FOK!filmblik: Carnival of Souls (1962)

Op 26 september 1962 verscheen de Amerikaanse horrorfilm Carnival of Souls voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen. De film was gebaseerd op een scenario van John Clifford en werd geregisseerd door Herk Harvey. Met een bescheiden budget van slechts 30.000 dollar wist de regisseur er toch een zeer aangename film van te maken.

Carnival of Souls

Candace Hilligoss was in de film te zien als Mary Henry, een getalenteerd organist, die samen met twee vriendinnen op weg is naar Salt Lake City als ze een ongeluk met hun auto krijgen. De auto raakt te water en alleen Mary weet uit de zinkende auto te komen. Als ze verder wil gaan merkt ze dat dat er een mysterieuze man achter haar aanzit die door niemand anders kan worden gezien. Wie is deze mysterieuze figuur en wat wil hij van Mary?

Carnival of Souls 2

Carnival of Souls werd om drie weken opgenomen op lokatie in Salt Lake City, Utah en in Lawrence, Kansas. De film was het debuut van Candace Hilligoss, die later ook te zien was in The Curse of the Living Corpse (1964) en South of Hell Mountain (1971). Carnival of Souls was in de Amerikaanse drive-in bioscopen vaak samen met de film The Devil's Messenger te zien. The Devil's Messenger was oorspronkelijk een pilot voor een Zweedse horror-serie. Om eerste instantie was de film een enorme flop maar nadat de film in latere jaren vaak op late uurtjes werd uitgezonden kreeg de film een cult-status en wordt tot op de dag van vandaag nog regelmatig op festivals vertoond.

Carnival of Souls 3

In 1998 zouden Adam Grossman en Ian Kessner een remake van de film maken. Er werd echter zoveel aan het verhaal veranderd dat de enige overeenkomst met de oorspronkelijke film de titel van de film is.