Nederlandse kunstobjecten beter beschermd

Harry

Musea kunnen straks niet zomaar kunstobjecten van nationale betekenis afstoten aan het buitenland of particuliere verzamelaars. De objecten krijgen een beschermde status, staat in nieuwe regels van de Nederlandse Museumvereniging. Musea die toch kunst willen afstoten moeten dat voortaan aangeven in een openbare database.

De strengere regels voor musea moeten kunstbezit beter beschermen. Aanleiding voor de maatregel is de veiling van het schilderij The Schoolboys van Marlene Dumas door Museumgouda in 2011. Volgens de regels had het museum het doek eerst moeten aanbieden aan andere musea. In plaats daarvan werd het op een veiling verkocht voor 1,2 miljoen euro.

Doordat alle af te stoten stukken verplicht moeten worden gemeld, kunnen andere musea snel zien of er werken tussen zitten die zij graag in hun collectie zouden willen. Als zich na twee maanden geen belangstellenden hebben gemeld, mogen de stukken alsnog weg. Dat geldt overigens niet als er een beschermde status op zit. Die stukken moeten binnen Nederland blijven. Musea die zich niet houden aan de regels kunnen geroyeerd worden.

Directeur van de Nederlandse Museumvereniging Siebe Weide is positief over de nieuwe regels. "Door de beschermwaardigheidtoets voorkomen wij dat belangrijke werken niet meer zichtbaar zijn voor het publiek in Nederland. Daarnaast wordt de hele procedure transparanter en effectiever", stelt hij in een verklaring.