EU wil nieuw noodfonds voor banken

De Europese Commissie wil een nieuw financieel vangnet creëren voor noodlijdende banken uit lidstaten die niet de euro als valuta hanteren. De zeventien lidstaten die de euro hebben, kunnen terugvallen op het Europese Stabiliteitsmechanisme om banken in nood te helpen, maar de elf andere lidstaten, waaronder Groot-Brittannië, Polen en Hongarije, kunnen dat niet.

Voor deze landen wil de Commissie een fonds met daarin vijftig miljard euro inzetten dat momenteel wordt gebruikt als vangnet voor landen die kampen met problemen op hun betalingsbalans, zei Commissiewoordvoerder Simon O'Connor donderdag. Sinds 2010 hebben Letland, Hongarije en Roemenië van dit fonds gebruikgemaakt.

De wijziging van de bestemming van gelden uit het fonds moet unaniem worden goedgekeurd door de EU-regeringen, wat verre van zeker lijkt. Duitsland en Groot-Brittannië twijfelen of er voldoende juridische basis is voor het fonds en veel andere landen zijn terughoudend om belastinggeld in te zetten voor het redden van banken uit andere landen. Tegenstanders vrezen ook dat de druk op landen om hun bankensector zonder externe hulp aan te pakken door het fonds zal verminderen.

De Europese Unie hoopt desalniettemin dat er voor het einde van het jaar een akkoord ligt en dat het fonds komend voorjaar al beschikbaar is.