FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 24 november 2013

We gebruiken minder water, maar niet expres

Nederlandse huishoudens gebruiken jaarlijks steeds wat minder kraanwater. Maar dat ligt niet aan het feit dat we bewust met water omgaan. Het is de techniek die helpt water te besparen, aldus de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin) zondag.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de Nederlandse huishoudens samen in 2006 ruim 800 miljoen kubieke meter leidingwater gebruikten. In 2011 was dat nog 783 miljoen kuub. Het meeste water gaat door de wc of het doucheputje.

We gebruiken minder water, maar niet expres
We gebruiken minder water, maar niet expres (Foto: ANP)

[PD] Sevilla haalt uit in stadsderby tegen Betis

Sevilla heeft zondag de stadsderby van Sevilla tegen Real Betis met ruime cijfers gewonnen: 4-0. Al na twee minuten opende Bacca de score voor de thuisclub. Toen Paulao namens nummer laatst Betis in de 41e minuut met rood kon inrukken na een handgemeen drukte Sevilla snel door. Stéphane Mbia scoorde twee minuten later de 2-0. Victor Machin en Vicente Iborra voerden de score in de tweede helft verder op.

Villarreal won eerder zondag met 3-0 bij Levante. Al in de tiende minuut moest de thuisploeg met tien man verder na een rode kaart voor Keylor Navas. Bruno benutte even later een strafschop en na rust was Ikechukwu Uche met twee treffers belangrijk voor de nummer vier van de Primera Division.

Rayo Vallecano liep in eigen huis tegen een forse 4-1 nederlaag op bij het bezoek van Espanyol. De nummer voorlaatst speelde driekwart van de wedstrijd met tien man vanwege rood voor Ruben. Espanyol profiteerde optimaal. Met twee strafschoppen zorgde Sergio Garcia voor een veilige marge. Saul Niguez brach Rayo terug in de wedstrijd voordat Garcia zijn hattrick voltooide. Christian Stuani gaf het slotakkoord.

Elche won met 2-1 van Valencia. Fidel kopte de promovendus in de 57e minuut naar de 1-0, maar Juan Bernat bracht Valencia langszij. Zes minuten voor tijd velde Cristian Herrera alsnog het eindoordeel over Valencia. Beide ploegen hebben nu zeventien punten. Elche staat tiende, Valencia elfde.

Vluchtelingen blij in de 'gevangenis'

Amsterdam heeft afgelopen week besloten om de zogeheten We Are Here!-vluchtelingengroep toch onderdak te bieden. Ze mogen een half jaar in een voormalig huis van bewaring vertoeven op voorwaarde dat ze meewerken aan individuele oplossingen.

De groep zou akkoord zijn gegaan en blij zijn met het 'bed, bad en brood' van de gemeente. Dat kon overigens pas na overleg met het Ministerie van Justitie, dat Amsterdam eerder had verboden om de groep uitgeprocedeerde vluchtelingen op te vangen.

De asielzoekers zeulen al geruime tijd door de hoofdstad en zaten tot vorige winter in een tentenkamp. Tot begin april zaten ze in de zogeheten Vluchtkerk, waarna de 'Vluchtflat' werd gekraakt waar de groep eind september wegmoest.  

In totaal kunnen in de 'Vluchtbajes' 159 bij Vluchtelingenwerk geregistreerde mensen worden opgevangen. Tachtig anderen staan daar niet ingeschreven en voor hen is er dus geen plek. Wat er met die laatste groep gaat gebeuren is onduidelijk.

Burgemeester Van der Laan denkt dat er nu eindelijk de rust komt die nodig is voor een definitieve oplossing. De 159 Vluchtbajesklanten, die er eerder op stonden als collectief te worden behandeld, hebben zich verplicht om mee te werken aan individuele oplossingen. In veel gevallen betekent dat meewerken aan vertrek naar het land van herkomst.


Vluchtelingen blij met 'Vluchtbajes' - AT5

[Ligue 1] Monaco boekt gelukkige zege in Nantes

AS Monaco heeft de achterstand op Paris Saint-Germain teruggebracht tot vijf punten. De ploeg won met 0-1 op bezoek bij FC Nantes.

Gemakkelijk ging het echter niet voor de Monegasken. Nantes was zeker niet de mindere ploeg, maar had moeite om de kansen af te maken. Het duel leek dan ook lange tijd op 0-0 af te stevenen, maar in de slotfase trok Monaco het duel toch naar zich toe.

Opvallend was wel dat sterspeler Radamel Falcao na een uur spelen naar de kant werd gehaald. De Colombiaan voldeed niet aan de wensen van trainer Claudio Ranieri, die door de achterstand op Paris Saint-Germain toch al onder druk staat. Een woordenwisseling met verdediger Andrea Raggi na een wissel in de 86e minuut hielp niet mee.

De enige treffer van de wedstrijd kwam, met enig fortuin, op naam van de Marokkaan Mounir Obbadi. Hij schoot een afgeslagen bal van twintig meter in het doel, maar had geluk dat zijn inzet werd getoucheerd door Nantes-speler Alejandro Bedoya. Diezelfde Bedoya kon dit in blessuretijd nog goed maken, maar faalde oog in oog met Monaco-doelman Subasic.

[Serie A] Inter straft misstap Napoli niet af

Internazionale heeft nauwelijks geprofiteerd van de misstap van Napoli in de Serie A. De club uit Milaan speelde zondag met 1-1 gelijk bij Bologna. Panagiotis Kone zette Bologna al binnen het kwartier op voorsprong, maar Inter kwam terug. Jonathan scoorde in de 51e minuut de gelijkmaker voor de Nerazzurri.

Door het punt in Bologna staat Inter na dertien duels op 26 punten. Dat zijn er twee minder dan Napoli dat zaterdag verloor van Parma. Inter staat op de vierde plaats. Bologna heeft elf punten en is de nummer zeventien. De ploeg staat slechts een punt boven de degradatiestreep.

Egypte beperkt demonstratierecht

Interim-president Adly Mansour van Egypte heeft zondag het demonstratierecht drastisch ingeperkt. Samenscholingen van meer dan tien personen zonder voorafgaande toestemming van de autoriteiten worden verboden, evenals samenkomsten bij gebedshuizen of bijeenkomsten van politieke partijen als die door de autoriteiten als een gevaar voor de openbare orde worden beschouwd. Op overtreding komen fikse geldboetes of gevangenisstraffen te staan.

De nieuwe wet is strenger dan de bepalingen die golden onder de autocratische president Hosni Mubarak, die in februari 2011 na massale demonstraties het veld moest ruimen. Rechtengroepen en activisten zeggen dat de nieuwe wet iedere oppositie wil smoren, repressieve praktijken van de politie goedkeurt en misdragingen door leden van de veiligheidsdiensten onbestraft laat.

"Deze wet is een dekmantel om onderdrukking met alle middelen goed te praten", zei Bahy Eddin Hassan, hoofd van het Instituut voor Mensenrechtenstudies in Caïro.

Er rezen al meteen protesten nadat de door het leger gesteunde interim-regering het wetsvoorstel in oktober had ontvouwd. In de uiteindelijke versie zijn een voorgesteld verbod op sit-ins en het strafbaar stellen van 'belediging van de staat' geschrapt, maar voor de rest is het grotendeels overeind gebleven.

De regering zegt zelf dat de nieuwe wet bedoeld is om een eind te maken aan bijna dagelijkse protesten van aanhangers van de in juli afgezette islamistische president Mohammed Morsi. De wet komt anderhalve week na het aflopen van de noodtoestand in Egypte.

Volgens burgerrechtenadvocaat Gamal Eid heeft Mansour met het ondertekenen van de wet 'een recht vergooid dat met veel bloedvergieten was verkregen'.

De inperking van het demonstratierecht kan volgens Hassan niet los worden gezien van andere voorstellen, zoals plannen om burgers voor militaire rechtbanken te berechten en maatregelen onder het mom van terreurbestrijding. Het zijn 'allemaal stappen om de basis van de politiestaat die na de opstand van januari 2011 bedreigd werd te verstevigen', zei hij. "De wet kan niet los worden gezien van wat er gaande is in andere domeinen. Het ergste moet nog komen."

474.000 dollar voor twaalf flessen wijn

Bij een veiling in Hongkong is 474.000 dollar betaald voor 12 flessen wijn. "Dat is een record", liet David Elswood van veilinghuis Christie's zondag weten.

De twaalf flessen Romanee-Conti uit 1978 zijn gekocht door een man uit China. Het recordbedrag komt neer op 39.500 dollar per fles wijn of 6600 dollar per glas. Het vorige record stamt uit 2006, toen 345.000 dollar was betaald voor zes magnums Chateau Mouton-Rothschild uit 1945.

Arrestaties na cd-diefstal uit woning Eindhoven

Twee mannen zijn zaterdagmiddag aangehouden in Eindhoven nadat ze cd's hadden meegenomen uit een woonhuis. Het tweetal wist tien tot twintig cd's van de 61-jarige bewoner te ontfutselen. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.

De mannen van 21 en 34 jaar belden bij het slachtoffer aan, waarna een schermutseling ontstond. De jongste verdachte is een bekende van de man. De twee gingen er later met de cd's vandoor.

De politie werd gewaarschuwd en ging naar het tweetal op zoek. Later konden de dieven worden aangehouden. De toedracht van de diefstal wordt onderzocht.

Nog een proces voor Mubarak

Een Egyptische openbare aanklager wil nog een proces voeren tegen de vroegere autocratische president Hosni Mubarak. Hij beschuldigt Mubarak van verduistering van publieke gelden voor het bouwen of verbouwen van huizen en kantoren van zijn familie.

Behalve Mubarak moeten ook diens twee zonen, twee hoge ambtenaren en twee aannemers verantwoording afleggen, zegt aanklager Ahmed el-Bahrawi.

Een datum voor het proces is nog niet bekend.

Mubarak moet al terechtstaan voor de dood van honderden betogers tijdens de opstand tegen hem in 2011. Zijn zonen worden al vervolgd op beschuldiging van corruptie.

Inbrekers stelen sieraden Miley Cyrus

Inbrekers hebben vrijdag hun slag geslagen in het huis van Miley Cyrus, die een dag later haar 21e verjaardag vierde. Cyrus was niet thuis tijdens de inbraak. De daders namen sieraden mee, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De zangeres was op haar verjaardag druk bezig met repetities voor de American Music Awards, die zondag worden uitgereikt. Cyrus gaat haar hit Wrecking Ball zingen, vertellen ingewijden aan E! Haar optreden wordt wel een stuk tammer dan dat bij de MTV Video Music Awards, toen de zangeres twerkend op het podium stond. Bij de MTV EMA, die twee weken geleden werden uitgereikt in Amsterdam, stak Miley een joint op tijdens de show.

Zes Nederlanders naar WK darts

Zes Nederlanders hebben zich gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap darts van de PDC. Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld en Vincent van der Voort zijn geplaatst voor het WK via de wereldranglijst. De loting voor het WK is op 2 december.  

Er zijn diverse wegen hoe de spelers zich hebben kunnen kwalificeren voor de mondiale eindstrijd. De top 32 van de Order of Merit (wereldranglijst) zullen geplaatst zijn. Titelverdiger Phil Taylor is de nummer één van de wereld en Van Gerwen is tweede. Zestien spelers die zich niet hebben gekwalificeerd via de overall ranking, maar via de Pro Tour Order of Merit mogen ook naar Londen afreizen. De Pro Tour bestaat uit alle vloertoernooien, de UK Open Qualifiers en de acht toernooien van de European Tour. Jelle Klaasen heeft zich via deze route gekwalificeerd. 

De beste vier Europese spelers, die nog niet gekwalificeerd zijn, krijgen ook een uitnodiging voor het WK. Mareno Michels profiteert ervan. Via diverse regionale kwalificatietoernooien en rankings hebben spelers ook een plek op het WK kunnen bemachtigen. Gino Vos won het kwalificatietoernooi voor West-Europa en mag deelnemen aan de voorronde. 

70 van de 72 spelers zijn bekend. Maandag is er het laatste kwalificatietoernooi waarbij de winnaar zich plaatst voor het WK en de verliezend finalist aan de voorronde mag deelnemen.  Het WK begint op 13 december en de finale is op nieuwjaarsdag.  

PDC Order of Merit 

# Naam Land # Naam Land
1  Phil Taylor  Engeland 17  Terry Jenkins  Engeland
2  Michael van Gerwen  Nederland 18  Gary Anderson  Schotland
3  Adrian Lewis  Engeland 19  Ronnie Baxter  Engeland
4  Simon Whitlock  Australië 20  Paul Nicholson  Australië
5  Andy Hamilton  Engeland 21  Ian White  Engeland
6  James Wade  Engeland 22  Steve Beaton  Engeland
7  Dave Chisnall  Engeland 23  Jamie Caven  Engeland
8  Wes Newton  Engeland 24  Colin Lloyd  Engeland
9  Robert Thornton  Schotland 25  John Part  Canada
10  Raymond van Barneveld  Nederland 26  Mark Webster  Wales
11  Justin Pipe  Engeland 27  Andy Smith  Engeland
12  Kim Huybrechts  België 28  Richie Burnett  Wales
13  Kevin Painter  Engeland 29  Mark Walsh  Engeland
14  Mervyn King  Engeland 30  Vincent van der Voort  Nederland
15  Brendan Dolan  Noord-Ierland 31  Wayne Jones  Engeland
16  Peter Wright  Schotland 32  Michael Smith  Engeland

Pro Tour OoM

# Naam Land # Naam Land
1  Stuart Kellett  Engeland 9  John Henderson  Schotland
2  Jelle Klaasen  Nederland 10  Dennis Smith  Engeland
3  Jamie Lewis  Wales 11  Ricky Evans  Engeland
4  Darren Webster  Engeland 12  Kevin McDine  Engeland
5  Ronny Huybrechts  België 13  Dean Winstanley  Engeland
6  Joe Cullen  Engeland 14  Ross Smith  Engeland
7  Arron Monk  Engeland 15  Mark Dudbridge  Engeland
8  Mensur Suljovic  Oostenrijk 16  Steve Brown  Engeland

European Tour OoM

# Naam Land
1 Max Hopp Duitsland
2 Mareno Michels Nederland
3 Jarkko Komula Finland
4 Tomas Seyler Duitsland

Overige deelnemers eerste ronde

Naam Land Hoe
Kyle Anderson Australië Winnaar DPA Australian Grand Prix 
Beau Anderson Australië Winnaar DPA Oceanic Masters 
Darin Young VS PDC North American Order of Merit winnaar
- - Winnaar PDPA Qualifier

Deelnemers voorronde

Naam Land Hoe
Colin McGarry  Noord-Ierland Winnaar Tom Kirby Memorial Irish Matchplay 
Devon Petersen  Zuid-Afrika Winnaar South African Masters 
Morihiro Hashimoto  Japan Qualifier Japan
Ting Chi Royden Lam  Hong Kong Qualifier Groot-China
Mohammed Latif Sapup  Maleisië Qualifier Zuid-Oost Azië
Paul Lim  Singapore Leider Dartslive Softtip Rankings 
Edward Santos  Phillipijnen Qualifier Philippijnen
Gino Vos  Nederland Qualifier West-Europa
Rob Szabo  Nieuw-Zeeland Qualifier Nieuw-Zeeland
Andree Welge  Duitsland Qualifier Duitsland 
Zoran Lerchbacher  Oostenrijk Qualifier Oost-Europa
Julio Barbero  Spanje Qualifier Zuid-Europa
Per Laursen  Denemarken Leider SDC Scandinavian Order of Merit 
Dennis Lindskjold  Denemarken SDC Play Off Winnaar
Ben Ward  Engeland Leider PDC Unicorn Challenge Tour Order of Merit 
- - PDPA Qualifier - Runner Up

Inbrekers gepakt met drugs in Voorschoten

In Voorschoten zijn zondagochtend twee mannen en een vrouw aangehouden voor diefstal uit een bedrijf. In tassen van de verdachten vonden agenten bovendien een grote hoeveelheid drugs (harddrugs en softdrugs) en geld. Dat meldde de politie zondagavond.

De politie kreeg rond 7 uur een melding dat twee verdachten over het hek waren geklommen bij een bedrijf en goederen meenamen van het opslagterrein. Bij het hek stond een bestelauto van de inbrekers.

Een 34-jarige vrouw uit Obdam en een 36-jarige man uit Zaltbommel zaten in de wagen toen de agenten ter plaatse kwamen. De derde persoon, een 25-jarige Rijnsburger, werd op het terrein aangehouden.

[WK] Scolari: zesde ster ontbreekt op shirt Brazilië

Het Braziliaanse voetbalelftal gaat in eigen huis de zesde WK-titel in de historie winnen. Dat zei bondscoach Felipe Scolari zondag in Rio de Janeiro tijdens de presentatie van het nieuwe shirt van de Goddelijke Kanaries. "Het enige dat mist op dit shirt is de zesde ster", grijnsde de keuzeheer.

Het nieuwe kanariegele shirt werd gepresenteerd door Luiz Gustavo, speler van VfL Wolfsburg, die uitziet naar het WK in Brazilië. "Het is een eer. Het is voor het hele team een droom om het toernooi in eigen land te spelen. De steun van de fans gaat ons enorm helpen om onze missie om de wereldtitel te winnen te laten slagen." Vanwege de voetbalpassie van de Brazilianen staat aan de binnenkant de tekst 'geboren om te voetballen' gedrukt.

Scolari kan zich vinden in de gevoelens van Luiz. "Er heerst een grote eensgezindheid binnen de groep en je merkt dat de Brazilianen ook klaar zijn voor het WK. Ik weet zeker dat de eensgezindheid tijdens het toernooi enorm groot zal zijn. We moeten het samen doen en dan winnen we die wereldbeker."

De 65-jarige bondscoach, die de Seleção in 2002 de WK-zege bezorgde in Japan en Zuid-Korea, stelde dat het Braziliaanse team op de goede weg is om successen te behalen. "We volgen het plan dat we vorig jaar november hebben opgesteld en verder gaat er niet veel veranderen. De resultaten, vooral de winst in de Confederations Cup, zijn goed. Voor het WK moeten we het pad volgen dat we hebben uitgestippeld."

Ook oud-wereldvoetballer van het jaar Ronaldo was aanwezig bij de presentatie. Hij heeft er alle vertrouwen in dat dit Braziliaanse team, met als ster Neymar, hoge ogen gaat gooien tijdens het WK. "Het is een hele ambitieuze ploeg, met heel veel kwaliteit en een goede coach. Alles is aanwezig om de titel voor de zesde keer te winnen."

Het WK wordt 12 juni afgetrapt met de openingswedstrijd in São Paulo. Op 13 juli staat de finale gepland in het legendarische Maracanã-stadion in Rio de Janeiro. Op 6 december wordt vlak bij Salvador, in het noordoosten van Brazilië, geloot voor het eindtoernooi.

Arrestatie om 'knock-out' in New York

De politie in New York heeft een 28-jarige man aangehouden die verdacht wordt van het zogenaamde knock-out spel, waarbij het de bedoeling is om nietsvermoedende voorbijgangers met een klap bewusteloos te slaan. Dat meldden Amerikaanse media zondag.

Een 24-jarige slachtoffer zei dat hij een groep over 'knock-out' hoorde praten, voordat hij werd aangevallen.

De politie in New York heeft extra agenten in bepaalde wijken ingezet, nadat de afgelopen weken zeker zeven gevallen zijn gemeld van het 'spel'. Onder meer een vrouw van 78 was het doelwit. Agenten in andere delen van het land onderzoeken soortgelijke incidenten, waaronder in New Jersey, Pennsylvania en Washington.

'Knock-out' zou dit jaar al aan twee mensen het leven hebben gekost in de VS.

Arrestatie om'knock-out' in New York
Arrestatie om'knock-out' in New York (Foto: ANP)

Uitgefloten Derijck: "Vind dit niet normaal"

Timothy Derijck werd door FC Utrecht-supporters uitgefloten toen hij zondagmiddag als invaller in het veld kwam. De Belg is behoorlijk ontdaan van het voorval.

"Ik vind het jammer dat ik ben uitgefloten, dat vergeet ik niet meer”, laat de verdediger weten aan Omroep West. Derijck is sinds enige tijd zijn basisplaats kwijt. Gévero Markiet en Kai Heerings vormen nu het centrale duo in de ploeg van Jan Wouters.

"Natuurlijk heb ik een paar foutjes gemaakt, maar ik vind dit niet normaal. Als het op deze manier verder gaat, heeft het voor mij geen zin om te blijven." FC Utrecht won het duel overigens met 3-0 van ADO Den Haag, een oude club van Derijck.

Derijck wordt dit seizoen gehuurd van PSV, maar wil in januari misschien al weer vertrekken. "Ik heb niks aan bankzitten. Misschien dat er in de winterstop wat kan gebeuren."

[CL] Xavi krijgt groen licht voor Ajax-uit

Xavi is er komende dinsdag gewoon bij als FC Barcelona tegen Ajax speelt. De middenvelder is hersteld van een spierblessure.

FC Barcelona zal met negentien spelers naar Amsterdam afreizen op maandag. De ploeg van trainer Gerardo Martino kampt met een aantal blessuregevallen, maar Xavi is er in elk geval wel bij. Spelers als Lionel Messi, Victor Valdés en Jordi Alba zijn afwezig door blessures. Alexis Sánchez is geschorst.

Volgens de Spaanse krant AS zijn jeugdspelers Dongou, Patric en Sergi Gómez opgenomen in de selectie van Martino. FC Barcelona is al geplaatst en kan de groepszege al bijna niet meer ontgaan.

Selectie Barcelona tegen Ajax:
Pinto, Oier, Piqué, Bartra, Puyol, Sergi Gómez, Mascherano, Song, Busquets, Sergi Roberto, Montoya, Patric, Xavi, Iniesta, Fàbregas, Pedro, Neymar Jr, Adama en Dongou

E. Koeman: "Gouden punten voor ons"

Erwin Koeman kon zijn geluk niet op na de zege op Feyenoord, maar bleef bescheiden. Hij hoopt dat de stijgende lijn voorlopig wordt doorgetrokken. De oefenmeester versloeg het Feyenoord van zijn broer Ronald Koeman.

"Ik ben zeer blij, maar wel ingetogen. Dit zijn gouden punten voor ons. Voor Ronald vind ik het heel jammer, maar c'est la vie. Nu zijn we ook van dat gezeik af dat ik nog nooit van Ronald had gewonnen", zegt hij tegen NOS.  "Ik vond ons in de eerste 25 minuten zeer matig. In balbezit vond ik ons slecht. Feyenoord had de overhand, zonder echt uitgespeelde kansen. In de tweede helft hebben we ons ware gezicht laten zien. Gezien de kansenverhouding winnen we alsnog terecht."

Koeman kon niet plaatsen waarom RKC matig startte. "Misschien lag het aan de zenuwen. Feyenoord is een grote naam, alleen je ziet ook dat we niet bang hoeven te zijn voor zo'n tegenstander. Deze overwinning op Feyenoord moet veel vertrouwen geven. Drie punten erbij, dat schiet op."

Etnisch geweld overschaduwt verkiezingen Mali

Etnisch geweld heeft een schaduw geworpen over de parlementsverkiezingen zondag in Mali. Bij gevechten tussen Peul en Toearegs bij de grens met Niger in het noorden van het land kwamen zaterdag zestien mensen om het leven. Dat hebben een Malinese veiligheidsfunctionaris in de noordelijke stad Gao en een vertegenwoordiger van de Internationale Federatie voor de Mensenrechten in Bamako zondag gemeld. Verdere bijzonderheden over de gevechten in het noorden wisten zij nog niet.

Ongeveer 6,5 miljoen kiezers konden zondag in Mali uit meer dan duizend kandidaten 147 vertegenwoordigers kiezen in het parlement. De parlementsverkiezingen zijn na de presidentsverkiezingen in juli en augustus een volgende stap in het herstel van de democratie. Het land werd in maart 2012 in chaos gestort door een militaire staatsgreep. Toeareg-separatisten en islamitische extremisten zagen daarop hun kans schoon om de macht in het noorden van het land over te nemen. Door militair ingrijpen van Frankrijk in januari werden de extremisten verdreven, maar in de afgelopen weken is het geweld weer toegenomen.

In Gao waren zondag in de eerste uren nadat de stemlokalen open waren gegaan meer militairen van de vredesmacht van de Verenigde Naties en het Malinese leger op de been dan kiezers, maar naarmate de dag vorderde nam het aantal kiezers toe. Prefect Seydou Timbely noemde de opkomst niettemin 'zwak'. "Er zijn niet genoeg middelen geïnvesteerd om de bevolking aan te moedigen te gaan stemmen."

In de noordelijke stad Kidal raakten drie mensen gewond toen aanhangers van de separatistische Toeareg-Beweging voor de Bevrijding van de Awazad kiezers met stenen bekogelden en VN-soldaten moesten ingrijpen, zei inwoner Mohammed Ag Mossa. In de regio Timboektoe gingen onbekende gewapende lieden met tien stembussen aan de haal, zei een Malinese veiligheidsfunctionaris.

Ook werden zondag sporadisch problemen met kiezersregistraties gemeld. "Ik kon mijn naam of foto niet op de lijst vinden", zei Bintou Maiga, die teleurgesteld werd weggestuurd van het stemlokaal waar zij zich moest melden.

Door de lage opkomst verwachten politieke analisten dat in veel districten een tweede stemronde nodig zal zijn. Deze zal dan worden gehouden op 15 december.

'Afwijzing door kind schrikt misbruiker af'

Als ouders hun kinderen leren om nee te zeggen of te gaan huilen bij ongewenst intiem contact neemt de kans op seksueel misbruik af. Potentiële kindermisbruikers interpreteren reacties die niet duidelijk afwijzend zijn sneller als instemming. Dat blijkt uit onderzoek waarop psycholoog Inge Hempel woensdag promoveert aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, meldt de NOS zondag.

Hempel benadrukt dat kindermisbruik nooit de schuld van het kind is. Misbruikers zien het uitblijven van een reactie en onduidelijke reacties als giechelen echter al snel als een vorm van instemming met seksueel contact.

Omdat daders meestal familieleden of bekenden zijn, is nee zeggen vaak heel moeilijk voor kinderen. "Maar ga als ouder toch het gesprek aan met je kinderen", zegt Hempel. "Huilen of nee zeggen zijn voor daders reacties die duidelijk maken dat ze iets doen dat het kind niet wil."

Van de 47 veroordeelde kindermisbruikers die Hempel sprak is bijna de helft zelf seksueel misbruikt in zijn jeugd. Volgens de psycholoog is het van essentieel belang de cyclus slachtoffer-dader te doorbreken. Ze pleit voor een groter bewustzijn over kindermisbruik onder leraren, artsen en in de geestelijke gezondheidszorg.

[Bundesliga] Werder verliest ondanks treffer Elia

Werder Bremen heeft zondag een thuisnederlaag geleden tegen FSV Mainz. De bezoekers gingen met een 3-2 zege aan de haal. Eljero Elia scoorde eenmaal voor Werder, maar door doelpunten van Nicolai Müller en Shinji Okazaki (2) stond Mainz toen al 3-0 voor. Na de goal van Elia was ook Franco di Santo nog trefzeker voor Werder.

Werder zakt door de nederlaag, de zesde in dertien duels, naar de twaalfde plaats. De ploeg vergaarde vijftien punten. Mainz schurkt met negentien punten tegen de subtop aan op de zevende plaats. Nummer zes Schalke, dat de laatste Europese plaats bezet, heeft twee punten meer.

Jans blij met gelukkige puntendeling

Ron Jans beseft dat er voor PEC Zwolle niet meer in zat dan een gelijkspel tegen FC Groningen. De voormalige oefenmeester van Groningen toonde zich een tevreden man. "Ik ben zeer tevreden met het punt, want ik denk dat Groningen meer aanspraak heeft gemaakt op de overwinning dan wij. Als de keeper je beste man op het veld is, zegt dat eigenlijk al genoeg", zegt hij tegen NOS.

"We werden aan de linkerkant overlopen. Onze tactiek werkte niet. In de tweede helft hebben we het anders aangepakt en hebben we nauwelijks meer problemen gehad. We hadden veel meer controle over de wedstrijd. In de blessuretijd kwamen we goed weg."

Het zangfietspad komt eraan!

Zing jij ook vaak mee met je mp3-speler terwijl je fietst? En zodra je een tegenligger ziet, hou je dan even op met het geluid te produceren dat je zelf zingen pleegt te noemen? Dat is niet meer nodig. In Amsterdam liggen er nu ‘zangfietspaden'. De daar opgehangen bordjes laten je weten dat het op die paden officieel is toegestaan om ongegeneerd mee te blèren met de herrie die alleen jij kan horen.

Kunstenares Marije de Wit wil het verkeer gezelliger maken en heeft toestemming en centjes gehad om een paar fietspaden om te dopen tot zangfietspaden. Tot nu toe zijn er twee: een deel van de Marnixstraat en de Piet Heynkade kan je als liefhebber van goede smaak en verfijnde zangkunst sinds kort beter vermijden.

Een volslagen onbekende volkzanger heeft in opdracht van de plaatselijke media het pad inmiddels getest. Hij kwam tot de conclusie dat mensen hem toch wel erg vreemd aankeken, wanneer hij zingend op zijn velo voorbij rolde. Voor hem verandert er dus weinig.

Webber besluit loopbaan met tweede plek

Vandaag sloot Mark Webber zijn F1-carrière af met een tweede plaats in Brazilië. Tijdens de uitloopronde zette de Australiër zijn helm af om de wereld zijn tranen te tonen.

Webber sprak tijdens de podiumceremonie zijn collega's toe: "Ik had mooie gevechten met de jongens waarmee ik al jaren knok: Vettel, Alonso, Hamilto en Rosberg. Dit was een mooi einde van mijn carrière. Ik wil graag het team bedanken, ik heb genoten van mijn laatste ronden."

Ook sprak hij zijn landgenoten nog even toe: "Ik wil ook iedereen in Australië bedanken, zonder jullie zou ik hier niet staan. De mensen over wie ik het heb, weten wie ze zijn. Ik heb een prettige loopbaan gehad, bedankt voor het kijken en veel plezier volgend seizoen. Dank jullie wel."

Webber reed van 2002 tot en met 2013 in de Formule 1 achtereenvolgens voor Minardi, Jaguar, Williams en Red Bull Racing. Hierin won hij negenmaal een grand prix en werd driemaal derde in de eindranking.

Makkelie gaat spreekkoren rapporteren

Danny Makkelie kreeg tijdens Go Ahead Eagles - Vitesse de nodige spreekkoren om zijn oren. De scheidsrechter onderneemt stappen. "Ik heb heel veel naar m'n hoofd gekregen. Er is van alles geroepen, met name na de strafschop en de rode kaart. Dat is ook in de tweede helft doorgegaan. Daarom zijn we naar binnen gegaan", legt hij de situatie nog eens uit aan NOS.

"Het werden in de tweede helft wel positieve spreekkoren, met een cynische toon. Er zijn echter wat dingen geroepen die niet door de beugel kunnen. Ik ga dit rapporteren bij de KNVB. Het mag duidelijk zijn dat dit soort zaken niet kunnen."

Makkelie kan niet begrijpen waarom de spreekkoren van de tribunes rolden. "Ik denk dat dit een heel verkeerd signaal is dat wordt afgegeven door de fans van Go Ahead Eagles. Naar de club zelf toe heb ik geen blaam, maar de supporters hebben zich wel echt misdragen."

'Nieuw stadion voor beloften en vrouwen FC Twente'

FC Twente is van plan een tweede stadion uit de grond te stampen. Dit zegt voorzitter Joop Munsterman op de officiële website van de Tukkers. Op het nieuw te bouwen complex zouden de beloften en het damesteam hun competitiewedstrijden af kunnen werken.

Het nieuwe onderkomen zou naast het FBK-stadion moeten komen. "We zijn uit ons jasje gegroeid", stelde Munsterman in een vraaggesprek met FC Twente TV. De preses noemde het nieuwe stadion kleiner dan de Grolsch Veste.

"Als dat allemaal lukt, dan denk ik dat iedereen in Hengelo blij is. Het atletiek blijft behouden en ik denk dat FC Twente daar een fantastisch trainingscentrum krijgt."

Met de laatste uitspraak refereerde Munsterman naar het gesteggel rondom het FBK-stadion, dat FC Twente wilde kopen. Hier kwam uiteindelijk niets van terecht, waardoor het jaarlijkse atletiekevenement behouden blijft.

Artsen soms te onervaren voor kankeroperatie

Patiënten die bijvoorbeeld lijden aan maag- en nierkanker worden soms geopereerd door artsen met te weinig operatie-ervaring. Ook hebben medisch specialisten nog onvoldoende kennis over zeldzame kankersoorten. Dat meldt RTL Nieuws zondag op basis van een rapport van het Integraal Kanker Centrum (IKNL).

De kwaliteit van kankerzorg in Nederland wordt als 'redelijk tot goed' beoordeeld Universitaire ziekenhuizen en topklinische opleidingsziekenhuizen scoren beter dan algemene ziekenhuizen. Wel zouden op verpleegafdelingen te weinig oncologieverpleegkundigen werken met de juiste specialisatie.

Alle ziekenhuizen moeten per 1 januari voldoen aan de zogenoemde Soncos-eisen. Zo moeten ze een minimumaantal operaties per jaar uitvoeren en zorgen dat medewerkers voldoende overleggen en over de juiste opleiding beschikken. Als de ziekenhuizen hier niet aan voldoen, moeten ze stoppen met het behandelen van patiënten met bepaalde types kanker.

Op verzoek van RTL Nieuws hebben 32 ziekenhuizen per kankersoort aangegeven of ze voldoen aan de kwaliteitseisen. Enkele tientallen ziekenhuizen weigerden mee te werken. "We zijn een eind op streek. De knelpunten zijn al voortvarend aangepakt", zegt voorzitter Koos van der Hoeven van oncologenstichting Soncos tegen de nieuwsrubriek.

Bestuursvoorzitter Jack Thiadens van het Roermondse Laurentius Ziekenhuis vindt dat patiënten een keuze moeten kunnen maken voor een ziekenhuis met goede kankerzorg. "En dus moet je ze die informatie geven", vindt hij. "Je moet niet bang zijn om te laten zien wat je nog moet verbeteren."

Filosoof Susan Neiman wint Spinozalens

De Spinozalens 2014 gaat naar de Amerikaanse moraalfilosoof Susan Neiman. Dat heeft de Haagse locoburgemeester Ingrid van Engelshoven zondag bekendgemaakt, op de geboortedag van Spinoza.

De in 1955 geboren Neiman is directeur van het researchinstituut Einstein Forum in Potsdam en schrijft behalve wetenschappelijke teksten ook voor het algemene publiek. Van haar hand verscheen in 2010 Morele Helderheid. Goed en Kwaad in de 21e Eeuw. Eerder publiceerde zij The Unity of Reason: Rereading Kant.

De onderscheiding moet de erfenis van de Nederlandse zeventiende-eeuwse denker Baruch Spinoza levend houden en kritische en creatieve denkers eren. De Spinozalens, een prijs die beoogt het debat over ethiek en moraal te stimuleren, wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een nog levende intellectueel. In het tussenliggende jaar eert de Stichting Internationale Spinozaprijs een overleden denker.

Neiman krijgt de prijs, tienduizend euro en een sculptuur van Spinoza, over een jaar uitgereikt in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

R. Koeman mild na blamage

Ronald Koeman was na afloop van RKC Waalwijk - Feyenoord opvallend mild voor zijn ploeg. De Rotterdammers profiteerden vanmiddag weer niet van de uitslagen elders in Nederland.

In Waalwijk werd het 1-0 voor de thuisploeg, door een goal van Joachim. "Natuurlijk ben ik boos en enorm teleurgesteld, maar dat houd ik voor mij. Zo komen we niet waar we willen", aldus de oefenmeester.

Toch zag Koeman Feyenoord goed starten: "In de eerste vijfentwintig minuten speelden wij goed. We kregen ook een aantal goede mogelijkheden. Daarna werd het slordiger en kreeg RKC kansen door fouten van ons. In de tweede helft was het minder, waren we niet zo dreigend. Ik had er lang geen vertrouwen in dat die goal nog zou vallen, maar op het eind van het duel wel meer. Dan is het extra pijnlijk als je 'm nog verliest."

Verrassende overwinning Tsjechische biatleten

In het Zweedse Östersund is de World Cup biatlon van start gegaan. De eerste wedstrijd, de gemengde estafette, werd verrassend gewonnen door Tsjechië.

In de gemengde estafette bestaat elk team uit vier biatleten, twee vrouwen en twee mannen, in die volgorde. De vrouwen leggen 6 kilometer af, gevolgd door 7,5 kilometer door beide mannen. Vooraf waren vooral de Fransen favoriet om te winnen en zij leken die status volledig waar te maken. Marie-Laure Brunet schoot twee keer foutloos en gaf als eerste het stokje door aan haar teamgenote, Marie Dorin-Habert. Zij mistte één schot, maar hoefde niet de strafronde in. Elke biatleet heeft een aantal extra patronen die ze mogen gebruiken, Dorin-Habert had er één nodig om de laatste schijf alsnog om te schieten. Bij de tweede wissel was de voorsprong op Tsjechië en Italië verder uitgebreid.

De eerste Fransman was de jonge Simon Desthieux. Hij mistte één keer, maar met een extra patroon kon hij de strafronde vermijden. Met een grote voorsprong begon vervolgens Martin Fourcade, de laatste Fransman, aan zijn 7,5 kilometer. Waar Fourcade doorgaans de sterkste is in het team lukte vandaag maar weinig. In de laatste schietbeurt wist hij, inclusief extra patronen, slechts twee van de vijf schijven te raken. Hij gebruikte het laatste patroon zelfs niet, wat ervoor zorgde dat hij drie keer de strafronde moest langlaufen. Hierdoor vielen de Fransen terug naar de derde plek. Een straf van twee minuten vanwege het niet geschoten patroon zorgde er echter voor dat de Fransen na vrijwel de gehele wedstrijd op kop te hebben gelegen uiteindelijk slechts vijfde werden.

Terwijl Fourcade fout na fout schoot kwamen de achtervolgers, de Tsjech Ondrej Moravec en de Noor Tarjei Boe, ook aan bij de schietbaan. Moravec mistte weliswaar een schot, maar kon de strafronde vermijden. Boe en Fourcade zetten de achtervolging in op de Tsjech, maar konden niet meer in de buurt komen. Vanwege de straf voor Frankrijk werd Oekraïne uiteindelijk knap derde.

Stroetinga tweede in zesdaagse van Gent

Baanwielrenner Wim Stroetinga heeft zijn eerste plaats in het klassement op de slotdag in de zesdaagse van Gent niet weten vast te houden. Met zijn Belgische ploeggenoot Iljo Keisse eindigde Stroetinga als tweede in het eindklassement, achter de Belg Jasper de Buyst, die vandaag twintig is geworden, en de Duitser Leif Lampater. Uiteindelijk scheelde het 53 punten (447 om 394).

Voor het begin van de laatste dag hadden Stroetinga en Keisse nog een ronde voorsprong op de Belgisch-Duitse formatie, die de achterstand wegwerkten in de tijdrit van 500 meter. De Belgen Kenny de Ketele en Gijs van Hoecke eindigden in diezelfde ronde als derde in het eindklassement. 

Sluiting consulaat München 'desastreus'

Het Nederlandse consulaat-generaal in München moet openblijven om de sterke positie die Nederland in het zuiden van Duitsland heeft niet op spel te zetten. Daarvoor pleit de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) in Den Haag. De Tweede Kamer debatteert maandag over de bezuinigingen op het diplomatiekepostennetwerk.

"Door de sluiting van het Nederlandse consulaat zou het Nederlandse bedrijfsleven op achterstand komen te staan in de strijd met directe concurrenten uit Oostenrijk, Zwitserland, en Frankrijk", zegt DNHK-directeur Günter Gülker zondag in een verklaring. "Gezien de kansen die wij dan laten liggen zou dit desastreus zijn. Er zijn echter door vele partijen goede argumenten op tafel gelegd om de aangekondigde sluiting nog eens te heroverwegen en ik heb er alle vertrouwen in dat dit ook gaat gebeuren."

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) moet honderd miljoen euro bezuinigen en wil daarom naast het consulaat in München ook die in Antwerpen, Milaan, Chicago en Osaka sluiten. De ambassades in die landen moeten dan de economische belangen van Nederland behartigen.

Het handelsvolume tussen Nederland en Duitsland is de afgelopen tien jaar met ongeveer zeventig miljard euro toegenomen, heeft de handelskamer becijferd. Dat is tien miljard meer dan de dat tussen Nederland en de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika).

De industriële sctoren van Nederland en Duitsland zijn verweven: machines, chemische producten, minerale brandstoffen, olieproducten, grondstoffen en gefabriceerde goederen zijn goed voor 72 procent van het totale handelsvolume. Daarom biedt vooral het industriële zuiden van Duitsland volgens de DNHK veel kansen voor Nederlandse toeleveranciers.

"We moeten de samenwerking tussen Nederland en Zuid-Duitsland dus niet onnodig in gevaar brengen", aldus Gülker. "De risico's voor de Nederlandse economie zouden veel te groot zijn."

'Heidi Klum is weer zwanger'

Heidi Klum is in verwachting van haar vijfde kind. Dat beweert Klums fitnessleraar David Kirsch althans tegenover het Duitse boulevardblad Bild. Het zou het eerste kind zijn van de 40-jarige Klum met haar vriend Martin Kristen.

Volgens Kirsch sport Klum ondanks haar zwangerschap nog steeds. "Ze doet nog gewoon haar oefeningen." Kirsch vindt het belangrijk dat zwangere vrouwen zo veel mogelijk in beweging blijven. "Als je vóór de zwangerschap ook veel trainde, kun je daar gewoon mee verdergaan. Alleen iets minder intensief." Naar verluidt kennen Kirsch en Klum elkaar al twintig jaar. Ze zagen elkaar volgens de fitnessleraar onlangs nog tijdens het halloweenfeestje van het model.

Klum, die in Duitsland opgroeide maar al jaren in de Verenigde Staten woont, kondigde begin vorig jaar aan te gaan scheiden van Seal. Tijdens haar zevenjarige huwelijk met de zanger kreeg ze drie kinderen. Klum was eerder getrouwd met Formule 1-baas Flavio Briatore, met wie ze een dochter kreeg.

Twijfels bij noodzaak snelweguitbreiding

De uitbreiding van snelwegen wordt vaak onvoldoende onderbouwd. De toekomstscenario's waarmee wordt gerekend in de besluitvorming, gaan uit van een onrealistisch hoge verkeersgroei. Dat staat in een zondag gepubliceerd onderzoek van CE Delft in opdracht van een aantal natuur- en milieuorganisaties.

De werkelijke hoeveelheid verkeer is volgens de onderzoekers kleiner dan die in het scenario met de laagste groei. Hierdoor wordt het nut van nieuwe snelwegen te gunstig voorgesteld. De natuur- en milieuorganisaties roepen minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) en de Tweede Kamer op de besluitvorming over nieuwe snelwegen te herzien.

Bij de doorrekening van veel wegenprojecten is volgens CE Delft uitsluitend met het scenario met de hoogste verkeersgroei gerekend. Dat betekent dat besluiten over nieuwe snelwegen mogelijk worden gebaseerd op onvolledige en onrealistische informatie. De natuur- en milieuorganisaties wijzen erop dat de aanleg van nieuwe wegen onomkeerbare negatieve gevolgen heeft voor milieu, natuur en landschap. Ze pleiten daarom voor een rationelere onderbouwing.

De onderzoekers namen zes snelwegprojecten met een totaal budget van meer dan vijf miljard euro onder de loep. Als van een 'realistische verkeersgroei' wordt uitgegaan, zou de aanleg van de Blankenburgtunnel bij Rotterdam meer kosten dan opleveren. Ook voor de projecten A13/A16 bij Rotterdam, de doortrekking van de A15 bij Arnhem en Nijmegen en de Noordoostcorridor Eindhoven valt de alternatieve doorrekening negatief uit.

GroenLinks laat in een reactie weten de aanleg van extra snelwegen te willen stoppen 'vanwege foutieve cijfers'. Schulz moet opnieuw doorrekenen of haar asfaltplannen wel nodig zijn, gaat Kamerlid Liesbeth van Tongeren maandag voorstellen bij het debat over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT).

"We moeten niet bouwen voor de leegstand alleen om wegwerkers aan het werk te houden of vanwege de verkiezingsbeloften van de minister", vindt Van Tongeren. "Ik wil dat de minister de aanleg van die wegen stillegt tot duidelijk is of al die miljarden voor asfalt echt nodig zijn. Het is tijd dat ze luistert naar experts die laten zien dat meer asfalt nu geldverspilling is."

Biegun verrassende winnaar in Klingenthal

Schansspringer Krzysztof Biegun uit Polen heeft in het Duitse Klingenthal zeer verrassend de eerste World Cup van de winter op zijn naam geschreven. Door de wind werd er slechts één ronde gesprongen.

De wedstrijd zou in eerste instantie om één uur beginnen, maar werd vanwege de harde wind meerdere malen uitgesteld. Bijna twee en een half uur later ging men dan toch van start. De negentienjarige Biegun was de vijfde die naar beneden ging en liet een bijzonder sterke sprong zien. Pas toen de favorieten aan de beurt waren begon een aantal springers in de buurt van de jonge Pool te komen. De Duitser Andreas Wellinger kwam het dichtst bij Biegun, met in zijn kielzog de Sloveen Jurij Tepes. Veel springers, waaronder Kamil Stoch, konden niet met de omstandigheden omgaan.

Het grootste slachtoffer was Andreas Kofler. De Oostenrijker raakte bij de landing uit balans, gleed door en kwam hard in aanraking met de reclameborden. Kofler heeft hier waarschijnlijk een aantal gekneusde ribben aan overgehouden. Met nog twee springers te gaan lag de wedstrijd wederom stil door de harde wind. De Oostenrijker Gregor Schlierenzauer en de Noor Anders Bardal zaten nog boven. Schlierenzauer kreeg van zijn coach Alexander Pointner te horen dat hij met Bardal moest overleggen of ze zouden springen. Hierop besloten de winnaars van de vorige twee World Cup-seizoenen om niet te springen en via de lift weer naar beneden te gaan, het was te gevaarlijk. 

De jury besloot al snel dat de tweede ronde niet plaats zou vinden. Hierdoor werd de uitslag van de eerste ronde direct de uitslag van de hele wedstrijd. Voor de jonge Biegun was het zijn eerste overwinning in nog maar zijn tweede individuele wedstrijd in de World Cup. Na de opening in Klingenthal reizen de springers naar het Finse Kuusamo, waar de volgende wedstrijd plaats zal vinden.

[PL] Manchester United laat Cardiff terugkomen

Manchester United heeft zondag niet kunnen winnen van Cardiff City. De Engelse landskampioen kwam in Cardiff twee keer op voorsprong via Wayne Rooney en Patrice Evra. Oud-Manchester-speler Fraizer Campbell maakte de 1-1 voor rust. De Zuid-Koreaan Bo-Kyung Kim kopte in blessuretijd de 2-2 raak voor Cardiff.

Door de puntendeling groeit de achterstand van United in de Premier League. Met 21 punten uit twaalf wedstrijden, zeven punten achter koploper Arsenal, staat de ploeg van de geblesseerde Robin van Persie zesde. Cardiff kon het punt goed gebruiken. De nummer zeventien van de Premier League staat met dertien punten slechts drie punten boven de degradatiestreep.

[F1] Uitslag Grand Prix van Brazilië

Sebastian Vettel heeft ook de laatste race van het Formule 1-seizoen 2013 op zijn naam geschreven. De wereldkampioen won in Brazilië de race voor zijn Red Bull-teamgenoot Mark Webber en Ferrari-coureur Fernando Alonso. Giedo van der Garde eindigde als achttiende.

Sebastian Vettel startte op Interlagos van poleposition, waarbij de baan voor het eerst dit weekend droog was. De beste start was echter voor Nico Rosberg die de leiding greep voor Vettel, Lewis Hamilton, Fernando Alonso, Mark Webber en Felipe Massa. Lang duurde het niet voor Rosberg, want na een ronde sloeg Vettel toe, terwijl Alonso daarachter Hamilton passeerde. Laatstgenoemde moest even later ook de vierde positie laten aan Webber. In de openingsronden was er veel actie met veel inhaalacties. Lotus-coureur Romain Grosjean was de eerste uitvaller met een opgeblazen motor.

Alonso bleek in de beginfase over een snelle Ferrari te beschikken, want de Spanjaard wist op het tweede rechte stuk snel Rosberg te passeren en de klimmen naar de tweede positie, drie seconden achter Vettel. Ook Webber wachtte niet lang om Rosberg te passeren. De Red Bull bleek snel te zijn en na elf ronden had Webber het gat gedicht om de aanval op Alonso te openen. Dit lukte al snel. Iets daarachter mocht Hamilton Rosberg passeren.

Na dertien ronden leidde Vettel met tien seconden voorsprong op Webber, Alonso, Hamilton, Rosberg, Massa, Button, Hülkenberg, Ricciardo en Perez. De eerste stops waren voor de Toro Rosso's die ruim voor de anderen binnen kwamen. Meer stops volgden rond de twintigste ronde, waarbij er weer fraaie inhaalacties te noteren vielen, zoals die van Button die na zijn stop twee man tegelijk inhaalde.

Na de eerste series stops leidde Vettel voor Alonso die Webber na diens trage stop gepasseerd was. Massa pikte de vierde positie van Hamilton in, voor Button, Rosberg, Perez, Hülkenberg en Ricciardo. Alonso kon niet lang genieten van zijn tweede positie, want Webber haalde hem snel weer in. Daarachter vocht Massa een verbeten strijd uit met Hamilton. Het werd beslist toen Massa een drive-through kreeg voor het te ver over de lijn richting pits te rijden bij het opkomen van het start/finish-gedeelte. Hij kwam als achtste, vlak achter Perez weer de baan op.

Halverwege de race begon het iets te regenen, maar voor veel problemen zorgde dit niet. Het belemmerde de coureurs niet om rond de 45e ronde van banden te wisselen. Voor Bottas was even later de race voorbij toen op het tweede rechte stuk zijn linker achterwiel loskwam. Hamilton reed op hetzelfde moment met een lekke rechter achterband rond. Herhaling liet zien dat beide coureurs met elkaar in aanvaring kwamen. Hamilton werd hiervoor bestraft met een drive-through.

De toppers hadden nog niet gepit en kwamen binnen. Vettel verloor veel tijd omdat zijn banden nog niet klaar stonden, maar behield wel de leiding, voro Webber en Alonso die de meeste tijd terugwon. Button schoof door naar plaats vier, voor Rosberg, Perez, Massa, Hamilton, Hülkenberg en Sutil. Hamilton viel door zijn straf buiten de punten, maar vocht zich snel weer een weg naar voren.

Na 71 ronden werd Vettel als eerste afgevlagd, waarmee hij negen races op rij heeft gewonnen en het record van Alberto Ascari heeft geëvenaard. De Red Bull-coureur is wel de eerste die dit in een seizoen voor elkaar kreeg. Ook evenaarde hij het record van Michael Schumacher met dertien zeges in een jaar. Webber finishte in zijn laatste F1-race als tweede voor Alonso. Ruim hierachter pakte Button een knappe vierde positie, voor Rosberg, Perez, Massa, Hülkenberg, Hamilton en Ricciardo. Ook in het achterveld was er nog een record, want Max Chilton is de eerste coureur die in zijn eerste seizoen alle races is gefinisht.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:32:36.300
2 Mark Webber Red Bull +10.452
3 Fernando Alonso Ferrari +18.913
4 Jenson Button McLaren +37.360
5 Nico Rosberg Mercedes +39.048
6 Sergio Perez McLaren +44.051
7 Felipe Massa Ferrari +49.110
8 Nico Hulkenberg Sauber +1:04.252
9 Lewis Hamilton Mercedes +1:12.903
10 Daniel Ricciardo Toro Rosso +1 ronde
11 Paul di Resta Force India +1 ronde
12 Esteban Gutierrez Sauber +1 ronde
13 Adrian Sutil Force India +1 ronde
14 Heikki Kovalainen Lotus +1 ronde
15 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1 ronde
16 Pastor Maldonado Williams +1 ronde
17 Jules Bianchi Marussia +2 ronden
18 Giedo van der Garde Caterham +2 ronden
19 Max Chilton Marussia +2 ronden
DNF Charles Pic Caterham +13 ronden
DNF Valtteri Bottas Williams +26 ronden
DNF Romain Grosjean Lotus +69 ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 397
2 Fernando Alonso Ferrari 242
3 Mark Webber Red Bull 199
4 Lewis Hamilton Mercedes 189
5 Kimi Räikkönen Lotus 183
6 Nico Rosberg Mercedes 171
7 Romain Grosjean Lotus 132
8 Felipe Massa Ferrari 112
9 Jenson Button McLaren 73
10 Nico Hulkenberg Sauber 51
11 Sergio Perez McLaren 49
12 Paul di Resta Force India 48
13 Adrian Sutil Force India 29
14 Daniel Ricciardo Toro Rosso 20
15 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 13
16 Esteban Gutierrez Sauber 6
17 Valtteri Bottas Williams 4
18 Pastor Maldonado Williams 1
19 Jules Bianchi Marussia 0
20 Charles Pic Caterham 0
21 Heikki Kovalainen Lotus 0
22 Giedo van der Garde Caterham 0
23 Max Chilton Marussia 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 596
2 Mercedes 360
3 Ferrari 354
4 Lotus 315
5 McLaren 122
6 Force India 77
7 Sauber 57
8 Toro Rosso 33
9 Williams 5
10 Marussia 0
11 Caterham 0

'Kerstrally in zicht'

De winstgolf op de beurzen die de Amerikaanse graadmeters vrijdag naar nieuwe recordstanden voerde, gaat de komende weken onverminderd verder. Met de bedrijfscijfers achter de rug zien marktvorsers weinig hindernissen voor een 'kerst-rally' in december, een maand die toch al als een traditioneel sterke periode voor de beurshandel geldt.

Voor de Amerikaanse beurzen wordt het een korte en naar verwachting zeer rustige handelsweek. Donderdag ligt de aandelenhandel stil voor Thanksgiving en vrijdag wordt maar een halve dag gewerkt.

De aandacht gaat deze en komende week vooral uit naar detailhandelsfondsen. Donderdagavond openen veel winkeliers al hun deuren voor het 'Black Friday' koopfestijn dat het hele weekeinde doorgaat. De meeste winkelketens proberen de klant te lokken met spectaculaire aanbiedingen. Verscheidene detailhandelaren hebben al eerder in november gewaarschuwd dat de prijsverlagingen die zij zullen moeten doorvoeren om de kopers over te halen, gevolgen zullen hebben voor de winstgevendheid.

Vorig jaar gingen op Black Friday 89 miljoen mensen winkelen. Bijna de helft van hen zei na het weekeinde al vrijwel klaar te zijn met hun kerstinkopen.

De beurzen zullen het deze week verder met weinig richtinggevend nieuws moeten doen. Maandag komt wat informatie vrij over de Amerikaanse huizenmarkt met een cijfer over de aanstaande huizenverkopen. Voor woensdag staan cijfers over de verkoop van duurzame goederen, de aanvragen van uitkeringen en het consumentenvertrouwen op de agenda. Vrijdag staat een cijfer over het economisch klimaat in de Europese Unie op de rol.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 14

Na een week rust in verband met de interlands van Oranje stond dit weekend de veertiende speelronde van het seizoen op het programma. Vitesse blijft koploper van de Eredivisie na winst op Go Ahead Eagles, Ajax stijgt een plek na het gelijkspel van AZ en PSV en Feyenoord morsen punten na respectievelijk een gelijkspel en een nederlaag.

Weinig grote veranderingen in top van Eredivisie

Het voetbalweekend werd op zaterdagavond geopend door PSV en sc Heerenveen. PSV heeft de afgelopen vier duels niet weten te winnen, dus drie punten zijn welkom in Eindhoven. Het liep echter anders. Al vroeg in de wedstrijd moest Heerenveen met tien spelers verder nadat v.d. Berg direct rood kreeg na een actie op Maher. PSV zette het overwicht op het veld niet om in een treffer. Het was de bezoekende ploeg in de naam van Wildschut die tien minuten voor het einde de openingstreffer maakte. In de verlenging maakte Jozefzoon de gelijkmaker, waardoor PSV toch nog een punt over aan het duel overhoudt. 

In Alkmaar stond de wedstrijd tussen AZ en Roda JC op het programma. Al binnen twintig minuten vielen er twee rode kaarten aan de kant van AZ: Viergever trok de doorgebroken Hupperts onderuit en Gudelj maakte een harde tackle op Kali. Toch was het AZ die vlak daarna op voorsprong kwam. Vier minuten later kwam Roda al weer op gelijke hoogte. Vlak voor rust kwam de thuisploeg weer op voorsprong door een goal van Jóhannsson. Na rust was het Roda dat AZ meer en meer onder druk zette, maar de gelijkmaker bleef uit tot de laatste minuut van de reguliere speeltijd: Shkurtaj maakte de 2-2. Roda sloot de wedstrijd met tien man af nadat Biemand in de slotfase zijn tweede gele kaart kreeg.

Ajax kon tijdelijk de koppositie in de Eredivisie overnemen als er thuis gewonnen werd van Heracles Almelo. Al na twee minuten maakte Hoesen de openingstreffer. Hoesen speelde voor de tweede keer dit seizoen in de basis door blessures van Sigthórsson en Siem de Jong. Ajax domineerde vanaf dat moment de wedstrijd maar maakte lange tijd geen goals tot de 56e minuut. Fischer maakte na eerst een paar grote kansen te hebben gemist de 2-0 door van dichtbij de bal in het doel te schieten. Twintig minuten voor tijd zette Klaassen de eindstand op het scorebord door de bal binnen te koppen.

Op zondag was de wedstrijd in Waalwijk een strijd tussen de broers Erwin en Ronald Koeman. De ploeg van Erwin (RKC Waalwijk) staat op de eennalaatste plaats op de ranglijst. Ronald doet het met Feyenoord een stuk beter, na dertien speelronden staat zijn ploeg op de zesde positie. De wedstrijd bleef lange tijd doelpuntloos. Feyenoord begon goed en kreeg enkele kansen via onder andere Pellè en De Vrij. Het spel van RKC werd beter en zij zorgden via de counter voor gevaar. Pas in de slotminuut van de wedstrijd scoorde Joachim voor RKC, waardoor de ploeg uit Waalwijk drie punten boven N.E.C. staat.

Aan Vitesse de kans om de eerste plaats weer over te nemen van Ajax. In Deventer namen ze het op tegen Go Ahead Eagles. Na iets meer dan een half uur spelen kreeg Vitesse een strafschop nadat Turuc Havenaar neerhaalde. Dit leverde Turuc een rode kaart op. Piazón benutte de penalty waardoor de stand op 0-1 kwam. Nadat Vitesse zes minuten later opnieuw een penalty kreeg omdat Van der Linden hands maakte (kreeg de bal tegen zijn arm aangeschoten) betrad een Go Ahead-supporter het veld. Toen er ook spreekkoren te horen waren en er vuurwerk op het veld werd gegooid besloot Makkelie om de wedstrijd tijdelijk te staken. Na tien minuten werd de wedstrijd hervat en mocht Piazón zijn tweede strafschop benutten. In de matige tweede helft scoorde Kakuta na 65 minuten de 3-0 en zorgde ervoor dat Go Ahead zijn eerste thuisnederlaag lijdt in ruim een jaar.

De laatste wedstrijd dit weekend was de ontmoeting tussen FC Twente en NAC Breda. Twente kan stijgen naar de derde plaats omdat naaste concurrenten AZ en FC Groningen punten verspeelden. Na bijna een half uur spelen kwamen ze dan ook op voorsprong door een doelpunt van Ebecilio. Een paar minuten voor rust maakte van der Weg de gelijkmaker voor NAC. Op slag van rust veroorzaakte de doelman van NAC, Ten Rouwelaar, een penalty door Eghan in het strafschopgebied neer te halen. Tadic benutte de strafschop en Twente ging met een 2-1 voorsprong de kleedkamers in. Na rust liep de thuisploeg uit naar 5-2, waardoor ze AZ en Groningen ingehaald hebben. NAC staat nu op de tiende plaats in de Eredivisie.

Klaassen scoort de 3-0
Klaassen (Ajax) kopt de 3-0 binnen in de wedstrijd tegen Heracles Almelo. (Foto: Pro Shots)

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
PSV sc Heerenveen 1 - 1
AZ Roda JC Kerkrade 2 - 2
SC Cambuur N.E.C. Nijmegen 2 - 1
Ajax Heracles Almelo 3 - 0
RKC Waalwijk Feyenoord 1 - 0
FC Utrecht ADO Den Haag 3 - 0
FC Groningen PEC Zwolle 0 - 0
Go Ahead Eagles Vitesse 0 - 3
FC Twente NAC Breda 5 - 2


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Vitesse 14 8 3 3 27 28 - 18
2 Ajax 14 7 4 3 25 29 - 15
3 FC Twente 14 6 6 2 24 33 - 14
4 AZ 14 7 3 4 24 25 - 21
5 FC Groningen 14 6 5 3 23 28 - 25
6 PEC Zwolle 14 5 6 3 21 22 - 14
7 Feyenoord 14 6 3 5 21 27 - 22
8 PSV 14 5 5 4 20 25 - 15
9 sc Heerenveen 13 5 4 4 19 30 - 26
10 NAC Breda 14 5 3 6 18 24 - 23
11 Roda JC Kerkrade 14 4 6 4 18 24 - 30
12 FC Utrecht 14 5 3 6 18 20 - 26
13 Go Ahead Eagles 13 4 4 5 16 20 - 32
14 SC Cambuur 14 4 3 7 15 13 - 18
15 Heracles Almelo 13 4 2 7 14 16 - 25
16 ADO Den Haag 13 4 1 8 13 17 - 30
17 RKC Waalwijk 14 3 3 8 12 19 - 29
18 N.E.C. Nijmegen 14 1 6 7 9 20 - 37


Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Alfred Finnbogason sc Heerenveen 14 11
Graziano Pellè Feyenoord 10 12
Aron Jóhannsson AZ 10 14
Lucas Piazón Vitesse 7 12
Quincy Promes FC Twente 7 14
Luc Castaignos FC Twente 7 14
Kolbeinn Sigthórsson Ajax 6 13
Dusan Tadic FC Twente 6 13
Michael Higdon N.E.C. Nijmegen 6 13
Steve de Ridder FC Utrecht 6 14


Programma

Thuis Uit Datum Tijd
Roda JC Kerkrade FC Twente 29 nov 2013 20.00
PEC Zwolle RKC Waalwijk 30 nov 2013 18.45
NAC Breda FC Groningen 30 nov 2013 19.45
sc Heerenveen Go Ahead Eagles 30 nov 2013 19.45
N.E.C. Nijmegen AZ 30 nov 2013 20.45
ADO Den Haag Ajax 1 dec 2013 12.30
Feyenoord PSV 1 dec 2013 14.30
Vitesse SC Cambuur 1 dec 2013 14.30
Heracles Almelo FC Utrecht 1 dec 2013 16.30

De Goede mist Hockey World League Finals

Hockeyster Eva de Goede mist de Hockey World League Finals in Argentinië. In de laatste competitiewedstrijd voor het toernooi liep de speelster van Amsterdam een hamstringblessure op die ernstig genoeg is om haar in Nederland te houden. Bondscoach Max Caldas riep Lisanne de Lange van Laren op als vervangster.

De Hockey World League is een nieuw toernooi. Eerder dit jaar werden in Rotterdam en Londen de halve finalerondes afgewerkt, de finale bij de vrouwen is in Tucuman. Van 30 november tot en met 8 december spelen acht landen daar om de titel.

Oud-renner Arnaud Coyot (33) overleden

De Franse oud-wielrenner Arnaud Coyot is zondagmiddag overleden. De 33-jarige was zondagochtend betrokken bij een zwaar auto-ongeluk en bezweek dezelfde dag nog aan zwaar hoofdletsel, meldt de Franse krant Le Parisien. Coyot werd aangereden door een auto waarvan de bestuurder de macht over het stuur was verloren.

Coyot reed van 2003 tot en met 2012 in het profpeloton. Dat deed hij achtereenvolgens voor de ploegen Cofidis, Unibet.com, Caisse d'Épargne en Saur-Sojasun. Hoogtepunten uit zijn loopbaan waren een tiende plaats in Parijs-Roubaix in 2005 en een tweede plaats bij het Frans kampioenschap op de weg drie jaar later.

Uitslag FC Twente - NAC Breda

Om 16.30 uur begon de laatste wedstrijd van dit voetbalweekend. In Enschede eindigde het duel tussen FC Twente en NAC Breda in 5-2. Hieronder vind je de karakteristieken van de wedstrijd. 

FC Twente

5 - 2

NAC Breda

 28' Ebecilio
 45+2' Tadic (pen)
 53' Castaignos
 68' Promes
 86' Promes 
   42' v.d. Weg 
56' Verbeek 
 
 Gele kaart: Castaignos, Rosales, Ebecilio (FC Twente), Sarpong, Hadouir (NAC Breda)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.900
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Rosales
Bengtsson
Bjelland
Schilder
Ebecilio
Eghan (Mokhtar/64)
Gutiérrez
Promes (Corona/87)
Castaignos (Djordjevic/87)
Tadic
  Ten Rouwelaar
De Roover (Swerts/57)
Drost (Perica/62)
Kwakman
v.d. Weg
Buijs
Hadouir
Seuntjens (Gilissen/70)
Verbeek
Poepon
Sarpong

[Bundesliga] Eerste thuiszege HSV onder Van Marwijk

Hamburger SV heeft zondag zijn eerste thuiszege geboekt onder trainer Bert van Marwijk. Zonder de geblesseerde Rafael van der Vaart werd Hannover 96 met 3-1 verslagen. De bezoekers waren via Szabolcs Huszti nog wel op voorsprong gekomen, maar Milan Badelj maakte al snel gelijk. Na rust waren het Maximilian Beister en Hakan Çalhanoglu die HSV de zege bezorgden.

Hamburger SV klimt door de zege naar de elfde plaats in de Bundesliga. De Hamburgers hebben vijftien punten uit dertien duels. Hannover heeft een punt minder en staat daarmee dertiende.

Wilders kalkt anti-islamtekst op Saudische vlag

Geert Wilders heeft de islamitische wereld de vlag van Saudi-Arabië aangeboden met een anti-islamitische tekst. "De islam is een leugen, Mohammed een crimineel, de Koran is vergif", staat in het Arabisch op de vlag geschreven.

De Partij voor de Vrijheid noemt dit zondag een boodschap van waarheid en bevrijding en roept moslims op deze vlag te hijsen. Op de echte vlag van Saudi-Arabië staat de tekst: Er is geen god behalve Allah en Mohammed is zijn profeet.

In een verklaring brengt Wilders in herinnering dat hij negen jaar geleden, kort nadat filmmaker Theo van Gogh was vermoord in Amsterdam door politieagenten met kogelvrije vesten en machinegeweren werd opgepikt bij zijn huis om naar een veilige plek te worden gebracht. Dit gebeurde omdat 'islamitische misdadigers' hadden gedreigd ook Wilders te doden. "Want ook ik sprak de waarheid over de islam, de grootste bedreiging voor onze vrijheid en onze beschaving."

Wilders leeft nog altijd onder politiebescherming. "De bedreigingen duren nog steeds voort en hebben me beroofd van mijn privacy en mijn vrijheid." De anti-islamitische politicus biedt nu de islamitische wereld een nieuwe vlag aan 'ter nagedachtenis van de duizenden slachtoffers die in die periode door islamitische moordenaars werden afgemaakt en ter nagedachtenis van de miljoenen mensen - vrouwen, afvalligen, niet-moslims - die dagelijks te lijden hebben onder discriminatie en vernedering door de kwaadaardige ideologie van de islam en de onderdrukkende islamitische shariawetgeving'.

Alleen als de islamitische wereld zich realiseert dat de islam een leugen is en Mohammed een crimineel zal ze in staat zijn zichzelf te bevrijden van het kwaad, denkt Wilders. "Alleen wanneer de vrije wereld zal beseffen dat de islam vooral een totalitaire ideologie is in plaats van een religie, zal ze in staat zijn haar vrijheden en waarden te verdedigen."

De voor moslims krenkende verklaring is in het Engels gepubliceerd op de site gatesofvienna.net.

Zwitsers stemmen tegen graairegels

Zwitserse kiezers hebben zondag een voorstel verworpen om de hoogste salarissen die bedrijven aan hun managers betalen te beperken tot maximaal twaalf maal het loon van hun laagstbetaalde personeelsleden. Leiders van het bedrijfsleven hadden gewaarschuwd dat het plan schadelijk kon zijn voor de concurrentiepositie van Zwitserland.

Het voorstel werd door de kiezers met 65,3 procent van de stemmen tegen 34,7 procent verworpen. Ook alle 26 kantons waren tegen. Om te worden aangenomen moeten initiatieven in Zwitserland door een meerderheid van zowel de kiezers als van de kantons worden goedgekeurd.

In maart uitten de Zwitserse kiezers hun woede over de gevoelde inhaligheid van bedrijven door aandeelhouders meer zeggenschap over directeurssalarissen te geven en gouden handdrukken te verbieden. Maar het nieuwe '1:12-initiatief' van de Jonge Socialisten ging de gematigde en conservatieve kiezers blijkbaar te ver.

Voorstanders van het initiatief stelden dat een wettelijke limiet tot eerlijkere salarisverhoudingen zou leiden terwijl de hoogste bazen nog altijd meer zouden kunnen verdienen dan bijvoorbeeld ministers. Maar het bedrijfsleven voerde aan dat het lastiger zou worden om toptalent aan te trekken of te behouden en dat sommige bedrijven wel eens zouden kunnen besluiten hun directies naar het buitenland te verplaatsen. Onder de tegenstanders was ook Sepp Blatter van de wereldvoetbalfederatie FIFA, die waarschuwde voor nadelige gevolgen voor het Zwitserse voetbal.

Mick Jagger wordt overgrootvader

Zanger Mick Jagger wordt begin volgend jaar overgrootvader. Dat zei zijn dochter Jade, wier 21-jarige kind Assisi zwanger is, tegen de Britse krant The Sunday Times.

"Het is waar", antwoordde de 42-jarige Jade op de vraag of ze oma wordt. Volgens Jade is de 70-jarige Mick niet van plan het rustiger aan te doen nu hij overgrootvader wordt. De Rolling Stones-frontman heeft zeven kinderen bij vier verschillende vrouwen. Jagger heeft vier kleinkinderen.

Stripschapprijs 2014 voor Fred de Heij

Stripmaker, illustrator en schilder Fred de Heij is de winnaar van de Stripschapprijs 2014. Zijn realistische stijl, vanzelfsprekende striptaal en jarenlange ervaring met het maken van pulpstrips laten volgens het Nederlands centrum voor belangstellenden in strips zien dat hij een stripmaker pur sang van internationale allure is, met een voor Nederland ongekend oeuvre.

De in 1960 geboren De Heij tekende verhalen voor Donald Duck, Tina, Taptoe, Kuifje, Wordt Vervolgd, Eppo en Penthouse Comix. Ook illustreerde hij de kinderboekenserie Bolke de Beer, maar dat vond hij niet erg spannend. Daarom begon hij te experimenteren met undergroundstrips en satirische en erotische verhalen.

In 2005 maakte hij de erotische thriller Afgezaagd en vanaf 2009 verschenen vijftien nummers van het erotische satirische blad Pulpman, dat De Heij vrijwel geheel volschreef en -tekende. Het afgelopen jaar werkte De Heij aan een 'horrorwestern' voor een groot publiek en tekende hij de documentairestrip Peking - Oorlog in de Diplomatenwijk. Daarnaast tekent hij in zijn atelier in Zaandam portretten en landschappen.

De Stripschapprijs wordt sinds 1974 toegekend door Het Stripschap en is de belangrijkste stripprijs van Nederland. De 41e editie van de prijs, die bestaat uit een bronzen plastiek met oorkonde, wordt 8 maart uitgereikt tijdens De Stripdagen in Gorinchem.

Iedereen is slaaf in Persona 5

Na alle aankondigingen rondom Persona-spinoffs, kwam er nog een laatste aankondiging. In de winter van 2014 komt Persona 5 uit voor Playstation 3. De game zal draaien rond het thema slavernij en zal naar verwachting weer een RPG zijn waar de nadruk ligt op het onderhouden van contacten met vrienden die je maakt, waar je op bepaalde momenten ook mee de dungeons in duikt.

Op de officiële website is nog niet veel te zien. Het onderstaande filmpje moet ons een voorproefje geven op het thema.

FOK!toen: Warcraft

Warcraft: Orcs & Humans kwam uit op 23 november 1994 en was gemaakt door Blizzard. Het spel was een antwoord op Dune II: The Building of a Dynasty, het toenmalig regerende RTS-spel. Een belangrijk verschil met Dune II was de overeenkomsten tussen de twee partijen. De orcs en mensen hadden beide werkers, melee-vechters en vechters die van afstand enorme schade konden doen. In Dune II verschilden de eenheden juist er veel tussen Harkonen, Atreidis en Ordos. Het belangrijkste verschil is dat Warcraft het eerste RTS-spel met multiplayer was. Je kon tegen menselijke tegenstanders vechten op random gegenereerde mappen.

Warcraft: Orcs & Humans

Warcraft was, misschien tegen je verwachting in, geen enorm succes. Het spel kwam zelfs in een aantal winkels veel later uit. Maar door shareware kwam het spel in vele handen van gamers, zodat de titel langzamerhand erg bekend werd. Het verkocht uiteindelijk aardig. En dat was nodig, want Blizzard stond al een tijdje in het rood. Warcraft heeft dus niet alleen gezorgd voor een RTS-oorlog tussen ontwikkelaars in de jaren negentig, maar ook voor al die titels die we later zouden spelen als Diablo, Starcraft en natuurlijk World of Warcraft.

In 1996 bracht Blizzard Warcraft II: Tides of Darkness uit. Met SVGA-graphics, dus een hogere resolutie van 640x480 en de grappige stemmetjes van de eenheden als je ze te vaak aanklikte. Deed je hetzelfde bij een schaap of zeehond dan ontplofte deze. Maar dat was niet eens de grootste verandering. Dat was de zogenaamde 'Fog of War' wel. Je kreeg de kaart niet in één keer te zien, maar eenmaal de kaart duidelijk gemaakt, kreeg je een mist over het gebied waar je geen eenheden had staan. Zo kon je alsnog een verrassingsaanval krijgen.

Warcraft 2

De AI van de computer was ook veel beter geworden, geen stomme pathfinding-problemen of de regel: 'de computer valt eenheden aan die het meest linksboven zijn', zoals de airstrike van de computer in Command & Conquer dat wel deed. Er kwamen in het spel voor het eerst eenheden voor die over of in water konden aanvallen. De duikboten bij de mensen en de schildpadden bij de orcs en ook de slagschepen en transportunits gaven nieuwe strategische elementen. Hiervoor had je een derde resource nodig, olie. Dus ook olieplatformen moesten verdedigd worden tegen de vijand.

Warcraft II werd een absolute hit. De RTS-markt werd daarna een tijd gedomineerd door de uitgevers Westwood en Blizzard. Blizzard kwam nadien nog met een patch die multiplayer over internet mogelijk maakte. Het IPX-protocol werd gebruikt voor locale LAN-games, maar software, Kali genaamd, zorgde ervoor dat het IPX-protocol gebruikt kon worden om spelletjes over het internet te spelen. Hierdoor ontstond een grote online community met clans en verschillende competities. De expansie Warcraft II: Beyond the Dark Portal introduceerde weer een nieuw concept dat we nog steeds in hedendaagse games vinden: heroes. Dit zijn extra sterke versies van een bepaald type eenheid. Ze deden extra schade aan eenheden en gebouwen en hadden veel meer levenspunten. Onder andere de bekende Deathwing, die veel mensen uit World of Warcraft kennen, was geboren in de verhaallijn.

World of Warcraft

Daarover gesproken, World of Warcraft kwam op dezelfde dag uit in Noord-Amerika en Australië. Op 23 november 2004, tien jaar na Warcraft: Orcs & Humans, zou het leven er van vele gamers anders uit gaan zien. Ziekmeldingen, spijbelen, alle truukjes werden er uit de kast gehaald om in de online wereld van Azeroth te kunnen zijn als orc, mens of elf. World of Warcraft is een enorme hit en heeft gezorgd dat de lat erg hoog is gelegd voor alle andere MMO’s. Met een komende expansie volgend jaar, de vijfde alweer, is het spel nog springlevend, en de wereld van Azeroth nog steeds goed bevolkt. Na negen jaar kun je van weinig andere spellen zeggen dat ze nog steeds gespeeld worden.

Warcraft heeft nog gezorgd voor twee games. Natuurlijk is er nog het spel Warcraft III: Reign of Chaos, dat in 2002 uitkwam. Het digitale kaartspel Hearthstone: Heroes of Warcraft, dat volgend jaar moet uitkomen, is ook gebaseerd op de wereld van Azeroth en zijn inwoners. Blizzard had zelfs een point & click adventure in de maak, maar helaas is deze geannuleerd, omdat het de hoge standaarden van het bedrijf niet zou halen. WarCraft Adventures: Lord of the Clans is nooit uitgekomen, terwijl het zo goed als af was. Stemacteurs, onder andere Peter Cullen, de beroemde stem van Autobot-leider Optimus Prime, hadden alles al ingesproken, maar het was voor niets. Het spel zal waarschijnlijk het levenslicht niet meer zien.

Warcraft Adventures

Het siert Blizzard dat ze hun goede imago in stand willen houden, ondanks dat het een flinke investering heeft gekost. Warcraft is in ieder geval niet meer weg te denken in de gameswereld. Of er ooit nog een singleplayer Warcraft RTS komt is niet bekend, maar zeker is dat de fans het graag willen zien.

Duizenden ruiters in Parijs de straat op

Duizenden ruiters, velen op hun pony en sommigen te paard, hebben zondag in Parijs gedemonstreerd tegen een belastingverhoging die paardrijlessen volgens hen te duur maakt, waardoor maneges gedwongen gesloten worden.

De Franse regering wil per januari de btw op paardrijscholen verdrievoudigen, zodat die op gelijke hoogte komt met Europese regelgeving. Veel paardenliefhebbers zijn echter in woede ontstoken, omdat de maatregel volgens hen een belangrijk deel van de plattelandscultuur uitholt. Veel maneges hebben door de economische crisis bovendien al moeite het hoofd boven water te houden.

Duizenden mensen gingen, samen met honderden pony's en enkele paarden, zondag in Parijs de straat op uit protest tegen het voornemen van president François Hollande, wiens voorstellen tot belastingverhogingen vaker protesten uitlokken.

De ruiters kregen vorige week steun van de Senaat, die instemde met het onveranderd laten van de btw voor paardrijscholen.

Meer animo verwacht voor Nieuwjaarsduik

Opnieuw nemen op 1 januari meer Nederlanders een nieuwjaarsduik. Op Nieuwjaarsdag trotseren naar verwachting 42 duizend mensen het koude water op meer dan honderd locaties in Nederland. Dit jaar namen zo'n 37 duizend mensen een duik, duizend meer dan in 2012.

Organisatoren uit het hele land kwamen zondag bijeen in Zandvoort om de duiken voor te bereiden en alvast een proefduik te nemen in de Noordzee, laat Unox weten. De relatief warme nazomer heeft ervoor gezorgd dat de zeewatertemperatuur op dit moment nog 14 graden is, meldt de organisatie. Op 1 januari 2013 was de zeetemperatuur 7 graden

Ook over de grens zijn duiken in voorbereiding Zo zijn de eerste Unox-mutsen in Gambia aangekomen en worden ook voorbereidingen getroffen in onder meer Noorwegen, Curaçao, Zuid-Afrika en Abu Dhabi.

FOK!filmtip van de dag: Searching for Sugar Man (2012)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Searching for Sugar Man

De FOK!filmtip van de dag gaat vandaag naar prachtige documentaire die om 20.30 uur te zien is op Nederland 2. Op die zender is namelijk de muzikale biografische film Searching for Sugar Man te zien.

Searching for Sugar Man 1

Sixto Rodriguez was een zanger uit Detroit die aan het begin van de zeventiger jaren een aantal albums uitbracht die ondanks goede kritieken bijna niet verkochten. Wat Rodriguez echter niet wist was dat zijn muziek immens populair was in Zuid-Afrika. Zo werden er meer dan een half miljoen exemplaren van zijn album Cold Fact verkocht. De zanger werd er een icoon van wie gezegd werd dat hij bij een optreden zelfmoord had gepleegd. In de negentiger jaren gaan een aantal fans op zoek naar de mysterieuze zanger, wiens maatschappijkritische teksten een belangrijke inspiratiebron vormden voor de eerste Zuid-Afrikaanse protestliederen tegen het apartheidsregime.

Searching for Sugar Man 2

Verplichte kost voor liefhebbers van de betere documentaires. Deze film was een muzikaal hoogtepunt van de IDFA van 2012.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

[Serie A] Juventus stoot Roma voor het eerst van de troon

Juventus heeft voor het eerst dit seizoen de koppositie gegrepen in de Serie A. De landskampioen won zondag met 2-0 bij Livorno en passeerde daardoor AS Roma op de ranglijst. De Romeinen, die tot dusver de dans leidden, kunnen maandag bij winst op Cagliari de kop weer heroveren.

Juventus legde Livorno pas na rust op de pijnbank. Na 62 minuten brak Fernando Llorente de ban. Carlos Tevez gooide de wedstrijd vervolgens op slot: 2-0. Juventus verzamelde 34 punten uit de eerste dertien duels.

Nummer vijf Fiorentina slikte een nederlaag. De ploeg van coach Vincenzo Montella ging met 1-0 onderuit bij Udinese. Verdediger Thomas Heurtaux scoorde na 34 minuten het winnende doelpunt.

Lazio bemachtigde op de valreep een punt bij Sampdoria: 1-1. Lorik Cana scoorde in de vierde minuut van de blessuretijd de gelijkmaker. De thuisploeg was halverwege de tweede helft in ondertal aan de leiding gekomen via Roberto Soriano. Nenad Krsticic kreeg vlak na rust rood.

Sassuolo boekte een 2-0 thuiszege op Atalanta, terwijl Torino hekkensluiter Catania met 4-1 klop gaf.

[PL] Manchester City vernedert Tottenham Hotspur

Manchester City heeft Tottenham Hotspur zondag een ongenadig pak slaag gegeven in de Premier League. De Londense ploeg werd in Manchester van de mat gespeeld: 6-0. City is na de zege de nummer zes van de ranglijst op zes punten van Arsenal. De Spurs staan met twintig punten uit twaalf duels, vier minder dan City, slechts negende.

City zette vanaf de aftrap druk en dat leverde ook meteen een doelpunt op. Jesus Navas tekende voor die treffer door de rebound van een schot van Sergio Agüero diagonaal in te schieten. Pas elf minuten voor rust werd het 2-0 toen Alvaro Negredo van dichtbij een bal via de voeten van middenvelder Sandro binnen volleerde.

Agüero pikte in de 41e minuut een goaltje mee. De Argentijn tikte de bal na een voorzet van Jesus Navas van de rechterkant binnen. Vijf minuten na de rust maakte hij ook de 4-0. Nu kwam de voorzet van Yaya Touré. Negredo maakte er met een fraai schot 5-0 van en uit een counter in de blessuretijd bepaalde Navas de eindstand vervolgens op 6-0.

'Van den Hoogenband wordt assistent Alberda'

Pieter van den Hoogenband wordt assistent van Joop Alberda bij de KNZB. Dat meldt Omroep Brabant zondag. De oud-zwemmer staat de nieuwe technisch directeur van de zwembond een dag per week bij. De benoeming van Van den Hoogenband wordt naar verwachting kort na 1 december bekendgemaakt. Dat is de datum waarop Alberda aantreedt.

Alberda is de opvolger van Jacco Verhaeren die op 1 januari de KNZB verruilt voor de Australische evenknie. Alberda wordt nog een maand door Verhaeren ingewerkt, maar is in die periode ook nog technisch directeur van de Atletiekunie. De oud-bondscoach van de volleybalmannen was eerder ook technisch directeur van NOC*NSF en de KNRB.

Genationaliseerde Hassan pakt direct titel

Sifan Hassan heeft zondag in haar eerste wedstrijd als Nederlandse direct haar eerste titel opgeëist. De geboren Ethiopische, die vrijdag een Nederlands paspoort kreeg, was zondag de sterkste bij het NK veldlopen. De 20-jarige Hassan werd op het podium in Tilburg geflankeerd door Maureen Koster en Andrea Deelstra. Ze woont sinds 2008 in Nederland.

Bij de mannen zegevierde Khalid Choukoud. Hij had op de meet een kleine halve minuut voorsprong op Jesper van der Wielen. Gert-Jan Wassink eindigde vlak daarachter als derde.

Persona-franchise naar Nintendo 3DS

Atlus heeft Persona Q: Shadow of the Labyrinth aangekondigd voor Nintendo 3DS. Persona Q is een dungeon crawler in de stijl van Etrian Oddyssey en kent personages uit Persona 3 en 4, maar in de bekende Japanse 'chibi'-stijl, simpel gezegd 'klein en schattig'.

Persona Q is geen officieel vervolg op Persona 4, maar eerder een spin-off. Er is nog niet veel bekend over de game bekend, enkel dat de game op 6 mei 2014 in Japan gaat verschijnen. 

Cricketers aangewezen op tussenronde

De Nederlandse cricketploeg is nog niet geplaatst voor het WK Twenty20. Door een zege van Afghanistan op Kenia zondag eindigde Oranje achter de Afghanen als tweede in poule B. Via een tussenronde heeft Nederland nog twee kansen om alsnog plaatsing af te dwingen voor het titeltoernooi dat in maart in Bangladesh wordt gespeeld.

In de tussenronde is de ploeg van de Verenigde Arabische Emiraten, de nummer drie uit poule A, de tegenstander van Nederland. De winnaar van dat duel kan een ticket naar Bangladesh boeken. De verliezer krijgt nog een kans tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Italië en Schotland, die respectievelijk als vijfde in poule A en vierde in poule B eindigden.

Albert wint cross Gieten, v.d. Haar tweede

Niels Albert heeft in Gieten de cross die meetelt voor de superprestige gewonnen. Lars van de Haar werd tweede achter de Belg die ook de nieuwe leider in het klassement is.

De wedstrijd begon slecht voor Albert. Hij viel bij de start en moest aan een lange achtervolging beginnen. Hij slaagde erin weer terug te komen bij de kopgroep waarin Sven Nys met tegenslag kampte. Zijn versnellingsapparaat brak af en moest lang lopen. twee ronden voor het einde staakte hij de wedstrijd.

Toen Albert het tempo opvoerde konden alleen Van der Haar en Klaas Vantornout volgen. Vantornout moest echter een ronde voor het einde de twee laten gaan. Albert besloot tot een langgerekte spurt en toen Van der Haar uit zijn pedaal schoot was de wedstrijd beslist.

Zeker 75 doden bij gevechten Damascus

Bij gevechten tussen Syrische opstandelingen en het leger van president Bashar Assad in Damascus zijn dit weekeinde in totaal zeker 75 mensen om het leven gekomen. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zondag gezegd.

De gevechten braken uit toen rebellen probeerden een belegering van Syrische strijdkrachten van enkele buitenwijken van Damascus te doorbreken. De buitenwijken zijn in handen van de oppositie en het Syrische leger voorkomt al maanden dat er voedsel, schoon drinkwater, medicijnen en ander voorraden de wijken in kunnen. De gevechten vonden zaterdagnacht vooral plaats in wijken ten oosten van Damascus.

Volgens Rami Abdurrahman van het Observatorium zijn de dodelijke slachtoffers ongeveer dertig strijders van Jabhat al-Nusra en de Islamitische Staat in Irak en de Levant, twintig sjiitische strijders uit Irak en 25 Syrische militairen en strijders van de Libanese Hezbollah. Ook kwamen volgens Abdurrahman ten minste twee mediaactivisten om het leven. Een van hen was Amer Tabajo, die de afgelopen drie jaar onder de alias Mohammed Saeed veel Westerse media van informatie voorzag.

Golfer Huizing zeventiende bij debuut op Europese Tour

Golfer Daan Huizing is bij het Zuid-Afrikaans Open, zijn eerste toernooi op de Europese Tour, op de gedeelde zeventiende plaats geëindigd. De 23-jarige speler uit Soest, gepromoveerd vanaf de Challenge Tour, kwam zondag door een slotronde van 68 slagen (4 onder par) sterk opzetten vanaf de 34e plaats. Met een totaalscore van 278 slagen bleef hij tien slagen onder het baangemiddelde.

De Deen Morten Örum Madsen boekte in Zuid-Afrika zijn eerste toernooizege op de Europese Tour. Met een totaal van 269 slagen (-19) eindigde hij twee slagen voor thuisspelers Jbe Kruger en Hennie Otto. Hun landgenoot Charl Schwartzel, als leider de slotdag ingegaan, zakte door een slotronde van 71 slagen naar de gedeeld vierde plaats.

Curlingmannen ook te sterk voor Litouwen

De Nederlandse curlingploeg heeft ook zijn tweede duel in de blauwe groep van de het EK voor B-landen gewonnen. In het Noorse Stavanger werd Litouwen met 9-5 verslagen. Het team van aanvoerder Jaap van Dorp deelt de eerste plaats in de groep met met Hongarije en Polen, die ook op twee wedstrijden hebben gewonnen.

In het eerste end kwam Litouwen nog 0-2 voor. Nederland sloeg de periode erop terug en kwam op 3-2, een voorsprong die Oranje niet meer weggaf. De bronzen medaillewinnaar van het EK van vorig jaar moet de finale halen om te promoveren naar het hoogste niveau. Oranje speelt maandag de derde groepswedstrijd tegen België.

Nederlands schip in Donau weggesleept

Het Nederlandse schip dat in het zuidoosten van Duitsland de Donau versperde is zondag weggesleept. Dat hebben de Duitse autoriteiten gemeld, schrijven Duitse media. Ook het schip dat zaterdag hielp bij een bergingspoging, maar vastliep is geborgen.

Om de Donau zo snel mogelijk weer bevaarbaar te maken moet eerst een baggerschip de vaargeul 'gladstrijken'. Het scheepvaartverkeer tussen Deggendorf en Vilshofen wordt naar verwachting aan het eind van de middag hervat. 35 tot veertig schepen liggen te wachten.

Het schip, de Densimo uit Rotterdam, was beladen met 1900 ton ijzererts en liep vrijdagavond vast bij het plaatsje Winzer. Het vaartuig van 135 meter was onderweg van Rotterdam naar Linz in Oostenrijk, maar strandde, waarbij het roer beschadigd raakte. Het kon zaterdag al worden losgetrokken, maar het schip dat daarbij hielp liep zelf vast. De Densimo liep vervolgens een stukje verder opnieuw aan de grond.

Het Rotterdamse schip moet naar Linz worden gesleept. Dat is de eerste plek waar een werf is die het beschadigde roer kan repareren.

Verkeersdode pas na uren ontdekt

Het heeft uren geduurd voordat een 27-jarige man uit Roosendaal die zaterdagnacht om het leven kwam bij een verkeersongeluk werd ontdekt. De politie kreeg rond 11.00 uur een melding dat een voertuig in de berm lag bij het klaverblad bij Breda waar de A16 en A58 kruisen in de richting van Etten-Leur. Agenten vonden de overleden bestuurder in de auto.

Hoelang het slachtoffer daar heeft gelegen is onduidelijk, evenals de toedracht van het ongeluk. Verkeersongevalanalisten proberen die te achterhalen. Om hulpverleners veilig te laten werken werd op beide rijstroken een snelheidsbeperking ingesteld toen het voertuig werd geborgen.

Uitslagen Eredivisie 24/11/2013 II

Om 14.30 uur stonden er twee wedstrijden op het programma in de Eredivisie. FC Groningen nam het thuis op tegen PEC Zwolle, de wedstrijd eindigde in 0-0. In Deventer vond de wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en Vitesse plaats. Mede dankzij twee strafschoppen won Vitesse met 0-3. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijden.

FC Groningen

0 - 0

PEC Zwolle

 
 Gele kaart: Magnasco, Chery (FC Groningen), Achenteh (PEC Zwolle)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.453
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Magnasco
Botteghin
Kappelhof
Wijnaldum
Hiariej
Chery
Kieftenbeld
Kirm (De Leeuw/62)
Zivkovic (Texeira/75)
Kostic
  Boer
Gravenbeek
Lachman
Broerse
Achenteh
Hiwat
Mokotjo
Saymak
Thomas (v. Hintum/84)
Nijland (Labylle/80)
Benson

Go Ahead Eagles

0 - 3

Vitesse

     35' Piazón (pen) 
 41' Piazón (pen) 
 65' Kakuta 
 
 Gele kaart: Schmidt, v.d. Linden, Antonia (Go Ahead Eagles), Velthuizen (Vitesse)
 Rode kaart: Turuc (35) (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 7.473
Arbiter: Makkelie
Bijzonderheden: Wedstrijd voor rust korte tijd gestaakt na ongeregeldheden
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Schmidt (Amevor/82)
Vriends
v.d. Linden
Schenk
Falkenburg (Lambooij/72)
Overgoor
Turuc
Antonia
Kolder (Godee/72)
Houtkoop
  Velthuizen
v.d. Struijk
Kashia
v.d. Heijden
v. Aanholt
Pröpper (Qazaishvili/82)
Atsu (Chanturia/75)
Vejinovic
Ibarra (Kakuta/46)
Havenaar
Piazón

Go Ahead Eagles - Vitesse
Vitesse-speler Marko Vejinovic wordt onderuitgehaald door Go Ahead Eagles-speler Doke Schmidt (Foto: Pro Shots)

Gridstraf voor Perez na bakwissel

Sergio Perez heeft voor de Grand Prix van Brazilië een gridstraf van vijf plaatsen opgelopen. De reden hiervoor is dat de versnellingsbak van de McLaren van de Mexicaan gewisseld moest worden. Hij zal hierdoor als negentiende van start gaan.

Perez crashte gisteren in het tweede deel van de kwalificatie toen hij in de regen in de slotseconden nog probeerde zijn tijd te verbeteren. De McLaren raakte zodanig zwaar beschadigd dat het team ervoor koos om de versnellingsbak uit voorzorg te wisselen.

Meisje met kanker is 'klap in het gezicht van God'

Emma, een studente hoger middelbaar onderwijs in het zuiden van Florida, is geboren met oogkanker. Dit heeft haar al een oog gekost. Ondanks dit gegeven doet ze het prima op school: ze haalt hoge cijfers en speelt uitmuntend volleybal.  Een opmerkelijke prestatie voor iemand die geen diepte kan zien. Maar echt populair maakt dit haar niet. Religieuze medestudenten vinden het hele bestaan van Emma namelijk een 'klap in het gezicht van God'.

Totaal verstoken van enige vorm van empathie zijn de religekkies van mening dat het God's plan was dat Emily Monroe, zoals ze eigenlijk heet, dood moest. 'Ze zeiden dat God mij dood wilde hebben en mij om die reden tot drie keer toe met kanker opzadelde. Nu beschouw ik mijn enige oog als een trofee over hoe ik God’s plannen in de war schopte.'

Zes van de zeven dagen is de prima uitziende jongedame doodziek. Desondanks bokst ze het voor elkaar om nog tijd vrij te maken voor haar volleybalteam en heeft ze een bijbaantje om een bijdrage te kunnen leveren aan de chemotherapie die ze moet ondergaan.  Er staat haar nog een operatie te wachten: uit haar overgebleven oog moet aangetast weefsel verwijderd worden.

Erg wraakzuchtig richting haar medestudenten is ze niet: 'Ik ga geen disrespect tonen richting andermans religie. Het kost wel wat moeite, maar dat is het juiste om te doen. Ik denk dat ik agnostisch ben. Er zal wel ‘iets’ zijn, maar ik heb geen idee wat dat is.'

Emma is naar eigen zeggen de meest gehate persoon van de school. Dagelijkse krijgt ze, omwille van haar glazen oog,  verwensingen naar haar hoofd geslingerd. Maar Emma maakt zich daar niet echt druk om. 'Het maakt mij niet uit wat ze zeggen, ik ben trots op mezelf.'

Moslimextremisten doden 12 burgers

Moslimextremisten hebben in het noordoosten van Nigeria ten minste twaalf mensen gedood en huizen in brand gestoken terwijl ze het gebruikelijke "Allah is groot!" riepen. Dat hebben overlevenden van het geweld zaterdag gezegd. Die legden bijna honderd kilometer af om Maiduguri te bereiken.

De overlevenden zeiden dat ongeveer dertig islamitische extremisten met wapens en explosieven het dorp Sandiya donderdag in terreinwagens en op motorfietsen binnenvielen. Het nieuws werd pas bekend toen de overlevenden in Maiduguri aankwamen, omdat het mobiele netwerk door de autoriteiten is afgesloten. Berichten over gelijksoortige aanvallen in buurstaat Yobe konden niet worden bevestigd. Zondag waren er veel politieagenten en militairen op de been.

In het noordoosten van Nigeria geldt de noodtoestand. De afgelopen vier jaar hebben aanslagen door extremisten aan duizenden mensen het leven gekost.

Bakvissen gillen bij One Direction-feestje

Duizend Nederlandse fans van One Direction gingen zaterdag uit hun dak bij het zien van de boyband. Dat ze hun helden niet in levenden lijve zagen maar via een livestream in bioscoop Cinemec in Ede, deerde de bakvissen niet. De livestream vanuit Los Angeles was wereldwijd via Youtube te zien en werd gehouden in het kader van de zogenoemde 1D Day.

"De fans waren door het dolle heen, zoals eigenlijk bij elk evenement met One Direction", zei Fulco Polderman van Sony Music, die het evenement 1D Day Watch Party mee opzette, tegen Novum Nieuws. In Cinemec konden de fans zich buiten de livestream onder meer vermaken met karaoke en een photobooth. Ook kwam de Nederlandse boyband B-Brave langs voor een mini-optreden.

Tijdens de livestream zongen Niall Horan, Zayn Malik, Liam Payne, Harry Styles en Louis Tomlinson alvast een paar nummers van hun nieuwe plaat Midnight Memories, die maandag verschijnt. De uitzending duurde maar liefst zeven uur en werd op Youtube al bijna 3,3 miljoen keer bekeken.

Indiërs arresteren olifant

De politie in het uiterste oosten van India heeft zaterdag een olifant opgepakt, omdat het dier grote delen van akkers had vernield. "De olifant zit in een cel. Een paar mannen houden hem in de gaten, totdat de eigenaar komt opdagen en hem claimt", aldus de politiechef in Assam tegen Indiase media.

De olifant is vermoedelijk weggelopen uit een nabijgelegen dorpje. Het dier liep al twee weken rond in de omgeving en deed zich te goed aan fruitbomen, bamboeplantages en andere gewassen. Dorpelingen zagen dat twee dagen lang met lede ogen aan en belden toen de autoriteiten, die pas na een week het dier wisten te vangen.

Een stukje ketting aan de poot van het dier doet vermoeden dat het om een tamme olifant gaat. Vandaar dat nu de eigenaar wordt gezocht. Die zal de schade die zijn olifant heeft aangericht moeten vergoeden.

Indiërs arresteren olifant
Afrikaanse olifanten komen niet voor in India. Indische olifanten wel.
De naam zegt het eigenlijk al een beetje. (Foto: ANP)

Zwitsers stemmen over graairegels

De Zwitserse bevolking spreekt zich zondag in een referendum uit over nieuwe wetgeving waarmee de beloning van directeuren aan banden kan worden gelegd. Volgens het voorstel zou het salaris van een bestuurder maximaal 12 maal dat van de minst verdienende werknemer van dat bedrijf mogen bedragen.

In Zwitserland heerst brede verontwaardiging dat sommige bestuurders tot wel 200 keer meer verdienen dan wat hun werknemers aan salaris krijgen. In veel gevallen gaat het zelfs om bestuurders van bedrijven die banen hebben moeten schrappen, meldde de BBC. Maar het bedrijfsleven en de huidige Zwitserse regering wijzen er op dat een plafond voor salarissen slecht voor de economie en de bedrijfsinvesteringen is.

Eerder dit jaar stemden de Zwitsers al in met voorstellen waarmee bonussen en gouden handdrukken aan banden werden gelegd. De uitslag van het referendum wordt later op zondagmiddag bekendgemaakt.

Zwitsers stemmen over beloningen top
Zwitsers stemmen over graairegels (Foto: ANP)

Jongen slachtoffer van 'knockout game'

Een redelijk nieuw fenomeen in Amerika: the knockout game. Een gezelschapsspel waarbij de deelnemers volkomen onverwachts een willekeurige voorbijganger knock-out slaan. Het overkwam de Israëlische Israel Bizovsky. Toen hij een groepje donkere jongens liet passeren, gaf een van hem uit het niets een stomp en ging kort het licht uit bij de stagiair fotografie.

"Hij was zo sterk, ik was geschokt", vertelt de negentienjarige jongen uit Beersheva. "Er kwam een grote groep donkere jongens aangelopen, ik ging aan de kant om ze voorbij te laten. Opeens voelde ik een klap in mijn gezicht.  Ze liepen gewoon door. Ik hoorde ze lachen", weet het slachtoffer te melden via een vertaler uit het Hebreeuws. "Ze zeiden nog iets tegen mij na het slaan, maar omdat ik geen Engels begrijp, verstond ik dat niet.  Het klonk alsof ze de draak met mij staken."

Steeds vaker lijkt het erop dat het spel veelal racistische motieven heeft. Alleen al deze maand zijn er in Brooklyn zes joodse jongens slachtoffer geworden van deze hype. In verschillende delen van het land begint de populariteit van het eenvoudige spelletje toe te nemen. Soms met dodelijke afloop. Zo stierf in Jersey City een man nadat hij door een sucker punch met zijn hoofd op een ijzeren hek terecht kwam.

Het ietwat harde spel, dat ook bekend staat als 'ijsbeer jagen', wordt veelal gespeeld door zwarte spelers. De lijdende voorwerpen zijn vrijwel altijd witte spelers, die niet geheel vrijwillig in het spelletje worden betrokken. 

Ook Adriano moet CL-duel tegen Ajax missen

De lijst met afwezigen van Barcelona voor het duel bij Ajax wordt steeds langer. De Spaanse landskampioen maakte zondag bekend dat ook linksback Adriano het Champions League-duel in de Arena moet missen. De Braziliaan liep zaterdag in de ruime thuiszege op Granada een enkelblessure op.

Barcelona moet het dinsdag in totaal stellen zonder zes spelers. Vedette Lionel Messi, Victor Valdes, Cristian Tello en Dani Alves voegden zich de afgelopen weken al in de ziekenboeg. Linksback Jordi Alba is al voor langere tijd geblesseerd.

Positief voor Barcelona is dat middenvelder Xavi terugkeert in de selectie. De routinier miste het duel tegen Granada door een hamstringblessure.

Uitslagen Eredivisie 24/11/2013 I

Om 12.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. FC Utrecht won thuis makkelijk van ADO Den Haag met 3-0 en de wedstrijd tussen RKC Waalwijk en Feyenoord werd in de blessuretijd van de tweede helft beslist in het voordeel van RKC. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijden.

RKC Waalwijk

1 - 0

Feyenoord

 90+3' Joachim    
 
 Gele kaart: Kongolo, Pellè (Feyenoord)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: ?
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Seda
Apau
Hoevelen
Gouano
Amieux
Sno
Duits
Braber (Anderson/80)
Castelen
Beauguel (Schet/59)
Joachim
  Mulder
Janmaat
De Vrij
Mathijsen
Kongolo
Clasie
Immers
Vilhena (Bakkal/72)
Schaken (Boëtius/65)
Pellè
Goossens (Armenteros/77)

FC Utrecht

3 - 0

ADO Den Haag

 41' De Ridder
 45+1' Ayoub
 53' Heerings
   
 
 Gele kaart: De Ridder, Takagi, Heerings (FC Utrecht), Malone, Zuiverloon (ADO Den Haag)
 Rode kaart: v.d. Maarel (75) (FC Utrecht)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 13.800
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Markiet
v.d. Maarel
Heerings
Bulthuis
Toornstra
Ayoub
Takagi
Oar (Duplan/61)
Pappot (Derijck/77)
De Ridder
  Coutinho
Malone (Wormgoor/66)
Beugelsdijk
Zuiverloon
Meijers
Gehrt
Alberg
Holla (v. Haaren/61)
v. Duinen
Kramer
Cabral

Nijhuis fluit duel Schalke in Champions League

Scheidsrechter Bas Nijhuis mag opnieuw opdraven in de Champions League. De 36-jarige arbiter uit Enschede is door de UEFA zondag aangesteld voor het duel tussen Steaua Boekarest en Schalke 04 van dinsdag. Nijhuis floot eind vorige maand ook al op Old Trafford bij Manchester United - Real Sociedad.

Ajax krijgt dinsdag te maken met een Tsjech. Pavel Kralovec is aangewezen als leidsman voor het treffen tegen Barcelona. De Amsterdammers krijgen in de eigen ArenA te maken met een gehavende Spaanse landskampioen.

Verliefde vrouw voorlopig niet veroordeeld

Een Jemenitische rechtbank heeft zondag het vonnis uitgesteld in een zaak van een Saudische vrouw die ervan wordt beschuldigd in het geheim met haar Jemenitische vriend de grens te zijn overgestoken. Buiten de rechtbank demonstreerden aanhangers van het stel, dat 'uit liefde bij elkaar wil zijn'.

Het Openbaar Ministerie liet zondag weten tijd nodig te hebben om te bepalen op de 22-jarige Huda Abdullah Ali bij de Verenigde Naties kan worden geregistreerd als vluchtelinge, waardoor ze in Jemen kan blijven en met haar vriend kan trouwen. Ze is inmiddels een beroemdheid onder sommige jongeren in Jemen, een traditioneel land waar normaal gesproken niet uit naam van de liefde wordt gedemonstreerd.

Ali's vriend, de 25-jarige Arafat Mohammed Taher al-Qadi, heeft het openbaar ministerie verteld dat Ali's vader zijn huwelijksaanzoek heeft geweigerd, waardoor de twee zich gedwongen zagen samen weg te lopen. Ali wordt aangeklaagd omdat ze illegaal Jemen zou zijn binnengekomen en Al-Qadi wordt ervan beschuldigd haar daarbij te hebben geholpen. "Mijn enige verzoek is dat Huda de status van humanitair vluchteling krijgt zodat ik met haar kan trouwen", zei Al-Qadi zondag.

De Jemenitische Organisatie voor de Verdediging van de Mensenrechten (HOOD) zei eerder dat alle benodigde documenten om Ali als vluchtelinge te kunnen registreren zijn ingediend bij de rechtbank. Volgens een advocaat van HOOD weigert het ministerie van binnenlandse zaken om een afgevaardigde van het vluchtelingenagentschap van de VN bij Ali te laten, die in de gevangenis zit.

'Liever minder belasting dan hoger loon'

Werkgeversorganisatie MKB Nederland verkiest lastenverlichting boven het plan van vakbonden om een looneis van drie procent te realiseren. "Wij pleiten heel sterk voor lastenverlichting voor zowel werkgevers als werknemers", zei MKB Nederland-voorzitter Michaël van Straalen zondag in het tv-programma Buitenhof.

Volgens Van Straalen kan het bedrijfsleven de stijgende loonkosten niet meer betalen. Corrie van Brenk, voorzitter van FNV-vakbond Abvakabo, bracht in herinnering dat het bedrijfsleven de afgelopen jaren miljarden heeft gespaard.

Het ledenparlement van de FNV steunde zaterdag de looneis voor het cao-beleid voor komend jaar. De looneis houdt in dat overal waar dat kan de FNV drie procent loonsverhoging gaat eisen.

Israël: atoomdeal met Iran 'historische vergissing'

De overeenkomst die de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland hebben gesloten met Iran over diens atoomprogramma is een 'historische vergissing'. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag tegen zijn kabinet gezegd. Netanyahu zei ook dat hij zich niet aan de overeenkomst gebonden voelt.

De premier noemde de wereld 'een gevaarlijker plek' als gevolg van het akkoord. Hij herhaalde de dreiging dat Israël militaire actie tegen Iran onderneemt als dat nodig is, want 'Israël heeft het recht en de plicht zich te verdedigen'.

Israël is ervan overtuigd dat Teheran bezig is met de productie van een kernwapen en de afgelopen weken heeft Jeruzalem gewaarschuwd dat de overeenkomst niet ver genoeg gaat. Het akkoord bestaat er onder meer uit dat er grenzen worden gesteld aan het verrijken van uranium en dat Iran de komende tijd geen nieuwe nucleaire installaties bouwt. In ruil daarvoor worden de economische sancties tegen het land versoepeld.

Netanyahu zei zondag tegen zijn kabinet dat Iran de broodnodige versoepeling van de sancties krijgt en dat tegelijkertijd vrijwel de gehele nucleaire infrastructuur intact blijft. De premier wees vooral op de mogelijk die Iran houdt om uranium te verrijken. "Wat gisteren in Genève is bereikt, is niet een historische overeenkomst, maar een historische vergissing", zei hij. "Vandaag is de wereld een veel gevaarlijker plek geworden omdat het gevaarlijkste regime ter wereld een belangrijke stap voorwaarts heeft gezet in het ontwikkelen van het gevaarlijkste wapen ter wereld." Hij zei ook dat Israël niet kan toestaan dat Iran militair-nucleaire slagkracht ontwikkelt. Eerder zondag had Netanyahu gezegd dat de internationale gemeenschap zichzelf voor de gek houdt met de deal en dat Iran er te veel ruimte door krijgt.

Bondgenoten van Iran hebben zich positief uitgelaten over de overeenkomst. Irak noemde het een 'stap voorwaarts in het oplossen van andere problemen in de regio'. Ook de Syrische regering is blij met de deal. Staatsmedia spraken van een 'historische overeenkomst'. "Syrië is van mening dat dit akkoord het bewijs is dat politieke oplossingen voor de crises in de regio de efficiëntste manier zijn om veiligheid en stabiliteit te bewerkstelligen, zonder buitenlandse inmenging en de dreiging met geweld", zei een medewerker van het Syrische ministerie van buitenlandse zaken die anoniem wil blijven tegen staatspersbureau SANA.

Chinese wegen dicht door smog

In delen van het noordoosten van China zijn dit weekeinde snelwegen afgesloten, omdat het zicht door smog op sommige plekken minder dan vijftig meter was. Ook het vliegveld van Harbin werd gesloten, waardoor meer dan tweehonderd vluchten moesten worden geannuleerd.

Harbin had vorige maand ook al te maken met een ernstige luchtvervuiling. Vliegtuigen konden niet vertrekken of landen, bussen reden niet en scholen moesten hun deuren sluiten.

[NBA] Pacers superieur voor eigen publiek

Indiana Pacers blijft uitstekend presteren in de NBA. De ploeg won in eigen stadion tegen Philadelphia 76er ook zijn zevende thuisduel van het seizoen: 106-98. Voor Indiana was het de elfde overwinning in twaalf duels, waarmee het nog altijd leidt in de Eastern Conference. Roy Hibbert blonk uit met 27 punten en dertien rebounds.

De nummer twee van het oosten boekte ook een thuiszege, al ging het bij Miami Heat beduidend moeizamer. De titelhouder won nipt met 101-99 van Orlando Magic. De bezoekers stonden in de tweede helft liefst zestien punten voor, maar LeBron James bracht met een score vijftien seconden voor tijd Miami toch de zege. LeBron James eindigde op 22 punten, vijf minder dan ploeggenoot Dwyane Wade.

Een goede vorm is bij Milwaukee Bucks ver te zoeken. De ploeg ging tegen Charlotte Bobcats (72-96) al voor de achtste opeenvolgende keer onderuit en draagt nog altijd de rode lantaarn in de Eastern Conference.

Overige uitslagen
Los Angeles Clippers - Sacramento Kings 103-102
Washington Wizards - New York Knicks 98-89
Atlanta Hawks - Boston Celtics 87-94
Houston Rockets - Minnesota Timberwolves 112-101
San Antonio Spurs - Cleveland Cavaliers 126-96
Denver Nuggets - Dallas Mavericks 102-100
Golden State Warriors - Portland Trail Blazers 101-113

Paris Hilton wil Sloveense pornosite hebben

Paris Hilton heeft actie ondernomen tegen een Sloveense pornosite. De website, Parishiltonpornvideos.com, heeft stukjes uit Paris' sekstape online gezet.

De 32-jarige hotelerfgename wil dat de website wordt afgesloten en dat zij in het bezit komt van de domeinnaam, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Hiltons sekstape dateert uit 2004. Het toenmalige vriendje van de blondine, Rick Salomon, maakte de video. Paris zei eerder dat het uitlekken van de tape, getiteld One Night in Paris, 'het meest gênante' was dat ze ooit heeft meegemaakt.

Neonazi wint regionale verkiezingen Slowakije

Bij regionale verkiezingen in Slowakije heeft de extreemrechtse Marian Kotleba zaterdag 55,5 procent van de stemmen gekregen, wat betekent dat hij de regering van de regio Banska Bystrica gaat leiden.

Kotleba was voorzitter van een verboden extreemrechtse partij die demonstraties tegen Roma organiseerde en sympathie uitte voor het Slowaakse nazistische marionettenregime tijdens de Tweede Wereldoorlog. De NAVO noemt de groep een terreurbeweging.

De sociaaldemocratische partij van premier Robert Fico won in zes van acht regio's en verstevigt daarmee haar positie als sterkste partij van het land.

Grote pro-Europademonstratie in Kiev

Tienduizenden mensen zijn zondag in de Oekraïense hoofdstad Kiev de straat op gegaan om te eisen dat de regering een andere koers gaat varen en een belangrijke overeenkomst met de Europese Unie ondertekent. De betogers droegen Oekraïense en EU-vlaggen met zich mee en scandeerden 'Oekraïne is Europa!'.

Het is de grootste demonstratie sinds de zogeheten Oranje Revolutie in 2004, die leidde tot een op het Westen georiënteerde regering.

"Wij willen bij Europa horen", zei Volodymyr Mnich, een 62-jarige gepensioneerde scheikundige met tranen in zijn ogen. "Wij willen dat onze kinderen een toekomst hebben en niet onder druk worden gezet door Rusland."

Vrijdag besloot de regering van Oekraïne de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst met de Europese Unie op te schorten, omdat het land het zich naar eigen zeggen niet kan permitteren de handel met Rusland te verliezen. De Russische regering heeft haar uiterste best gedaan een stokje te steken voor de EU-deal en Oekraïne meer richting Rusland te trekken.

Een voorwaarde van de EU voor de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst is de vrijlating van oud-premier Joelia Timosjenko, wier detentie volgens het Westen politiek gemotiveerd is.

Crash stelde niet veel voor aldus Perez

Hoewel zijn McLaren erg beschadigd is viel de crash van Sergio Perez mee.  In Q2 verloor de Mexicaan zijn auto in bocht vijf en schoof links van de baan in de muur.

De vertrekkende coureur sprak het volgende uit: "Mijn crash zag er ernstiger uit dan het daadwerkelijk was. Ik verloor de auto ineens, waarna ik op het gras kwam en tegen de muur belandde. Dat was uiteindelijk maar een lichte impact en de auto heeft dan ook niet al te veel schade opgelopen. Het was wel jammer dat dit gebeurde, want ik deed die ronde mijn uiterste best om nog een tijd te rijden die goed genoeg was om door te gaan naar Q3. Het werd op dat moment alleen steeds natter, terwijl ik echt op de limiet aan het rijden was omdat de auto niet geweldig meer reageerde."

Tegen Sky Sports zei Perez dat zijn vertrek bij McLaren voor 2014 het beste is wat hem kon overkomen.

Caterham eerste met crashtests

Het Formule 1-team Caterham zal het eerste zijn dat het chassis van haar 2014-bolide zal gaan onderwerpen aan de verplichte crashtests van autosportfederatie FIA. Dit meldt het Duitse Auto Motor und Sport. Volgende week zullen FIA-officials in Leafield op bezoek gaan.

Verder wordt steeds meer duidelijk over het seizoen 2014. Zo zou Williams haar nieuwe versnellingsbak met acht versnellingen bij Toyota in Keulen onderworpen hebben aan meer dan 1500 testkilometers. Pat Symonds: "Bij de grote reglementsveranderingen is het vaak zo dat betrouwbaarheid het wint van snelheid."

Ook Pirelli bereidt zich voor door te kiezen voor conservatievere banden. Volgens Pirelli-baas Paul Hembery worden de voorbanden 350 gram zwaarder en de achterbanden 500 gram. "We verwachten wielspin tot wel in de vijfde of zesde versnelling."

Hoesen: "Ik heb niet goed gespeeld"

Danny Hoesen was zaterdagavond al na drie minuten trefzeker voor Ajax. De spits was blij met de overwinning en zijn doelpunt, maar vond dat hij geen goede wedstrijd speelde.

"Ik zei het al tegen mijn vriendin. Ik scoor gewoon in de eerste vijf minuten en dan is er niks aan de hand", zei Hoesen na de wedstrijd in gesprek met de NOS. "Nu ik de kans krijg, heb ik me gelukkig laten gelden door te scoren.Toch was hij niet tevreden. "Ik heb niet goed gespeeld. Het was slordig en in de slotfase merkte ik dat ik toch wat moe en minder scherp werd. Maar goed, ik heb wel vaker wél goed gespeeld en niet gescoord. En kaatsen is leuk, maar als spits moet je toch de ballen erin schieten. Daar worden spitsen op afgerekend."

Hoesen moet er staan nu Kolbeinn Sigthorsson en Siem de Jong geblesseerd zijn. "Maar druk is er altijd bij Ajax. Als je daar niet mee om kunt gaan, dan hoor je hier niet. Ik ben blij met mijn goal, maar één wedstrijd zegt natuurlijk nog niks. Ik blijf er nuchter onder en hoop dinsdag tegen Barcelona ook te spelen. Of ik daarvoor genoeg laten zien heb, is aan de trainer. Mijn vriendin zal in ieder geval tevreden zijn, al heb ik liever dat de trainer tevreden is."

LEGO Marvel Super Heroes

Al sinds mijn jeugd ben ik een grote fan van LEGO. Beetje met blokjes spelen, dingen bouwen en hele verhalen verzinnen. Sinds mijn jeugd ben ik ook fan van superhelden. Het is dan ook gaaf om te zien dat mijn favoriete superhelden-universum (Marvel) samenkomt met mijn architecten-passie LEGO in LEGO Marvel Super Heroes. Tijd dus om te kijken wat we allemaal kunnen bouwen.

Crea's saboteren onderwijs in Texas

In Texas is een strijd gaande tussen creationisten en mensen die wèl normaal kunnen nadenken. De inzet is het introduceren van nieuwe wetenschappelijke boeken in het klaslokaal. Deze boeken zouden dan onder andere  over een bewezen feit als evolutie gaan. De crea’s proberen dit tegen te houden door te muggenziften over de inhoud van de studieboeken.

Hoewel het gekozen lesmateriaal al door het halve land gebruikt wordt, weten de verdedigers van Gods woord  toch de boel te saboteren. Zo maken ze zich ineens druk over de vraag hoelang de aarde erover deed om af te koelen, vlak na haar geboorte. Is dit 4 miljard jaar of 4, 2 miljard jaar? Ook maken ze zich erg druk over het verschijnsel evolutie. Evolutie is namelijk een nogal koud, chagrijnig selectieproces en de gelovige leden van de onderwijsraad missen hierin een creatieve goddelijke kracht.

Door de onenigheid is de onderwijsraad gedwongen opnieuw over de geselecteerde boeken te gaan stemmen. Dit zou in januari plaats moeten gaan vinden. De beslissing over de boeken zal waarschijnlijk landelijke gevolgen hebben. Texas is namelijk nogal groot en heeft veel inwoners. Uitgevers zouden nog wel eens hun beleid kunnen aanpassen om zoveel mogelijk boeken te kunnen verkopen.

Veltman: "Wilde me graag met Messi meten"

Joël Veltman had graag gewild dat Lionel Messi komende dinsdag, tijdens het Champions League-duel tussen Ajax en FC Barcelona, van de partij was tegen de Amsterdammers. "Ik had me graag met hem willen meten", aldus de talentvolle verdediger van Ajax.

"Hij is de top van de wereld en ik kom eigenlijk maar net kijken. Dan wil je je toch wel meten met zo’n geniale gozer", liet Veltman verder weten, die vorige week in de interland tegen Colombia een sterke partij speelde. Destijds had hij te maken met topspits Radamel Falcao.

Veltman verwacht niet dat Ajax zomaar van Barcelona zal winnen, nu zij een aantal topspelers missen. "Barcelona is daardoor iets zwakker, maar ze zullen niet zo heel veel minder sterk zijn." Behalve Messi zullen ook onder meer keeper Victor Valdés, Dani Alves en Alexis Sánchez niet van de partij zijn. De Spanjaarden hebben zich al geplaatst voor de knock-outfase van het miljoenenbal. Ajax is met AC Milan en Celtic verwikkeld in de strijd om plaats twee in de poule.

Fledderus: "AZ niet stuk kunnen spelen"

Roda JC speelde zaterdagavond het grootste gedeelte van de westrijd tegen AZ met twee man meer. Toch wist de ploeg van Ruud Brood niet te winnen.

Door vroege rode kaarten van Nick Viergever en Nemanja Gudelj leek Roda JC een makkelijke avond tegemoet te gaan. Het team van trainer Brood wist echter niet te profiteren van de situatie. Het werd uiteindelijk 2-2.

"Als je in overtal bent moet je mensen opzoeken en dat hebben we niet goed gedaan. Daarom hebben we AZ ook niet stuk kunnen spelen", aldus Fledderus tegenover L1. "Doordat we niet scoorden bleef AZ erin geloven."

Fledderus is van mening dat Roda meer had moeten doen met de overtalsituatie. "Een kwalijke zaak dat achterin de kansen worden weggegeven terwijl we twee man meer hebben."

Argos heeft met vastleggen Maleisiër selectie rond

Argos-Shimano heeft zijn laatste slag geslagen op de transfermarkt voor het nieuwe seizoen. De Nederlandse wielerploeg maakte zondag de komst van Sea Keong Loh openbaar. De 27-jarige Maleisiër heeft voor een jaar getekend. Hij reed afgelopen seizoen voor de Singaporese Pro Continental-formatie OCBC. Argos zegt met Loh de selectie rond te hebben.

"We zien veel potentie in Loh", stelt algemeen directeur Iwan Spekenbrink. "We hebben hem het hele seizoen gevolgd en hij heeft een aantal goede resultaten behaald. Bij het selecteren van nieuwe renners zijn resultaten belangrijk, maar persoonlijkheid eveneens. Met zijn positieve houding en gretigheid om te verbeteren, past Lohs karakter perfect binnen het team."

Hans van Baalen laat Verhofstadt 'dromen'

Hans van Baalen (VVD) vindt het prima dat Guy Verhofstadt voorstander is van een federaal Europa. "Hij mag dromen", zei de Europarlementariër zondag in het tv-programma WNL op Zondag. Volgens Van Baalen wordt Europa nooit een federatie.

De afgelopen weken ontstond reuring in de liberale partij, nadat Kamerlid Mark Verheijen Verhofstadt een groot gevaar noemde wegens zijn toekomstidealen voor de Europese Unie. Oud-VVD-leider Frits Bolkestein steunde de uitspraak van Verheijen, maar Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) vond dat de twee te ver gingen.

Van Baalen noemt de onenigheid binnen zijn partij een 'blooper'. "Maar het is voorbij", aldus de VVD'er. Verheijen bood kort na zijn uitspraken zijn excuses aan.

Van Baalen vindt dat de Liberalen in het Europees Parlement zitten om de marktwerking zo veel mogelijk kans te geven. "Verhofstadt stemt bij ons altijd mee als het gaat om economische onderwerpen", verzekert de VVD'er.

Bescheiden deal klimaatconferentie Warschau

De klimaatconferentie van de Verenigde Naties in het Poolse Warschau is zaterdag in een bescheiden akkoord geëindigd. De afspraken moeten de weg bereiden voor een nieuwe overeenkomst om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. Meer dan honderdnegentig landen stemden in om 'bijdragen' te gaan voorbereiden voor de klimaatovereenkomst die in 2015 in werking moet treden.

De term 'bijdragen' werd aangenomen nadat China en India hun beklag hadden gedaan over de term 'toezeggingen'. De snelgroeiende economieën vinden dat zij nog altijd ontwikkelingslanden zijn en zich daarom niet aan zulke strenge regels wat betreft koolstofemissies moeten houden als ontwikkelde landen. Beijing meent dat de uitstootregels voor China minder streng moeten worden toegepast, omdat het land niet, zoals industrielanden dat wel hebben gedaan, de economie op heeft kunnen bouwen met fossiele brandstoffen. De EU en de VS willen echter van de scheiding arm-rijk af, omdat in hun ogen de snelle economische groei van bijvoorbeeld China betekent dat het land juist niet langer tot de groep ontwikkelingslanden hoort.

Op de conferentie in Warschau zijn afspraken gemaakt over het tegengaan van ontbossing en over hulp aan eilandstaten en andere kwetsbare landen die worden bedreigd door een stijgende zeespiegel, extreme weersomstandigheden en andere klimatologische effecten. De bewoordingen waarin de afspraken werden omschreven zijn voor rijke landen echter vaag genoeg om niet hoeven te vrezen dat zij verantwoordelijk zullen worden gehouden voor klimaatrampen.

De Verenigde Staten en andere rijke landen gingen in Warschau niet mee in eisen om stevige toezeggingen te doen over hoe zij van plan zijn te voldoen aan een belofte om klimaatfinanciering aan ontwikkelingslanden vóór 2020 op te voeren tot 73 miljard euro. Met dat geld moeten ontwikkelingslanden geholpen worden over te stappen op schonere energiebronnen en zich aan te passen aan klimaatveranderingen.

De conferentie in Warschau heeft de deelnemende landen ook opgeroepen hun plannen aan te kondigen om de uitstoot vóór het eerste kwartaal van 2015 te beteugelen of terug te dringen 'als ze in de positie zijn om dat te doen'. Wat er precies in de plannen moet staan komt niet duidelijk uit de afspraken naar voren. Ook is het onduidelijk welke juridische vorm de overeenkomst krijgt.

Milieuactivisten noemen de conferentie een mislukking. Zij vinden dat er onvoldoende toezeggingen zijn gedaan om daadwerkelijk iets aan klimaatverandering te doen. Ze wijzen op tyfoon Haiyan en de verwoesting van de Filipijnen om de urgentie van de kwestie duidelijk te maken. Eén tyfoon kan niet afdoende worden gelinkt aan klimaatverandering, maar door een stijgende zeespiegel kan water door dergelijke stormen veel hoger worden opgestuwd.

"De onderhandelaars in Warschau hadden deze conferentie moeten gebruiken om een grote en belangrijke stap te zetten richting wereldwijde, eerlijke pogingen iets te doen tegen klimaatverandering. Dat is niet gebeurd", zei Samantha Smit van het Wereldnatuurfonds. "Hierdoor lopen de onderhandelingen voor een overeenkomst in 2015 gevaar."

Oud-geheim agent Mitric vecht uitzetting aan

Slobodan Mitric eist een verbod op de uitzetting naar zijn geboorteland Servië. De voormalige Joegoslavische geheim agent, beter bekend als 'Karate Bob', dreigt te moeten terugkeren naar Servië. De zaak dient woensdag in Den Haag, blijkt uit de agenda van de rechtbank.

De 65-jarige Mitric werd in de jaren zeventig in Nederland veroordeeld tot dertien jaar gevangenisstraf voor drievoudige moord. Destijds verbood de rechter Mitric uit te zetten. Hij zou in Servië gevaar zou lopen, omdat hij daar nog steeds geliquideerd dreigt te worden.

Toenmalig minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers oordeelde vorig jaar dat het voor Mitric veilig is om terug te keren naar Servië. Hij woont al veertig jaar in Nederland.

Miljoenencontracten bedrijven in Qatar

Het Nederlandse bedrijf Eurotron gaat de komende maanden voor miljoenen euro’s een high-tech productielijn bouwen voor een fabrikant van zonnepanelen in Qatar. De machines kunnen dankzij de Nederlandse technologie een nieuw type zonnepaneel produceren, dat efficiënter is dan de huidige generatie.

Het nieuwe type zonnepaneel is een vinding van Energie Centrum Nederland (ECN). Het haalt tot 10 procent meer energie uit zonlicht dan de huidige panelen. ECN tekende zondag een contract voor het oprichten van een onderzoekinstituut in Qatar voor de ontwikkeling van zonnepanelen die gebruikt kunnen worden in woestijngebieden.

Het ministerie van Economische Zaken heeft dat bekendgemaakt. Minister Henk Kamp bezoekt samen met 28 Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen nog meer bedrijven in Qatar en Abu Dhabi. Het bezoek richt zich op de kansen voor Nederlandse ondernemers op de groeiende afzetmarkt in de Golfstaten.

Miljoenencontracten bedrijven in Qatar
Miljoenencontracten bedrijven in Qatar (Foto: ANP)

Afghaanse leiders voor veiligheidspact VS

Afghaanse stamoudsten, geestelijken en politici hebben zondag ingestemd met een verdrag dat Amerikaanse militairen ook na 2014 in Afghanistan houdt.

Zeker 2500 Afghaanse stamoudsten, geestelijken en politieke leiders waren de afgelopen dagen in Kabul bijeen voor de Loya Jirga (Grote Vergadering) over de afspraken. Over het 'veiligheidspact' met de VS is maandenlang onderhandeld tussen de Afghaanse en Amerikaanse regering.

Het akkoord wordt volgens de Loya Jirga nog voor het einde van het jaar ondertekend. Het was een Amerikaanse eis dat de overeenkomst er nog dit jaar zou zijn.

Vanaf volgend jaar zullen de meeste NAVO-troepen zich terugtrekken uit Afghanistan. Het Afghaanse leger en de politie moeten dan zorgen voor orde en veiligheid. Deze veiligheidstroepen zijn de afgelopen jaren door de NAVO opgeleid.

Maar gevreesd wordt dat het de Afghanen niet zal lukken om de fundamentalistische Taliban in toom te houden. De VS willen daarom eigen troepen in Afghanistan aanhouden.

Het is nog niet precies bekend om hoeveel militairen het daarbij gaat. De Afghaanse president Hamid Karzai heeft eerder wel een schatting gegeven van 15.000 man.

Afghaanse leiders voor veiligheidspact VS
Afghaanse leiders voor veiligheidspact VS (Foto: ANP)

Cricketers Australië winnen eerste wedstrijd om Ashes

De cricketers van Australië hebben in eigen huis de eerste testwedstrijd om de Ashes gewonnen. Engeland werd na vier dagen al verslagen. Deze serie van de Ashes volgt slechts op drie maanden na de serie in Engeland. Normaal zou Engeland pas over anderhalf jaar naar Australië afreizen. 

Deze serie is vervroegd omdat de Ashes weer in het teken zou staan van de voorbereiding op het WK cricket. Dit was sinds 1999 het geval. Het WK heeft begin 2015 plaats in Australië en Nieuw-Zeeland. Nu staat deze wedstrijdserie op zichzelf. Engeland hield Australië in de eerste inning nog op 295 runs, maar Engeland ging op 136 runs al helemaal uit. 

Op dag drie beëindigde Australië zijn tweede slagbeurt na 401 runs en het verlies van zeven wickets. David Warner was goed voor 124 runs. Engeland moest in hun laatste inning 561 runs maken om te partij te winnen. Ze bleven echter steken op 179 runs en daarmee zal deze wedstrijd de geschiedenisboeken ingaan als één van de grootste nederlagen van Engeland op Australische bodem.  

De Ashes gaan op vijf december verder. De tweede wedstrijd zal gespeeld worden in Adelaide. 

Willem-Alexander nog niet op staatsbezoek

Koning Willem-Alexander zet de reeks kennismakingsbezoeken die hij sinds de inhuldiging heeft afgelegd, voort. Voor zijn eerste staatsbezoek is nog geen datum of bestemming geprikt, zei minister Frans Timmermans na afloop van het koninklijk bezoek aan de Caribische 'buurlanden' Colombia en Venezuela. Volgens Timmermans wordt er wel nagedacht over het eerste staatsbezoek. "Maar ik kan daar nog niks over zeggen. Ook niet wanneer dat zal plaatsvinden, volgend jaar of later", aldus de bewindsman.

Een staatsbezoek is het hoogste bezoek dat een staatshoofd aan een ander land kan brengen. In het internationaal verkeer gelden daarvoor tal van gebruiken en richtlijnen. Een officieel bezoek en de kennismakingsbezoeken die het koningspaar tot nu toe aan 9 landen hebben gebracht, kennen een vrijere invulling. Gebruikelijk is dat er jaarlijks 2 uitgaande en 2 inkomende staatsbezoeken zijn. Dat betekent dat zuinig moet worden omgesprongen met het aannemen en versturen van uitnodigingen.

"Een staatsbezoek vergt lange termijnplanning", aldus Timmermans. De bezoeken moeten geografisch worden gespreid, handelsbelangen en diplomatieke jubilea spelen mee en de keuze moet in evenwicht zijn met staatsbezoeken aan Nederland. Willem-Alexander zal de bezoeken ook een eigen accent willen geven. Dat deed koningin Beatrix ook door het gebruikelijke diner op de 2e dag te vervangen door een culturele avond, de zogenoemde 'contraprestatie'.

Nog geen staatsbezoek Willem-Alexander
Nog geen staatsbezoek Willem-Alexander (Foto: ANP)

Mannen en vrouwen Zuid-Afrika naar WK hockey

Zuid-Afrika heeft met twee teams de laatste toegangstickets veroverd voor het WK hockey van volgend jaar in Den Haag. Zowel de mannen- als vrouwenploeg won deze week de Africa Cup, wat goed was voor directe kwalificatie voor het mondiale toernooi.

De mannenploeg versloeg Egypte in Nairobi in de finale met 2-0, de vrouwenploeg was met 3-2 in de eindstrijd te sterk voor Ghana. Het veld bij de mannen bestaat uit: Nederland, Duitsland, Argentinië, Zuid-Korea, Australië, Zuid-Afrika, Engeland, België, Nieuw-Zeeland, Spanje, Maleisië en India. Het deelnemersveld is op twee plaatsen anders dan ten opzichte van vier jaar geleden. België en Maleisië hebben de plaatsen van Canada en Pakistan ingenomen.

De deelnemers aan het vrouwentoernooi: Nederland, Duitsland, Argentinië, Japan, Australië, Zuid-Afrika, Engeland, Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland, China, Verenigde Staten en België. Nieuw zijn België en de Verenigde Staten, India en Spanje hebben zich niet weten te kwalificeren. Het WK wordt van 31 mei tot en met 15 juni afgewerkt in het stadion van ADO Den Haag.

FOK! zoekt spellcheckers!

Enthousiasme! Dat is het belangrijkste woord van FOK! en haar crew. Door de enorme dosis enthousiasme van de ruim 300 crewleden die FOK! bezit, zijn we in staat om één van de belangrijkste websites van Nederland te zijn. Tevens zijn we de beste website van 2010 in de categorie 'Nieuws en Informatie'. Maar om nog groter te worden hebben we ook jouw hulp nodig. Wil jij het nieuws en de reviews controleren op spelfouten op de Frontpage, FOK!games, FOK!film en FOK!sport? Bekijk dan hieronder de vacature!

Spellchecker voor FP, Sport, Film en Games
Als spellchecker op FOK! controleer jij de reviews, interviews en specials voordat ze online komen en check je de nieuwsartikelen om te kijken of ze taalkundig kloppen. Je hoofdtaak is het nalopen van de stukjes van je collega's, zorgen voor goede en duidelijke verhalen en orde.

Naast het nakijken van artikelen en de voordelen die je daarbij ontvangt, krijg je ook de beschikking tot een exclusief forum waar je met je collega's kan overleggen en waar je veel ervaring op kan doen als taaldeskundige. Ook zijn er speciale crewacties en is er nog veel meer leuks wat voor je klaar staat. Helaas kunnen we je geen geld bieden. Wel bieden we een leuk team van ruim 300 collega's die samen FOK! draaiende houden en alle extra's die daarbij komen kijken.

Dus is de Nederlandse taal helemaal jouw ding, krijg je plaatsvervangende schaamte als je 'ik wordt' ziet staan of wil je de kwaliteit van FOK! nog meer verbeteren? Wacht niet langer en stuur snel een mailtje naar bart@fok.nl o.v.v. 'Sollicitatie spellchecker'. 

Vermeld in je sollicitatie je username, wanneer je beschikbaar bent en vertel iets over jezelf en waarom je eigenlijk spellchecker wil worden. Je kunt je sollicitatie doormailen tot en met zondag 15 december.

We zien je sollicitatie graag tegemoet!

De Boer: "Gedomineerd en terecht gewonnen"

Frank de Boer was zaterdagavond een tevreden coach. Hij zag zijn Ajax met 3-0 winnen van Heracles Almelo.

"We hebben keihard gewerkt, gedomineerd, goed gespeeld en terecht gewonnen. We zijn niet in de problemen gekomen'", zei de winnende coach na afloop tegenover Fox Sports.

De Boer had echter wel graag gezien dat de tweede treffer eerder werd gemaakt. "Dat was lekkerder geweest, dan ga je toch vrijer voetballen. Maar uiteindelijk weet je dat die ruimtes gaan komen, omdat Heracles het niet meer kan belopen."

Israël teleurgesteld in nucleaire deal Iran

Het akkoord dat Iran in Gèneve met zes wereldmachten heeft beklonken is een "slechte deal". Dat zei de Israëlische minister Juval Steinitz van Strategische Zaken zondagochtend, meldden Israëlische media. "De op het laatste moment aangebrachte veranderingen zijn onbevredigend. De overeenkomst was en blijft slecht."

Iran kwam in de nacht van zaterdag op zondag tot een akkoord met zes wereldmachten over haar kernprogramma. Het Iraanse programma wordt voor 6 maanden deels bevroren in ruil voor de opheffing van enkele internationale sancties tegen het islamitische land. Steinitz zei ondanks de teleurstelling te blijven samenwerken met onder meer de VS om een "alomvattend akkoord" met Iran te bereiken.

President Barack Obama van de Verenigde Staten liet weten zondag in gesprek te gaan met zijn Iraëlische ambtgenoot Benjamin Netanyahu over het akkoord.

PVV blijft grootste partij

De wekelijkse peiling van Maurice de Hond laat deze week amper verschuivingen zien. Alleen de VVD levert een zetel in ten opzichte van vorige week. De zetel komt terecht bij de categorie 'overige partijen'. Volgens de opiniepeiler steekt in die categorie de Piratenpartij boven de kiesdeler uit.

De VVD heeft 41 zetels in de Kamer, maar komt in de peilingen van zondag uit op negentien zetels. Regeringspartner PvdA zit op 38 zetels in de Kamer, maar blijft in de peiling van deze week hangen op dertien zetels.

De PVV blijft met dertig zetels in de peilingen de grootste partij van Nederland. De SP en D66 staan op een gezamenlijke tweede plaats met 23 zetels.

Klaassen: "Nu komt het dichtbij"

Davy Klaassen beloonde zaterdagavond zijn goede spel bij Ajax met een doelpunt tegen Heracles Almelo. De middenvelder kijkt al uit naar het duel van dinsdag met Barcelona.

De aanvallende middenvelder tekende zaterdagavond voor de derde Amsterdamse treffer. Klaassen was blij met de punten en zijn eigen spel, maar keek na afloop direct al uit naar de wedstrijd tegen Barcelona. "Nu wil ik wel een beetje nagenieten, maar ik denk nu al aan de wedstrijd tegen Barcelona. Nu komt het dichtbij", zegt Klaassen in gesprek met Ajax TV.

Hoewel Barcelona van een ander niveau is dan Heracles Almelo, denkt Klaassen dat het strijdplan hetzelfde moet zijn. "Ik denk dat we gewoon hetzelfde moeten gaan doen als vandaag. Dit was een ideale avond."

SBS6 verliest publiek

De kijkersaantallen van de SBS-titels Welkom bij de Kamara's en Verliefd op Ibiza blijven maar dalen. Naar Welkom bij de Kamara's keken zaterdag 333 duizend mensen, terwijl het programma vorige week nog 545 duizend kijkers trok. Verliefd op Ibiza was goed voor 482 duizend kijkers tegenover 507 duizend vorige week.

Welkom bij de Kamara's, waarin een aantal BN'ers verblijft bij een verzonnen stam in Namibië, ging vorige maand van start met 817 duizend kijkers. De serie Verliefd op Ibiza, die is gebaseerd op de gelijknamige film, trapte af met 617 duizend kijkers.

In de top 25 van best bekeken programma's van zaterdag eindigde Holland's Got Talent net als vorige week bovenaan. De talentenjacht op RTL 4 trok een krappe twee miljoen kijkers, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Vorige week waren dat er 2,2 miljoen. Het achtuurjournaal en Studio Sport volgen met beide ruim 1,8 miljoen kijkers. Het journaal deed het net iets beter en trok 24 duizend kijkers meer.

Aanhoudingen bij ontruiming illegale houseparty

Bij een illegale houseparty in een leegstaand bedrijfspand in Almere zijn zondagochtend zes feestgangers opgepakt voor geweld tegen agenten. De politie heeft met 75 agenten van de Mobiele Eenheid (ME) een einde gemaakt aan het feestje waar honderden mensen op af waren gekomen. Sommigen feestvierders gooiden stenen naar de ME. Dat heeft de politie zondag gemeld.

De politie heeft eerst met de organisatie overlegd om het feest te stoppen. De feestgangers in het pand aan de Steiger in Almere gingen echter gewoon door, waarna in overleg met de burgemeester en het Openbaar Ministerie werd besloten het pand te ontruimen. Het feest was niet aangekondigd en de brandveiligheid kwam in het geding.

De ME dreef zo'n vijfhonderd gasten uit het pand. Veel van de feestgangers gingen zelf weg. Volgens de politie bleven ongeveer honderdvijftig mensen buiten staan en ontstond daar een grimmige sfeer. Niemand raakte gewond.

De politie heeft de A6 en A27 bij de afritten naar Almere afgesloten om een einde te maken aan de toestroom naar het feest. De wegen werden om 07.00 uur weer vrijgegeven, nadat het pand was ontruimd.

Schaars: "Voetballen tegen onszelf"

PSV-aanvoerder Stijn Schaars was na afloop van het gelijkspel tegen SC Heerenveen logischerwijs niet blij. Volgens de middenvelder speelt PSV besluiteloos.

"We voetballen tegen onszelf. Zelfs met elf spelers tegen tien creëren we nagenoeg niets", analyseerde de captain tegenover FOX Sports. "We spelen teveel in één tempo en alles gaat door de trechter. Het is op dit moment gewoon heel moeilijk voor ons", zei Schaars.

Schaars vond dat PSV nog goed weg kwam. "Dan krijg je op de counter ook nog de 0-1 tegen en moet je blij zijn met de 1-1. Ongelofelijk. Hier balen we met zijn allen van. Misschien hadden we eerder opportunistischer moeten gaan spelen."

Mansveld 'gematigd positief' over klimaattop

Staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) is 'gematigd positief' over de VN-klimaattop in Warschau. "Het nieuwe klimaatakkoord is een stap dichterbij gekomen", aldus de staatssecretaris in een verklaring. De top leidde niet tot harde afspraken. "Er ligt nu een tijdschema met afspraken om straks in 2015 een akkoord te kunnen sluiten."

Het akkoord moet in 2020 van kracht worden. Mansveld noemt de resultaten van de top van de Verenigde Naties 'het begin van het fundament'. "Dat moet wat Nederland betreft nog wel robuuster worden", vult ze daarop aan. Voorafgaand aan de top zei Mansveld nog bindende afspraken te willen maken.

Milieuclubs zijn ontevreden over het resultaat van de klimaattop. Het Wereld Natuur Fonds noemt de afspraken in een verklaring teleurstellend. Het sluiten van een wereldwijd klimaatakkoord in 2015 komt volgens Samantha Smith van WNF in gevaar door het uitblijven van concrete afspraken. Oxfam en Greenpeace stapten vrijwel meteen uit de VN-onderhandelingen, omdat ze geen heil zagen in de besprekingen.

Deelnemende landen van de klimaattop zijn het de afgelopen dagen onder meer eens geworden over regels waardoor ontwikkelingslanden een financiële tegemoetkoming krijgen als de uitstoot van broeikasgassen wordt verminderd. Daarbij moeten alle landen in 2015 een plan tonen hoe ze de uitstoot van broeikasgassen willen tegengaan.

Hooligans opgepakt voor belagen politie

Vijftien supporters van FC Utrecht zijn zaterdagavond aangehouden voor openlijke geweldpleging. De mannen gooiden flessen en staven naar agenten in de wijk Segbroek in Den Haag. Dat heeft de politie gemeld. De politie zette meerdere eenheden en een politiehelikopter in om een einde te maken aan de onrust.

De groep mannen werd rond 20.30 uur gesignaleerd op de Eikstraat in Den Haag. Ze droegen veelal zwarte kleding en zwarte mutsen. De politie werd ingeschakeld toen een van de mannen een staaf bij zich bleek te hebben.

Volgens de politie verspreidden tweehonderd voetbalsupporters zich over de wijk. Sommigen gooiden met staven en flessen. Bij de belaging vielen geen gewonden.

De twee voetbalclubs spelen zondagmiddag in Utrecht tegen elkaar.

Jol: "Geen problemen in kleedkamer"

Martin Jol verloor vandaag met Fulham voor de vierde keer op rij en is afgezakt naar de achttiende plaats van de ranglijst. Toch maakt de coach zich geen zorgen over een ontslag.

"Het was duidelijk dat we vandaag punten hadden moeten pakken. We hebben in de competitie nu vier keer achter elkaar verloren en dat is verschrikkelijk. We hebben overwinningen en punten erg hard nodig. We hadden met een 2-0 voorsprong de rust in moeten gaan."

"In plaats daarvan bleef het 0-0 en kwamen we na rust op onnodige wijze op 0-1 achter. Als je zelf niet scoort en de openingstreffer op zo'n manier weggeeft, dan maak je het jezelf heel lastig."

Ondanks de nederlaag maakt de 57-jarige Hagenaar zich geen zorgen over een mogelijk ontslag. "Dit is natuurlijk geen fijne periode voor mij, maar het gaat niet om mij, maar om het team. Er zijn geen problemen in de kleedkamer. Het verschil tussen succes en falen is bovendien flinterdun."

Zwaargewonde door schietpartij Rotterdam

Bij een schietpartij in een huis in Rotterdam is zaterdagnacht een zwaargewonde gevallen. De man is in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Dat meldt de politie zondag. De politie heeft twee verdachten aangehouden.

Twee vrouwen en een paar kinderen die in de woning aanwezig waren, zijn door de politie in veiligheid gebracht. De schietpartij vond plaats in de Wolphaertsbocht in de Rotterdamse wijk Charlois. Vanuit de portiek van het huis werd geschoten. De omgeving blijft voorlopig afgezet.

FOK! wat een weer... Minder zon + censuur.

Hallo! In het noorden en westen brak de zon gisteren nog verrassend goed door en was er bijna geen wolkje aan de lucht. In de rest van het land bleef het overwegend grijs. Vandaag zullen ze het ook in de zonnige gebieden van gisteren met veel meer wolken moeten doen.

Een paar opklaringen zijn er wel mogelijk, maar die zullen niet zo breed worden. Zeer lokaal valt er ook wat lichte regen of motregen. De temperatuur loopt op tot ongeveer 8 graden en de noordelijke wind neemt toe tot vrij krachtig of misschien wel krachtig.

Censuur. Laten we het daar eens over hebben. Mij is op een bekend forum, en dan via een mail, duidelijk gemaakt dat mijn anti-winterhouding kwaad bloed zet, althans bij de 'directie'. Dit is dus echt te gék voor woorden. Natuurlijk wordt mijn mening niet gedeeld door de meesten, maar ik mag hem wel uiten mijn inziens. Natuurlijk was mijn toon vrij provocerend, maar zoals ik al zei, in de zomer zijn er genoeg mensen die exact hetzelfde doen. Zolang je mensen niet persoonlijk beledigt, mag je er best een stevige mening op nahouden dacht ik zo. Ik ben dus letterlijk de mond gesnoerd. Enfin, dan blijven we gewoon toch op FOK!?

PS: Er zijn nog steeds weinig wijzigingen in het weer voor de komende dagen. 

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 PanoramaDJ
Ik kreeg een aantal prachtige foto's opgestuurd. Deze is van DJMO...

ZoDro
...deze van Marieke uit Dronten...

 GrijsDe
...en deze van D-tje uit Terneuzen. Jullie zien het, een paar zeer variabele en kleurrijke plaatjes!

 

 

 

 

 

Iran legt kernprogramma stil

Iran zet de bouw van een nucleaire installatie stop, en het land start voorlopig geen nieuwe nucleaire installaties op. Ook worden er grenzen gesteld aan de verrijking van uranium.

Dit blijkt uit een akkoord dat is bereikt tussen de zes wereldmachten en Iran over diens nucleaire programma. Dat hebben de Franse minister Laurent Fabius van Buitenlandse Zaken en EU-buitenlandchef Catherine Ashton in de nacht van zaterdag op zondag bevestigd.

In ruil daarvoor krijgt Iran toegang tot 3 miljard euro aan tegoeden in het buitenland, zo meldde een diplomatieke bron in de nacht van zaterdag op zondag. Ook worden internationale sancties die zijn toegepast op goud, petrochemicaliën en auto's deels opgeheven, aldus de bron. 

Naar verwachting komen de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken en president Barack Obama later met een verklaring. Meer details over de overeenkomst zijn nog niet bekend.

Akkoord Iran bereikt, nog geen details bekend
Akkoord Iran bereikt, nog geen details bekend (Foto: ANP)

[PD] Atlético veegt de vloer aan met Getafe

Atlético Madrid heeft Getafe in eigen huis op een fikse nederlaag getrakteerd. De bezoekers gingen met 7-0 het schip in. Atlético Madrid kwam in de 26e minuut op voorsprong toen Raúl García op aangeven van Koke voor de 1-0 zorgde. Tien minuten later werd de score verdubbeld door een eigen goal van Lopo.

Het werd alleen maar erger voor Getafe, want vlak voor rust moest Valera na zijn tweede gele kaart vroegtijdig gaan douchen. In de tweede helft liep Atlético over de bezoekers heen. In de 49e minuut maakte David Villa na een assist van Juanfran de 3-0, drie minuten later werd het al 4-0 door een doelpunt van Raúl García.

Invaller Diego Costa deed in de zeventigste minuut van zich spreken door via een omhaal de 5-0 te maken. De 6-0 werd bereikt toen David Villa zijn tweede goal van de avond maakte. Adrían scoorde in blessuretijd de 7-0. Na de oorwassing staat Atlético Madrid op de tweede plaats in de Primera División, met drie punten achterstand op FC Barcelona. Getafe blijft zevende.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.