: dit was de voorwaarde van het EMA voor snelle goedkeuring in de EU.

Ontwikkeld als een ebolamedicijn
Remdesivir is onder meer getest in het Universitair Ziekenhuis van Keulen. Het is oorspronkelijk ontwikkeld om ebola te behandelen.

Volgens studies kan Remdesivir ook de overlevingskansen verbeteren in bijzonder ernstige gevallen van COVID-19 en de tijd tot herstel van de ziekte verkorten. De VS en Japan hebben daarom  al vrijstellingen verleend voor de behandeling van COVID-19-patiënten met Remdesivir.

RKC-PEC Zwolle afgelast vanwege coronabesmettingen bij RKC

De eredivisiewedstrijd RKC Waalwijk - PEC Zwolle gaat zaterdagavond niet door. Bij RKC Waalwijk is de afgelopen 24 uur bij vier spelers en twee stafleden het coronavirus vastgesteld. Bij RKC zitten nu acht spelers in quarantaine. Dat aantal kan nog verder oplopen na bron- en contactonderzoek. Het is de eerste keer dit seizoen dat een wedstrijd in de eredivisie niet kan doorgaan vanwege coronabesmettingen.

Het besluit om de wedstrijd niet door te laten is genomen na overleg tussen de bondsarts van de KNVB, de clubarts van RKC Waalwijk en de GGD. Geen van de partijen vindt het verantwoord om de wedstrijd tegen PEC Zwolle door te laten gaan.

De KNVB gaat zo snel mogelijk op zoek naar een nieuwe datum. Mogelijk wordt de wedstrijd op zondag 27 december ingehaald. Dan staat er ook al de inhaalwedstrijd tussen FC Utrecht en AZ op het programma, nadat die wedstrijd vanwege Europese verplichten van AZ niet door kon gaan.

Trump naar militair ziekenhuis overgebracht

Amerikaans president Donald Trump dankt iedereen voor de goede wensen die hij heeft mogen ontvangen. In een korte video-boodschap liet hij weten dat hij denkt dat het goed met hem gaat. In de tussentijd is de president voor de zekerheid naar een militair ziekenhuis gebracht, waar hij een experimentele therapie krijgt om zijn coronabesmetting te behandelen.

De leider van de vrije wereld wordt goed verzorgd,  zoveel mag duidelijk zijn. In zijn korte toespraak tot het volk klonk Trump een beetje hees, maar hij zag er nog steeds vastberaden uit. 

The Donald kon ook gewoon lopend de helicopter Marine One bereiken die hem naar het ziekenhuis bracht. Woordvoerders van de president meldden dat Trump gewoon door blijft werken vanuit het presidentiële kantoor in het Walter Reed ziekenhuis.

Vice-president Mike Pence krijgt ook niet de presidentiële bevoegdheden, zoals in 1985 wel gebeurde toen toenmalig president Ronald Reagan geopereerd werd. "Trump houdt de leiding", zo klonk het uit het Witte Huis.

Lichte symptomen
Volgens Amerikaanse media heeft Trump lichte symptomen, zoals lichte koorts, een verstopte neus en een kuchje. Lichte verkoudheidsklachten dus. Zijn vrouw Melania doet het beter, zij heeft geen koorts.

De behandeling die Trump zal ondergaan omvat therapie met synthetische antilichamen, een experimentele behandeling die nog niet goedgekeurd is door de Amerikaanse FDA, maar wat in het laboratorium al wel goede resultaten heeft laten zien.

Deze antistoffen zullen de virusdeeltjes bedekken, waardoor ze minder goed de lichaamscellen kunnen binnendringen. De therapie schijnt het meest effectief te zijn in patiënten die nog maar net geïnfecteerd zijn en nog geen grote immuunreactie tegen het virus hebben.

Daarnaast kreeg Trump Remdesivir toegediend, een middel dat het vermenigvuldigen van het virus tegen moet gaan.

Inmiddels krijgt de Commander in Chief gezondheidswensen vanuit de gehele wereld toegestuurd. Wereldleiders, maar ook politici van de Democratische Partij, klinken eensgezind in hun steun aan de strijd die de president op dit moment voert.

Vrouw (57) doodgestoken door haar zoon

Op vrijdagavond 2 oktober heeft er aan de Burmanniastraat in Grijpskerk rond 22:00 uur een steekincident plaatsgevonden. Daarbij is het slachtoffer, een 57-jarige vrouw, dusdanig gewond geraakt dat hulpverlening niet meer mocht baten. De vrouw is overleden. De verdachte is aangehouden.

Op vrijdagavond rond 21:50 uur kwam bij de politie de melding binnen dat er een steekincident zou hebben plaatsgevonden in de Burmanniastraat in Grijpskerk. Hulpdiensten waren snel ter plaatse. Ook het Mobiel Medisch Team (MMT) is daarbij ingezet. De hulpverlening mocht echter niet meer baten en de 57-jarige vrouw uit Grijpskerk is ter plaatse overleden aan haar verwondingen. Een 36-jarige man uit Zuidhorn is direct na het incident aangehouden en overgebracht naar het cellencomplex. Er is een familiaire band tussen de verdachte en het slachtoffer (moeder-zoon). De verdachte wordt verhoord.

Na het incident is aan de Burmanniastraat een plaats delict opgemaakt, zodat er onderzoek gedaan kon worden. Forensische opsporing heeft daar sporenonderzoek verricht en de plaats delict is inmiddels opgeheven.

Gisteravond is er ook buurtonderzoek gedaan en zijn er getuigenverklaringen opgenomen. Vandaag zal het onderzoek verder gaan en wordt onder andere de verdachte gehoord.

Arrestaties hennepknipperij in Sint Willebrord

De politie arresteerde zaterdag 3 oktober 2020 rond 06u00 drie verdachten vanwege een vermoedelijke hennepknipperij in een woning aan de Boterbloemstraat in Sint Willebrord.

Agenten zagen in de Boterbloemstraat hennepresten naast een bestelbus liggen. De bestuurder (19) van de bestelbus en een bestuurder (25) van een personenauto reden weg. Agenten gaven hen op de Rozenstraat een stopteken en vonden 219 kilo hennep in de bestelwagen. De 19-jarige man uit Lepelstraat en de 25-jarige man uit Bergen op Zoom werden aangehouden. Er liep een hennepspoor naar een woning aan de Boterbloemstraat. De politie vond restanten van hennepplanten in de woning. Een 40-jarige verdachte probeerde via de achtertuin te ontsnappen, maar hij werd in de tuin aangehouden. Van hem is geen vaste woon- of verblijfplaats bekend. Ze zitten vast voor onderzoek.

Bijna zeshonderd bekeuringen tijdens verkeerscontroles

Eind september hield de politie op drie opvolgende avonden grootschalige verkeerscontroles op de A4, A7 en de A9. Het ging om dynamische controles waarbij het verkeer door surveillance-eenheden van de politie al rijdend in de gaten werden gehouden. Aan de controles werd onder anderen deelgenomen door medewerkers van de politie Noord Holland en de Landelijke Eenheid en het verkeersteam Noord-Holland.

De dynamische controles kwamen in de plaats van drie dagen grootschalige statische verkeerscontroles op vaste plaatsen. Hoewel deze controles al grotendeels waren voorbereid, werd hier uiteindelijk vanaf gezien door de situatie rondom het Coronavirus. Ook de politie probeert zoveel mogelijk direct contact met bijvoorbeeld automobilisten te beperken. Bij een dynamische controle kan tijdens het passeren van het verkeer een goede inschatting gemaakt worden welke bestuurders wel en welke niet gecontroleerd moeten worden. Bij de controles worden zoveel mogelijk de veiligheidsvoorschriften in acht genomen.

573 bekeuringen

Op dinsdagavond 22 september werd gecontroleerd op de A7 in de omgeving De Koggen. In totaal werden honderdelf bekeuringen uitgeschreven voor te hoge snelheid, rijden zonder veiligheidsgordel of zonder rijbewijs, niet handsfree bellen en diverse technische gebreken (onder anderen gladde banden, losliggende lading). Ook werd iemand aangetroffen die in het bezit was van drugs en werd een man gecontroleerd die een vals rijbewijs bij zich bleek te hebben.

Woensdagavond 23 september werd er gecontroleerd op de A4 in de omgeving Den Ruygenhoek. Dit leverde in totaal vierenzestig bekeuringen op voor te hoge snelheid, rijden zonder veiligheidsgordel of zonder rijbewijs, niet handsfree bellen en het rijden onder invloed van drugs. Verder werden twee personen aangehouden die in het bezit waren van een vuurwapen en had een bestuurder inbrekersgereedschap bij zich.

Op donderdagavond 24 september werd gecontroleerd bij het AZ-stadion aan de A9. Hier werden maar liefst bijna vierhonderd (398) bekeuringen uitgeschreven voor te hoge snelheid, rijden zonder veiligheidsgordel of zonder rijbewijs, niet handsfree bellen, onverzekerd rijden, rijden onder invloed van alcohol en diverse technische en verkeersovertredingen.

Giro: Etappe 1 - Een afdalingstijdrit!

De fenomenale ontknoping van de Tour de France hebben we net een beetje verwerkt of de volgende grote ronde staat alweer voor de deur: we gaan gelijk door met de Giro d'Italia, de COVID-19-pandemie zorgt voor een non-stop wielerfeest!

Het is een bijzondere openingsetappe: een tijdrit zien we wel vaker, maar deze gaat grotendeels naar beneden. De snelste tijdrit ooit lijkt het wat gemiddelde snelheid betreft niet te gaan worden, met name vanwege het bochtige slotstuk waar de wind ook nog eens op kop lijkt te staan. Rellende_Rotscholier is op het forum weer van de partij met zeer leeswaardige voorbeschouwingen, hier te zien.

Specialist Alex Dowsett trapt de boel om 13.15 uur af, rond vier uur starten de meeste klassementstoppers, waaronder Steven Kruijswijk.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Mountainbikester Richards valt én wint, Vader komt net tekort voor podium

In het Tsjechische Nove Mesto is de tweede en laatste World Cup mountainbiken vrijdag geopend met de shorttrackwedstrijden. Ronde één vond eerder in de week plaats, zondag wordt het korte World Cup-seizoen - met volgende week nog wel een WK - afgesloten met de cross-countrywedstrijden.

De vrouwen openden het bal en het tempo zat er al snel flink in, hoewel niemand weg wist te rijden - zoals gebruikelijk. De Britse Evie Richards won dinsdag bij haar debuut op het hoogste niveau en ging als eerste de slotronde in, maar schoof in bocht één gelijk onderuit.

De jonge Britse kwam echter bijzonder rap overeind en werkte zich op de eerstvolgende klim alweer terug naar de leiding, waarna ze wederom met wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot om de winst sprintte.

Richards bleek in die sprint de sterkste, ook al suggereerde de Française dat ze haar bijna de hekken in drukte - ietwat overdreven. De jonge Oostenrijkse Laura Stigger werd zeer knap derde, Anne Terpstra eindigde als zevende, Anne Tauber als 36e en Sophie von Berswordt finishte niet.

Bij de mannen zat Gerardo Ulloa er 'gewoon' weer voorin bij. Opvallend, want de Mexicaan pakte dinsdag weliswaar zijn eerste World Cup-zege, in de cross-countrywedstrijd van donderdag ging hij hard onderuit en leek hij zijn knie geblesseerd te hebben.

Met onder meer Ulloa, de nu veel beter voor de dag komende wereldkampioen Nino Schurter, de Braziliaanse favoriet Henrique Avancini en de Nederlands kampioen Milan Vader voorop werden de ronden weer in razend tempo afgewerkt, met de ontknoping in de slotronde.

Op de laatste echte klim opende Schurter de aanval, waarbij hij het voorwiel van Ulloa aantikte: de Mexicaan bleef als bij een wonder overeind, maar was wel kansloos. Vader nam op het meer technische stuk het heft in handen en de Nederlander dook als eerste richting het stadion.

Vader opende de sprint, maar Avancini knalde er overtuigend langs en snelde naar zijn derde World Cup-zege. De Zwitser Thomas Litscher werd tweede, voor Maximilian Brandl uit Duitsland, terwijl een moegestreden Vader als vierde over de finish bolde.

Beelden uit Nove Mesto

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.