Topdag Franse biatleten met dubbele zege, sensatie Estland

In het Sloveense Pokljuka hebben de Franse biatleten een topdag achter de rug. Tijdens de laatste World Cup voor het WK van volgende maand stonden op zaterdag de single mixed-estafette en de gewone gemengde estafette op het programma en dat ging goed voor Frankrijk.

Single mixed-estafette
Twee teams begonnen bijna perfect: Emilien Jacquelin en Anaïs Bescond namens Frankrijk en, verrassend genoeg, René Zakhna en Regina Oja namens Estland. Halverwege hadden die duo's de leiding, op tien seconden gevolgd door Emma Lunder/Christian Gow uit Canada en Karoline Offigstad Knotten/Vetle Sjåstad Cristiansen uit Noorwegen.

Christiansen voegde zich bij Zahkna en Jacquelin, waarna hij de leiding in handen nam. Jacquelin kon volgen, Zakhna schoof achter de Oostenrijker Simon Eder - samenwerkend met Lisa Theresa Hauser - op de nog altijd keurige vierde plek aan, 25 seconden achter Christiansen. Bij de voorlaatste schietbeurt kwam Bescond bij Knotten, die op de ski's dan weer af moest haken en Hauser in haar nek kreeg.

Bescond schoot Frankrijk bij de laatste schietbeurt naar de zege, Hauser, Oja en Lunder vertrokken bijna gelijktijdig. Namens Oekraïne kwam Anastasiya Merkushyna er nog op vijf tellen achteraan, Knotten volgde op nog eens vijf seconden. Het was echter Oja die de beste benen nog had en kort achter Bescond hielp ze Estland naar een sensationele tweede plek, het eerste estafettepodium ooit voor het land. Hauser hield Lunder van het lijf en hielp Oostenrijk zo naar de derde plek.

Gemengde estafette
Namens de Duitsers begon Philipp Horn met tien treffers sterk, maar Quentin Fillon Maillet wisselde voor de Fransen na een aanval op de ski's als eerste. Horn volgde op zes seconden, met de Noor Tarjei Bø in zijn kielzog, terwijl de rest al bijna een halve minuut aan de broek had. Tarjei's broer Johannes Thingnes gaf lekker gas en met een feilloze staande schietbeurt hielp hij de Noren naar de leiding, voor het Frankrijk van Simon Desthieux en het Duitsland van Johannes Kühn.

Voor Noorwegen nam Synnøve Solemdal het over, Justine Braisaz (Frankrijk) volgde op vijftien seconden, 25 seconden voor Janina Hettich (Duitsland). Solemdal begon goed, maar bij haar tweede schietbeurt liep ze achterstand op ten opzichte van de beduidend snellere Braisaz. De Française liep uiteindelijk uit naar maar liest 41 seconden bij de wissel, terwijl Hettich met een prima optreden tot op vijf seconden van Solemdal was gekomen.

Julia Simon moest het af gaan maken voor Frankrijk, Ingrid Landmark Tandrevold (Noorwegen) en Vanessa Hinz (Duitsland) vonden elkaar snel en konden strijden om plek twee. Simon hield het hoofd keurig koel en zonder enig probleem langlaufde ze Frankrijk naar de winst. Tandrevold werkte zich op de schietbaan los van Hinz, die een extra patroon nodig had, en daarmee was het podium beslist: Frankrijk, voor Noorwegen en Duitsland.