Beveiliger Ajax onterecht geschorst na aantreffen pepperspray

De korpschef die een steward van Ajax de toestemming om als beveiliger te werken heeft afgenomen na het aantreffen van een busje pepperspray, heeft dat onterecht gedaan. Dat oordeelt de rechtbank.

In maart vorig jaar trof de politie in de buddyseat van de scooter van de beveiliger een busje pepperspray aan. Vanwege de wet wapens en munitie is dit een strafbaar feit.

De beveiliger legde uit dat hij een paar dagen daarvoor de pepperspray had gevonden tijdens het fouilleren op sportpark De Toekomst. Tijdens zijn werk trof hij bij één van de bezoekers een mes aan en zag hij op datzelfde moment het busje pepperspray op de grond liggen.

Pepperspray in buddyseat
De steward pakte het busje op met z'n ene hand, terwijl hij het mes in z'n andere hand vasthield en met de man bezig was. De pepperspray stopte hij daarna in zijn jaszak. De beveiliger verklaarde dat hij normaal gesproken aangetroffen voorwerpen direct overdraagt aan de politie en nooit direct in zijn jaszak stopt. Hierna is hij verdergegaan met zijn werk en had hij niet meer aan de pepperspray gedacht.

Een paar weken later trok hij het jasje met het busje pepperspray weer aan. Toen hij onderweg voelde dat hij de pepperspray nog in zijn jaszak had, besloot hij het in de buddyseat van z'n scooter te stoppen met het idee om het later bij de politie in te leveren. Onderweg werd hij aangehouden en is het busje pepperspray bij hem aangetroffen.

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de beveiliger een fout heeft gemaakt door het busje pepperspray niet direct in te leveren bij de politie of bij de voetbaleenheid op De Toekomst, maar vindt niet dat er door dit strafbare feit getwijfeld moet worden aan zijn betrouwbaarheid als beveiligingsmedewerker. De rechter vindt dan ook dat de korpschef onterecht de toestemming voor het verrichten van beveiligingswerkzaamheden had ingetrokken.