FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 25 januari 2020

Uitslag Sparta Rotterdam - Fortuna Sittard

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Sparta Rotterdam en Fortuna Sittard. De bezoekers hadden een groot deel van de wedstrijd een voorsprong maar slaagden er desondanks niet in hun eerste uitzege van het seizoen te boeken, het werd 1-1.

Sparta Rotterdam

1 - 1

Fortuna Sittard

 73' Mattheij    20' Damascan
 
 Gele kaart: Piroe, Sambou, (Sparta Rotterdam), Smeets, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 9.821
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Harush
Abels
Vriends
Mattheij
Pinto
Harroui
Auassar
Rigo (El Kachati/63)
Rayhi (D.Duarte/79)
Joosten
Piroe
  Koselev
Angha
Dammers
Ninaj
Cox
Passlack
Tekie
Smeets
Ciss (Carbonell/82)
Damascan (Sambou/79)
Diemers

Zinderende skicrossfinales in Idre Fjäll

In het Zweedse Idre Fjäll zijn zaterdag de eerste wedstrijden van het World Cup-weekeinde voor de skicrossers gehouden. Dat leverde spannende finales op, zowel bij de mannen als bij de vrouwen werd het pas in de slotfase beslist.

Vrouwen
Sandra Näslund kende zoals gewoonlijk de beste start en kreeg Marielle Thompson achter zich aan, terwijl de Zwitserse Fanny Smith en Thompson's Canadese landgenote Brittany Phelan op achterstand kwamen. Halverwege opende Thompson de aanval op Näslund, wat voor een felle strijd zorgde. Smith profiteerde daar perfect van: de ervaren Zwitserse - ze vierde haar 100e World Cup-start - ging er buitenom voorbij en nam de leiding, die ze niet meer af zou staan. Näslund hield plek twee nog wel vast, Phelan kwam zelfs nog voorbij Thompson naar plek drie.

De vrouwenfinale

Mannen
Olympisch kampioen Brady Leman en thuisfavoriet Viktor Andersson kenden de beste start, voor de Zwitser Ryan Regez, terwijl wereldkampioen François Place op achterstand lag. Regez nam al snel de leiding over en vocht een fel duel uit met Andersson, maar dat leek beiden de race te kosten: Leman én Place schoven er voorbij en denderden op de finish af...maar Regez vond nog ergens een hele berg snelheid en knalde er voorbij naar de winst, voor Leman, Place en de gedesillusioneerde Andersson.

Zondag staat er ook weer een wedstrijd op het programma. Ook die begint om 11.00 uur en ook die zal live te zien zijn bij Ziggo Sport.

De mannenfinale

Uitslag Heracles Almelo - Feyenoord

Feyenoord heeft de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo zaterdagavond tot een goed einde weten te brengen. Het elftal van Dick Advocaat stond na een zeer matige eerste helft met 1-0 achter, maar wist de schade na rust alsnog te repareren: 2-3. Het betekent voor Feyenoord de vierde competitiezege op rij. Daardoor is de ploeg voorlopig de nieuwe nummer drie van de Eredivisie; Willem II en PSV kunnen de Rotterdammers later dit weekeinde wel weer passeren op de ranglijst. Heracles blijft tiende staan.

Feyenoord speelde een ronduit dramatische eerste helft in Almelo en keek halverwege dan ook verdiend tegen een 1-0 achterstand aan. De Rotterdammers maakten in aanvallend opzicht een bijzonder povere indruk en oogden ook verdedigend bij vlagen kwetsbaar. De openingstreffer van Heracles na negentien minuten voetballen kwam echter toch enigszins uit de lucht vallen. Maximilian Rossmann kopte schitterend raak uit een hoekschop van Alexander Merkel: 1-0. In die fase van de wedstrijd hadden beide teams nog maar amper voor gevaar gezorgd.

Na het doelpunt van Rossmann ging Heracles beter spelen. Het elftal van trainer Frank Wormuth had in verdedigend opzicht weinig te duchten van Feyenoord en leek na precies een halfuur op weg naar de 2-0. Jeremy Cijntje werd alleen voor Justin Bijlow gezet door Mauro Júnior, maar de doelman van Feyenoord reageerde attent en voorkwam zo een tweede Almelose treffer. Feyenoord schoot in de eerste helft geen enkele keer op doel, maar kreeg op slag van rust nog wel twee goede mogelijkheden. Een kopbal van Eric Botteghin werd in de doelmond onschadelijk gemaakt door Merkel en even later produceerde Luis Sinisterra in zeer kansrijke positie een afzwaaier.

Advocaat besloot na de voor Feyenoord zeer teleurstellend verlopen eerste helft geen wissels door te voeren, maar raakte klaarblijkelijk in de rust wel de juiste snaar bij zijn manschappen. Feyenoord kwam na de onderbreking namelijk als herboren uit de kleedkamer en wist razendsnel orde op zaken te stellen. Jens Toornstra tekende twee minuten na de thee met een schot in de verre hoek voor de gelijkmaker en zes minuten later zette Sinisterra de 1-2 op het scorebord, door na goed voorbereidend werk van Toornstra vanaf een meter of acht raak te schieten.

Feyenoord was echter nog niet uitgeraasd en wist nog voor het verstrijken van het eerste uur verder weg te lopen van Heracles: Botteghin werkte na een hoekschop van Orkun Kokcü de 1-3 tegen de touwen. Het doelpunt van Botteghin leek de genadeklap voor Heracles, maar de formatie van Wormuth wist zich na een mindere fase weer op te richten en bracht de spanning in de wedstrijd twaalf minuten voor tijd weer volledig terug. Opnieuw was Rossmann succesvol uit een hoekschop, ditmaal genomen door Mohammed Osman. Feyenoord had het daarna lastig, maar bleef uiteindelijk toch op de been en raakte zelf nog tweemaal de lat. Rick Karsdorp maakte in de slotfase als invaller zijn rentree voor de Rotterdammers na een afwezigheid van ruim twee maanden.


Feyenoord-speler Tyrell Malacia in duel met Heracles Almelo-speler Silvester van der Water (Pro Shots / Joep Leenen)

Heracles Almelo

2 - 3

Feyenoord

19' Rossmann
78' Rossmann
  47' Toornstra
53' Sinisterra
57' Botteghin
 
Gele kaart: Dessers, (Heracles Almelo),
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.686
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Breukers
Rossmann
Knoester
Hardeveld
Merkel (Osman/76)
Mauro Júnior
Kiomourtzoglou
v.d. Water
Dessers (Szöke/62)
Cijntje (Konings/79)
  Bijlow
Geertruida
Botteghin
Senesi
Malacia
Toornstra
Fer
Kökcü (Karsdorp/83)
Berghuis
Jörgensen (Narsingh/77)
Sinisterra (Larsson/73)

Uitslag RKC - VVV

VVV-Venlo heeft belangrijke punten in de Eredivisie gepakt. Een week na de remise tegen PSV (1-1) was de ploeg van Hans de Koning met 1-2 te sterk voor hekkensluiter RKC Waalwijk, dat in de 76e minuut een 1-0 voorsprong uit handen gaf. Het is voor VVV pas de eerste uitzege in de Eredivisie na zeven uitnederlagen op rij. Door de zege staat de Venlose club voorlopig boven de rode streep, met een punt én een duel meer dan nummer zestien PEC Zwolle.

Het spel in de eerste helft was tekenend voor de situatie waarin beide teams zich dit seizoen bevinden. RKC was hoe dan ook iets beter dan de bezoekers, waar maar weinig ook daadwerkelijk lukte. Na vijf minuten spelen stuitte Sylla Sow nog op Thorsten Kirschbaum, maar tien minuten later belandde de bal alsnog in het Venlose doel. Emil Hansson werkte het leer van dichtbij tegen de touwen en de huurling van Hannover 96 luisterde zijn rentree bij RKC zodoende op met een doelpunt: 1-0.

Na nog geen uur spelen liet Oussama Darfalou een dot van een kans liggen. Na een goede voorzet van Tobias Pachonik schoot de huurling van Vitesse de bal van dichtbij over het doel. VVV drong aan naarmate de tweede helft vorderde en een goede pegel van invaller John Yeboah in de 74e minuut langs de verkeerde kant van de paal was al een serieuze waarschuwing voor RKC.

VVV trok het duel in het slotkwartier naar zich toe. Jonathan Opoku kreeg de bal met wat geluk mee in het strafschopgebied en tekende voor de niet onverdiende gelijkmaker: 1-1. Het team van Fred Grim gaf het duel in de 82e minuut vervolgens volledig uit handen. Na een snelle counter bleef Darfalou op de been jegens Etienne Vaessen en tikte hij de bal in het lege doel: 1-2. Dat was tevens de eindstand en zodoende bleef RKC opnieuw met lege handen achter.

RKC Waalwijk

1 - 2

VVV-Venlo

 15' Hansson    76' Opoku
 82' Darfalou
 
 Gele kaart: v.d.Venne, Sporkslede,Sow, (RKC Waalwijk), Cattermole, Kirschbaum,Post, (VVV-Venlo)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.103
Arbiter: v.d. Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaessen
Sporkslede
H.Mulder
Velkov
Bakari
Leemans (Maatsen/86)
Reijnders
v.d.Venne
Sow
Bilate (Vente/72)
Hansson
  Kirschbaum
Pachonik
Röseler
Kum
R.Janssen
Cattermole (Post/57)
v.Ooijen (Yeboah/67)
S.Janssen (v.Dijck/87)
Opoku
Darfalou
Sinclair

Rob Rensenbrink (72) overleden

Oud-voetballer Rob Rensenbrink is zaterdag overleden. De voormalig linksbuiten van onder meer het Nederlands elftal leed al jaren aan een spierziekte. Rensenbrink werd 72 jaar.

In de jaren zestig en zeventig speelde Rensenbrink bij DWS in de Eredivisie en bij Club Brugge en Anderlecht in de Belgische competitie. Vooral bij Anderlecht werd hij een legende: in negen jaar kwam hij in 262 wedstrijden tot 143 goals, twee landstitels, vier Belgische bekers, twee Europa Cups en twee keer de UEFA Super Cup. Verder speelde hij nog kortstondig in de VS bij de Portland Timbers en bij Toulouse, waarmee hij de titel in de tweede Franse divisie pakte.

Uiteraard speelde Rensenbrink ook in het Nederlands elftal, met succes. Net als Jan Jongbloed, Wim Suurbier, Arie Haan, Ruud Krol, Wim Jansen, Johan Neeskens en Johnny Rep speelde Rensenbrink de WK-finales van 1974 en 1978, die Nederland allebei verloor. Met name die laatste was memorabel: na de late gelijkmaker van Dick Nanniga had Rensenbrink in de allerlaatste seconden de winnende 2-1 en daarmee eeuwige voetbalgeschiedenis op de slof, maar hij raakte de paal.


Rensenbrink in actie in de WK finale van 1978 (Pro Shots / Imago)

Rensenbrink? Tegen de paal!

Rob Rensenbrink, het Slangenmens

Bayern München zet monsterscore neer en kan koppositie ruiken

Bayern München heeft zaterdagavond hard uitgehaald in de Bundesliga. In eigen huis won het team van Hans-Dieter Flick met liefst 5-0 van Schalke 04. Bayern profiteert zo optimaal van de nederlaag die koploper RB Leipzig eerder vanmiddag leed op bezoek bij Eintracht Frankfurt (2-0): het verschil op de ranglijst tussen de twee titelconcurrenten bedraagt nu nog maar één punt.

Schalke (vijfde) doet dit seizoen zeer verdienstelijk mee in de subtop van de Bundesliga, maar Bayern was vanavond duidelijk een maatje te groot voor het elftal van David Wagner. De eerste grote kans van de wedstrijd was echter wel voor de bezoekers uit Gelsenkirchen: Manuel Neuer haalde na twee minuten spelen een schot van Suat Serdar uit de hoek.

Het antwoord van Bayern niet liet lang op zich wachten, want Robert Lewandowski tekende amper vijf minuten na de kans van Serdar voor de 1-0. De Poolse spits werkt de bal van dichtbij in een vrijwel leeg doel, nadat doelman Markus Schuber schutterde bij een hoge bal.

Een poging van Rabbi Matondo belandde kort erna op de lat, maar verder had Bayern weinig te duchten van Schalke. Na een kwartier spelen dacht Leon Goretzka de 2-0 op het scorebord te brengen, maar zijn doelpunt werd afgekeurd omdat Thomas Müller eerder buitenspel had gestaan. In de 37ste minuut was de videoscheidsrechter (VAR) Bayern opnieuw niet goedgezind, want ditmaal werd een treffer van Lewandowski afgekeurd vanwege buitenspel.

De thuisploeg bleef echter jagen op een tweede doelpunt en kreeg in de blessuretijd van de eerste helft alsnog loon naar werken. Müller zette van dichtbij 2-0 op het scorebord na een assist met het hoofd van Goretzka.

Goretzka nam zelf vlak na rust op schitterende wijze de 3-0 voor zijn rekening tegen zijn voormalige werkgever. De middenvelder zette na een afgeslagen hoekschop een halve omhaal in, waarna de bal buiten het bereik van Schuber in het doel plofte. Bayern denderde door en wist nog voor het verstrijken van het eerste uur een vierde treffer op het scorebord te zetten. Ditmaal kon Thiago Alcántara eenvoudig binnen schuiven, nadat Lewandowski Omar Mascarell zeer fraai het bos in had gestuurd.

Bayern nam in het laatste halfuur enigszins gas terug, al belandde Serge Gnabary in de voorlaatste minuut van de officiële speeltijd ook nog op het scorebord na opnieuw gestuntel van Schuber.

Klimaatgemiddelde in tien jaar een halve graad gestegen

Januari is ten opzichte van de klimaatperiode 1951-1980 1,6 graden opgewarmd. Ten opzichte van de vorige normaalperiode (1981-2010) is de opwarming een halve graad. Normaal voor januari was volgens deze laatste meetperiode 3,1 graden. In de nieuwe normaal over de periode over 1991-2020 wordt dit 3,6 graden. Ook de zon is meer gaan schijnen en wat betreft neerslag zijn er geen grote wijzigingen.

Het aantal dagen met lichte vorst is ten opzichte van de vorige klimaatperiode licht afgenomen. Het waren er dertien en het zijn er nu twaalf. In de periode 1951-1980 waren het er nog vijftien.

In januari vriest het gemiddeld nog altijd vier keer matig. Het gemiddeld aantal dagen met strenge vorst is gedaald van 1,2 naar 0,5. Dat het aantal dagen met strenge vorst, temperaturen beneden de -10 graden, niet verder is afgenomen komt vooral door de jaren 1993, 1997, 2003, 2009 en 2010. In deze jaren kwam het één- of meerdere malen voor dat het streng vroor. Zo had januari 1997, die van de laatste Elfstedentocht, er in totaal vijf in De Bilt. In 2010 vroor het drie nachten streng.

Meer zonuren
De zon is vaker gaan schijnen. In de periode 1981-2010 scheen de zon op de vijf hoofdstations nog 61,7 uur. Met de nieuwe normaal is dat 67,8 uur geworden op de stations Den Helder, Eelde, De Bilt, Vlissingen en Maastricht. Vergelijken we dat ook met de periode 1951-1980 dan is het aantal zonuren maar liefst 22 uur meer.

Dit houdt verband met de afname van mist. Dat het minder vaak mistig is komt doordat de lucht sinds halverwege de vorige eeuw schoner is geworden. Hierdoor zijn er minder stofdeeltjes in de lucht waarin druppeltjes zich kunnen hechten en daardoor is de kans op mist kleiner geworden. Ook kan de zon feller schijnen als er minder vervuiling in de atmosfeer is.

Hoeveelheid neerslag nagenoeg gelijk
Als we het gemiddelde nemen van de neerslagstations dan is de totale neerslagsom in januari nagenoeg gelijk gebleven. In de periode 1981-2010 viel 73 millimeter, de huidige normaal blijft 73 mm. Ten opzichte van de periode 1951-1980 is het gemiddeld 10 mm natter geworden.

PSV hakt knoop door en legt Braziliaan Felipe tot medio 2023 vast

PSV heeft Luis Felipe gecontracteerd, zo meldt de Eindhovense club zaterdagmiddag. De achttienjarige verdediger uit Brazilië komt over van Coritiba FC en heeft zijn handtekening onder een contract tot de zomer van 2023 gezet.

Felipe is een centrale verdediger die is opgeleid bij Coritiba FC. De Braziliaan werd al langer gevolgd door PSV. Zo was hij de voorbije jaren al meerdere keren op stage bij de club. Luis Felipe zal ook bij PSV Onder-19 aansluiten.

Het team van Ruud van Nistelrooij werd vrijdag ook al versterkt met Herman Geelmuyden. De achttienjarige aanvaller uit Noorwegen is overgenomen van Stabaek IF.

Uitslag sc Heerenveen - AZ

AZ heeft na een slecht begin van de tweede seizoenshelft weer gewonnen. In en tegen Heerenveen werd het 1-2 voor de nummer twee in de Eredivisie.

De eerste kans van de wedstrijd was voor AZ. Doelman Hahn stond echter goed opgesteld en kreeg de bal na het schot van De Wit recht op zich af. Het vervolg was saai, echte kansen werden er niet gecreëerd. In de 35e minuut kwamen de Alkmaarders op voorsprong. De Wit tikte de bal binnen nadat Botman dacht de bal weg te werken met een omhaal, maar hij de bal slechts schampte. In het restant van de eerste helft waren er geen kansen meer.

Het begin van de tweede helft was een stuk beter dan de gehele eerste helft. Boadu had een kans op de 0-2 maar vond doelman Hahn op zijn weg. Even daarna krulde Floranus de bal richting het Alkmaarse doel, maar de al ging vlak naast de paal. Ondanks dat AZ de betere ploeg was, maakten de Friezen in de 69e minuut gelijk. Faik stuurde Ejuke diep. De Nigeriaan bleef koel en schoof de bal langs Bizot. Drie minuten later kwam AZ weer op voorsprong. Uit een corner kopte De Wit de bal tegen Boadu en die rame de bal tegen de touwen. Ejuke kreeg zo'n zeven minuten voor het einde nog een grote kans op de gelijkmaker. De bal ging echter net langs het Alkmaarse doel.

sc Heerenveen

1 - 2

AZ

69' Ejuke   35' De Wit
72' Boadu
 
Gele kaart: J. Veerman, (sc Heerenveen), Koopmeiners, (AZ)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 19.638
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
v.Rhijn
Dresevic
Botman
Floranus
Kongolo (Halilovic/83)
J.Veerman
Faik (Bruijn/70)
v.Bergen
Odgaard (Espejord/63)
Ejuke
  Bizot
Svensson
Vlaar
Wuytens
Ouwejan
Midtsjö (Clasie/90 1)
De Wit
Koopmeiners
Stengs
Boadu
Idrissi (Leeuwin/86)

'Kritiek' op Haaland: "Het is jammer dat het nu al minder wordt"

Erling Haaland moest vrijdagavond voor de tweede keer op rij genoegen nemen met een plek op de bank bij Borussia Dortmund. Na 65 minuten kwam hij binnen de lijnen tegen 1. FC Köln en met twee doelpunten bepaalde hij de eindstand op 5-1. Haaland bracht zijn aantal daarmee op vijf in dienst van zijn nieuwe club en daar had hij in totaal slechts 57 minuten voor nodig, wat een Bundesliga-record is. Zijn ploeggenoten en trainer zijn diep onder de indruk van het talent.

Haaland kende vorige week een droomdebuut door bij zijn invalbeurt tegen FC Augsburg (3-5 winst) een hattrick te maken. "Het is jammer dat het nu al minder wordt", grapt Dortmund-keeper Roman Bürki in gesprek met DAZN. "Eerst drie goals, nu twee. Ik hoop dat het de volgende keer niet bij een doelpunt blijft. Zonder gekheid, het is een geweldige jongen. Hij heeft alles in zich om de top te bereiken."

Marco Reus, die vrijdag samen met Raphaël Guerreiro en Jadon Sancho voor de andere doelpunten zorgde, spreekt ook lovend over de ex-spits van Red Bull Salzburg. "Dit is waarom we hem gehaald hebben. Het is natuurlijk prachtig voor hem. Er zijn slechtere manieren om te beginnen bij een nieuwe club. Hij is rustig, kalm en werkt hard."

"Hier hebben we Erling voor gehaald", voegt Julian Brandt daar aan toe over de twintigjarige spits. "Het feit dat hij nog zo jong is maakt het allemaal nog wat specialer. Hij is ontzettend snel en weet precies hoe hij zijn lichaam moet gebruiken. Hij is een wapen." Ook trainer Lucien Favre is zeer te spreken over de aankoop. "Zijn goals waren ontzettend belangrijk. Hij doet het heel erg goed."

'Droomtransfer lonkt voor Weghorst na interesse uit Londen'

Wout Weghorst wordt gelinkt aan Tottenham Hotspur. De Londenaren kunnen voorlopig niet beschikken over Harry Kane en zijn daarom deze maand op zoek naar een speler die de aanvalsleider de komende tijd kan vervangen. Willian José van Real Sociedad leek tot voor kort de nieuwe spits van de Spurs te gaan worden, maar inmiddels zijn er complicaties opgetreden in de onderhandelingen tussen de twee clubs.

BILD weet zaterdagmiddag te melden dat Tottenham daarom verder kijkt en de blik nadrukkelijk op de Bundesliga gericht zou hebben. Tussen de namen die worden overwogen door manager José Mourinho en het clubbestuur prijkt volgens de berichtgeving ook die van Wout Weghorst. De 27-jarige Nederlander speelt nu nog voor VfL Wolfsburg, waar hij dit seizoen goed was voor zeven doelpunten in de Bundesliga.

Weghorst ligt nog tot medio 2023 vast bij die Wölfe, nadat hij in juli van het afgelopen jaar nog zijn handtekening zette onder een contractverlenging. Desondanks staat de viervoudig international van het Nederlands elftal wel open voor nieuwe kansen.

"Duitsland en Engeland zijn wat mij betreft altijd de mooiste competities geweest, die ook bij me passen. De Premier League is natuurlijk geweldig, dat zou ik graag een keer mee willen maken. Maar alles moet dan passen", vertelde hij eerder deze maand nog aan de Wolfsburger Allgemeine.

Weghorst is echter niet de enige kandidaat om de Duitse competitie in te ruilen voor een avontuur in het Tottenham Hotspur Stadium. De huidige nummer zes van de Premier League zou ook de namen van RB Leipzig-goalgetter Timo Werner, en het Borussia Dortmund-duo Mario Götze en Paco Alcácer in overweging hebben. Laatstgenoemde lijkt overbodig te zijn geworden door de komst van Erling Braut Haaland en mag vertrekken.

Tottenham heeft zaakwaarnemer Pini Zahavi inmiddels ingeschakeld om de jacht op een nieuwe spits te begeleiden.

FA Cup: Spurs op herhaling na late tegengoal; scorende Pieters uitgeschakeld

Tottenham Hotspur is er zaterdagmiddag nog niet in geslaagd om de volgende ronde van de FA Cup te bereiken. The Spurs leken lange tijd een overwinning over te houden aan een bezoek aan Southampton, maar in de slotfase kregen de Londenaren toch nog een tegengoal te verwerken. Burnley werd tegelijkertijd ondanks een doelpunt van Erik Pieters uitgeschakeld door Norwich City, terwijl West Bromwich Albion te sterk was voor West Ham United.

Southampton - Tottenham Hotspur 1-1
Christian Eriksen ontbrak aan de kant van de bezoekers en de spelmaker lijkt op korte termijn op weg naar Internazionale. Manager José Mourinho stuurde verder wel een sterk elftal het veld in, met onder meer een basisdebuut voor Gedson Fernandes. Met de nieuweling in de ploeg dacht Tottenham na een halfuur spelen op voorsprong te komen via Giovani Lo Celso, maar die treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel bij Heung-Min Son. Niet veel later volgde ook een goede kans voor Lucas Moura, die de bal echter niet tussen de palen kreeg.

De twee ploegen begonnen daardoor met een gelijke stand aan de tweede helft, waar na een klein kwartier spelen verandering in werd gebracht door Son. De Koreaan stond na een knappe actie van Lo Celso vrij aan de zijkant van het strafschopgebied en hij schoof de bal in de verre hoek langs de uitgestoken hand van Angus Gunn. Hier leek het ondanks een grote kans voor Danny Ings in de slotfase ook bij te blijven, maar drie minuten voor tijd was het toch nog raak voor the Saints. Nadat Serge Aurier de bal op een gevaarlijke plek verspeelde, kon de instormende Sofiane Boufal de gelijkmaker uiteindelijk langs Hugo Lloris knallen.

West Ham United - West Bromwich Albion 0-1
West Ham werkte voor eigen publiek een ronduit dramatische eerste half af en keek halverwege terecht tegen een achterstand aan. Conor Townsend maakte in de negende minuut op fraaie wijze het enige doelpunt van de wedstrijd: met een krachtig schot van ongeveer vijftien meter vond de verdediger van West Brom de verre hoek. David Moyes stook zijn onvrede halverwege niet onder stoelen of banken en voerde in de rust drie wissels tegelijkertijd door. West Brom kwam in de 72ste minuut nog met tien man te staan na rood voor centrumverdediger Semi Ajayi, maar de tweededivionist wist de overwinning desalniettemin over de streep te trekken.

Burnley - Norwich City 1-2
Tim Krul ontbrak bij the Canaries en zijn plek onder de lat werd overgenomen door Ralf Fährmann. Aan de kant van Burnley was er met Pieters wel sprake van Nederlandse inbreng in een wedstrijd die na drie minuten spelen al bijna opengebroken werd door Josip Drmic. Nadat het schot van de spits op de lat was geëindigd, kregen beide ploegen kansen op meer, met een kopbal van James Tarkowski op het aluminium als voornaamste wapenfeit van Burnley in de eerste helft. In de tweede helft toonden de bezoekers zich scherper voor het doel en Grant Hanley zorgde niet lang na rust met het hoofd voor de openingstreffer. Een paar minuten later was het ook raak via Drmic en een rake knal van Pieters ten spijt slaagde Burnley er niet meer in om de achterstand weg te poetsen.

Newcastle United - Oxford United 0-0
Oxford United is actief in de derde Engelse voetbalafdeling, maar het elftal van manager Karl Robinson verweerde zich heroïsch op St. James' Park en wist uiteindelijk een replay af te dwingen. Newcastle United kreeg als verwacht de beste kansen, maar doelman Simon Eastwood hield Oxford United op de been met enkele knappe reddingen. Bij Newcastle United zal schaamte overheersen, want trainer Steve Bruce stuurde nagenoeg zijn sterkste basisteam het veld op.

Millwall - Sheffield United 0-2
Matt Smith en Aiden O'Brien kregen al vroeg twee aardige kansen namens de thuisploeg. Sheffield liet zich echter ook niet onbetuigd en de ploeg uit de Premier League was na veertig minuten spelen dicht bij de openingstreffer toen een kopbal van Phil Jagielka net niet in de rechterbovenhoek belandde. Met nog een klein halfuur te gaan trokken the Blades het initiatief toch naar zich toe via een doelpunt van Muhamed Besic en vijf minuten voor tijd zorgde Oliver Norwood voor de beslissing. 

Overige uitslagen FA Cup zaterdag
Brentford - Leicester City 0-1
Coventry City - Birmingham City 0-0
Portsmouth - Barnsley 4-2
Reading - Cardiff City 1-1

Langlaufers Bolshunov en Johaug winnen skiatlon op WK-parcours

In het Duitse Oberstdorf was het zaterdag voor de heren en dames langlaufers tijd voor de skiatlon: 7,5 kilometer in klassieke stijl, gevolgd door 7,5 kilometer in vrije stijl, dubbele afstanden voor de mannen. Dat werd gedaan op het parcours waar volgend jaar het WK gehouden wordt, een mooi voorproefje dus.

Vrouwen
Al na een dikke twee kilometer deed Therese Johaug wat Therese Johaug nou eenmaal doet: sneller zijn dan de rest en dus een gat slaan. Dat werd langzaam wat groter en halverwege, bij de wissel naar ski's voor de vrije stijl, had ze al een kleine vijftien seconden voorsprong op de achtervolgende groep. Daar zaten nog acht dames in, waaronder thuisfavoriete Katharina Hennig en het Noorse duo Ingvild Flugstad Østberg en Heidi Weng.

Ook in de vrije stijl stond er uiteraard geen maat op Johaug, die toch af en toe even flink door bleef trekken en overtuigend de winst pakte. De groep achter haar dunde langzaam uit, tot alleen Østberg, de Zweedse Ebba Andersson en Terese Stadblober uit Oostenrijk over waren. Daarin was Østberg in de eindsprint een maatje te sterk voor de andere twee, terwijl Stadlober toch wel wat verrassend voorbij Andersson sprintte en plek drie pakte.

 

Johaug is een klasse beter

Mannen
De groep bleef aanvankelijk een tijd bij elkaar, maar halverwege het klassieke deel van vijftien kilometer gaf specialist Iivo Niskanen er een klap op en sloeg hij een gaatje. De Rus Alexander Bolshunov, eveneens een specialist, volgde met moeite, voor Francesco de Fabiani uit Italië en de Noren Martin Johnsrud Sundby en Johannes Høsflot Klæbo. Die aanval slaagde uiteindelijk toch niet en de groep kwam weer even bij elkaar, tot vijf man zich alsnog los werkten van de rest.

World Cup-leider Bolshunov kwam als eerste bij de wisselzone aan, waar de klassieke ski's in werden geleverd voor skate-ski's. Hij had de Noren Sjur Røthe, Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund en Sundby achter zich aan, terwijl de Russen Alexander Bessmertnykh en Andrey Larkov op korte afstand volgden. Larkov voegde zich snel bij de kopgroep, waardoor Bolshunov tussen het Noorse geweld in elk geval nog één kompaan bij zich had.

Ook Niskanen kwam weer terug in de groep, met de Zwitser Dario Cologna en ook nog Florian Notz uit Duitsland achter zich aan. Echt hoog lag het tempo niet en met nog zes kilometer te gaan kwamen er nog vijf man vanuit de achtergrond aansluiten, hoewel daar niet echt grote namen bij zaten. Bolshunov had nog altijd de regie in handen, maar de groep bestond nu uit in totaal veertien mannen, waarin de Rus in principe wel de rapste sprinter zou moeten zijn.

Opvallend genoeg was het juist Niskanen die het tempo wat opvoerde, waardoor een paar man er even af moesten, maar de hele groep kwam weer bij elkaar richting de slotfase. Op de laatste lange klim werd de groep dan echt gehalveerd, op het laatste korte klimmetje sloeg Bolshunov toe. Het door de Rus geslagen gaatje was genoeg voor de winst, achter hem sprintten Krüger en Røthe naar de overige twee podiumplekken.

Bolshunov boven

16-jarig meisje met spoedtransport naar ziekenhuis na ongeluk

Een 16-jarig meisje uit Dordrecht is vrijdagmiddag 24 januari rond 16:00 uur zwaar gewond geraakt nadat zij op de Provinciale weg in Dordrecht met haar snorscooter geschept werd door een auto. De bestuurder van de auto, een 23-jarige man uit Zwijndrecht, is aangehouden. De politie zoekt getuigen.

Het ongeval gebeurde op de kruising met de Hastingsweg. Het slachtoffer stak de weg over, waar ze door de automobilist in een witte Mini werd aangereden. Ze is met een spoedtransport naar het ziekenhuis gebracht. De bestuurder is ter plekke aangehouden.

De toedracht van het ongeval is ondanks het horen van diverse getuigen nog niet helemaal helder. Het was op het moment van het ongeval druk op de Provinciale weg, dus het kan goed zijn dat er nog getuigen zijn, die de politie niet heeft gesproken. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

RB Leipzig lijdt bij Frankfurt eerste nederlaag in drie maanden tijd

RB Leipzig heeft de eerste nederlaag in bijna drie maanden tijd geleden. Het team van Julian Nagelsmann ging op 26 oktober met 2-1 bij SC Freiburg ten onder en zaterdag was Eintracht Frankfurt te sterk voor de koploper van de Bundesliga. Borussia Mönchengladbach profiteerde optimaal door FSV Mainz 05 te verslaan en de achterstand tot twee punten terug te brengen. Titelverdediger Bayern München kan op één punt van RB Leipzig komen als later vandaag in eigen huis van Schalke 04 wordt gewonnen.

Eintracht Frankfurt - RB Leipzig 2-0
In een spannende eerste helft deden de teams niet voor elkaar onder in de Commerzbank-Arena. In de openingsfase zag het er aanvankelijk niet naar uit dat de eerste 45 minuten geen doelpunt zouden opleveren. Het team van Nagelsmann zette meteen druk en zag hoe de defensie van Eintracht op enkele momenten wankelde. De ploeg van Adi Hütter herstelde zich echter naarmate de eerste helft vorderde en was minimaal gelijkwaardig aan de koploper. De kansen over en weer konden echter niet in doelpunten worden omgezet.

Eintracht Frankfurt, met Bas Dost in de basis, sloeg enkele minuten na rust meteen toe. Na een voorzet van Martin Hinteregger vanaf links kwam de bal op twintig meter van het doel terecht bij Almamy Touré, die het leer heerlijk hoog in de linkerhoek schoot: 1-0. De thuisploeg had in de tweede helft duidelijk meer zelfvertrouwen, met een voortdurend gevaarlijke Filip Kostic, terwijl het bij RB Leipzig aan creativiteit ontbrak. Nagelsmann bracht Yussuf Poulsen, Ademola Lookman en Emil Forsberg binnen de lijnen, maar ook met een ultra-aanvallende opstelling kon men een nederlaag niet voorkomen. In de extra tijd bekroonde Kostic zijn goede spel ook nog eens met een doelpunt: 2-0.

Borussia Mönchengladbach - FSV Mainz 05 3-1
Het team van Marco Rose startte sterk aan de wedstrijd en zette de bezoekers al snel onder druk. Na elf minuten was het echter Mainz, met Jeremiah St. Juste en Jean-Paul Boëtius in de basis, dat aan de leiding ging: na een lange bal van Moussa Niakhaté vanaf eigen helft schoot Robin Quaison het leer hard binnen. Dik tien minuten later kopte Alassane Pléa uit een vrije trap van Oscar Wendt de 1-1 binnen. Borussia liet daarna via Marcus Thuram (lat), Wendt en Patrick Herrmann na om nog voor rust een tweede doelpunt te maken.

Borussia Mönchengladbach trok het duel een kwartier voor tijd naar zich toe, nota bene nadat de sterkste fase van de thuisploeg voorbij was. Na een uitstekende voorzet van Herrmann kreeg Pléa opnieuw veel ruimte van de spelers van Mainz en kon hij de bal opnieuw achter de kansloze Robin Zentner werken. De 3-1 van Florian Neuhaus was er een om in te lijsten. Zentner stopte met een kopbal een aanval van die Fohlen, maar Neuhaus werkte de bal van zeker 35 minuten heerlijk over de doelman heen.

VfL Wolfsburg - Hertha BSC 1-2
Wout Weghorst en Javairô Dilrosun begonnen in de basis bij respectievelijk Wolfsburg en Hertha BSC, terwijl Jeffrey Bruma en Karim Rekik aan weerszijden ontbraken in de wedstrijdselectie. Nadat beide teams elkaar ruim 65 minuten in evenwicht hadden gehouden, ontbrandde de wedstrijd in het laatste kwart volledig. Admir Mehmedi opende halverwege de tweede helft de score namens Wolfsburg door uit een voorzet in één keer te scoren, maar in de resterende speeltijd wist Hertha BSC de wedstrijd toch nog te kantelen. Jordan Torunarigha nam een kwartier voor tijd de gelijkmaker voor zijn rekening, waarna Dodi Lukebakio in de negentigste minuut met het hoofd uitgroeide tot matchwinner.

SC Freiburg - SC Paderborn 0-2
Afgaande op de stand op de ranglijst begon subtopper Freiburg als favoriet aan het duel met hekkensluiter Paderborn. De bezoekers toonden zich echter het meest actief voor het vijandelijke doel en kregen een aantal aardige kansen in de eerste helft. Een schot van Abdelhamid Sabiri werd echter gekeerd door Alexander Schwolow, terwijl pogingen van Bastian Schonlau en Sebastian Vasiliadis net over en naast het doel gingen. In de tweede helft kreeg Paderborn wel loon naar werken toen Dennis Srbeny diep werd gestuurd en hij de bal via Schwolow binnen prikte. De degradatiekandidaat moest na een uur spelen met tien man verder nadat Jamilu Collins zijn tweede geel incasseerde, maar gaf de voorsprong niet meer uit handen. Vijf minuten voor tijd werd het zelfs nog 0-2 via een rake strafschop van Sabiri.

1. FC Union Berlin - FC Augsburg 2-0
Jeffrey Gouweleeuw begon weer in de basis bij Augsburg en de Nederlander en zijn ploeggenoten kwamen na vijf minuten spelen goed weg toen Christopher Lenz er met een knal in de rechterhoek bijna in slaagde om Christopher Lenz te verschalken. Via Marvin Friedrich was er voor de rust nog een kans voor de thuisploeg, waarna het niet lang na de onderbreking raak was door toedoen van Neven Subotic. De oudgediende stond bij de tweede paal op de goede plek om een doorgekopte corner binnen te prikken en maakte daarmee zijn eerste Bundesliga-doelpunt in vijf jaar tijd. Union bleef daarna aandringen en een treffer van Marcus Ingvartsen betekende met nog een halfuur te gaan de beslissing op An der Alten Försterei.

Krijgt Nederland een snelle treinverbinding naar Stockholm?

Amsterdam is samen met vier andere Europese steden een lobby gestart om samen te praten over een snelle spoorverbinding naar het Zweedse Stockholm. Ze proberen bij de Europese Unie in Brussel geld los te krijgen voor een onderzoek naar de lijn.

Uit interne e-mails blijkt dat Amsterdam, Hamburg, Kopenhagen, Stockholm en Helsinki, die zich de 'Big 5' noemen, de komst van de spoorlijn op hun politieke agenda hebben gezet, schrijft Dagblad van het Noorden.

Een initiatief voor een speciale spoorverbinding tussen Lelystad en Groningen, genaamd de Lelylijn, zou deel uit kunnen maken van het traject. Daarom sluit ook de gemeente Groningen zich bij de vijf grote steden aan om eind deze maand een pleidooi te houden in Brussel.

Hogesnelheidslijn
Op het traject Amsterdam-Stockholm via Noord-Nederland en Noord-Duitsland bestaat geen hogesnelheidslijn. Een rit van Amsterdam naar Stockholm neemt momenteel zeker 17 uur in beslag, waarbij reizigers minstens drie keer moeten overstappen.

De Europese Unie wil dat groeiende metropolen zich samen buigen over het vergroenen van stad en economie. In mei komen de vijf Europese steden in Hamburg bij elkaar om verder te praten over de plannen.

Barcelona lijdt eerste nederlaag onder nieuwe trainer Setién

Barcelona heeft de eerste nederlaag onder Quique Setién geleden. De regerend landskampioen van Spanje was zaterdag niet opgewassen tegen Valencia, dat voor eigen publiek tweemaal na rust toesloeg: 2-0. Het was aan Marc-André ter Stegen te danken dat de nederlaag in Mestalla niet ruimer uitviel. Frenkie de Jong werd enkele minuten voor tijd vervangen. Door de nederlaag kan Real Madrid zondag drie punten loskomen van de Catalanen: het team van Zinédine Zidane speelt uit tegen Real Valladolid.

In de eerste helft was het balbezit nadrukkelijk voor Barcelona, maar de kansen waren voor Valencia. Het team van Setién was dominant aan de bal, maar had tegelijkertijd moeite met de snelle uitbraken van los Che. Het was aan Marc-André ter Stegen te danken dat de Catalanen zonder schade de rust haalden. Na tien minuten spelen, na een periode waarin Barcelona liefst negentig procent balbezit had, maakte Gerard Piqué een overtreding op José Luis Gayà en ging de bal op de stip. Ter Stegen voorkwam echter een tegendoelpunt door de intenties van Maxi Gómez vanaf elf meter te raden.

Terwijl Jaume Domenech amper in actie hoefde te komen, kende Ter Stegen een drukke eerste helft. Hij voorkwam ternauwernood een eigen doelpunt en na een half uur spelen ging een ziedend schot van Gómez via de Duitser tegen de lat. De rebound van Kévin Gameiro werd door de doelman naast getikt. Ook Francis Coquelin probeerde Ter Stegen van afstand te passeren, maar de Duitser keerde de poging in tweede instantie.

Drie minuten na de onderbreking moest Ter Stegen zich alsnog gewonnen geven. De inzet van Gómez in het strafschopgebied was niet best, maar het leer belandde via Jordi Alba alsnog in het doel van Barcelona: 1-0. Setién opteerde na 55 minuten voor zijn eerste wissel en haalde Arthur naar de kant, ten faveure van Arturo Vidal. Barcelona oogde én was na rust weliswaar gevaarlijker, maar de bezoekers waren minder fortuinlijk in de afronding. Een inzet van Messi streelde de pal en daarna mikte de vedette de bal ook maar net over het doel. Tussendoor voorkwam Gabriel Paulista een mogelijk doelpunt van de Argentijn.

Juist in de periode dat Barcelona, met name Messi, dicht bij een gelijkmaker leek te zijn, sloeg het team van Albert Celades toe. Na een diagonale pass van Ferran Torres plaatste Gómez de bal heerlijk met rechts buiten het bereik van Ter Stegen: 2-0. Het leek zelfs ook nog 3-0 te worden dankzij Gabriel Paulista na een corner, maar de VAR keurde het doelpunt af vanwege vermoedelijk de valpartij van Sergio Busquets. In de slotfase maakten De Jong en Ansu Fati plaats voor Ivan Rakitic en Alex Collado

Tafeltennissters uitgeschakeld op Olympisch Kwalificatietoernooi voor teams

De Nederlandse tafeltennissters gaan komende zomer niet als team naar de Olympische Spelen van Tokio. Op het OKT in Gondomar verloor het eerder deze week van Singapore en in de verliezersronde, met nog één olympisch ticket als inzet, was Portugal in huis te sterk voor het Nederlands damesteam.

Li Jie liep tegen Singapore een blessure op en kon daardoor niet in actie komen tegen Portugal. Nederland kwam in de wedstrijd nog wel twee keer op voorsprong. Eerst won Kim Vermaas en Li Jiao het dubbelspel. Britt Eerland verloor haar enkelpartij waardoor het weer gelijk stond.

Li Jiao zette Nederland weer op voorsprong nadat ze haar enkelpartij won van Luo Xue in vier sets. Toch wist Oranje niet de winst te pakken tegen Portugal doordat Eerland opnieuw haar enkelwedstrijd verloor. In de vijfde en beslissende wedstrijd ging Vermaas kansloos ten onder tegen Yu Fu, waardoor het Nederlandse tafeltennissters als team niet naar de Spelen gaat.

Blokhuijsen wint 5.000m en leidt na eerste dag

De slotafstand van de eerste dag van het NK allround bij de mannen, de 5.000 meter, is gewonnen door Jan Blokhuijsen. Blokhuijsen zette in Thialf in Heerenveen 6.18,02 op de klokken en gaat ook aan de leiding in het algemeen klassement.

Marcel Bosker werd tweede in 6.18,32, en die plek bezet hij ook in het algemeen klassement. Douwe de Vries, de kampioen van vorig seizoen, werd derde op de 5.000 meter in 6.19,55. Na de eerste dag staat De Vries vierde achter Thomas Geerdinck, de winnaar van de 500 meter.

Topdag Franse biatleten met dubbele zege, sensatie Estland

In het Sloveense Pokljuka hebben de Franse biatleten een topdag achter de rug. Tijdens de laatste World Cup voor het WK van volgende maand stonden op zaterdag de single mixed-estafette en de gewone gemengde estafette op het programma en dat ging goed voor Frankrijk.

Single mixed-estafette
Twee teams begonnen bijna perfect: Emilien Jacquelin en Anaïs Bescond namens Frankrijk en, verrassend genoeg, René Zakhna en Regina Oja namens Estland. Halverwege hadden die duo's de leiding, op tien seconden gevolgd door Emma Lunder/Christian Gow uit Canada en Karoline Offigstad Knotten/Vetle Sjåstad Cristiansen uit Noorwegen.

Christiansen voegde zich bij Zahkna en Jacquelin, waarna hij de leiding in handen nam. Jacquelin kon volgen, Zakhna schoof achter de Oostenrijker Simon Eder - samenwerkend met Lisa Theresa Hauser - op de nog altijd keurige vierde plek aan, 25 seconden achter Christiansen. Bij de voorlaatste schietbeurt kwam Bescond bij Knotten, die op de ski's dan weer af moest haken en Hauser in haar nek kreeg.

Bescond schoot Frankrijk bij de laatste schietbeurt naar de zege, Hauser, Oja en Lunder vertrokken bijna gelijktijdig. Namens Oekraïne kwam Anastasiya Merkushyna er nog op vijf tellen achteraan, Knotten volgde op nog eens vijf seconden. Het was echter Oja die de beste benen nog had en kort achter Bescond hielp ze Estland naar een sensationele tweede plek, het eerste estafettepodium ooit voor het land. Hauser hield Lunder van het lijf en hielp Oostenrijk zo naar de derde plek.

Gemengde estafette
Namens de Duitsers begon Philipp Horn met tien treffers sterk, maar Quentin Fillon Maillet wisselde voor de Fransen na een aanval op de ski's als eerste. Horn volgde op zes seconden, met de Noor Tarjei Bø in zijn kielzog, terwijl de rest al bijna een halve minuut aan de broek had. Tarjei's broer Johannes Thingnes gaf lekker gas en met een feilloze staande schietbeurt hielp hij de Noren naar de leiding, voor het Frankrijk van Simon Desthieux en het Duitsland van Johannes Kühn.

Voor Noorwegen nam Synnøve Solemdal het over, Justine Braisaz (Frankrijk) volgde op vijftien seconden, 25 seconden voor Janina Hettich (Duitsland). Solemdal begon goed, maar bij haar tweede schietbeurt liep ze achterstand op ten opzichte van de beduidend snellere Braisaz. De Française liep uiteindelijk uit naar maar liest 41 seconden bij de wissel, terwijl Hettich met een prima optreden tot op vijf seconden van Solemdal was gekomen.

Julia Simon moest het af gaan maken voor Frankrijk, Ingrid Landmark Tandrevold (Noorwegen) en Vanessa Hinz (Duitsland) vonden elkaar snel en konden strijden om plek twee. Simon hield het hoofd keurig koel en zonder enig probleem langlaufde ze Frankrijk naar de winst. Tandrevold werkte zich op de schietbaan los van Hinz, die een extra patroon nodig had, en daarmee was het podium beslist: Frankrijk, voor Noorwegen en Duitsland.

Shorttrackster Schulting pakt ook Europese titel 500m

Suzanne Schulting verkeert in een grootse vorm. Na de titel op de 1.500 meter bij het EK shorttrack in Debrecen eerder vandaag won de Nederlandse ook de 500 meter.

Schulting bleef de Italiaanse Martina Valcepina en de Poolse Natalia Maliszweska simpel voor. Lara van Ruijven eindigde met plek vier net naast het podium.

Bij de mannen pakte de Hongaar Shaolin Sandor Liu de titel op de 500 meter. Itzhak de Laat, die eerder vandaag zilver pakte op de 1.500 meter, werd vierde.

Ladderzatte alcomoboliste van de weg gehaald

De politie heeft zaterdagmiddag 25 januari op de snelweg A16 ter hoogte van Dordrecht een 53-jarige vrouw uit Rijsbergen aangehouden voor rijden onder invloed. De vrouw had een alcoholpromillage van 3,9 (1720 Ug/l) in haar bloed. Haar rijbewijs is in beslag genomen en de vrouw is ter ontnuchtering ingesloten. De officier van justitie eist 22 maanden ontzegging van de rijbevoegdheid en een werkstraf van honderd uur. De rechter zal hierover beslissen.

Agenten van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid kregen een melding dat de bestuurster gevaarlijk over de snelweg vanuit Moerdijk richting Dordrecht slingerde en meerdere rijstroken nodig had. Andere weggebruikers hadden de vrouw toen al rijdend naar de vluchtstrook begeleid en tot stoppen gedwongen.

De vrouw was dusdanig onder invloed dat ze geen verklaring kon afleggen en wordt later gehoord. Bestuurders mogen maximaal 0,5 promille (220 Ug/l) alcohol in hun bloed hebben. Voor beginnende bestuurders geldt een limiet van 0,2 promille (88 Ug/l).

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Shorttrackster Schulting pakt wederom Europese titel

Bij het EK shorttrack in Debrecen heeft Suzanne Schulting haar Europese titel op de 1.500 meter geprolongeerd. Schulting won vanmiddag de finale van kop af. Eerder vandaag was ze ook al verreweg de beste in de halve eindstrijd.

Bij de mannen zorgde Itzhak de Laat voor een stunt door zilver te pakken op de 1.500 meter. Het is voor het eerst dat de 25-jarige Nederlander individueel het podium bereikt. De Europese titel ging naar de Hongaar Shaoang Liu.      

Nuis wint 1.000m, Mulder leidt op NK sprint

Ronald Mulder gaat na de eerste dag van het Nederlands kampioenschap sprint aan de leiding. Na de winst op de 500 meter werd hij tweede op de 1.000 meter.

De winst op de kilometer ging naar olympisch kampioen Kjeld Nuis. Nuis, die naar de tweede plaats in het algemeen klassement steeg, klokte 1.08,88 en bleef als enige onder de 1.09. Mulder werd tweede in 1.09,42, Lennart Velema derde in 1.09,44.

Hein Otterspeer, de kampioen van vorig seizoen, kan een goede klassering op zijn buik schrijven nadat hij na een tweede valse start in de rit tegen Nuis werd gediskwalificeerd.

Beveiliger Ajax onterecht geschorst na aantreffen pepperspray

De korpschef die een steward van Ajax de toestemming om als beveiliger te werken heeft afgenomen na het aantreffen van een busje pepperspray, heeft dat onterecht gedaan. Dat oordeelt de rechtbank.

In maart vorig jaar trof de politie in de buddyseat van de scooter van de beveiliger een busje pepperspray aan. Vanwege de wet wapens en munitie is dit een strafbaar feit.

De beveiliger legde uit dat hij een paar dagen daarvoor de pepperspray had gevonden tijdens het fouilleren op sportpark De Toekomst. Tijdens zijn werk trof hij bij één van de bezoekers een mes aan en zag hij op datzelfde moment het busje pepperspray op de grond liggen.

Pepperspray in buddyseat
De steward pakte het busje op met z'n ene hand, terwijl hij het mes in z'n andere hand vasthield en met de man bezig was. De pepperspray stopte hij daarna in zijn jaszak. De beveiliger verklaarde dat hij normaal gesproken aangetroffen voorwerpen direct overdraagt aan de politie en nooit direct in zijn jaszak stopt. Hierna is hij verdergegaan met zijn werk en had hij niet meer aan de pepperspray gedacht.

Een paar weken later trok hij het jasje met het busje pepperspray weer aan. Toen hij onderweg voelde dat hij de pepperspray nog in zijn jaszak had, besloot hij het in de buddyseat van z'n scooter te stoppen met het idee om het later bij de politie in te leveren. Onderweg werd hij aangehouden en is het busje pepperspray bij hem aangetroffen.

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de beveiliger een fout heeft gemaakt door het busje pepperspray niet direct in te leveren bij de politie of bij de voetbaleenheid op De Toekomst, maar vindt niet dat er door dit strafbare feit getwijfeld moet worden aan zijn betrouwbaarheid als beveiligingsmedewerker. De rechter vindt dan ook dat de korpschef onterecht de toestemming voor het verrichten van beveiligingswerkzaamheden had ingetrokken.

Roosendaler buiten bewustzijn na forse mishandeling

Een 21-jarige Roosendaler is afgelopen nacht omstreeks 04:30 uur op de Bloemenmarkt in zijn woonplaats flink mishandeld. Hij werd enkele keren hard in het gezicht geslagen en daarna naar het ziekenhuis gebracht. De mishandeling werd opgemerkt door een medewerker van Cameratoezicht die direct de politie waarschuwde. Dankzij de beelden konden de agenten een 25-jarige Roosendaler als verdachte aanhouden.

Op de beelden is te zien dat kennelijk na een woordenwisseling het slachtoffer door zijn belager twee keer met gebalde vuist in het gezicht geslagen wordt. Hij valt daardoor op de grond, waarna hij door dezelfde man nog een keer met kracht tegen het hoofd geslagen wordt. Het slachtoffer raakte buiten bewustzijn. Hij reageerde aanvankelijk niet op pijnprikkels. Nadat hij bijkwam, is hij overgebracht naar het ziekenhuis. De verdachte die nog ter plaatse was is door de horeca agenten aangehouden als verdachte van zware mishandeling.

Dubbelslag L. de Jong op NK sprint

Na de eerste dag van het NK sprint voor vrouwen in Heerenveen gaat Letitia de Jong aan de leiding. Na de 500 meter won ze ook de 1.000 meter. Ze klokte een tijd van 1.14,75.

Jorien ter Mors maakte haar matige optreden op de 500 meter goed met een tweede plek op de kilometer in 1.15,07. Ze is nu ook de nummer twee in het algemeen klassement. Ireen Wüst werd derde in 1.15,33, de plek die ze ook bezet in het algemeen klassement.

Man (45) wordt tweemaal aangehouden op een dag

Een 45-jarige man uit Tilburg maakte het vrijdag 24 januari wel heel bont. Eerst werd hij in de middag aangehouden omdat hij zonder geldig rijbewijs in een auto reed. Vervolgens werd hij op het politiebureau nogmaals aangehouden als verdachte van een poging tot zware mishandeling die eerder die dag plaatsvond op de Eerste Zeine in Waalwijk.

Cellencomplex politiebureau
Agenten zagen de bestuurder vrijdagmiddag rond 14.30 uur door de Kwaadeindstraat rijden. Zij herkenden de man en wisten dat hij geen geldig rijbewijs had. Hierop werd het voertuig aan de kant gezet en werd de verdachte aangehouden. Tijdens de insluiting op het politiebureau verzette hij zich nog hevig. Vervolgens werd hij door meerdere agenten in de cel geplaatst.

Tweede aanhouding
Eerder die middag werd bij een bewoonster van een woning aan de Eerste Zeine in Waalwijk een ruit ingegooid met een steen. De steen ging rakelings langs het hoofd van de vrouw en haar hond, maar ze raakte door het voorval wel lichtgewond. De eerdergenoemde Tilburger wordt ook in deze zaak gezien als verdachte. De officier van justitie gaf toestemming om de verdachte ook voor deze poging tot zware mishandeling aan te houden. Hij zit vast voor verder onderzoek.

Duo aangehouden na beroven invalide vrouw (80)

Twee mannen zijn door de politie aangehouden na het stelen van de handtas van een invalide hoogbejaarde vrouw. De mannen zijn uiteindelijk door een NS-medewerker van Veiligheid en Service aangehouden.

De 80-jarige vrouw zat nietsvermoedend met haar begeleider van haar oude dag te genieten in een fastfoodrestaurant op het Damrak in Amsterdam. Op een onbewaakt moment namen twee mannen de handtas van de weerloze vrouw mee, meldt de politie op Facebook.

Nadat het slachtoffer doorhad dat haar handtas was meegenomen, werd de diefstal gemeld en startte de politie een onderzoek in. Zo werden er camerabeelden van de Burgwallen bekeken en intern verspreid.

Link twee reizigers
Een paar uur later kwam een bericht van een NS-medewerker van Veiligheid en Service. Hij had in Amersfoort twee reizigers aangetroffen die zonder vervoers- en identiteitsbewijs in de trein zaten. De medewerker had van het duo foto's gemaakt en verspreid om z'n collega's te attenderen.

Nadat het Prioteam van de Amsterdamse politie deze foto zag, herkende ze hen als de verdachten van de 'rolstoeldiefstal'. De mannen werden hierna direct aangehouden.

Mogelijk gestolen goederen
Na onderzoek bleek dat het duo meer goederen bij zich had die mogelijk ook gestolen zijn. De verdachten moeten binnenkort voor bij de rechter verschijnen.

Kitzbühel ontploft voor zege Mayer op legendarische Streif

Alpineskiër Matthias Mayer heeft zich definitief bij de Oostenrijkse skilegendes gevoegd. Voor eigen publiek won de voormalig olympisch kampioen op de afdaling de beruchte en legendarische afdaling op de Streif in Kitzbühel, waar de 80e Hahnenkammrennen deze week gehouden worden.

De Zwitserse specialist Beat Feuz zette een scherpe tijd neer, maar Kugelblitz zag hoe thuisfavoriet Vincent Kriechmayr zijn tijd al snel evenaarde. Dat was wat teleurstellend, want onderweg was de Oostenrijker nog een stuk sneller dan Feuz, maar dat leverde hij vooral op de door de Zwitser perfect afgelegde Hausbergkante weer in.

Johan Clarey deed vervolgens een serieuze aanval op de gedeeld snelste tijd, maar de 39-jarige Fransman maakte een klein foutje en kwam 0,05 seconden tekort, waardoor hij zijn eind 2017 overleden teamgenoot David Poisson nog altijd niet kon eren met een allereerste World Cup-zege. Mayer ging naar beneden en was razendsnel, waarna hij juist op het onderste deel nog wat tijd won: aan de finish was hij 0,22 seconden sneller dan Kriechmayr en Feuz.

Maxence Muzaton zag zijn verrassende aanval stranden op 0,31 seconden en plek vijf, de Noorse medefavoriet Kjetil Jansrud eindigde als zesde.

Mulder snelste op 500m, Nuis zesde

De 500 meter voor mannen, de eerste afstand bij het NK sprint in Heerenveen, is gewonnen door Ronald Mulder. Mulder zegevierde in 34,86.

Gijs Esders werd tweede in 35,22, Jesper Hospes eindigde in 35.29 op plek drie. Hein Otterspeer, de kampioen van vorig seizoen, werd vijfde in 35,42. Kjeld Nuis, die zijn rentree op de schaatsbaan maakte, reed met 35,47 de zesde tijd.

Later vandaag is de 1.000 meter.

D66 Amsterdam: 'Laat mensen betalen voor vies maken van de stad'

Wie op de grachtengordel in Amsterdam wil wonen en zijn auto wil meenemen, moet daar vanwege de schaarse ruimte nou eenmaal voor betalen. Dat zegt Jan-Bert Vroege (D66) in het AT5-programma Park Politiek. Kevin Kreuger (Forum voor Democratie) wil onderzoeken of een algehele 30 kilometer per uur-zone binnen de ring geen effectievere manier is om bij te dragen aan een autoluwe stad.

"Wat mij betreft gaan we serieus kijken, onderzoeken en misschien ook wel een besluit nemen om een vorm van rekeningrijden in te voeren in Amsterdam", zei Vroege eerder deze week als reactie op de Agenda Autoluw van de coalitie, die deze week werd aangenomen.

"Als een auto 's ochtends via de A10 West de stad binnenrijdt en een kwartier later de A10 in Noord weer oprijdt, dan vervuilt hij alleen maar en had hij hier niet hoeven zijn. Ik zeg: laat zo iemand dan betalen voor het viesmaken van de stad", licht Vroege dat idee toe.

Kreuger denkt aan andere manieren om bij de dragen aan een autoluwe binnenstad. "Wij hebben zelf voorgelegd om onderzoek te doen naar een algehele 30 kilometer per uur-zone binnen de ring. Is dat wat ik per se wil? Nee. Maar ik vind dat beter dan alles wat er nu voor ons ligt, zoals tolheffing of een 'Zona Traffico Limitato', dus dat er een soort verbod komt om de stad binnen te rijden."

Afbouwen parkeervergunningen
Ook over de parkeervergunningen verschillen de twee van mening. "Ik vind dat dat een stukje demografisch voorkeursbeleid is", zegt Kreuger. "Dat zit met name in het afbouwen van de parkeervergunningen. Stel je voor je werkt in de buitendienst of je hebt je eigen klusbedrijf, dan moet je gewoon je auto voor de deur hebben staan. Het lijkt er nu heel erg op dat die mensen toch een heel stuk verderop moeten gaan parkeren."

Vroege denkt dat de maatregelen juist positief zijn voor de Amsterdammer die de auto veel nodig heeft. "Heel veel Amsterdammers hebben de auto juist niet nodig of minder nodig. Maar die auto staat dan wel altijd voor de woning of op de gracht. We moeten mensen stimuleren om de auto minder voor de deur te zetten als deze negentig procent van de tijd stilstaat. Laten we die mensen dan verleiden om aan de rand van de stad te parkeren."

"We sturen de demografie in een stad doordat je, als je een auto hebt, niet in de stad kunt wonen doordat je geen parkeervergunning krijgt", brengt Kreuger daar tegenin. "Het is gewoon marktwerking, meneer Kreuger", zegt Vroege daarop. "Nu al kost een parkeervergunning in de binnenstad het meest van de hele stad. Er is ruimte voor iedereen, maar je kiest ervoor wat je belangrijk vindt. Als je op de grachtengordel wil wonen en je wil een auto meenemen, dan moet je daarvoor betalen. Want de ruimte is schaars."

'Knips'
Een belangrijk onderdeel van de Agenda Autoluw zijn de zogenaamde 'knips'. Daarmee wordt bedoeld dat auto's over sommige straten niet meer mogen rijden, met als doel een grote afname van auto's in de binnenstad en woonwijken.

Maar volgens Kreuger zorgen deze knips enkel voor een verplaatsing van het probleem. "Rust en ruimte op de ene plek leidt tot drukte op de andere plek. Datzelfde geldt voor schone en vieze lucht. Ik denk dat we naar andere oplossingen moeten kijken."

Vroege is een stuk positiever over de knips. "De knips die we al hebben werken heel goed. Heel veel verkeer verdwijnt gewoon, doordat je niet meer makkelijk van A naar B door de stad heen kan. Mensen zoeken andere routes of laten de auto staan."

Kreuger meent dat knips zelfs leiden tot meer uitstoot, iets wat toch zeker niet de bedoeling zal zijn van het stadsbestuur. "Als je van de Valkenburgerstraat naar de Bijenkorf moet, moet je helemaal omrijden via de Munt. Dan heb je vier kilometer afgelegd terwijl je een kilometer verderop moest zijn. Dat is wat de Agenda Autoluw doet. Het leidt voor een gedeelte tot meer uitstoot, tot meer kilometers, door al dat omrijden."

L. de Jong wint 500m op NK sprint

Naast het NK allround staat in Heerenveen dit weekend ook het NK sprint op het programma. De eerste afstand bij de vrouwen, de 500 meter, is gewonnen door Letitia de Jong. Met 37,92 bleef ze als enige onder de 38 seconden.

Femke Kok werd tweede in 38,13, in 38,29 werd Sanneke De Neeling derde. Jorien ter Mors eindigde als zesde in 38,43. Ireen Wüst, die het NK sprint gebruikt als voorbereiding op het WK afstanden, zat met 38,46 maar net boven haar persoonlijk record en werd zevende.

Titelverdedigster Jutta Leerdam ontbreekt.

'Sweep' voor Italiaanse skiesters op afdaling

De alpineskiesters zijn dit weekeinde bezig in het Bulgaarse Bansko, waar twee afdalingen en een super-G op het programma staan. Zaterdag was het de beurt aan de tweede afdaling op het parcours dat zo technisch is, dat het meer weg heeft van een soort grote reuzenslalom.

De technische skiesters zijn op de Bulgaarse piste behoorlijk in het voordeel en zo bleek al snel: Marta Bassino was razendsnel. De Italiaanse reuzenslalomspecialiste mocht vroeg starten wegens het wegvallen van landgenote Sofia Goggia, die een dag eerder onderuit ging en besloot om de zaterdag te laten voor wat het was. Bassino kwam zo in de top-30 van de ranglijst terecht en mocht ineens vroeg starten.

Dat Mikaela Shiffrin op 0,25 seconden van Bassino bleef steken gaf de kwaliteit van de Italiaanse run aan en lang bleef ze ook bovenaan de tijdenlijst staan. Federica Brignone deed een serieuze aanval, maar zij strandde op vier honderdste van haar landgenoten op de tweede plek. Afdalingsspecialisten als Corinne Suter en Nina Ortlieb kwamen niet aan Bassino's tijd, de verrassende Breezy Johnson kwam net achter landgenote Shiffrin terecht.

Als 28e mocht Elena Curtoni naar beneden en zij, zeker een specialiste op de snelle onderdelen, was erg snel. Sterker nog, Bassino zag hoe haar landgenote welgeteld 0,10 seconden onder haar tijd dook. Daar bleef het bij en dus was het volledig Italiaanse podium een feit.

Meer dan honderd demonstranten op de Dam: '5G kost levens'

Meer dan honderd demonstranten hebben zich op de Dam verzameld om zich uit te spreken tegen de komst van het 5G-netwerk.

De demonstratie is een onderdeel van een wereldwijde 5G-protestdag. De deelnemers aan het protest vinden dat de uitrol van het 5G-netwerk moet worden tegengehouden. Dit omdat volgens hen eerst de potentiële gevaren voor mens en milieu moeten worden onderzocht door onafhankelijke wetenschappers.

Lege stoel
Op de Dam luisteren de demonstranten naar meerdere sprekers. Op het podium staat ook een lege stoel. "Deze symboliseert de mensen, die vanwege de aanwezige straling en daardoor hun gezondheidsklachten niet persoonlijk aanwezig kunnen zijn", aldus de organisatie. Na de bijeenkomst op de Dam lopen de demonstranten richting Museumplein, waar ze tot 16.00 uur blijven.

Lichtst mogelijke straf voor brandweerman die foto's maakte van reanimatie

De Amsterdamse brandweer heeft vorig jaar slechts één brandweerman disciplinair gestraft voor het maken van foto's tijdens de reanimatie van ex-voetballer Kelvin Maynard. De korpsleiding koos voor een schriftelijke berisping, de mildste straf voor ambtenaren die zich schuldig maken aan zogeheten 'plichtsverzuim'.

Dat blijkt uit onderzoek van AT5. In de documenten die de Amsterdamse brandweer heeft vrijgegeven na een Wob-verzoek staat in harde bewoordingen dat de korpsleiding de fotograferende brandweerman verantwoordelijk houdt voor het "in ernstige mate beschadigen van de reputatie van de Brandweer Amsterdam-Amstelland en het beschamen van het vertrouwen van de burgers in een brandweerprofessional."

Verder staat er in een brief van de korpsleiding aan de brandweerman: "De gevolgen van uw acties zijn zeer ernstig. Vooral het leed dat bij de nabestaanden van het slachtoffer is veroorzaakt, is bijzonder betreurenswaardig."

Maynard werd op 18 september vorig jaar geliquideerd nabij Kazerne Anton in Zuidoost. De auto waar de ex-voetballer in zat, kwam tot stilstand in de brandweerkazerne. Kort na de schietpartij gingen er op internet foto's rond van de reanimatie van het slachtoffer. Een onafhankelijk recherchebureau deed onderzoek naar herkomst van de foto's.

Ontslag disproportioneel
In een andere brief die de nieuwe brandweercommandant Tijs van Lieshout begin november naar de gemeenteraad stuurde, wilde hij nog niet zeggen hoeveel brandweerlieden er gestraft zouden gaan worden en welke straf dat zou zijn. "Tegen de manschap(pen) die de bewuste foto's gemaakt heeft/hebben, tref ik een interne disciplinaire maatregel", schreef hij toen. Het enige wat Van Lieshout wilde zeggen, was dat hij ontslag disproportioneel vond. Een woordvoerder van de korpsleiding wilde verder vorig jaar niets kwijt over de strafmaat. Op basis van de resultaten van het recherchebureau heeft de korpsleiding besloten de brandweerman een schriftelijke berisping te geven, zo blijkt nu.

Naast de berisping moet de brandweerman, samen met nog zeven andere collega's, die op het moment van het incident (enige) betrokkenheid hadden bij het voorval, voorlichting gaan geven op basisscholen. Zij moeten daar gaan vertellen wat de gevolgen zijn van filmen bij incidenten.

Aanslag en adrenaline
De documenten geven een inkijkje in het handelen van de brandweermannen tijdens het incident voor hun kazerne. Zo heeft de brandweerman die de foto's maakte, tijdens het onderzoek verklaard dat hij dacht dat het om een aanslag ging. Hij zou op het moment van het incident "vol adrenaline hebben gezeten".

Verder wees het onderzoek uit dat de brandweerman na het incident niet aan de leiding heeft verteld dat hij de foto's had gemaakt en verspreid. Ook is de man niet naar voren gestapt toen de foto's op het internet verschenen en in het nieuws kwamen. "U heeft enkel de foto's van uw telefoon verwijderd en verder niets gedaan", stelt de korpsleiding in een brief aan de man. "Pas nadat de clustermanager op 23 september de kazerne vragen heeft gesteld, heeft u later die dag contact opgenomen met de plaatsvervangend commandant en melding gedaan. Dit heeft u samen met uw collega's gedaan."

Foto's verwijderd
Toen in het nieuws kwam dat er foto's waren gemaakt van de reanimatie en de brandweerman zo goed als zeker wist dat het om zijn foto's ging, heeft hij in paniek alles van zijn telefoon verwijderd. Dat deed hij naar eigen zeggen omdat hij bang was voor de mogelijke gevolgen van zijn handelen. De nieuwe commandant denkt dat dat onder andere komt door de moeizame relatie tussen de oude korpsleiding en de uitrukdienst.

De korpsleiding vindt het opleggen van de lichtst mogelijke straf passend, omdat er sprake was van een "uitzonderlijke situatie". De brandweerman kreeg de brief van de korpsleiding op 5 november vorig jaar. Zoals gebruikelijk krijgt een ambtenaar de mogelijkheid om bezwaar te maken.

Nog diezelfde avond mailde de brandweerman de korpsleiding terug en stelde de strafmaat te zullen accepteren. "Ik betreur het ook ten zeerste wat er allemaal is gebeurd en dat dit zo vreselijk heeft uitgepakt, terwijl dit absoluut nooit de bedoeling is geweest. Het had gewoon nooit mogen gebeuren. Daar wil ik ook uit het diepste van mijn hart mijn verontschuldigen voor aanbieden, ook aan de nabestaanden. Ik heb een fout gemaakt en dit heeft mij de gevolgen ten spijt, nog maar weer eens extra met de neus op de feiten gedrukt hoe belangrijk het is om te allen tijde discreet en integer te zijn, ook al ben ik dat altijd honderd procent geweest tijdens al mijn dienstjaren."

'Wijze les'
De brandweerman spreekt verder in zijn mail van een wijze les. "Ik ben zeker bereid voorlichting te gaan geven op basisscholen om zo kinderen extra bewust te maken wat de grote gevolgen kunnen zijn van ondoordacht dan wel onvoorzichtig omgaan met het krachtige medium social media."

Andere koers
Met het opleggen van de milde straf heeft Van Lieshout definitief een andere koers ingezet bij het Amsterdamse brandweerkorps. De nieuwe commandant is sinds oktober de opvolger van Leen Schaap. Die moest weg omdat vanwege zijn harde leiderschap er een onherstelbare vertrouwensbreuk was ontstaan met de uitrukdienst. Van Lieshout heeft de opdracht gekregen om wangedrag aan te pakken, maar ook te bouwen aan vertrouwen binnen het korps.

Bertens voor het eerst in carrière naar vierde ronde Australian Open

Kiki Bertens heeft voor het eerst in haar carrière de vierde ronde bereikt van de Australian Open. De 28-jarige Nederlandse won in derde ronde van de Kazachse Zarina Diyas: 6-2, 7-6 (3).

Bertens begon goed aan haar wedstrijd tegen Diyas. In de openingsgame kreeg Bertens direct breakpunten. De eerste breakpoints wist de Kazachse nog weg te werken, maar later in de game was het alsnog raak voor de Nederlandse nummer tien van de wereld. Bertens liep vervolgens snel uit naar een 5-1 voorsprong en zou de set op 5-2 uitserveren.

In de tweede set kreeg Bertens opnieuw direct breakkansen. Ditmaal wist Diyas, de nummer 73 van de wereld, de breakpoints wel weg te werken. Tot halverwege de tweede set ging het gelijk op tussen de beide tennissters, waarna de Kazachse in de zesde game de eerste break plaatste in de tweede set. Lang kon Diyas daar niet van genieten, want direct na de break voorsprong moest ze die weer direct weer inleveren.

Daarna verliep de set weer op service waarna de tiebreak de beslissing moest brengen in tweede set. Daarin was Bertens net iets sterker en plaatste zich voor het eerst in haar carrière voor de tweede week van de Australian Open. Maandag speelt Bertens tegen tweevoudig grandslamkampioene Garbiñe Muguruza, die in 2016 Roland Garros won en in 2017 de beste op Wimbledon was. De Spaanse won overtuigend van de als vijfde geplaatste Elina Svitolina met 6-1, 6-2.

Bertens voor het eerst in carrière naar vierde ronde Australian Open (Pro Shots / Action Images)
Bertens voor het eerst in carrière naar vierde ronde Australian Open (Pro Shots / Action Images)

De Jong ook de snelste op 3.000m bij NK allround

Na de eerste dag van het Nederlands kampioenschap allround in Heerenveen gaat Antoinette de Jong aan de leiding. Na de 500 meter was De Jong ook de snelste op de 3.000 meter. Melissa Wijfje en Joy Beune staan tweede en derde na de eerste dag.

In rit zeven moest Antoinette de Jong, die de 500 meter won, het opnemen tegen Melissa Wijfje. De Jong nam de regie gelijk in handen en sloeg een gaatje met Wijfje. Met nog drie ronden gaan, leek De Jong echter wat stil te vallen maar probeerde er alsnog alles uit te persen en ze won de rit in 4.00,66, Wijfje reed 4.02,87.

Reina Anema en Esmee Visser reden tegen elkaar in rit negen. Anema nam het initatief, maar Visser zat er niet ver achter. Beiden reden echter wel langzamer dan De Jong en Wijfje. Anema won de rit verrassend in 4.03,28. Visser, die vermoeid oogde, kwam niet verder dan 4.04,59.

Carlijn Achtereekte, de olympisch kampioene op de 3.000 meter, en Esther Kiel vormden de laatste rit. Het was Achtereekte die het voortouw nam en al gauw een gat sloeg met Kiel. De tijd van De Jong kwam echter niet in gevaar. Achtereekte kwam uiteindelijk in 4.02,84 over de meet, de tweede tijd.

Franse baanrenners winnen sprint én achtervolging tijdens World Cup-finale

In het Canadese Milton wordt dit weekeinde het World Cup-seizoen voor de baanwielrenners afgesloten. Echt sterk bezet is het niet: een groot deel van de wereldtop heeft de lange reis niet gemaakt, waaronder bijvoorbeeld de Nederlandse sprinters.

Teamsprint mannen
Frankrijk stond met een redelijk sterk team aan de start en dat leverde Quentin Caleyron, Florian Grengbo en Quentin Lafargue de winst op: in de finale waren ze véél te sterk voor Maciej Bielecki, Krzysztof Maksel en Mateusz Rudyk uit Polen, die in de slotronde capituleerde. China klopte het Duitse trio in de strijd om plek drie.

Teamsprint vrouwen
In elk geval twee van de betere teams in de wereld waren van de partij en die haalden dan ook de finale. Lauriane Genest en Kelsey Mitchell bezorgden het thuisland de winst door Marlena Karwacka en Urszula Los uit Polen het nakijken te geven. Simona Krupeckaite en Migle Marozaite uit Litouwen versloegen Jessica Salazar en Yuli Verdugo in de bronzen race.

Ploegenachtervolging mannen
De Fransen zijn nog volop in de strijd om een olympisch ticket, waarvoor ze op het WK volgende maand België moeten verslaan. Benjamin Thomas, Thomas Denis, Corentin Ermenault en Kevin Vauquelin toonden in elk geval hun vorm: in de finale zetten ze het Italiaanse kwartet op een ronde na minder dan drie van de vier kilometers. Canada won de prima race om de derde plek van Wit-Rusland met een dikke halve seconde verschil.

Ploegenachtervolging vrouwen
Met de Amerikaanse ploeg was er in elk geval één topteam aanwezig, inclusief het fenomeen Chloe Dygert. Met ook nog Jennifer Valente, Emma White en Lily Williams waren ze veel te sterk voor Frankrijk, dat in de laatste kilometer op een ronde werd gezet. Canada pakte ook hier de derde plek: België werd met bijna anderhalve seconde verslagen.

Hoogeveen kampioen op natuurijs

Jouke Hoogeveen heeft het Open NK op natuurijs gewonnen. De 41-jarige Heilooënaar was Gary Hekman en Mart Bruggink de baas op de Oostenrijkse Weissensee.

Voor het ingaan van de laatste ronde van de schaatswedstrijd over 150 kilometer ging Hoogeveen solo op avontuur. Hij wist een voorsprong op de concurrentie op de finish vast te houden. Hekman was daarachter Bruggink, die vorig jaar won, nipt de baas.

"Ik zit er al zo lang op te wachten. Ik wist dat ik een keer kon winnen. Ik ben vandaag een paar keer gevallen,maar ik ben het blijven proberen," aldus de winnaar op schaatsen.nl.

Geerdinck wint 500m, Blokhuijsen derde

De eerste afstand bij het NK allround voor mannen in Heerenveen, de 500 meter, is gewonnen door Thomas Geerdinck. Geerdinck zegevierde in 35,50, goed voor een nieuw persoonlijk record.

Louis Hollaar werd tweede in 35,89, derde werd Tjerk de Boer met 36,31. Jan Blokhuijsen eindigde in 36,47 op plek vier, net voor Marcel Bosker. (36,75)

Patrick Roest en Sven Kramer, die al zeker zijn van het WK allround, doen dit weekend niet mee.

PSV-kok steekt de draak met Derksen

Gisteravond onthulde Johan Derksen in Veronica Inside zogenaamd de ware reden van het ontslag van Mark van Bommel bij PSV. Onder het bewind van Van Bommel zou er slecht gegeten worden bij de Eindhovense club. Pizza's en kapsalons (of kapstok zoals Derksen het noemt) zouden een gezonde sportmaaltijd vervangen hebben op de Herdgang, het trainingscomplex van PSV.

De opmerkingen van Derksen werden online al weinig serieus genomen maar nu is er vanuit PSV ook gereageerd op de aantijgingen, met een knipoog, dat wel. Paul van Kemenade, beheerder van de eetgelegenheden op het trainingscomplex en dus de verantwoordelijke man voor wat de PSV'ers op hun bord krijgen, gunt ons een klein kijkje in de keuken. De frikandellen liggen al klaar en het recept van de kapsalon is duidelijk zichtbaar op de Ipad. Het is wel te hopen dat die delletjes niet voor in de kapsalon zijn.

Het verhaal van Derksen:

Johan Derksen legt uit (Bron: YouTube/Veronica Inside)

De reactie uit de PSV-keuken:

Prima begin De Jong op NK allround

De 500 meter voor vrouwen, de eerste afstand bij het NK allround in Heerenveen, is gewonnen door Antoinette de Jong. De Jong, die tot dusver geen best seizoen kende, zegevierde in 38,95.

Melissa Wijfje werd tweede in 39.17, plek drie was voor Joy Beune die een tijd van 39,43 op de klokken zette. Carlijn Achtereekte, de kampioen van vorig seizoen, eindigde als vierde in 40,15.

Later vandaag rijden de vrouwen de 3.000 meter.

De oplossing voor het CO2 probleem, stenen in het water gooien

Dat er naar allerhande oplossingen wordt gezocht om het de CO2 uitstoot te verminderen of zelfs terug te dringen zal iedereen wel hebben gemerkt. Het nieuwste voorstel is afkomstig uit de koker van een aantal Nederlandse wetenschappers, namelijk stenen vergruizen en in zee uitstrooien.

In het natuurlijke proces van de aarde wordt CO2 opgenomen door diverse mineralen die zich in bepaalde steensoorten bevinden. Het gesteente basalt bevat bijvoorbeeld het mineraal olivijn, een mineraal dat snel verweert en daarbij CO2 uit de atmosfeer haalt. Met de methode van het gesteente vergruizen en in zee uitstrooien hopen de onderzoekers het natuurlijk proces te kunnen versnellen.

Daarbij geven de onderzoekers aan dat er nog wel verschillende problemen zijn die moeten worden onderzocht, daarom wordt het onderzoeksvoorstel komende week ingediend bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Zo moet er worden gekeken hoe er zo min mogelijk energie kan worden gebruikt en op welke plaatsen het gesteente het beste kan worden verspreid.

Hoewel de onderzoekers denken dat oplossingen als de opslag van CO2 in de grond en het planten van extra bomen bruikbaar zijn op de korte termijn zal dat toch slechts een tijdelijke oplossing zijn. Om een grootschalig effect te hebben op de lange termijn zal het vergruizen noodzakelijk zijn stellen de onderzoekers. Daarbij stellen ze wel dat het dan wereldwijd moet gebeuren want alleen de Noordzee volgooien zal weinig effect hebben.

Hongaarse waterpoloërs voor thuisfans in EK-finale tegen Spanje

Op het Europees kampioenschap waterpolo in Boedapest hebben de Hongaarse mannen zich geplaatst voor de finale. Het thuisland rekende af met Montenegro, terwijl Spanje de Kroaten in een thriller opzij schoof.

Hongarije moest even op gang komen, maar was vervolgens een maat te groot voor Montenegro, dat in dezelfde stad in 2018 de World League won. Met onder meer vier goals van Dénes Varga wonnen de Hongaren met 10-8, waardoor dé absolute grootmacht in de waterpolohistorie - het land werd negen keer olympisch kampioen - voor het eerst sinds 1999 (!) eindelijk weer eens de Europese titel zou kunnen pakken.

Daarvoor moet wel worden gewonnen van Spanje, dat opvallend genoeg nog nooit de titel pakte op het EK, dat toch al sinds 1927 gehouden wordt. Verder dan twee finales kwamen de Spanjaarden nooit, maar Kroatië - wereldkampioen in Boedapest in 2017 - werd in een uiterst spannende halve finale alvast opzij geschoven: 9-8.

De finale wordt zondag om 19.00 uur gespeeld.

'Russian Rocket' klopt 'Iron Man', Duitse skeletonsters pakken 1-2

De World Cup skeleton in het Duitse Königssee heeft voor Russische winst gezorgd bij de mannen. Bij de vrouwen konden de thuisfans juichen, want Duitsland pakte een 1-2'tje.

Mannen
Yun Sung-bin ging na de eerste run aan de leiding en de olympisch kampioen uit Zuid-Korea had met 0,17 seconden een prima voorsprong op Alexander Tretiakov. De Russian Rocket gaf in run twee nog eens gas bij de start en noteerde een prima tijd, waarna Iron Man Yun met een toch wat matige run 0,06 seconden achter hem op plek twee eindigde.

De derde plek ging naar thuisglijder Felix Keisinger, zijn eerste in de World Cup. Daar was flink wat voor nodig, want na één run stond hij nog op de twaalfde plek. De één na de ander kwam echter niet aan zijn tijd en dus kreeg hij een stunt voor elkaar, respectievelijk één en twee honderdsten voor landgenoten Axel Jungk en Alexander Gassner.

De Letse grootheid Martins Dukurs won in de afgelopen acht jaar maar liefst zeven keer in Königssee, maar had geen lekkere runs en werd achter broer Tomass zevende. De Chinees Geng Wenqiang stond na één run op plek drie, maar een dramatische tweede run wierp hem terug naar de tiende stek: bij de start ging het al mis en hij leek zijn ijzers ingesteld te hebben op veel zachter ijs dan wat het daadwerkelijk was, waardoor hij nauwelijks controle had.

Tretiakov klopt Yun

Vrouwen
De spanning was hier wat kleiner, in Königssee is er maar één de baas: Tina Hermann was in zowel de eerste als de tweede run de snelste en bekroonde dat met een baanrecord. Haar landgenote Jacqueline Lölling volgde op 0,18 seconden, in beide runs was ze negen honderdsten langzamer. De Russische Elena Nikitina stond na één run nog tweede op 0,06 tellen, maar de startraket was in de tweede run iets minder goed op dreef, met plek drie op 0,41 seconden als resultaat.

Kimberley Bos was er namens Nederland ook weer bij, maar een topresultaat mocht niet verwacht worden. Naast de hamstringblessure waar ze nog altijd niet helemaal vanaf is werd ze in Duitsland ook nog eens ziek, waardoor haar negentiende plek nog een respectabel resultaat genoemd mag worden.

Weeronline past klimaatnormaal voortaan jaarlijks aan

Door de sterke opwarming van het klimaat verandert ‘het normale weer’ razendsnel. Daarom vindt Weeronline het relevant om de klimaatnormalen vanaf nu jaarlijks aan te passen in plaats van één keer in de tien jaar. Hiermee sluit wat onze meteorologen als normaal weer beschrijven beter aan bij wat mensen als gewoon weer ervaren.

Klimaat is een beschrijving van het gemiddelde weer over een periode van 30 jaar. Wanneer in het weerbericht gesproken wordt over ‘het normale weer’ gaat het om zo’n klimaatperiode. Een kortere periode is niet werkbaar om als klimaat te hanteren, omdat de jaarlijkse grillen van het weer dan een te grote invloed op het gemiddelde hebben.

Normaal is niet lang meer normaal
De afgelopen jaren werd voor ‘het normale weer’ het gemiddelde over de periode 1981-2010 gebruikt. Elke tien jaar wordt deze periode aangepast. Een aanpassing naar de periode 1991-2020 is nu aan de beurt. Doordat het klimaat sterk opwarmt maken de normalen een flinke sprong. Hierdoor spreken we vanaf nu dus ineens pas bij hogere temperaturen over normaal tot bovennormaal weer. En is het normale aantal ijsdagen bijvoorbeeld lager en het gebruikelijke aantal warme dagen hoger.

De afgelopen jaren bleek dat het gebruik van de normaal 1981-2010 niet meer aansloot bij de realiteit. Consumenten ervoeren temperaturen die precies gelijk waren aan deze normaal als fris. Dit komt doordat het de afgelopen jaren bijna standaard warmer was dan gemiddeld over de periode 1981-2010.

Door de klimaatperiode aan te passen naar 1991-2020 sluit de normaal weer veel beter aan bij de ervaring, maar na een paar jaar zal dit met de doorgaande opwarming van ons klimaat opnieuw niet meer het geval zijn. Daarom zal Weeronline vanaf nu gaan werken met een lopend-30-jaarsgemiddelde en de normaal dus jaarlijks aanpassen. In januari 2022 zullen we dus vergelijken met het gemiddelde over de periode 1992-2021.

Klimaatverandering minder duidelijk door aanpassen normaal?
Door de normaal jaarlijks aan te passen zal minder vaak sprake zijn van te warm weer en zal relatief koud weer vaker voorkomen. Dit kan mogelijk een vals idee geven dat het met de opwarming van het klimaat wel meevalt. Aan de andere kant kan het eerlijk benoemen dat vorst in de winter niet meer per se gebruikelijk is juist bewustwording creëren.

Weeronline maakt bovendien onderscheid tussen het gewone weerbericht dat goed moet aansluiten bij de beleving en onze nieuwsberichten waarin de opwarming van het klimaat ruimschoots aan bod komt. Zo zullen top-notering qua warmte en warmterecords veel vaker blijven voorkomen dan kouderecords. Nooit eerder vertoonde weersextremen drukken ons bovendien vaak genoeg met onze neus op de feiten.

Nizzolo de beste in voorlaatste rit Tour Down Under, Impey opnieuw leider

Giacomo Nizzolo heeft de voorlaatste rit van de Tour Down Under gewonnen. De Italiaanse sprinter van NTT Pro Cycling was in de vijfde etappe in de sprint sneller dan Simone Consonni en Sam Bennett en pakte daarmee zijn eerste seizoenszege. Daryl Impey pakte onderweg vijf bonificatieseconden en neemt daardoor de leiding in het algemeen klassement over van Richie Porte.

Axel Domont was de eerste aanvaller van de dag. De Fransman van AG2R La Monidale trok in de eerste tien kilometer van de wedstrijd ten aanval. Hij had al snel een voorsprong van één minuut, waarna Mitchelton-Scott besloot om de achtervolging in te zetten om hem weer voor de bonificatiesprints in te rekenen. De ploeg van de nummer twee in het klassement Daryl Impey en kreeg daarbij hulp van Sunweb. Op vijf kilometer van de eerste bonificatiesprint was het avontuur voor Domont over, waarna er gesprint kon worden voor de bonificatieseconden. Wereldkampioen Mads Pedersen pakte in opdracht van zijn kopman Richie Porte seconden weg. Impey kwam daar als tweede door en pakte zo nog twee seconden en op dat moment had de Zuid-Afrikaan nog maar een achterstand van één seconde op leider Porte.

Mitchelton-Scott hield daarna alles samen tot en met de tweede bonificatiesprint en daar kwam Impey wel als eerste door wat goed is voor drie bonusseconden. Door die drie seconden nam de 35-jarige Zuid-Afrikaan de leiding over van Porte met twee seconden.

Na de twee bonificatiesprints kreeg er uiteindelijk een kopgroep van Mitchelton-Scott de ruimte. De kopgroep bestond uit vier renners, met daarbij de Nederlander Ide Schelling. De renner van Bora-hansgrohe had daarbij het gezelschap van wereldkampioen Pedersen, Ian Stannard en Josef Cerny. Ze kregen twee minuten de ruimte van het peloton.

In aanloop naar Kerby Hill, een klim van tweede categorie met de top op twintig kilometer van het einde, werd door toedoen van Mitchelton-Scott de voorsprong verkleint en vlak voor het opdraaien van de klim werden ze weer teruggepakt. Op de klim bepaalde Mitchelton-Scott opnieuw het tempo. Het tempo lag zo hoog dat er een groepje van elf over bleef. Alleen de nummer drie Robert Power ontbrak vooraan.

Ondanks het hoge tempo van Mitchelton-Scott was het verschil op de top niet groot, met de eerste groep waarin de sprinters in zaten. Met nog twintig kilometer te gaan was het verschil een kleine halve minuut en de sprinters wisten met behulp van ploeggenoten terug te keren bij de kopgroep.

In de sprint die zou volgen trok Roger Kluge vol de sprint aan, maar niet voor zijn ploeggenoot Caleb Ewan, die te ver achteren zat. Giacomo Nizzolo wist optimaal van te profiteren van het werk van de lange Duitser en won vervolgens de sprint voor Simone Consonni. Sam Bennett zat ook iets te ver. De Iers kampioen in de laatste meters nog sterk opzetten, maar meer dan een derde plaats zat er niet in voor de renner van Deceuninck-Quick Step.

Zondag staat de slotetappe naar Willunga Hill op het programma. Porte, de nummer twee in het algemeen klassement op twee seconden van Impey, won deze etappe elk jaar vanaf 2014.

Negen jaar en tbs geëist voor kerstverkrachting

“Kerst zal voor haar nooit meer hetzelfde zijn, het leven van het slachtoffer zal nooit meer hetzelfde zijn. Het vrije gevoel, het gevoel dat ze onbezorgd kan gaan en staan waar ze wil, is weg. Op Eerste Kerstdag 2018 heeft de verdachte haar leven kapotgemaakt.”

Dat zei de officier van justitie vrijdag in de strafzaak tegen een 27-jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hij stond voor de rechtbank in Arnhem terecht voor onder meer verkrachting van een 69-jarige vrouw op Eerste Kerstdag 2018 aan de Rosendaalseweg in Arnhem. De officier eiste een gevangenisstraf van negen jaar en tbs met dwangverpleging.

De officier heeft hem poging tot doodslag, verkrachting en poging tot afpersing en/of diefstal met geweld ten laste gelegd. De verdachte ontkent, maar volgens de officier is er meer dan voldoende bewijs voor alle feiten. Zo is de man in de directe omgeving van de plaats delict aangehouden en voldoet hij aan het signalement dat getuigen hebben gegeven. Verder zijn er DNA-sporen van de man aangetroffen op het slachtoffer en lag zijn telefoon op de plek waar de vrouw is gevonden.

De verdachte zou hebben geprobeerd haar keel dicht te drukken, waardoor de vrouw haar bewustzijn verloor. Ze liep ernstig letsel op. De officier vindt daarom dat er sprake is van een poging tot doodslag - met zijn handelingen heeft de man de aanmerkelijke kans op de dood van de vrouw aanvaard. Ook zou hij geld afhandig hebben willen maken. Hij zou de vrouw daarbij hebben bedreigd met een mes.

De officier vindt een forse, langdurige gevangenisstraf op zijn plaats. Ze vroeg daarnaast om tbs met dwangverpleging. Een klinische behandeling acht ze noodzakelijk vanwege de (volgens rapportages) gebrekkige ontwikkeling en ziekelijke stoornis van verdachte, die als verminderd toerekeningsvatbaar wordt gezien. “Tbs met dwang is de enige mogelijkheid om de maatschappij tegen deze man te beschermen.”

FOK! Wat een weer: bewolkt en nevelig

Het is bewolkt en nevelig en af en toe valt er name lokaal in het noorden wat lichte motregen. Mogelijk kan vanmiddag in het zuidoosten even de zon doorbreken. De maximumtemperatuur ligt rond 5°C. De zuidelijke wind is zwak tot matig, rond kracht 3.

Komende nacht is het bewolkt en nevelig met op sommige plaatsen ook mist. De minimumtemperatuur ligt rond 2°C. De zwakke tot matige wind komt uit zuid tot zuidoost.

Zondag begint grijs en nevelig met lokaal ook mist. In de loop van de dag zal de nevel en mist geleidelijk gaan verdwijnen, maar het blijft bewolkt. Alleen in het zuidoosten zou de zon in de middag nog even tevoorschijn kunnen komen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van ca. 5°C onder de bewolking in de noordwestelijke helft van het land tot lokaal 8°C in het zuidoosten wanneer de zon doorbreekt. De zuidelijke wind neemt geleidelijk toe naar matig, langs de kust en op het IJsselmeer naar vrij krachtig, in de loop van de avond mogelijk krachtig, 6 Bft. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

De Grevelingen met een open gat en slecht weer  (Foto: Scherpschutter)
De Grevelingen met een open gat en slecht weer (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

DENK-fractievoorzitter : 'Er moeten excuses komen voor Haga Lyceum'

Als het aan de fractievoorzitter van DENK in Amsterdam, Mourad Taimounti, ligt moeten er vanuit de politiek excuses worden aangeboden aan het Cornelius Haga Lyceum. 'Schandalig wat ouders en kinderen afgelopen jaar hebben meegemaakt.'

Dat zei Taimounti vanmiddag in het NTR-programma De Nieuwe Maan. In het programma werd de vraag gesteld of de politiek de islamitische school ten onrechte heeft beschadigd. Afgelopen maandag oordeelde de rechter dat minister Slob het schoolbestuur ten onrechte dwong om af te treden.

"De hijgerigheid waarmee partijen hebben gereageerd op het Cornelius Haga is gewoon bizar. Dat neigt naar het onrechtstatelijke", aldus Taimounti. Ook is hij kritisch op het gemeentebestuur en burgemeester Halsema in het bijzonder. Zij vroeg het bestuur van het Haga in maart 2019 om op te stappen, naar aanleiding van 'zorgelijke signalen' waarvan de AIVD haar op de hoogte had gesteld.

"Als ik ga kijken naar het gemeentebestuur van Amsterdam dan vind ik het zelfs neigen naar onbehoorlijk bestuur en heel onervaren", zegt Taimounti daarover. "Ik denk dat de gemiddelde burgemeester wel vaker een ambtsbericht krijgt van de AIVD. Ik denk dat wijlen burgemeester Van der Laan hier wel anders mee was omgegaan."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.