UK Championship snooker in ander format

Dinsdag gaat het eerste major snookertoernooi van het seizoen weer van start. Editie 36 van de UK Championship in York. Samen met de masters en het wereldkampioenschap de belangrijkste toernooien van het jaar. Het format van de UK Championship is helemaal omgegooid. Vroeger deden er 32 spelers mee, nu zullen er 128 snookeraars aan de start verschijnen. 

Toen Barry Hearn in 2009 de grote baas werd in het snooker heeft hij gezegd dat hij het één en ander om zou gooien. Één van de belangrijkste aanpassingen is dat snookerspelers in de top zestien van de wereldranglijst geen beschermde status meer hebben. Voorheen was de top zestien verzekerd van deelname aan het toernooi en moest de rest zich nog zien te kwalificeren. Deze kwalificatiewedstrijden zijn nu komen te vervallen. 

Viervoudig wereldkampioen snooker John Higgins is blij met deze aanpassingen. "Het is goed dat iedereen in dezelfde ronde begint. Je speelt tegen nieuwe tegenstanders. Ook krijgen meer spelers ervaring van het spelen in een grote zaal met publiek en op televisie."

Titelverdediger Mark Selby zal in de eerste ronde spelen tegen de vijftienjarige Shane Castle. Naast Castle zijn nog zes andere amateurs toegelaten om het deelnemersveld te completeren. Wereldkampioen Ronny O'Sullivan speelt tegen Rhys Clark.  Luca Brecel, de achttienjarige Belg die vorig jaar de kwartfinale haalde, zal aantreden tegen Mike Dunn.