Krijgt Nederland een snelle treinverbinding naar Stockholm?

Amsterdam is samen met vier andere Europese steden een lobby gestart om samen te praten over een snelle spoorverbinding naar het Zweedse Stockholm. Ze proberen bij de Europese Unie in Brussel geld los te krijgen voor een onderzoek naar de lijn.

Uit interne e-mails blijkt dat Amsterdam, Hamburg, Kopenhagen, Stockholm en Helsinki, die zich de 'Big 5' noemen, de komst van de spoorlijn op hun politieke agenda hebben gezet, schrijft Dagblad van het Noorden.

Een initiatief voor een speciale spoorverbinding tussen Lelystad en Groningen, genaamd de Lelylijn, zou deel uit kunnen maken van het traject. Daarom sluit ook de gemeente Groningen zich bij de vijf grote steden aan om eind deze maand een pleidooi te houden in Brussel.

Hogesnelheidslijn
Op het traject Amsterdam-Stockholm via Noord-Nederland en Noord-Duitsland bestaat geen hogesnelheidslijn. Een rit van Amsterdam naar Stockholm neemt momenteel zeker 17 uur in beslag, waarbij reizigers minstens drie keer moeten overstappen.

De Europese Unie wil dat groeiende metropolen zich samen buigen over het vergroenen van stad en economie. In mei komen de vijf Europese steden in Hamburg bij elkaar om verder te praten over de plannen.