Langlaufers Bolshunov en Johaug winnen skiatlon op WK-parcours

In het Duitse Oberstdorf was het zaterdag voor de heren en dames langlaufers tijd voor de skiatlon: 7,5 kilometer in klassieke stijl, gevolgd door 7,5 kilometer in vrije stijl, dubbele afstanden voor de mannen. Dat werd gedaan op het parcours waar volgend jaar het WK gehouden wordt, een mooi voorproefje dus.

Vrouwen
Al na een dikke twee kilometer deed Therese Johaug wat Therese Johaug nou eenmaal doet: sneller zijn dan de rest en dus een gat slaan. Dat werd langzaam wat groter en halverwege, bij de wissel naar ski's voor de vrije stijl, had ze al een kleine vijftien seconden voorsprong op de achtervolgende groep. Daar zaten nog acht dames in, waaronder thuisfavoriete Katharina Hennig en het Noorse duo Ingvild Flugstad Østberg en Heidi Weng.

Ook in de vrije stijl stond er uiteraard geen maat op Johaug, die toch af en toe even flink door bleef trekken en overtuigend de winst pakte. De groep achter haar dunde langzaam uit, tot alleen Østberg, de Zweedse Ebba Andersson en Terese Stadblober uit Oostenrijk over waren. Daarin was Østberg in de eindsprint een maatje te sterk voor de andere twee, terwijl Stadlober toch wel wat verrassend voorbij Andersson sprintte en plek drie pakte.

 

Johaug is een klasse beter

Mannen
De groep bleef aanvankelijk een tijd bij elkaar, maar halverwege het klassieke deel van vijftien kilometer gaf specialist Iivo Niskanen er een klap op en sloeg hij een gaatje. De Rus Alexander Bolshunov, eveneens een specialist, volgde met moeite, voor Francesco de Fabiani uit Italië en de Noren Martin Johnsrud Sundby en Johannes Høsflot Klæbo. Die aanval slaagde uiteindelijk toch niet en de groep kwam weer even bij elkaar, tot vijf man zich alsnog los werkten van de rest.

World Cup-leider Bolshunov kwam als eerste bij de wisselzone aan, waar de klassieke ski's in werden geleverd voor skate-ski's. Hij had de Noren Sjur Røthe, Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund en Sundby achter zich aan, terwijl de Russen Alexander Bessmertnykh en Andrey Larkov op korte afstand volgden. Larkov voegde zich snel bij de kopgroep, waardoor Bolshunov tussen het Noorse geweld in elk geval nog één kompaan bij zich had.

Ook Niskanen kwam weer terug in de groep, met de Zwitser Dario Cologna en ook nog Florian Notz uit Duitsland achter zich aan. Echt hoog lag het tempo niet en met nog zes kilometer te gaan kwamen er nog vijf man vanuit de achtergrond aansluiten, hoewel daar niet echt grote namen bij zaten. Bolshunov had nog altijd de regie in handen, maar de groep bestond nu uit in totaal veertien mannen, waarin de Rus in principe wel de rapste sprinter zou moeten zijn.

Opvallend genoeg was het juist Niskanen die het tempo wat opvoerde, waardoor een paar man er even af moesten, maar de hele groep kwam weer bij elkaar richting de slotfase. Op de laatste lange klim werd de groep dan echt gehalveerd, op het laatste korte klimmetje sloeg Bolshunov toe. Het door de Rus geslagen gaatje was genoeg voor de winst, achter hem sprintten Krüger en Røthe naar de overige twee podiumplekken.

Bolshunov boven