Flight

dekatophetspek

Twaalf jaar na zijn film Cast Away besloot regisseur Robert Zemeckis dat het tijd werd voor een nieuwe live-action film. De filmmaker, die vooral bekend werd door epische rolprenten zoals de Back to the Future-trilogie, Forrest Gump en Cast Away, hield zich de laatste jaren vooral bezig met animatiefilms en zodoende kwam het wel enigszins als een verrassing dat Zemeckis weer een film met een levende cast wilde gaan maken.

Flight

Met Flight heeft Robert Zemeckis een zeer intrigerende film gemaakt. Denzel Washington is in de film te zien als de piloot Whip Whitaker. Met zijn dagelijkse vluchten van en naar Atlanta heeft de beste man al heel wat vlieguren gemaakt, maar Whitaker kampt met een zwaar probleem. Whitaker is verslaafd aan alcohol en verjaagt zijn katers met een stevige borrel en een lijn coke. Op zekere dag zit Whitaker weer aangeschoten achter de stuurknuppel als er opeens van alles misgaat. De piloot weet op onnavolgbare wijze een noodlanding te maken en weet zo de meeste inzittenden van het vliegtuig te redden. Whittaker mag er heel even van genieten dat hij als nationale held wordt gezien, maar dan blijkt dat hij op de bewuste dag een te hoog alcoholpromillage had. Het is het begin van een heleboel ellende.

Flight 1

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Flight is absoluut niet de beste film die Zemeckis tot op heden heeft gemaakt. Flight opent sterk met Denzel Washington die ondanks zijn zware kater toch op spectaculaire wijze een vliegtuig aan de grond weet te krijgen. Het was niet ook meer dan terecht dat Washington een nominatie kreeg voor zijn indrukwekkende rol in deze dramafilm. De Afro-Amerikaanse acteur zet namelijk zeer overtuigend een personage neer, dat duidelijk met zichzelf in de knoop zit en dit probeert te compenseren met overmatig drank- en drugsgebruik. Aan het begin van de film kun je dan nog wel enige sympathie voor de man opbrengen maar dat verdwijnt, naarmate de film duurt, als sneeuw voor de zon. Whip Whitaker is eigenlijk niet meer dan een arrogante klootzak die zowel letterlijk als figuurlijk op zijn donder krijgt als blijkt dat hij met zijn dronken kop aan het vliegen was en zo zes doden op zijn geweten heeft.

Zemeckis leerde zijn vak ooit van grootmeester Steven Spielberg en dat is zeker terug te zien in het krachtige drama Flight. Naast Washington kent de film een sterke cast met rollen voor onder meer Don Cheadle, John Goodman, Melissa Leo en Bruce Greenwood. Neem daarbij het prachtige camerawerk van Hollywoodveteraan Don Burgess - bekend van onder meer Forrest Gump, Contact, Source Code - en je weet dat je een film te pakken hebt die zeker niet gaat vervelen en die je ook gerust vaker dan één keer kunt bekijken. Verwacht geen actie en spektakel in deze film van Zemeckis, maar eerder een ijzersterk drama met behoorlijk veel diepgang. Enige kleine minpuntje aan deze film is misschien het nogal moraliserende einde van deze verder prima rolprent van Zemeckis.

Flight 2

Extra:

Anatomy of a Plane Crash
Een leuke korte blik achter de schermen van de film Flight. In deze featurette zien we hoe de indrukwekkende vliegtuigcrash in beeld werd gebracht.