Greenpeace nog steeds verdacht van piraterij

Redactie

De Russische justitie wil de dertig gearresteerde opvarenden van een schip van Greenpeace nog steeds vervolgen voor piraterij. Dat bleek donderdagochtend bij de voorgeleiding van de verdachten, zegt advocaat en hoofd juridische zaken bij Greenpeace Jasper Teulings.

De Russische president Vladimir Poetin had woensdag gezegd dat de activisten overduidelijk geen piraten zijn, maar dat de kustwacht dit niet had kunnen weten. Dat justitie toch op dit spoor verder gaat, komt volgens Teulings doordat de juristen geen andere opties zien. "Ik vermoed dat ze tot de conclusie zijn gekomen dat ze deze grondslag wel moeten voeren omdat anders geen rechtmatige arrestatie kan hebben plaatsgehad in internationale wateren."

Alleen piraten mogen namelijk in internationale wateren worden aangehouden. Volgens Teulings had de arrestatie nooit mogen plaatsvinden. "Voordat iets piraterij mag worden genoemd moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Er moet sprake van zijn dat je van het ene schip op het andere schip probeert te komen, maar hier was sprake van een actie tegen een olieboorplatform. Er moet sprake zijn van een dreiging met geweld, maar dit was evident vreedzaam. Ook moet het motief geldelijk gewin zijn, dat was hier niet het geval."

De rechtszaak zou om 07.00 uur Nederlandse tijd beginnen, maar begon uiteindelijk wat later. De zaak wordt door zes verschillende rechters in zes verschillende zalen in Moermansk behandeld. "Het is voor deze kleine rechtbank wat veel", zegt Teulings. Hij verwacht niet dat de rechters tot verschillende vonnissen komen. "Ik neem aan dat er wel sprake is van coördinatie."

Mogelijk worden de activisten donderdag vrijgelaten. "Dat is volgens mij de enige mogelijke conclusie, maar als de rechtbank anders oordeelt kunnen we altijd doorprocederen. Rusland heeft ook het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens getekend."

Teulings staat de activisten, onder wie twee Nederlanders, niet persoonlijk bij, maar coördineert de zaak vanuit Nederland en houdt contact met de Russische advocaten.

Greenpeace demonstreerde vorige week in de Pechora Zee, tussen Rusland en de Noordpool, tegen een olieboorplatform. Uiteindelijk klampten twee activisten zich vast aan het platform en werden aangehouden. Later werd een ijsbreker van Greenpeace, de Arctic Sunrise, geënterd en op sleeptouw genomen.

Het schip kwam dinsdag aan in Moermansk. Nederland heeft opheldering geëist omdat het schip onder Nederlandse vlag vaart. Ondanks het verstrijken van een deadline is die nog niet gegeven. Rusland heeft aangegeven meer tijd nodig te hebben, maar beloofde Nederland uiteindelijk volledig te informeren en de procedure te versnellen.