De Jong ook de snelste op 3.000m bij NK allround

Na de eerste dag van het Nederlands kampioenschap allround in Heerenveen gaat Antoinette de Jong aan de leiding. Na de 500 meter was De Jong ook de snelste op de 3.000 meter. Melissa Wijfje en Joy Beune staan tweede en derde na de eerste dag.

In rit zeven moest Antoinette de Jong, die de 500 meter won, het opnemen tegen Melissa Wijfje. De Jong nam de regie gelijk in handen en sloeg een gaatje met Wijfje. Met nog drie ronden gaan, leek De Jong echter wat stil te vallen maar probeerde er alsnog alles uit te persen en ze won de rit in 4.00,66, Wijfje reed 4.02,87.

Reina Anema en Esmee Visser reden tegen elkaar in rit negen. Anema nam het initatief, maar Visser zat er niet ver achter. Beiden reden echter wel langzamer dan De Jong en Wijfje. Anema won de rit verrassend in 4.03,28. Visser, die vermoeid oogde, kwam niet verder dan 4.04,59.

Carlijn Achtereekte, de olympisch kampioene op de 3.000 meter, en Esther Kiel vormden de laatste rit. Het was Achtereekte die het voortouw nam en al gauw een gat sloeg met Kiel. De tijd van De Jong kwam echter niet in gevaar. Achtereekte kwam uiteindelijk in 4.02,84 over de meet, de tweede tijd.