Nederland driesterrenrestaurant rijker

Redactie

Nederland telt sinds maandag een nieuw driesterrenrestaurant. Restaurant De Leest uit Vaassen heeft er een derde Michelinster bij gekregen. Dat heeft de bandenfabrikant maandag bekendgemaakt bij de presentatie van de nieuwe Michelingids.

De keuken van De Leest biedt volgens Michelin 'een elegant contrast tussen zoet, zuur en smaak'. Elk gerecht draagt volgens de inspecteurs de signatuur van chefkok Jacob Jan Boerma.

Omdat Oud Sluis in het Zeeuwse Sluis in december de deuren sluit, blijft het aantal driesterrenrestaurants op twee staan. De andere is De Librije in Zwolle, die sinds 2004 drie sterren heeft. De sluiting van Oud Sluis is volgens Michelin 'een verlies voor de Nederlandse gastronomie'.

Nederland telt dit jaar in totaal 105 sterrenrestaurants, vier meer dan vorig jaar. Negen nieuwe restaurants hebben een ster gekregen, drie zaken gaan van een naar twee sterren. Het gaat om Bord'eau in Amsterdam en de Rotterdamse restaurants FG en Fred.

Michelinsterren worden vergeven aan restaurants met een uitzonderlijk goede keuken en een correcte bediening. Bij een goede beoordeling krijgen ze een plaatsje in de befaamde rode gids van de bandenfabrikant. Volgens Michelin dwingt de huidige economie de Nederlandse chefkoks tot creativiteit en flexibiliteit. Veel restaurants keren volgens de inspecteurs terug naar de basis.

Naast de sterren zijn er vijftien restaurants die een Bib Gourmand hebben gekregen. Deze restaurants serveren volgens Michelin goede maaltijden met een 'uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.