Pakistan gaat nu zelf dooddronen

De Pakistaanse krijgsmacht beschikt over een vloot in eigen land ontwikkelde drones. De onbemande vliegtuigen, Burraq en Shahpar genoemd, zullen door de landmacht en de luchtmacht worden ingezet, zo is maandag bekendgemaakt.

Pakistan heeft kritiek op de droneaanvallen die de Amerikaanse CIA uitvoert op islamitische extremisten in het noordwestelijke Pakistaanse grensgebied met Afghanistan. Het heeft tevergeefs bij de Verenigde Staten aangedrongen op de levering van gewapende drones om daarmee zelf de militanten te kunnen aanvallen. Washington wil echter niet op het verzoek ingaan, vanwege het geheime karakter van de technologie en omdat het betwijfelt of Pakistan de Amerikaanse vijanden wel echt wil aanpakken.

Het is onduidelijk of de Pakistaanse drones bewapend zijn. Volgens militaire en civiele betrokkenen heeft Pakistan gebrek aan precisiemunitie en geavanceerde richttechnologie. Maar zelfs als Islamabad wel over de benodigde technologie beschikt, dan nog zijn de Pakistaanse drones te klein om het soort raketten te vervoeren die de Amerikaanse Predator en Reaper kunnen afschieten. De Pakistaanse onbemande vliegtuigjes hebben ook een veel kleiner bereik dan de Amerikaanse toestellen.