FIFA spreekt duikelaars aan op geweten

Schwalbes en het simuleren van blessures. Steeds vaker en steeds meer zijn deze twee vormen van onsportief gedrag onderdeel van het voetbalspel geworden. De FIFA wil ingrijpen.

Voormalig international topscheidsrechter Massimo Busacca, die tegenwoordig hoofd van de arbitragecommissie van de FIFA is, laat in een interview met Reuters weten dat hij genoeg heeft van simulatie.

"We hebben fair-play nodig", zegt de Zwitser. "Je moet een wedstrijd niet willen winnen op basis van oneerlijk en vals spel. Wat zeg je tegen je kinderen als je thuis komt? Zeg je: Ik heb vandaag gewonnen door vals te spelen? Het moet een eer zijn om wedstrijden op basis van eerlijk spel te winnen."

Busacca hoopt dat het geweten van spelers een grotere rol gaat spelen op het veld. "Ik ben altijd positief en bij de FIFA promoten we het belang van fair-play. Supporters willen genieten van het voetbal, dus moet het zo eerlijk mogelijk verlopen."

De oud-arbiter laat weten dat hij in zijn loopbaan te maken heeft gehad met opvallend eerlijke voetballers. "Het is me twee keer overkomen. Ik vroeg een speler of hij zeker wist dat het een overtreding was. Hij zei van niet en bood zijn excuses aan. Daarop paste ik mijn beslissing aan. Stel je voor dat we dit vaker zouden zien."