Nazi-jagers jagen verder

anoniem_22072019025900

Wegens gebleken succes breidt het Simon Wiesenthal Centrum de aanplakcampagne tegen de laatste onberechte oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog uit. De in juli begonnen posteractie heeft tips opgeleverd over 111 mogelijke verdachten in negentien landen, liet nazi-jager Efraim Zuroff van het SWC maandag weten.

Met de slogan 'Spät, aber nicht zu spät' ('Laat, maar nog niet te laat') looft de opsporingsorganisatie sinds juli beloningen tot 25 duizend euro uit voor informatie die kan leiden tot de arrestatie van oorlogsmisdadigers. "De respons overtrof al onze verwachtingen", zei Zuroff. De posters, die al in Berlijn, Hamburg en Keulen hingen, verschijnen daarom de komende tijd ook in Leipzig, München, Maagdenburg, Rostock, Stuttgart, Dresden, Neurenberg en Frankfurt.

Duitsland telt volgens Zuroff met 81 het grootste aantal mogelijke verdachten. Het onderzoek naar vier van hen is inmiddels overgenomen door het Duitse openbaar ministerie. Onder de vier zijn een vrouw die bewaakster zou zijn geweest in Auschwitz en andere kampen, en een man uit Berlijn die volgens justitie optrad als bewaker in het Zuid-Duitse concentratiekamp Dachau.

Het SWC heeft verder acht Amerikanen en drie Canadezen op de korrel.