Nizzolo de beste in voorlaatste rit Tour Down Under, Impey opnieuw leider

Giacomo Nizzolo heeft de voorlaatste rit van de Tour Down Under gewonnen. De Italiaanse sprinter van NTT Pro Cycling was in de vijfde etappe in de sprint sneller dan Simone Consonni en Sam Bennett en pakte daarmee zijn eerste seizoenszege. Daryl Impey pakte onderweg vijf bonificatieseconden en neemt daardoor de leiding in het algemeen klassement over van Richie Porte.

Axel Domont was de eerste aanvaller van de dag. De Fransman van AG2R La Monidale trok in de eerste tien kilometer van de wedstrijd ten aanval. Hij had al snel een voorsprong van één minuut, waarna Mitchelton-Scott besloot om de achtervolging in te zetten om hem weer voor de bonificatiesprints in te rekenen. De ploeg van de nummer twee in het klassement Daryl Impey en kreeg daarbij hulp van Sunweb. Op vijf kilometer van de eerste bonificatiesprint was het avontuur voor Domont over, waarna er gesprint kon worden voor de bonificatieseconden. Wereldkampioen Mads Pedersen pakte in opdracht van zijn kopman Richie Porte seconden weg. Impey kwam daar als tweede door en pakte zo nog twee seconden en op dat moment had de Zuid-Afrikaan nog maar een achterstand van één seconde op leider Porte.

Mitchelton-Scott hield daarna alles samen tot en met de tweede bonificatiesprint en daar kwam Impey wel als eerste door wat goed is voor drie bonusseconden. Door die drie seconden nam de 35-jarige Zuid-Afrikaan de leiding over van Porte met twee seconden.

Na de twee bonificatiesprints kreeg er uiteindelijk een kopgroep van Mitchelton-Scott de ruimte. De kopgroep bestond uit vier renners, met daarbij de Nederlander Ide Schelling. De renner van Bora-hansgrohe had daarbij het gezelschap van wereldkampioen Pedersen, Ian Stannard en Josef Cerny. Ze kregen twee minuten de ruimte van het peloton.

In aanloop naar Kerby Hill, een klim van tweede categorie met de top op twintig kilometer van het einde, werd door toedoen van Mitchelton-Scott de voorsprong verkleint en vlak voor het opdraaien van de klim werden ze weer teruggepakt. Op de klim bepaalde Mitchelton-Scott opnieuw het tempo. Het tempo lag zo hoog dat er een groepje van elf over bleef. Alleen de nummer drie Robert Power ontbrak vooraan.

Ondanks het hoge tempo van Mitchelton-Scott was het verschil op de top niet groot, met de eerste groep waarin de sprinters in zaten. Met nog twintig kilometer te gaan was het verschil een kleine halve minuut en de sprinters wisten met behulp van ploeggenoten terug te keren bij de kopgroep.

In de sprint die zou volgen trok Roger Kluge vol de sprint aan, maar niet voor zijn ploeggenoot Caleb Ewan, die te ver achteren zat. Giacomo Nizzolo wist optimaal van te profiteren van het werk van de lange Duitser en won vervolgens de sprint voor Simone Consonni. Sam Bennett zat ook iets te ver. De Iers kampioen in de laatste meters nog sterk opzetten, maar meer dan een derde plaats zat er niet in voor de renner van Deceuninck-Quick Step.

Zondag staat de slotetappe naar Willunga Hill op het programma. Porte, de nummer twee in het algemeen klassement op twee seconden van Impey, won deze etappe elk jaar vanaf 2014.