Italiaanse president woedend op aanhang Berlusconi

Redactie

De Italiaanse president Giorgio Napolitano is woedend op parlementariërs die ex-premier Silvio Berlusconi steunen. De parlementsleden hebben gedreigd massaal hun ontslag in te dienen als de senaat instemt met het afnemen van de senaatszetel van de ex-premier.

Napolitano beschuldigde donderdag leden van de partij van Berlusconi, de PDL, ervan het parlementaire systeem te ondermijnen. Bovendien meent hij dat er onnodig veel druk op hem wordt uitgeoefend om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Napolitano noemde de bewering dat Berlusconi door magistraten wordt afgezet 'van de gekke'.

Woensdag kwamen de PDL-leden bijeen. Ze lieten toen hun plannen doorschemeren om massaal ontslag te nemen. Hoewel het dreigement niet formeel bekendgemaakt werd leidde het toch tot een woedende reactie van Napolitano. Het partijkader haastte zich donderdag te zeggen dat iedere parlementariër zelf beslist of hij of zij al dan niet aftreedt.

"Er is nog tijd en ik hoop dat die wordt gebruikt door leden van de PDL om een manier te vinden om hun politieke en menselijke steun voor hun partijleider uit te drukken - als dat inderdaad hun doel is - zonder het werk van de twee kamers van het parlement in gevaar te brengen", zei Napolitano.

De senaat stemt volgende week over het al dan niet afnemen van de zetel. Tot de stemming is besloten na de veroordeling van Berlusconi wegens belastingfraude tot vier jaar cel. Een wet uit 2012 verbiedt iedereen die tot meer dan twee jaar celstraf is veroordeeld voor zes jaar lang een gekozen ambt uit te oefenen.