Elke kleur Piet is racisme

Iedereen heeft zijn zegje wel gedaan in de hele wel/niet Zwarte Piet discussie, dacht ik. Ik wilde me, althans in columnvorm, hievan afzijdig houden, tot ik iets bedacht wat een geheel nieuw licht op de discussie kan werpen. Iets waar al die nee-zeggers waarschijnlijk nog niet aan gedacht hebben. Wat ik sowieso niet snap is dat er nu zo veel mensen vinden dat Zwarte Piet racisme is. Je hoort al jaren eind november stemmen opgaan die zeggen dat het niet meer kan, maar dit jaar zijn er veel meer mensen tegen en is het verzet heviger dan ooit. Waar komen al die mensen opeens vandaan?

Om ervoor te zorgen dat het 'domme zwarte' stigma niet verder verspreid wordt onder de kinderen is Zwarte Piet nu... eh, de Zwarte Piet geworden. Het beeld van de domme zwarte knecht moet uit onze cultuur verdreven worden. Desnoods met geweld. Gaat het niet goedschiks dan maar kwaadschiks, lijken de voorstanders te willen zeggen, terwijl ook de tegenstanders een 'over mijn lijk'  mentaliteit tentoonspreiden. Kortom de discussie is behoorlijk verhard, als er sowieso nog sprake is van een discussie. Het is meer een welles-nietes spelletje geworden waarbij niemand meer let op de inhoud.

Ik kan begrijpen dat donker gekleurde mensen zich gekwetst voelen als er een donker geschminkt iemand als domme knecht wordt afgeschilderd. Los nog van de vraag of Zwarte Piet heden ten dage nog dom is. Vroeger was hij misschien nog wel de domme knecht van de blanke Sint, tegenwoordig is hij meer degene die de kinderen snoepjes geeft en de leuke dingen doet. Sinterklaas is toch eigenlijk een saaie piet die er wat stijf en stilletjes bij zit en die oordeelt over of de kinderen wel of niet stout zijn geweest. Als er iemand een boeman en slecht is dan is het die blanke man wel. Hij geeft dan wel cadeautjes, maar dreigt ondertussen met een enkele reis Spanje als je niet lief bent. Dat ruikt naar afpersing. Die man zou je eerder moeten verbieden, maar dat is een andere discussie.

Volgens de mensen die menen dat een zwart gekleurd persoon die de rol van knecht heeft racistisch is, is het beter als die zwarte kleur plaats maakt voor een heel scala aan kleuren, blauw, groen, geel, zelfs een regenboog Piet is prima, zolang hij maar niet zwart is. Wat is het verschil vraag ik me af? Waarom is een zwarte Piet wel racistisch en bijvoorbeeld een blauwe niet? Je kunt stellen dat er geen blauwe mensen bestaan, maar dat verandert niets aan de rol van de Piet: het is nog steeds een gekleurd persoon in een knechtenrol. De boodschap is dan nog steeds hetzelfde, namelijk dat gekleurde mensen geknecht mogen worden en dat het hebben van slaven goed is. Behalve dan de zwarten, alsof die het alleenrecht op slavernij zouden hebben. Je eigen ras boven een ander stellen is een duidelijk kenmerk van racisme. Sterker nog, in de hele discussie heb ik niemand gehoord die zegt dat er ook witte Pieten mogen zijn. Elke kleur Piet is goed lijkt het wel, behalve de blanke! Als dat geen racisme is dan weet ik het niet meer.

De discussie zou dus in eerste instantie niet moeten gaan over de kleur van Zwarte Piet, maar over de rol van Zwate Piet. Symboliseert Zwarte Piet wel of niet een slaaf en is hij in die rol wel of geen goed voorbeeld voor kinderen? Pas als daar met een ja of nee op geantwoord is zouden we eens naar de kleur kunnen gaan kijken. Want als met de verandering van de kleur het voor jou ook meteen een verandering is van wat het symboliseert, dan ben je, of erg kortzichtig, of erg snel tevreden.