EU: overeenkomst met Oekraïne niet van tafel

anoniem_22072019025900

De samenwerkingsovereenkomst tussen Oekraïne en de Europese Unie, die door Kiev op de lange baan is geschoven, is niet van tafel. Dat hebben voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso en voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy maandag gezegd.

Barroso en Van Rompuy hekelden de handelwijze van Rusland, dat Oekraïne onder zware druk heeft gezet om de overeenkomst in de ijskast te zetten. Vrijdag besloot de regering van president Viktor Janoekovitsj de ondertekening van het akkoord met de EU op te schorten, omdat het land het zich naar eigen zeggen niet kan permitteren de handel met Rusland te verliezen. Moskou heeft alles op alles gezet om de overeenkomst tussen Kiev en de EU te voorkomen.

Een voorwaarde van de EU voor de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst was dat de gedetineerde oud-premier Joelia Timosjenko de mogelijkheid wordt geboden in het buitenland een medische behandeling te ondergaan. Haar detentie is volgens het Westen politiek gemotiveerd. Het Oekraïense parlement wees wetsvoorstellen die Timosjenko's behandeling in het buitenland mogelijk hadden gemaakt, donderdag af.

Zondag gingen tienduizenden Oekraïners in het centrum van Kiev de straat op om te getuigen van hun EU-gezindheid. Het was de grootste demonstratie sinds de zogeheten Oranje Revolutie van 2004.

Maandag raakten honderden betogers in de Oekraïense hoofdstad slaags met de oproerpolitie. De betogers uitten hun woede over de anti-EU-beslissing van hun regering.