Schrijver Gerrit Krol (79) overleden

Redactie

Schrijver en dichter Gerrit Krol is overleden. Dat meldt zijn uitgever Querido maandag. De in Groningen geboren Krol schreef meer dan vijftig romans, verhalenbundels, novellen, dichtbundels en essays. Hij is 79 jaar geworden.

Krol kreeg voor zijn werk onder meer de Constantijn Huygensprijs, de P.C. Hooftprijs, de Multatuliprijs en de Busken Huetprijs. In 2005 ontving hij een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn laatste roman, Duivelskermis, verscheen in 2007. Daarin beschrijft hij de gevolgen van de ziekte van parkinson.

Krol studeerde wiskunde en ging tijdens zijn studie bij Shell aan de slag als computerprogrammeur. Later werkte hij voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij. In 1962 verscheen zijn romandebuut De Rokken van Joy Scheepmaker.

"Querido verliest in Gerrit Krol een scherpzinnige, tegendraadse en geestige auteur, die zijn grote liefdes - de kunst en de wetenschap - in zijn bijzondere oeuvre verenigde en vereeuwigde", laat Querido-uitgever Annette Portegies weten.