Negen jaar en tbs geŽist voor kerstverkrachting

“Kerst zal voor haar nooit meer hetzelfde zijn, het leven van het slachtoffer zal nooit meer hetzelfde zijn. Het vrije gevoel, het gevoel dat ze onbezorgd kan gaan en staan waar ze wil, is weg. Op Eerste Kerstdag 2018 heeft de verdachte haar leven kapotgemaakt.”

Dat zei de officier van justitie vrijdag in de strafzaak tegen een 27-jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hij stond voor de rechtbank in Arnhem terecht voor onder meer verkrachting van een 69-jarige vrouw op Eerste Kerstdag 2018 aan de Rosendaalseweg in Arnhem. De officier eiste een gevangenisstraf van negen jaar en tbs met dwangverpleging.

De officier heeft hem poging tot doodslag, verkrachting en poging tot afpersing en/of diefstal met geweld ten laste gelegd. De verdachte ontkent, maar volgens de officier is er meer dan voldoende bewijs voor alle feiten. Zo is de man in de directe omgeving van de plaats delict aangehouden en voldoet hij aan het signalement dat getuigen hebben gegeven. Verder zijn er DNA-sporen van de man aangetroffen op het slachtoffer en lag zijn telefoon op de plek waar de vrouw is gevonden.

De verdachte zou hebben geprobeerd haar keel dicht te drukken, waardoor de vrouw haar bewustzijn verloor. Ze liep ernstig letsel op. De officier vindt daarom dat er sprake is van een poging tot doodslag - met zijn handelingen heeft de man de aanmerkelijke kans op de dood van de vrouw aanvaard. Ook zou hij geld afhandig hebben willen maken. Hij zou de vrouw daarbij hebben bedreigd met een mes.

De officier vindt een forse, langdurige gevangenisstraf op zijn plaats. Ze vroeg daarnaast om tbs met dwangverpleging. Een klinische behandeling acht ze noodzakelijk vanwege de (volgens rapportages) gebrekkige ontwikkeling en ziekelijke stoornis van verdachte, die als verminderd toerekeningsvatbaar wordt gezien. “Tbs met dwang is de enige mogelijkheid om de maatschappij tegen deze man te beschermen.”