FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 25 november 2013

Dekker laat toekomst journalistiek onderzoeken

Staatssecretaris van Media Sander Dekker (VVD) is positief over een voorstel van de PvdA om een onderzoek te laten instellen naar de toekomst van de journalistiek. Het gaat onder meer om de verschuiving van gedrukte kranten naar nieuws op internet.

Volgens Dekker is er 'voldoende stof om even bij stil te staan', zei hij maandagavond in een debat in de Tweede Kamer. Rond Kerst laat Dekker aan de Tweede Kamer weten door wie hij het onderzoek wil laten uitvoeren.

Dekker zei erbij dat hij niet voelt voor overheidssteun aan kranten en andere traditionele media. "Wij houden zelf misschien vast aan traditionele vormen van nieuwsgaring, maar de manier waarop jongere generaties aan nieuws komen is weer heel anders, maar niet per se slechter."

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam had het onderzoek bepleit. Volgens Van Dam moet het onderzoek maatregelen opleveren waarmee de maatschappelijke functie van de journalistiek wordt versterkt. Van Dam stelde voor het percentage aandelen dat eigenaars in mediabedrijven mogen bezitten, aan een maximum te binden. Ook moet worden gekeken naar de rol van nonprofitbedrijven.

Volgens Van Dam kan het onderzoek worden uitgevoerd door de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO). Die deed tien jaar geleden ook al onderzoek naar de veranderingen in de journalistiek.

Curlingploeg verliest van Hongarije op EK

De Nederlandse curlingploeg heeft maandag bij het Europees kampioenschap in de Noorse plaats Stavanger de groepswedstrijd tegen Hongarije verloren. Het werd 9-8 voor de Hongaren. Eerder werd er wel gewonnen van Oostenrijk, Litouwen en België.

De wedstrijd ging gelijk op. Pas in het tiende en laatste end werd het verschil gemaakt, Nederland staat na vier wedstrijden op de tweede plaats van de blauwe groep in de B-divisie. Hongarije heeft een wedstrijd meer gespeeld en staat ongeslagen bovenaan in de groep. Een plek bij de beste twee is nodig om naar de play-offs te mogen. Kroatië en Wales zijn dinsdag de volgende tegenstanders. 

Coffeeshop Amersfoort moet dicht na schietpartijen

Een coffeeshop in Amersfoort moet per direct de deuren sluiten na een tweede schietpartij rond het bedrijf. Dat heeft de Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius maandag besloten.

De politie werd maandagochtend vroeg gewaarschuwd dat bij de coffeeshop aan de Krommestraat geschoten was door iemand die op een scooter zat. Niemand raakte hierbij gewond. Eind oktober werden er ook al schoten gelost.

De gemeente stelt dat dergelijke schietincidenten 'ernstige zorgen' geven en vragen oproepen. Volgens de burgemeester moet de coffeeshop dicht omdat de openbare orde, de veiligheid en gezondheid van mensen in het geding zijn.

Mollema beste wielrenner van 2013

Bauke Mollema is maandag uitgeroepen tot wielrenner van het jaar. Bij het wielergala in Den Bosch kreeg de Groningse Belkin-renner de Gerrit Schulte Trofee overhandigd. Voor Mollema is het de tweede keer dat hem die eer te beur valt. In 2011 was Mollema al eens de beste wielrenner van Nederland. Hij volgt Niki Terpstra op.

De 27-jarige Mollema reed zich dit jaar vooral in de Tour de France in de kijker. In de Franse etappekoers werd hij zesde. Met een tiende plaats in de Amstel Gold Race en een elfde plaats op het WK liet Mollema zich het hele seizoen al zien. Ook won hij etappes in de Ronde van Zwitserland en de Vuelta.

[Seria A] Roma kan niet winnen van Cagliari

AS Roma heeft voor de derde keer op rij gelijkgespeeld in de Serie A. Maandag kwam de ploeg van Kevin Strootman, die het seizoen nog begon met tien zeges op rij, niet voorbij Cagliari: 0-0. Dat Roma voor de eerste keer dit seizoen niet tot scoren kwam, kwam goeddeels op het conto van Cagliari-doelman Vlada Avramov.

Roma is door de derde remise van het seizoen de koppositie in Italië definitief kwijt. Juventus was zondag al langs de Romeinen gestoken, maar door het gelijkspel in de gelijkmakende wedstrijd staat Roma nu een punt achter op de landskampioen: 34 om 33. Nummer drie Napoli heeft 28 punten.

Vos weer wielrenster van het jaar

Marianne Vos is voor de achtste keer op rij wielrenster van het jaar geworden. De 26-jarige Brabantse werd maandag in Den Bosch verkozen boven Ellen van Dijk, Laura Smulders, Anna van der Breggen en Kirsten Wild. Vos werd dit jaar wereldkampioene veldrijden en wereldkampioene op de weg. In het veld werd ze bovendien Nederlands kampioen.

De titel voor talent van het jaar ging naar Mathieu van der Poel. De 18-jarige zoon van oud-renner Adrie van der Poel en kleinzoon van Raymond Poulidor werd zowel op de weg als bij het veldrijden wereldkampioen bij de junioren. Ook de Nederlandse titel was in beide disciplines een prooi voor Van der Poel. Van der Poel kreeg de voorkeur boven Dylan van Baarle, Wilco Kelderman, Mike Teunissen en Elis Ligtlee.

Supertax afgewezen, Franse clubs blij

De Franse senaat heeft het voorstel van premier Francois Hollande om een supertax in te voeren afgewezen. Daardoor hoeven Franse clubs geen forse belastingen te betalen voor het salaris van selectiespelers.

Hollande wilde 75 procent belasting heffen op salarissen boven de één miljoen euro. Mocht het voorstel zijn gehonoreerd, hadden de Franse clubs in totaal per jaar 44 miljoen euro extra kosten. Paris Saint-Germain nam daarvan zelfs de helft voor zijn rekening.

De Fransen wilden per se voorkomen dat Hollande de supertax zou invoeren. Het stilleggen van de competitie was een goede mogelijkheid. Al snel kwam echter het besef dat de Ligue 1 met een staking niets zou opschieten.

BrÝndby wil Boulahrouz nu al belonen

Het Deense avontuur van Khalid Boulahrouz is tot dusver een succes. De verdediger gaat vermoedelijk in januari al om de tafel over een nieuw contract bij Brøndby. Na de komst van Boulahrouz trekt Brøndby een stijgende lijn in de Deense competitie.

Sinds zijn debuut op 27 oktober incasseerde de club geen enkel tegendoelpunt meer. Volgens Voetbal International wil het bestuur van Brøndby in de winterstop al over een nieuwe verbintenis praten. Het huidige contract van de Nederlandse verdediger loopt aan het einde van het seizoen af.

Brøndby is opgestoomd naar de vierde plek in de competitie. Komend weekend staat de belangrijke wedstrijd tegen nummer drie FC Kopenhagen op het programma.

'Zevende Nederlander omgekomen in SyriŽ'

In Syrië is opnieuw een Nederlandse jihadstrijder om het leven gekomen. Het gaat om een 26-jarige man uit Delft, meldt dewarereligie.nl maandag op basis van bronnen rondom de familie van de man. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft er echter niets over gehoord. De 26-jarige man zou de zevende Nederlander zijn die in Syrië om het leven is gekomen.

De man uit Delft zou twee weken geleden zwaargewond zijn geraakt en zou daarna aan zijn verwondingen zijn overleden. Hij zou ongeveer een jaar geleden hebben besloten naar Syrië te gaan. Volgens dewarereligie.nl zou de man nooit het plan hebben gehad terug te keren naar Nederland. Hij zou hebben willen helpen met de implementatie van de sharia in Syrië of in de poging hiertoe hebben willen sterven.

Beloftenteam uitgesloten voor Toivonen

PSV hoeft niet meer te proberen om Ola Toivonen over te halen door hem terug te zetten naar het beloftenteam. Toivonen heeft een aflopend contract in Eindhoven. Omdat hij niet wilde verlengen, joeg hij de woede van het PSV-bestuur op zijn hals.

De sanctie om nog voor Jong PSV uit te komen is uitgesloten. Daarvoor heeft de Zweed dit seizoen al teveel wedstrijden gespeeld in de hoofdmacht. Trainer Philip Cocu nam Toivonen eerder dit seizoen in genade aan. De middenvelder annex aanvaller speelde tot dusver vijftien officiële wedstrijden in het eerste elftal. Reglementen van de KNVB zorgen ervoor dat spelers die meer dan vijftien keer voor de hoofdmacht hebben gespeeld, niet meer in actie mogen komen voor het belofteteam.

CU en CDA willen online kijkwijzer

Filmpjes op Youtube en vergelijkbare websites moeten een leeftijdskwalificatie krijgen. De ChristenUnie pleit voor een systeem waarbij internetgebruikers zelf video's beoordelen en krijgt steun van in elk geval het CDA, bleek maandag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers wees op You Rate It, een systeem dat is ontwikkeld door het Nicam, de organisatie achter de kijkwijzer, en de Britse filmkeuring. Internetgebruikers geven zelf aan of een video bijvoorbeeld seks, geweld of drugs bevat. Segers wil dat staatssecretaris van Media Sander Dekker (VVD) het systeem laat testen.

Volgens Segers is het vreemd dat voor films, series en games wel een leeftijdskwalificatie geldt, maar voor video's op internet niet, terwijl juist daarnaar steeds meer wordt gekeken. Het CDA deelt die mening.

Staatssecretaris van Media Sander Dekker (VVD) zei dat hij met het Nicam zal gaan praten over de mogelijkheden voor een online kijkwijzer.

Eigenaar vissersschip: beschuldiging ongegrond

De beschuldiging van het overboord gooien van te kleine vis door de schipper van het Nederlandse vissersschip dat vrijdag door de Ierse marine werd geënterd is ongegrond en disproportioneel. Dat stelt eigenaar van het schip Parlevliet en Van der Plas maandag.

De eigenaar laat maandag weten dat de Ierse inspectie de schipper verdenkt van highgrading, waarbij de beste vis wordt geselecteerd en de rest overboord wordt gegooid. De controleurs zouden aan boord van het schip, de Annelies Ilena, vijftig kilo horsmakreel hebben gevonden, waarvan zou worden vermoed dat deze vis zou worden afgedankt.

De rederij en de schipper wijzen de beschuldiging van de hand. Parlevliet en Van der Plas wijzen erop dat de vis nog aan boord was. Ook zou sprake zijn van een hele kleine hoeveelheid. "Het is alsof we worden aangehouden op verdenking van 50,00005 kilometer per uur rijden in de bebouwde kom", aldus directeur Diek Parlevliet. De waarde van vijftig kilo horsmakreel bedraagt volgens de eigenaar een paar tientjes.

Parlevliet en Van der Plas geeft verder aan dat het quotum voor horsmakreel nog lang niet vol is gevist. Het overboord zetten van te kleine vis is daarom volgens de eigenaar heel onlogisch.

Directeur Parlevliet stelt met veel vertrouwen naar de komende behandeling voor de Ierse rechter uit te kijken. De zaak komt op 10 december voor. Dinsdag wordt definitief over de hoogte van de borgstelling van het schip besloten.

De Annelies Ilena viste binnen de toegestane Europese vangstquota op horsmakrelen, bijna 200 kilometer ten noordwesten van Ierland. De vangst is bestemd voor de Afrikaanse markt.

Zaalvoetballer Hulshorst anderhalf jaar geschorst

Zaalvoetbalinternational Dick Hulshorst is door de UEFA voor achttien maanden geschorst. Dat meldt de KNVB maandag. Hulshorst was na afloop van de play-offwedstrijd voor EK-deelname tegen Bosnië-Herzegovina eind september in Almere betrapt op het gebruik van pepmiddelen. Hij was door de KNVB al op non-actief gesteld als international.

Hulshorst gaf het gebruik van de verboden middelen toe. Hij zag af van een contra-expertise en kondigde aan geen beroep tegen de uitspraak van de UEFA aan te tekenen.

De KNVB en bondscoach Marcel Loosveld distantiëren zich van het dopinggebruik van Hulshorst. "Het nieuws van de positieve uitslag bij de dopingcontrole kwam voor de KNVB en het team volkomen onverwacht en is bijzonder teleurstellend", laat Loosveld weten. "Doping hoort niet in de sport thuis. We zullen de straf dan ook aanvaarden en we gaan zonder Dick naar het EK."

Schutter school VS geobsedeerd door Columbine

De jonge man die bijna een jaar geleden op een basisschool in de Amerikaanse staat Connecticut twintig kinderen en zes volwassenen doodschoot was geobsedeerd door massamoorden, in het bijzonder dat op Columbine High School in 1999. Maar wat Adam Lanza precies dreef tot zijn aanslag op de Sandy Hook-school, anders dan dat die school dicht bij huis was, blijft onduidelijk. Dat schrijft openbaar aanklager Stephen Sedensky maandag in een samenvatting van zijn onderzoek naar de schietpartij in het stadje Newtown.

Lanza richtte het bloedbad aan met een heel arsenaal aan wapens en munitie die door zijn moeder waren aangeschaft. Hij vermoordde eerst haar en reed vervolgens naar de school.

In het rapport staan de voorwerpen vermeld die in de kamer van Lanza zijn aangetroffen, waaronder nieuwsartikelen over andere schietpartijen op scholen, foto's van een met bloed besmeurde persoon en videospelletjes, waaronder Left for Dead en Call of Duty.

Negatief advies Brabant om kernwapens Volkel

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant heeft een negatief advies uitgebracht aan minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) over de veiligheid op en rondom vliegbasis Volkel vanwege onduidelijkheid rondom kernwapens die op de basis zouden liggen. Dat meldt een provinciewoordvoerder maandag.

Het is een publiek geheim dat er Amerikaanse kernwapens liggen op Volkel. Momenteel doen berichten de ronde dat er ook mee zou worden gevlogen.

De provincie gaf het advies rond een nieuw luchthavenbesluit dat er in november 2015 moet liggen voor Volkel. Daarvoor moet een milieueffectrapportage worden gemaakt. Een verplichte stap hiervoor is dat de minister langs de provincie en omliggende gemeenten gaat.

Een onderdeel van die milieueffectrapportage is externe veiligheid, wat betrekking heeft op risico's van de luchthaven voor de omgeving. Eerder zei gedeputeerde Johan van den Hout al dat hij over dit aspect geen advies uit kan brengen, omdat het ministerie niets wil zeggen over kernwapens op Volkel. Als je niet weet wat er ligt en of ermee wordt gevlogen, kun je er niets over zeggen", legt de woordvoerder uit.

Maandag kwam een bestuurlijke delegatie van Defensie langs. Het college van Gedeputeerde Staten heeft besloten hetzelfde standpunt in te nemen, aldus de zegsman. Wat er met het advies gaat gebeuren, weet hij niet. Defensie kan het advies naast zich neerleggen.

PlayStation Mobile Store komt naar Nederland

Vanaf 18 december is de PlayStation Store for PlayStation Mobile, zoals het gedoe voluit heet, ook in ons koude kikkerlandje beschikbaar. Daarmee krijgen eigenaren van de PlayStation Vita en PlayStation Certified Android-telefoons toegang tot talloze nieuwe games.

Hoewel de dienst sinds november 2012 in een selecte groep landen al beschikbaar was, heeft het meer dan een jaar geduurd voordat ook wij met de PlayStation Mobile-games. Het is tevens ook goed nieuws voor developers. Developers in landen als onder andere Nederland, België, Noorwegen, Zweden hadden tot voorheen ook niet de mogelijkheid om games te ontwikkelen voor het PlayStation Mobile platform omdat Sony geen licenties afgaf aan developers in landen die niet werden ondersteund. Gelukkig kan vanaf 6 december iedereen een PlayStation Mobile Publishing License kosteloos aanvragen. Heb je programmeerskills? Neem dan vanaf 6 december hier een kijkje.

Een lijst van alle games in de PlayStation Mobile Store is hier te vinden.

Luchtmacht Jemen doodt Al-Qaida-leden

De luchtmacht van Jemen heeft bij aanvallen in de zuidelijke provincie Abyan twaalf vermoedelijke leden van Al-Qaida gedood. Dat heeft het Jemenitische ministerie van binnenlandse zaken maandag meegedeeld. De aanvallen vonden in de afgelopen dagen plaats, maar het ministerie zei niet precies op welke.

De Verenigde Staten beschouwen de tak van Al-Qaida die in Jemen en het Arabisch schiereiland actief is als de gevaarlijkste. Het Jemenitische leger verjoeg de militanten vorig jaar na een groot offensief uit hun bolwerken in het zuiden. De groep heeft nadien verschillende vergeldingsaanslagen gepleegd, terwijl de VS tientallen droneaanvallen op veronderstelde Al-Qaida-leden hebben uitgevoerd.

Zweedse journalisten in SyriŽ ontvoerd

Twee Zweedse journalisten zijn afgelopen zaterdag in Syrië ontvoerd toen ze probeerden het land te verlaten. Dat heeft het Zweedse ministerie van buitenlandse zaken in Stockholm maandag meegedeeld.

Het ministerie maakte de namen van de journalisten niet bekend, maar volgens de krant Dagens Nyheter gaat het om zijn Parijse correspondent Magnus Falkehed en de freelance fotograaf Niclas Hammarstrom.

Zweedse diplomaten in Beiroet proberen te achterhalen door wie de twee zijn ontvoerd. Volgens persorganisaties is Syrië in de afgelopen twee jaar het gevaarlijkste land ter wereld voor journalisten geworden.

Duizenden onverzekerd wegens geloof

Ongeveer 12.500 Nederlanders hadden eind 2012 geen zorgverzekering wegens hun geloof. Dat blijkt uit de Verzekerdenmonitor 2013 van het ministerie van Volksgezondheid. De gelovigen hebben bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) ontheffing aangevraagd van de premieplicht.

De zogeheten gemoedsbezwaarden moeten een bijdrage betalen die de AWBZ-premie en de inkomensafhankelijke bijdrage vervangt. Dat bedrag wordt apart gezet op een spaarrekening bij het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). De onverzekerden mogen ziektekosten daarmee verrekenen.

Operatie Kruijswijk geslaagd

Steven Kruijswijk is op de weg terug. Eind september onderging de renner van Belkin een operatie aan zijn liesslagader. Dit meldt De Telegraaf.

De operatie was succesvol en de 26-jarige Nederlander hoopt dat hij in februari volgend jaar weer kan terugkeren in het peloton.

Door een knik in het bloedvat en een vernauwing van de ader kreeg Kruijswijk zulke problemen dat hij geen topprestaties meer kon leveren. Zo moest hij onder meer de Vuelta aan zich voorbij laten gaan.

'Angola verbiedt islam'

De islam is in veel landen een heet hangijzer. Sommigen zien in de religie zo'n groot gevaar, dat de religie volgens hen verboden moet worden. Een meerderheid in het Westen wil echter de vrijheid van godsdienst niet opgeven. In het Angola hebben ze daar kennelijk niet zo'n moeite mee.

Het land in West-Afrika heeft volgens verschillende bronnen namelijk besloten om de strijd tegen sektes op te voeren. De meerderheid van het land hangt een vorm van christendom aan, vaak vermengd met inheemse godsdiensten. Alle andere religies, waaronder de islam, worden als sektes beschouwd.

Die sektes moeten eerst gelegaliseerd worden door het Orwelliaans genaamde Ministerie van Justitie en Mensenrechten, maar bij islam is dat niet gebeurd. Volgens minister van Cultuur Rosa Cruz e Silva is het goed om hard op te treden tegen religies die ingaan tegen de Angolese gewoonten en cultuur. De eerste stap is het vernietigen van alle moskees.

President José Eduardo dos Santos lijkt haar daarin te steunen: "Dit is het definitieve einde van de islamitische invloed in ons land." Ook de gouverneur van een van de hoofdstad Luanda is het daarmee eens. Hij geeft te kennen dat moslims zich niet thuis zouden moeten voelen in Angola.

'Afwezige Messi geen excuus'

FC Barcelona-trainer Gerardo Martino vindt het geen reden voor excuses voor zijn elftal dat Lionel Messi morgenavond ontbreekt tegen Ajax. "Het is moeilijker zonder Messi, maar dat maakt niet uit. We moeten goed zijn", vindt Martino. 

Martino kan een record vestigen wat betreft de Champions League. Pep Guardiola, de huidige trainer van Bayern München bleef namelijk in het seizoen van 2009/2010 de eerste 21 duels van het seizoen ongeslagen. "Maar ik evenaar liever zijn zes prijzen. Dat is me een stuk meer waard. Maar we zijn goed bezig en winnen steeds makkelijker en ruimer. Daarbij spelen we mooi voetbal. Dat is belangrijk", liet Guardiola weten. 

FC Barcelona is tot nu toe nog ongeslagen dit seizoen. Na zestien overwinningen, een gelijkspel in de competitie en Champions League, en twee gelijke spelen tegen Atlético Madrid om de Spaanse supercup. 

Clark en Moss pakken laatste tickets PDC WK Darts

Darters Matt Clark en Ian Moss zijn de laatste twee spelers die zich gekwalificeerd hebben voor het wereldkampioenschap darts van de PDC. Beide spelers waren de beste van de 116 darters die meededen aan het kwalificatietoernooi in Barnsley. 

Clark won het kwalificatietoernooi door in de finale Moss met 5-0 te verslaan. Clark zal direct instromen in de eerste ronde, Moss zal nog een voorronde moeten spelen. Voor Superman wordt het zijn zesde deelname aan het PDC WK. In 2006 haalde Clark de tweede ronde, de andere keren vloog hij er in de eerste ronde uit. Voor de vijftigjarige Moss wordt het zijn eerste grote darttoernooi op TV. 

Aan het kwalificatietoernooi deden twee Nederlanders mee. Roland Scholten en Ryan De Vreede strandden beiden in de tweede ronde. Ook andere bekende darters deden mee aan het kwalificatietoernooi. Peter Manley, Kirk Shepherd, Andy Jenkins, Barrie Bates, Colin Osborne en James Hubbard hebben het allen niet gered. 

Het WK is van 13 december tot en met 1 januari in het Alexandra Palace te Londen. Er doen in totaal zes Nederlanders mee. De loting heeft plaats op 2 december. 

D66 wil federaal Europa

De Europese Unie moet een politieke unie worden, met meer macht dan nu. Dat bepleit D66 in het maandag verschenen conceptverkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen in mei volgend jaar. Tegelijk wil D66 ook meer transparantie en democratie in de EU.

"D66 onderscheidt zich door haar duidelijke, aanhoudende streven naar een politieke unie in de vorm van een Europese federatie", staat in het programma. D66 wil een 'volwaardige, meer democratische transparante politieke unie met verdergaande bevoegdheden'.

D66 hekelt de opstelling van andere partijen. "Een enkele partij kiest bewust voor de afbraak van Europa. De meeste andere partijen benoemen gretig wat er mis is, maar zwijgen als gevraagd wordt naar oplossingen. Niets doen en visieloos doormodderen brengen ons niet verder."

Behalve meer macht voor Europa wil D66 ook meer democratische controle. De voorzitter van de Europese Commissie moet worden gekozen. Het Europees Parlement moet de mogelijkheid krijgen individuele commissarissen weg te sturen, en het recht zelf wetsvoorstellen te maken. Ook moet er een Europese senaat komen, waarin de lidstaten democratisch vertegenwoordigd zijn.

De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn op 22 mei. De leden van D66 hebben delegatieleider Sophie in 't Veld opnieuw tot lijsttrekker gekozen, zo werd begin deze maand bekend.

Wenger sluit terugkeer Henry uit

Thierry Henry traint momenteel mee met Arsenal, maar manager Arsène Wenger laat weten dat hij geen terugkeer in het shirt van The Gunners verwacht. "Thierry Henry traint bij ons mee als hij wil en kan. Wij hebben hem uitgenodig en als het mogelijk is dan traint hij met het eerste team mee", aldus Wenger op een persconferentie.

"Dat zal niet altijd zo zijn, maar als we hem nodig hebben dan vragen we hem erbij." De 36-jarige Henry speelt momenteel bij de New York Red Bulls, maar het seizoen in de MLS is ten einde. Henry wil graag fit blijven en kiest er voor om zijn conditie in Londen op peil te houden. De Franse aanvaller deed dit de afgelopen seizoenen ook en deed in het seizoen 2011/12 zelfs een aantal wedstrijden mee.

"Hij past goed binnen het team en zorgt voor een goede teamspirit", vervolgt Wenger. "Hij wil graag fit blijven en heeft plezier in het meetrainen. Maar voor wedstrijden zullen we geen beroep op hem doen."

Vrouw Lange Frans houdt deur op een kier

Daniëlle van Aalderen sluit niet helemaal uit dat het ooit nog goedkomt tussen haar en rapper Lange Frans. "Ik hoop natuurlijk van wel, want het is de vader van Willem en Danie", zei Van Aalderen tegen SBS-programma Show Vandaag. "We hebben ondanks drie stressvolle jaren ook mooie momenten met elkaar meegemaakt."

Anderhalve week geleden werd bekend dat Van Aalderen en Lange Frans, die in juni 2008 trouwden, gaan scheiden. De 33-jarige rapper zocht zijn toevlucht in drank en drugs nadat hij in een zakelijk conflict was beland met zijn ex-rapmaatje Baas B.

De breuk heeft volgens Van Aalderen verder niets te maken met eventuele slippertjes. "Er is geen ander in het spel geweest", zei ze in RTL Boulevard. Van Aalderen en Lange Frans hebben er nooit een geheim van gemaakt dat ze op het gebied van seks ruimdenkend zijn. "Ik had veel liever gehad dat hij bij wijze van spreken was vreemdgegaan. Dat is niet zo verslavend als alcohol en drugs."

Van Aalderen zou het liefst zien dat de rapper zich drie maanden terugtrekt om aan zichzelf te werken. "Het is nu het beste om zo veel mogelijk afstand te creëren."

Tien jaar cel geŽist voor doodschieten Haagse Rinus

De man die wordt verdacht van de het doodschieten van Haagse Rinus moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt tien jaar de cel in. Dat heeft het OM maandag geëist in de rechtbank in Den Haag. De 36-jarige Rini van Setten, beter bekend als Haagse Rinus, werd op 8 februari dood gevonden aan de Lekdijk-West in Bergambacht.

De verklaring van de verdachte dat hij het slachtoffer op zijn hoofd sloeg met het pistool, dat vervolgens af ging, gelooft het OM niet. Maar zelfs al zou dat zo zijn, dan is in de ogen van het OM nog steeds sprake van doodslag, omdat bij het op het hoofd slaan met een pistool altijd het risico bestaat dat het wapen af gaat.

Tegen twee andere verdachten in de zaak werd twee jaar en anderhalf jaar cel geëist. Zij worden niet verdacht van doodslag, maar zouden wel hebben geholpen bij het wegwerken van de sporen en van het lijk.

Alle verdachten zijn lid van de motorclub Satudarah. Hoofdverdachte Raymond K. zou Haagse Rinus hebben doodgeschoten na een conflict over de club.

Finnbogason niet lang uit roulatie

Alfred Finnbogason was afgelopen weekeinde afwezig bij sc Heerenveen wegens een spierblessure. Zijn herstel verloopt echter goed. De Friese club laat op de officiële website weten dat de kwetsuur van de topschutter meevalt.

Na onderzoek in het ziekenhuis bleek dat er geen sprake is van groot letsel. Of de IJslander komende weekeinde weer inzetbaar is, moet later echter duidelijk worden. "We zijn Alfred niet lang kwijt, maar we moeten richting Go Ahead voorzichtig zijn. We bekijken zijn situatie van dag tot dag. Eind van de week is er duidelijkheid of Alfred kan spelen of niet", aldus fysiotherapeut Erik ten Voorde.

Finnbogason is momenteel topscorer van de Eredivisie met veertien treffers. Afgelopen weekeinde was hij niet inzetbaar wegens de kwetsuur, die hij op vrijdag tijdens de training opliep.

FIFA spreekt duikelaars aan op geweten

Schwalbes en het simuleren van blessures. Steeds vaker en steeds meer zijn deze twee vormen van onsportief gedrag onderdeel van het voetbalspel geworden. De FIFA wil ingrijpen.

Voormalig international topscheidsrechter Massimo Busacca, die tegenwoordig hoofd van de arbitragecommissie van de FIFA is, laat in een interview met Reuters weten dat hij genoeg heeft van simulatie.

"We hebben fair-play nodig", zegt de Zwitser. "Je moet een wedstrijd niet willen winnen op basis van oneerlijk en vals spel. Wat zeg je tegen je kinderen als je thuis komt? Zeg je: Ik heb vandaag gewonnen door vals te spelen? Het moet een eer zijn om wedstrijden op basis van eerlijk spel te winnen."

Busacca hoopt dat het geweten van spelers een grotere rol gaat spelen op het veld. "Ik ben altijd positief en bij de FIFA promoten we het belang van fair-play. Supporters willen genieten van het voetbal, dus moet het zo eerlijk mogelijk verlopen."

De oud-arbiter laat weten dat hij in zijn loopbaan te maken heeft gehad met opvallend eerlijke voetballers. "Het is me twee keer overkomen. Ik vroeg een speler of hij zeker wist dat het een overtreding was. Hij zei van niet en bood zijn excuses aan. Daarop paste ik mijn beslissing aan. Stel je voor dat we dit vaker zouden zien."

The Hobbit krijgt LEGO-game

Vandaag is officieel bekendgemaakt dat LEGO The Hobbit in het voorjaar van 2014 zal uitkomen voor PS3, PS4, Xbox One, Xbox 360, PS Vita, Wii U, 3DS, Windows en Mac. De game is gebaseerd op de eerste twee films uit de Hobbit-trilogie.

De spelers krijgen de kans om met LEGO-varianten te spelen van Bilbo, Gandalf en alle dwergen die op avontuur gaan. Elk speelbare personage heeft zo zijn eigen speciale kracht. De speler zal ook bekende locaties uit het boek en de film bezoeken en er zal zat te doen zijn qua bouwen, vechten en puzzels oplossen.

De game wordt ontwikkeld door TT Games en past ook bij de echte LEGO-setjes die in ontwikkeling zijn over The Hobbit.

[NBA] Rose mist opnieuw seizoen

Derrick Rose mist de rest van het seizoen in de NBA. De ster van Chicago Bulls werd maandag succesvol geopereerd aan een gescheurde meniscus in zijn rechterknie. Zijn herstel gaat echter nog maanden duren, maakten de Bulls bekend. Het NBA-seizoen begon pas vorige maand en loopt nog tot begin juni volgend jaar.

Vorig seizoen moesten de Bulls het ook al zonder Rose stellen. Toen revalideerde hij nog van een zware blessure die hij in de play-offs van het seizoen 2011-2012 opliep. Rose liep zijn nieuwe blessure vrijdag op in de wedstrijd tegen Portland Trail Blazers.

In 2011 werd hij verkozen tot waardevolste speler van de NBA. Sindsdien speelde hij slechts vijftig wedstrijden. Een volledig seizoen in de NBA duurt 82 wedstrijden. In de play-offs komen daar nog maximaal 29 duels bij.

Piraatje spelen op je mobiel

Ubisoft heeft vandaag een trailer uitgebracht van Assassin's Creed Pirates. In het mobiele spel zullen spelers met het personage Alonzo Batilla spelen. Het is de bedoeling dat je je schip met voltallige bemanning naar schatten laat zoeken.

Ubisoft Parijs heeft voor de mobiele game een volledig nieuwe engine gebouwd. De game komt 5 december uit op Android en iOS voor verschillende apparaten. Bekijk de eerste beelden hieronder.

'Religieus geweld CAR moet bestraft worden'

De nieuwe machthebbers in de Centraal-Afrikaanse Republiek moeten hun voormalige wapenbroeders straffen die het dorp Camp Bangui hebben verwoest. Dat bepleit Human Rights Watch in een maandag verschenen rapport. De aanval op het christelijke dorp door de voor het merendeel islamitische opstandelingen doet de mensenrechtenorganisatie vrezen voor etnische zuiveringen of zelfs genocide.

Ooggetuigen hebben verklaard dat troepen van rebellencommandant Abdallah Hamat Camp Bangui op 10 november van de kaart hebben geveegd, zei HRW maandag. De doden die bij de aanval vielen konden nog niet worden geteld omdat het in het gebied te onveilig is.

Hamat en zijn manschappen maakten voorheen deel uit van de Seleka, de rebellenalliantie die in maart de macht overnam in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Seleka-leider Michel Djotodia, die zichzelf tot president heeft uitgeroepen, heeft de alliantie na zijn machtsgreep officieel ontbonden. Maar een groot aantal rebellen legde de wapens niet neer, voegde zich niet in de gelederen van Djotodia's leger en opereert nu zonder zich door de president iets te laten gezeggen.

Hamat, die zich generaal noemt, zou van het geweld in de CAR een strijd tussen moslims en christenen willen maken. Hij zou islamitische inwoners van Gaga, de noordelijke stad die als zijn uitvalsbasis dient, hebben opgeroepen voorraden aan te leggen voor de aanval op Camp Bangui. In dat plaatsje waren volgens de rebellencommandant anti-balaka gelegerd, door de verdreven president François Bozizé in het leven geroepen christelijke burgermilities.

"Van plaatselijke vervoerders in Gaga eiste Hamat motorfietsen op", schrijft Human Rights Watch in het rapport. Hij verzocht de islamitische inwoners vervolgens in het Arabisch om brandstof en 'giften'. "Zijn er hier geen trouwe moslims die ons brandstof kunnen schenken zodat we de strijd kunnen aanbinden met de vijand?", vroeg Hamat volgens HRW een in Gaga verzamelde menigte.

Hamat verdedigde zijn optreden in Camp Bangui en noemde de aantijgingen overdreven, zegt Human Rights Watch. Zijn troepen zouden in het dorp inderdaad slaags zijn geraakt met burgermilities, maar 'er zijn hooguit vier huizen afgebrand'. "Mijn ondergeschikten mogen geen chaos stichten. Doen ze dat toch, dan zal ik hen straffen. Ik wil vrede. Ik wil dat mensen weer naar huis terug kunnen."

De losgeslagen rebellen maken zich de laatste maanden volgens hulporganisaties schuldig aan moordpartijen, marteling en verkrachting. Veel van die gruweldaden zouden zich afspelen in het ontoegankelijke noorden van het land. Over dat geweld hoort de wereld slechts zo nu en dan, van een enkele ontsnapte ooggetuige.

In het maandag uitgebrachte rapport beticht Human Rights Watch Hamats troepen er ook van kindsoldaten te ronselen en in te zetten.

Pakistan gaat nu zelf dooddronen

De Pakistaanse krijgsmacht beschikt over een vloot in eigen land ontwikkelde drones. De onbemande vliegtuigen, Burraq en Shahpar genoemd, zullen door de landmacht en de luchtmacht worden ingezet, zo is maandag bekendgemaakt.

Pakistan heeft kritiek op de droneaanvallen die de Amerikaanse CIA uitvoert op islamitische extremisten in het noordwestelijke Pakistaanse grensgebied met Afghanistan. Het heeft tevergeefs bij de Verenigde Staten aangedrongen op de levering van gewapende drones om daarmee zelf de militanten te kunnen aanvallen. Washington wil echter niet op het verzoek ingaan, vanwege het geheime karakter van de technologie en omdat het betwijfelt of Pakistan de Amerikaanse vijanden wel echt wil aanpakken.

Het is onduidelijk of de Pakistaanse drones bewapend zijn. Volgens militaire en civiele betrokkenen heeft Pakistan gebrek aan precisiemunitie en geavanceerde richttechnologie. Maar zelfs als Islamabad wel over de benodigde technologie beschikt, dan nog zijn de Pakistaanse drones te klein om het soort raketten te vervoeren die de Amerikaanse Predator en Reaper kunnen afschieten. De Pakistaanse onbemande vliegtuigjes hebben ook een veel kleiner bereik dan de Amerikaanse toestellen.

Nederlanders geven 30 miljoen aan Filipijnen

De opbrengst van de actie voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan op de Filipijnen op giro 555 is inmiddels boven de dertig miljoen euro uitgekomen. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) melden maandag dat giro 555 nog zeker tot en met januari open blijft, omdat het geld nog blijft binnenkomen.

De tussenstand bedraagt inmiddels 30.170.982 euro, tegenover 28.266.535 euro afgelopen vrijdag. Na de nationale actiedag vorige week maandag stond de teller al op 18,5 miljoen euro.

SHO-actievoorzitter Henri van Eeghen noemt de steun van de Nederlanders voor de slachtoffers op de Filipijnen hartverwarmend. Mensen geven volgens de SHO dit keer ook geld via nieuwe manieren als direct mobiel op Facebook en Twitter of met behulp van speciale apps.

De hulpoperatie komt volgens de SHO steeds beter op gang. Zo zetten meerdere organisaties campagnes op waardoor de lokale bevolking de kans moet krijgen in het eigen levensonderhoud te voorzien, bijvoorbeeld door het ruimen van puin. In negentig gemeenten krijgen mensen nieuwe vissersboten, zodat ze weer geld kunnen verdienen.

Het officiële dodental door de tyfoon is opgelopen tot boven de 5200. Ruim dertien miljoen Filipijnen zouden slachtoffer zijn van de ramp. Zo'n 1,1 miljoen huizen zijn verwoest, waardoor 3,4 miljoen mensen dakloos zijn geworden. Daarvan hebben er 240 duizend tijdelijk onderdak in een van de ruim duizend evacuatiecentra.

Struiken langs A325 na fataal ongeval met 5-jarige

Langs de A325 in Arnhem-Zuid worden struiken geplaatst na het ongeval eind oktober waarbij een 5-jarig jongetje uit Arnhem omkwam. Dat heeft de gemeente Arnhem maandag besloten, ondanks dat er volgens de gemeente geen 'verkeerstechnische redenen' zijn om maatregelen te nemen.

Het slachtoffertje was samen met zijn moeder de hond aan het uitlaten. Het dier ontsnapte echter en het kind rende achter de hond aan. De hond rende via een dijkje en een groenstrook de rijbaan van de A325 op, gevolgd door het kind. De 5-jarige jongen werd daar geschept door een passerende auto.

De politie meldt maandag dat de omstandigheden op dat moment niet gunstig waren. Het was donker en er was veel verkeer op de weg. De automobilist was volledig verrast en heeft het ongeval niet kunnen voorkomen. Het kind bezweek ter plaatse aan zijn verwondingen.

De gemeente stelt maandag dat op de plek van het ongeval zich niet eerder ongelukken met voetgangers hebben voorgedaan. "Er zijn zelfs geen situaties bekend waarbij mensen dicht langs de snelweg liepen." Ook heeft de gemeente niets kunnen achterhalen over aangereden honden.

De inrichting zoals die langs de A325 komt volgens de gemeente op meer plaatsen in Nederland voor langs snelwegen en provinciale wegen. "Bovendien zijn ook vele 50-kilometerwegen levensgevaarlijk, wanneer een kind in het donker plotseling de weg op rent", aldus de gemeente.

Wethouder Martijn Leisink stelt dat de politieke en maatschappelijke discussie over de zaak aanhoudt. "Bij zo'n tragisch ongeval wil ik niet dat dit maandenlang de gemoederen blijft bezig houden." Daarom heeft hij besloten tot het plaatsen van de struiken, waardoor het veel lastiger moet worden plotseling de weg op te schieten.

Kluizen Rembrandtplein vol met wapens

Bij het legen van de kluizen van horecagelegenheden bij het Rembrandtplein in Amsterdam zijn 109 steek- en slagwapens aangetroffen. De kluizen worden gevuld door de portiers van veertien horecagelegenheden en regelmatig geleegd door de politie. Deze keer zaten ze volgens de politie wel erg vol.

In de kluizen lagen ook twaalf verschillende soorten gasbusjes, een breekijzer en grote hoeveelheden verdovende middelen in de kluizen, meldt de politie maandag. De wapens en andere goederen worden vernietigd.

Prťnatal stopt uitbuiting bij productie

Prénatal is van plan het akkoord over de werkomstandigheden in Bangladesh te tekenen. Het bedrijf laat maandag in een verklaring weten de laatste hand te leggen aan een studie naar de ondertekening. Minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) noemde het maandagochtend schandalig dat het bedrijf het akkoord niet ondertekent.

Het babyartikelenbedrijf laat weten een aantal weken geleden met de studie te zijn begonnen. "Het bedrijf onderschrijft dan ook de oproep van minister Ploumen om constant te blijven werken aan de verbetering van arbeidsomstandigheden", staat te lezen in de verklaring. Het bedrijf verwacht deze week met een verklaring over het akkoord te komen.

Ploumen bekritiseerden maandag ook Coolcat en Wibra voor het weigeren te tekenen van het akkoord. Coolcat-baas Roland Kahn laat aan Quote weten van plan te zijn het akkoord ook te tekenen. "Ik denk dat we het binnen een maand tekenen", aldus Kahn op de website van het tijdschrift.

[NBA] Bryant verlengt contract bij LA Lakers

Basketballer Kobe Bryant speelt ook de komende twee seizoenen nog voor Los Angeles Lakers. Dat heeft de Amerikaanse basketbalploeg maandag bekendgemaakt. De 35-jarige guard speelt al sinds zijn debuut in de NBA in 1996 voor de Lakers en gaat daar nu de twintig jaar volmaken. Hij is momenteel geblesseerd.

Bryant werd in de afgelopen zeventien seizoenen vijf keer NBA-kampioen met de Lakers. In het seizoen 2007-2008 werd hij gekozen tot waardevolste speler van de NBA en vijftien keer werd hij in het All-Starteam gekozen. Hij is bovendien topscorer aller tijden van de Lakers en de nummer vier van de NBA. In 2008 en 2012 werd hij met de ploeg van de Verenigde Staten olympisch kampioen.

Chantal Janzen wil rol als takkewijf

Chantal Janzen hoopt ooit nog een echt 'takkewijf' te spelen. De 34-jarige actrice, die maandagavond kans maakt op de Musical Award voor haar rol in Hazes-musical Hij Gelooft in Mij, komt om in het werk. Een rol als feeks staat echter nog hoog op haar verlanglijstje.

"Bij RTL 4 komen er mooie programma's aan, het tweede seizoen van Divorce, de film Soof en Hij Gelooft in Mij is verlengd", somt Janzen vandaag op in dagblad Metro. "Maar in de toekomst zou ik wel eens een echt takkewijf willen spelen, lekker pittig."

Janzen is genomineerd voor de Musical Award van beste vrouwelijke hoofdrol voor haar vertolking van Rachel Hazes, de weduwe van de volkszanger. Ze is vanaf 12 december te zien in de romkom Soof.


Chantal Janzen wil rol als takkewijf (Foto: Novum)

Daan Schuurmans wil regisseren

Daan Schuurmans hoopt zich na zijn geplande acteerklussen te richten op een mooie regieklus. Deze wintermaanden is de acteur te zien in drie bioscoopfilms (Het Diner, Mannenharten en Finn) en daarna volgen tv-series Heer & Meester en Nieuwe Buren. "Daarna hoop ik iets te gaan regisseren."

"Afgelopen jaar heb ik een aflevering van de misdaadserie Van God Los mogen maken. Dat vond ik echt fantastisch om te doen", zegt Schuurmans vandaag in De Telegraaf. "Je eigen fantasiewereld creëren is het leukst wat er is. Ik weet alleen even niet waar ik de tijd vandaan moet halen."


Daan Schuurmans wil regisseren (Foto: Novum)

Nazi-jagers jagen verder

Wegens gebleken succes breidt het Simon Wiesenthal Centrum de aanplakcampagne tegen de laatste onberechte oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog uit. De in juli begonnen posteractie heeft tips opgeleverd over 111 mogelijke verdachten in negentien landen, liet nazi-jager Efraim Zuroff van het SWC maandag weten.

Met de slogan 'Spät, aber nicht zu spät' ('Laat, maar nog niet te laat') looft de opsporingsorganisatie sinds juli beloningen tot 25 duizend euro uit voor informatie die kan leiden tot de arrestatie van oorlogsmisdadigers. "De respons overtrof al onze verwachtingen", zei Zuroff. De posters, die al in Berlijn, Hamburg en Keulen hingen, verschijnen daarom de komende tijd ook in Leipzig, München, Maagdenburg, Rostock, Stuttgart, Dresden, Neurenberg en Frankfurt.

Duitsland telt volgens Zuroff met 81 het grootste aantal mogelijke verdachten. Het onderzoek naar vier van hen is inmiddels overgenomen door het Duitse openbaar ministerie. Onder de vier zijn een vrouw die bewaakster zou zijn geweest in Auschwitz en andere kampen, en een man uit Berlijn die volgens justitie optrad als bewaker in het Zuid-Duitse concentratiekamp Dachau.

Het SWC heeft verder acht Amerikanen en drie Canadezen op de korrel.

Van der Laan spreekt Afrikanen over vluchtelingen

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan gaat met ambassadeurs van Afrikaanse landen in gesprek over de groep uitgeprocedeerde asielzoekers die in Amsterdam verblijft. "Deze landen doen vaak moeilijk als het gaat om het toelaten van gevluchte landgenoten die willen terugkeren", zegt Van der Laan maandag in een interview met NRC Handelsblad.

Van der Laan krijgt regelmatige Afrikaanse ambassadeurs over de vloer voor koffie. "Dat vinden die diplomaten leuk", aldus de burgemeester. "Maar de volgende keer dat ze komen, heb ik wel wat te bespreken."

De gemeente biedt onderdak aan de groep uitgeprocedeerde asielzoekers sinds begin vorige maand in een gekraakt kantoorpand zitten. Het komende halfjaar mogen de 159 asielzoekers hun intrek nemen in een voormalige gevangenis. "Ze verblijven in cellen, maar de deuren gaan niet op slot", aldus de burgemeester.

Van der Laan verzekert dat de opvang een tijdelijke oplossing is voor het probleem met de 159 asielzoekers. Hij belooft dat de groep niet groter wordt en dat ze moeten werken aan hun terugkeer.

Meer topmensen weg bij BlackBerry

Na het vertrek van bestuursvoorzitter Thorsten Heins vertrekken er nog meer bestuursleden bij BlackBerry. Dat heeft de noodlijdende telefoonmaker maandag bekendgemaakt.

Operationeel directeur Kristian Tear en marketingdirecteur Frank Boulben verlaten het bedrijf per direct. Beide werden ooit aangenomen door Heins. Financieel verantwoordelijke Brian Bidulka wordt vervangen door James Hersh. Bidulka blijf nog wel de rest van het boekjaar aan als adviseur.

Heins vertrok vorige maand, toen bekend werd gemaakt dat Blackberry een miljard dollar (740 miljoen euro) krijgt van een investeringsgroep. Hierdoor werd de verkoop van de telefoonfabrikant geannuleerd. Heins wordt momenteel tijdelijk vervangen door John Chen.

BlackBerry heeft grote moeite in de huidige smartphonemarkt producten aan de man te krijgen. Het dit voorjaar gelanceerde besturingssysteem BlackBerry 10 is niet het succes waarop werd gehoopt. Veel consumenten verkiezen Android of iOS als besturingssysteem voor hun telefoons. BlackBerry verloor dit jaar bovendien de derde plek wat betreft marktaandeel aan Windows Phone.

EU: overeenkomst met OekraÔne niet van tafel

De samenwerkingsovereenkomst tussen Oekraïne en de Europese Unie, die door Kiev op de lange baan is geschoven, is niet van tafel. Dat hebben voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso en voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy maandag gezegd.

Barroso en Van Rompuy hekelden de handelwijze van Rusland, dat Oekraïne onder zware druk heeft gezet om de overeenkomst in de ijskast te zetten. Vrijdag besloot de regering van president Viktor Janoekovitsj de ondertekening van het akkoord met de EU op te schorten, omdat het land het zich naar eigen zeggen niet kan permitteren de handel met Rusland te verliezen. Moskou heeft alles op alles gezet om de overeenkomst tussen Kiev en de EU te voorkomen.

Een voorwaarde van de EU voor de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst was dat de gedetineerde oud-premier Joelia Timosjenko de mogelijkheid wordt geboden in het buitenland een medische behandeling te ondergaan. Haar detentie is volgens het Westen politiek gemotiveerd. Het Oekraïense parlement wees wetsvoorstellen die Timosjenko's behandeling in het buitenland mogelijk hadden gemaakt, donderdag af.

Zondag gingen tienduizenden Oekraïners in het centrum van Kiev de straat op om te getuigen van hun EU-gezindheid. Het was de grootste demonstratie sinds de zogeheten Oranje Revolutie van 2004.

Maandag raakten honderden betogers in de Oekraïense hoofdstad slaags met de oproerpolitie. De betogers uitten hun woede over de anti-EU-beslissing van hun regering.

PvdA tegen commercialisering journalistiek

Het aandeel van eigenaars in mediabedrijven moet aan een maximum worden gebonden. Dat heeft PvdA-Kamerlid Martijn van Dam maandag geopperd in de Tweede Kamer. Volgens Van Dam kan zo worden voorkomen dat de journalistiek verder ten prooi valt aan commercialisering.

Volgens Van Dam wordt de journalistiek steeds verder uitgekleed. Dat komt onder meer doordat krantenbedrijven de afgelopen jaren in handen zijn gekomen van aandeelhouders met hoge rendementseisen. "Als je er twintig procent rendement uit wilt trekken, is de journalistiek het slachtoffer."

Van Dam stelde dat er landen zijn waar het percentage aandelen dat eigenaars in mediabedrijven mogen bezitten, aan een maximum is gebonden. Dat moet ook in Nederland worden onderzocht, stelde hij. Een bijkomend voordeel zou kunnen zijn dat eigenaars zich minder snel kunnen bemoeien met de inhoud van de nieuwsvoorziening.

In het onderzoek moet ook worden gekeken naar de rol van nonprofitbedrijven in de media. Van Dam wees erop dat veel kranten in het verleden in handen waren van stichtingen. Daarmee is volgens hem het maatschappelijk belang beter gewaarborgd.

'Pure criminelen' horen zes jaar eisen

Tegen vier mannen uit Overvecht die volgens de officier van justitie 'crimineel tot op het bot' zijn, zijn maandag straffen variërend van drie tot zes jaar cel geëist. Het viertal wordt verdacht van bedrijfsinbraken, een poging tot een plofkraak, wapenbezit, witwassen en het vormen van een bende.

De mannen pleegden de feiten in de periode van 2010 tot 2013 in diverse plaatsen in Nederland. Zo vond een poging tot een plofkraak en een autobrand plaats in Odijk en pleegden ze volgens het OM inbraken in Utrecht, Lelystad, Varsseveld, Groenlo, Wassenaar, Angerlo, IJsselstein, Sneek en Zuidbroek.

De mannen gingen volgens het OM professioneel te werk. Ze gingen op voorverkenning, kochten vluchtscooters, gebruikten portofoons en beschikten over wapens en explosieven zoals een pistoolmitrailleur en TNT. De schade was steeds enorm.

De officier van justitie eiste, afhankelijk van het aandeel in de diverse misdrijven, celstraffen van een keer drie jaar, een keer vijf jaar en twee keer zes jaar.

Geel PellŤ niet geregistreerd door KNVB

Graziano Pellè heeft een gelukje gehad. De gele kaart die hij tegen RKC Waalwijk ontving, is door de KNVB niet geregistreerd. Scheidsrechter Pieter Vink gaf Pellè drie minuten voor tijd een gele kaart, nadat hij een vermeende overtreding maakte.

De kaart werd echter door Vink aan de verkeerde speler gegeven, waardoor Pellè de prent niet op zijn naam heeft gekregen. Feyenoord laat op de officiële clubsite het volgende weten: "De gele kaart na een vermeende overtreding blijkt aan de verkeerde speler gegeven te zijn door scheidsrechter Pieter Vink. Nadat Feyenoord hiervan melding heeft gemaakt bij de KNVB, heeft de aanklager betaald voetbal besloten om op basis van de reglementen de gele kaart voor Pellè niet te registreren."

"Omdat op het wedstrijdformulier geen melding is gemaakt van de verwisseling, zal de gele kaart ook niet aan een andere speler worden toegekend", aldus de club uit Rotterdam.

Nog vier Nederlanders vermist in Filipijnen

Met vier Nederlanders in de Filipijnen is nog geen contact gelegd sinds tyfoon Haiyan over het land raasde. De vier wonen allemaal in de Filipijnen, meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandagmiddag.

Vrijdagmiddag was er nog geen contact geweest met vijf Nederlanders in de Filipijnen. Ook toen waren er geen toeristen meer bij.

De tyfoon verwoestte ongeveer twee weken geleden tienduizenden woningen en gebouwen. Het officiële dodental is opgelopen tot boven de 5200.

Moordenaars schoten mogelijk verkeerde dood

De daders die in september een 31-jarige man doodschoten in Amsterdam Zuidoost hebben zich mogelijk vergist in het slachtoffer. De politie meldt maandag hier rekening mee te houden. De mensen die het slachtoffer goed kenden, kunnen zijn dood volgens de politie op geen enkele manier rijmen met hoe de Somaliër in het leven stond.

Het slachtoffer werd 7 september in een portiek aan de Haardstee neergeschoten. De man verbleef in een flat van een vriend die een paar weken in het buitenland zat. Het slachtoffer overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedt dinsdag aandacht aan de zaak. De politie is onder meer op zoek naar mensen die meer weten over waar het slachtoffer zich mee bezighield.

Ribťry: "Ik verdien Gouden Bal"

Volgens Franck Ribéry bestaat er geen twijfel over wie de Gouden Bal 2013 moet krijgen. De Fransman kende een foutloos jaar, laat hij weten. "Kijk eens naar mijn prestaties over het hele jaar", zegt Ribéry in gesprek met Le Monde.

"Ik heb echt het verschil gemaakt. Ik scoor misschien niet iedere wedstrijd, maar ik zorg voor ontzettend veel dreiging. Zo kunnen mijn teamgenoten bijvoorbeeld makkelijker scoren. Ik verdien het dan ook om de Gouden Bal te winnen", vervolgt de Frans international van Bayern München. "Ik ben het hele jaar foutloos geweest en verkeer constant in goede vorm. Dat heb ik bij mijn club én de nationale ploeg laten zien."

Ook wijst hij naar de uitstekende prestaties van Bayern in het afgelopen seizoen. "Wat wij hebben bereikt is iets historisch. Dat lukt niet zomaar en moet ook worden meegenomen in de verkiezing."

Bondscoach IJsland verlengt contract met twee jaar

Lars Lagerbäck heeft zijn contract als bondscoach van IJsland met twee jaar verlengd en gaat dus ook tijdens de kwalificaties van het EK in 2016 aan de slag. Dat meldde de IJslandse bondsvoorzitter vandaag. 

De 65-jarige Zweed deelt de taak met Heimir Hallgrimsson, die voorheen als zijn assistent aan de slag was. "Ik heb hier de voorbije twee jaar met veel plezier gewerkt", vertelde Lagerbäck. "Het team boekt vooruitgang, net als de IJslandse clubs. Spijtig dat het in Kroatië op een teleurstelling is uitgedraaid.

Lagerbäck verwijst daarmee naar de play-offs van het WK in 2014, waar IJsland het op meost nemen tegen Kroatië. Na een gelijkspel in 0-0 bij de eerste wedstrijd, verloor IJsland met 2-0 in Zagreb. Lagerbäck staat sinds het begin van 2012 aan het roer bij IJsland. In 2002 en 2006 leidde hij Zweden naar de WK's, in 2010 tijdens de WK in Zuid-Afrika was hij bondscoach van Nigeria. 

FOK!filmtip van de dag: In the Shadow of the Sun (2012)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

In the shadow of the sun

In het kader van de IDFA, die momenteel weer bezig is, zijn er ook op de televisie weer de nodige documentaires te bekijken. De FOK!filmtip van de dag gaat vandaag naar het indrukwekkende In the Shadow of the Sun, die vanavond om 20.30 uur te zien is op Nederland 2.

In the shadow of the sun 2

De documentaire In the Shadow of the Sun speelt zich af in Tanzania, een land waar bijgeloof nog steeds een grote rol in de maatschappij speelt. Zo denkt men dat de lichaamsdelen van albino's rijkdom en voorspoed brengen en moeten mensen met albinisme voor hun leven vrezen. In de documentaire van Harry Freeland volgen we twee albino's die, ondanks alle gevaren en vooroordelen van anderen, toch hun droom proberen na te jagen. Om deze doelen te bereiken moeten de mannen niet alleen de vooroordelen van anderen maar ook hun eigen angsten zien te overwinnen.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Dochter regelt begrafenis tien jaar dode vrouw

De dochter van de vrouw die tien jaar dood in huis lag, regelt de begrafenis van haar moeder. De gemeente wist de vrouw te vinden en zij heeft laten weten haar moeder in besloten kring te willen begraven. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente maandag.

Rotterdam laat weten de familie van de vrouw indien nodig te helpen bij de uitvaart. De gemeente liet eerder weten de begrafenis van de vrouw te regelen, mocht er geen familie worden gevonden. De gemeente onderzoekt hoe het kon gebeuren dat de dood van de vrouw jarenlang onopgemerkt kon blijven.

De 68-jarige dochter gaf zaterdag een interview in het AD, waarin ze vertelde het contact met haar moeder twintig jaar geleden te hebben verbroken. "Ik was een ongewenst kind en dat liet ze voortdurend blijken."

De dode vrouw werd vorige week gevonden door de politie, nadat bouwvakkers aan de alarmbel hadden getrokken. Ze bleek zo'n tien jaar geleden op 74-jarige leeftijd te zijn overleden.

VVD wil minder publieke omroep

Niet alleen de publieke omroep, maar ook commerciële partijen moeten in aanmerking kunnen komen voor subsidie om nieuwsprogramma's te maken. Dat heeft VVD-Kamerlid Matthijs Huizing maandag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Huizing noemde het niet eerlijk dat nu alleen de publieke omroep overheidsgeld kan krijgen voor nieuwsproducties, terwijl er ook marktpartijen actief zijn die nieuws leveren. "Als er een andere partij is die zegt: hee, wij kunnen ook nieuwsprogramma maken, waarom zou dat niet kunnen?"

Nu is geen sprake van een gelijk speelveld voor commerciële nieuwsbedrijven, zei Huizing. Als voorbeeld noemde hij de nieuwsvideo's die de NOS gratis weggeeft. "Dat lijkt aardig, maar maakt het commerciële partijen die ook beelden aanbieden onmogelijk er een winstgevend businessmodel van te maken." De NOS moet voor die beelden een marktconform tarief gaan vragen, zei Huizing.

[Upd] Gudelj drie duels aan de kant

De aanklager betaald voetbal van de KNVB wil AZ-speler Nemanja Gudelj voor drie wedstrijden schorsen. De middenvelder werd zaterdag in het competitieduel tegen Roda JC in de negentiende minuut van het veld gestuurd wegens een charge op Anouar Kali. Zeven minuten eerder had ook zijn ploeggenoot Nick Viergever al rood gekregen.

De verdediger van de Alkmaarders ontving voor het vasthouden van de doorgebroken Guus Hupperts een voorstel van een duel schorsing. AZ speelde ondanks de numerieke minderheid met 2-2 gelijk tegen de Limburgers.

Joey van den Berg van sc Heerenveen wordt mogelijk voor twee duels geschorst naar aanleiding van zijn overtreding op PSV'er Adam Maher. De aanvoerder van de Friezen moest na amper een kwartier spelen al de kleedkamers opzoeken, maar desondanks eindigde de confrontatie in 1-1.

Ook Utrecht-verdediger Mark van der Maarel en Deniz Türüç van Go Ahead Eagles wacht waarschijnlijk een schorsing. Als het aan de KNVB ligt blijven beide spelers een wedstrijd aan de kant.

Update 17:18 uur

Nemanja Gudelj heeft het schikkingsvoorstel van drie wedstrijden schorsing geaccepteerd. Ook Joey van den Berg van sc Heerenveen accepteerde zijn schikkingsvoorstel en mist de komende twee duels van sc Heerenveen. Nick Viergever (AZ) en Mark van der Maarel (FC Utrecht) missen allebei de volgende wedstrijd van hun club.

Deniz Türüç van Go Ahead Eagles accepteerde als enige zijn voorstel van één duel schorsing niet. Komende donderdag verschijnt zijn zaak voor de tuchtcommissie.  

Huta Galung vindt nieuwe coach

Jesse Huta Galung werkt vanaf komend seizoen samen met de Belgische coach Tom Devries. Dat meldt de NOS maandag. De Nederlandse tennisser werd sinds begin 2012 bijgestaan door de Duitser Stephan Ehritt-Vanc, die Huta Galung dit jaar onder meer vier challengertitels zag winnen.

De 28-jarige Huta Galung komt half december in actie op de KNLTB Tennis Masters in Rotterdam. De huidige nummer 101 van de wereldranglijst is door zijn prestaties afgelopen seizoen zo goed als zeker van een plaats in het hoofdtoernooi van de Australian Open in januari.

Emma Thompson hekelt Hollywood-hiŽrarchie

Emma Thompson heeft een bloedhekel aan beroemde acteurs die zich verheven voelen boven de rest van de mensheid. "Er heerst vooral in Hollywood een systeem van 'jij hoort er wel bij, jij niet'", zei de actrice zondag tijdens het Life In Pictures interview dat de Bafta hield tere ere van haar, schrijft The Hollywood Reporter. "Ik heb er een diepgewortelde haat voor."

"Er bestaan VIP-ruimtes bovenop VIP-ruimtes, en verschillende kleuren kaartjes voor premières", ging de 54-jarige Thompson verder. "Ik vraag me altijd af hoe je toch bij dat exclusieve clubje kunt komen."

Thompson vindt John Travolta absoluut geen ster die zichzelf te goed voor deze wereld voelt, maar ook hij had bepaalde sterrentrekjes waar ze een hekel aan heeft. De twee werkten samen aan Primary Colours uit 1998, volgens Thompson 'dat presidentsdrama dat niet gaat over Bill en Hillary Clinton'.

Travolta had een clausule in zijn contract waardoor hij laat op de set mocht komen als de vorige dag de opnames langer dan veertien uur hadden geduurd. "Maar daardoor zat een groot deel van de cast en crew te wachten, ze konden niets doen", legt Thompson uit. "Ik heb hem tussen de opnames door onomwonden verteld dat ik dat niet vond kunnen. Toen kregen we bijna ruzie op de set."

De actrice liet weten sowieso een grote hekel te hebben aan mensen die te laat komen. "Als ik het idee krijg dat iemand liever niet op de set is, dan zeg ik dat ze op kunnen hoepelen en beter iemand anders kunnen laten komen die wel graag wil."

Als perfect voorbeeld van hoe het ook kan, noemt Thompson Dustin Hoffman, met wie ze in 2008 Last Chance Harvey maakte. "Hij zat vast in het verkeer maar was zo bang dat hij iedereen op de set zou laten wachten, dat hij uit de auto is gesprongen, zijn schoenen uittrok en op zijn sokken naar de set is komen rennen. Dat noem ik nou commitment."

Thompson is vanaf 12 december te zien in het drama Saving Mr. Banks. Ze speelt de Britse schrijfster P.L. Travers, die twijfelt of ze haar manuscript van Mary Poppins wil slijten aan Walt Disney, gespeeld door Tom Hanks.


Emma Thompson hekelt Hollywood-hiërarchie (Foto: Novum)

Weer goud voor Sinterklaasfilm

De Nederlandse familiefilm Sinterklaas en de Pepernoten Chaos van Martijn van Nellestijn heeft afgelopen weekend de honderdduizendste bezoeker mogen verwelkomen. Daarmee heeft de film, die op 2 oktober in première ging, de status van Gouden Film behaald. Dat liet het Nederlandse Film Festival maandag weten.

Eerder deze maand werd de film De Club van Sinterklaas & De Pietenschool al goud. Die film ging op 8 oktober in première.

In Sinterklaas en de Pepernoten Chaos heeft de harde zakenman Brutus Brein, een rol van Tony Neef, last van de economische crisis. Alleen Sinterklaas lijkt opvallend immuun voor financiële tegenvallers. Daarom wil hij zijn producten aan de goedheiligman verkopen. Wanneer Sinterklaas aangeeft geen interesse te hebben, bedenkt Brein echter een list om hem te beroven. De film draait momenteel in 110 bioscoopzalen in Nederland.


Weer goud voor Sinterklaasfilm (Foto: Novum)

Diemense de cel in voor oplichting via Marktplaats

Een 25-jarige vrouw uit Diemen is veroordeeld tot negen maanden cel voor oplichting via Marktplaats. De vrouw bood concertkaartjes aan die ze vervolgens niet leverde. Ze heeft op die manier zo'n vijftig mensen opgelicht en vijfduizend euro buitgemaakt.

De vrouw deed zich ook voor als een verhuurder van een woning en verkoper van kleding. Ook daarbij inde ze geld, maar leverde ze niets. De vrouw was al eerder veroordeeld voor oplichting, diefstal en valsheid in geschrifte.

De rechtbank legde de vrouw ook een voorwaardelijke celstraf van drie maanden op. Ook moet ze de gedupeerden een schadevergoeding betalen. Justitie had twaalf maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist tegen de recidiviste.

De 34-jarige vriend van de Diemense kreeg een werkstraf van tachtig uur voor het profiteren van de opbrengst van de oplichting.

J.J. Abrams krijgt Emmy Award voor hele oeuvre

Filmmaker J.J. Abrams wordt tijdens de 41e editie van het International Emmy Awards Gala in het zonnetje gezet. Hij krijgt op maandagavond in New York een speciale prijs voor zijn gehele oeuvre. Zachary Quinto, die in Abrams' Star Trek-films de rol van Spock speelde, zal de prijs overhandigen.

Bruce Paisner, directeur van de International Academy of Televison Arts and Sciences, roemt Abrams als een van de grootste creatieve geesten van dit moment. "Hij heeft op zijn 47e al de standaard gezet en zijn series als Felicity en Lost zijn voorbeelden geweest voor vele andere televisiemakers."

"Ook is hij heel goed in anticiperen op wat binnenkort in de belangstelling zal staan", gaat Paisley verder. Hij doelde daarmee vooral op de serie Person of Interest, over een overheid die een allesomvattend spionagenetwerk opzet ten koste van de privacyregels. Pas veel later kwam klokkenluider Edward Snowden met zijn onthullingen over de Amerikaanse inlichtendienst National Security Agency.

"Daarnaast kan Abrams op geheel nieuwe manieren naar bestaande personages en films kijken, getuige zijn remake van Star Trek", sloot Paisley af. Abrams is momenteel bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe Star Wars-film, waarvoor de verwachting immens hooggespannen zijn.

De International Emmy Awards worden uitgereikt aan tv-programma's van buiten de Verenigde Staten. Zo kunnen dus ook niet-Engelstalige programma's worden genomineerd. In totaal zijn 36 producties uit 19 landen in de race. Groot-Brittannië en Brazilië zijn koplopers met elk zes nominaties. Er zijn geen Nederlandse kanshebbers.


J.J. Abrams krijgt Emmy Award voor hele oeuvre (Foto: Novum)

ReŁnieshow Monty Python binnen minuut uitverkocht

De reünieshow van Monty Python was maandagochtend in minder dan 44 seconden uitverkocht. De Britse komieken hebben vier extra voorstellingen toegevoegd en geven van 1 tot en met 5 juli iedere dag een show in de 02 Arena in Londen. Dat heeft de BBC gemeld.

De vijf nog levende leden van Monty Python kondigden vorige week aan met een theatershow te komen. Nummer zes Graham Chapman stierf in 1989. Tijdens de voorstelling komen onder meer bekende acts van de komieken voorbij. Chapman krijgt een bijzondere plaats in de show, lieten de vijf weten tijdens een persconferentie over de reünie.

Het wordt de grootste show in dertig jaar van de vijf mannen. Monty Python gaf vier jaar geleden in New York een eenmalige voorstelling ter gelegenheid van hun veertigjarig bestaan.

Coolcat noemt uitspraken Ploumen schandalig

Coolcat vindt het schandalig dat minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) het kledingbedrijf 'aan de schandpaal nagelt' omdat het een akkoord over de werkomstandigheden in Bangladesh niet ondertekent. Directeur Roland Kahn vindt het triest dat de minister naar de media stapt.

Ploumen uitte maandagochtend in het AD felle kritiek op Coolcat, Wibra en Prénatal, die weigeren een akkoord te tekenen waarin ze beloven textielarbeiders in Bangladesh een veilige werkomgeving te bieden. Ondanks herhaaldelijke oproepen willen de drie bedrijven geen verantwoordelijkheid nemen, aldus de minister. Aanleiding voor de nieuwe afspraken is de fabrieksbrand in Bangladesh in april waarbij 1100 arbeiders omkwamen.

Kahn zegt nooit enig bericht van het ministerie te hebben gekregen. "De minister kan wel heel stoer roepen: weg met de uitbuiting, maar ondertussen hebben wij geen enkel telefoontje gehad." Kahn benadrukt dat het een goede zaak is om uitbuiting aan te pakken, maar hij snapt niet hoe enkele afspraken de kledingindustrie kunnen helpen. Volgens hem heeft Coolcat maar weinig productie in Bangladesh en zijn de regels al aangepast.

Volgens Kahn kan Ploumen haar aandacht beter richten op bijvoorbeeld de regering van Bangladesh, die heel wat sneller maatregelen kan nemen. Bovendien zou er wat aan de invoervrije status van Bangladesh moeten gebeuren. "Ik nodig de minister uit om daar eens naar te kijken", aldus de directeur.

Een woordvoerder van Ploumen zegt in een reactie dat Coolcat wel degelijk al eerder is gemaand om het akkoord te tekenen. Hoewel de minister de bedrijven niet kan verplichten, blijft ze het onder de aandacht brengen, aldus de zegsman.

Wibra en Prénatal waren maandag niet direct beschikbaar voor commentaar.

Wereldrecord voor Australische kerstversiering

Een Australisch gezin heeft opnieuw het Guinness World Record veroverd voor het ophangen van kerstverlichting. In totaal heeft het gezin 502.165 kerstlichtjes opgehangen op en rond het huis. Daarmee stoot de familie Richards de vorige recordhouder, een gezin uit LaGrangeville in de Verenigde Staten, van de troon. Dat had 'slechts' 346.283 lichtjes opgehangen.

Het is niet de eerste keer dat de familie Richards aan de haal gaat met het record. In 2001 gingen de Richards ook al de recordboeken in met 331.038 gekleurde lampjes.

In totaal is het huis van de familie Richards in Forrest, een voorstad van Canberra, versierd met vijftig kilometer lampjes. Vader David Richards heeft de lampjes zelf aangeschaft, maar de elektriciteitsrekening, voor een maand ongeveer zeventienhonderd euro, wordt betaald door een lokaal energiebedrijf. "Ik hou gewoon van Kerstmis", verklaart Richards zijn recordpoging.

Mensen kunnen langskomen om de kerstversiering te bewonderen. De familie Richards hoopt geld op te halen voor een goed doel.

Of David Richards zijn record in de toekomst gaat verdedigen is nog maar de vraag. Richards sluit het niet uit, maar heeft dan naar eigen zeggen wel een generator nodig om de verlichting te kunnen ontsteken.

Echtpaar India schuldig aan moord op dochter (14)

Een tandartsenechtpaar in India is maandag schuldig bevonden aan de moord op hun 14-jarige dochter. De dood van het meisje in 2008 - ze werd met doorgesneden keel gevonden - leidde tot veel ophef. Het echtpaar maakte niet alleen een einde aan het leven van hun dochter, maar ook aan dat van de man die hun huishouden runde, bepaalde de rechtbank.

De strafmaat wordt dinsdag bepaald. Rajesh en Nupur Talwar kunnen ter dood worden veroordeeld. Het tweetal liet weten zich gekwetst te voelen door de veroordeling en tegen de uitspraak in beroep te zullen gaan. De welgestelde Talwars, woonachtig in een buitenwijk van New Delhi, vinden dat ze het slachoffer zijn geworden van geklungel bij het politieonderzoek en van de mediahype die rond de zaak ontstond.

Toen de 14-jarige Aarushi in 2008 met doorgesneden keel werd gevonden in haar slaapkamer, ging de verdenking van de politie uit naar de Nepalees die het huishouden runde en die nergens was te bekennen. Uitiendelijk werd zijn lijk gevonden op het dakterras boven de kamer van Aarushi.

Er werden anderen in de zaak ondervraagd, maar er kwam maar geen schot in. De Talwans vroegen in 2011 zelf om een nieuw onderzoek. Dat heeft er nu toe geleid dat zij schuldig zijn bevonden. Ze mochten het proces in vrijheid afwachten, maar werden maandag na de uitspraak meteen in hechtenis genomen.

Mol terug als F1-commentator

Olav Mol gaat vanaf komend seizoen het commentaar geven bij de Formule 1-races op Sport1. Hij vervangt hier Ronald van Dam, die overigens wel de vrije trainingen blijft becommentariëren. Voor co-commentatoren Robert Doornbos en Christijan Albers is geen plek meer bij de sportzender.

Mol geeft al sinds begin jaren '90 het commentaar bij de Formule 1, zowel bij RTL als later bij SBS. Ook toen de rechten weer terug gingen naar RTL verhuisde hij weer mee, maar bij het overgaan van de rechten naar Sport1 dit jaar was er geen plek meer voor hem. Aan het begin van het seizoen werden de samenvattingen bij Veronica nog wel door Mol van commentaar voorzien, maar na een conflict later in het seizoen stopte hij hier mee.

De kijkcijfers van de Formule 1 op Sport1 en het commentaar op het commentaar van Van Dam zouden de voornaamste redenen zijn om Olav Mol zijn oude baan weer op te laten pakken. Het commentaar zal overigens vanaf locatie verzorgd worden, en niet vanuit een studio in Nederland zoals de afgelopen jaren gebruikelijk was.

Groep jonge afpersers aangehouden in Amsterdam

In Amsterdam is een groep jongeren aangehouden die maandenlang middelbare scholieren uit Amsterdam-Zuid hebben afgeperst. Door te dreigen met geweld maakten ze onder meer laptops, sieraden, geld, iPhones en kledingstukken buit, laat een woordvoerder van de politie weten.

De groep zou bestaan uit zeker elf jongens van tussen de 15 en 18 jaar oud. Sommigen zitten zelf ook nog op school. Maandagochtend zijn vijf van hen aangehouden, onder wie de 18-jarige leider van de jeugdbende. Bij de politie zijn tot nu toe tien aangiften binnengekomen.

De jongeren werkten volgens de politie in wisselende samenstelling. Hun slachtoffers waren voornamelijk tweede- en derdeklassers. Ze maakten contact met de scholieren op school en op het Museumplein, Leidseplein en in het Vondelpark.

Berlusconi blijft strijden om senaatszetel

De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi blijft vechten voor zijn zetel in de senaat. Hij beweert dat uit documenten uit de Verenigde Staten, die kortgeleden zijn opgedoken, blijkt dat zijn veroordeling wegens belastingontduiking onterecht is. Berlusconi beweert onschuldig te zijn, maar het proces is voorbij en de hoogste Italiaanse rechtbank heeft Berlusconi's veroordeling reeds bevestigd.

De Italiaanse senaat stemt nog deze week over de senaatszetel van de oud-premier. De vraag is of deze hem moet worden afgenomen nu hij schuldig is bevonden aan belastingontduiking. Berlusconi heeft eerder gezegd dat het afnemen van zijn senaatszetel neerkomt op een staatsgreep, hoewel hij zelf officieel geen rol meer speelt in de huidige regering.

Nederland driesterrenrestaurant rijker

Nederland telt sinds maandag een nieuw driesterrenrestaurant. Restaurant De Leest uit Vaassen heeft er een derde Michelinster bij gekregen. Dat heeft de bandenfabrikant maandag bekendgemaakt bij de presentatie van de nieuwe Michelingids.

De keuken van De Leest biedt volgens Michelin 'een elegant contrast tussen zoet, zuur en smaak'. Elk gerecht draagt volgens de inspecteurs de signatuur van chefkok Jacob Jan Boerma.

Omdat Oud Sluis in het Zeeuwse Sluis in december de deuren sluit, blijft het aantal driesterrenrestaurants op twee staan. De andere is De Librije in Zwolle, die sinds 2004 drie sterren heeft. De sluiting van Oud Sluis is volgens Michelin 'een verlies voor de Nederlandse gastronomie'.

Nederland telt dit jaar in totaal 105 sterrenrestaurants, vier meer dan vorig jaar. Negen nieuwe restaurants hebben een ster gekregen, drie zaken gaan van een naar twee sterren. Het gaat om Bord'eau in Amsterdam en de Rotterdamse restaurants FG en Fred.

Michelinsterren worden vergeven aan restaurants met een uitzonderlijk goede keuken en een correcte bediening. Bij een goede beoordeling krijgen ze een plaatsje in de befaamde rode gids van de bandenfabrikant. Volgens Michelin dwingt de huidige economie de Nederlandse chefkoks tot creativiteit en flexibiliteit. Veel restaurants keren volgens de inspecteurs terug naar de basis.

Naast de sterren zijn er vijftien restaurants die een Bib Gourmand hebben gekregen. Deze restaurants serveren volgens Michelin goede maaltijden met een 'uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Ajax-spelers aan antibiotica voor duel BarÁa

Een aantal Ajacieden is niet geheel fit in aanloop naar de confrontatie met FC Barcelona van dinsdag. Tegen Heracles Almelo was het in de rust druk bij het Amsterdamse toilet, omdat meerdere spelers kampten met buikloop, zo liet trainer Frank de Boer maandag weten op een persconferentie.

"We hebben gekeken of het in het eten kon zitten, maar het heerste gewoon in de groep", verklaarde De Boer. Onder anderen Lasse Schöne had er last van. "Lasse is de hele week al niet honderd procent, hij zit nu vol aan de antibiotica. Dat geldt voor nog een speler."

De Boer ziet dit keer meer kans tegen Barcelona

Frank de Boer denkt dat Ajax dinsdag tegen FC Barcelona meer kans op een goed resultaat maakt dan tijdens de eerste wedstrijd in Spanje. "Ik denk dat we nu beter in vorm zijn", liet de trainer een dag voor Champions League-ontmoeting in Amsterdam weten. "Dat heeft met zelfvertrouwen te maken en het geloof in elkaar."

"Ik denk dat iedereen het gevoel heeft dat we moeilijk te verslaan zijn", vertelde De Boer, die zijn ploeg in Camp Nou nog met 4-0 zag verliezen. "Qua voetbal en spelopvatting maken we minder fouten. Daarnaast staan we beter in de omschakeling. Dat is een groot verschil ten opzichte van die periode."

De coach van de Amsterdammers verwacht een aantrekkelijke wedstrijd. "Het zijn twee teams die aanvallend willen spelen, dus ik denk dat het een feest wordt. Ik hoop dat wij het beste uit onszelf kunnen halen. We zullen in de laatste fases de juiste keuze moeten maken. Dat hebben we in Camp Nou niet gedaan."

De Nederlandse kampioen kan weer beschikken over Lerin Duarte, die na zeven weken terugkeert in de selectie. De middenvelder is hersteld van een enkelblessure, maar of hij in de basis begint, wilde De Boer niet zeggen. Ook de invulling van de spitspositie, liet de coach nog in het midden. Voor die plek ziet hij Danny Hoesen, Davy Klaassen en Lasse Schöne als opties.

Ajax kan tegen Barcelona nog geen beroep doen op op Kolbeinn Sigthorsson (enkelblessure), Siem de Jong (hamstring), Bojan Krkic (hamstring) en Ruben Ligeon (teen).

Bij Barcelona ontbreekt onder anderen Lionel Messi. "Natuurlijk is het een aderlating voor ze, omdat hij naast zijn doelpunten ook veel assists geeft", zei De Boer over de Argentijn. "Maar ze hebben zo veel goede spelers."

Apple boycot Zwarte Piet

De rel rond Zwarte Piet is nog steeds niet over zijn hoogtepunt heen. Niemand minder dan grootmacht Apple boycot de zwarte kindervriend nu ook.

In tegenstelling tot Android, moet Apple voor iedere app vooraf toestemming geven voordat deze te downloaden is. Een app met Zwarte Piet komt niet in de Appstore. Het programmaatje is namelijk te aanstootgevend, zo vindt Apple.

Met behulp van de app kunnen kinderen hun eigen gezicht laten verschijnen tussen Zwarte Piet en Sinterklaas, maar dat mag niet van Apple. "Ik kan me wel voorstellen dat Amerikanen wat vreemd kijken naar de traditie van Sinterklaas hier in Nederland", verklaart producent Mike Steenvoorden van The Content Farm. "Dus wat dat betreft ben ik niet verbaasd dat Apple dit nu doet."

De maker gaat niet proberen het programmaatje alsnog in de Appstore te krijgen. Steenvoorden denkt dat dat een 'onbegonnen discussie', om de Amerikanen te overtuigen van de goedheid van Zwarte Piet.

Fietsen van Lampre gestolen

Vanochtend stond de Italiaanse wielerploeg Lampre-Merida een onaangename verrassing te wachten. Ze ontdekten dat er in het weekend was ingebroken in het hoofdkwartier van de ploeg. De buit bestond onder andere uit de nieuwe fietsen voor het komende seizoen, die gepresenteerd zouden worden tijdens het komende trainingskamp. 

Niet alleen de fietsen werden gestolen, de inbrekers namen ook de bus van de ploeg mee, die ook in het magazijn vlakbij Milaan stond. Op Twitter doet de Italiaanse formatie de oproep om uit te kijken naar fietsen. Op de website van de ploeg is te vinden welke andere spullen er zijn gestolen. 

Van Raaij roept PSV op tot investeren

Oud-voorzitter van PSV Harry van Raaij vreest voor een rampseizoen. Het tij moet snel keren, anders zakt de Eindhovense club alleen maar verder af. "Het is maar de vraag of je wel tiende wordt als je zo speelt", zegt de voormalig preses in het Algemeen Dagblad.

"Tel de punten van de laatste wedstrijden maar eens op. NEC en RKC hebben het in die periode niet slechter gedaan. Als PSV niet zo'n goed begin had gehad, dan hadden ze nu bij de ondersten gestaan."

Afgelopen zaterdag pakte PSV ternauwernood een punt tegen tien man van sc Heerenveen. "Het was zaterdag niet om aan te zien. Als Heerenveen met elf man had gespeeld, hadden we dik verloren. Ik maak me grote zorgen. Het proces waar PSV in zit, duurt inmiddels al zo lang. Er dreigt een vertrouwensbreuk met de supporters te ontstaan."

Volgens Harrie Timmermans, voorzitter van de supportersvereniging, moet PSV snel de transfermarkt op. "Het is investeren of accepteren. We moeten niet meer willen dat de financiële positie van de club in de waagschaal wordt gelegd. Maar we zijn ook geen bank. Het kapitaal moet op het veld staan. Als je voor veertig miljoen hebt verkocht heb je een zakje geld waar je iets mee kan doen. Investeer je niet dan moet je accepteren dat je zevende kunt worden. Daar moet je alleen wel eerlijk over zijn. Maak een keuze en communiceer die helder."

Ontslag turncoach Wevers in Almelo

Vincent Wevers is ontslagen als turncoach bij Bosan TON Almelo. Het bestuur van Topturnen Oost Nederland noemt een vertrouwensbreuk als reden voor het ontslag. Wevers was kritisch over de professionalisering van TON en gaat er vanuit dat hij daarvoor bestraft is. 

Wevers was tien jaar actief bij de organisatie waar zijn dochters Lieke en Sanne, Wyomi Masela en Yvette Moshage trainden. Wevers, die de vaste begeleiding was tijdens EK's en WK's, spreekt van een teleurstelling. "Sinds 1992 heb ik me samen met Gemma Tenniglo met hart en ziel ingezet om topturnen in Oost-Nederland op de kaart te zetten en op een professionele manier vorm en inhoud te geven."

De 51-jarige turncoach boekte veel succes en zag een nieuwe grote turnhal in Almelo gebouwd worden. "Om in de komende jaren deze toonaangevende rol te kunnen blijven spelen, heb ik mijn bezorgdheid geuit en erop aangedrongen om ook de bestuurlijke organisatie, die nu uit twee personen bestaat, te helpen 'professionaliseren'. Dat is me blijkbaar niet in dank afgenomen", vertelde Wevers vandaag. Wevers wil graag zijn kennis en vaardigheden blijven inzetten voor het vrouwenturnen In Nederland. Zijn dochters gaan nadenken over hun turntoekomst. 

Petitie om racistische grap Gordon

Om RTL ertoe te dwingen excuses aan te bieden voor Gordons racistische 'grappen' is een online petitie in het leven geroepen. "Nummer 39 met rijst?", zei het jurylid van Holland's Got Talent toen hij aan een Chinese kandidaat had gevraagd welk nummer hij zou gaan zingen.

Een vrouw uit Utrecht heeft op de website change.org een petitie geplaatst met de naam RTL: verontschuldig je voor Gordon Heuckeroths racistische opmerkingen richting de Chinese zanger Xiao Wang. De petitie lijkt zondagavond online te zijn gegaan. Maandag rond 13.30 uur stond de teller op ruim duizend ondertekenaars.

"Ik woon in Holland en ik ben geschokt dat veel Nederlanders zeggen dat dit niets voorstelt. Voor hen is het maar een grap, maar het kan erg pijnlijk zijn voor Chinezen", luidt de begeleidende tekst. "We willen dat RTL publiekelijke excuses aanbiedt aan de Chinese gemeenschap."

RTL 4 wilde maandagmiddag niet reageren op het initiatief. "We gaan er verder niet op in."

Van Hanegem: "Te afhankelijk van PellŤ"

Willem van Hanegem vindt dat Feyenoord zijn tactiek moet wijzigen. Met Graziano Pellè in de ploeg zoeken de Rotterdammers alleen maar de spits. "Dit Feyenoord heeft zichzelf veel te afhankelijk gemaakt van Pellè", zegt Van Hanegem in zijn column in het Algemeen Dagblad.

"Het lijkt erop of bij elke aanval hij en hij alleen in stelling gebracht moet worden. De rest doet voor spek en bonen mee en lijkt niet eens op het doel te mogen schieten."

"Als blijkt dat onze spits niet in goede doen is, dan moet je als team van tactiek veranderen. Dan mogen Clasie, Vilhena en anderen ook gaan knallen", vindt Van Hanegem.

"Ik zou de volledig op Pellè afgestemde tactiek eens ter discussie stellen en aan mijn spelers vragen wie er de verantwoordelijkheid voor de eerst volgende wedstrijd durft te dragen. Gewoon kijken wie er hun vinger opsteken."

Blom fluit in Europa League

Kevin Blom is donderdag actief in de Europa League. De Nederlandse scheidsrechter fluit de wedstrijd Legia Warschau - SS Lazio. Het is de 29e wedstrijd voor de arbiter in het Europese toernooi.

Legia heeft na vier wedstrijden nog altijd nul punten in Groep J. Lazio staat met acht punten tweede achter koploper Trabzonspor. Bas Nijhuis fluit de Champions League-wedstrijd tussen Steaua Boekarest en Schalke 04. Voor Nijhuis is dat zijn zevende wedstrijd in de Champions League.

Rekik: "Harde woorden gevallen"

Het is crisis bij PSV. Na het 1-1-gelijkspel tegen sc Heerenveen was de spanning om te snijden in de spelersgroep van de Eindhovenaren.

"Wat er gezegd is, houden we in de kleedkamer. Maar het ging er na afloop onderling hard aan toe. Dat is ook logisch. Je kunt als PSV een keer niet winnen, maar dat mag niet vijf keer achter elkaar gebeuren", zegt verdediger Karim Rekik in De Telegraaf.

Het missen van enorme hoeveelheden kansen zou een van de punten zijn geweest waar over is gepraat. "Je hoeft niet per se uitgespeelde aanvallen te hebben. Een kans is een kans. Het maakt niet uit hoe de bal erin gaat, als die er maar in gaat. Als je van vijf meter overschiet, dan kun je geen wedstrijden winnen", zegt Rekik. Door het gelijkspel staat PSV met twintig punten uit veertien wedstrijden op de achtste plaats in de Eredivisie.

UK Championship snooker in ander format

Dinsdag gaat het eerste major snookertoernooi van het seizoen weer van start. Editie 36 van de UK Championship in York. Samen met de masters en het wereldkampioenschap de belangrijkste toernooien van het jaar. Het format van de UK Championship is helemaal omgegooid. Vroeger deden er 32 spelers mee, nu zullen er 128 snookeraars aan de start verschijnen. 

Toen Barry Hearn in 2009 de grote baas werd in het snooker heeft hij gezegd dat hij het één en ander om zou gooien. Één van de belangrijkste aanpassingen is dat snookerspelers in de top zestien van de wereldranglijst geen beschermde status meer hebben. Voorheen was de top zestien verzekerd van deelname aan het toernooi en moest de rest zich nog zien te kwalificeren. Deze kwalificatiewedstrijden zijn nu komen te vervallen. 

Viervoudig wereldkampioen snooker John Higgins is blij met deze aanpassingen. "Het is goed dat iedereen in dezelfde ronde begint. Je speelt tegen nieuwe tegenstanders. Ook krijgen meer spelers ervaring van het spelen in een grote zaal met publiek en op televisie."

Titelverdediger Mark Selby zal in de eerste ronde spelen tegen de vijftienjarige Shane Castle. Naast Castle zijn nog zes andere amateurs toegelaten om het deelnemersveld te completeren. Wereldkampioen Ronny O'Sullivan speelt tegen Rhys Clark.  Luca Brecel, de achttienjarige Belg die vorig jaar de kwartfinale haalde, zal aantreden tegen Mike Dunn. 

Final Fantasy IV: The After Years nu mobiel verkrijgbaar

Final Fantasy IV: The After Years, de sequel van de vierde iteratie uit de serie die zich jaren nadien afspeelt, is verkrijgbaar voor iOS en Android. Voor €14,49 is de game de jouwe. Downloaden voor iOS doe je hier en voor Android hier.

 De game gaat over verschillende personages uit de originele game, maar ook over de nieuweling Ceodore. De game bevat nieuwe graphics, 3D-modellen en vaardigheden. Als je het origineel reeds op je mobiel hebt staan, ontvang je een bonus item.

'Sexy' brief voor halve ton te koop

De brief is 153 jaar oud, beplakt met negen zegels van 10 cent en afgestempeld te 's-Gravenhage. Het schrijven was bestemd voor iemand in Batavia, de hoofdstad van Nederlands-Indië. Envelopén brief worden vrijdag geveild bij Van Dieten Postzegelveilingen in Den Haag. Kenners noemen de brief sexy, een aanduiding die slaat op de 'overweldigende schoonheid en grote zeldzaamheid'. De geschatte opbrengst ligt tussen de 30.000 en 50.000 euro, aldus het veilinghuis.

Het stuk maakt deel uit van een collectie van de beroemde verzameling van A. de Peijper. Van Dieten noemt het zwaartepunt van de collectie het deel dat bestaat uit zegels en brieven van de oudste postzegelserie van Nederland, uit 1852.

Voor liefhebbers is er nóg een belangrijke reden de gang naar de veiling te maken: de beroemdste postzegel ter wereld, de zogenoemde Blauwe Mauritius, wordt er geëxposeerd. Deze zegel wordt door het Museum voor Communicatie in Den Haag uit de kluis gehaald. De waarde van deze zegel van Mauritius uit 1847, waarvan er slechts enkele bestaan, bedraagt ruim 1 miljoen euro.

Sexy brief voor halve ton te koop
Sexy brief voor halve ton te koop (Foto: ANP)

Moslimgroep dreigt met meer aanslagen in China

Een radicale moslimgroepering die strijdt voor onafhankelijkheid van de Oeigoerse regio Xinjiang in het noordwesten van China, heeft gedreigd met meer aanslagen. De Islamitische Partij van Turkistan (TIP) is vol lof over de dodelijke aanslag in Beijing van vorige maand en waarschuwt voor nieuwe terreuraanslagen in de Chinese hoofdstad.

De aanslag bij de Verboden Stad, in het hart van Beijing, kostte op 28 oktober de drie daders - een man, zijn vrouw en haar moeder - alsmede twee toeristen het leven.

De Chinese machthebbers wijten geweldsuitbarstingen in Xinjiang altijd al aan de TIP en vroeger aan haar voorgangster. Beijing zegt dat de autoriteiten het hoofd moeten bieden aan door extremistische Oeigoeren georganiseerde terreurdreigingen. Waarnemers betwijfelen echter of de TIP wel zo'n georganiseerd geheel is en in staat is aanslagen te coördineren.

Ene Abdullah Mansour, die zegt de leider van de TIP te zijn, heeft een ruim acht minuten durende videoboodschap uitgebracht, waarin hij meldt dat de aanslag in Beijing 'een jihadistische operatie' was. Mansour zegt verder dat de Grote Hal van het Volk een mogelijk volgend doelwit is.

"Chinese ongelovigen, weet dat jullie Oost-Turkistan de afgelopen zestig jaar een rad voor ogen hebben gedraaid, maar dat de bevolking daar nu wakker is geworden. De mensen hebben geleerd wie hun echte vijand is en ze zijn teruggekeerd naar hun eigen godsdienst. Ze hebben hun les geleerd", zo betoogt Mansour in zijn boodschap.

Tieten zijn steeds groter

Tetten. Tieten. Prammen. Jetsers. Voorgevel. Uiers. Memmen. Meloenen. Doppen. Koplampen. Harrie's. Balonnen. Klabatsers. Buste. Toeters. Airbags. De tweeling. Melkkannen. Boezem. Jopen. Voorbumpers. Funbags. Blaffers. Pluspunten. Bos Hout. Spiegeleieren. Hoe je ze ook noemt, borsten zijn tof.

Gelukkig is er steeds meer borst in de wereld. De Vlaamse ondergoedmaker Lingerie Van de Velde moet zelfs al beha's gaan introduceren met cupmaat J. Van de Velde, een internationale speler in vrouwenlingerie, is 'overtuigd van het nut van de J-cup', nog geen twee jaar nadat ze beha's met cupmaat I introduceerden.

Ook zien ze een grote verandering in de verkoopcijfers van de verschillende cups. Was vroeger cup B de meest verkochte maat, nu is dat de D-cup. En dat is niet omdat vrouwen massaal in dikke mormels veranderen. Beate Uhse ontdekte een tijd geleden al dat in onderwijdte 80 en 85 de verkoop van F-cups met 122 procent is toegenomen.

Rudy van den Broecke, borstenexpert van de UGent, stelt dat het niet komt doordat vrouwen massaal hun tieten laten vergroten. Ook zou het niet de 'schuld' van de pil zijn. Het komt eerder doordat vrouwen steeds langer worden, jonger puberteit bereiken en doordat hun moeders steeds dikker zijn en het kind daardoor aan meer insuline blootstellen.

Ilse DeLange en Waylon naar Eurovisie Songfestival

Ilse DeLange en Waylon vertegenwoordigen Nederland volgend jaar bij het Eurovisie Songfestival te Kopenhagen. Als The Common Linnets staan ze op de 59e editie van het liedjesfestijn, heeft de TROS maandag bekendgemaakt.

Het duo zal een countrynummer ten gehore brengen. "De beste nummers komen uit de country", aldus Waylon. Met welk specifiek nummer ze de bühne gaan bestijgen, zal in overleg met het comité nader worden beslist. Er zullen dus geen voorrondes plaatsvinden via het Nationaal Songfestival. 

Waylon heeft eerder een poging gewaagd Nederland te vertegenwoordigen bij het Songfestival. Hij zong in 2005 samen met Rachel (die blonde uit K-otic, weet je nog?) het Nederlandstalige nummer Leven Als Een Beest in de voorrondes van het Nationaal Songfestival. Dat jaar trad Glennis Grace echter vruchteloos op als afgevaardigde van Nederland bij het liedjesfestijn. Ilse de Lange heeft zich door Anouk laten inspireren tot deelname. Anouk heeft haar laten zien dat je het met een goed liedje ver kan schoppen. 

Wielerploeg Vino4ever wordt continentaal

Vino4ever heeft de continentale status gekregen. Dit meldt wielersite biciciclismo.com. Alexsander Vinokourov maakt zelf geen deel uit van de ploeg, hij is ploegleider bij Astana.

Het afgelopen jaar stond Vino4ever onder leiding van Sergei Kroetsjin en stonden renners als Taras Voropayev, Kirill Prolubnikov, Vitaly Marukhin, Sergei Vlassenko en Oleg Zemlyakov onder contract. Alexandr Shushemoin komt over van het continentale team van Astana.

[NFL] Patriots verslaan Broncos in overtime

De New England Patriots hebben vannacht de Denver Broncos in overtime verslagen. In het Gillette Stadium in Massachusetts stond het na vier kwarten 31-31. Een field goal was genoeg voor de winst voor de Patriots.

De wedstrijd kende twee boeiende helften. De Broncos hadden een volledig overwicht in de eerste helft, de Patriots juist in de tweede. In het eerste kwart kwamen de Broncos al op een 17-0 voorsprong. De eerste touchdown werd gescoord door Von Miller. Hij reageerde alert bij een fumble en wist zo de score te openen. Niet veel later verdubbelde Knowshon Moreno met een korte rush de score. Matt Prater scoorde met nog drie minuten te gaan in het eerste kwart de eerste field goal van de wedstrijd.

Het tweede kwart stond opnieuw in het teken van het scorend vermogen van de Broncos. Na zes minuten kwam de endzone van de Patriots in zicht voor de Broncos. Quarterback Peyton Manning gooide de bal strak door het midden die in de endzone gevangen werd door Jacob Tamme. Zo kwamen de Broncos op een voorsprong van 24-0. De Patriots konden hun draai aanvallend maar niet vinden.

De rust bleek ze echter goed te hebben gedaan. Al vroeg in het derde kwart maakte Julian Edelman een touchdown voor de Patriots. Pats' quarterback Tom Brady gooide de bal naar de hoek van de endzone en Edelman bleef de bal goed volgen. Zo kon hij om zijn directe verdediger heenlopen en de bal vangen. Deze touchdown gaf de Patriots weer strijdlust en dat werd niet veel later ook beloond. Brandon Bolden scoorde een rushing touchdown nadat Rob Gronkowski op pure wilskracht tot op 1-yard afstand van de endzone van de Broncos was gekomen. Gronkowski was even later wel de man die de touchdown scoorde. Met nog een halve minuut op de klok gaf Brady een harde pass door midden. Gronkowski wist ondanks de drukte in de endzone de bal te vangen en de achterstand te verkleinen tot drie punten.

De Patriots waren nu helemaal los en gingen in het laatste kwart door met scoren. Na ruim anderhalve minuut gooide Brady de bal naar Edelman die op de rechterflank stond. Hij passeerde met een schijnbeweging een verdediger van de Broncos en sprong vervolgens vol overtuiging de endzone binnen om de Patriots voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong te zetten. Stephen Gostkowski, die alle touchdowns van de Patriots van een extra punt had voorzien, schopte vervolgens een field goal binnen om de voorsprong op zeven punten te zetten. De Broncos wisten dat ze minimaal een touchdown nodig hadden om overtime te forceren. Daar gingen ze vol voor en die moeite werd uiteindelijk beloond. Met nog drie minuten te gaan was receiver Demaryius Thomas het eindstation van een pass van Manning. Zo stonden beide teams gelijk na zestig minuten speeltijd.

In overtime kwamen de Patriots wel tot scoren door middel van een field goal van Gostkowski. De Broncos zagen hun drive stranden. Zodoende dienden de Patriots de ploeg uit Denver hun tweede verliespartij van dit seizoen toe. 

Overige uitslagen: 

Thuis Uit Score
Atlanta Falcons New Orleans Saints 13 - 17
Kansas City Chiefs San Diego Chargers 38 - 41
Baltimore Ravens New York Jets 19 - 3
Detroit Lions Tampa Bay Buccaneers 21 - 24
Green Bay Packers Minnesota Vikings 26 - 26 (na overtime)
Houston Texans Jacksonville Jaguars 6 - 13
Cleveland Browns Pittsburgh Steelers 11 - 27
Miami Dolphins Carolina Panthers 16 - 20
St. Louis Rams Chicago Bears 42 - 21
Arizona Cardinals Indianapolis Colts 40 - 11
Oakland Raiders Tennessee Titans 19 - 23
New York Giants Dallas Cowboys 21 - 24
Washington Redskins San Francisco 49ers wordt vannacht gespeeld

Ronaldo twijfelachtig voor duel tegen Galatasaray

Cristiano Ronaldo kampt met een blessure aan zijn linkerhamstring. Dat heeft Real Madrid maandag bekendgemaakt. De Portugese sterspeler is nog een vraagteken voor de thuiswedstrijd tegen Galatasaray, woensdag in de Champions League.

De 28-jarige Ronaldo viel zaterdag tegen Almeria (5-0) kort na rust uit. Hij had de score geopend met zijn zeventiende competitietreffer. Real Madrid leidt de dans in groep B van de Champions League. Tegen de Turken kunnen de Madrilenen een plaats in de achtste finales veiligstellen.

Pťrez: "McLaren heeft verkeerde keuze gemaakt"

Sergio Pérez sloot gisteren een slecht seizoen af bij McLaren. Het team kon geen auto neerzetten die voor goede resultaten kon zorgen. Daarnaast besloot het team de Mexicaan geen contract meer te geven voor het komende seizoen en te vervangen door Kevin Magnussen.

"Of McLaren de juiste beslissing heeft gemaakt door mij aan de kant te schuiven, moet de tijd uitwijzen, maar ik denk dat ze een vergissing begaan", verklaarde Pérez in gesprek met Motorsport-Total. "We zullen nog wel zien. Misschien heb ik het wel bij het verkeerde eind, maar mijn carrière in de Formule 1 is sowieso nog niet voorbij en ik hoop dat ik bij mijn volgende team, ongeacht welk team dat is, succesvol kan zijn."

Pérez, die eerder furore maakte bij Sauber door daar enkele keren mee op het podium te finishen, zegt vrijwel zeker te zijn van een contract voor volgend seizoen. Een terugkeer bij Sauber ligt voor de hand, maar ook Force India schijnt nog in de markt te zijn voor de coureur, die aangaf dat hij in het afgelopen seizoen toch nog veel geleerd heeft als coureur.

Bollegraf niet verder als captain Fed Cup-team

Manon Bollegraf vertrekt als captain van het Nederlandse Fed Cup-team. In onderling overleg is besloten het aflopende contract van de voormalige tennisprof niet te verlengen, meldt de KNLTB maandag.

De tennisbond heeft een intensievere begeleiding van het Fed Cup-team voor ogen, met name op internationaal gebied. Aan die verwachting kan Bollegraf vanwege haar privésituatie niet tegemoetkomen. De 49-jarige Bollegraf had de Nederlandse tennissters sinds 2006 onder haar hoede.

"Ik heb de afgelopen acht jaar met ontzettend veel plezier gewerkt, maar helaas heb ik nu moeten besluiten dat het niet langer verenigbaar is met mijn privéleven", laat Bollegraf weten. "Ik wil de dames ontzettend veel succes wensen, ik zal ze altijd blijven volgen."

De KNLTB verwacht op korte termijn een opvolger aan te stellen voor Bollegraf.

Chemische sector ziet Nederland achterlopen

De chemische sector in Nederland dreigt op achterstand te geraken ten opzichte van de concurrenten in China, het Midden-Oosten en de Verenigde Staten. Daarvoor waarschuwt de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) maandag.

De vereniging constateert aan de hand van cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek dat de chemiesector in de eerste drie maanden van het jaar zes procent aan omzet heeft ingeleverd. Ook daalde de bezettingsgraad en de uitvoer.

Over het vierde kwartaal zijn de ondernemers in de sector somber gestemd. Slechts zeven procent voorziet omzetgroei over oktober, november en december. Gemiddeld rekent zestien procent van de Nederlandse industrie op meer omzet in het vierde kwartaal.

"De cijfers illustreren een structureel nadelige positie van de Europese chemiesector", stelt VNCI-directeur Colette Alma. "Deze door VNCI verzamelde cijfers bevestigen [..] dat de chemie in Nederland en Europa structurele achterstand oploopt door onder meer de opkomst van China, de groeiende 'speciaalchemie' in het Midden-Oosten en de relatief hoge grondstof- en energieprijzen in Europa ten opzichte van de VS door de lage schaliegasprijzen." Nederland heeft nog eens extra nadeel, vanwege de hoge energieprijzen, zegt Alma.

VNCI wil dat met urgentie wordt gewerkt aan het herstellen van het gelijke speelveld voor de wereldwijde chemische industrie. "De chemische industrie speelt een essentiële rol in de verduurzaming van Europa", schrijft de vereniging. Alleen als er gelijke kansen zijn voor de Europese chemie, kan die rol behouden worden. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) heeft al toegezegd zich in te zetten voor de concurrentiekracht door regels te verminderen. De sector zegt zelf ook 'vastbesloten te zijn het tij te keren' door in te zetten op onder meer energie-efficiëntie en innovatie.

Manchester United-icoon Foulkes (81) overleden

Manchester United-icoon Bill Foulkes is op 81-jarige leeftijd overleden. De voormalige verdediger speelde in de jaren vijftig en zestig in achttien seizoenen liefst 688 wedstrijden voor de Engelse club.

Foulkes was in 1958 een van de overlevenden van de vliegramp van München. Van de 44 inzittenden kwamen er 23 om, onder wie spelers als Roger Byrne en Duncan Edwards. Trainer Matt Busby overleefde de crash en onder zijn leiding veroverde Foulkes met United vier keer de landstitel. In 1968 won de club bovendien de Europa Cup door Benfica in de finale met 4-1 te verslaan.

Slechts drie spelers kwamen vaker dan Foulkes in actie voor Manchester United: Ryan Giggs, Bobby Charlton en Paul Scholes.

'Akkoord met Iran goed voor stabiliteit'

Qatar is tevreden over de overeenkomst over het Iraanse atoomprogramma. Volgens de Qatarese regering is het akkoord een goede stap richting meer stabiliteit in de regio. Saudi-Arabië, een van de machtigste Golfstaten, heeft eerder aangegeven ongerust te zijn over de handreiking van de VS aan Teheran.

Saudi-Arabië heeft zich tot dusver nog niet uitgelaten over het akkoord, maar enkele kleinere Golfstaten hebben hun steun inmiddels uitgesproken. Naast Qatar hebben ook Bahrein, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten zich positief uitgelaten.

Nucleaire top Den Haag kost 24 miljoen

De grote internationale top die in maart in Den Haag wordt gehouden over het voorkomen van nucleair terrorisme kost 24 miljoen euro, exclusief de kosten voor de beveiliging. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) maandag gezegd tijdens een persconferentie op het ministerie van Buitenlandse Zaken over de Nuclear Security Summit 2014.

De begroting is gebaseerd op ervaringen met vorige edities van de NSS in Seoul en Washington, en ook de toppen van de G8 en G20, zei Rutte. "Ik kan u verzekeren dat de top zo sober mogelijk zal worden georganiseerd, zoals u van dit kabinet gewend bent", zei Rutte verder. "Dreesiaans. Dat betekent bijvoorbeeld dat de delegaties en meereizende media zelf betalen voor de reis- en verblijfkosten."

Met 53 deelnemende landen en vier internationale organisaties, vijfduizend delegatieleden en drieduizend journalisten wordt de top de grootste internationale conferentie die Nederland ooit heeft georganiseerd. Mogelijk komt ook de Amerikaanse president Barack Obama naar Nederland. Of dat het geval is, laten de Amerikanen zelf weten. Maar Rutte heeft nog geen signalen ontvangen dat hij niet zal komen.

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen noemde de organisatie van de top een 'gigantisch project'. Er zijn ongelooflijk veel instellingen bij betrokken, van ministeries en de politie tot private partijen als Schiphol en HTM. Vorige week heeft een bijeenkomst plaatsgevonden met omwonenden van het World Forum, waar de top plaatsvindt. Zij zijn voorgelicht over de veiligheidsmaatregelen.

Volgens Van Aartsen was er 'veel begrip' van de zijde van de bewoners. De burgemeester doet er verder alles aan om de hinder en overlast voor de inwoners en hun directe omgeving zoveel mogelijk te beperken. Dat geldt ook voor Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), die binnen het beveiligde gebied zetelt. Gezien de situatie in Syrië moet die instelling gewoon kunnen doorwerken.

De burgemeester noemde Den Haag als 'internationale stad van vrede en recht' verder een 'logische plek' om de top te houden. Den Haag heeft enorm veel expertise in huis als het gaat om internationale betrekkingen en internationaal recht.

Countryzanger Mills (44) doodgeschoten in bar

Wayne Mills is zaterdag in een café in de binnenstad van Nashville doodgeschoten door de eigenaar van de zaak. De 44-jarige countryzanger kreeg ruzie met de caféhouder nadat hij een sigaret had opgestoken waar dat niet was toegestaan, meldt de politie.

Eigenaar Chris Ferrell heeft verklaard dat hij heeft geschoten uit zelfverdediging. Volgens ingewijden waren de bevriende Ferrell en Mills na sluitingstijd in de bar met een paar vrienden en bekenden toen het mis ging. De zanger overleed in een nabijgelegen ziekenhuis.

Mills toerde ruim vijftien jaar met zijn Wayne Mills Band. Toekomstige sterren als Blake Shelton en American Idol-winnaar Taylor Hicks stonden ooit in het voorprogramma van de formatie.

Curlingheren winnen derde wedstrijd op EK

De Nederlandse curlingploeg heeft maandag bij het Europees kampioenschap in de Noorse plaats Stavanger ook de derde groepswedstrijd in de B-divisie gewonnen. Oranje had tegen België slechts acht van de tien ends nodig om van ze te winnen. Het werd 9-3.

Het team onder leiding van skip Jaap van Dorp wist in het achtste end vier stenen midden in het huis neer te leggen zonder dat er een Belgische steen tussen zat. De voorsprong groeide daarmee naar zes punten, waarna België zich gewonnen gaf.

Nederland staat ongeslagen op de tweede plaats van de blauwe groep. De eerste plaats is voor Hongarije die een partij meer wist te winnen. Vanmiddag zullen beide landen tegen elkaar strijden om de koppositie in de groep. Een plek bij de beste twee is nodig om de play-offs te halen en om eventueel promotie af te dwingen naar de A-divisie. 

Enrique pas in februari terug bij Liverpool

Liverpool verwacht pas in februari weer te kunnen beschikken over José Enrique. De Spaanse linksback is maandag met succes geopereerd aan zijn rechterknie, meldt de Engelse club. Enrique had al langer last van het gewricht en kwam niet meer in actie sinds zijn invalbeurt tegen Fulham op 9 november.

De 27-jarige vleugelverdediger kan naar verwachting over tien weken de training hervatten. Hij werd zondag in de enerverende Merseyside-derby tegen Everton (3-3) vervangen door John Flanagan. Liverpool staat momenteel tweede in de Premier League, vier punten achter koploper Arsenal.

ADO niet bestraft voor ondermaatse grasmat

De slechte grasmat die ervoor zorgde dat de competitieduels tegen Vitesse en sc Heerenveen moesten worden afgelast, levert ADO Den Haag geen boete op. De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft de zaak geseponeerd, meldt de Haagse eredivisionist maandag.

De ontmoeting met Vitesse kon in september niet doorgaan vanwege de erbarmelijke staat van het veld. Die wedstrijd werd op 2 oktober ingehaald, maar de toestand van de grasmat was zo slecht dat ook het treffen tegen sc Heerenveen een paar dagen later werd afgelast.

De aanklager betaald voetbal begon daarop een vooronderzoek, maar acht de afgelasting van de twee duels niet verwijtbaar. ADO speelt zijn thuiswedstrijden in het Kyocera Stadion inmiddels op kunstgras.

ADO niet beboet voor slecht veld. (Foto: Pro Shots)

Forza 4 vs Forza 5

Nu de Xbox One officieel, over de grens, in de winkels ligt. Is het wachten op de eerste vergelijkingen tussen Xbox 360- en Xbox One-titels. Vanzelfsprekend gaat dit het beste tussen twee titels die elkaar direct opvolgen zoals, Forza Motorsport vier en vijf.

De video hieronder toont een ronde van Le Mans in de Peugeot 908 HDi, in zowel Forza Motorsport 4 op Xbox 360 als in de gloednieuwe Forza Motorsport 5 voor Xbox One.

Apple koopt bedrijf achter Kinect op

Apple heeft voor grofweg 350 miljoen dollar (258 miljoen euro) het bedrijf achter de Kinect-sensor opgekocht. Dat schrijft de financiële nieuwsdienst Bloomberg op basis van ingewijden. Het Israëlische Primesense bouwt sensoren die onder meer diepte en bewegingen kunnen registreren.

In een verklaring stelt Apple tegenover Amerikaanse techmedia 'vaker kleine bedrijven op te kopen en hier geen verdere uitspraken over te doen'. Dit is het standaard antwoord als de Amerikaanse techgigant een bedrijf overneemt.

Primesense is vooral bekend als het bedrijf achter de Kinect-sensor, die in samenwerking met Microsoft werd ontwikkeld voor de Xbox 360. Kinect is wereldwijd meer dan 24 miljoen keer verkocht. Voor een tweede versie van Kinect voor de nieuwe Xbox One-spelcomputer maakte Microsoft geen gebruik meer van de diensten van Primesense.

Daarop besloot Primesense te werken aan een verkleinde versie van de bewegingsgevoelige sensor voor smartphones en tablets. De chip, Capri genaamd, is goedkoper, energiezuinig en aanzienlijk kleiner dan Kinect. In een interview in juni zei mede-eigenaar Aviad Maizels tegenover techweblog Engadget dat de sensor zo klein moet worden dat het in allerlei apparatuur kan worden ingebouwd.

Het is aannemelijk dat Apple het bedrijf heeft opgekocht vanwege deze Capri-sensor. Wellicht gaat de sensor deel uitmaken van toekomstige iPads, iPhones en Macbooks.

Van Persie blijft last houden van lies

Robin van Persie is een vraagteken voor de Champions League-wedstrijd tegen Bayer Leverkusen. De spits kampt nog steeds met liesklachten. Van Persie ontbrak om die reden ook afgelopen weekend tijdens de competitiewedstrijd tegen Cardiff City. "De lies is op dit moment nog het probleem bij Robin, met zijn teenblessure gaat het al veel beter", zegt manager David Moyes.

De aanvaller liet eerder de oefeninterlands met Oranje tegen Colombia en Japan schieten omdat hij teveel pijntjes had. Van Persie wil niet langer met pijnstillers en injecties spelen en houdt daarom rust.

Moyes hoopt dat naast RVP ook Nemanja Vidic snel terugkeert. "We hopen hem net als Nemanja Vidic zo snel mogelijk terug te hebben. Ik hoop dat ze inzetbaar zijn woensdag, maar ik kan daar geen definitief antwoord op geven."

Schrijver Gerrit Krol (79) overleden

Schrijver en dichter Gerrit Krol is overleden. Dat meldt zijn uitgever Querido maandag. De in Groningen geboren Krol schreef meer dan vijftig romans, verhalenbundels, novellen, dichtbundels en essays. Hij is 79 jaar geworden.

Krol kreeg voor zijn werk onder meer de Constantijn Huygensprijs, de P.C. Hooftprijs, de Multatuliprijs en de Busken Huetprijs. In 2005 ontving hij een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn laatste roman, Duivelskermis, verscheen in 2007. Daarin beschrijft hij de gevolgen van de ziekte van parkinson.

Krol studeerde wiskunde en ging tijdens zijn studie bij Shell aan de slag als computerprogrammeur. Later werkte hij voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij. In 1962 verscheen zijn romandebuut De Rokken van Joy Scheepmaker.

"Querido verliest in Gerrit Krol een scherpzinnige, tegendraadse en geestige auteur, die zijn grote liefdes - de kunst en de wetenschap - in zijn bijzondere oeuvre verenigde en vereeuwigde", laat Querido-uitgever Annette Portegies weten.

Helft vergiftigingen door geneesmiddelen

Van alle vergiftigingen waarmee mensen zich vorig jaar hebben gemeld bij de arts of het ziekenhuis, is de helft veroorzaakt door het innemen van te veel geneesmiddelen zoals pijnstillers of rustgevende middelen. In 2012 werd dit 25.942 keer gemeld. Dit meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) in het Jaaroverzicht 2012.

Meestal gaat het om vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen, die doelbewust zijn ingenomen als zelfmoordpoging.

Acute vergiftigingen hoeven in Nederland niet ergens centraal geregistreerd te worden. Alleen vergiftigingen waarbij artsen en andere hulpverleners advies nodig hebben, worden bij het NVIC gemeld.

Helft vergiftigingen door geneesmiddelen
Helft vergiftigingen door geneesmiddelen (Foto: ANP)

Comeback Fršnk Schleck in AustraliŽ

Fränk Schleck maakt in januari tijdens de Tour Down Under zijn rentree in het peloton. De 33-jarige Luxemburger van Trek keert terug van een dopingschorsing, die hem afgelopen seizoen aan de kant hield. "Ik wil zo vroeg mogelijk aan het seizoen beginnen en had de keuze tussen Australië en Argentinië", liet hij optekenen in de Herald Sun van maandag.

Zijn jongere broer Andy geeft de voorkeur aan een trainingskamp in Spanje en laat de Tour Down Under schieten. "Andy heeft mij veel verteld over deze koers", vertelt de oudste Schleck. "Je moet afrekenen met een jetlag en de hitte, maar hij zei dat ik ervan zou genieten. Het is ook mooi dat ze het parcours wat heuvelachtiger hebben gemaakt."

Schleck kwam niet meer in actie op het hoogste niveau sinds zijn opgave in de Tour de France van 2012. Zijn dopingschorsing liep in juli af, maar wegens onenigheid met zijn ploeg Radioshack-Leopard kwam hij nog niet in actie.

Hart terug onder de lat bij Manchester City

Joe Hart keert woensdag in het Champions Leagueduel tegen Viktoria Plzen terug onder de lat bij Manchester City. Dat liet trainer Manuel Pellegrini weten. De 26-jarige doelman raakte eind vorige maand na een aantal weifelende optredens zijn basisplaats kwijt aan de Roemeen Costel Patilimon.

Of Hart ook in de Premier League weer mag starten, wilde Pellegrini niet zeggen. De Engelse goalie behield wel het vertrouwen van bondscoach Roy Hodgson, die hem vorige week in de oefeninterland tegen Duitsland negentig minuten liet spelen.

Manchester City heeft zich al geplaatst voor de achtste finales van de Champions League.

Olieprijs daalt na akkoord met Iran

(Novum/ABM FN) - De prijs voor een vat Brent-olie is maandag met drie procent gedaald naar 108,20 dollar (79,9 euro).

De olieprijs staat onder druk na het akkoord tussen Iran en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland over het atoomprogramma van de Islamitische Republiek.

De markt verwacht dat Iran de export zal opschroeven nu het Westen de handelssancties zal versoepelen. Dat doen de westerse landen in ruil voor een rem op het kernprogramma van Iran. De laatste weken anticipeerde de markt juist op een negatieve uitkomst van de onderhandelingen. De olieprijs steeg hierdoor de afgelopen weken van circa 104 naar ruim 111 dollar per vat.

Van der Garde had op een leuker slot gehoopt

Giedo van der Garde sloot gisteren zijn eerste volledige Formule 1-seizoen af met een achttiende plaats in de Grand Prix van Brazilië. De Nederlander zag daarmee zijn team Caterham op de laatste plaats eindigen in de constructeursstand.

"Mijn start was goed, maar ik moest kortstondig van het gas af om één van de Force India's te ontwijken", blikte de Nederlander na de race terug. "Zodoende kon Bianchi voorbij komen. Enkele ronden later kon ik echter weer van hem wegrijden en het gat vergroten tot een seconde of zeven."

In het restant van de race moest hij Bianchi na een drive through penalty weer voorlaten en eindigde dus op de achttiende plaats. Van der Garde, die nog een stoeltje zoekt voor het volgende seizoen, had op een leuker seizoenslot gehoopt.

"Dit is uiteraard niet de manier waarop je een seizoen wilt besluiten, maar over de hele breedte heb ik veel geleerd. We hebben hoogtepunten gekend, maar ook dieptepunten. Ik heb mogen werken met een groep fijne mensen die de sport net als ik met passie en toewijding benaderen."

'Minder reclamefolders in brievenbus'

Het aantal reclamefolders dat wekelijks wordt bezorgd is dit jaar voor het eerst in jaren gedaald. Dat meldt de NOS maandag. Tot vorig jaar steeg het aantal folders dat elke week bij huishoudens op de mat valt tot gemiddeld 37. Dit jaar is dat aantal met twee procent gedaald.

De branche houdt rekening met een verdere afname. Volgens folderverspreider Netwerk VSP kijken winkelketens en fabrikanten steeds kritischer naar waar en hoe vaak hun folder moet worden verspreid. Zo laat een fabrikant van grasmaaiers geen folders meer bezorgen in wijken waar flats staan.

Volgens Netwerk VSP wordt internet steeds belangrijker voor adverteerders en stijgt verder het aantal huishoudens met een nee-sticker op de brievenbus. Inmiddels heeft ongeveer 21 procent van de huizen zo'n sticker en daar komt jaarlijks een procent bij, aldus de NOS.

'FNV richt eigen cao-politie op'

FNV wil begin volgend jaar een 'bureau handhaving' oprichten om zelf te controleren of werkgevers cao-afspraken naleven. Dat schrijft De Telegraaf maandag. De cao-politie zal zich in eerste instantie vooral bezighouden met 'schimmige constructies' in de bouw en op en rond Schiphol, aldus voorman van de vakcentrale Ton Heerts in het dagblad.

Later controleert de handhavingseenheid ook andere branches en regio op naleving van de cao-afspraken, schrijft De Telegraaf. Niet alleen loonontduiking, maar ook premieontduiking zou op het programma staan. Volgens de ochtendkrant moet de FNV-politie nauw gaan samenwerken met de Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie.

Bayern verdenkt speler van lekken informatie

Bayern München denkt dat er een mol in de selectie zit. De basisopstelling van de Duitse club wordt telkens gelekt naar Bild. Bestuursvoorzitter Karl-Heinz Rummenigge denkt wel te weten wie de lekkende speler is.

"We gaan natuurlijk niet de Amerikaanse NSA inschakelen om de dader te achterhalen. Maar mijn dringende advies voor de verantwoordelijke is: stop hier onmiddellijk mee. Als hij niet ophoudt, kan hij grote problemen verwachten. Niet alleen met Pep Guardiola, maar met de hele club", aldus Rummenigge.

Bild publiceert voor iedere wedstrijd de vermoedelijke opstelling van Bayern München. De laatste tijd blijkt die steevast kloppend te zijn.

'RBS maakte bewust bedrijven kapot'

Banken, zo zegt men, zijn de motor van de economie. Zonder banken zouden veel ondernemingen geen krediet kunnen krijgen om te beginnen. Maar voor de Royal Bank of Scotland was dat kennelijk niet zo belangrijk. Die liet gezonde bedrijven opzettelijk failliet gaan om de inboedel goedkoop in te kunnen pikken.

De overheid kwam de wanpraktijken op het spoor na klachten over de Global Restructuring Group (GRG), één van RBS' takken. De taak van GRG is om zo veel mogelijk geld te schrapen uit slechte leningen. Daarvoor hebben ze verregaande mogelijkheden. Zo mogen ze leencontracten opzeggen, enorme rente vragen en grote boetes uitdelen.

Zakenman Lawrence Tomlinson verzamelde in opdracht van het Ministerie van Zaken bewijs dat ook gezonde leningen naar de GRG overgeheveld werden, vaak onder kleine technicaliteiten. GRG vroeg vervolgens torenhoge rentes en hoge servicekosten. Als het bedrijf dat niet kon betalen, werden ze voor weinig opgekocht door een andere tak van RBS.

Minister van Zaken Vincent Cable krijgt vandaag het verslag in handen en heeft het doorgestuurd naar de Financial Conduct Authority and the Prudential Regulation Authority: "Sommige beschuldigingen zijn erg serieus en ik verwacht een dringengd antwoord op de vraag welke maatregelen genomen zijn."

RBS ontkent natuurlijk alles: "GRG weet de meeste bedrijven waarmee het werkt weer gezond te krijgen, maar in alle gevallen werkt het samen met klanten in een erg stressvolle periode. Niet alle bedrijven die serieuze financiële problemen krijgen, kunnen gered worden." Volgens Tomlinson is dat echter allerminst waar. De meeste bedrijven zouden ofwel in de problemen blijven ofwel failliet gaan.

Overigens hebben de twijfelachtige praktijken RBS allerminst gered. De bank moest met belastinggeld geholpen worden en is nu voor 80 procent in staatshanden.

Nederlandse kunstobjecten beter beschermd

Musea kunnen straks niet zomaar kunstobjecten van nationale betekenis afstoten aan het buitenland of particuliere verzamelaars. De objecten krijgen een beschermde status, staat in nieuwe regels van de Nederlandse Museumvereniging. Musea die toch kunst willen afstoten moeten dat voortaan aangeven in een openbare database.

De strengere regels voor musea moeten kunstbezit beter beschermen. Aanleiding voor de maatregel is de veiling van het schilderij The Schoolboys van Marlene Dumas door Museumgouda in 2011. Volgens de regels had het museum het doek eerst moeten aanbieden aan andere musea. In plaats daarvan werd het op een veiling verkocht voor 1,2 miljoen euro.

Doordat alle af te stoten stukken verplicht moeten worden gemeld, kunnen andere musea snel zien of er werken tussen zitten die zij graag in hun collectie zouden willen. Als zich na twee maanden geen belangstellenden hebben gemeld, mogen de stukken alsnog weg. Dat geldt overigens niet als er een beschermde status op zit. Die stukken moeten binnen Nederland blijven. Musea die zich niet houden aan de regels kunnen geroyeerd worden.

Directeur van de Nederlandse Museumvereniging Siebe Weide is positief over de nieuwe regels. "Door de beschermwaardigheidtoets voorkomen wij dat belangrijke werken niet meer zichtbaar zijn voor het publiek in Nederland. Daarnaast wordt de hele procedure transparanter en effectiever", stelt hij in een verklaring.

Hoesen: "Denk dat ik eerste spits kan worden"

Nu Kolbeinn Sigthórsson en Siem de Jong geblesseerd zijn, krijgt Danny Hoesen weer een kans in de spits bij Ajax. Hij scoorde tegen Heracles Almelo binnen twee minuten. "De afgelopen periode was niet makkelijk", zegt Hoesen, normaliter bankzitter, in De Telegraaf.

"Ik had het gevoel dat ik achter Kolbeinn Sigthórsson tweede spits was, maar er komt ook een tactisch verhaal bij kijken. De trainer vond tegen Celtic dat het voor het team beter was om Siem daar op te stellen. En als je dan wint, is er niet echt aanleiding om te wisselen. Dat is wel lastig. Ik denk wel aan het team, maar ook aan mezelf. En de trainer heeft vooral het teambelang voor ogen."

Hoesen hoopt op meer kansen. "Ik denk dat ik op termijn eerste spits kan worden. Maar elke speler heeft vertrouwen nodig. Dus zou het lekker zijn als ik een aantal wedstrijden achter elkaar zou kunnen blijven staan. Ik hoop dat dit gaat gebeuren. Ik ga er niet vanuit dat ik dinsdag speel, want dan word je alleen maar teleurgesteld. Maar ik hoop het wel…"

'Veel werkgevers houden pensioenpremie zelf'

Bijna de helft van de werkgevers is niet van plan de pensioenpremies die per volgend jaar vrijvallen terug te geven aan de werknemer. Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag op basis van onderzoek door adviesbureau Mercer. De belastingvrije pensioenopbouw wordt in 2014 verlaagd van 2,25 naar 2,15 procent.

Een groot deel van de ruim 130 ondervraagde bedrijven, 48 procent, zou eventueel vrijvallend premiegeld zelf willen houden als buffer. Bijna veertig procent wil een deel gebruiken voor loonsverhoging en slechts dertien procent wil het bedrag gebruiken om werknemers te compenseren, schrijft het FD.

Het kabinet wil dat de belastingvrije pensioenopbouw verlaagd wordt naar 1,75 procent van het brutoloon. Dit moet een bezuiniging opleveren van 2,8 miljard euro in 2017. De oppositie heeft het voorstel vooralsnog geblokkeerd in de Eerste Kamer. Zij willen dat werknemers met een lagere opbouw ook lagere premies gaan betalen.

De toekomst van Xbox One

Microsoft heeft een nieuwe trailer vrijgegeven waar in je 'de toekomst van Xbox One' kunt zien. Helaas is het vooral content die we al hebben gezien dat gerecycled wordt, maar als je nog wacht op de Xbox One is het filmpje een leuk zoethoudertje.

De games die langskomen:

 • Dying Light
 • EA Sports UFC
 • Fable Legends
 • Final Fantasy XV
 • Halo Xbox One
 • Kinect Sports Rivals
 • Kingdom Hearts 3
 • Metal Gear Solid V: Ground Zeroes
 • Plants vs. Zombies: Garden Warfare
 • Quantum Break
 • Sunset Overdrive
 • The Witcher 3: Wild Hunt
 • Titanfall
 • Tom Clancy's The Division
 • Watch_Dogs

Naar welke game kijken jullie het meeste uit?

Battlefield 4 krijgt dubbele ervaring

Spelers van Battlefield 4 krijgen tussen 28 november en 5 december een dubbele hoeveelheid experience points, als goedmakertje voor problemen rond de launch van het spel. Verder krijgt iedereen toegang tot een scope voor op een pistool, die eerst exclusief voor DICE-ontwikkelaars was.

"To show our appreciation for your patience as we work through these issues, we are announcing that from November 28 through December 5, we will reward all players with Double XP for every multiplayer match they complete," zo laat DICE weten. "We understand that the launch issues may have impacted your progression, and we want to do everything we can to help you get back the XP that you may have lost."

Ook kan iedereen vanaf 5 december gebruik maken van de 'M1911 pistol scope', waarmee alle classes 3X zoom kunnen gebruiken op het handwapen. De scope is een van de attachments die alleen beschikbaar was voor DICE-ontwikkelaars.

"You are the heart and soul of Battlefield. We thank you for your support in these early days of the launch, and will continue to show our appreciation as time goes on," aldus DICE.

Battlefield 4 - Paracel Storm

Gordon verbijsterd over ophef

Gordon heeft vol verbijstering kennis genomen van de wereldwijde ophef over zijn grappen in Holland's Got Talent. De zanger, die deel uitmaakt van de jury, vroeg aan een Aziatische kandidaat onder meer: welk nummer ga je zingen? Nummer 39 met rijst? Die opmerking deed tot in de Verenigde Staten en China het nodige stof opwaaien.

"Ik was eigenlijk gewoon een beetje verbijsterd", zie Gordon zondagavond in het KRO-programma Oog in Oog. Volgens hem is 'geverifieerd door de zender en door de producent' dat de man zich niet gediscrimineerd heeft gevoeld. "Als die man zich echt beledigd had gevoeld, gediscrimineerd had gevoeld, dan had ik hier vanavond gezeten met een excuus. Maar dat is niet het geval geweest."

[NBA] Nederlaag Bulls zonder Rose

Chicago Bulls heeft in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA een zware nederlaag geleden tegen LA Clippers. Zonder de geblesseerde Derrick Rose gingen de Bulls met 121-82 onderuit.

Bij de Clippers maakte Chris Paul 16 punten en 17 assists, Blake Griffin had met 15 punten en 12 rebounds ook een groot aandeel in de winst.

Rose liep afgelopen vrijdag, in de wedstrijd tegen Portland Trail, een zware knieblessure op. Vandaag wordt hij geopereerd.

Overige uitslagen
Brooklyn - Detroit 97-109
Orlando - Phoenix 96-104
Oklahoma - Utah 95-73
LA Lakers - Sacramento 100-86

Drietal overleeft Gangnam Style niet

Jemenieten weten wel hoe je een puike party moet geven. Voordat ze Psy keihard door de speakers pompen, pompen ze keihard een hoop lood in de atmosfeer. Omdat 'bigger is better' overal geldt, gebruiken ze voor de vreugdeschoten regelmatig aanvalsgeweren, als de beroemde AK-47.

Dat was precies wat gebeurde bij een trouwfeest in Taiz, in het zuiden van Jemen. Alleen voegde dat deze keer niet echt toe aan de feestvreugde. Een van de schutters verloor tijdens het dansen op onverklaarbare wijze de macht over zijn vuurwapen. Dat begon schoten het publiek in te ratelen. Het resultaat: drie doden.

Een filmpje van de gebeurtenis verscheen vrijdag al op LiveLeak. In het filmpje is te zien hoe er schoten klinken tijdens Gangnam Style. Mensen beginnen te gillen en te rennen. Dan verschijnt een bloedend lijk in beeld. Sommigen betwistten de realiteit van de beelden, maar ze zijn nu pas bevestigd.

In verschillende Midden-Oosterse culturen is het gewoonlijk om op heugelijke momenten een vuurwapen af te vuren. Dat gaat regelmatig vreselijk fout. Overheden in de regio proberen de vreugdeschoten te ontmoedigen, zeker nu er steeds zwaardere wapens gebruikt worden.

De Boer voelt niets voor bondscoachschap

Frank de Boer wordt niet de opvolger van Louis van Gaal als bondscoach. De hoofdtrainer van Ajax denkt dat hij nog niet klaar is voor die functie.

Louis van Gaal zwaait na het WK van 2014 af als keuzeheer van Oranje. Het speculeren over zijn opvolger is dan ook al begonnen en onder meer de naam van Frank de Boer is daarbij gevallen. De Ajax-coach laat echter aan de NOS weten dat hij voorlopig 'nee' zegt tegen die functie.

"Voor die vacature ben ik nog niet klaar en ik heb er ook nog geen zin in. Ik vind het nog veel te leuk om clubtrainer te zijn. Het bondscoachschap kan nog wel een paar jaar wachten."

De Boer is sinds december 2010 hoofdtrainer van Ajax, toen hij destijds Martin Jol opvolgde. Daarvoor was de coach trainer van de A1 van de Amsterdammers en assistent-bondscoach van Bert van Marwijk.

Wie gaat er naar het Eurovisiesongfestival?

De geruchtenmachine is al vol op stoom, maar maandag wordt duidelijk wie ons land vertegenwoordigt bij de komende editie van het Eurovisiesongfestival. In de Wisseloord Studio's in Hilversum onthult de fusieomroep AvroTros maandagmiddag welke Nederlandse artiest in mei afreist naar de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Afgelopen jaar zorgde Anouk ervoor dat ons land voor het eerst in 9 jaar weer eens in de finale van het liedjesfestijn stond. Met het nummer Birds behaalde ze uiteindelijk de negende plek. De Deense zangeres Emmelie de Forest won met het liedje Only Teardrops.

Eerder deze maand werd bekend dat Cornald Maas terugkeert als commentator tijdens het Eurovisiesongfestival. Hij doet dit samen met Jan Smit. Maas verzorgde jarenlang het commentaar van het liedjesfestijn, totdat de TROS in 2010 de samenwerking met hem verbrak. Dit gebeurde nadat hij een opmerking over zangeres Sieneke had getwitterd die de omroep in het verkeerde keelgat schoot.

De halve finales van de 59e editie van het songfestival zijn op dinsdag 6 en donderdag 8 mei en de finale volgt op zaterdag 10 mei.

Wie gaat er naar het Eurovisiesongfestival?
Wie gaat er naar het Eurovisiesongfestival? (Foto: ANP)

China: kritiek VS en Japan ongefundeerd

Het Chinese ministerie van Defensie heeft maandag formeel bezwaar ingediend bij de Amerikaanse en Japanse ambassade in China, nadat beide landen hun zorgen hadden geuit over de luchtverdedigingszone die China heeft ingesteld boven betwiste eilandjes in de Oost-Chinese Zee.

Vliegtuigen moeten zich volgens nieuwe regels in de luchtverdedigingszone identificeren. Als ze de Chinese instructies niet opvolgen, krijgen ze te maken met "defensieve noodmaatregelen" door het Chinese leger.

Volgens het ministerie is de kritiek van de VS en Japan "ongefundeerd en onverantwoordelijk". Ook riep China de VS op om geen partij te kiezen voor Japan.

Ploumen hekelt 'foute' kledingbedrijven

Minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) uit felle kritiek op kledingbedrijven Coolcat, Wibra en Prénetal. De bedrijven laten nog altijd kleding produceren in fabrieken waar de arbeidsomstandigheden ronduit slecht zijn. Ondanks herhaaldelijke oproepen willen de drie geen verantwoordelijkheid nemen, aldus de minister maandag in het AD.

Coolcat, Wibra en Prénatal weigeren een akkoord te tekenen waarin ze beloven de textielarbeiders rechtvaardigde salarissen te betalen. Aanleiding voor het verdrag is de fabrieksbrand in Bangladesh in april waarbij 1100 arbeiders omkwamen.

"Deze bedrijven staan voor de keus. Of ze tekenen alsnog of ze verliezen hun geloofwaardigheid bij de klanten", aldus Ploumen. "Nu staan ze aan de verkeerde kant van de lijn. Dat moeten ze niet willen." De minister wijst naar andere bedrijven zoals Zeeman, H&M, C&A en V&D. "Die doen wél hun best. En de kleding is bij hen niet duurder."

Trouwen is droom voor Olcay Gulsen

Trouwen is de ultieme meisjesdroom voor Olcay Gulsen. "Bij trouwen heb ik een romantisch beeld en het hoeft niet eens zo'n grote bruiloft te worden", zegt Gulsen, die sinds dit jaar een relatie heeft met Frans Ghazi, in tijdschrift 100% NL Magazine. "Als de liefde echt is, maakt dat helemaal niet uit. Zolang de jurk maar mooi is."

De 33-jarige Gulsen, die eerder een relatie had met Edgar Davids, vertelt verder nogal last te hebben van bindingsangst. "De reden dat ik tot nu toe nooit gesetteld ben, is dat ik altijd snel uitgekeken ben op iemand en toe ben aan nieuwe prikkelingen. Er zijn mensen die zeggen: het is zoals het is en daar ga ik iets van maken. Maar zo zit ik dus niet in elkaar."

FOK! wat een weer... Saai!

Er valt bijzonder weinig te beleven op weergebied en dat komt omdat we aan de 'foute' kant liggen van een hogedrukgebied. Daardoor hebben we met een noordelijke stroming te maken waarmee uitgestrekte wolkenvelden worden aangevoerd. Bovendien valllen er daar ook nog een paar lichte buien uit.

De bewolking overheerst ook vandaag weer en voor de zon is er maar een kleine rol weggelegd. Net als gisteren vallen er ook vandaag weer aan aantal buitjes, maar de hoeveelheden blijven gering. Gemiddeld over het land gezien ligt het kwik rond de 7 graden. De wind blijft uit het noorden waaien en is zeker langs de kust met windkracht 5 weer nadrukkelijk aanwezig. De eerste echte verandering lijkt zich pas aan het einde van de week te zullen aandienen, want dan probeert de westcirculatie weer grip op ons weer te krijgen. Zover is het nog lang niet en daarom zullen we het deze week met behoorlijk saai weer moeten doen.

De depressie waar ik het gisteren over had heeft zich de afgelopen dagen heerlijk kunnen uitleven boven de Balkan en de Griekse eilanden. Er vielen daar imposante hoeveelheden regen en dat was met name op Rhodos het geval. Ik moest even slikken toen ik via de site van Jan Visser las dat daar in 48 uur maar liefst 190 millimeter was gevallen. En ik zat daar net 3 weken geleden zo vlak in de buurt....

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Kleurtje1
Prachtige herfstkleuren! KlapMongeaul is áltijd alert op mooie dingen.

Kleuren2
Dit plaatje is ook zeer mooi.

 

 

 

 

 

 

Corbusier: Michelangelo of Machiavelli?

“Kijk daar! Die overweldigende colonnade die in de horizon verdwijnt als een oplossende draad, is een verhoogde autostrada waarop auto's bliksemsnel Parijs kunnen doorkruisen. Twintig kilometer lang staat dit viaduct bovenop paren van slanke pilaren. 's Nachts trekken voorbijrijdende auto's strepen van licht over de autostrada, strepen van licht als de staarten van meteoren die over de zomerhemel flitsen.”

Politie pakt koekenpannendief

Een 41-jarige man uit Nijmegen is zondag aangehouden op verdenking van het stelen van koekenpannen. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Agenten zagen de man, een bekende van de politie, fietsen en vonden het verdacht dat hij negen koekenpannen, nog in de verpakking, bij zich had. De Nijmegenaar beweerde ze van iemand te hebben overgenomen. Uit onderzoek bleek echter dat de pannen net waren gestolen uit een nabijgelegen winkel.

Wat de man precies met de koekenpannen van plan was, is niet bekend.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #134 (not very sfw!)
special
Weekend gifdump #97
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #134
special
FOK! Zien en doen: Maritiem Museum Rotterdam
special
AI Picture Gallery #59
special
Random Pics van de Dag #797
©FOK.nl e.a.