Apple koopt bedrijf achter Kinect op

static

Apple heeft voor grofweg 350 miljoen dollar (258 miljoen euro) het bedrijf achter de Kinect-sensor opgekocht. Dat schrijft de financiële nieuwsdienst Bloomberg op basis van ingewijden. Het Israëlische Primesense bouwt sensoren die onder meer diepte en bewegingen kunnen registreren.

In een verklaring stelt Apple tegenover Amerikaanse techmedia 'vaker kleine bedrijven op te kopen en hier geen verdere uitspraken over te doen'. Dit is het standaard antwoord als de Amerikaanse techgigant een bedrijf overneemt.

Primesense is vooral bekend als het bedrijf achter de Kinect-sensor, die in samenwerking met Microsoft werd ontwikkeld voor de Xbox 360. Kinect is wereldwijd meer dan 24 miljoen keer verkocht. Voor een tweede versie van Kinect voor de nieuwe Xbox One-spelcomputer maakte Microsoft geen gebruik meer van de diensten van Primesense.

Daarop besloot Primesense te werken aan een verkleinde versie van de bewegingsgevoelige sensor voor smartphones en tablets. De chip, Capri genaamd, is goedkoper, energiezuinig en aanzienlijk kleiner dan Kinect. In een interview in juni zei mede-eigenaar Aviad Maizels tegenover techweblog Engadget dat de sensor zo klein moet worden dat het in allerlei apparatuur kan worden ingebouwd.

Het is aannemelijk dat Apple het bedrijf heeft opgekocht vanwege deze Capri-sensor. Wellicht gaat de sensor deel uitmaken van toekomstige iPads, iPhones en Macbooks.