Negatief advies Brabant om kernwapens Volkel

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant heeft een negatief advies uitgebracht aan minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) over de veiligheid op en rondom vliegbasis Volkel vanwege onduidelijkheid rondom kernwapens die op de basis zouden liggen. Dat meldt een provinciewoordvoerder maandag.

Het is een publiek geheim dat er Amerikaanse kernwapens liggen op Volkel. Momenteel doen berichten de ronde dat er ook mee zou worden gevlogen.

De provincie gaf het advies rond een nieuw luchthavenbesluit dat er in november 2015 moet liggen voor Volkel. Daarvoor moet een milieueffectrapportage worden gemaakt. Een verplichte stap hiervoor is dat de minister langs de provincie en omliggende gemeenten gaat.

Een onderdeel van die milieueffectrapportage is externe veiligheid, wat betrekking heeft op risico's van de luchthaven voor de omgeving. Eerder zei gedeputeerde Johan van den Hout al dat hij over dit aspect geen advies uit kan brengen, omdat het ministerie niets wil zeggen over kernwapens op Volkel. Als je niet weet wat er ligt en of ermee wordt gevlogen, kun je er niets over zeggen", legt de woordvoerder uit.

Maandag kwam een bestuurlijke delegatie van Defensie langs. Het college van Gedeputeerde Staten heeft besloten hetzelfde standpunt in te nemen, aldus de zegsman. Wat er met het advies gaat gebeuren, weet hij niet. Defensie kan het advies naast zich neerleggen.