D66 wil federaal Europa

De Europese Unie moet een politieke unie worden, met meer macht dan nu. Dat bepleit D66 in het maandag verschenen conceptverkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen in mei volgend jaar. Tegelijk wil D66 ook meer transparantie en democratie in de EU.

"D66 onderscheidt zich door haar duidelijke, aanhoudende streven naar een politieke unie in de vorm van een Europese federatie", staat in het programma. D66 wil een 'volwaardige, meer democratische transparante politieke unie met verdergaande bevoegdheden'.

D66 hekelt de opstelling van andere partijen. "Een enkele partij kiest bewust voor de afbraak van Europa. De meeste andere partijen benoemen gretig wat er mis is, maar zwijgen als gevraagd wordt naar oplossingen. Niets doen en visieloos doormodderen brengen ons niet verder."

Behalve meer macht voor Europa wil D66 ook meer democratische controle. De voorzitter van de Europese Commissie moet worden gekozen. Het Europees Parlement moet de mogelijkheid krijgen individuele commissarissen weg te sturen, en het recht zelf wetsvoorstellen te maken. Ook moet er een Europese senaat komen, waarin de lidstaten democratisch vertegenwoordigd zijn.

De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn op 22 mei. De leden van D66 hebben delegatieleider Sophie in 't Veld opnieuw tot lijsttrekker gekozen, zo werd begin deze maand bekend.