'Sweep' voor Italiaanse skiesters op afdaling

De alpineskiesters zijn dit weekeinde bezig in het Bulgaarse Bansko, waar twee afdalingen en een super-G op het programma staan. Zaterdag was het de beurt aan de tweede afdaling op het parcours dat zo technisch is, dat het meer weg heeft van een soort grote reuzenslalom.

De technische skiesters zijn op de Bulgaarse piste behoorlijk in het voordeel en zo bleek al snel: Marta Bassino was razendsnel. De Italiaanse reuzenslalomspecialiste mocht vroeg starten wegens het wegvallen van landgenote Sofia Goggia, die een dag eerder onderuit ging en besloot om de zaterdag te laten voor wat het was. Bassino kwam zo in de top-30 van de ranglijst terecht en mocht ineens vroeg starten.

Dat Mikaela Shiffrin op 0,25 seconden van Bassino bleef steken gaf de kwaliteit van de Italiaanse run aan en lang bleef ze ook bovenaan de tijdenlijst staan. Federica Brignone deed een serieuze aanval, maar zij strandde op vier honderdste van haar landgenoten op de tweede plek. Afdalingsspecialisten als Corinne Suter en Nina Ortlieb kwamen niet aan Bassino's tijd, de verrassende Breezy Johnson kwam net achter landgenote Shiffrin terecht.

Als 28e mocht Elena Curtoni naar beneden en zij, zeker een specialiste op de snelle onderdelen, was erg snel. Sterker nog, Bassino zag hoe haar landgenote welgeteld 0,10 seconden onder haar tijd dook. Daar bleef het bij en dus was het volledig Italiaanse podium een feit.