Coolcat noemt uitspraken Ploumen schandalig

Coolcat vindt het schandalig dat minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) het kledingbedrijf 'aan de schandpaal nagelt' omdat het een akkoord over de werkomstandigheden in Bangladesh niet ondertekent. Directeur Roland Kahn vindt het triest dat de minister naar de media stapt.

Ploumen uitte maandagochtend in het AD felle kritiek op Coolcat, Wibra en Prénatal, die weigeren een akkoord te tekenen waarin ze beloven textielarbeiders in Bangladesh een veilige werkomgeving te bieden. Ondanks herhaaldelijke oproepen willen de drie bedrijven geen verantwoordelijkheid nemen, aldus de minister. Aanleiding voor de nieuwe afspraken is de fabrieksbrand in Bangladesh in april waarbij 1100 arbeiders omkwamen.

Kahn zegt nooit enig bericht van het ministerie te hebben gekregen. "De minister kan wel heel stoer roepen: weg met de uitbuiting, maar ondertussen hebben wij geen enkel telefoontje gehad." Kahn benadrukt dat het een goede zaak is om uitbuiting aan te pakken, maar hij snapt niet hoe enkele afspraken de kledingindustrie kunnen helpen. Volgens hem heeft Coolcat maar weinig productie in Bangladesh en zijn de regels al aangepast.

Volgens Kahn kan Ploumen haar aandacht beter richten op bijvoorbeeld de regering van Bangladesh, die heel wat sneller maatregelen kan nemen. Bovendien zou er wat aan de invoervrije status van Bangladesh moeten gebeuren. "Ik nodig de minister uit om daar eens naar te kijken", aldus de directeur.

Een woordvoerder van Ploumen zegt in een reactie dat Coolcat wel degelijk al eerder is gemaand om het akkoord te tekenen. Hoewel de minister de bedrijven niet kan verplichten, blijft ze het onder de aandacht brengen, aldus de zegsman.

Wibra en Prénatal waren maandag niet direct beschikbaar voor commentaar.